Dodaj do ulubionych

Legalne servisy VOD

30.10.16, 21:35
Takie, gdzie można wypożyczyć pojedynczy film - znacie coś oprócz kinoplexa i ipli? Dziecko sobie wymarzyło "Miasteczko Halloween" do wspólnego oglądania w Halloween, ja bym wolała legalnie.
Obserwuj wątek
    • oqoq74 Re: Legalne servisy VOD 30.10.16, 21:40
      Jutro o 11.50 jest na polsat film. Dziś ten film też był na tym kanale.
      • oqoq74 Re: Legalne servisy VOD 30.10.16, 21:41
        11.25 przepraszam.
        • asia_i_p Re: Legalne servisy VOD 30.10.16, 21:42
          Dzięki!!!!!!
        • oqoq74 Re: Legalne servisy VOD 30.10.16, 21:43
          i o 10.40 jutro na tv 4 tez będzie, a 1.11 o 9.30 na tv4
          • oklamoradora1 Re: Legalne servisy VOD 31.10.16, 09:28
            a jak to jest z ta legalnością filmów na takich serwisach? Nie korzystam, wiec nie wiem. ale wydawało mi się, że takie vod prowadzone przez TVP jest chyba w pełni legalne?
            • oqoq74 Re: Legalne servisy VOD 31.10.16, 09:30
              Tak, te różne serwisy prowadzone przez oficjalne firmy, są legalne.
              • oklamoradora1 Re: Legalne servisy VOD 31.10.16, 09:39
                Ok, czyli np. VOD TVP czy jakiś player TVN są legalne. A te serwisy gdzie można zobaczyć jakiś film/serial (bez opcji ściąganie na dysk, tylko oglądasz online, nie udostępniasz potem tego filmu innym) to ich użytkownik łamie prawo?
                • oqoq74 Re: Legalne servisy VOD 31.10.16, 13:30
                  Nie wiem o jakie konkretnie chodzi. Generalnie, jeśli nie udostępniasz innym, to niby prawa nie łamiesz. Ale diabeł tkwi w szczegółach.
                • beata985 Re: Legalne servisy VOD 31.10.16, 13:34
                  netflix ale tylko przez miesiąc darmowy, później 40,-
                • ente2211 Re: Legalne servisy VOD 31.10.16, 16:29
                  Oklamoradora1 - oglądanie online nie jest nielegalne, ale wg niektórych niemoralne już tak (w sensie, że jak oglądasz pirackie to okradasz twórcę). Ale coraz więcej serwisów (np. CDA) dogaduje się z dystrybutorami (coś jak gryzoń z niektórymi wydawcami książek) i można tam też oglądać legalnie, choć sporo ludzi o tym nie wie, bo to nowość jest (sprzed paru miesięcy)
                  • oqoq74 Re: Legalne servisy VOD 31.10.16, 16:55
                    Bo to jest kradzież w pewnym sensie.
                    • ente2211 Re: Legalne servisy VOD 31.10.16, 18:35
                      tzn ja na to patrzę z dwóch stron - z jednej strony jest tak jak piszesz, ale z drugiej strony część osób pewnie nie obejrzałoby jakiegoś filmu, gdyby miało na niego pójść do kina, bo ich nie stać, bo wyjście do kina dla czteroosobowej rodziny to dla przeciętnych Kowalskich już spory wydatek.
                      Dlatego wszystkimi rękami podpiszę się nad rozwojem platform typu VOD. Ja do kina uwielbiam chodzić - dla mnie wyjście to rytuał (obojętnie czy idę sama czy z kimś) i nie żałuję kasy na wyjścia nawet 2-3 razy w tygodniu, ale wiem, że spora część społeczeństwa nie ma takiego komfortu
                      • oqoq74 Re: Legalne servisy VOD 31.10.16, 22:48
                        Ok, zgodzę się, że koszt biletów może być zbyt wysoki.
                        Ale ja patrzę szerzej, bo to nie dotyczy tylko filmów. Także zdjęć, muzyki, książek itd. Ludzie dopiero uczą się, że to czyjaś praca. Mój mąż jest fotografem, grafikiem. Żyje z robienia zdjęć, grafik, projektów. Nie raz, nie dwa zdarzyło się, że ktoś ukradł jego zdjęcie czy projekt.
                  • milka_milka Re: Legalne servisy VOD 31.10.16, 17:47
                    Naprawdę na CDA można oglądać legalnie? Wszystko, czy jest jakoś oznaczone? Bo ja chciałabym leganie i mogę płacić, ale w Polsce oferta VOD jest żałosna.
                    • ente2211 Re: Legalne servisy VOD 31.10.16, 18:25
                      Tak, jest taka opcja CDA premium. Na ich stronie można znaleźć
                      • asia_i_p Re: Legalne servisy VOD 31.10.16, 22:39
                        W tej opcji twierdzą, że wykupując ją "wspierasz legalnych dystrybutorów i producentów", ale nie doprecyzowują, w jaki sposób. A w regulaminie nic nie ma oprócz informacji, że wykupienie płatnej usługi CDA nie jest rówoznaczne z wykupieniem praw u innych podmiotów czy jakoś tak. Wydaje mi się, że to ściema - to znaczy, że jest to legalne na zasadzie dziury w prawie (nie rozpowszechniam), a na stronie tylko tak sformułowane, żebyś myślała, że płacą dystrybutorm.
                        • asia_i_p Re: Legalne servisy VOD 31.10.16, 22:44
                          Poczytałam w necie - podobno nie ściema. Ale dalej mi się nie podoba, że to nie jest doprecyzowane w regulaminie.
                          • milka_milka Re: Legalne servisy VOD 01.11.16, 05:26
                            Poza tym fimów w wersji premium jest mało. Myślałam, że to będą wszystkie dostępne na CDA.
          • asia_i_p Re: Legalne servisy VOD 31.10.16, 16:07
            Ten na TV4 to chyba akurat to drugie "Miasteczko Halloween". Ale właśnie oglądamy nagrany z Polsat Filmu, a za godzinę mam nadzieję ją wyciągnąć do kina na "Osobliwy dom pani Peregrine", więc jest bosko. smile
            • oqoq74 Re: Legalne servisy VOD 31.10.16, 16:56
              Cieszę się, że chociaż trochę pomogłamsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka