Dodaj do ulubionych

Przyprawnik - poszukuję

29.10.16, 16:19
Muszę uporządkować przyprawy, bo szlag mnie trafia jak muszę coś znaleść.
Pierwsze co się nasuwa to przyprawnik, ale szczerze mówiąc odrażają mnie te potworki stojące na blacie. Znalazłam w miarę ładny, o taki allegro.pl/vinzer-markowy-przyprawnik-obrotowy-stojak-g620-i5964464039.html ale jak dla mnie ma za mało słoiczków. Za to są duże, te małe po 50 ml w ogóle nie praktyczne (dla mnie)

Może widziałyście lub same macie jakiś ładny i podzieliłybyście się nazwa/firmą/sklepem w którym możńa kupić?

Ewentualnie mogłabym przeznaczyć na taki przy prawnik szufladę 50 cm o wysokości ok. 30 cm, myślałam o wstawieniu tam tego przyprawnika (gdyby był funcjonalny, miał duże słoiczki z dozownikiem, ale był brzydki) lub kupieniem wysokich słoiczków na przyprawy np o wys 10-15 cm (nie wiem jakich) i ustawieniu ich w szufladzie.
Obserwuj wątek
    • oqoq74 Re: Przyprawnik - poszukuję 29.10.16, 16:28
      Też kiedyś o tym myślałam. Ale odpuściłam. Mam pudełko plastikowe, zamykane. Dość duże. W nim mam poukładane raz przy razie torebki z przyprawami (jak książki na półce). Bez problemu znajduję to co potrzebuję, a pudełko mam schowane w szufladzie. Wyciągam jak potrzebuję, przyprawiam i chowam.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Przyprawnik - poszukuję 29.10.16, 19:22
        Też tak mam smile
        • cosmetic.wipes Re: Przyprawnik - poszukuję 29.10.16, 22:15
          I ja.
          Nienawidzę mieć tysiąca pierdółek na blacie.
          • oqoq74 Re: Przyprawnik - poszukuję 29.10.16, 22:18
            Ja też. Tym bardziej, że mam kuchnię aneks i każda dodatkowa rzecz na blacie robi bałagan.
    • mikams75 Re: Przyprawnik - poszukuję 29.10.16, 16:34
      tego rodzaju przyprawniki nie podobaja mi sie wcale, ja trzymam przyprawy w oryginalnych opakowaniach w szafce, mam taka jedna plytka, wiec dostep jest latwy. Do sloiczkow przesypuje jak mam cos w torebce, ale tez nie zawsze, czasem trzymam torebki w koszyczku - jeden koszyczek na ziola inny na rzeczy do pieczenia. Sloiczki kupuje w ikei.
    • eliszka25 Re: Przyprawnik - poszukuję 29.10.16, 17:00
      nie podobaja mi sie tego typu wynalazki. dla mnie to nalezy do kategorii "trudny do wyczyszczenia kurzolap" i nie mam zadnego przyprawnika. przyprawy mam zorganizowane na 3 rozne sposoby. male sloiczki z przyprawami (przyprawy, ktore kupuje w sloiczkach) stoja w plyciutkiej szafce nad kuchenka. ta szafka, to wlasciwie obudowa wywietrznika podszafkowego, w ktorej zostaly zrobione 3 waziutkie poleczki. nic innego sie tam nie miesci, a przyprawy mam pod reka. wieksze sloiki i np. oliwe, olej, ocet itp. mam w wysuwanej waskiej szafce z drucianym koszem. cos w tym stylu, tylko kosz jest caly druciany www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70318868/

przyprawy w torebkach, kisiele, budynie, wszelkie pierdolki do pieczenia mam posegregowane w takich pudelkach roznej wielkosci www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30155019/. idealna bylaby szuflada z takimi pudelkami, ale nie mam w kuchni odpowiedniej szuflady, wiec stoja w naroznej szafce, gdzie nic konkretnego sie nie miesci.

w twoim przypadku wybrala bym te szuflade wlasnie i moj system z pudelkami. ewentualnie szuflade mozna tez przegrodzic czyms takim www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30204675/ i w jednej czesci miec przyprawy torebkowe w pudelkach, a w drugiej przyprawy w sloiczkach. na sloiczki mozna tez wlozyc do szuflady cos takiego www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00177249/.

jak dla mnie szuflada na przyprawy, to opcja idealna i zaluje, ze mam tak glupio rozwiazane szuflady, ze nie moge jej zrealizowac.
      • trzy_szczurki Re: Przyprawnik - poszukuję 29.10.16, 18:54
        Mi wlasnie też takie coś się nie podoba, ale stwierdziłam, że jak wstawię do.szuflady to może nie będzie tak razilo. W szufladzie mam dokładnie tak jak Ty, dwa takie koszyki, ale taki mi się tam ciągle taki bałagan robi, że nie ogarniam smile
    • lauren6 Re: Przyprawnik - poszukuję 29.10.16, 18:59
      Po co Ci taki kurzołap? Nie lubię takich wynalazków. Miałam, wywaliłam. Zawala miejsce na blacie, nie wiadomo kiedy się kończy termin ważności przypraw, jak się dosypuje na bieżąco. Co jakiś czas trzeba organizować akcję czyszczenia tych pojemniczków. Torebki z przyprawami wygodniejsze.
    • szarsz Re: Przyprawnik - poszukuję 29.10.16, 19:05
      Ja bardzo polecam moje rozwiązanie - szuflada kuchenna. Można polować na wysokie wąskie słoiki, chudsze mam po dżemach StDalfour, grubsze po oliwkach z Biedry. Naklejki na wieczkach, poukładane alfabetycznie i od razu wszystko widać.
      • eliszka25 Re: Przyprawnik - poszukuję 29.10.16, 20:56
        tez uwazam, ze szuflada na przyprawy, to jest najlepsze rozwiazanie. obojetnie, czy ma sie poukladane w sloiczkach, pudeleczkach czy w jakis inny sposob - wazne, zeby byl przejrzysty system - wystarczy otworzyc szuflade, siegnac reka i juz. wszystko w jednym miejscu, nic nie trzeba przewalac, zeby cos znalezc.
        • jasnoklarowna Re: Przyprawnik - poszukuję 29.10.16, 22:11
          ja też, mam zwykłą kuchnię z szufladami z ikeii tam te podzielniki, przegrodniki, nie wiem jak to fachowo się nazywa. ustawiłam na szerokość saszetek przyprawowych i na 75 cm długości naprawdę dużo się zmieści, lekko wysuniesz szufladę i masz widok, szukanie wygodne, coś na kształt bibliotecznych wyszukiwarek - słowo mi uciekło jak to się fachowo nazywa. Nie zamieniłabym na nic, super wygoda. Gdybym nie dysponowała szufladą to do zwykłej szafki kupiłabym wąski długi pojemnik poustawiała w nim saszetki. Na słoizkowe mam w płytkiej szufladzie też ikeowską rynienkę ze słoiczkami
    • bbuziaczekk Re: Przyprawnik - poszukuję 29.10.16, 19:19
      Mam taki allegro.pl/drewniany-przyprawnik-stojak-na-przyprawy-20-szt-i6466041682.html i jeatem 100 % zadowolona.
      Zbieralam sie do kupna dlugo az wkoncu kupilam bo mnie juz szlak trafial z koszyczkiem pelnym paczek i szukanien
      • asia-loi Re: Przyprawnik - poszukuję 29.10.16, 19:54
        bbuziaczekk napisała:

> Mam taki allegro.pl/drewniany-przyprawnik-stojak-na-przyprawy-20-szt-i6466041682.html i jeatem 100 % zadowolona.

Też taki mam i nie polecam. Od kilu miesięcy jest schowany w szafce. Jak stoi blisko kuchni (ja mam gazową), to łapie ten tłusty kurz, po za tym łapie pryskanie z gotowania/smażenia. Na słoiczkach są nazwy przypraw, to co mi potrzebne - to nie ma, za to jest to czego nie używam lub mało używam. Kilka słoiczków było w częstym użyciu.
    • klamkas Re: Przyprawnik - poszukuję 29.10.16, 19:29
      Mam zwykłe małe słoiczki z odzysku (po przyprawach, musztardach, oliwkach itp.) ustawione w szufladzie. Opisane na wieczkach. Nie lubię przechowywania przypraw w otwartych torebkach. Wolnostojących przyprawników też nie lubię (raz, że ciężko się to czyści, bo łapią kuchenne opary + kurz, dwa - nie każda przyprawa lubi światło).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka