eliszka25
03.11.16, 21:20
starszak poszedl do piatej klasy i mu w tej piatej klasie odbilo. zawsze uczyl sie dobrze, nie byl prymusem z wzorowym zachowaniem, ale problemow nie sprawial, na koniec roku srednia 4,8. bez fajerwerkow, ale tez bez problemow. jak by sie bardziej przylozyl, to mogloby byc nawet lepiej, ale specjalnie nie cisnelismy.
w tym roku szkolnym ma nowa wychowawczynie i zaczely sie problemy. oceny jakies straszne nie sa, ale zachowanie polecialo w dol. dostaje info, ze gada na lekcji, przeszkadza, zamiast skupic sie na tym co robi, spiewa sobie czy cos tam robi innego (ostatnio np. pilowal lawke nozyczkami). nie odrabia lub zapomina przyniesc zadan domowych. przyznam, ze bylam w lekkim szoku, bo wczesniej zadnych skarg nie bylo. no i teraz nie wiem - mojemu dziecku odbilo, nowa wychowawczyni taka siekiera, a poprzednia to byla dooopa w korach czy jeszcze co innego?
w kazdym razie starszak zaoferowal, ze sam wymierzy sobie kare i zdecydowal, ze nie bedzie gral na ps4 przez 2 tygodnie. wiem, ze to dla niego kara bardzo dotkliwa, ale skoro sam tak chce, to ok. dodatkowo zapowiedzialam, ze telewizor wolno mu ruszac, kiedy beda odrobione wszystkie lekcje, nie wczesniej. no i teraz mam dylemat, bo tv mamy tylko w duzym pokoju i jak starszy nie moze go wlaczyc, to mlodszy tez nie oglada, ale mlodszak przeciez kary nie ma. z graniem to samo - jak starszak nie gra, to mlodszak najczesciej tez nie, bo zwykle graja razem.
tym sposobem kara jest w sumie dla obydwu i nie wiem, jak to sensownie rozwiazac. wyganiac starszaka do swojego pokoju? zaden z chlopakow nie ma w pokoju tv ani komputera. uzywaja tylko mojego laptopa lub komputera stojacego w duzym pokoju i w najblizszym czasie sie to nie zmieni, bo nie jestem zwolennikiem komputera czy tv w pokoju dzieciecym. zdaje sobie sprawe, ze z czasem ten komputer bedzie im potrzebny, ale poki co wystarcza to, co jest.
jak rozwiazujecie kwestie kary tego typu w podobnej sytuacji?
acha, sama kara w postaci zakazu grania nie jest od czapy, bo granie jest glowna pczyczyna olewania zadan domowych.