Dodaj do ulubionych

macierzyński a DG

28.11.16, 08:36
Tak szybko w skrócie:
Nie mam szczęścia do pracy zarobkowej na etacie: albo rozwiązują firmę po kilku miesiącach mojej pracy albo osoba, którą zastępuję wraca z urlopu .

Za jakiś rok chcielibyśmy postarać się z mężem o dziecko, ponieważ chcemy a dodatkowo niedługo kończę 30 lat

W zanadrzu mam dorywcze zlecenia (copywriting)- idzie z tego wyżyć.

I tu pojawia się moje pytanie jeżeli bym dziś założyła jednoosobową Działalność Gospodarczą, płaciłabym mniejszy ZUS około 500zł (moja pierwsza firma) to po roku w jakiej wysokości miałabym macierzyński?

Z góry dzięki za odpowiedź smile
Obserwuj wątek
    • albertynaa Re: macierzyński a DG 28.11.16, 08:41
      Jeszcze nie odprowadziłaś żadnej składki, a już liczysz na benefity?
    • lauren6 Re: macierzyński a DG 28.11.16, 08:47
      Troll.
    • fraaumiaau Re: macierzyński a DG 28.11.16, 08:47
      Chciałabym tylko wiedzieć, czy lepiej założyć DG czy jak do tej pory odprowadzać od zleceń podatek czy dać sobie spokój z DG i szukać pracy na etacie.

Nigdy nie liczyłam i nie liczę na benefity a skoro będę płacić składki i Zusy to chciałabym wiedzieć czy w razie ciąży coś z tego będę mieć
      • daszutka Re: macierzyński a DG 28.11.16, 08:53
        To napisz swoje pytanie do ZUS a nie an forum się pytasz cwaniaro. Skoro będę płacić - dobre.
      • thea19 Re: macierzyński a DG 28.11.16, 09:42
        Przeciez wszystko mozesz znalezc w necie.
    • ricemice Re: macierzyński a DG 28.11.16, 09:56
      Dostaniesz kosiniakowe.
    • vaikiria Re: macierzyński a DG 28.11.16, 15:11
      Zasiłek macierzyński zależy od składki chorobowej, a nie od ZUS. Składka chorobowa jest dobrowolna, ZUS obowiązkowy.
    • klocki.lego Re: macierzyński a DG 28.11.16, 16:30
      Tu sa wyliczenia - wychodza takie grosze, ze i tak zlapiesz sie na 1000PLN minimalnego macierzynskiego, wiec w sumie rownie dobrze moglabys sobie odpuscic dzialalnoscsmile I w sumie to chyba lepsze rozwiazanie, bo byc moze w przyszlosci, juz po urodzeniu dziecka, bedziesz chciala rozwinac wlasna dzialalnosc i wtedy te obnizone stawki sa calkiem sympatyczne na start - na tyle niskie, ze latwiej zainwestowac w rozwoj firmy. A te dwa lata mijaja blyskawicznie...
      www.vat.pl/aktualnosci-podatkowe/2410-niespelna-260-zl-zasilku-macierzynskiego-dla-prowadzacych-dzialalnosc-po-wydluzeniu-urlopow-8804/
    • memphis90 Re: macierzyński a DG 28.11.16, 19:09
      Bodajże 120zł. Tyle ma się macierzyńskiego na preferencyjnym zusie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka