Dodaj do ulubionych

Tarczyca w ciąży

03.11.16, 17:11
Cześć Dziewczyny,
Jestem w 14 tygodniu ciąży i po ostatnich badaniach krwi dostałam skierowanie na cito do endokrynologa ( TSH 0,35 - norma od 0,55).
W oczekiwaniu na wizyte zrobiĺam na własną ręke badania - ft3 3,11 ( norma od 2,00) i ft4 1,08 ( norma od 0,93).
Nie znam się kompletnie na normach dla kobiet w ciąży i nie wiem czy na cito umawiać się prywatnie czy spokojnie czekać do następnego tygodnia. To moje pierwsze doświadczenia odnośnie chorób tarczycy.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • kaz_nodzieja Re: Tarczyca w ciąży 03.11.16, 19:29
      Tarczyca w ciąży? A z kim?
      • agaka2016 Re: Tarczyca w ciąży 03.11.16, 19:34
        Dzięki Gazeta za podbicie wątku wink
    • e_on Re: Tarczyca w ciąży 03.11.16, 19:33
      Chyba bym poszła jak najszybciej, nawet prywatnie, żeby się nie denerwować, nie zastanawiać.
    • kasiasolska Re: Tarczyca w ciąży 03.11.16, 19:35
      Możesz spokojnie poczekać kilka dni. Na tym etapie występuje fizjologiczna nadczynność tarczycy, wiec Twoje wyniki sa jak najbardziej normalne, co nie znaczy, ze prawidłowe! Prawdopodobnie dostaniesz leki, a na pewno bedziesz musiała byc pod kontrola endokrynologa. Ale syntetyczne hormony tarczycy i tak dają efekt po kilku tygodniach przyjmowania, wiec te kilka dni wiele nie zmieni. Idz spokojnie do lekarza.
      • agaka2016 Re: Tarczyca w ciąży 03.11.16, 19:48
        Dziękuję za te słowa. Zrobiłam resztę hormonów na własną ręke żeby już nie czekać na skierowanie od endo (swoją drogą i tak jestem w szoku, bo wizytę dostałam za 2 tygodnie dzięki szybkiej, nieoficjalnej kolejce w przychodni na NFZ dla pilnych przypadków - najpierw Pani rejestratorka proponowała mi marzec 2017 wink ). Nie wiem jak te wyniki interpretować, stąd moje pytanie. Jest tu wiele kobiet z niedoczynnością przede wszystkim, więc może sie orientują jak to wygląda, może znają zależności między poszczególnymi hormonami chociaż w teorii.. Człowiek próbuje uspokoić swoją niepewność i ląduje na forum wink
        Jeszcze raz dzięki!
        • kasiasolska Re: Tarczyca w ciąży 03.11.16, 19:50
          Nie ma sprawy smile dopisze Ci jeszcze, ze zazwyczaj na początku ciąży wzrasta tsh, bo jest skorelowane z poziomem beta HCG. Wlasnie koło 12 tc, kiedy beta HCG zaczyna spadać, spada tez tsh i czasem zdarza sie, ze wahnie sie troche poniżej normy, jak u Ciebie. Ale to jest na tyle nieduże wahnięcie, ze mozliwe, ze lekarz zleci tylko monitorowanie, bez leków na razie.
          • niu13 Re: Tarczyca w ciąży 04.11.16, 08:30
            Kurcze, a mnie na początku ciąży tsh spadło właśnie. Przed ciążą miałam 2,800 a teraz 1,00. Co to oznacza? Dodam że czuję się o niebo lepiej niż z tym 2800. 8 tc
    • tymianek21 Re: Tarczyca w ciąży 03.11.16, 19:37
      Koniecznie idź jak najszybciej do endokrynologa. Ja w ciąży miałam niedoczynność tarczycy -stwierdzona przed zajściem w ciąże. Raz w miesiącu robiłam badania krwi i miałam ustalana dawkę letroxu. Synek urodził się o czasie, 10 punktów itd
      • kropka_kom Re: Tarczyca w ciąży 03.11.16, 20:02
        Ja po pierwszym porodzie miałam nadczynnosc tarczycy a właściwie chorobę Gravesa. Po 2 latach leczenia choroba się wycofała . Teraz jestem w II ciąży . Od początku monitoruję wyniki tarczycowe. Obecnie moja tarczyca poszła w stronę niedoczynnosci choc ft3 i ft4 są w normie. I tak dostałam euthyrox. natomiast chodząc po endo. zawsze słyszałam ze tarczyca w ciąży jest nadczynna często. Takze poczekaj spokojnie na wizytę.
        • agaka2016 Re: Tarczyca w ciąży 03.11.16, 20:11
          Dzięki Kropko! Poczekam na tą nieszczęsną wizytę na NFZ. Człowiek dostaje takie wyniki z laboratorium i sam nie wiedząc jak je zainterpretować wpada w lekką panikę - w końcu ciąża i podwyższone stany czarnowidzctwa jak i dmuchania na zimne wink Słyszałam o tej nadczynności w ciąży, dlatego ginekolog powiedziała mi, że dopiero reszta badań dopełni ten obraz. Dziękuję, że miałaś chwile aby napisać.
      • princy-mincy Re: Tarczyca w ciąży 03.11.16, 20:26
        autorka nie ma niedoczynnosci, ale lekka nadczynność, ktora jest zreszta częsta i chyba nawet prawidłowa na początku ciazy. Nie musi na cito lecieć do lekarza, moze poczekać pare dni.
        • agaka2016 Re: Tarczyca w ciąży 03.11.16, 20:35
          No właśnie, najdziwniejszy jest wynik ft4 w dolmej granicy normy (opinia Pani laborantki) Ponoć przy nadczynności i niskim TSH utrzymuje sie przy górnych widełkach, a tu jest odwrotnie. Strasznie to wszystko ciężko rozgryźć, bo hormony są od siebie zależne.
          • kropka_kom Re: Tarczyca w ciąży 04.11.16, 08:26
            Już tłumaczę ( trochę siedziałam na forach tarczycowych). Ft3 i Ft4 pokazują stan hormonów z dnia w ktorym robiłas bafanie. TSH jest hormonem przysadki i on reaguje jakby z opóźnieniem ok.1 mca na faktyczny stan hormonów. Czyli robiac wynik tak naprawdę Tsh będzie aktualne za miesiąc lub i trochę wczesniej i pewno się podniesie. Czasem jedt jednak rozbieżnosc w hormonach i Tsh. Ka tak mam. Ale nie zawsze potrzebne są leki. Po prostu sprawdź wynik Tsh za 2 tyg. Mi lek na tsh 5,5 przepisał najniższą dawkę ethyroxu bo ja mam ft3 i ft4 ok. No i muszę uwazac zeby zaraz nie wpasc w nadczynnosc. Ale zostawic tego tak nie mógl. Dodatkowo zaiesiac mam zbadac anty Tpo i Tg oraz Trab. Pozdr.
            • kropka_kom Re: Tarczyca w ciąży 04.11.16, 08:27
              Przepraszam za literówkę. Piszę z tel. smile
              • agaka2016 Re: Tarczyca w ciąży 04.11.16, 16:22
                Dzięki Kropko za wyjaśnienie smile Dzisiaj rodzinna lekarka wprowadziła mnie w zamęt na ten temat, bo pomoć tf3 i tf4 w ciąży powinny sie utrzymywać na poziomie 80%. U mnie to tf3 46% a tf4 19,5%. Ponoć tf4 jest ważniejsze (?) A na tsh w ogole mam nie zwracać uwagi. Zasugerowala, że beda leki na podniesienie do górnych widełek, przede wszystkim ft4 ( tsh spadnie wtedy jeszcze niżej, ale "nie przejmować sie"). Trzy światy z tą tarczycą, z interpretacją... a człowiek myślał, że jego to nie dotyczy uncertain;
                • madami Re: Tarczyca w ciąży 04.11.16, 16:54
                  lekarka miała rację, w ciąży hormony tarczycy powinny być na jak najwuższym poziomie oczywiście w granicach normy, na TSH nie patrz
                  • agaka2016 Re: Tarczyca w ciąży 10.11.16, 22:16
                    Tak, jestem juz po wizycie i nadal nie mogę wyjsc z szoku. Najwiekszy szpital ginekologiczny w Poznaniu, wizyta na oddziale endo i Pan Doktor ktory poswiecił mi cale 5 minut. Powiedzial, ze TSH nie wyglada bardzo tragicznie (na inne parametry nie rzucil okiem) i czy chce leki (wtf? Ja mam to wiedzieć?)
                    Stwierdzil, ze na nastepna wizyte mam zbadac tylko TSH I FT4 i najlepiej prywatnie, bo on mi to zleci na NFZ dopiero jak przyjde na kontrole za miesiac, a tak zyska na czasie. O moim samopoczuciu nie mial czasu sluchać, poniewaz konczyl swoj dyzur.
                    Jestem w szoku.
    • gggg_gg Re: Tarczyca w ciąży 04.11.16, 10:50
      Spokojnie. TSH na początku ciąży (a do tego zaliczam też twój 14tc) ma prawo spadać nawet do wartości nieoznaczonych - każdy porządny endokrynolog ci to powie i w diagnostyce nie będzie opierał się na TSH, a na FT4 i FT3 więc bardzo dobrze, że zrobiłaś też te badania przed wizytą. TSH spada tylko na wyniku - wynika to z podobieństwa do BHCG i tak naprawdę wynik wychodzi zafałszowany przez ciążę, a nie że coś się dzieje. Dla upewnienia się, że nie masz choroby tarczycy, nie wykrytej przed ciążą, dobrze, by endokrynolog zlecił ci również badania przeciwciał antyTG i anty TPO oraz po 20tc TRAB, a także ew. USG. Poziom FT4 masz stosunkowo nisko i możliwe, że lekarz będzie chciał to monitorować i ew. wprowadzić leczenie np. Euthyroxem (po którym TSH jeszcze bardziej może spaść, ale jak pisałam wyżej - nie przejmujemy się tym). Jeśli nie będzie chciał, dla własnego spokoju powtórz badania za miesiąc, by sprawdzić jaka jest tendencja FT4 i FT3. I teraz ważne - jeśli lekarz endokrynolog stwierdzi jakiekolwiek problemy z tarczycą u ciebie (np. na podstawie wyników hormonów, przeciwciał etc.) powinien objąć cię stałą opieką z comiesięczną wizytą z kompletem badań tj. TSH, FT3 i FT4. I nie ważne jakie są terminy oficjalne na NFZ - w porządnej przychodni na polecenie porządnego lekarza dopiszą cię do listy pacjentów, przyjmą jako dodatkową etc. Jeśli nie będzie chciał, zażądają na piśmie odmowy objęcia opieką (mało osób weźmie na siebie odpowiedzialność za odmowę leczenia ciężarnej więc wtedy zazwyczaj staje się cud i miejsce się znajduje), a najlepiej znajdź innego lekarza bo tarczyca w ciąży ważna jest (o ile oczywiście stwierdzą u ciebie chorobę, a nie jedynie fizjologiczny spadek TSH).
      • agaka2016 Re: Tarczyca w ciąży 04.11.16, 15:50
        Przeliczyłam swoje wyniki na % za pomocą kalkulatora tarczycowego.Rozmawiałam dzisiaj z lekarzem rodzinnym przy okazji odbierania recept dla osoby bliskiej i po obejrzeniu tych wyników stwierdziła, że normy dla kobiet w ciąży ft3 i ft4 powinny oscylować w granicach 80%. Moj wynik ft3 to 46% a ft4 19,5% - ponoć w ciazy nie robi sie oznaczenia ft3 (?) Tylko kieruje samym ft4 nie zwazajac na Tsh. Zapowiedziala, ze pewnie dostane leki na wyrownanie norm. Szczerze powiedziawszy calkiem sie pogubilam wink musze brac tez pod uwagę fakt, że wymiotowalam przez pierwsze miesiace znaczaco, waga stoi w miejscu (55kg przy wzroscie 167cm) i pojawily sie problemy z cisnieniem ( raz 140/90 a potem 80/60). Juz przed ciaza mialam zdiagnozowane azs aczkolwiek po lekach w tamtym czasie nie bylo widac poprawy, nadal swedza mnie lydki ktore potrafie rozdrapywac do ran i przedramiona - problem raz ustepuje, a raz sie nasila. Czy informowac o tym wszystkim endo?
        • agaka2016 Re: Tarczyca w ciąży 04.11.16, 15:52
          Dopisze jeszcze bardzo niski hematokryt, wyniki w 12tc nizsze niz w 8tc.
          • kropka_kom Re: Tarczyca w ciąży 04.11.16, 16:28
            Hematokryt mi też poleciał. Podobno tak moze być. W kazdym razie lepiej żeby prowadził Cię endokrynolog. I w sumie mów o wszystkim co Cię niepokoi. Pozdr.
        • gggg_gg Re: Tarczyca w ciąży 04.11.16, 16:47
          koniecznie poinformuj o azs - to choroba o podłożu immunologicznym, tak jak schorzenia tarczycy typu Hashimoto, a niestety takie rzeczy lubią chodzić parami
    • madami Re: Tarczyca w ciąży 04.11.16, 16:53
      Wyniki hormonów tarczycy nie wskazują na nadczynność, wręcz przeciwnie wh mnie ft4 jest już raczej w granicy niedoczynności, TSH ma prawo wahać się w ciąży. Bez paniki, obserwować, regularnie badać całą trójkę i do niej dostosować dawkę hormonu.
      • flanelka.5 Re: Tarczyca w ciąży 23.11.16, 06:08
        Czy wiecie ze hormony ft3 i ft4 w ciazy maja inne normy? I sukcesywnie sa duzo nizsze.fizjologia, poza tym jest wiecej bialka wiazacego hormony. Dobry endo bedzie wiedzial jak bhcg wplywa na tsh i nie bedzie obnizal hormonow w takim przypadku. Czy leki sa potrzebne zalezy duzo od objawow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka