lubiewisnie 21.11.16, 09:22 Podejrzewam u męza tą chorobę. Czy można ją nabyć czy raczej dziedziczna? Meczę się strasznie, co robić. Mąż nie pójdzie do lekarza. Jak moge pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olewka100procent Re: Schizofrenia 21.11.16, 09:32 Czym się objawia? Mojej koleżanki matka chorowała. Koleżanka tego nie ma . To chyba idzie co drugie pokolenie. Ale nie koniecznie. Podobno zapadają na nią bardzo wrażliwi ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
lubiewisnie Re: Schizofrenia 21.11.16, 09:47 Jest sporo objawów które czytałam w internecie. To z powodu długotrwałego stresu podejrzewam, niskiej samooceny. Nie potrafii znaleźc sobie miejsca, zmienić pracę, wciąz zmęczony. Ma napady złości. Nie interesuje go nic, oprócz własne ego. Nie ma uczuć, jeśli chcę sie przytulic mówi znów zaczynasz sie czepiać itd. Wymyśla mi poprzednich chłopaków, ze ja taka i owaka. A jak w porzadku oczywiście. To że miałam to moja sprawa. Nie mogę liczyć na nic, bo to się objawia ciagłym zmeczeniem z jego strony. Winieniem mnie że pracy nie moze zmienić, że nic mu nie wychodzi itd. Wmawia mi ze go zmuszam, ze mu coś kae robić, ze się czepiam. Ja nie daje rady, moze się czepiam, ale zaczełam się kontrolować - i to co mówię kontroluję i wynika to że ja sie nie czepiam, tylko wszystko go drażni. Myślałam o odejściu, ale on nie chce tego słyszeć i mnie zmusza do związku. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Schizofrenia 21.11.16, 10:18 ale do schizofrenii brakuje jeszcze chyba omamów (słyszy glosy,które mu coś nakazują, widzi cos, czuje coś nierealnego np. w swoim brzuchu) paranoi....no takiego klasycznego szaleństwa. ... to co opisujesz to raczej zaburzenie osobowości. ...może narcystyczne. to może być zajawka schizofrenii, ale najczęściej jednak nie. może być burn out, depresja, zaburzenia lękowe. ..na tle zaburzenia osobowości. tak czy owak: ty musisz zadbać o swoje interesy i zostać tylko pod warunkiem fachowej konsultacji. może posłuż się wytrychem terapii partnerskiej, ze sobie nie radzisz a byś chciała, że ktoś ci musi doradzić jak funkcjonować w parze etc ..jeśli terapeuta zdobędzie jego zaufanie a stwierdzi niepokojące objawy, to być może uzyska rowniez sesje indywidualne Odpowiedz Link Zgłoś
basiastel Re: Schizofrenia 21.11.16, 12:50 To co opisałaś nie ma ze schizofrenią nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Schizofrenia 21.11.16, 13:35 >>>> Myślałam o odejściu, ale on nie chce tego słyszeć i mnie zmusza do związku. Przywiazuje Cie do kaloryfera? Waszego zwiazku juz nie ma, wiec nie wiem po co sie w ogole ludzisz i przebywasz w jednym domu z takim czlowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Schizofrenia 21.11.16, 18:52 Pan ma depresję, a nie schizofrenię. Albo jakieś zaburzenia osobowości. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Aaaa, czytałaś w internecie 21.11.16, 20:06 Wiesz co - daruj sobie takie diagnozy. I nie czytaj dalej, bo zaraz sobie zdiagnozujesz na przykład nerwicę lękową ("częste napady lęku w codziennych sytuacjach" - zaraz uznasz, że boisz się szefa i to pewnie jest to). Dziedziczne są skłonności, a zachorować nie mając chorych w rodzinie też można. To, że "wiele objawów się zgadza", to żadna diagnoza. Wiem, bo mój lekarz zaprzeczył, jakobym miała X, które sobie zdiagnozowałam - a jakże - pod wpływem netowych opisów. Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik0 Re: Schizofrenia 21.11.16, 09:34 Raczej dziedziczna, ale wyzwalana w wielu przypadkach silnymi emocjami, stresem. Lekarz. Jeśli nie chce iść to zamów wizytę domową. Ja przez 14 lat przerabiałam CHAD, więc wiem co czujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
jeste_m_sobie Re: Schizofrenia 21.11.16, 09:42 Schizofrenia nie jest dziedziczna w prosty sposób, aczkolwiek dziedziczy się skłonności do zachorowania. By te skłonności się ujawniły, muszą "spotkać się" z określonymi warunkami zewnętrznymi. Tak czy owak, na schizofrenię od lat choruje ok. 1% populacji - to wbrew pozorom sporo! Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Schizofrenia 21.11.16, 09:46 Na temat dziedziczenia/braku pewnych substancji w mózgu były rozmaite teorie, chyba nikt definitywnie nie stwierdził co jest prawdą. Pomóc może jedynie lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
lubiewisnie Re: Schizofrenia 21.11.16, 09:52 Zdarzają się sytuacje że w pracy ktoś go pochwali, ze mu coś ekstra wyjdzie, po myśli, to wtedy zmienia się w miłego człowieka, to ja wtedy zołza jestem. Nie chce mi się przymilać raz na miesiąc, a ciągle mnie traktuje jak powietrze. Wtedy czepia się że to ja jestem chamska itd. Unika seksu bo zmęczony. Odpowiedz Link Zgłoś
isanek Re: Schizofrenia 21.11.16, 09:59 Objawy , które wymieniasz, nie muszą świadczyć o schizofrenii. Jeśli mąż nie zdecyduje się na wizytę u psychiatry, pozostaje Ci jedynie wizyta domowa, podczas której psychiatra mógłby męża poobserwować. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Schizofrenia 21.11.16, 10:05 To samo przyszło mi do głowy. Facet przeżywa kryzys wieku średniego. Małżeństwo się wypaliło, żona opatrzyla i obmacała, praca nudna a sił psychicznych brak, żeby cokolwiek zmienić. Na tej zasadzie, to połowa ludzi na kuli ziemskiej to schizofrenicy. Odpowiedz Link Zgłoś
lubiewisnie Re: Schizofrenia 21.11.16, 10:08 Być może to nie schozofrenia, ale napewno cos psychicznego. Miał już chwile słabości i chciał skonczyc ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: Schizofrenia 21.11.16, 12:52 Czemu akurat schizofrenia? I jak sobie mąż radzi w innych rolach społecznych? Zaburzenia psychotyczne nie istnieją wybiórczo tylko w niektórych sytuacjach/ relacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: Schizofrenia 21.11.16, 13:54 Matka koleżanki miała omamy, np. widziała wijące się węże na podłodze. Słyszała głosy. Jeden ja namawiał do samobójstwa. Podjęła nawet nieumiejętną próbę,pociela sobie lekko ręce. Ona się broniła przed tymi głosami,wieczorem zazwyczaj krzyczała i kogoś wyzywała. Ściany w jej pokoju były popisane, jakieś dziwne rysunki i teksty, jakby o wojnie? Rysowała też znaki . To co opisujesz to raczej nie schizofrenia Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Schizofrenia 21.11.16, 14:02 Tak jak dziewczyny piszą, to raczej nie są objawy schizofrenii, jeśli zachowanie męża Ci nie odpowiada, to sama idź do psychologa, on pomoże Ci zmienić Twoje zachowanie co może pociągnąć za sobą zmianę w stosunku męża do Ciebie. A jeśli nie chcesz, rozwiedź się. Nie potrzebujesz na to zgody męża. Odpowiedz Link Zgłoś
zla.m Re: Schizofrenia 21.11.16, 19:29 Moim zdaniem to są klasyczne objawy. Tyle że nie schizofrenii, a innej groźnej przypadłości - dupy na boki. Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: Schizofrenia 21.11.16, 15:17 Najlepiej doradzi psychiatra. Ja mialam przez kilka lat codzienny kontakt z osobą chorą psychicznie. Wiedziałam, że to musi byc jakas choroba. Okazało się, ze to Chad. Tego dlugo nie podejrzewalam, bo część objawów ujawniała się kiedy ta osoba ze mną nie przebywała. Ale przez te kilka lat ten człowiek zaserwował mi huśtawki nastrojów, awantury, wmawianie różnych rzeczy, ktore nie mialy miejsca, wybuchy agresji poprzez fazy całkowitego wyłączenia z życia. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Schizofrenia 21.11.16, 16:44 nie wygląda na schizofrenie naprawde bardzo nie wygląda, spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: Schizofrenia 21.11.16, 17:06 Nie wygląda zupełnie. To może być depresja, przemęczenie, wypalenie albo wredny charakter po prostu. To co piszesz to jest lajcik. Choroby psychiczne objawiają się tak jak dziewczyny wyżej piszą. Moja kuzynka ma schizofrenię, słyszała głosy, mówiła że ma podsłuch założony w gniazdkach elektrycznych, widziała świętych i rozkopane groby na poboczu jak jechała autobusem, itp historie. I wszystko to opowiadała z absolutnym przekonaniem, że tak właśnie było. W najgorszych okresach sztywniała cała, zamieniała się prawie w słup soli, nieruchoma, skamieniała - to się chyba stupor nazywa. W takim stanie zabierali ją na długi czas do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Schizofrenia 21.11.16, 19:35 Myślę, że przypisujesz mężowi chorobę, bo trudno Ci pogodzić się z prostą prawdą, że wyszłaś za mąż za dupka. Odpowiedz Link Zgłoś
basiastel Re: Schizofrenia 22.11.16, 09:01 Tylko, że to nie jest normalne, że doszukuje się bardzo poważnej choroby psychicznej i ciągnie męża do psychiatry. Świadczy o braku wiedzy. Raz nawet się spotkałam z przekonaniem pewnej osoby, że schizofrenia jest zaraźliwa, szok! Odpowiedz Link Zgłoś