Dodaj do ulubionych

Chcę mieć dziecko, ale nie mam

02.12.16, 20:44
z kim go sobie zrobić. I juz jestem w taki wieku, że to ostatni dzwonek na bycie w ciąży. Męża już miałam i więcej nie chcę. I tak mi chodzi po głowie in vitro z anonimowym dawcą. Najłatwiej by było wkopać kogoś i nie powiadomić , ale czuję, że to nie dla mnie. Utrzymam siebie i dziecko bez problemu. Adopcja to już problem bo nie dadzą mi ze względu na to że jestem sama. A zresztą chciałabym być w ciąży. Tak się wygadać tylko chcę.
Obserwuj wątek
    • silenta Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 20:46
      A czemu in vitro?
      • ewkadrzewka Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 20:50
        Bo anonimowy dawca
        • aguar Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 20:52
          Jak Cię stać, to też myślę, że to najlepsza opcja.
        • silenta Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 20:55
          Ale in vitro robi się przy problemach z zajściem w ciążę. Żeby wykorzystać anonimowego dawcę wystarczy inseminacja.
      • olewka100procent Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 20:51
        Znam taką jedną co wkopała faceta na dziecko po 2 mieś internetowej znajomości. No ale ona go powiadomiła i płaci teraz alimenty. Byli razem chyba 2 lata i się skoczyło. Poszukaj jakiegoś fajnego faceta 😃 na uniwersytecie , jakiś wykładowca czy coś, albo lekarza 😃
        • rysiowa85 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 04.12.16, 22:52
          najlepiej wykładowce na medycynie wink to będzie miała 2w1

Tylko dlaczego ma być akurat ten wykładowca albo lekarz ? Ona nic o tym nie pisała
    • pelissa81 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 20:50
      Widzialam ostatnio sporo ogłoszeń od panów, bez invitro wink
      www.google.pl/search?client=firefox-b&q=pomog%C4%99+zaj%C5%9B%C4%87+w+ci%C4%85%C5%BC%C4%99&spell=1&sa=X&ved=0ahUKEwj9m97ro9bQAhXH2ywKHcL-BNAQBQgZKAA&biw=1413&bih=727
      • ewkadrzewka Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 20:58
        smile
    • aka10 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 20:54
      www.storkklinik.dk/en/fertility-center-denmark/home.html

Tu masz duzo mozliwosci smile
      • magkul99 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 21:15
        To co powiem, niestety nie będzie pewnie radą jaką chciałabyś dostać, ale nie rób sobie prezentu w postaci dziecka.
        Dziecko powinno mieć możliwość poznania ojca. Nie jest łatwo wychować dziecko w pojedynkę, a zatrudniać sztab nianiek żeby wychowywał ci dziecko to jakaś pomyłka. Jak dla mnie jest to egoizm.
        Przemyśl to dobrze, bo jest to decyzja na całe życie.
        • aka10 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 21:24
          magkul99 napisała:

> Przemyśl to dobrze, bo jest to decyzja na całe życie.

I pewnie przemyslala, skoro o tym na forum pisze.
        • rosapulchra-0 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 22:35
          Zgadzam się z magkul99. Dzieci potrzebują obojga rodziców i równowagi rodzinnej. Żaden sztab nianiek nie zastąpi ojca.
          Przemyśl to dobrze, bo jest to decyzja na całe życie. - to jest decyzja na całe życie dwojga ludzi. Na początek oczywiście.
          • princesswhitewolf Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 04.12.16, 23:14
            mnie wychowala mama. Ojciec zmarl wczesnie. Zyje, mam sie dobrze, nie mam brakow ojca. Roznie bywa w zyciu. Czasami sie pojawi inny ojciec. Ludzie w tych czasach wiaza sie majac juz dzieci tez.
            • kaz_nodzieja Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 04.12.16, 23:57
              Ile miałaś lat?
              • princesswhitewolf Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 05.12.16, 00:04
                ty to sie wez ze mna umow na jakis wieczor wyznan w necie, bo to nie watek na moj temat tu. Ja nie lubie za duzo pisac o sobie. Jakos nie mam takich potrzeb.

Znam kilka polsierot od dziecinstwa. Zyja, maja sie dobrze, maja rodziny, albo i nie. Roznie bywa
                • kaz_nodzieja Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 05.12.16, 10:35
                  Zgadza się. Różnie bywa. Ale przy normalnym ojcu, mieszkającym pod jednym dachem i spędzającym czas z rodziną niestety to może być tragedia i trauma rzutująca na całe życie. Znam dość dobrze taką rodzinę. Ojciec zmarł nagle, normalny, spokojny facet, nie licząc palenia bez nałogów. Osierocił dwójkę dzieci. Wszyscy to bardzo przeżyli, młodsza dziewczynka miała po jego śmierci (jeszcze kilka miesięcy po) zaburzenia, dostawała ataków płaczu, histerii. Matka nawet wzięła ją do psychologa, w czasach gdy psycholog był ostatecznością, a nie modą jak teraz. Pogorszyły się też (na stałe) warunki materialne rodziny. Od razu powiem, bo masz histerię na tle kobiet nie pracujących - matka pracowała przed śmiercią ojca, ale jak 90% ówczesnego społeczeństwa, zresztą myślę że i obecnego też w zawodach mało płatnych. Nie związała się już z nikim. Dziewczyny nie ułożyły sobie w przyszłości normalnych relacji z mężczyznami. Widać było, że brakowało im tej relacji. Ile razy słyszałem "Byłoby całkiem inaczej gdyby Kowalski żył".
    • pelissa81 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 21:00
      To brzmi nieźlewink
      Mam 30 lat, jestem bardzo przystojny (ładne rysy twarzy – kobiety zwracają na mnie uwagę), zdrowy, prowadzę aktywny tryb życia, nie palę. Jestem brunetem i mam brązowe – wpadające w czerń oczy oraz ciemną karnację skóry. Wzrost 179cm. Jestem dobrze zbudowany i wysportowany.
      Regularnie uprawiam sport, pływam, chodzę na siłownię – ogólnie dbam o siebie.

forum.gazeta.pl/forum/w,1177,143723352,143723352,Zaplodnie_Kobiete_Pania_Pomoge_zajsc_w_ciaze_.html
      i to ciekawe - co na to żonawink
      " Mam dwie piękne, zdrowe córeczki - 4,5 roku oraz 2 latka."
      • pelissa81 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 21:04
        O kurczak big_grin Po co ja wlazłam w tego google. Nie trzeba szukać bo znalazlam gotowcawink
        robimydzieci.com/
      • kalina_lin Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 21:11
        Nie napisał, że ma te córeczki z żoną.
      • rosapulchra-0 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 22:37
        pelissa81 napisała:

> i to ciekawe - co na to żonawink
        > " Mam dwie piękne, zdrowe córeczki - 4,5 roku oraz 2 latka."
        >
        >
        Skąd wiesz, że ma je z jedną żoną? I w ogóle z żoną?
      • bywalec.hoteli Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 14:02
        Ciekawe jak chce zagwarantowac 99% zaplodnienia za pierwsza proba smile
    • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 21:01
      Uwazasz ze to fair wobec dziecka ze juz ma starcie bedzie wychowywac sie w niepelnej rodzinie plus nie bedzie znac ojca?
      • ewkadrzewka Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 21:10
        Pewnie nie ale będzie mu dobrze ze mną
        • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 21:17
          Nie twierdze ze bedzie mu zle, ale predzej czy pozniej zapyta o ojca, bedzie chcialo go poznac, takze rodzine z jego strony itd. Nastepna sprawa ze dziecko powinno wychowywac sie w pelnej rodzinie, doswiadczyc zarowno kontaktu z matka jak i ojcem oraz wspolnego.
          • nutella_fan Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 21:26
            Czasami ta pełna rodzina to patologia.
            • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 21:37
              Jasne ze czasami tak jest ale to nie standard. Niepelna rodzina nie jest korzystna dla rozwoju dziecka, a planowanie takiego modelu na starcie jest bardzo nie fair wobec nowego czlowieka. Ja wiem ze czasem sie nie udaje, jednak ludzie nie zakladaja ani nie chca takiego scenariusza zwlaszcza gdy planuja potomstwo lub je maja dlatego robi co sie da zeby rozwiazac problemy i jednak tworzyc rodzine poprawnie funkcjonujaco ze wzgledu ma dobro dzieci. Coraz czesciej tez po rozstaniu para nadal utrzymuje poprawne stosunki i wspolpracuje najlepiej jak potrafi ze wzgledu ma dzieci. Dziecko nie bedzie wiecznie niemowleciem, dosc szybko nastepuja kolejne etapy rozwoju i niepelna rodzina moze byc powaznym negatywnym czynnikiem w tym procesie.
              • bergamotka77 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 21:42
                Jak nigdy najma dobrze prawi. A ile masz lat? Wiesz teraz medycyna zrobiła duże postępy w tej dziedzinie...Ostatnio pytałaś czy możesz być w ciąży a niby nie masz z kim...
              • princesswhitewolf Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 04.12.16, 23:25
                >ale to nie standard.

hmm mowi to kobieta ktora zyje w kraju gdzie 25% rodzin to 1 rodzic. Nie, nie mowie o shared custody i dzieleniu sie obowiazkami. Mowie o single parentage.
    • karme-lowa Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 21:04
      Znowu spamujesz
      • karme-lowa Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 21:12
        karme-lowa napisała:

> Znowu spamujesz
        To było do kogoś innego, kogo już wycięli.
    • kaz_nodzieja Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 21:22
      A ile masz lat? Może jeszcze masz odrobinę czasu?
    • lucy-luka Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 21:33
      byłam w podobnej sytuacji, adoptowałam dziecko, to najlepsze co mi się w życiu przytrafiło smile nie zależało mi na ciąży, nawet nie bardzo chciałam w niej być, karmienie piersią byłby za karę big_grin
      • rosapulchra-0 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 22:55
        lucy-luka napisał(a):

> byłam w podobnej sytuacji, adoptowałam dziecko, to najlepsze co mi się w życiu
        > przytrafiło smile nie zależało mi na ciąży, nawet nie bardzo chciałam w niej być,
        > karmienie piersią byłby za karę big_grin

Adoptowałaś dziecko jako osoba samotna? Jeśli tak, może podpowiedz autorce wątku, jak to załatwić.
        • leann32 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 23:07
          Nie podpowie bo jesli chodZi o nasz kraj to w Polsce trzeba miec nie tylko męza ale i minimum 5 letni staz malzenski. Innej opcji nie ma.
          • lucy-luka Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 23:12
            bzdury piszesz. ustawa wprost mówi, że adoptować może małżeństwo lub osoba samotna, staż małżeński nie jest określony. czasem ośrodki adopcyjne chcą, żeby to było 5 lat, ale coraz rzadziej.
          • arwena_11 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 10:31
            Wcale nie. Moja znajoma adoptowała dziecko jako singielka. Tylko nie był to niemowlak, ale ok 3 letnia dziewczynka. Znajoma stwierdziła, że nikogo sensownego nie znajdzie, a chciała dziecko.

• aka10 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 23:30
          Koleżanka, samotna matka, ma dwie adoptowane Chinki.
          • afro.ninja Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 09:14
            Polska nie ma podpisanej umowy z Chinami. Poza tym to płatne adopcje, bardzo drogie.
    • bergamotka77 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 21:35
      A dlaczego nie chcesz juz męża ? Jeden zly nie przekresla wszystkich.
    • jola-kotka Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 21:36
      Ale,ze nikt cie nie chce i nie masz z kim,czy jestes taka och i ach,ze jeszcze sie taki nie urodzil coby na ciebie zaslugiwal? Dziecko to sie ma z milosci a nie dla zaspokojenia swojej zachcianki.
    • kota_marcowa Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 21:46
      Każdy człowiek dąży do poznania swojej tożsamości i dlatego dzieci adopcyjne dążą do poznania rodziny biologicznej mimo, często, udanej adopcji i wiedzy, że biologiczni to skrajna patologia. Jak już musisz mieć dziecko, to albo znajdź chętnego dawcę albo ostatecznie wrób kogoś, żeby to dziecko znało ojca i dziadków, IMO lepsi znani , nawet jak się nie interesują, niż być nikim, tak nikim, bez korzeni.
      • kota_marcowa Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 21:49
        I ja jestem ostrą przeciwniczką samotnego macierzyństwa, o ile porzucenie przez partnera, który potem nie interesuje się dzieckiem, to przykry przypadek, a taki pan to śmieć, to zrobienie sobie bejbisia i odebranie mu ojca już na wstępie to egoizm i syndrom niedopchnięcia.
        • kalina_lin Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 22:05
          Można sobie najpierw urodzić dziecko (bo czas goni), a później na spokojnie znaleźć partnera z którym się je wychowa. Nie jest to model optymalny, ale nie wszystkim się życie układa idealnie.
          • magkul99 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 22:19
            Super opcja....
            No to może niech zamrozi sobie komórki jajowe i jak znajdzie partnera, to je sobie odmrozi ,pocznie z in vitro, albo wynajmie surogatkę. Jest tyle możliwości jak ktoś chce mieć coś czego jeszcze do tej pory nie miał , a ma pieniądze.
            Tylko gorzej jak się okaże, że ewkę macierzyństwo rozczarowało.
            • kalina_lin Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 22:31
              Mając pod 40 nie jest łatwo wystymulować odpowiednią ilość komórek jajowych do zamrożenia. Większy sens ma próbowanie inseminacji już teraz.
              Zresztą ile ma czasu czekać na ciążę - do pięćdziesiątki? Tak czy inaczej musi się streszczać w temacie.
              • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 08:34
                kalina_lin napisała:

Tak czy inaczej musi się streszczać w temacie.

A dlaczego musi? Jest jakis przymus macierzynstwa?
                • kalina_lin Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 09:17
                  ???
                  A skąd taki pomysł w ogóle?
                  Musi się streszczać, bo chce zostać matką, a biologia jest bezlitosna i za parę lat już może nie mieć na to szansy. Teraz wystarczająco zrozumiale?
                  • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 09:31
                    kalina_lin napisała:

> ???
                    > A skąd taki pomysł w ogóle?
                    > Musi się streszczać, bo chce zostać matką, a biologia jest bezlitosna i za par
                    > ę lat już może nie mieć na to szansy. Teraz wystarczająco zrozumiale?

Ale jej chciejstwo jest malo wazne.
                    • aguar Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 09:52
                      Dla Ciebie mało, dla niej nie.
                      • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 09:54
                        aguar napisała:

> Dla Ciebie mało, dla niej nie.

Niestety.
                        • kalina_lin Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 10:51
                          Zazywczaj posiadanie (lub nie) dziecka to realizacja osobistych planów i pragnień.
                          To chyba dobrze, jak dzieci są chciane przez matki?
                          • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 11:33
                            kalina_lin napisała:

> Zazywczaj posiadanie (lub nie) dziecka to realizacja osobistych planów i pragni
                            > eń.
                            > To chyba dobrze, jak dzieci są chciane przez matki?

Jeszcze lepiej jesli sa chciane takze przez ojcow.
                            • kalina_lin Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 12:21
                              Lepiej, ale życie nie jest idealne. Czasem się bierze to co jest.
                              • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 14:05
                                kalina_lin napisała:

> Lepiej, ale życie nie jest idealne. Czasem się bierze to co jest.

Owszem, ale nie planuje sie tego nieidealnego z premedytacja. Najpierw robi sie tak zeby bylo jak najlepiej czyli w tym przypadku pelna rodzina ale jesli sie zeobilo wszystko a pomimo tego nie wyszlo to wtedy jest nieidealnoe z tym ze dla dziecka nadal ten kontakt z ojcem/matka jest bardzo wazn, nawet po rozstaniu.
                                Nie kazdy musi miec dzieci,naprawde. Wlasne zachcianki nie powinny byc wazniejsze niz dobro nowego czlowieka.
                                • rosapulchra-0 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 14:27
                                  Zgadzam się z yamilcą.
                                  • kalina_lin Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 15:12
                                    A ja się nie zgadzam z traktowaniem pragnienia macierzyństwa jako zachcianki.
                                    A dla dziecka wiele sytuacji może być obciązających psychicznie, nie tylko brak bioojca (zwłaszcza że może mieć fajnego ojczyma). Choćby bieda, niestabilna psychicznie matka, brak wsparcia dalszej rodziny, przynależność do mniejszości etnicznej itp. Czy kobiety będące w powyższych sytuacjach też powinny rezygnować ze swojej "egoistycznej zachcianki" zostania matką? Obawiam się, że świat szybko by się wyludnił.
                                    • rosapulchra-0 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 15:21
                                      Obawiam się, że się mylisz. Wiele kobiet z czysto egoistycznych pobudek "zrobiło" sobie dzieci, a potem nie były w stanie samotnie udzwignąć ciężaru ich wychowania. A potem powyrastały z tych dzieciaków społecznie powykrzywiane jednostki, które swoim zachowaniem i postępowaniem miały wpływ na życie innych ludzi. Najczęściej nienajlepszy.

Choćby bieda, niestabilna psychicznie matka, brak wsparcia dalszej rodziny, przynależność do mniejszości etnicznej itp. Czy kobiety będące w powyższych sytuacjach też powinny rezygnować ze swojej "egoistycznej zachcianki" zostania matką?

Według tego forum w/w to czystej wody patologia, która nigdy nie powinna się romnażać.
                                      • kalina_lin Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 15:34
                                        >Według tego forum w/w to czystej wody patologia, która nigdy nie powinna się romnażać.

No właśnie o tym piszę. Są większe problemy życiowe niż brak kontaktu z ojcem biologicznym.
                                        Natomiast jeśli chodzi o egoistyczne pobudki do zrobienia sobie dziecka, to jak najbardziej mogą iec miejsce w małżenstwie.
                                        • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 16:10
                                          kalina_lin napisała:

Są większe problemy życiowe niż brak kontaktu z ojcem b iologicznym.

Obawiam sie ze wychowywanie sie w niepelnej rodzinie jest zdecydowanie bardzo powaznym obcoazeniem psychicznym.
                                    • kaz_nodzieja Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 15:38
                                      Ludzi na świecie jest w nadmiarze, gdyby teraz świat nieco się wyludnił byłoby to z olbrzymią korzyścią dla wszystkich. Także dla środowiska. A także komfortu i poziomu życia ludzkości.
                                    • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 16:08
                                      kalina_lin napisała:

> A dla dziecka wiele sytuacji może być obciązających psychicznie, nie tylko brak
                                      > bioojca (zwłaszcza że może mieć fajnego ojczyma).

No moze, ale problem w tym, ze to potencjalne dziecko ma nie miec ani ojca -takiego, ktory bedzie je wychowywal (bo dawce genow bedzie mialo, wiadomo) ani ojczyma a to nie jest korzystne dla dziecka.

Choćby bieda, niestabilna ps ychicznie matka, brak wsparcia dalszej rodziny, przynależność do mniejszości et nicznej itp.

Przynaleznosc etniczna? Co bralas?
                                      Dzieci moga miec jednego rodzica niestabilnego psychicznie ale wtedy maja oparcie w drugim - w przypadku gdy ktos decyduje sie na samodzielne rodzicielstwo z premedytacja takie dziecko nie bedzie mialo drugiego rodzica. Poza tym jeden rodzic nigdy nie zaspokoi wszystkich potrzeb emocjonalnych dziecka.

Czy kobiety będące w powyższych sytuacjach też powinny rezygnować
                                      > ze swojej "egoistycznej zachcianki" zostania matką?

Mysle ze dla swiata byloby zdecydowanie lepiej gdyby dzieci przychodzily na swiat w rodzinach pelnych,w ktorych rodzice sa przeciwnej plci, sa odpowiedzialni i dojrzali do partnerstwa i rodzicielstwa.
                                      • claudel6 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 04.12.16, 04:07
                                        >Przynaleznosc etniczna? Co bralas?

a ty co, z choinki sie urwałaś? nie wiesz, jaka jest sytuacja w Polsce? stosunek społeczeństwa do obcych, szczególnie wyraźnie odróżniających się fizycznie?
                                        • kaz_nodzieja Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 04.12.16, 14:55
                                          Taki sam jak stosunek Anglików do Polaków czy muzułmanów do rdzennych mieszkańców Niemiec (niedawno wpadli na pomysł otrucia przedszkolaków, jeden z nich sprzedawał lody, więc miał dostęp do przedszkoli).
                                        • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 04.12.16, 14:58
                                          claudel6 napisała:

> >Przynaleznosc etniczna? Co bralas?
                                          >
                                          > a ty co, z choinki sie urwałaś? nie wiesz, jaka jest sytuacja w Polsce? stosune
                                          > k społeczeństwa do obcych, szczególnie wyraźnie odróżniających się fizycznie?

A jaki to ma wplyw na dzieci wychowujace sie w pelnych,zdrowych rodzinach?
                                          W takich rodzinach dziecko jest chronione przed ewentualnym rasizmem i glupota otoczenia.
          • kota_marcowa Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 22:22
            Może, ale na bank to dziecko, będzie chciało poznać ojca BIOLOGICZNEGO i dziadków, nawet nie po to żeby utrzymywać kontakt, ale po to by poznać korzenie. Taka natura ludzka i już.
            • lucy-luka Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 22:25
              nie wiem dlaczego tak autorytatywnie się wypowiadasz nie mając pojęcia o czym mówisz.
            • kalina_lin Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 22:27
              No to pewnie będzie miało taką możliwość. Anonimowość dawstwa jest stopniowo znoszona, za parę lat prawdopodobnie i u nas kliniki będą miały obowiązek na żądanie dzieci ujawniać dane dawców.
            • magkul99 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 22:28
              Zgadzam się w 100%, zresztą wcześniej o tym pisałam.
              • magkul99 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 22:30
                Ale ja się zgadzam z koty marcową.
                • rosapulchra-0 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 09:02
                  Dzieci potrzebują rodziców, kochających i dbających o nie. Wcale nie muszą to być rodzice biologiczni. Poza tym nie każde adoptowane dziecko chce poznać swoich biologicznych rodziców, często wystarcza im wiedza, jak się ci rodzice nazywają i gdzie mieszkają. Poza tym w kwestii poznania/spotkania biologicznych rodziców lub informacji o nich to celują nastolatki (okres dojrzewania, buntu, niestabilność emocjonalna itp.), którym po kilku latach często to przechodzi. Po prostu nie ma czegoś takiego, że "na bank" adoptowane dzieci chcą znać biologicznych rodziców. To bzdura na resorach.
                  • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 09:15
                    rosapulchra-0 napisała:

Poza tym w kwestii poznania/spotkania biologicznych rodzi ców lub informacji o nich to celują nastolatki (okres dojrzewania, buntu, niest abilność emocjonalna itp.), którym po kilku latach często to przechodzi.
                    >
                    Ale kazde dziecko przechodzi etap dojrzewania i wlasnie wtedy moze sie okazac (czesto okazuje sie) ze brak drugiegi rodzica w zyciu jest bardzo istotnym elementem i ma ogromny wplyw na reszte zycia. Inaczej to wyglada i inny wplyw ma na dziecko wychowywane w pelnej rodzinie adopcyjnej a inaczej w niepelnej zwlaszcza w takiej w ktorej nie zistalo adoptowane a z premedytacja od samego poczatku odciete od korzeni i nie dano mu szansy na zycie w pelnej rodzinie.
            • rosapulchra-0 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 23:00
              kota_marcowa napisała:

> Może, ale na bank to dziecko, będzie chciało poznać ojca BIOLOGICZNEGO i dziadk
              > ów, nawet nie po to żeby utrzymywać kontakt, ale po to by poznać korzenie. Taka
              > natura ludzka i już.

Bzdura.
              • kalina_lin Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 23:10
                Hmm, a może jakieś argumenty w dyskusji?
                • rosapulchra-0 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 08:33
                  kalina_lin napisała:

> Hmm, a może jakieś argumenty w dyskusji?

Hmm, a może coś na temat wątku?
                  (Znowu jakieś niezdrowe do..nie się do mnie? uncertain)
                  • kalina_lin Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 09:20
                    Kategorycznie negujesz czyjąś wypowiedź, nie przedstawiając żadnych argumentów. Ciekawa jestem po prostu, dlaczego uważasz, że dziecko z dawstwa gamet nie będzie nigdy chciało poznać swoich biologicznych rodziców. Praktyka i badania naukowe wskazują wręcz przeciwnie.
                    • rosapulchra-0 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 09:24
                      Wyjaśniłam wyżej, więc zamiast się do mnie personalnie do..ć, po prostu wykaż się cierpliwością i poczekaj na odpowiedz. Tak trudno?
                      • kalina_lin Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 10:13
                        Poprosiłam o argumenty. Tyle. NIC więcej. To uważasz za dop..nie? I to personalne?
                        Co konkretnie było personalnego i atakującego w moim poście? Poproszę o odpowiedź.
                        • rosapulchra-0 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 10:16
                          Za każdym razem to robisz i dobrze wiesz, o czym piszę.
                          • kalina_lin Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 10:49
                            Prosiłam o konkrety.
              • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 08:44
                Zadna bzdura, oczywiscie ze bedzie chcialo poznac biologicznego ojca i rodzine. Jednak nie to jest najistotniejsze, to dziecko bedzie sie wychowywac w niepelnej rodzinie czyli bez jednego rodzica, z poczuciem niezrozumienia tej sytuacji, brakiem bardzo istotnego elementu w zyciu jakim jest obecnosc drugiego rodzica.
                To,ze osrodki adpocyjne zgadzaja sie na adopcje dzieci przez singli to jest wybor mniejszego zla.
            • landora Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 11:09
              Na bank?
              Znasz kogoś adoptowanego?
              Ja znam. Od zawsze mówi, że nie chce nic wiedzieć o swoich biologicznych rodzicach.
    • pelissa81 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 21:46
      Kurcze, a ja tak z punktu widzenia człowieka, wolalabym się po prostu urodzić i mieć jednego kochającego rodzica. Lepiej żyć niż nie żyć. Zwłaszcza, że tu na forum co któraś to rozwódka albo wdowa i nie przemawia do mnie argument, że dziecko musi mieć ojca, bo czesto nie ma. Zresztą Ewka może kogoś poznać i będzie ojczym, nie musi być to być odwrotnie. Mówię, to moje zdanie z puntku widzenia żyć/nie żyć. Sam brak ojca nie jest pewnie tragedią, jak miliony mam tak żyją i dzieci wychodzą na ludzi.
      • jola-kotka Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 22:51
        Dziecko rozwiedzionych rodzicow ma ojca,dziecko ojca nie zyjacego tez ma swiadomosc kto nim byl. Dziecko pana NN tej swiadomosci nie ma,nie zna nawet imienia i nazwiska. Serio nie widzisz roznicy?
        • ga-ti Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 23:50
          A do tego od pierwszej klasy podstawówki co roku robią drzewo genealogiczne. Początkowo starczy imię matki, ojca, rodzeństwa i dziadków, im starsi, tym dalej w las, trzeba znać pradziadków, a później im dalej sięgniesz pamięcią tym lepiej uncertain
      • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 08:48
        Jak mozna myslec ze wolalabys sie urodzic niz nie zyc wcale? Przeciez potencjalny byt nie istnieje a wiec nie ma woli, bo nie ma swiadomosci. To nie jest nawet myslenie abstrakcyjne...to jakas najwyzsza forma absurdu.
        • bistian Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 09:07
          yamilca197 napisał(a):

> Jak mozna myslec ze wolalabys sie urodzic niz nie zyc wcale? Przeciez potencjal
          > ny byt nie istnieje a wiec nie ma woli, bo nie ma swiadomosci.

Bluźnisz! Dusza została już stworzona, tylko czeka na swoje ciało, w Ty jej nie pozwalasz. wink
          • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 09:16
            Aha 😂
        • princesswhitewolf Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 04.12.16, 23:30
          cale pokolenia zostaly wychowane przez samotne matki. Chlopy ginely w powstaniach, umieraly szybko. Dawaly rade.

Znam pare samotnych matek i maja normalne dzieci. Czesto sie pozniej z kims zwiazaly i stworzyla sie nowa rodzina.

Szukanie w zyciu tylko facetow 2-6 lat starszego, wyzszego, z dobra praca, odpowiedzialnego, madrego konczy sie tak ze sie takiego nie znajduje i nie ma dziecka.

Wychowala mnie mama bo ojciec zmarl szybko. Tak bylam polsierota.
          Prosze mi nie wciskac kitow i jakichs melancholijnych opowiesci o tesknocie za rodzina ojca albo nim samym, albo braku ojca rozdzierajacym dusze lol
          • kaz_nodzieja Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 04.12.16, 23:56
            Nie było Ci smutno gdy Twój ojciec umarł? Był alkoholikiem?
            • princesswhitewolf Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 05.12.16, 00:01
              Moj ojciec byl chirurgiem. A chirurdzy maja to do siebie ze pija czesto co ciekawe. Nie, nie byl to alkoholizm nieopanowany, i nie pil w pracy, nie zmarl tez z powodu przepicia. Zmarl na zawal. Zreszta w trakcie pracy.
              Czy mi bylo smutno- pewno tak. Ale fakty sa takie ze albo siedzial w dyzurce, albo na polowaniu i w sumie nie przypominam sobie aby jakos spedzal ze mnie czas. Ale... byl dobry w tym co robi.
              Na patologie nie wyroslam. Nie dramatyzowalabym z powodu ze dziecko nie ma ojca. Kobita moze jeszcze poznac kogos, bo ludzie sie wiaza w roznym wieku w 21 wieku. Nie jeden ojczym jest lepszym ojcem niz wlasny ojciec.
              Dla przypomnienia to cale tysiaclecia kobiety wychowywaly same potomstwo bo chlopy wytlukiwaly sie na wojnach albo umieraly szybko bo toto sie nie szanowalo.
              Koncepcja pelnej rodziny i malzenstw z milosci to luksus od 20 wieku.
    • stephanie.plum Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 22:48
      ba, kto by nie chciał być w ciąży...
      :~)

trzymam kciuki, żebyś trafiła od razu dwójkę - faceta na serio i dziecko.
    • yaguarete Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 02.12.16, 23:13
      Ale przeciez ty masz dziecko. Chyba pisalas niedawno o tym. Chcesz byc samotna matka z dwojka dzieci? Ok, twoje zycie. Chcesz byc w ciazy? To tylko 9 miesiecy, czasem nawet krocej. Ja bym juz nie chciala byc w ciazy, tym bardziej z jakims anonimowym dawca. Ale kazdemu jego porn.
    • fornitta69 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 00:06
      Aleście sie uczepily dziewczyny. A gdyby byla lesbijka i chciała miec dziecko? Tez by ojca nie miało,tylko dwie mamy tongue_out Nie kazda rodzina musi być "tradycyjna" zeby być szczesliwa wink
      • bi_scotti Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 01:22
        Nie mam pojecia jak sprawa wyglada w PL, wokol siebie znam kilka kobiet w roznym wieku, w sumie roznych generacji, ktore skorzystaly ze sperm bank i sa mamami bardzo fajnych dzieci. Happy moms, happy kids smile Chcesz, to "robisz dziecko" i je masz, nie bardzo widze miejsce na dylematy. Jest tyle modeli rodzin (happy lub not happy), tez sie w jakis model wpiszesz. Dodam, ze sposrod znanych mi pan, pare znalazlo swoich "princes" majac juz dziecko na stanie - na ksiecia mozna czekac i do 80tki, na ciaze/dziecko raczej nie. Jesli wali Ci w piersiach zegar biologiczny i czujesz mus na bycie matka, no to nia badz! Good luck smile
      • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 08:55
        Gdyby byla lesbijka i chcialaby miec dziecko to mialaby problem,bo osoby tej samej plci nie stworza potomstwa.
        • rosapulchra-0 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 09:04
          M.in. dlatego powstały banki spermy tongue_out
        • fornitta69 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 09:12
          Ile masz lat? big_grin A banki spermy,koledzy to co? Myślisz,ze tylko hetero w ciążę zachodzą? Aha,to nie mam wiecej pytan tongue_out
          • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 09:24
            Jasne,ja znam za to dzieci lesbijek powstale jak najbardziej naturalnie. Homoseksualizm stworzyla natura,jest to anomalia ale stworzona naturalnie problem w tym ze takie osoby maja potrzebe rozmnazania sie wbrew wlasnej anomali,bo przeciez naturalnie jako homoseksualne nie moga. W czasach gdy nie bylo bankow spermy albo nawet obexnie gdy nie korzystaja z nich a jednak sie rozmanzaja musza sie zmuszac do seksu z plcia przeciwna. Jak wiadomo czasem trzeba odbyc tych stosunkow sporo zanim dojdzie do zaplodnienia,bywa tez ze ciaza zakonczy sie wczesniej.
          • rosapulchra-0 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 09:28
            Wychodzi na to, że dwóch gejów też nie może mieć dzieci. Nawet tych adoptowanych lub urodzonych z pomocą surogatki.
            • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 09:34
              Oczywiscie. Nie mam problemow z osobami homoseksulanymi, tak ich natura stworzyla ale faktem jest ze nie dala im mozliwosci rozmanzania sie wiec uwazam ze nie powinni tego robic sztucznie. I nie,z oskbami hetero ktore maja problemy z plodnoscia sprawa wyglada inaczej.
              • fornitta69 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 09:46
                A to niby dlaczego? Natura zadecydowala,ze jesteś bezplodna-nie miej dzieci, proste smile
                • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 09:56
                  Wlasnie nie,dlatego medycyna leczy bezplodnosc i wraz z jej rozwojem coraz lepiej, homoseksualizmu nie mozna wyleczyc.
                  • rosapulchra-0 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 10:13
                    yamilca197 napisał(a):

> Wlasnie nie,dlatego medycyna leczy bezplodnosc i wraz z jej rozwojem coraz lepi
                    > ej, homoseksualizmu nie mozna wyleczyc.
                    >

Homoseksualizm to nie choroba.
                    • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 10:15
                      To napisalam. Nie da sie leczyc czegos co nie jest choroba, dlatego bezplodne pary hetero to co innego.
                      • fornitta69 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 12:46
                        Ciekawa konstrukcja myslowa wink Moim zdaniem dzieci powinien miec ten kto je będzie kochal i kto będzie potrafił sie nimi zająć. A na to nie maja wpływu preferencje seksualne,kolor skóry czy plec.
                        • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 14:09
                          Dziecko oprocz milosci potrzebuje tez wlasciwych wzorcow,wlasciwego modelu, nie jestem pewna czy model dwoch ojcow albo dwie matki jest najwlasciwszy. To sa dosc karkolomne sztuczne twory. Zwiazki homoseksulane to jedno, sprowadzanie na swiat dzieci, wychowywanie ich to jednak co innego. Po co mieszasz w to kolor skory tego nie wiem.
                          • rosapulchra-0 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 15:17
                            Tu raczej chodzi o różnice charakterów rodziców, ich podejścia do świata, a nie jednolitą płeć. Tak mi się wydaje.
                            • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 16:13
                              Chodzi o jednolita plec, bo mezczyzni i kobiety sie roznia i tylko mezczyzna nie zaspokoi wszystkich potrzeb emocjonalnych dziecka tak jak i tylko kobieta tego nie zrobi. Nie istotne czy dziecko bedzie wychowywane przez 2 czy 20 osob tej samej plci.
                              • szalona-matematyczka Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 18:47
                                Yamilca, co za bzdury, z kolka rozancowego to przynioslas?
                              • fornitta69 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 19:24
                                Ty nie wiesz co ma kolor skóry a ja nie wiem co maja preferencje seksualne- dla mnie ten sam poziom absurdu wink Ale widziałam film w ktorym odebrali dziecko matce adopcyjnej bo byla biala a dziecko czarne-i z tego co czytałam to podobne absurdy nie są w USA takim do konca sińce fiction uncertain Z ciekawości: jakie to emocjonalne potrzeby dziecka jest w stanie zaspokoic WYLACZNIE mezczyzna??
    • bistian Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 09:05
      Różnie się układa w życiu. Znam sytuację, gdzie pani wzięła nasienie z banku, potem poznała faceta i chciała z nim być, ale już miała dziecko i mógłby to być problem. Wspólnie doszli do tego, że to ten facet jest dawcą, bo tym się zajmował. Tak więc dziecko znalazło ojca, a rodzice mają dziecko bez seksu. smile Dziecko zostało uznane, wszyscy są szczęśliwi.

A tak w temacie, jeśli ma się większą rodzinę koło siebie, to samotne rodzicielstwo nie musi być traumą dla dziecka, chociaż lepiej jest znać ojca i widywać go czasami. Natomiast sama mama i jedno dziecko, to według mnie jest tragedia dla dziecka, są duże szanse na to, że dziecko będzie samo albo miało rodzinę szczątkową, a matka z czasem się uwiesi na dziecku albo będzie wymagała 100% czasu w formie opieki.
    • afro.ninja Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 09:18
      Ale czy u nas Polki moga nadal poddać się inseminacji będąc osobą samotną? Znam mame i dziecko, dawca z banku spermy. Nie widać by byli nieszczęśliwi, zresztą znam samotbe matki, które nawet nie zajaknely sie gdzie jest tata, a na pewno nie był on z banku spermy.
      • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 09:26
        Nie widac? A kiedy i jak widac?
        • afro.ninja Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 16:25
          No wedlug ematki i tego co tu jest wypisywane, to tylko usiasc i plakac, ze dziecko nie ma pelnej rodziny. Mysle, ze lepiuej miec dziecko z banku spermy, niz z jakims kolesiem, ktory istnieje, ale nie chce mu sie uczestniczyc w wychowaniu i lozeniu na dziecko.
          • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 16:29
            afro.ninja napisała:

> No wedlug ematki i tego co tu jest wypisywane, to tylko usiasc i plakac, ze dzi
            > ecko nie ma pelnej rodziny. Mysle, ze lepiuej miec dziecko z banku spermy, niz
            > z jakims kolesiem, ktory istnieje, ale nie chce mu sie uczestniczyc w wychowani
            > u i lozeniu na dziecko.

A ja uwazam ze lepiej miec dziecko z kolesiem ktory dziecka chce i chce uczestniczyc w jego wychowywaniu.
            Czytajac ten watek mam wrazenie ze nie ma nic gorszego niz dziecko wychowujace sie w pelnej rodzinie, w ktorej rodzice sa przeciwnej plci w dodatku sa dojrzalymi i odpowiedzialnymi ludzmi.
      • kaz_nodzieja Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 10:18
        Mogą.
    • przystanek_tramwajowy Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 09:20
      Przecież masz już dziecko.

forum.gazeta.pl/forum/w,567,162880082,162880082,Jest_nowy_kanon_lektur.html#p162882708

Może na nim się skup? A zamiast robić sobie nowe, zastanów się, co w ten sposób chcesz sobie zrekompensować, a jak się już dowiesz, to idź na terapię. Dzieci nigdy nie powinny przychodzić na świat, żeby rozwiązywać problemy rodziców i zapełniać im pustkę albo ratować przed kryzysem wieku średniego. A tak w ogóle, to nie trolluj. Właśnie ostatnio opublikowałaś wątek, że nie wiesz, czy jesteś w ciąży, więc o anonimowym dawcy raczej mowy nie ma. Chyba, że robiłaś to w ciemnej bramie z nieznajomym facetem.

forum.gazeta.pl/forum/w,567,162828478,162828478,ciaza_czy_jest_mozliwe_.html
      • silenta Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 09:23
        Brak jednej litery w nicku.
    • maxivision Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 09:46
      A po co ci to? Macierzyństwo jest zdecydowanie przereklamowane.
      • kaz_nodzieja Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 10:14
        Trzeba mieć jakieś zabezpieczenie na starość. ZUS nas nie udźwignie. Trzeba myśleć praktycznie.
      • rosapulchra-0 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 10:15
        maxivision napisała:

> A po co ci to? Macierzyństwo jest zdecydowanie przereklamowane.

Tamzarazprzereklamowane! Gatunek wypadałoby przedłużyć.
        • yamilca197 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 10:16
          Nie kazdy musi przedluzac, natura widac az tak bardzo sie nie martwi skoro stworzyla osoby homoseksualne.
        • kalina_lin Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 11:48
          Do mnie osobiście bardziej przemawia hipoteza samolubnego genu (m.in. Dawkinsa), niż koncept przedłużenia gatunku.
      • szalona-matematyczka Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 10:19
        Ematki takie niby postepowe waskie specjalistki co to codziennie anala robia i mezom z byle powodu walkizki wystawiaja za drzwi, a w tym poscie tyle nienawisci, brak tolerancji, nieumiejetnosc wczucia sie w trudna sytuacje innej kobiety i do tego pseudonaukowy belkot jak u rodzicow Dudy nie majacy poparcia w dowodach naukowych (kwestia samotnego macierzynstwa, homoseksualizmu czy bezplodnosci heteroseksualnych osob).
        • szalona-matematyczka Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 10:21
          *walizki
          Zreszta uwazam zalozycielke postu za trola, ktory chce po prostu wywolac dyskusje emam, by pokazac ich zasciankowosc i zwykla glupote.
          • szalona-matematyczka Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 10:24
            * za trolla
            • rosapulchra-0 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 10:39
              Kawy się napij wink
              • szalona-matematyczka Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 18:32
                Rosa, moze doradz zalozycielce posta jak ukrasc meza innej (notabene) ciezarnej kobiecie. Wtedy dziecko bedzie mialo ojca, wy sie uspokoicie, a ja nie bede musiala pic ani kawy ani herbaty. 😉
        • edelstein Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 16:17
          Komu tego anala robia?
          • szalona-matematyczka Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 18:36
            Bylo pare watkow o tym jak to one wyzwolone seksualnie, je anal to podstawa i tylko zacofane tego nie robia, co niektore chwala sie na emamie kochankami czy swoimi drugimi, trzecimi rozwodami, czy dziecmi kazde od innego ojca... I oczywisie jak maz sie stawia to walizki mu sie wystawia (o, nawet mi sie zrymowalo 😀).
            • szalona-matematyczka Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 18:38
              * jak to one wyzwolone seksualnie sa, ze
    • kozica111 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 10:21
      Co do zasady złotych rad nie powinny udzielać osoby które rodzinę i dzieci mają.
      • cosmetic.wipes Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 16:50
        Dlaczego?
    • whitney85 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 10:26
      Ja bym miała nawet jakbym miała być sama, taki układ jak w Gilmore Girls wydaje mi się atrakcyjny.
      • isa_bella1 Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 15:18
        O ile urodzi się fajną i ładną córkę...
        • undoo Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 18:44
          Oraz ma się dzianych rodziców i IQ na poziomie ślimaka big_grin

Jej jak mnie obie Gilmorki wkurzają - nie da się tego oglądać na trzeźwo.
    • daszutka Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 10:36
      Inseminacja nasieniem dawcy 900 zl. Mniej obciaza organizm i portfel niz invitro. Mozna wybracnasienie skandynawa w niekyorych klinikach.
      • kaz_nodzieja Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 15:40
        Kojarzy mi się z zootechniką.
        • daszutka Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 18:40
          Lodzie to przecież ssaki, także tego tongue_out
    • zielony-swiat Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 03.12.16, 16:45
      Olej to, co mowia emamy. No chyba, ze daja jakies konkretne wskazowki - jaka klinika, etc...
      Zrob sobie dziecko. A potem w spokoju poszukaj sobie fajnego faceta a dziecku fajnego taty.
      • princesswhitewolf Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 04.12.16, 23:22
        dokladnie. Tu masa odrealnionych babek siedzi nie majace pojecia o zyciu. Trafily na w miare sensownego ( albo i nie) faceta i teraz gadaja glupoty jakby cytowaly ksiezy z kursow przedmalzenskichsmile))))

Cale pokolenia kobiet wychowywaly dzieci samotnie. Chlopy ginely na wojnach, szybko padaly na zdrowiu.

• kaz_nodzieja Re: Chcę mieć dziecko, ale nie mam 05.01.17, 21:08
      Dobrze Cię rozumiem, od niedawna sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka