joasia.bar 16.11.16, 17:47 dzięki PiS będziemy mogły przejść na emeryturę w wieku 60 lat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ra-sowa Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 17:48 a podali jak wpłynie to obniżenie na jej wysokość ? Odpowiedz Link Zgłoś
kropka_kom Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 17:52 No ja raczej tak. I tak mam z wyliczeń niską emeryturę i nawet 7 lat mnie nie uratuje. Zabezpieczam się finansowo inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 22:28 > a podali jak wpłynie to obniżenie na jej wysokość ? Jak trzeba miec sprany mozg zeby cos takiego napisac? Przeciez jak przejdziesz na emeryture w wieku 160 lat to bedziesz miec ja wyzsza 6-krotnie. Dlaczego nikt tak nie robi???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 00:00 Pytanie dlaczego nikt w Europie (również w najbogatszych krajach) nie obniża wieku emerytalnego? A jak u was w Petersburgu? Od kiedy trollerska emerytura? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 05:44 Jak trzeba mieć sprany mózg, żeby uwierzyć, że za kilka, a nie kilkadziesiąt lat nikt nie dostanie emerytury lub będzie to emerytura obywatelska w kwocie wystarczającej na zakup paru kilogramów ziemniaków i mąki, ale już bez nadwyżki pozwalającej na zapłacenie rachunku za energię potrzebną do ugotowania tego? Kiedy dorośli ludzie zrozumieją, że pieniądze nie rosną na drzewach? Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 18.11.16, 06:22 Nie wiem jak lemingi, ale ja lubie miec wybor. Jak bedzie gorsze zdrowie to mniejsza emerytura w wieku 60 lat. Jak sie uda i dozyje, to popracuje dluzej. Proste, ale jak widac nie dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 18.11.16, 07:28 Jaki wybór? Sądzisz, że ktoś się cię będzie zatrudniał w okresie ochronnym? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 18.11.16, 07:33 gogologog napisał: > Nie wiem jak lemingi, ale ja lubie miec wybor. > Jak bedzie gorsze zdrowie to mniejsza emerytura w wieku 60 lat. I za co kupisz leki na to 'gorsze zdrowie' prawilny oszołomie? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 18.11.16, 09:41 gogologog napisał: > Nie wiem jak lemingi, ale ja lubie miec wybor. Twój wybór to będzie kop w dude w 60 urodziny i 300 PLN miesięcznie na otarcie łez.... Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 18.11.16, 23:49 znalezione w sieci: "no cóż przy obniżaniu wieku emerytalnego mam szansę ją zobaczyć w realu, przy podwyższaniu mogę ja sobie pooglądać jedynie na waszych tabelkach." z pozdrowieniami dla lemingozy Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 19.11.16, 07:13 Może poczytaj na stronie Szlachetnej Paczki jak w realu wygląda życie ludzi na emeryturze wynoszącej 800 złotych. A więcej będą mieli nieliczni, bo w praktyce pracę stracisz przed rozpoczęciem okresu ochronnego, więc mówienie o wyborze jest niepoważne. Poza tym nie mam pojęcia skąd w tobie ta naiwna wiara, że są środki nawet na wypłaty nawet tych 800 złotych. Gospodarka działania PiSu znosi gorzej niż przypuszczano, żarty się skończyły. Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 19.11.16, 07:21 A skad w lemingach najwna wiara ze pracujac 7 lat dluzej dostana wiecej niz 800???? Jak masz mature z matematyki to policz ile razy jest wieksze prawdopodobienstwo otrzymania swiadczenia w wieku 60 lat niz 67. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 19.11.16, 07:43 Prawdopodobieństwo dostania emerytury dla obecnego 40 latka jest równe zero jeśli wiek emerytalny to będzie 60 lat, a 0,01 jeśli 67 (przy czym i tak będzie to emerytura obywatelska). Pomyliło ci się z szansą na dożycie do 60 i 67 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 19.11.16, 07:48 Nam nikt nie pomoże tak jak wsparto Grecję, a ten scenariusz czeka nas w przyszłym roku, najdalej 2018. Ale skąd ty możesz o tym wiedzieć skoro wierzysz, że skoro rząd mówi, że środki są to są, cyferkami nie zawracasz sobie głowy. A oczywiście to będzie wina lemingów i kapitalistów, bo ten element zaparł się i złośliwie nie inwestuje i nie zarabia socjal dla wyborcôw pisu Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 19.11.16, 09:57 Nie bylo matematyki na maturze? Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 19.11.16, 07:53 Geolog buhaha, pomijając aspekt finansowy. Co Twoim zdaniem będzie robił wcześniejszy emeryt tak na co dzień.Dajmy na to murarz, kominiarz, operator koparki. Nie mam w swoim otoczeniu takich osób. Czy sądzisz, że swoją aktywność przekieruje np. na wolontariat, czytanie książek, spacery, sporty? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 19.11.16, 08:07 Ja w sumie nie wiem, co będzie powszechniejsze, bo albo miał dużo czasu na demonstracje, żeby mu emeryturę podnieść i stanie w kolejce do MOPSu, ale wtedy jako, że na leki nie starczy to w sumie długo tak nie pociągnie albo będzie do śmierci pracował za 5 złotych za godzinę. Nie wiem czy nie ciekawszy jest problem co zrobi ze sobą przez cztery lata, kiedy go już wyrzucą z roboty, a prawa do emerytury jeszcze mieć nie będzie, a cztery lata śmieciówek za najniższą krajową na koniec kariery nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 19.11.16, 09:57 mamma_2012 napisała: ... Nie wiem czy nie ciekawszy jest problem co zrobi ze sobą przez cztery lata, kiedy go już wyrzucą z roboty, a prawa do emerytury jeszcze mieć nie będzie, a cztery lata śmieciówek za najniższą krajową na koniec kariery nie pomoże. No, ale taka sytuacja może spotkać każdego, niezależnie od tego czy będziemy przechodzić na emeryturę w wieku 60 czy 67 lat. Też można będzie stracić pracę w wieku np. 62-63 lat, a do emerytury zostanie jeszcze kilka lat. Mylisz, że jak popracujesz kilka lat dłużej,to emerytury będziesz miała tak dużo, że będziesz na niej żyła jak panisko. Już tu pisałam, to że będziemy pracować dłużej, spowoduje tylko, że troszeczkę więcej będziemy mieć emerytury. Troszeczkę. To przez to, że będziemy pracować dłużej i mieć pensje, to będzie decydowało, że przez te kilka lat (więcej) pracy, będziemy mieć lepszą sytuację finansową, bo na wysokość naszej emerytury, te kilka lat pracy więcej, nie będzie miało większego znaczenia. Emerytura i tak będzie niska, czy będziemy pracować do 60 czy 67 lat. Problem jest i będzie brak pracy, stąd każdy kto będzie spełniał warunki, będzie przechodził na emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 19.11.16, 10:05 Pytaniem nie jest w tym przypadku czy będzie wysoka czy niska, ale czy będzie bardzo niska (wersja do 67) czy wcale (wersja 60). Kilka lat temu ten scenariusz wydarzył się w Grecji, a już tak ciężko uwierzyć, że to zadziało się naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 19.11.16, 10:08 > Pytaniem nie jest w tym przypadku czy będzie wysoka czy niska, ale czy będzie bardzo niska (wersja do 67) czy wcale (wersja 60). Zapytam zupelnie powaznie, ty udajesz czy naprawde jestes kretynka? Zaleznosc jest taka: 60 lat - emerytura niska, ale pobierasz ja przez np 8 lat 67 lat - emerytura w tabelce wyzsza o 10%, pobierasz przez 1 rok W ktorym przypadku emeryt dostanie wiecej kasy, a w ktorym wiecej zostanie w systemie? Nawet z wyksztaceniem podstawowym powinnas odpowiedziec prawidlowo na to pytanie ... Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 19.11.16, 10:14 Nie próbuj mnie obrażać, bo tylko się zmęczysz, a choćby ci żyłka pękła to ci się nie uda, to za daleko ci do poziomu ludzi, których opinia mnie obchodzi. Walka toczy się o to czy przez ten rok czy kilka po 67 ktokolwiek dostanie 800/1000, bo tylko to jest do uratowania. A ty nadal tego nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 19.11.16, 10:21 ok, pogadamy jak zrozumiesz matematyke na poziomie szkoly podstawowej. Zacznij regularnie przerabiac material z dzieckiem od 1 klasy Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 19.11.16, 12:05 Matematyka mówi jasno, że 0 podzielone na dowolną liczbę daje zero. 0, a nawet liczba ujemna to jest tyle ile realnie mamy odłożone na nasze emerytury, ale dzielenie 0 przez inne liczby to pewnie druga albo trzecia klasa i dlatego nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 19.11.16, 14:30 > Matematyka mówi jasno, że 0 podzielone na dowolną liczbę daje zero. I w ten sposob udowadniasz ze matury z matmy nie masz, albo kupilas na bazarze Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 19.11.16, 14:34 Ja nie zamierzam ci udowadniać swojego wykształcenia, a jeżeli wybitnie zależy ci na ostatnim słowie nieważne jak głupie będzie to się nie krępuj, napisz cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 19.11.16, 10:20 gogologog napisał: > 60 lat - emerytura niska, ale pobierasz ja przez np 8 lat Nie 'pobierasz' bo ZDECHNIESZ Z GŁODU. PS. rozumiem, że prawactwo wraz z obniżeniem wieku emerytalnego ustanowiło granicę przymusowej eutanazji dla kobiet na 68 lat, bo jak na razie średnia długość życia kobiet w Polsce to ponad 80 LAT!!! ŚREDNIA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 19.11.16, 14:02 > na razie średnia długość życia kobiet w Polsce to ponad 80 LAT!!! ŚREDNIA!!! A w Matuszce Rossiji myślisz ile jest? Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 19.11.16, 14:00 > 60 lat - emerytura niska, ale pobierasz ja przez np 8 lat > 67 lat - emerytura w tabelce wyzsza o 10%, pobierasz przez 1 rok Średnia długość życia kobiety w Polsce to 81 lat, mężczyzn 73. No chyba ze piszesz o rosyjskiej średniej życia, to by się mniej więcej zgadzało. Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 19.11.16, 10:18 > No, ale taka sytuacja może spotkać każdego, niezależnie od tego czy będziemy przechodzić na emeryturę w wieku 60 czy 67 lat. Też można będzie stracić pracę w wieku np. 62-63 lat, a do emerytury zostanie jeszcze kilka lat. Oczywiscie, dokladnie tak jak piszesz. Ale wyglada ze dla otumanionych lemingow (zakredytowanych na 120% w chf, z lbem w prawda24nadobe, wyznawcow RysiaPetru wciskacza kredytow CHF), nie docieraja racjonalne argumenty. Po prostu PiS i Kaczynski sa zli - taki przekaz jest dla nich zrozumialy .... Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 24.11.16, 23:17 Polska jest wśród krajów UE o najniższych wydatkach na ochronę zdrowia oraz z najniższą liczbą lekarzy przypadającą na tysiąc mieszkańców - wynika z opublikowanego w środę raportu Komisji Europejskiej i Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD). (info dla tych ktorzy zamierzaja korzystac z zycia po 80-tce) Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 25.11.16, 06:15 Jeszcze nie wprowadzono programu lekarz+? Tak to jest w biednych krajach, że nie ma pieniędzy na służbę zdrowia, ale jak program polska w ruinie zostanie zrealizowany to nawet o tych dzisiejszych wydatkach będziemy mogli tylko pomarzyć. Na pocieszenie dodam, że obecni seniorzy często rodzili się w domu, lekarza nie widywali latami, przeżyli wojnę i inne kryzysy i mimo to używają życia obciążając budżet ZUSu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 19.11.16, 10:21 Zostawiam ku przestrodze, dodam, że we wrześniu MFW zażądał kolejnej obniżki. m.bankier.pl/wiadomosc/Grecy-odebrali-obnizone-emerytury-3568682.html To się dzieje naprawdę, a Grecja była bogatszym krajem i komukolwiek na niej zależy, bo jest w strefie euro Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 17:51 I myślisz, że to takie wielkie szczęście dla wszystkich? U nas kobiety płaczą jak przed 70 są zmuszame do odejścia na emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:01 mynia_pynia napisała: > I myślisz, że to takie wielkie szczęście dla wszystkich? U nas kobiety płaczą jak przed 70 są zmuszame do odejścia na emeryturę. A co to za praca, że chcą tak długo pracować? Obstawiam, że nie jest to ciężka, praca fizyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:40 Oczywiście, że nie. Urząd gminy, panie wydają zaświadczenia, decyzje, prowadzą różne rejestry, wszystkich znają z ważywszy na lata pracy i doświadczenie nikt ich nie lekcewarzy, mają poszanowanie wśród kierownictwa bo pamiętają głęboki prl i umieją zlokalizować wszystkie dokumenty Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 14:35 mynia_pynia napisała: > "ż" zważywszy Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:52 mynia_pynia napisała: > Oczywiście, że nie. Urząd gminy, panie wydają zaświadczenia, decyzje, prowadzą różne rejestry, wszystkich znają z ważywszy na lata pracy i doświadczenie nikt ich nie lekcewarzy, mają poszanowanie wśród kierownictwa bo pamiętają głęboki prl i umieją zlokalizować wszystkie dokumenty Tak to można pracować do 100 lat. Jak tylko zdrowie pozwoli. Ciekawe jakby panie musiały dużo zostawać po godzinach, biegle ogarniać np. komputer, jeździć dużo w delegacje, czy też by chciały pracować tak dużo lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 20:42 No przecie nie piszą ręcznie, a komputery nie nowinka, ogarniają to co muszą, bo każdy robi to co do niego należy i nikt za nikogo pańszczyzny nie odwala. A w delegacje jeździmy my młodzież 30+. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 20:47 Dopiszę że w poprzedniej pracy (pracownia SiP) emerytki ciągnęły najwięcej nadgodzin - aż się zastanawiałyśmy na wuja im tyle kasy - dzieciom kredyty na mieszkania spłacały albo wnuką na wycieczki zbierały - w sumie to takie nie ematkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 21:00 mynia_pynia napisała: > No przecie nie piszą ręcznie, a komputery nie nowinka, ogarniają to co muszą, bo każdy robi to co do niego należy i nikt za nikogo pańszczyzny nie odwala. A w delegacje jeździmy my młodzież 30+. I jak wchodzi nowe oprogramowanie, to łapią: raz, dwa, trzy? Czy może od lat pracują na tym samym programie?, albo program bardzo pomału się zmienia. I sama przyznajesz, że w delegacje jeżdżą młodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 21:08 No a jakich programów używasz na co dzień w pracy? Bo my: łorda , wrosip - przez www. serwis mapowy, program do elektronicznego obiegu dokumentów i systemu do rejestrowania wydatków z budżetu - tych programów używamy od 8 lat, jak pojawia się jakaś nowa wersja z dodatkowymi opcjami to robią nam wewnętrzne szkolenie dwugodzinne i do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 21:21 mynia_pynia napisała: > No a jakich programów używasz na co dzień w pracy? Ja jestem w ogóle inna branża (grafika). U mnie oprogramowanie zmienia się co kilka miesięcy (nowa, wyższa wersja). Co nie znaczy, że od razu kupują nam nowości, ale przejście o dwie, czy trzy wersje wyżej (od razu, bo nie było po kolei), powoduje, że wiele rzeczy robi się zupełnie inaczej. Jesteśmy samouki. Robota ma być zrobiona. Szkoleń niet (samemu). Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 05:48 Polskie kobiety 60+ są jakieś wyjątkowo ułomne w skali świata, że w wieku 60 lat masowo dostają Alzheimera? Skąd w takim razie wysyp uniwersytetów trzeciego wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
folsom_prison_blues Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:18 O tak, panie z Urzędu Gminy to osobna historia...wszystko fajnie, dopóki nie potrzebujesz czegoś z nimi załatwić. Tak można pracować i do setki. Bezstresowo i bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:38 folsom_prison_blues napisał(a): > O tak, panie z Urzędu Gminy to osobna historia...wszystko fajnie, dopóki nie potrzebujesz czegoś z nimi załatwić. Tak można pracować i do setki. Bezstresowo i bezpiecznie. Jeszcze pewnie emeryturę pobierają (bo nabyły już prawa) i sobie dalej pracują, zabierając pracę młodym. Jedno zaświadczenie wypisują pewnie 1 godzinę, albo cały dzień, robiąc jeszcze wielką łaskę. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 17:51 Chyba - zostać żebraczkami w wieku 60 lat Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 17:52 O, ja z cala pewnoscia im PODZIEKUJE w wyborach. Jasne - do szkoly jak najpozniej, nauki jak najmniej, emerytura jak najszybciej. 500 plus wystarczy zdby lezec i gryllowac. A jak nie wystarczy to wszystko Zydzi, lewaki i lemingi. Oraz rowerzysci z Tuskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 08:43 iskierka3 napisała: > Jasne - do szkoly jak najpozniej, nauki jak najmniej, emerytura jak najszybciej > . 500 plus wystarczy zdby lezec i gryllowac. A jak nie wystarczy to wszystko Zy > dzi, lewaki i lemingi. Oraz rowerzysci z Tuskiem. I wegetarianie, komuniści i złodzieje. Nie zapominaj. Ja im jak jasna chorobcia podziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 09:08 I przedsiębiorcy!!!!! Egoistyczne ścierwo to bowiem jest. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 10:17 olena.s napisała: > I przedsiębiorcy!!!!! Egoistyczne ścierwo to bowiem jest. Każdy przedsiebiorca to kułak. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:05 joasia.bar napisał(a): > dzięki PiS będziemy mogły przejść na emeryturę w wieku 60 lat. Ja osobiście się cieszę, że będę miała wybór. Wprawdzie mam dopiero 53 lata, więc za 7 lat, to może zostać znowu podwyższone, ale PO dołożyło mi 3 lata i 7 miesięcy. Jak będę miała pracę i siły aby pracować, to będę pracować, a jak będę bez pracy czy będzie mi groziło bezrobocie, albo będę bardzo schorowana i nie będę miała siły pracować, to chętnie pójdę na emeryturę. ========== Gdy jedna osoba cierpi na urojenia, nazywamy to szaleństwem. Gdy wielu ludzi cierpi na urojenia, nazywamy to religią. Odpowiedz Link Zgłoś
canaan_dog Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:41 Nie utrzymasz sie z takiej emerytury Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:51 >Jak będę miała pracę i siły aby pracować, to będę pracować, a jak będę bez pracy czy będzie mi groziło bezrobocie, albo będę bardzo schorowana i nie będę miała siły pracować, to chętnie pójdę na emeryturę. zmartwię cię, większość pracodawców wypi...rza pracowników kiedy tylko osiagną wiek emerytalny, nie patrząc na to, czy chce pracować, czy nie. Na ich miejsce przyjmuja nowych, młodych, za polowę stawki. Nowa emerytura zaklada, że emeryt dorabiać nie bedzie mógl, tak, ze to też ci odpadnie. Będziesz musiała życ za te swoje 1000 zl, czy ile tam wypadnie za 7 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:55 issa-a napisała: > Będziesz musiała życ za te swoje 1000 zl, czy ile tam wypadnie za 7 lat. Mam tego świadomość i to mnie martwi i przeraża. Dlatego też mam nadzieję, że nie dożyję do emerytury. Nie mam też szans, że zdołam odłożyć teraz tyle, by mieć duże oszczędności na emeryturze. Niestety eutanazja w Pl zabroniona. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 18.11.16, 11:46 Serio chcesz w ciągu najbliższych 7 lat umrzeć? Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:42 zmartwię cię, większość pracodawców wypi...rza pracowników kiedy tylko osiagną wiek emerytalny, nie patrząc na to, czy chce pracować, czy nie. No, niekoniecznie. Demografia jest nieubłagana, młodych będzie coraz mniej. Skąd pracodawcy będą ich brać? Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 22:37 >No, niekoniecznie. Demografia jest nieubłagana, młodych będzie coraz mniej. Skąd pracodawcy będą ich brać? to na razie tylko mrzonki, jaka będzie rzeczywistość to przekonamy sie za iles tam lat. Na razie pracodawcy chętnie zatrudniają braci zza wschodniej granicy. Bylam na urlopie nad polskim morzem i wielu tam takich pracownikow i to wcale nie sezonowych tylko. Nawet lekarz, zatrudniony w osrodku wczasowym, ledwo gadał po polsku, za to chętnie po rosyjsku. Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 23:33 Eh, ale zdajesz sobie sprawę z tego, co załatwiasz pokoleniu swoich dzieci, wnuków? Spokojnie ze 30-40 lat jeszcze możesz pożyć, to i Ciebie dosięgną skutki tego, co oznacza brak zabezpieczeń społecznych, straszenie ludzi pracą i traktowanie jej jako zła koniecznego plus karmienie bajkami o możliwości stania się bogaczami i kłucie w oczy luksusami. Z resztą, sama widziałaś, co głupie ośmiorniczki z motłochem zrobiły... Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:20 A o ile w związku z tym wzrośnie opłaty ZUS?!????? Mam ich w dudzie. I tak będę pracować do swojej śmierci- taki mam plan. Mój tata tak pracował, mama ma 68lat i nadal pracuje, na pełen etat, czy teściowa przeszła na emeryturę i pracuje w dwóch różnych pracach. Wszystkie mi bliskie kobiety pracują. Ja też zamierzam, a pis mam w dudzie. Niech idą tańczyć na grobach, a na następnych wyborach im tak podziękujemy, że hej. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:23 solejrolia napisała: ... I tak będę pracować do swojej śmierci- taki mam plan. Mój tata tak pracował, mama ma 68lat i nadal pracuje, na pełen etat, czy teściowa przeszła na emeryturę i pracuje w dwóch różnych pracach. Wszystkie mi bliskie kobiety pracują. To znaczy, że wszyscy macie niezłe fuchy. Nie jest to na pewno ciężka praca, za grosiki. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:24 Pracujemy na SWOIM, nie bronię ci, zakładaj działalność, sam miód , mówię ci. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:31 A jak ci się wydaje, ile dostaną tej szybszej emerytury ci, którzy teraz pracują za grosiki? wystarczy im na utrzymanie nawet na podstawowym poziomie? nie sądzę. Więc ten wiek emerytalny jest złudny, bo i tak trzeba będzie zapieprzać dalej, bo z tej emerytury nie da się żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:39 koronka2012 napisała: > A jak ci się wydaje, ile dostaną tej szybszej emerytury ci, którzy teraz pracują za grosiki? wystarczy im na utrzymanie nawet na podstawowym poziomie? nie sądzę. > > Więc ten wiek emerytalny jest złudny, bo i tak trzeba będzie zapieprzać dalej, > bo z tej emerytury nie da się żyć. Ale jest prawo wyboru. Jak ludzie będą mieć pracę i siły do niej, to będą pracować. Wszystko rozbija się o brak pracy. Lepsza groszowa emerytura niż NIC. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:41 Ależ prawo wyboru dla jednej osoby oznacza, że wszyscy dostaną groszowe emerytury - łącnie z tymi, którzy pracować nie będą mogli. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:45 > Wszystko rozbija się o brak pracy. Lepsza groszowa emerytura niż NIC. Dokładnie. Można o mnie wszystko powiedzieć ale nie to że jestem wielbicielką PISU a ten pomysł uważam akurat za całkiem niezły. Wiadomo, że należy pracować jak najdłużej ale czasami z perspektywy dużych miast zapominamy że kobiety około 60 są w niektórych rejonach praktycznie niezatrudnialne. I one mają realny problem - bo mają za mało lat na emeryturę a za dużo na to by znaleźć pracę. I nie mają nic. W takiej sytuacji te kilkaset złotych może być dla nich kwestią przeżycia. I często ta wczesna emerytura nie jest wynikem lenistwa a rezultatem braku alternatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:59 >kobiety około 60 są w niektórych rejonach praktycznie niezatrudnialne. dlatego, zamiast obniżać wiek, powinni wprowadzić inne oslony. Sa kraje, w ktorych nie wolno zwolnic pracownika na 10 lat przed emeryturą, a nie 2, jak u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:04 No i to jest właśnie kwadratura koła. Bo zawsze czytam wypowiedzi ekonomistów że nadmiar regulacji ma negatywny wpływ na zatrudnienie. Podobnie postulowane tutaj zasiłki dla bezrobotnych. w sumie kobiecie która nie ma pracy powinno być wszystko jedno skąd ma kasę - czy to zasiłek czy emerytura. W praktyce jednak emerytura nawet groszowa daje poczucie jakiejś stałości której nie daje zasiłek. Ja nie twierdzę że te wczesne emerytury są najlepszym rozwiązaniem. Ale na pewno nie najgorszym. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:47 Na emeryturę przejdzie też wielu z tych, którzy mogliby pracować i nadal dokładać się do systemu. Bo np. mają oszczędności, dochody z innych źródeł, pracującego małżonka i dlatego, że zostaną do tego zmuszeni. Dla osób, które nie mogą znaleźć pracy powinny być zasiłki dla bezrobotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:57 spanish_fly napisała: > Dla osób, które nie mogą znaleźć pracy powinny być zasiłki dla bezrobotnych. Przecież są, tylko za nie w tej chwili, nie da się żyć i są na krótko. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 20:34 Czyli za 800zł zasiłku dla bezrobotnych żyć się nie da, za to za 800zł emerytury będziesz jak pączuś w maśle...? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 20:37 memphis90 napisała: > Czyli za 800zł zasiłku dla bezrobotnych żyć się nie da, za to za 800zł emerytury będziesz jak pączuś w maśle...?> A dlaczego moja emerytura ma wynosić tylko 800 zł? Liczę na więcej. Przecież ja całe dorosłe życie pracuję i mam płacone składki (na razie). Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 18.11.16, 00:29 asia-loi napisała: > A dlaczego moja emerytura ma wynosić tylko 800 zł? > Liczę na więcej. > Przecież ja całe dorosłe życie pracuję i mam płacone składki (na razie). Buhahhahahahah.... ja bym zaczął liczyć, żeby Twoja emerytura wyniosła AŻ 800 zł! Xsionnc Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 22:33 > Ale jest prawo wyboru. Jak ludzie będą mieć pracę i siły do niej, to będą pracować. > Wszystko rozbija się o brak pracy. Lepsza groszowa emerytura niż NIC. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 06:09 Głuptasku, wyboru dokona pracodawca, a nie przyszły emeryt, o to chodziło? Poza tym to preludium do wprowadzenia emerytury obywatelskiej, na której wszyscy bez oszczędności będą wegetować, banki zarabiać (odwrócone hipoteki będą jedynym sposobem na przetrwania). Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 05:54 Jaki wybór? Po osiągnięciu wieku emerytalnego ludzie masowo wylatują z roboty, bo tak zdecydował pracodawca. Mogą na czarno pilnować dzieci i parkingów. Odpowiedz Link Zgłoś
isa_bella1 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:24 No ale właśnie masz wybór a nie przymus pracy. Poza tym są zawody np.jakas praca fizyczna ze pani nie da rady tak długo pracować. Pomysl trochę o innych ludziach. Ty mozesz robic i do 100tki. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:26 isa_bella1 napisała: > Poza tym są zawody np.jakas pra > ca fizyczna ze pani nie da rady tak długo pracować. Pomysl trochę o innych ludz > iach. Ty mozesz robic i do 100tki. Cudowny ckliwy argument. To jeszcze napisz Z CZYICH pieniędzy Ci pracujący fizycznie 'niemogący' długo pracować mają dostać emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:34 araceli napisała: > Cudowny ckliwy argument. To jeszcze napisz Z CZYICH pieniędzy Ci pracujący fizycznie 'niemogący' długo pracować mają dostać emeryturę. Jakoś młodzi mundurowi, którzy mają mało lat pracy i mało lat życia, a mają niezłe emerytury od iluś lat, się tym nie martwią i nie poczuwają do dłuższej pracy zwłaszcza, że złamanego grosika nie wpłacili ze swoich pensji do ZUS-u. Dlaczego moje pokolenie ma się martwić skąd ZUS weźmie kasę na emerytury? Poprzednie pokolenie, które przeszło na emerytury w wieku 55 lat, ma to w nosie, bo im się należy, a są już na tych emeryturach grubo ponad dwadzieścia lat. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:38 asia-loi napisała: > Jakoś młodzi mundurowi, którzy mają mało lat pracy i mało lat życia, a mają nie > złe emerytury od iluś lat, się tym nie martwią No pewnie! To dorzućmy jeszcze więcej obciążeń do systemu! Jeszcze! Jeszcze! Przyspieszmy bankructwo > y zwłaszcza, że złamanego grosika nie wpłacili ze swoich pensji do ZUS-u. Kolejny durny argument. Pensję wypłaca im państwo więc każdy 'grosik' wpłacany do ZUS pochodziłby z... tej samej kasy. Zero zrozumienia - państwo daj! Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:42 araceli napisała: > > No pewnie! To dorzućmy jeszcze więcej obciążeń do systemu! Jeszcze! Jeszcze! Pr > zyspieszmy bankructwo Ale dlaczego to ja mam się poświęcić? > > Kolejny durny argument. Pensję wypłaca im państwo więc każdy 'grosik' wpłacany > do ZUS pochodziłby z... tej samej kasy. Zero zrozumienia - państwo daj! I składki (wszystkie) też płaci za nich państwo. Od mojej pensji, składki płacę ja i mój pracodawca. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:57 Tak, solidarność społeczna i obywatelska to u nas jest i jeszcze baaardzo długo będzie tylko pusty frazes. I dopóki tak będzie, to życie w Polsce będzie wyglądało, jak wygląda. Tylko frajer pracuje, tylko frajer płaci podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:58 hermenegilda_zenia napisała: > Tak, solidarność społeczna i obywatelska to u nas jest i jeszcze baaardzo długo > będzie tylko pusty frazes. A dlaczego solidarni mają być tylko niektórzy, a inni nie muszą. Może by tak wszyscy byli solidarni. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 23:46 ale rozwiązaniem na to nie jest jeszcze krótsza praca największej grupy, tylko włączenie grup uprzywilejowanych do systemu i wydłużenie wieku w tym samym czasie. to co teraz zrobiono, to najgłupsza decyzja ekonomiczna, jaka podjął jakikolwiek rząd od 20 lat, zapłacimy za nią wszyscy, ci pracujący teraz, nasze dzieci i nasze wnuki. no może tylko nasi rodzice nie. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:58 Nikt nie musi się poświęcać. Jeśli kolejne pokolenia, ludzie młodsi od Ciebie jak np. też postanowią się nie poświęcać to może po prostu w ogóle zabraknąć pieniędzy na Twoją emeryturę. Bo reszta wyjedzie, będzie pracować na czarno, nie będzie się rozmanażać itd. Pewnego dnia przelew nie przyjdzie w ogóle, i jeszcze Ci zajmą konto bankowe. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:06 spanish_fly napisała: > Nikt nie musi się poświęcać. Jeśli kolejne pokolenia, ludzie młodsi od Ciebie jak np. też postanowią się nie poświęcać to może po prostu w ogóle zabraknąć pieniędzy na Twoją emeryturę. Bo temu jest winny złodziejski system, który mamy i który nie jest i nie będzie zmieniony. Na moją emeryturę nikt nie musi się składać, wystarczy tylko, że oddadzą mi moje składki. Ja już mam dużo lat pracy i jeszcze muszę dużo pracować. Moje pokolenie tym się będzie różniło, od tego które już jest na emeryturach, że moje pokolenie będzie miało dużo lat pracy i mało emerytury, a wcześniejsze pokolenie ma mało lat pracy i nie najgorsze emerytury. A i jestem bardzo ciekawa gdzie obecne młode pokolenie uzbiera, lata pracy, jak im mało kto chce dać umowy o pracę. A tylko praca, na umowę o pracę liczy się do stażu. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:17 No jest, a obniżenie wieku emerytalnego ten system jeszcze dodatkowo obciąża. Za parę lat wszyscy będą dostawać tylko minimalną emeryturę socjalną, możliwe że Ty niestety też. Rozumiem poczucie niesprawiedliwości - mam już za sobą 20 lat odprowadzania wysokich składek i też z nich w żaden sposób nie skorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 22:45 >wcześniejsze pokolenie ma mało lat pracy i nie najgorsze emerytury to też duże uproszczenie bo moja matka pracowała od 18 rż a przeszła na emeryturę po 60 rż. Emeryturę miała (netto) poniżej 700 zl. Najgorzej jednak ma (bedzie miało) pokolenie naszych dzieci bo nie wiadomo czy w ogole dostana jakiekolwiek emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
isa_bella1 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 08:35 Ja np.nie liczę de facto na emeryturę z ZUs . Finansowo z mężem staramy się zabezpieczyc tak aby emerytura była tylko miłym dodatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 06:14 Proszę nie rozpowszechniać bzdur o wyborze. Jaki wybór? Przejście na wcześniejszą emeryturę, jeżeli nie masz dużych oszczędności, będzie oznaczało wyłącznie konieczność pracy na czarno za 3 złote za godzinę. Bajka dla Januszów biznesu Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 08:44 isa_bella1 napisała: > No ale właśnie masz wybór a nie przymus pracy. Poza tym są zawody np.jakas pra > ca fizyczna ze pani nie da rady tak długo pracować. Daj spokój, tania demagogia. Ile kobiet pracuje przez te 40 lat tak ciężko fizycznie, że "dar" od pisowców będzie dla nich wybawieniem? Podaj przyklady zawodów, konkretnie. Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:28 Wyobrażacie sobie kasjerke w Tesco w wieku 67 lat? Ja nie. Widział ktoś sprzedawczynie w galerii handlowej np . w Zara w wieku ok.60 lat? Same młode. Nie wiem gdzie ci ludzie mają pracować. Nie każdy siedzi za biurkiem popijając kawke . No ale najlepiej krytykować wszystko bo to przecież PiS Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:31 olewka100procent napisała: > Wyobrażacie sobie kasjerke w Tesco w wieku 67 lat? Ja nie. To rozumiem, że TY )(konkretnie TY) będziesz zapier..ać do śmierci na emeryturę tej kasjerki bo masz 'lżejszą' pracę? TY? Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:54 Przecież olewka od lat nie pracuje kombinując co jeszcze zrobić, żeby zasiłki ciągnąć nie kalając rączek robotą. Ona nie wyobraża sobie żadnej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:33 Skoro sobie tego nie wyobrażasz to weź sobie przynajmniej jedną taką panią na utrzymanie - do tego się sprowadza obniżanie wieku emerytalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:34 BINGO, wstrzeliłaś się, że naprawdę. Moja mama pracuje w sklepie z odzieżą młodzieżową.Ma 68lat. Ostatnio w P&P obsługiwała mnie starsza, koło 60 -tki na pewno, kasjerka. Nic jej, mimo wieku, nie ubywało. Dla mnie starsze osoby w pracy to normalka. O ile oczywiście zdrowie dopisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:38 solejrolia napisała: > BINGO, wstrzeliłaś się, że naprawdę. > Moja mama pracuje w sklepie z odzieżą młodzieżową.Ma 68lat. Sklep, a sklep to ogromna różnica. Jak sklep ma mało klientów, bo np. jest tam drogo, to można przesiedzieć wiele godzin w pracy, nic nie robiąc i się nie napracować. A jak w sklepie są tłumy ludzi, to już tak fajnie nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
canaan_dog Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:51 A jak baletnica złamie noge to jest fajnie? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:00 canaan_dog napisał(a): > A jak baletnica złamie noge to jest fajnie? To idzie na L4, a nie tańczy ze złamaną nogą. Odpowiedz Link Zgłoś
canaan_dog Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:33 A potem? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:36 canaan_dog napisał(a): > A potem? Jak się wyleczy, to wraca do pracy (jak ma etat). A jak nie ma etatu, to ma pozamiatane. No chyba, że była gwiazdą i publiczność specjalnie dla niej przychodziła. Ale tak mają wszyscy (bez etatu, niezależnie od branży), co teraz jest nagminne. Odpowiedz Link Zgłoś
canaan_dog Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:42 Zlamanie nogi to dla tancerki czesto koniec drogizawodowej. I co wg ciebie powinna zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:46 canaan_dog napisał(a): > Zlamanie nogi to dla tancerki czesto koniec drogizawodowej. I co wg ciebie powinna zrobic? Wszystkim mówi się, że mają się przekwalifikować. Poza munudurowcami. Oni mają prawo do krótkiej pracy, i niezłej emerytury w młodym wieku. I tak sobie nie wyobrażam zawodowej baletnicy w wieku 60+. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:52 Moja znajoma tancerka baletu przekwalifikowała się po poważnej kontuzji. Uczy jogi i prowadzi zajęcia baletowe dla dzieci i nie może się opędzić od chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 20:45 www.youtube.com/watch?v=Luz5g-doa34 Maja Plisiecka, w wieku 61 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 21:35 memphis90 napisała: > Maja Plisiecka, w wieku 61 lat...> Maja Plisiecka, to wyjątek. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:55 Społeczeństwo się zmienia, za 10 lat będzie normą widywanie osób 60+ w różnorakich usługach. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:11 asia-loi napisała: > Sklep, a sklep to ogromna różnica. > Jak sklep ma mało klientów, bo np. jest tam drogo, to można przesiedzieć wiele > godzin w pracy, nic nie robiąc i się nie napracować. > A jak w sklepie są tłumy ludzi, to już tak fajnie nie jest. > Chciałam ci napisac tak od serca. Ale wiesz co...nic już nie napiszę, opad rąk zaliczyłam i w ogóle z mojej strony to jest EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:34 solejrolia napisała: > Chciałam ci napisac tak od serca. Ale wiesz co...nic już nie napiszę, opad rąk zaliczyłam i w ogóle z mojej strony to jest EOT. Wiesz, ja w sklepie nigdy nie pracowałam. Ale to co napisałam o pracy w sklepie, to wynika z doświadczeń pracowo/sklepowych córki moich znajomych i nie tylko. Pisałam o tym niedawno w innym wątku. Dziewczyna skończyła studia dzienne na UŚ, pracy w zawodzie nie ma. Pracowała w sklepie z ubraniami na R (znany), praca po 10 godzin, bez grafiku (nigdy nie wiedziała jak będzie pracowała za kilka dni, a kiedy będzie miała dzień wolny) pensja - najniższa krajowa, praca na umowę zlecenie czyli bez prawa do urlopu i L4 i ta praca po znajomości. Załatwiła sobie pracę w innym sklepie (też po znajomości), też umowa zlecenie, też najniższa krajowa, ale jest grafik i mało klientów, bo sklep jest drogi. I jest zadowolona, bo się nie napracuje i może za jakiś czas dostanie umowę o pracę. Ale wolałaby w zawodzie, bo skończyć trudne studia na UŚ i wylądować w sklepie, to nie było marzenie jej życia. Odpowiedz Link Zgłoś
zla.m Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 20:10 Może kiepska jest w tym swoim zawodzie? I wybacz, ale uogólnianie na wszystkie sklepy w kraju na podstawie doświadczeń jednej osoby, to taka trochę kiepska metodologia. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 20:15 zla.m napisała: > Może kiepska jest w tym swoim zawodzie? I wybacz, ale uogólnianie na wszystkie > sklepy w kraju na podstawie doświadczeń jednej osoby, to taka trochę kiepska metodologia. > Dorabiała jako studentka w sklepie (tylko innym) więc to się potwierdza. Potwierdzają też to inni znajomi, którzy pracują w różnych sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 20:33 asia-loi ma rację. sama pracowałam w handlu wiele lat i z różnymi ludźmi. zdarzały się osoby, które miały mgr.inż wniosek z tego taki, że młodzi na początku łapią sie czegokolwiek, żeby mieć te parę groszy. chyba lepiej pracować w sklepie, niż wcale? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 21:10 jagienka75 napisała: > asia-loi ma rację. sama pracowałam w handlu wiele lat i z różnymi ludźmi. zdarzały się osoby, które miały mgr.inż wniosek z tego taki, że młodzi na początku łapią sie czegokolwiek, żeby mieć te parę groszy. > chyba lepiej pracować w sklepie, niż wcale? Dokładnie. Ja podałam tylko jeden przykład. Ja dzieci nie mam, ale ponieważ jestem 50+ to mam w rodzinie ludzi 20+ (po studiach) i mam dużo różnych znajomych, którzy mają dzieci 20+ (większość po studiach), i wiem jak ciężko jest u tych młodych z pracą. Mało komu się udało znaleźć dobrą pracę, czyli taką za którą można się samodzielnie utrzymać. Większości niestety cały czas pomagają rodzice. Młodzi "łapią" bardzo różne prace, bardzo często niezgodnie z kierunkiem studiów, mało kto ma etat. Dlatego dzieci też nie będą się rodzić - póki nie będzie poczucia bezpieczeństwa socjalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 21:46 teraz z 80% młodych jest po studiach i "studiach" pytanie tylko - na jaki kierunek poszli ? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 21:58 aankaa napisała: > teraz z 80% młodych jest po studiach i "studiach" > pytanie tylko - na jaki kierunek poszli ? dziewczyna skończyła architekturę we Wrocławiu, praca za grosiki, dużo czasu na projekt poświęciła, bez etatu, bez szans na samodzielne utrzymanie, zostawiła tę pracę i to wykształcenie i zajęła się modą. Filologia polska (specjalność: edytorstwo, dziennikarstwo) na UŚ - brak pracy w zawodzie, pracuje w sklepie. prawo na UŚ - bardzo ciężko z pracą, znalazł za grosiki i teraz zrobił aplikację (2 lata). Aplikacja dodatkowe spore koszty i trudne egzaminy. Szuka lepszej pracy, ale ciężko jest. dziewczyna - prawo na wrocławskim, teraz robi doktorat bo pracy nie ma i jeszcze jakiś drugi kierunek (nie pamiętam jaki). I tak mogłabym jeszcze trochę powymieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:02 sa sklepy i sklepy. w jednych się nie narobisz, w innych zasuwasz do tego stopnia, że po pracy na nic nie masz ochoty. i tak w jednej z Biedronek, która znajduje sie najbliżej mojego osiedla, został personel, gdzie najstarsze pracownice mają po 35 może 40 lat? pozostałe panie, które dobiegały 50 roku życia i pracowały tam już długo, wyparowały. było ich tram kilka, dziś nie ma żądnej z nich. okazało się, że nie przedłużono im kontraktów/umów a co niektóre pracowały tam już po 10 lat. zostały zastąpione nowym i młodszym personelem. ciekawe, czy Twoja mama zostałaby w tym wieku zatrudniona w Biedrze. wątpliwe to bardzo. tam potrzebują młodych, silnych, zdrowych i wszystko masz robić szybko od skanowania do wykładania towaru. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 21:43 A dlaczego pracodawca ja "zatrudnil" bo jest tania. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:39 No i to jest bardzo glupia polityka sklepu. A czemuz to pani lat 60 nie moze sprzedawac w Zarze? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:49 iskierka3 napisała: > No i to jest bardzo glupia polityka sklepu. A czemuz to pani lat 60 nie moze sprzedawac w Zarze? Wydaje, że pani w wieku 60+ może pracować w Zarze i może nawet by chciała, gorzej jak pani w wieku 60+ miałaby pracować w markecie spożywczym i biegać między kasą, a wykładaniem towaru jak np. w Aldi i może jeszcze na koniec dnia sprzątać (tego akurat nie widziałam). Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 20:51 Pani 55+ też będzie zasuwać wolniej niż 20 latka. Więc może wyślijmy na emerytury wszystkie panie powyżej 55 lat? Albo w ogóle 50. Co się będziemy ograniczać! 60-letni górnik też nie popracuje jak 18-latek, wyślijmy ich na emerytury po 25 roku życia, przecież młodzi zasuwają szybciej i lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 21:37 memphis90 napisała: > Pani 55+ też będzie zasuwać wolniej niż 20 latka. Więc może wyślijmy na emerytury wszystkie panie powyżej 55 lat? > Ja osobiście, bardzo bym chciała iść na emeryturę w wieku 55 lat. Tak poszło bardzo dużo kobiet z pokolenia moich rodziców. Nawet był przymus i kobiety w wieku 55 lat musiały iść na emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 18.11.16, 12:01 Ale właśnie dlatego, że sobie poszły to teraz ty musisz pracować dłużej, a my dostaniemy zero ewentualnie emeryturę obywatelską, która nie daje szans nawet na skomne życie i będziemy zasuwać do śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:51 bo trzeba być młodym i "wyględnym". pracownik ma byc wizytówką sklepu. u nas nawet w sklepie u Chińczyka nie znajdziesz pracownic w przedziale wiekowym od 50-60 lat, tylko same młode dziewczyny. nawet do spożywki "straszydła" dziś nie przyjmą, żeby klientów nie odstraszać. blisko 20 lat temu pracowałam u prywaciarza, który UP, poszukiwał sobie pracowników. jedną z dziewczyn zatrudniał raptem tydzień i kazał jwj więcej nie przychodzić do pracy, bo jest "niewyględna". miesiąc temu znajoma mi opowiadała, że jej koleżankę wyśmiano, bo gdzie taka "stara" pcha się do pracy w spozywce. babka ma raptem 45 lat. jeśli w sklepach spożywczych mają takie "wymagania", to dziwisz się, że starszych nie chcą zatrudniać w odzieżówce? Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:53 No i jest to glupia i krotkowzroczna polityka sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:59 póki będą niali wybór, to i tak wezmą młodego/silnego/zdrowego, zamiast 50-60 latka. moja koleżanka miała robić tylko zamowienia i wklepywać faktury do komputera, ale jej niedoszli pracodawcy stwierdzili, że jest za stara, bo ma aż 37 lat. sami przyznali, że preferują młodych w wieku 25 lat i taką młodą przyjęli. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 20:28 To sie przejada na takiej polityce i tyle. Ja tez widze bardzo duzo starszych osob w uslugach. Od tego nie ma odwrotu. To co oposujesz to jakis taki postkomunistyczny prymitywizm ( ze strony wlasciciela) ale rynek go wyprze a i prymitywy sie rozwina Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 20:13 Nie wiem gdzie mieszkasz, ale w Warszawie widuję masę sprzedawców w starszym wieku. Pracują w Biedrze, na stacji Orlen, w lokalnych delikatesach, na recepcji w klubie sportowym, w aptece. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 20:28 mieszkam w małym miasteczku. daleko od Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 22:48 >Wyobrażacie sobie kasjerke w Tesco w wieku 67 lat? tak, wyobrażam sobie, widuję je na co dzień. W Tesco, Leclercu, to norma. Poza tym, one przeciez siedzą i maja za zadanie przesunąc artykuł przez skaner. Uważasz, że nie ma gorszych prac? np. sprzątanie? które jest podstawowym zajeciem dorabiających emerytek? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 23:07 issa-a napisała: > >Wyobrażacie sobie kasjerke w Tesco w wieku 67 lat? > > tak, wyobrażam sobie, widuję je na co dzień. W Tesco, Leclercu, to norma. > Poza tym, one przeciez siedzą i maja za zadanie przesunąc artykuł przez skaner. A ja w Aldi widzę, jak kasjerki biegają między kasą, a wykładaniem towarów na półki. Co jeszcze robią to nie wiem, może na koniec dnia sprzątają? Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 23:48 kasjerkę w tesco w tym wieku? bez żadnego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:59 Solejrolia, zgadzam się w 200%. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:23 Jak będę przechodzić na emeryturę to emerytów będzie więcej niż pracujących. Niby jak to się wszystko ma spiąć? Szkoda mi mojego dziecka, któremu przyjdzie spłacać długi zaciągnięte przez PIS. Na wnuki raczej nie mam co liczyć - nikogo nie będzie stać na dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:28 Świetnie rozumiem, ze można chcieć iść na emeryturę w wieku 60 lat. Można nawet chcieć iść na emeryturę w wieku 40 lat. Problem jednak nie w chęciach, tylko w pieniądzach. Samo to, ze sie chce nie wystarczy. Emerytury były pomyślane jako pieniądze dla osób, które nie mogą pracować z powodu zniedołężnienia. Przeciętnie, gdy je wprowadzono, emerytury dożywała połowa uprawnionych, a długość życia na emeryturze wynosiła 2 lata. Żaden kraj na świecie nie utrzyma armii ludzi, którzy na emeryturze sa kilkanaście, a w przypadku kobiet ok 20 lat. Szybko się okaże, że emerytury są iluzoryczne, można na nie przejść, ale nie można na nich żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:34 Dokładnie. Zarówno moja matka jak i teściowa nabywają w tym roku uprawnień emerytalnych (przy już podwyższonym wieku). I co? I nico - nie utrzymają się z tego co 'zaproponował' im ZUS. Kwik był wielki o podniesienie płacy minimalnej, żeby ludzie mogli 'godnie żyć' - emeryt może dostawać dużo poniżej minimum i przeżyć... Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:47 araceli napisała: > Dokładnie. Zarówno moja matka jak i teściowa nabywają w tym roku uprawnień emerytalnych (przy już podwyższonym wieku). I co? I nico - nie utrzymają się z tego co 'zaproponował' im ZUS. Ale mając do wyboru: małą emeryturę czy bezrobocie co wybiorą? Kto zatrudni kobietę 60-66 letnią?, która na dodatek nie jest wąską specjalistką. Dlaczego tak się wszyscy boją, że tłumy pójdą na wcześniejsze emerytury? Przecież to tak super pracować, jak się jest starym i schorowanym, albo tak super jest jak się nie ma pracy i prawa do zasiłku, a do emerytury jeszcze kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 20:34 asia-loi napisała: > Ale mając do wyboru: małą emeryturę czy bezrobocie co wybiorą? Kto zatrudni kob > ietę 60-66 letnią?, która na dodatek nie jest wąską specjalistką. Żadna z nich nie jest 'wąską specjalistką' i będą pracowały w dotychczasowych miejscach. Dzieci coraz mniej, rąk do pracy brakuje. Obudź się. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 21:14 araceli napisała: Dzieci coraz mniej, rąk do pracy brakuje. Obudź się. Gdzie brakuje rąk do pracy, to brakuje. Polska to nie same duże miasta. Owszem praca jakaś jest, tylko za tą pracę nie można się samodzielnie utrzymać, a ludzie starzy, to już w ogóle mają przegwizdane. Póki, ktoś pracuje tam gdzie pracował wiele lat, to jakoś pracuje, najgorzej mają ci, którzy zostają zwolnieni mając 50+ i wtedy zaczynają się schody. Poza tym starym ludziom jest potrzebne coś takiego jak prawo do L4 i urlop, a nie umowa zlecenie. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 21:18 No i może takimi właśnie sprawami rząd powinien się zająć, zamiast mamić lud wizjami wcześniejszych emerytur?... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 21:00 Aha, bo młodzi w tych małych miastach taaak chęęęętnie zostają, normalnie pomieścić się nie mogą i warstwami muszą leżęć, Warszawa i Kraków się wyludniły, bo młodzież wyjeżdża pracować do Wywłoki koło Buga. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:48 Przecięt > nie, gdy je wprowadzono, emerytury dożywała połowa uprawnionych, a długość życi > a na emeryturze wynosiła 2 lata. I o tym oczywiście głośno nikt nie mówi, a fakty są takie, że gdyby dziś zastosować takie kryteria, jakimi kierowali się twórcy tego systemu, to wiek emerytalny musiałby wynosić grubo powyżej 70 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:11 iwoniaw napisała: > > I o tym oczywiście głośno nikt nie mówi, a fakty są takie, że gdyby dziś zastosować takie kryteria, jakimi kierowali się twórcy tego systemu, to wiek emerytalny musiałby wynosić grubo powyżej 70 lat. Dokładnie. I w takim razie, żeby było sprawiedliwie, to należałoby wygonić wszystkich emerytów, którzy nie mają jeszcze np. 70-75 lat życia, do pracy. Zobaczymy jacy będą mądrzy, zwłaszcza że sobie odpoczęli, więc powinni mieć siły do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 08:55 iwoniaw napisała: > Przecięt > > nie, gdy je wprowadzono, emerytury dożywała połowa uprawnionych, a długoś > ć życi > > a na emeryturze wynosiła 2 lata. > > I o tym oczywiście głośno nikt nie mówi, a fakty są takie, że gdyby dziś zastos > ować takie kryteria, jakimi kierowali się twórcy tego systemu, to wiek emerytal > ny musiałby wynosić grubo powyżej 70 lat. > > Dokładnie. I to planują m.in. Niemcy i inne kraje. Ale nie Polska pod populistycznymi, chorymi rządami. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 23:57 prawda. wiek emerytalny (ten przywrócony) nie był zmieniany od 80 lat! a o ile dłuzej żyją teraz ludzie i jaki był postęp medycyny? kolosalny. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:25 Pomijając wszelkie sympatie i antypatie polityczne serio oczekujecie statusu quo za lat 20-30 ?To gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:27 To znaczy? Nie przejmujesz się, że PIS realizuje swoje populistyczne zapowiedzi, bo koniec świata przyjdzie wcześniej niż ich konsekwencje? Liczysz, że ktoś mądrzejszy przyjdzie zaraz i po nich posprząta? Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:31 A co ci podpowiada doświadczenie? Było 67 a teraz 60, ile czasu minęło? Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:36 Pytałam żeby poznać Twoją opinię, bo swoją już znam. Nie wolno Ci wprost napisać, co myślisz o kolejnym wielkim osiągnięciu Dobrej Zmiany? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:27 To dobrze czy źle waszym zdaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:32 Dać ludziom 500+ źle Przyjąć uchodźców i ich utrzymywać - dobrze Ot to logika lemingów Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:35 Utrzymanie 7 tysięcy uchodźców, z których część zapewne by pracowała, wypada nieco taniej, niż 500+. I ratuje czyjeś życie, co oczywiście dla nielemingów jest nieistotne, o ile to nie życie płodu. Polskiego oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:42 Jak duża cześć? I dlaczego życie polskiego płodu nie jest dla ciebie istotne? Dlaczego musisz to w ogóle zestawiać, wartościować? Tym wpisem udowodniłaś że sie od tych nielemingów nie różnisz.Niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:47 Gdzież ja piszę, że życie płodu nie jest istotne? Nie jest JEDYNIE istotne. I jeśli ktoś tak bardzo troszczy sie o płody, a uważa, że przyjmowanie uchodźców , w tym dzieci, to strata pieniędzy, to jakoś trudno nazwać go obrońcą życia. Odpowiedz Link Zgłoś
canaan_dog Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:54 A dlaciebie jest istotne zycie pakistanskiego plodu? Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:50 Ile masz wcielen na forum do jednego watku? Jedna argumentacja nie wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina kozica ot 17.11.16, 00:07 >Jak duża cześć? I dlaczego życie polskiego płodu nie jest dla ciebie istotne? Tak z ciekawości, czy życie polskiego płodu dla katolika jest więcej warte niż życie syryjskiego, pakistańskiego czy innego ciemnoskórego płodu? Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: kozica ot 17.11.16, 09:33 livia.kalina napisał(a): > >Jak duża cześć? I dlaczego życie polskiego płodu nie jest dla ciebie istot > ne? > > Tak z ciekawości, czy życie polskiego płodu dla katolika jest więcej warte niż > życie syryjskiego, pakistańskiego czy innego ciemnoskórego płodu? Tak, to taka pisowska, katolicka wersja pseudopoprawnego postępowania. Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:46 A gdzie mieli by pracować? W kebabie? 😂 Tylu kebabów to my chyba nie mamy 😄A w Niemczech gdzie ci uchodźcy pracują bo z tego co wiem to siedzą w obozach i tylko syf i burdy wszczynają Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:49 Cóż, oni w kebabie, a Polacy zapewne za granicą tylko na zmywaku, tak? Każdy obóz uchodźców to syf. Obozy polskich uchodźców po powstaniu listopadowym to dopiero był syf i burdy -Francuzi byli zmuszeni je rozwiązać. Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:03 Co mnie obchodzi co było 100 lat temu. Ja żyję dziś i dziś chcę być bezpieczna , nie chce żyć w strachu jak Niemccy obywatele. Mieszkasz w Warszawie? Przy stacji Wilanowska przy pętli był kebab, miał ją jeden gość syryjczyk mówił świetnie po polsku. Dowiedziałam się ostatnio że pojechał do Szwecji udawać uchodźce. Taka mentalność. Choć znam Syryjczyków na poziomie którzy są porządni. W większości niestety to nic dobrego.. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:10 Nikt i nigdy nie wie, czy nie będzie za parę lat uchodźcą. Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:18 Ale my na uchodźstwie nie planujemy zamachów i wysadzania się w powietrze. Nie narzucamy swojej kultury i obyczajów. Nie wymagamy mieszkania za free i samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:52 < Nie wymagamy mieszkania za free i samochodu.> wprawdzie to zwykli emigranci ale przypomnij prosze jaki byl glowny argument za brexitem, czyz nie ci roszczeniowi Polacy? Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 21:28 Ale w czym roszczeniowi? Pierwsze słyszę że Polacy byli powodem brexitu . Nie lubią nas bo zabieramy im robotę. Muslim pracować nie chce więc zagrożeniem nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 21:33 Pierwsze słyszysz? Żartujesz? Za Brexitem głosowali ludzie, którym przeszkadza, że cudzoziemcy - w tym Polacy - zabierają im robotę. Od długich miesięcy temat wałkowany w mediach, a ty pierwsze słyszysz?... Może czas zacząć czytać coś innego niż felietony Ziemkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 00:09 Polacy w UK stanowią najliczniejszą grupę imigrantów w więzieniach. To pewnie za tę "chęć do pracy" Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 06:45 Slucham? A raczej czytam i nie wierze. W sumie nic dziwnego ze ludzie glosuja na gadajacego totalnr glupoty trumpa skoro nic z rzeczywistosci nie zapamietuja. A cameron podnoszacy kwestie niewyplacania zasilkow dla imigrantow, w tym glownie wlasnie Polakow, to byl sen i mara? Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 18.11.16, 00:00 pierwsze słyszysz? jesteś analfabetką, a wpisy a forum pisze Ci siri? Odpowiedz Link Zgłoś
zla.m Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 20:07 Jak Polak korzysta z socjalu w Anglii, Niemczech czy Belgii - dobrze, sprytny Polak wykorzystuje luki w systemie. Jak Polak idzie wcześniej na emeryturę, to mu się należy. Jak Syryjczyk wyjeżdża z kraju, gdzie może dostać w zęby za sam fakt bycia innym, a na życie musi ciężko pracować, do kraju gdzie dostanie (może i przez jakiś czas, ale to pomińmy) kasę za darmo, to czy jest sprytny i wykorzystuje luki? Ależ nie, to taka mentalność, nic dobrego i planuje zamachy. Wot, logika. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:17 verdana napisała: Obozy polskich uchodźców po powstaniu listopadowym to dopiero był syf i burdy -Francuzi byli zmuszeni je rozwiązać. I 100 lat temu, polscy uchodźcy mieli niezłe zasiłki, mieszkania od państwa francuskiego, darmowe szkoły, różne kursy, szkolenia, opiekę medyczną? Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:22 Oni mają wojnę w sercu. To jest zupełnie inna kultura . Oni się z nami nie zintegrują nigdy. Cyganie z nami siedzą i co? Do tej pory tworzą getta Odpowiedz Link Zgłoś
canaan_dog Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:35 Oni maja wojne w sercu ty masz dziure w mozgu. To jest watek o emeryturach Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 20:00 Lepiej się opanuj, bo z taką emeryturką jaką właśnie dla ciebie zaplanował rząd będziesz marzyć o myciu toalet u Niemca, żeby starczyło ci na przetrwanie w cieple i z pełnym brzuchem, ale o lekach zapomnij Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:49 Przestań z tym ratowaniem życia. 90 procent z nich to uchodźcy ekonomiczni. W Turcji wojny nie ma , byli by bezpieczni. Dlaczego ciągną do Niemiec, chyba wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:54 No tak, szczególnie dzieci i szczególnie z Syrii. Z Turcji żadnych uchodźców nie ma, Niemcy kiedyś bardzo chętnie ich witali, jako tanich robotników. Nastał kryzys, przestali byc potrzebni. Polska nie przyjęła żadnego osieroconego dziecka. Żadnego. Odpowiedz Link Zgłoś
isa_bella1 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 08:47 Ale oni nie chcĄ tutaj zostawiać tylko dzieci bo boja sie ze katolikami ich zrobia. Tu w ogóle nie chodzi o dobro ich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 08:56 verdana napisała: > Utrzymanie 7 tysięcy uchodźców, z których część zapewne by pracowała, wypada ni > eco taniej, niż 500+. I ratuje czyjeś życie, co oczywiście dla nielemingów jest > nieistotne, o ile to nie życie płodu. Polskiego oczywiście. Dodaj dla nielemingów, którzy ze śpiewem na ustach głoszą dekalog i co niedziela chodzą do koscioła. Paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 10:00 7 tysiecy razy tylko jeden tysiac zlotych miesiecznie na uchodzce daje drobne 7 mln zlotowek miesiecznie i 84 mln rocznie. W sytuacji gdy iles tysiecy polskich dzieci jest niedozywionych, w sytuacji gdy iles tysiecy polskich bezrobotnych nie ma prawa do zasilku, w sytuacji gdy na operacje jakiegos polskiego dziecka trzeba zbierac w serwisie siepomaga, w sytuacji gdy iles tysiecy polskich pacjentow czeka kilka lat w kolejce na nowe biodro, kolano albo ponad rok na wizyte u specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 10:55 Słowo daję, że powinni Cię na kopach wyrzucić z tego kraju, w którym budujesz swój życiowy dobrobyt. Przecież pracując tam dokładasz się do utrzymania uchodźców, a mogłabyś zamiast tego przyjechać do Polski i płacić tu podatki na dożywanie dzieci i składki na NFZ, żeby się krócej czekało w kolejce do lekarza. Sama dokonałaś takiego wyboru życiowego, a masz pretensje do innych, którzy mają serce nie tylko dla polskich dzieci. Idź pouczaj obywateli, którym się dokładasz do emerytur, o ile nie pracujesz na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 11:00 Wyobraz sobie, ze w Polsce tez place podatki. To po pierwsze. Po drugie narzekam tak samo w Belgii, ze podatki ida na utrzymanie znacznie wiekszej ilosci uchodzcow, ktorzy wcale sie do pracy nie garna jakby verdana tego chciala. Nie wiem gdzie sie podziali ci wszyscy lekarze, pielegniarki, inzynierowie i cala armia innych, podobno dobrze wyksztalconych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 11:11 Jakież podatki płacisz w Polsce? 50 zł podatku od nieruchomości? Bo przecież nie te podatki, o których tu mowa, nie pit i nie zus. Czemu siedzisz w Belgii skoro tak Ci tam źle i tylu tam tych strasznych uchodźców zamiast wrócić do wielkiej, białej Polski? To jest kompletnie niezrozumiałe. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 19.11.16, 23:33 >Słowo daję, że powinni Cię na kopach wyrzucić z tego kraju,(...) BINGO Doprawdy trudno nawet czytać tę żałosną gimnastykę, która łączy pogardę dla drugiego człowieka, tylko dlatego, że ma trochę więcej pigmentu w skórze z miłością do ojczyzny, głęboką religijnością i zdrową ekonomią... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 21:06 >w sytuacji gdy iles tysiecy polskich pacjentow czeka kilka lat w kolejce na nowe biodro, kolano >albo ponad rok na wizyte u specjalisty. Tja... U mnie jeden z lepszych specjalistów immunologów jest muzułmaninem. Wypier..lmy go w pi...du do ojczyzny, a nasze polskie dzieci niech zdychają na białaczki, które teraz on diagnozuje... Na pewno się dzieciom od tego polepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 18.11.16, 08:03 Ale dlaczego tak piszesz, ja nie postluje, zeby wyrzucic tych, ktorzy juz sa i pracuja. Ja po prostu twierdze, ze w tej grupie co ew. mialaby przyjechac to raczej kolejnych specjalistow nie bedzie. Nie slyszy sie w Niemczech czy Belgii, ze jakos znaczaco zwiekszylo sie zatrudnienie w szpitalach ani rzad nie oglasza, ze wreszcie jest wystarczajaco duzo inzynierow. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 18.11.16, 09:32 A Ty w czym jesteś specjalistką, żeby to miało uzasadniać Twój pobyt w Belgii? Jesteś inżynierem, lekarzem, naukowcem? Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 18.11.16, 12:01 Jestem inzynierem wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 18.11.16, 10:19 black_halo napisała: > Nie slyszy sie w Niemczech czy Belgii, > ze jakos znaczaco zwiekszylo sie zatrudnienie w szpitalach Owszem, slyszy sie. Niemiecki Urzad Statystyczny podal (17.11.2016, 11:04 Uhr | dpa-AFX) , ze ilosc zatrudnionych w III kwartale br w Niemczech byla najwyzsza od czasu zjednoczenia (rund 43,7 Millionen Erwerbstätige), najwiekszy wzrost zanotowano m.in. w ochronie zdrowia (Getragen wurde der Anstieg vor allem vom Dienstleitungssektor. In absoluten Zahlen betrachtet gab es das größte Plus (197.000 Beschäftigte) bei öffentlichen Dienstleistern sowie in Erziehung und Gesundheit). Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:36 Yay! Uchodźcy! Wątek bez nich nieważny. Widzę, że kulturalna inaczej retoryka pani Kempy ma swoich fanów. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 06:47 A jeszcze wczesniej pojawil sie jedynie sluszny polski plod i masz komplecik Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:42 przecież szpikulec powiedziała, że siłą nie będą na nie wysyłać jak ktoś chce (i pracodawca się zgodzi) będzie można pracować do ... śmierci Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:01 >i pracodawca się zgodzi) i to jest właśnuie kluczowe. Teraz odpowiedz, czy pracodawca woli mlodego taniego pracownika, czy starego, z dużą pensją? Odpowiedz Link Zgłoś
paloma_blauwinder Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 18:55 Po pierwsze do emerytur ematek to się jeszcze wszystko zmieni, myślę, że docelowo w kierunku 70-75 lat. Kilka roczników może wyślą wcześniej, ale do naszych praw nabytych to jeszcze wieeeeele lat. Po drugie - skoro już mowa o systemie emerytalnym - od początku pierwotnej reformy (zmiany systemu z solidarności międzypokoleniowej na kapitałowy) zrobiono nieuczciwe i nierealistyczne założenie. Mianowicie, że my, nasze jedno pokolenie, będzie finansowało JEDNOCZEŚNIE emerytury pokolenia naszych rodziców na zasadzie solidarności i swoje na zasadzie kapitałowej. Oczywiście opiekując się po drodze za darmo dziećmi, dla których nie ma żłobków i przedszkoli i seniorami, dla których nie ma bezpłatnych domów opieki. No sorki, ale trzeba było być fantastą finansowym albo człowiekiem z gruntu nieuczciwym, żeby myśleć, że to się uda. Ja nie popieram populistów. Ale nie dziwię się, że doszli do władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 10:03 Tak bardzo zaluje, ze nie ma na forum przycisku "lubie to". Dodam jeszcze od siebie, ze odkad zmieniono zasady wyliczania emerytur, to te emerytury sa glodowe juz. Zadna ematka tutaj nie podnosi, ze jakies 1.5 mln ludzi zasuwa na smieciowkach przez co nie placa ZUS i dlatego ogolnie pieniedzy w systemie jest mniej. Gdzie jest solidarnosc spoleczna z tymi ludzmi? A sa to czesto mlode osoby, ktore nigdy zadnych praw emerytalnych nie wypracuja. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 10:24 black_halo napisała: > Dodam jeszcze od siebie, ze odkad zmieniono zasady wyliczania emerytur, to te e > merytury sa glodowe juz. Zadna ematka tutaj nie podnosi, ze jakies 1.5 mln ludz > i zasuwa na smieciowkach przez co nie placa ZUS i dlatego ogolnie pieniedzy w s > ystemie jest mniej. Gdzie jest solidarnosc spoleczna z tymi ludzmi? Wiesz - Ty naprawdę bijesz SZCZYTY BEZCZELNOŚCI!!!! Solidarność społeczna w ustach debigrantki, która zamiast pracować na wcześniejszą emeryturkę własnego tatuśka pomyślała tylko o własnej d..e i spierd..iła za granicę. Gdzie TWOJA SOLIDARNOŚĆ SPOŁECZNA Pisiurko? Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 10:30 Ależ solidarność polega właśnie na tym, że się pracuje dłużej i tym samym dłużej wpłaca składki do wspólnej kasy podatki i składki emerytalne, rentowe, zdrowotne. Im więcej pieniędzy do podziału tym większe prawdopodobieństwo, że tym ludziom będzie z czego pomóc. Zresztą w podobnej sytuacji będą ludzie, którzy przejdą na te wcześniejsze, głodowe emerytury. Im też trzeba będzie pomóc, jeśli nie będą w stanie się utrzymać. Trzeba będzie im dopłacić do mieszkania, do opieki zdrowotnej, albo chociaż podać talerz zupy raz dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 10:34 Swoją drogą to jak Ty się zamierzasz utrzymywać na emeryturze? Dostaniesz emeryturę z kraju, w którym teraz pracujesz czy planujesz wrócić do Polski i tu się na coś załapać i stąd ta troska o osoby, które nie wypracują sobie żadnej emerytury? Jaki jest wiek emerytalny tam gdzie pracujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 11:07 Widzisz, ja nie mysle, ze dostane jakakolwiek emeryture, podatki w Polsce place ale skladek emerytalnych nie. Zdaje sie, ze z czasow kiedy jeszcze cos tam w Polsce popracowalam to przysluguje mi chyba 9 zlotych miesiecznie wiec w momencie kiedy prawa do tej emerytury nabede, to nawet na waciki nie starczy. Odkladam na emeryture w kraju w ktorym pracuje ale sie nie ludze, ze cos z tego zostanie bo problem w calej Europie jest taki sam i nie pomoze wcale armia uchodzcow bo oni raczej siedza na zasilkach. Nie wiem skad przekonanie, ze jakis uchodzca bedzie zasuwal na emerytury starych europejczykow. Nie planuje pobierac zadnych pieniedzy z polskiej kasy wiec o to sie nie martw. Jedyne o co sie martwie to moi rodzice. Ojciec przepracowal 43 lata wiec moze ta emeryture brac. To jest trzydziestoletni agent Tomek. Mama jeszcze pracuje ale wlasnie dziecki dobrej zmianie przejdzie na emeryture za rok i przyjedzie do mnie zabawiac wnuki. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 11:12 Już tak nie opowiadaj, ze przejdzie na emeryturę. Bo zdaje się, ze będzie dalej pracowała u ciebie. Tanią siłe roboczą sobie po prostu znalazłaś dzięki dobrej zmianie. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 11:15 lilly_about napisała: > Już tak nie opowiadaj, ze przejdzie na emeryturę. Bo zdaje się, ze będzie dalej > pracowała u ciebie. Tanią siłe roboczą sobie po prostu znalazłaś dzięki dobrej > zmianie. No bo przecież 61-letnia kobieta pracować nie może ale zapier..ać za wikt i opierunek przy dzieciach debigranteczki to problemu nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 11:16 lilly_about napisała: > Już tak nie opowiadaj, ze przejdzie na emeryturę. Bo zdaje się, ze będzie dalej > pracowała u ciebie. Tanią siłe roboczą sobie po prostu znalazłaś dzięki dobrej > zmianie. > Przejdzie, przejdzie bo jak powszechnie na forum wiadomo - jestem bezdzietna i zmieniac tego nie zamierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 11:31 A na mamusie własną zapie... nie zamierzasz? Przeciez ktoś musi. A nie, czekaj, ty w Polsce nie mieszkasz!! Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 11:20 black_halo napisała: > Jedyne o co sie martwie to moi rodzice. Ojciec przepracowal 43 lata wiec moze > ta emeryture brac. To jest trzydziestoletni agent Tomek. Mama jeszcze pracuje a > le wlasnie dziecki dobrej zmianie przejdzie na emeryture za rok i przyjedzie do > mnie zabawiac wnuki. Ty powinnaś tym, co zapie..ją na ich emeryturki stopy całować z wdzięczności a nie 'solidarnością społeczną' swoją bezczelną gębę wycierać. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 11:30 To znaczy, że jest zdrowa i sprawna, mogłaby pracować w Polsce jako niania, płacić składki i podatki, ale dzięki dobrej zmianie będziemy ją utrzymać w czasie, kiedy będzie bawić wnuki. W ten sposób będziemy się dokładać do twojego życia na emigracji, bo zafundujemy ci niańkę do dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 11:32 Raczej dzięki polskim podatnikom, którzy jej tę dobrą zmianę sfinansują. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:02 To może zróbcie rekonesans po swoich rodzinach, ile ciotek wujków jest już na emeryturze, ile z was pracuje i ile jest dzieci. Weźmy pod uwagę tylko miejsce zamieszkania czyli Polskę, bo co mnie interesuje że kuzynostwo wspiera inne kraje europejskie. U mnie w najbliższej rodzinie: 9 osób już nie pracuje, 6 pracuje w kraju, dzieci sztuk 10, z czego przeważająca większość (8sztuk ) mojego pracującego wujka. Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:15 Proszę zważyć na fakt, że epidemia nowotworów zbiera coraz większe żniwo z roku na rok, a co to będzie za 20-30 lat. Czy wymyśla lek? Podobno się z tym ociągają ,za duży biznes,tak jak z ropą no ale to na inny wątek. Fakt jest taki że ludzie umierają coraz młodziej. Odwiedzam mamę na cmentarzu 2 razy w tygodniu.widze klepsydry. 50-60 lat są najczęstsze Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:50 Sto lat temu to był wiek na umieranie, więc chyba coś się ruszyło, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:50 Statystycznie, to nowotwory są chorobą ludzi starych (tak, wszyscy znamy 30 latków, którzy zmarli na raka, ale to jednak wyjątki); długość życia ROŚNIE (ku utrapieniu ZUS-u), więc i nowotworów jest więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 21:32 Liczba zachorowań na raka podwoiła się od lat 80' wtedy umierali ze starości 50 latki? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 00:32 a) Źródło tego stwierdzenia + dla jakiego obszaru (świat, Europa, Polska?) b) Długość życia od lat 80. sporo wzrosła, np. w Polsce w roku 1980 było to 70 lat, obecnie jest prawie 77. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:52 Matko, przestan juz prezetowac ten - jakze typowy a niestrawny - zbitek pogladow. Lemingi, polskie plody, ratujmy maluchy, wczesniejsze emerytury, muzulmanin zamachowiec, spisek koncernow farmaceutycznych i trujace szczepionki. Pelen zestaw. Ludzie z wieloma nowotworami coraz dluzej zyja i jest coraz lepsza wyleczalnosc a sok z cytryny nie dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 18.11.16, 00:09 iskierka3 napisała: > Matko, przestan juz prezetowac ten - jakze typowy a niestrawny - zbitek poglado > w. Lemingi, polskie plody, ratujmy maluchy, wczesniejsze emerytury, muzulmanin > zamachowiec, spisek koncernow farmaceutycznych i trujace szczepionki. Pelen zes > taw. Olewka jest jak młody pelikan - łyka wszystko! Xsionnc Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 18.11.16, 00:15 olewka100procent napisała: > Proszę zważyć na fakt, że epidemia nowotworów zbiera coraz większe żniwo z roku > na rok, a co to będzie za 20-30 lat. Czy wymyśla lek? Podobno się z tym ociąga > ją ,za duży biznes,tak jak z ropą no ale to na inny wątek. Fakt jest taki że lu > dzie umierają coraz młodziej. Odwiedzam mamę na cmentarzu 2 razy w tygodniu.wid > ze klepsydry. 50-60 lat są najczęstsze Pokaże Ci to na obrazku: Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:08 Och na emeryturę możesz przejść w każdej chwili nie pytając PiSu Nie musisz mu dziękować, że w wieku 60 lat będziesz miała z 500zł na wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:25 heca7 napisała: > Och na emeryturę możesz przejść w każdej chwili nie pytając PiSu Taaak. A to ciekawe. Mam 53 lata życia i 33 lat pracy, dasz mi emeryturę. Teraz, już. Bo ZUS mi nie chce dać. Każe mi pracować do 60 (to po dzisiejszym głosowaniu). Donald kazał mi pracować do 63 lat i 7 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:42 Podlicz ile wydajesz na życie, a potem sprawdź ile ci zabraknie do przetrwania na najniższym możliwym poziomie po dobrej zmianie. Ja nie zamierzam wspierać zbiórek na przetrwanie do pierwszego dla 60 letnich emerytek. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:53 mamma_2012 napisała: > Podlicz ile wydajesz na życie, a potem sprawdź ile ci zabraknie do przetrwania na najniższym możliwym poziomie po dobrej zmianie. Na ostatniej symulacji, którą ZUS mi przysłał pisze, że gdybym teraz przeszła na emeryturę, to miałabym ponad 2600 zł netto. Gdyby mi to chcieli już teraz dać, to idę nawet dzisiaj na tą emeryturę. Tyle mi starczy na przeżycie. Oczywiście jak będę jeszcze pracować, to będę mieć podobno więcej. Kluczowe słowa: jak będę pracować, i jakaś hiperinflacja tego nie zeżre. Odpowiedz Link Zgłoś
zla.m Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 20:13 Symulacja była robiona PRZED tą ustawą, więc zrób ładne papa swoim pieniążkom, kiedy będą szły do tych, co przed tobą w wieku 60-ściu lat pójdą na emeryturę. (tak, wiem, że to teoretycznie to, co uzbierałaś. I co z tego?) Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 20:17 zla.m napisała: > Symulacja była robiona PRZED tą ustawą, więc zrób ładne papa swoim pieniążkom, kiedy będą szły do tych, co przed tobą w wieku 60-ściu lat pójdą na emeryturę. (tak, wiem, że to teoretycznie to, co uzbierałaś. I co z tego?)> Ja też o tym wiem, że będę te pieniądze oglądać jak świnia niebo. Moim zdaniem, moje pokolenie i młodsze nie będzie miało żadnych emerytur, bo cały ten system się wcześniej zawali. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 20:21 No właśnie, ciekawe jaką Ci wyliczą emeryturę zgodnie z nową ustawą. Może się okazać, że będziesz mogła iść na emeryturę te trzy lata wcześniej, ale dostaniesz znacznie mniej. Może być tak, że dostaniesz sporo mniejszą emeryturę nawet jeśli i tak popracujesz te 3 lata dłużej niż musisz. Pieniędzy w systemie będzie znacznie mniej i przeliczniki trzeba będzie zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 20:27 spanish_fly napisała: Może być tak, że dostaniesz sporo mniejszą emeryturę nawet jeśli i tak popracujesz te 3 lata dłużej niż musisz. Pieniędzy w systemie będzie znacznie mniej i przeliczniki trzeba będzie zmienić. Z drugiej ZUS-owskiej symulacji wynika, że gdybym popracowała jeszcze ponad 10 lat (tyle muszę w/g PO) to moja hipotetyczna emerytura (przy obecnych zarobkach) wynosiła by raptem 200 czy 300 zł więcej. Więc ja wolałabym, już nie pracować tych 10 lat i mieć te 2600 zł. teraz. Wiem, wiem - mogę sobie chcieć. A najgorsze w tym wszystkim jest to, że im dłużej będziemy pracować, tym niższe będziemy mieć emerytury. Chociaż wmawia nam się co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 07:50 > A najgorsze w tym wszystkim jest to, że im dłużej będziemy pracować, tym niższe > będziemy mieć emerytury. Chociaż wmawia nam się co innego. A to przeciekawe. Jak to sobie koncypujesz? Na wysokość emerytur państwowych emerytur mają zasadniczo 2 kwestie: ilość pieniędzy w składkach i ilość odbiorców, na które trzeba je podzielić. Jeżeli ludzie idą na emeryturę wcześniej, to odbiorców jest coraz więcej, a płacących składki - coraz mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 17:41 olena.s napisała: > A to przeciekawe. Jak to sobie koncypujesz? > Na wysokość emerytur państwowych emerytur mają zasadniczo 2 kwestie: ilość pieniędzy w składkach i ilość odbiorców, na które trzeba je podzielić. Jeżeli ludzie idą na emeryturę wcześniej, to odbiorców jest coraz więcej, a płacących składki - coraz mniej. Emerytów będzie coraz więcej, ponieważ ludzie żyją coraz dłużej. Pracujących będzie coraz mniej, bo postęp (nieunikniony) odbiera ludziom pracę i dla wielu pracy nie będzie. W związku z tym, ja pracując dłużej nie będę miała większej emerytury, bo moje pieniądze zostaną (te wpłacone już zostały) zeżarte przez obecnych emerytów. Moja dłuższa praca spowoduje tylko i wyłącznie to, że to ja będę krócej pobierała swoją emeryturę, a wcale nie będę miała kwotowo więcej, ewentualnie bardzo niewiele więcej. Moja lepsza sytuacja finansowa, będzie wynikała tylko i wyłącznie z tego, że ja będę pracowała, bo pensja przynajmniej teoretycznie, powinna być wyższa niż emerytura. Podsumowując: pracuję - mam finansowo lepiej, idę na emeryturę - mam dużo mniej kasy, a moje wpłacone składki zostały już dawno wydane na innych, a ja mam tylko zapis na papierze. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 18:13 > ja pracując dłużej nie będę miała większej emerytury, bo moje pieniądze zostaną (te wpłacone już zostały) zeżarte przez obecnych emerytów. Czy Ty wiesz, jak funkcjonuje ubezpieczenie? Moje skladki OC "przezarly" wypadkowicze, moje skladki na NFOZ "przezarli" chorujacy. Czy tez moge oczekiwac zwrotu skladek? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 19:04 baltycki napisał: > Czy Ty wiesz, jak funkcjonuje ubezpieczenie? > Moje skladki OC "przezarly" wypadkowicze, > moje skladki na NFOZ "przezarli" chorujacy. > > Czy tez moge oczekiwac zwrotu skladek?> Może zwrotu składek to niekoniecznie, ale jak zachorujesz masz prawo do bezpłatnego leczenia, ponieważ wcześniej to bezpłatne leczenie, opłaciłeś sobie, właśnie składkami. Natomiast mnie się każe pracować na emeryturę obecnych emerytów, mam też sobie zapracować na swoją (bo niż demograficzny), ewentualnie odłożyć sobie sama na godne życie. I dla tego każe mi się pracować dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 20:04 asia-loi napisała: > > Może zwrotu składek to niekoniecznie, asia-loi napisała: > Na moją emeryturę nikt nie musi się składać, wystarczy tylko, > że oddadzą mi moje składki. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 20:24 baltycki napisał: > > Na moją emeryturę nikt nie musi się składać, wystarczy tylko, > > że oddadzą mi moje składki. Jakby mi oddali tylko moje składki, oczywiście "odpowiednio przeliczone" bo przecież w międzyczasie była hiperinflacja, to też by było całkiem nieźle i bym sobie już dzisiaj poszła na emeryturę Albo niech nie przeliczają. Jak była hiperinflacja, to zarabialiśmy przecież miliony. Niech mi dadzą (z tych moich milionów) chociaż jeden milion i będzie git. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 20:37 > Jakby mi oddali tylko moje składki, Jakby mi oddali tylko moje skladki na OC... Chyba jednak nie masz pojecia zielonego o ubezpieczeniach... Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 20:40 baltycki napisał: > Chyba jednak nie masz pojecia zielonego o ubezpieczeniach... A muszę mieć? Pracuję całe dorosłe życie, i jeszcze muszę pracować. Zawsze miałam odprowadzane składki na emeryturę, więc emerytura należy mi się jak psu miska. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 20:52 asia-loi napisała: > baltycki napisał: > > > Chyba jednak nie masz pojecia zielonego o ubezpieczeniach... > > A muszę mieć? > Wypadaloby, skoro tak obficie zabierasz glos na temat ubezpieczenia emerytalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 21:42 baltycki napisał: > Wypadaloby, skoro tak obficie zabierasz glos na temat ubezpieczenia emerytalnego. Zabieram głos, ponieważ mnie to dotyczy, na tym forum bardziej niż innych/młodych. Dla mnie emerytura, to nie jest, aż tak odległa sprawa, jak dla młodych. A Ty nie musisz się ze mną zgadzać. Młodym na tym forum, też się optyka zmieni, jak będą mieli kilka lat do emerytury, a nie kilkadziesiąt. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 21:57 > Młodym na tym forum, też się optyka zmieni, NO ja mam inną optykę w zleżności od tego, czy widzę 500 czy 1500... Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 21:59 szarsz napisała: > > NO ja mam inną optykę w zleżności od tego, czy widzę 500 czy 1500... A jak będzie 500 lub 0, to co wybierzesz? Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 20:19 natemat.pl/194699,zus-bankrutem-emerytura-1500-zl-czego-rzad-nie-mowi-o-obnizeniu-wieku-emerytalnego Czyli musisz sporo zarabiać. Utrzymasz się za 1500 max? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 20:32 ra-sowa napisała: > Czyli musisz sporo zarabiać. Utrzymasz się za 1500 max? E tam. Wcale nie zarabiam dużo. Trochę więcej niż średnia krajowa, od ponad 20 lat. Mam dużo lat pracy, i jeszcze muszę dużo pracować. Za 1500 zł nie utrzymałabym się teraz, ale za 2600 jak najbardziej. Mam małe mieszkanie własnościowe. Blok ma 16 lat, w tym roku robiłam remont i żadnego dużego remontu już nie przewiduję. Za dużo po świecie już nie pojeżdżę, bo nie mam już zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 21:36 Młodsza jestem zaledwie o parę lat, staż pracy mam od 1990 roku, od 20 roku pensję hmm, dużo wyższą niż średnia krajowa, a prognozowaną emeryturę mam na podobnym poziomie. Tak naprawdę chodzi przecież o demografię - ilu będzie emerytów przypadających na pracującego + prognozowany czas pobierania emerytury. Nie ma się co łudzić. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 21:50 koronka2012 napisała: > Młodsza jestem zaledwie o parę lat, staż pracy mam od 1990 roku, od 20 roku pensję hmm, dużo wyższą niż średnia krajowa, a prognozowaną emeryturę mam na podobnym poziomie. Wiesz, ja nie wiem jak to jest liczone. Mojej koleżance z pracy ZUS wyliczył ogromną prognozowaną emeryturę, a staż pracy ma dużo mniejszy niż ja (bo jest 8 lat młodsza) i zarabia mniej. Nie pamiętam jaka to była kwota, ale pamiętam, że ogromna. Nawet sobie żartowałyśmy z tego. Myślę, że ZUS coś namotał w tym wyliczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 22:00 Ja myślę, że nie namotał: po prostu zakładał przy wyliczeniu, że koleżanka będzie pracować te 8 lat dłużej niż ty, co nie tylko wyrówna różnicę w składkach, ale ją przesunie na korzyść koleżanki. To jest liczone wg algorytmu uwzględniającego prognozowaną długość życia, długość pobierania świadczenia, prognozowane składki przyszłe i wiele innych. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 19:07 No ale przecież to że laska jest młodsza, nie znaczy automatycznie, że będzie miała dłuższy staż pracy, tylko przesunięty w czasie, że tak powiem. Cholera, że też nie wiem gdzie wsadziłam ten kwit z ZUS.. gdyby nie to, że sztywny, mogłabym podejrzewać, że podtarłam nim sobie tyłek Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 22:32 >Za 1500 zł nie utrzymałabym się teraz, ale za 2600 jak najbardziej. warto pamietać, że od emerytury placi sie podatki i skladki zdrowotne a wszystkie wyliczenia podawane są brutto. Nalezy więc od tego odjąc co najmniej 22-23% a to juz daje jakies 2000 zł netto przy emeryturze 2600, i 1100 zł przy 1500. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 08:00 asia-loi napisała: > Na ostatniej symulacji, którą ZUS mi przysłał pisze, że gdybym teraz przeszła n > a emeryturę, to miałabym ponad 2600 zł netto. Gdyby mi to chcieli już teraz dać > , to idę nawet dzisiaj na tą emeryturę. Ale na tej symulacji nie podają 'ile dostałabym teraz' tylko ile dostałabyś gdybyś od chwili obecnej do przejścia na emeryturę nie odkładała już nic i przeszła na emeryturę za 10 lat. Kwota 'którą dostałabyś teraz' jest wieeeele niższa bo rozkładałaby się na te 10 lat więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 21:13 O, a ja sądziłam, że symulacja oznacza "ile będę dostawać, jeśli do emerytury będę odkładać tyle, ile odkładam w tej chwili". Krótko po rozpoczęciu pracy dostałam symulację na ponad trzy tysiące; niemożliwe, żebym dostawała tyle nie pracując przez kolejne 30 lat i mając (jak wówczas) rok czy dwa lata składek, choćby wysokich. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 22:34 Przecież ja żartuję. Nie widzisz emotikonek ??? Oczywiście , że nie dostaniesz emerytury teraz tylko musiałbyś się po prostu zwolnić z roboty i iść na bezrobocie. Odpowiedz Link Zgłoś
zefirkowapola Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:24 ja podziękuję bo dzięki ich popieprzonej polityce zaczęłam oszczędzać sama na swoją emeryturę, przestałam się łudzić i liczyć na emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:27 ooooo, zdecydowanie "podziękuję". Każdą, z moich czterech liter (umiejscowionych tam, gdzie plecy tracą swą szlachetną nazwę) z osobna. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:34 Nie, nie będziemy mogły, bo umarłybyśmy z głodu. Prędzej mi ręka uschnie niż zagłosuję na PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 19:48 Jedyną odpowiedzią może być pozbawienie głosu, niestety nierealne w przypadku nieglosowania na PiS. Czy wiesz, że to najpewniej przygotowanie do emerytury obywatelskiej rzędu 1000 złotych, a ja i tak osobiście doniosę na każdego młodego emeryta, dorabiającego na czarno, bo nie życzę sobie okradania moich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 20:31 W aptece stare SPRZEDAWCZYNIE cos ty .Akurat tam liczy sie tylko wygląd. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 20:38 A dlaczego miałoby mnie to cieszyć? Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 21:12 Witam Nie będę mogła przejść na emeryturę w wieku 60 lat, bo mnie nie będzie stać na utrzymanie domu i inne fanaberie. No chyba, że faktycznie przyjdzie ocieplenie, ale rozumiane nie naukowo, tylko tak, że w Polsce będą rosnąć pomarańcze Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 21:16 inguszetia_2006 napisała: > Witam > Nie będę mogła przejść na emeryturę w wieku 60 lat, bo mnie nie będzie stać na > utrzymanie domu i inne fanaberie. A jak nie będziesz mieć pracy, (ani emerytury), to z czego utrzymasz dom? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 21:14 A jak nie będziesz mieć pracy w wieku 50 lat? To co? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 21:45 memphis90 napisała: > A jak nie będziesz mieć pracy w wieku 50 lat? To co? To taki sami problem, tyle tylko że człowiek 50 letni jest zdrowszy, silniejszy, młodszy i łatwiej mu znaleźć pracę niż 60. Przynajmniej teoretycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 18.11.16, 00:17 memphis90 napisała: > A jak nie będziesz mieć pracy w wieku 50 lat? To co? Jak to co!? Prawo do emerytury zaraz po gimnazjum!!! Xsionnc Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 21:23 Czytając wasze posty, nie sposób nie zadać pytania: czy to nie Polacy roztkliwiają się nad sobą, że są najbardziej pracującym narodem na świecie Jak najwcześniejsza emerytura to ten dowód zapracowania? Parodia. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 21:32 nanuk24 napisała: > Czytając wasze posty, nie sposób nie zadać pytania: czy to nie Polacy roztkliwiają się nad sobą, że są najbardziej pracującym narodem na świecie Jak najwcześniejsza emerytura to ten dowód zapracowania? I na Ciebie przyjdzie czas, że będziesz stara, schorowana, pracy nie będzie, a do emerytury będziesz miała jeszcze kilka lat, i nie ważne będzie ile umiesz, tylko ile masz lat. . Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 05:37 Dla takich sytuacji w Polsce są/były renty. Piszę były, bo jak się to wszystko roz...przy wkrótce momencie, to i tego nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 07:22 w sąsiedztwie mam kobietę, której nie chcą dać renty a do żadnej pracy już nie pójdzie, bo się nie nadaje i kto chorą będzie chciał? zaczęła chorować po 40 roku życia, więc różnie to w życiu bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 08:36 I jak te renty byly naduzywane! Pamietam ile zdrowych, rzeskich znajomych mojej mamy bylo na rencie jako mlode kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 17:48 mamma_2012 napisała: > Dla takich sytuacji w Polsce są/były renty. > Piszę były, bo jak się to wszystko roz...przy wkrótce momencie, to i tego nie będzie. Wiesz, jak się słyszy o przypadkach, że ludziom bez kończyn nie należy się renta, bo ZUS uważa, że mogą pracować, to kto tą rentę dostanie? Już teraz jest bardzo trudno dostać rentę. Ale w przeszłości było tak, że mnóstwo zdrowych osób miało renty. Poza tym jakie duże te renty są? Jeszcze mniejsze niż emerytury, i są na czas określony, a emerytura jest do końca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 18:03 A jak 80% (może raczej 90%) ludzi na swiecie żyje bez rent, emerytur i rozbuchanego socjalu? Ty jesteś kolejną emigrantką, która uważa, ze powinniśmy utrzymywać jej rodzinę, żeby rodzina mogła pracować na czarno w innym kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 18:11 z tego, co kojarzę, to asia-lio nie jest emigrantką i mieszka w Częstochowie. ludzie bez rent/emerytur, stają się z automatu beneficjentami opieki społecznej. w przeciwnym wypadku od razu mogą zdychać z głodu. i tak. rent nie chcą nie tylko dawać a nawet zabierają. przykładem jest młoda kobieta bez nogi z Iławy czy okolic, której zabrano rentę i kazano iść do pracy. teraz na dniach też czytałam o innej niepełnosprawnej, której zabrano rentę, bo lekarz kazał jej "wstać". Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 19:07 jagienka75 napisała: > z tego, co kojarzę, to asia-lio nie jest emigrantką i mieszka w Częstochowie. Dokładnie. I się na żadną emigrację nie wybieram, ponieważ jestem za stara. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 21:19 >przykładem jest młoda kobieta bez nogi z Iławy czy okolic, której zabrano rentę i kazano iść do >pracy. Są tacy, co bez nogi olimpiady wygrywają... Brak kończyny nie jest powodem, żeby całe życie nie pracować. Widziałam niepełnosprawnych zasuwających na nartach- pojedynczej, jeśli mieli jedną kończynę lub na specjalnych fotelach, jeśli brakowało im obu kończyn. Żaden z nich nie siedział całe życie na rencie, "bo nogi nie ma". Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 22:03 to są pojedyncze przypadki, nie regula. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 18.11.16, 10:45 Zgadzam sie. Nie widze przyczyny czemu mloda osoba u progu zycia mialaby nie pracowac i de facto byc wykluczona z normalnosci z powodu braku nogi. Mam kolege bez nogi - do glowy by mu nie wpadlo nie pracowanie. Wiedzie normalne aktywne zycie, pracuje, zarabia, zalozyl rodzine i zyje normalnie. Propozycja renty u progu doroslosci bylaby dla niego jak policzek. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 18.11.16, 12:09 Pani byla jakos z malej wioski w okolicach Slupska bodajze, jesli dobrze pamietam i zachorowala w okolicach matury co jej sie zbieglo z ciaza z wpadki i tym, ze zostawil ja ojciec dziecka. Ile tam lat walczyla z nowotworem a jak juz skonczyla sie walka to zabrano jej rente. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 18.11.16, 12:21 Czyli zabrano jej rentę, bo była zdrowa. Renta to pieniądze dla ludzi, którzy nie mogą pracować, a nie nagroda pocieszenia za ciężkie życie. W tym momencie te pieniądze są bardziej potrzebne komuś kto zmaga się z chorobą. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 18.11.16, 12:29 A kiedy ta osoba miala zdobyc wyksztalcenie jak wtedy kiedy jej rowniesnicy zaczynali studia czy szkoly pomaturalne to ona przez iles lat jezdzila na chemie? Ja sie zgadzam z tym, ze renta jest dla osob niezdolnych do pracy ale przez to, ze ona zadnej renty nie dostala to i wyksztalcenia nie zdobedzie bo mieszka w malej wiosce gdzie pewnie jezdzi jeden pks dziennie. Bez opisania tej sytuacji dokladnie wychodzi na to, ze leniwej krowie bez nogi sie nie chce pracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 18.11.16, 12:35 Ale renta nic tu nie da. Można jej dać rentę na kolejny rok i co to zmieni? Renta do końca życia? Jak już to należy jej się wsparcie w zdobyciu zawodu i takie powinna dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 18.11.16, 12:23 black_halo napisała: >Ile tam lat walczyla z nowotworem a jak > juz skonczyla sie walka to zabrano jej rente. Powinni wypłacać rentę zdrowej osobie? Fiu, fiu... ta Polska w ruinie to taki bogaty kraj! Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 21:16 >Wiesz, jak się słyszy o przypadkach, że ludziom bez kończyn nie należy się renta, bo ZUS uważa, że >mogą pracować, to kto tą rentę dostanie? Wiesz co- znam dwóch chłopaków bez ręki, obydwaj pracują i dobrze im się wiedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 21:46 memphis90 napisała: > Wiesz co- znam dwóch chłopaków bez ręki, obydwaj pracują i dobrze im się wiedzie. To są wyjątki, a nie reguła. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 18.11.16, 10:49 Bzdura. Nikt nie kaze osobie bez reki byc pianista. Rozumiem tez rente kiedy wypadek nastapi w starszym wieku u pracownika fizycznego bez realnych opcji na przekwalifikowanie. Ale renta z automatu - bo nie ma reki czy nogi a zatem nie jest w stanie wykonywac zadnej pracy to absurd i wykluczanie. Oraz promowanie wyuczonej bezradnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 18.11.16, 10:51 O, i znam tez dziewczyne bez reki. Normalnie zyje, pracuje, ma meza i dzieci. Co za dziki pomysl zeby miala dostac orzeczenie o niezdolnosci do zadnej pracy. Dla mnie ( i dla niej) - kosmos. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 17:57 Jest świadoma tego. Nie mieszkam w Polsce, a tu, gdzie mieszkam zapieprza się przy kasie mając i 70 lat. Taki widok mnie nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 18:06 wiesz, co mi powiedziała jedna z moich przyjaciółek, która 10 lat temu wyemigrowała za granicę? że tam pracują starsi ludzie i nikogo to nie dziw/jest tam to norma, gdy tymczasem w Polsce nie mieliby szans na zatrudnienie, ze względu na wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 19:46 Więc może należałoby się tym zająć, a nie zaczynać od tyłka strony. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 10:09 Ale statystycznie Polacy pracuja najwiecej godzin na swiecie rocznie, zaraz po Japonczykach. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 17:58 Tak, tak, na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 18:03 Gdzie źródło tych rewelacji? Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina raczej nie 17.11.16, 20:30 Polacy sa na 6 pozycji a wyprzedzają nas np Rosjanie. www.polskapraca.info/jakie-sa-najbardziej-zapracowane-narody-na-swiecie/ Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 16.11.16, 22:57 OK. Przyjmijmy nawet że bogaci powinni płacić więcej. Ale po czymś takim odechciewa się bycie bogatym wyborcza.pl/7,75398,20987642,kaczynski-za-spowolnienie-gospodarcze-odpowiadaja-przedsiebiorcy.html#BoxGWImg gospodarka.dziennik.pl/podatki/artykuly/535584,morawiecki-chce-by-malzonkowie-ktorzy-zarabiaja-duzo-nie-mieli-takiego-samego-uprawnienia-jaki-ci-ktorzy-zarabiaja-malo.html Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 06:49 Do 60 lat to mi jeszcze dużo brakuje. Przyjdzie następny rząd i zmieni bo to nierealne do utrzymania. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: czy emama podziękuje PiSowi w wyborrach? 17.11.16, 07:16 Nierealne do potęgi i wyjątkowo nieuczciwe wobec naszych dzieci i wnuków, które jeśli nie wyjadą będą zapierniczać za grosze do śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś