Dodaj do ulubionych

Chrupiące kolana

19.11.16, 21:39
10 lat temu skręciłam kolano, potem oszczędzając je, nadwyrężyłam to zdrowe. I od tego czasu trzeszczą jak stary parkiet. Słyszę je idąc po schodach uncertain Pewnie się chrząstki od tego zużywają, czy coś. No, nie brzmi to zdrowo...

Pytanie: są jakieś zastrzyki na to, tę maź w stawie się jakoś uzupełnia? Któraś z Was to robiła? Z jakim efektem? Co ile trzeba powtarzać?

Doradźcie, bo mi te kolana muszą posłużyć jeszcze z pół wieku...
Obserwuj wątek
    • klamkas Re: Chrupiące kolana 19.11.16, 21:57
      Szczerze napiszę - jeszcze parę tygodni temu doradziłabym ci dobrego ortopedę. Teraz doradzę dobrego (albo naprawdę dobrego) fizjoterapeutę. Oczywiście dobry orto to pierwszy krok - to on zleci mri, usg, odpowiednio zrobione rtg (kolana trzeba umieć sfotografować i trzeba wiedzieć jak ustawić nogę, żeby móc zobaczyć, co się chce).

Ja mam ostatnio zagwózdkę - mam kolano po uszkodzeniu łąkotki. Fizjo twierdzi, że dolegliwości z urazem nie mają nic wspólnego, a oba problemy (uraz i dolegliwości po latach) wynikają z zupełnie innych nieprawidłowości. I ja mu wierzę (ortopeda już dawno zwracał mi uwagę, że jestem koślawa z każdej strony) - bo on patrzy jak chodzę, jak ćwiczę i wie co robię nie tak, co w mojej motoryce dowala kolanom. Teoretycznie - też mam mało mazi w stawach. W praktyce - masaże (odpowiednie rozruszanie stawów i rozprowadzenie mazi po całości) i wiedza o tym jak dobrze chodzić i pracować kolanami, mi pomagają. Chyba nie da się bez dream team - dobry ortopeda, pełna diagnostyka, dobry fizjoterapeuta.
      • aqua48 Re: Chrupiące kolana 20.11.16, 16:13
        klamkas napisała:

> nie da się bez dream t
        > eam - dobry ortopeda, pełna diagnostyka, dobry fizjoterapeuta.

Całkowicie się zgadzam. Mnie pomógł dobry ortopeda, który nie bał się stwierdzić, że NIE WIE co mam w kolanie, bo wszystkie badania dawały niejednoznaczne wyniki, i jedynie artroskopia pozwoliła przede wszystkim na wgląd co to za uszkodzenie łąkotki mi się zrobiło, oraz usunięcie odłamanych cząstek, żeby nie niszczyć stawu do reszty..
    • lady-z-gaga Re: Chrupiące kolana 20.11.16, 23:04
      Mnie strzelało w jednym kolanie od młodości, przez ponad 20 lat, chociaż nie miałam żadnego urazu. Jak zaczęłam chodzić na fitness, to przeszło smile jednak nie uważam, że to recepta uniwersalna dla wszystkich smile przyłączam się do dziewczyn i radzę nie marnowac czasu na ortopedę, tylko od razu iść do dobrego fizjoterapeuty.
    • vivaluna Re: Chrupiące kolana 20.11.16, 23:34
      To "trzeszczą" więzadła, które obsuwają się i potem wracją na swoje miejsce. W pierwszej kolejności ortopeda, potem rezonans, po diagnozie zazwyczaj rehabilitacja. Kolana ostrzykuje się kwasem hialuronowym, ale na dłuższą metę niszczy to stawy.
      Chrząstki wogóle się zużywają, to naturalny proces starzenia. Zazwyczaj proces chondromolacji nie zgaraża aż tak bardzo. Tylko w rzadkich przypadkach np. u sportowców doprowadza do ograniczeń w ruchu.
      Odciążając "chore" kolano doprowadzilaś do wady postawy, rehabilitant powinien to naprawić. Ważne też aby wzmocnić mięśnie, od rehabilitanta dostaniesz zestaw ćwiczeń.
      Noś wygodne buty, najlepiej z systemami powietrznymi, zabezpieczą stawy przed urazem np. Nike AirMax. Unikaj szpilek, platform, ciężkich butów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka