Dodaj do ulubionych

serce- nerwica

12.12.16, 08:22
Może znajdzie się tu ktoś w podobnej sytuacji... Od kilku lat zmagam się z nerwicą.Do tego dochodzi serce-nieregularna praca serca,kołatanie,duszności,słowem lipa.Bardzo szybko się denerwuję i od razu bum-serce szaleje.Męczę się cholera.Stresu nie ogranicze,nie da się.Jestem w kropce,łączyć to z nerwicą czy szukać dalej? Holter ze 2 lata temu nic nie wykazał.Poratujcie bo juz nie wyrabiam 😩
Obserwuj wątek
    • laruara Re: serce- nerwica 12.12.16, 08:36
      A jak u Ciebie z ciśnieniem ?
    • sayyida Re: serce- nerwica 12.12.16, 08:38
      Na to pytanie to Ci kardiolog odpowie. Nerwica, oczywiście, sercu nie pomaga, ale to może być też np. tarczyca - a jej podleczenie korzystnie wpłynie także na układ nerwowy.
      A na nerwicę terapia. W ogóle na wszystko terapia smile Pomaga, w połączeniu z lekami genialna skuteczność.
      • hedna Re: serce- nerwica 12.12.16, 08:42
        Niedoczynnosc tarczycy.Narwica w leczeniu.ciśnienie różnie,skacze.Jestem ciągle zmęczona i zdenerwowana. swoją odpowiedź
        • laruara Re: serce- nerwica 12.12.16, 09:03
          Nerwica - dobrze dobrane leki i faktycznie ... terapia. Moja koleżanka miała i tak się leczyła, pomogło. Ja też miałam podobne problemy. Może nie nerwica, ale po prostu jestem nerwowa. U mnie szalało ciśnienie. Dostałam leki na obniżenie i się przy okazji wyciszyłam. Dobrze dobrane leki to podstawa.
          • laruara Re: serce- nerwica 12.12.16, 09:30
            Pomyśl też czy nie popełniasz innych błędów. Papierosy, kawa, alkohol...
            Druga koleżanka miała podobny problem, dostała leki po których po prostu przestała się przejmować. To jej słowa. Sama była zdziwiona, ale powiedziała mi też - " słuchaj, ja nareszcie żyję..."
            • isa_bella1 Re: serce- nerwica 12.12.16, 16:18
              Jakie leki?na serce czy nerwice?
              • laruara Re: serce- nerwica 12.12.16, 21:42
                isa_bella1 napisała:

> Jakie leki?na serce czy nerwice?

Tu akurat na nerwicę, psychiatra.
            • hedna Re: serce- nerwica 12.12.16, 21:56
              Nie palę. Alkoholu nie piję w w ogóle. Jedynie kawa,kilka filiżanek w ciągu dnia,ale z odrobiną mleka.
              • blue_meerkat Re: serce- nerwica 12.12.16, 22:45
                Ogranicz kawe, poszukaj cwiczen relaksacyjnych- mindfulness, trening Jacobsona etc. jesli nie mozesz ograniczyc stresu sprobujinaczej na niego reagowac
        • kaz_nodzieja Re: serce- nerwica 14.12.16, 20:16
          Na Twoim miejscu też bym była non stop zdenerwowana. Niestety Twoja sytuacja może wykończyć każdego. Jeżeli to możliwe wróć do pracy choć na pół etatu bo się wykończysz.
      • easyse Re: serce- nerwica 12.12.16, 08:48
        Terapia smile
        U mnie działa cuda - bóle serca, ataki paniki z tym związane, ogromny strach - wszystko przeszło. Tzn prawie wszystko, bo czasem serce zaczyna boleć - wtedy zatrzymuję się, zastanawiam, co takiego się we mnie dzieje, że nadprzeżywam, skąd taka reakcja organizmu. Pomaga.
    • aurinko Re: serce- nerwica 12.12.16, 08:53
      Mi bylo lepiej jak kardiolog i psychiatra ustawili dobrze leki. Ale to tylko lagodzi/likwiduje objawy, nie leczy przyczyny. Z przyczynami jeszcze sie nie uporalam.
    • memphis90 Re: serce- nerwica 12.12.16, 09:53
      A może lekarz rodzinny/kardiolog i jakiś beta-bloker? One łagodzą takie nerwicowe kołatania serca, redukują stres (bywają stosowane przy tremie, trudnych egzaminach, kiedy rozbuchane nerwy nie pozwalają dobrze się zaprezentować). Rzecz jasna po wykluczeniu innych przyczyn, więc kontrolny holter by się przydał i kontrola tarczycy, bo kołatania są przy nadzynności/zbyt dużej dawce euthyroxu.
      • hedna Re: serce- nerwica 12.12.16, 12:22
        biorę beta ZK
      • sanrio Re: serce- nerwica 27.01.17, 09:40
        >bo kołatania są przy nadzynności/zbyt dużej dawce euthyroxu.

a wiesz, że nie zawsze? To jest oczywiście pierwsza myśl, ale jestem najlepszym przykładem na to, że bywa dokładnie odwrotnie. Miałam niby wyrównane hormony, niby dawka ok w stosunku do TSH a przypałętało się to co Hednie + ataki paniki z wzywaniem pogotowia. Okazało się, że ja akurat muszę mieć hormony tarczycy wysoko w górnej granicy normy, a TSH jest wybitnie "nadczynne" czyli nawet 0,5 - tak więc musiałam podnieść dawkę E. żeby wyjść z dolegliwości. Bardzo mi pomogły dziewczyny z forum choroby tarczycy i hashimoto.
        Aha - suplementacja B12 bardzo też pomaga.
    • e-kasia27 Re: serce- nerwica 12.12.16, 10:04
      Szukać dalej. Iść do alergologa i zrobić testy skórne pokarmowe.
      Alergeny bardzo wpływają na prace układu nerwowego. Jeśli wykluczysz z diety rzeczy, które cię uczulają, to będziesz znacznie spokojniejsza. Szczególnie sprawdzić paprykę, pomidory i ziemniaki, one najczęściej powodują nerwicowo-sercowe problemy. Jeśli wyjdą jakieś alergeny i zdecydujesz się je odstawić, to nie rób tego gwałtownie, tylko stopniowo zmniejszając ilość, bo gwałtowne odstawienie może w przypadku wpływu na układ nerwowy skutkować nagłym pogorszeniem zdrowia: bardzo nasilone kołatania i większe zaburzenia rytmu serca, ale nawet jeśli się to zdarzy, to po tygodniu/dwóch powinno minąć bez śladu, więc nie wpadaj w panikę.
    • tyggrysio Re: serce- nerwica 12.12.16, 10:24
      A jak reagujesz na wysilek? Bo jesli latwo dostajesz zadyszki, to to moze tez byc anemia.
      • hedna Re: serce- nerwica 12.12.16, 12:25
        dokładnie,łatwo dostaję zadyszki. Mam 33 lata, nie jestem szczupła .Morfologię robiłam we wrześniu czy w październiku,wyszło ok
        • turzyca Re: serce- nerwica 12.12.16, 12:29
          A jak czesto sie ruszasz? Jezdzisz glownie samochodem?
          • hedna Re: serce- nerwica 12.12.16, 13:24
            W ogóle nie jezdze,tzn jako kierowca.Na piechote codziennie chodze.Wpisz swoją odpowiedź
            • turzyca Re: serce- nerwica 12.12.16, 15:54
              Pytam sie, bo jak ja miewam poczatki takiej trzesawki, a bywaly akcje typu tetno 95 w pozycji siedzacej zaczynajace sie bez konkretnego powodu, to pomagal mi ruch. Oczywiscie nie w danej chwili, ale ogolnie, wiec staralam sie znacznie zwiekszyc czas ruchu, jak juz w ogole nie mialam czasu, zeby pojsc na basen, to chocby jezdzilam na rowerze jak nie do pracy, to na popoludniowe zakupy.
    • marminia Re: serce- nerwica 12.12.16, 13:41
      Powtórz holtera, przez dwa lata mogło się coś zmienić, przy nerwicy lepiej zwkle się człowiek czuje z kołataniami i arytmią podczas ruchu niż w spoczynku. Czy beta zk bierzesz systematycznie? Czy wszystko ok z żoładkiem? U mnie właśnie problemy gastryczne wywoływały ataki tachykardii
      • hedna Re: serce- nerwica 12.12.16, 14:44
        Też myślę o tym holterze. Byłam w piątek u lekarza rodzinnego, dał skierowanie do kardio. Czeka się dłuuuugo,więc pewnie pójdę prywatnie. Wtedy holter,echo i reszta płatnie,no ale cóż. Beto biorę systematycznie, do tego euthyrox 25 (niedoczynność,hashi) i lek na nerwicę. Z żołądkiem raczej ok. Denerwuje mnie strasznie ta sytuacja sad Mogłabym siedzieć spokojnie i nagle bum! serce kotłuje,robi się duszno,za chwilę moja.Przez to stresuję się wieloma sytuacjami,może na wyrost
        • evee1 Re: serce- nerwica 15.12.16, 23:03
          A co bierzesz na te nerwicę? Antydepresanty jakieś?
    • asia06 Re: serce- nerwica 12.12.16, 16:02
      Ja tu już na forum pisałam o swojej sytuacji. Mi na tego typu dolegliwości pomogły magnezowe kąpiele. Wcześniej przeszłam badania lekarskie z każdej strony i byłam okazem zdrowia. Tylko co z tego, że badania pokazywały, że wszystko ok, jak ja czułam się absolutnie fatalnie. Przyspieszona praca serca, kołatania, soki ciśnienia, niemożliwość przebiegnięcia 50 metrów, drętwienia rąk, nocne wybudzania, płytki sen, ból mięśni i nieprzemijający ból głowy.
      • isa_bella1 Re: serce- nerwica 12.12.16, 16:23
        Jak się je robi?
        • asia06 Re: serce- nerwica 12.12.16, 17:09
          Kupujesz chlorek albo siarczan magnezu. Wsypujesz do wanny szklankę, nalewasz wodę, nie dodajesz żadnych środków myjących. Leżysz w tym przynajmniej 20 - 30 minut. Ja zykle wychodzę po godzinie. Przy znacznych niedoborach magnezu trzeba tę czynność powtarzać często. Ja musiałam codziennie lub co drugi dzień. Teraz stosuję zazwyczaj raz w tygodniu. Badania poziomu magnezu we krwi nie dają odpowiedzi na faktyczną zawartość magnezu w organizmie. Magnez będzie czerpany z kości i mięśni byleby we krwi utrzymał się minimalny poziom. Moja walka z brakiem magnezu trwała około 3 lat. A sytuacja wyglądała następująco - uderzyłam się w przednią jedynkę (mowa o zębie smile), wdarło się zakażenie, doprowadziło do zaniku kawałka kości wokół zęba. Zakażenie szybko wyleczyłam, ale nie sprawdziłam stanu zęba (w zasadzie to dentysta nie wpadł na to), po jakimś czasie ząb się zaczął ruszać. Poszłam znowu do dentysty, potem do periodonty. Zrobiono mi zabieg - wypalano laserem tkanki, żeby kość zaczęła się odbudowywać. Założono szynę usztywniającą i suplementowano wapń. Nic to nie dało, ząb obsuwał się dalej. Wszystkiemu towarzyszyły dolegliwości z opisane w poście powyżej. I wizyty u innych specjalistów od kardiologa po ortopedę. Z pomocą przyszedł mi internet, znalazłam informację, że w budowie kości ważną rolę pełni magnez, skojarzyłam to z wydarzeniem sprzed 10 lat, kiedy będąc w ciąży trafiłam do szpitala i dla ochrony płodu został mi podany magnez w kroplówce. Po tej wizycie w szpitalu jak ręką odjął przeszły mi dolegliwości z drętwieniem rąk. Niestety, żaden lekarz nie podjął się podania magnezu w kroplówce czy choćby w zastrzykać. Sama więc zaczęłam suplementować magnez, szukając tego, który najlepiej by się wchłaniał. Rezultaty były, ale słabe. W końcu znalazłam informację o soli EPSOM (siarczan magnezu). I to był strzał w dziesiątkę. Dziś kość przy zębie mam odbudowaną, żadnych problemów z sercem, oddychaniem nie mam, wróciłam w pełni do zdrowia. Czasem gorzej śpię (zdarza się to przy chorobach dzieci, gdy budza mnie po nocach, a zmęczenie jest wrogiem magnezu) i wtedy zwiększam ilość kąpieli. Pomaga od razu.
      • princesswhitewolf Re: serce- nerwica 12.12.16, 21:50
        co to sa magnezowe kapiele?
        • princesswhitewolf Re: serce- nerwica 12.12.16, 22:00
          oo jest odpowiedz
    • klubgogo Re: serce- nerwica 12.12.16, 20:20
      big_grin mnie póki co na serce (uczucie jakby się szarpało, przyspiesza nagle) dała minimalną dawkę propranololu i hydroxyzynę na uspokojenie. Ekg, holter 2 lata temu nic nie wykazały, ale powtórzę. Lekarka stwierdziła, że to nerwica, ale jednocześnie kazała zbadać tarczycę. Sama nie wiem, źródeł stresu pewnie mam sporo, bo choć pozornie wydaje mi się, że panuję nad stresem, to zawsze coś jest.
    • hedna Re: serce- nerwica 14.12.16, 20:13
      Byłam u kardiologa,zmiana leku, arytmia komorowa.
      • marminia Re: serce- nerwica 14.12.16, 20:23
        No, czyli jednak sad właśnie tak jakoś mi nie współgrało z nerwicą nasilenie dolegliwości w ruchu, zwykle jest odwrotnie. A holtera i echo serca w przypadku arytmii najlepiej wg mojej kardiolog powtarzać co 12 m-cy.
    • bei Re: serce- nerwica 14.12.16, 22:10
      Zacytuje Verdane- wyniki sprzed dwoch lat to jak dziewica sprzed dwoch lat....
    • monikaszszsz Re: serce- nerwica 14.12.16, 22:20
      Moim zdaniem czysta nerwica. Mam podobnie. 2 razy wyladowalam na pomocy doraznej, bo w wyniku stresu mialam palpitacje i dusznosci. Tamtego lata balam sie jezdzic autem bo w wyniku nerwicy mialam dusznosci i mrowienia na twarzy -masakra. W autobusach w goracy dzien tez zle sie czulam. Powiem tak:masakra. A czym to leczysz? mam na mysli leki psychiatryczne? bo ja dostalam validol i krople uspokajajace a na palpitacje propranolol.
    • magnolia-home Re: serce- nerwica 27.01.17, 09:27
      Przeczytaj o Fobromialgii. Jeśli masz facebooka, znajdź grupę; "Razem w Fibromialgii) - być może to to.
      Pozdrawiam
      Kasia
      • magnolia-home Re: serce- nerwica 27.01.17, 09:30
        Zapomniałam jeszcze o czymś - jeśli masz częstoskurcze serca- warto zrobić ablację. Ja jestem po!
        Zdrówka życzę.
    • sanrio Re: serce- nerwica 27.01.17, 09:33
      Mnie uratowały hurtowe ilości magnezu i Propranolol. Aha - dawka euthyroxu, która początkowo zalecił mi mój endo okazała się mega za niska, podwyższałam na własna rękę aż w końcu poczułam się dobrze i teraz dolegliwości, które opisałaś mam raz na ruski rok. Endo przystał do mojej propozycji, wysłuchał mnie i uznał, że mam rację smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka