Dodaj do ulubionych

kanarkowe wiesci

26.12.16, 21:59
ku złamaniu tendencji swiateczno-politycznych

jak wspomniaam ostatnio, mamy drugiego ptaszka. Wiecie co? Nie wiedziałam, że kanarki mogą sie tak wsciekle różnić od siebie. Wszytskim. A najbardziej osobowością. Feluś to domator, cały dzien spedza na krzataninie w klatce, ma mnostwo niepotrzebnych zajęć. Loty po pokoju uskutecznia na siłę i niechetnie. Budyn, ten nowy swirniety gloster z czupryną, jest kompletnym oszołomem. Rozpiera go energia, elan vital każe nieustannie probowac podwazyc zamkniecie klatki. Jest przezabawny. Uciekł mi pierwszego dnia, na szczescie złapałam pajaca zanim psy to uczyniły. Podpatruje Felka i robi tak samo. I dzisiaj mielismy dzien kapielowy. Stary kanar wszedl do wanny jak królowa, z godnością, po czym zażył długiej, zimnej kapieli, rozkłądając skrzydła i pławiąc się z rozkosza. Budyń runął do wanienki jak kamień, ochlapał nas wszytskich, wylał natychmiast połowę wody; zachowywał siejak dzieciak w aquaparku. Za to kiedy wyszedł z tej wody... ludzie... wyglądał jak idiota. Kiedys mu zrobie zdjecie.Peruka mokra, kudły poskrecane, ociekał wodą. Musiał podeschnąć, a dopiero potem pofrunął wyżej. W mądrych książkach pisza, żeby nowego glostera przetrzymac w klatce pare tygodni przed puszczeniem na loty. Nie wiem, jak to wytrzymamy z jego energią i szalenstwem. Moj mąż stał się juz jakis czas temu ptakofilem. Teraz zwariował juz kompletnie. Fajnie smile
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: kanarkowe wiesci 26.12.16, 22:02
      Kanarków nie produkują taśmowosmile
      • konwalka Re: kanarkowe wiesci 26.12.16, 22:05
        no widzisz, ale ja jeszcze takie postkomusze myslenie mam, ze od linijki
        kanarki, chomiki, rybki- jedna krecha ułamkowa
        zn wiem, ze nie, ale i tak sie dziwię
        te moje chlopaki- pomaranczowy i łaciato-żółty, tak pieknie się róznią, że az serce rosnie smile
        • nickbezznaczenia Re: kanarkowe wiesci 26.12.16, 22:08
          Z kanarkami doświadczenia nie mam wielkiego, ale z kotami płci obu jak najbardziej i nie ma dwóch takich samych. smile
          Bardzo mi się podoba Twoja fascynacja ptaszkowa.
          • konwalka Re: kanarkowe wiesci 26.12.16, 22:12
            Bardzo mi się podoba Twoja fascynacja ptaszkowa.

smile mi też
            • nickbezznaczenia Re: kanarkowe wiesci 26.12.16, 22:18
              Pięknie piszesz o tych swoich Pierzastych i Futrzastych. wink
    • peonka Re: kanarkowe wiesci 26.12.16, 22:23
      A ja głupia myślałam, że nie lubię ptaków... Do czasu, kiedy zaprezentowałas Felusia smile dzieki Tobie mój mąż być może dostanie pozwolenie na papugę smile
      Fajnie, że tak miło się Wam rodzina powiększyła!
      • konwalka Re: kanarkowe wiesci 26.12.16, 22:52
        peonka, bierzcie papuge, ale bardzo dobrze postudiujcie charaketrystyke gatunkow
        bo sa takie, co to wymagają pelnej obslugi non stop
        np nie zycza sobie, żeby ICH pan spoglądał na jakiekolwiek inne zwierz/osobe
        bo one wtedy cierpią strasznie
        albo sie mszczą
        ktos opisywał papuge, która nasladowała dzwieki jezdzenia styropianem po szybie, bo wtedy cały dom sie zlatywał i ją prosił, zeby przestała
        i ona znowu byłą gwiazdą
        • peonka Re: kanarkowe wiesci 26.12.16, 23:13
          Dzięki za ostrzeżenie, no nie pomagasz jego sprawie niestety big_grin
          On chce całą wolierę... Na razie niestety (albo stety) nasza sytuacja życiowa nie jest wystarczająco ustabilizowana.
          Poza tym ja grożę, że za każdego ptaka przygarnę dwa koty!
          • konwalka Re: kanarkowe wiesci 26.12.16, 23:18
            Poza tym ja grożę, że za każdego ptaka przygarnę dwa koty!
            ot, spryciula big_grin

woliera to może poźniej jednak
    • aankaa Re: kanarkowe wiesci 26.12.16, 22:26
      przypomniał mi się kanar mojej koleżanki - ptaszysko zawinszowało sobie kąpieli w odmakającym garnku. Jakoś z niego wypełzł, z blatu dostał się (cudem) na podłogę i poczłapał, ciągnąć za sobą zmoczone skrzydła, w stronę klatki big_grin
      • konwalka Re: kanarkowe wiesci 26.12.16, 22:49
        tu sie dobrze skonczyło
        bo kanarek ciotki tak poszybował do garnka z gotującym sie rosołem sad

ale co moj mąż wyprawia przed puszczeniem Felusia suspicious
        pokoj jest zabezpieczony, ostre rzeczy pochowane, okna zabite dechami, wazony dostają po tamponadzie, swiece usuniete...
        a ostatnio kiedy strzelali petardami to moj chlop prawie osiwiał z rozpaczy, ze ptaszek sie przestraszy
        zabrał go gdzies w ustronne iejsce i przemawiał kojąco
        • 3-mamuska Re: kanarkowe wiesci 26.12.16, 23:02
          Wow super, pośmialiśmy sie z mężem...
          Cudnie opowieści
        • rosapulchra-0 Re: kanarkowe wiesci 26.12.16, 23:30
          Wąsy już zapuścił? W sensie mąż, nie kanarek wink
          • konwalka Re: kanarkowe wiesci 26.12.16, 23:33
            siur, zapuszczony jak ta lala
            • rosapulchra-0 Re: kanarkowe wiesci 27.12.16, 00:59
              U mojego rośnie. Jeszcze niewiele widać big_grin
    • aurinko Re: kanarkowe wiesci 27.12.16, 00:56
      Lubię Twoje ptaszyska i Twoje opowieści smile)
    • tessora Re: kanarkowe wiesci 05.01.17, 18:23
      Co u słychać u kanarków?
      • konwalka Re: kanarkowe wiesci 05.01.17, 19:00
        pompuja sie do snu

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/4032827,2,1,Fafro-Budyn-spi.html
    • ichi51e Re: kanarkowe wiesci 05.01.17, 19:45
      I jak polubily sie? Przyjaznia sie?
      • konwalka Re: kanarkowe wiesci 05.01.17, 21:23
        ciezko wyczuc
        na pewno nowy nsladuje we wszytskim felusia
        robi dokladniutko to samo, na tej samej (analogicznej, bo w dwoch klatkach) żerdce
        potem sobie przypominaja, ze są Bardzo Dzielnymi Samcami Alfa i startuja do siebie przez sciane ze skrzydlami "na orła"
        potem zaczynaja do siebe cwwierkac i gadac
        i tak wkoło pierdoło
    • kagrami Re: kanarkowe wiesci 05.01.17, 22:18
      Ja też miałam kanarki, najwiecej 11 na raz! Bo się rozmnożyły, dużo radości. Ale teraz mam dwie papuzki faliste i stwierdzam że są o niebo lepsze! Kontaktowe, czyste, przekochane smile Wystarczy sprzatać klatkę do kilka dni a kanarkom trzeba codziennie, nawet jednemu.
      Kanarki nie wchodziły na rękę, papużki (od hodowcy bezpośrednio) juz od pierwszego dnia.
      • kagrami Re: kanarkowe wiesci 05.01.17, 22:20
        Moje papużki to Stefanek i Irenka smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka