Dodaj do ulubionych

Kadrowe help-świadectwo pracy

10.10.16, 09:43
Musze wystawić pracownicy świadectwo pracy. Znalazłam w dokumentach trzy umowy na czas określony na 1/4 etatu na dodatkowa prace jaka wykonywał pracownik w firmie. Nie były wystawione świadectwa pracy za te umowy a przynajmniej nie ma ich w aktach osobowych pracownika...Co teraz? wystawić świadectwa pracy(kilka lat po terminie) za tamte umowy? czy ując te okresy i stanowisko w świadectwie pracy które mam teraz wystawić dla odchodzącego pracownika? bo zgłupiałam kompletnie...
Obserwuj wątek
    • stacie_o Re: Kadrowe help-świadectwo pracy 10.10.16, 09:54
      A była przerwa pomiędzy tymi umowami?

PS. Słonko, niezłośliwie, a nie myślałaś może o kursie z prawa pracy? Toż to są podstawy, włos mi się jeży na głowie, że świadectwa ma wystawiać ktoś, kto tego nie wie... Przecież na podstawie świadectw pracy liczy się potem staż, emeryturę i inne takie ważne rzeczy.
      • slonko1335 Re: Kadrowe help-świadectwo pracy 10.10.16, 10:07
        Tak była przerwa między tymi umowami. Nie obrażam się-nie wiem po prostu, wsadzili mnie na zastępstwo w kadry i porażka jakaś. Z chęcią pójdę na kurs tylko nikt mnie nie chce na niego wysłać...eh szkoda strzępić klawiaturę...muszę kobiecie świadectwo wystawić i chce żeby było dobrze. Zgłupiałam jak zobaczyłam te umowy w jej aktach bez świadectw pracy...
        • stacie_o Re: Kadrowe help-świadectwo pracy 10.10.16, 10:57
          W takim razie wystawiłabym tylko za tę obecną umowę. Może ona dostała swoje świadectwa, tylko kopie w aktach nie zostały? Jeśli tak było, wystawiając nowe zdublujesz stare. Jeśli pracownikowi będą potrzebne te "poprzednie" zawsze może wystąpić o duplikat.
          • slonko1335 Re: Kadrowe help-świadectwo pracy 10.10.16, 11:11

Nie dostała ponoć tych świadectw pracy, w ogóle nie pamiętała o tych umowach bo to dawno temu było- więc może i o świadectwach tez nie pamięta-cholera wie ale z drugiej strony patrząc już kilka razy jakiegoś świadectwa brakowało w aktach więc chyba ich nie wystawiono nigdy.... Była zatrudniona na cały etat i równolegle trzy razy miała po kilka miesięcy umowę na 1/4 etatu na innym stanowisku z przerwami miedzy tymi umowami.
            • stacie_o Re: Kadrowe help-świadectwo pracy 10.10.16, 11:38
              czyli to nie jest jednorazowy przypadek, że pani X brakuje świadectw pracy, tylko u kilku innych osób brakuje także. O ja, to niefajnie. W takim razie, ktoś sobie w kulki leciał i nie dopełniał swoich obowiązków. Przychylam się teraz do wersji odnawialnej... masz to gdzieś w programie, czy będziesz spisywać ręcznie z akt?
              • slonko1335 Re: Kadrowe help-świadectwo pracy 10.10.16, 11:49
                Nie mam nic w programie, nie wklepano w program tez urlopu bezpłatnego który znalazłam sprawdzając akta-na szczęście tylko dwumiesięczny okres urlopu...
    • odnawialna Re: Kadrowe help-świadectwo pracy 10.10.16, 11:27
      Po pierwsze daj więcej szczegółów. Ta 1/4 etatu, to była dodatkowa praca? a oprócz niej kobieta była zatrudniona na inną umowę? jaką? W jakich okresach są te umowy?

W ostatnich latach było spore zamieszanie z art. 97 KP, być może są niedopełnione obowiązki pracodawcy. Podejrzewam, że te świadectwa już dawno powinny być wystawione i właśnie drogą obrony może być wystawione teraz zbiorcze jedno świadectwo. Najpierw poprosiłabym kobietę o dostarczenie świadectw pracy wystawionych za umowę na 1/4 etatu, zeby sprawdzić sytuację.

Stacie_o, kurcze, nie spotkałam się z sytuacją, żeby wystawione świadectwo nie trafiło do akt osobowych. Jeśli go nie ma, to albo zostało wyjęte (co łatwo sprawdzić) albo nigdy nie powstało. Wystawienie świadectwa za jedną umowę może być chwilowym pozbyciem się problemu, a w przyszłości kłopot będzie miała zarówno pracownica, jak i pracodawca.
      • stacie_o Re: Kadrowe help-świadectwo pracy 10.10.16, 11:35
        W obecnej erze też nie. Są programy i wydruk świadectwa to w zasadzie chwila. Ale mam teczki sprzed ćwierćwiecza i tam nieraz takie kwiatki, że hoho. Jeżeli działa to tak jak słonko opisała, to wszystko możliwe. Albo nie powstało, albo ktoś wyjął, miałam przypadek zaginięcia teczki na drodze pracodawca-sąd pracy (sąd chciał oryginały, a potem zwrócił niepełną!). Pracownicy też zapominają, że coś otrzymali, dopiero pokazanie im papierka "otrzymałam" lub zwrotki przywraca im pamięć... S ą też tacy, co proszą o wysłanie do domu rodziców, bo tam ktoś zawsze jest i list odbierze, a potem twierdzą, że pracodawca nie wysłał.
      • slonko1335 Re: Kadrowe help-świadectwo pracy 10.10.16, 11:44
        Kobieta pracowała tutaj od 28 lat jako sprzątaczka na całym etacie na umowie na czas nieokreślony.
        W 1999 roku miała dodatkowo umowę na 1/4 etatu w charakterze woźnego na 6 m-cy. Po dwóch miesiącach w tym samym roku kolejną na 10 m-cy-kończyła się w 2000r.) W 2001 roku znowu na 8 m-cy-wszystkie na 1/4 etatu. Jak istotne konkretne daty to mogę je spisać.
        W spisie chronologicznym z akt nie ma świadectw pracy.
        • odnawialna Re: Kadrowe help-świadectwo pracy 10.10.16, 12:06
          Za umowy na 1/4 etatu powinny być wystawione odrębne świadectwa pracy. Czyli łącznie powinnaś wystawić 4 świadectwa (3 świadectwa za 1/4etatu, 1 świadectwo z pełny etat). Tu nie mozna połączyć w jedno świadectwo, bo były dwie umowy w tym samym czasie.

Inną kwestią jest, że są niedopełnione obowiązki pracodawcy. Powinnaś poinformować pracodawcę, żeby miał świadomość, co się zadziało.
          Ja w takich sytuacjach opisuję sprawę w formie notatki, przedstawiam rozwiązanie i proszę o podpis, że pracodawca wyraża na nie zgodę. I już 2 razy taka notatka ratowała mi tyłek smile
          • slonko1335 Re: Kadrowe help-świadectwo pracy 10.10.16, 12:19
            No właśnie też mi się wydawało, że powinny być wystawione świadectwa za te umowy. Niestety co chwilę znajduje jakieś kwiatkisad
            • stacie_o Re: Kadrowe help-świadectwo pracy 10.10.16, 12:37
              Podpisuję się pod odnawialną.
              • slonko1335 Re: Kadrowe help-świadectwo pracy 10.10.16, 12:45
                Dzięki dziewczyny. Lubię kadry, czytam przepisy, interpretacje ale przerastają mnie takie sytuacje. Najbardziej boję się, że jakieś takie kichy mojej poprzedniczki będę powielaćsad Latami ruch kadrowy był zerowy a teraz akurat zaczęły się przejścia na emerytury, renty, nowi pracownicy, zastępstwa cobym się nie nudziławink a co wezmę akta jakiegoś pracownika to szopki są i coś znajduję-kwestia ilu rzeczy nie znajduję..
                • demodee Re: Kadrowe help-świadectwo pracy 10.10.16, 16:47
                  A po co świadectwo za pracę wykonywaną równolegle do pełnego etatu? Lepiej sprawdzić, czy składki emerytalne zostały odprowadzone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka