dziennik-niecodziennik 07.12.16, 20:08 Kto juz ma ubrana choinke? Bo ja tak Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koza_w_rajtuzach Re: Pierwsza! 07.12.16, 20:10 Też już mam. Dzieci mi spokoju nie dawały ). Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Pierwsza! 07.12.16, 20:13 Od przedwczoraj. W sensie wyjęłam z pawlacza, przetarłam wilgotną szmatką i wystawiłam. Mamy gotowca już ubranego Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Pierwsza! 07.12.16, 20:16 wstaw do zmywarki a nie szmatka roztocza roznosisz Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Pierwsza! 07.12.16, 20:15 No coś Ty. Ubierzemy dzień przed wigilią. Odpowiedz Link Zgłoś
drobnostka7 Re: Pierwsza! 07.12.16, 20:16 3 grudnia u nas się to wydarzenie odbyło: -) Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Pierwsza! 07.12.16, 20:21 Ja bede ubierać w ten weekend. wcześnie jak na nas ale sytuacja wyjątkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Pierwsza! 07.12.16, 21:32 i tak nie przebijesz rosy, która wigilię wydała w listopadzie Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: Pierwsza! 07.12.16, 21:35 ooo, nie... ale widziałam dzisiaj pierwszą w bloku Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: Pierwsza! 07.12.16, 21:38 Pewna znana mi młoda kobieta ,ubrała choinkę 5 grudnia bo chciała dać prezent Mikołajkowy pod choinkę.. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Pierwsza! 07.12.16, 21:38 Moje dziś około południa przyniosły choinkę z piwnicy. Już ubraną Bo ona na stałe jest ubrana i ma założone lampki- to choinka z pokoju synów, taka mała. Głównej nie będziemy mieli do 23 grudnia. Palą się też od wczoraj lampki przed domem i tu jestem w mojej okolicy pierwsza. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Pierwsza! 07.12.16, 21:40 Oczywiście, że nie mamy ubranej. Ubierzemy w wigilię Wigilii, jak zawsze u nas. W moim rodzinnym domu ubierało się dopiero w wigilijny poranek, więc i tak względem rodzinnej tradycji jesteśmy do przodu . Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Pierwsza! 07.12.16, 23:14 U mnie też tak było jak wszyscy się zjeżdżali i było dużo psób do pomocy. Teraz jak mam sama ogarnąć większość to przyjemność ubierania choinki z synem i mężem została przełożona na dzień przed wigilią Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Pierwsza! 08.12.16, 10:54 andaba napisała: > I czym się tu chwalić? No jak to czym? Oczywiście tym, że ubrała choinkę Tak, Jak To Się Robi Na Zachodzie. Czyli po Święcie Dziękczynienia i Czarnym Piątku. Tylko polski zaścianek stawia choinkę dopiero na Boże Narodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Pierwsza! 08.12.16, 11:49 powiem to mojej córce. nie jest specjalnie świadoma ze gdzies tam jest Święto Dziękczynienia, ale z pewnością właśnie tym się kierowała w swoim pragnieniu ubierania choinki Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Pierwsza! 08.12.16, 12:10 dziennik-niecodziennik napisała: > powiem to mojej córce. nie jest specjalnie świadoma ze gdzies tam jest Święto D > ziękczynienia, ale z pewnością właśnie tym się kierowała w swoim pragnieniu ubi > erania choinki > Dzieci to by pewnie choinkę postawiły chętnie i w wakacje. Ale rodzice powinni jakoś panować nad komercyjnymi zachwytami. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Pierwsza! 08.12.16, 12:13 w temacie ubrania choinki? - po co? to akurat nikomu nie szkodzi. wystarczy ze panujemy nad innymi aspektami. Odpowiedz Link Zgłoś
isa_bella1 Re: Pierwsza! 08.12.16, 12:17 Pewnie ze nie szkodzi mozna i w Wielkanoc ubrac a potem w dzień dziecka a w ogóle jak sztuczna to po co rozbierac. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Pierwsza! 08.12.16, 12:25 dziennik-niecodziennik napisała: > w temacie ubrania choinki? - po co? to akurat nikomu nie szkodzi. wystarczy ze > panujemy nad innymi aspektami. Nie no, jest mnóstwo ludzi, którzy żyją według kalendarza gazetek reklamowych z Lidla i Tesco, więc oczywiście tak można. Żyjemy w wolnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Pierwsza! 08.12.16, 12:38 nie wiem, nie znam takich. ale wierze Ci na słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: Pierwsza! 13.12.16, 15:04 Co tak późno? Trzeba było już po Zaduszkach postawić Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Pierwsza! 13.12.16, 17:44 Bo mieszkam w kraju, w którym się ubiera ją wcześnie, a rozbiera zaraz po Nowym Roku. Mam żywą, i dwa tygodnie na to, żeby ją przed dom wystawić, po upływie tego czasu nie zabierają choinek. Odpowiedz Link Zgłoś
magic.marker Re: Pierwsza! 08.12.16, 01:27 Nie mam choinki w ogóle. Koty. Jeden rozbierał, drugi uczulony. Miewam taką wydrukowaną na folii, przyklejona na ścianie prezentuje się nienajgorzej. Ale mam już oświetlenie na zewnątrz - z cyklu wieś tańczy i śpiewa, mucha nie siada i klekajcie narody. Oraz wewnątrz - klimat Stranger Things mi wyszedł całkiem niezamierzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pierwsza! 08.12.16, 02:08 magic.marker napisała: > Oraz wewnątrz - klimat Stranger Things mi wyszedł całkiem niezamierzenie. > tylko pamietaj, zeby uciekac, jak ci lampki zaczna dziwnie mrugac. albo najlepiej wymaluj alfabet gdzies na scianie Odpowiedz Link Zgłoś
magic.marker Re: Pierwsza! 08.12.16, 08:09 Ale ekhm jedna mruga... Niebieska. To jakaś różnica? Bo jeszcze ST nie obejrzałam, na liście mam, The Affair chcę skończyć najpierw. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Pierwsza! 08.12.16, 12:16 nie, zaczniemy od Sylwestra Odpowiedz Link Zgłoś
dotcomhaha Re: Pierwsza! 08.12.16, 12:31 Dobre . A w temacie ,nie w życiu jeszcze nie mam o tej porze choinki.dopiero bede kupować łańcuchy lampki i duperele aby ozdobić dom ,a choinkę kupujemy żywa(uwielbiam zapach) najpewniej 23 grudnia .i wtedy ubierzemy,ciasteczka ,cukierki,bombki itp.zreszta odkąd pamietam u nas w domu ubieralo sie zawsze w przeddzień Wigilii ,dziadkowie to nawet i w sama Wigilie. Nie chce krytykować cudzych pomysłów ale troche ciśnie mi sie na usta ze to dziwne 😀Tez mam małe dzieci i wiedza ze trzeba poczekać,wszystko ma swój smak kiedy przychodzi o czasie.rownie dobrze mogłabym juz teraz wręczyć prezenty bo sie niecierpliwią. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Pierwsza! 08.12.16, 12:38 dotcomhaha napisał(a): > Nie chce krytykować cudzych pomysłów ale troche ciśnie mi sie na usta ze to dzi > wne 😀Tez mam małe dzieci i wiedza ze trzeba poczekać,wszystko ma swój smak kie To w najmniejszym stopniu nie jest dziwne. To po prostu jazda według rozkładu wydanego przez sieci handlowe, a one z kolei robią to według zwyczajów amerykańsko-anglosaskich. Chociaż w sumie nie wiem, co jest pierwotne, a co wtórne. Stawia się choinkę zaraz po ostatnim czwartku listopada, no bo interes musi się kręcić. Potem dzieci domagają się choinki, bo przecież w "galerii handlowej" już stoją. I rodzice, dumni, że są tacy do przodu, stawiają w domu. No więc nie jest to dziwne. Jest natomiast smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Pierwsza! 08.12.16, 12:39 > Jest natomiast smutne. popłacz sie, to Ci sie poprawi. mnie choinka cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Pierwsza! 08.12.16, 12:46 Mnie tez ja bym mogla miec choinke caly rok Odpowiedz Link Zgłoś
magic.marker Re: Pierwsza! 11.12.16, 16:13 W Chinach niektórzy mają. Jako nowoczesną rzeźbę ze światełkami. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Pierwsza! 12.12.16, 20:44 W krajach amerykańsko - anglosaskich choinki rozbiera się w pierwsze dwa weekendy po Nowym Roku, więc jaki sens byłoby ubierać choinkę w Wigilię, by postała dwa tygodnie? A dlaczego tak jest? A to dlatego, że polscy katolicy nie mają monopolu do swoich obrządków i co kraj to obyczaj. Musisz się z tym pogodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Pierwsza! 13.12.16, 08:55 nanuk24 napisała: > W krajach amerykańsko - anglosaskich choinki rozbiera się w pierwsze dwa weeken > dy po Nowym Roku, więc jaki sens byłoby ubierać choinkę w Wigilię, by postała d > wa tygodnie? A dlaczego tak jest? A to dlatego, że polscy katolicy nie mają mon > opolu do swoich obrządków i co kraj to obyczaj. Musisz się z tym pogodzić. No jakżeby się mogła wypowiedź "w Polsce tradycyjnie jest tak a tak" obejść bez dyskretnego nawiązania do ciemnoty katolskiej, co nie wie jak jest w Wielkim Świecie No więc niechże sobie anglosasi trzymają choinki jak chcą i kiedy chcą, ale niech to robią u siebie. Zabawne, że jak jest informacja, że gdzieś Arabowie postawili meczet, to jest rwanie włosów z głów i pomstowanie na zalew obcej kultury. Za to jak zaczynają do każdego przychodzić reklamy "chodź na czarny piątek", albo "postaw choinkę, przecież już listopad", to ci sami ludzie lecą owczym pędem, bo takie fajne i takie światowe. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Pierwsza! 13.12.16, 14:24 Czyli jednym słowem Amerykanów obwiniasz o to, że któryś tam Polak u siebie w kraju ubrał choinkę w listopadzie Puk, puk. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Pierwsza! 08.12.16, 12:50 z żywą to inna bajka, bo obleci. sztuczna moze postac. moze i dziwne, ale nieszkodliwe, so... Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Pierwsza! 08.12.16, 12:54 Ja mam co roku żywą sosnę - stoi czasem do wielkanocy i nie opada Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Pierwsza! 08.12.16, 13:04 ja nie lubie żywych. kłują i oblatują, i trzeba pod nimi sprzątac, a potem wynosić na śmietnik, a i zapach mnie średnio kręci na dłuższa metę. wole sztuczną Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Pierwsza! 08.12.16, 13:17 Ja nie lubię sztucznych. Bo są sztuczne. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Pierwsza! 08.12.16, 13:23 no i fajnie jak widac, mozna się różnić bez wzajemnego obrażania i czepiania sie. czego i Państwu życzymy z okazji nadchodzących świąt Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Pierwsza! 12.12.16, 22:43 Pojechalabym klasykiem, ale sie obrazisz Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Pierwsza! 12.12.16, 23:26 Zwykle ubieram weekend przed świętami ale w tym roku planuje trochę później.. ..jakis środa czwartek. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Pierwsza! 12.12.16, 23:28 Od kilku dni mam wyciągniętą ozdobną choinkę na świeczki. Odpowiedz Link Zgłoś