Dodaj do ulubionych

Zgadnij kiedy

29.10.16, 10:46
Prezydentem USA był Ronald Reagan, a na szczycie przebojów w USA królowało Ebony And Ivory McCartneya, w UK na topie było Goody Two Shoes Adama Anta, w kinach grano Star Trek II

W Polsce odbywały się demonstracje przeciwko stanowi wojennemu. Lato było upalne, naturyści urządzili marsz na Chałupy, towarów w sklepach brakowało, a te które jakimś cudem były, drożały w zastraszającym tępie. Żywność była na kartki, handlowało się też kartkami. Zestaw kartek potrafił kosztować 1000zł. Jedna z gazet doniosla o próbie kradziezy kurczaka, która to próba skończyła się omdleniem złodzieja. Zimny kurczak miał osłabić krążenie złodzieja. We Wrocławiu istaniało telefoniczne pogotowie kulinarne - kucharz doradzał co gotować. Polacy liczyli na sukces naszych na mundialu w Hiszpanii. Właśnie powstawał zespół Lady Pank.

I wtedy się urodziłam. Kto zgadnie kiedy to było?
Obserwuj wątek
    • niennte Re: Zgadnij kiedy 29.10.16, 10:48
      1982
    • aurinko Re: Zgadnij kiedy 29.10.16, 10:51
      Marsz na Chałupy był w 1982r. Mundial w Hiszpanii lato '82. Lady Pank założone w 1981 więc coś ściemniasz.
      • aurinko Re: Zgadnij kiedy 29.10.16, 10:52
        Gdyby nie Lady Pank to obstawilabym czerwiec 82.
        • aurinko Re: Zgadnij kiedy 29.10.16, 11:01
          08.07.1982 jeśli wywalisz błędne info o Lady Pank.
        • sueellen Re: Zgadnij kiedy 29.10.16, 11:01
          1982. O Lady Pank nikt w 81 jeszcze nie słyszał bo powstał założono go w grudniu 81 a i wtedy nie do końca znany był skład zespołu. Dlatego napisałam powstawał. Oficjalny debiut zespołu to sierpien 1982.
          • aurinko Re: Zgadnij kiedy 29.10.16, 11:11
            Powstał w 81 i to nieprawda że nikt wtedy o nich nie słyszał. W sierpniu 82 to mieli pierwszy oficjalny koncert po tym jak Borysewicz dołączył. Nie pisałaś o dacie debiutu a powstawaniu. Powstał w 81. Trzeba było napisać "oficjalny debiut".
            • sueellen Re: Zgadnij kiedy 29.10.16, 11:22
              Myslę, że się czepiasz.

"Zespół Lady Pank został założony pod koniec 1981 przez gitarzystę i kompozytora Jana Borysewicza oraz autora tekstów Andrzeja Mogielnickiego. Pierwszy utwór „Mała Lady Punk” Jan Borysewicz nagrał razem z Wojciechem Bruślikiem i Andrzejem Dylewskim podczas sesji nagraniowej płyty „Układy” Izabeli Trojanowskiej w grudniu 1981 w krakowskim studio Teatru Stu. Drugi, „Minus 10 w Rio” został już nagrany z Edmundem Stasiakiem, Januszem Panasewiczem, Andrzejem Polakiem i Pawłem Mielczarkiem (zwrotki śpiewa Jan Borysewicz, a refren Janusz Panasewicz). W tym czasie zespół nie miał jeszcze ustalonego składu. Wśród osób którym Jan Borysewicz proponował współpracę byli Mieczysław Jurecki i Wojciech Morawski. Kolejne nagrania powstały w czerwcu 1982, również w krakowskim studio Teatru Stu."

W grudniu było dopiero 2 muzyków i dwa nagrania które w dodatku zostały stworzone "przy okazji" nagrywania czegoś innego, zespoł nie miał składu, kolejne utwory powstawały dopiero w 1982, a debiutowali w sierpniu. Moze i zespoł oficjalnie został gdzieś zarejestrowany w grudniu 1981 ale prawda jest taka, że nic sie konkretnego nie działo aż do połowy 1982.
              • aurinko Re: Zgadnij kiedy 29.10.16, 11:28
                "Zespół Lady Pank został założony pod koniec 1981"
                Tyle w temacie Lady Pank.

Zatem 8 lipca 1982 to nie ta data?
                • asia06 Re: Zgadnij kiedy 29.10.16, 13:42
                  I tak myślę, że się czepiasz. W poscie wyraźne pisze o powstawaniu, czyli o początkach - czasem coś jednak powstaje trochę dłużej niz jeden dzień.
    • ivaz Re: Zgadnij kiedy 29.10.16, 10:56
      do tej pory mam 3 wysokie szklanki z napisem Espanią 1982, pamiętam jak ojciec oglądał mecze z sąsiadami u nas w domu bo mieliśmy kolorowy telewizor marki Rubin smile
    • sasanka4321 Re: Zgadnij kiedy 29.10.16, 11:39
      Najbardziej wzruszylo mnie to "tępo".. . wink
    • kk345 Re: Zgadnij kiedy 29.10.16, 11:42
      >Kto zgadnie kiedy to było?
      W czasach, kiedy "tempo" piało się inaczej? big_grin
      • niennte Re: Zgadnij kiedy 29.10.16, 11:50
        A kiedy tempo się piało?
        • memphis90 Re: Zgadnij kiedy 29.10.16, 12:26
          Piało się przed powstaniem Lady Pank.
    • rozwiane_marzenie Re: Zgadnij kiedy 29.10.16, 12:09
      Doskonale pamiętam te czasy. Szczególnie mundial Hiszpania 1982 zapadł mi w pamięci. Pewnie dlatego, że w Polsce nie było raczej rozrywek w tamtych czasach.
    • fifiriffi Re: Zgadnij kiedy 29.10.16, 13:27
      ale z ciebie "dzieciok" suspicious

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka