Dodaj do ulubionych

sanatorium

01.01.17, 19:38
postanowienie noworoczny - pojechac do sanatorium smile
a tak szczerze, zawsze było to moje marzenie wink pojechać do wód, spokojnie przechadzać się z kubeczkiem wody po parkowych alejkach, pływać w basenie z solanką, czy też masaż.
rok miałam bardzo ciężki, bardzo a to bardzo, obfitujący w smutne wydarzenia sad zdrówko sie posypało się.
i do rzeczy: czy da się pojechać do sanatorium ot, tak zwyczajnie na nfz? na nadcisnienie bym pojechała. ile się realnie czeka? czy to prawda, że można pojechać tylko na 28 dni (no nie dam rady, i pracowo i psychicznie, i tyle chyba nie potrzebuję). ktoś poleca?
ps- jak dotąd nie korzystałam z leczenia prawie w ogóle, leczę się prywatnie, rodziłam prywatnie, nigdy w szpitalu nie byłam.... tak, że....
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: sanatorium 01.01.17, 19:40
      Mozna skorzystac z krotszego turnusu.
      Czeka sie lekka reka dwa lata.
      • little_fish Re: sanatorium 01.01.17, 19:44
        Właśnie chciałam napisać, że jak na NFZ to w tym roku sie możesz co najwyżej zapisac 🙂
    • capa_negra Re: sanatorium 01.01.17, 19:42
      NFZ kieruje chyba na 21 a nie na 28 dni, a pojechać można również prywatnie - na krócej i w wybranym terminie
      • heca7 Re: sanatorium 01.01.17, 21:18
        Na 28 to jeżdżą dzieci. Dorośli na 21. A komercyjnie (też można) na dwa tygodnie.

Mój ojciec składał po drugim zawale i czekał prawie dwa lata na wyjazd.
    • klamkas Re: sanatorium 01.01.17, 19:42
      Rodzice czekali 29 miesięcy, więc jeśli chcesz jechać już, to nie licz na nfz. Byli 21 dni (to chyba standardowa długość turnusu).

Dlaczego nie dasz rady psychicznie? I dlaczego "nie potrzebujesz"? Skoro nie i nie, to jedź na 5 dni do spa...
    • przeciwcialo Re: sanatorium 01.01.17, 20:02
      Polecam wyjazd w trybiew ambulatoryjnym. Płacisz za pokój i posiłki a zabiegi masz na nfz. W gratisie możesz wybrac termin. Lekarz musi ci wypisac skierowanie na leczenie ambulatoryjne.
      • przeciwcialo Re: sanatorium 01.01.17, 20:03
        I możesz wybrac miejsce pobytu, sprawdx czy twój NFZ ma z nim umowę albo wybieraj z listy NFZ.
      • hemp_plant Re: sanatorium 01.01.17, 20:05
        oo, ciekawa opcja, dzięki przeciwciało. a miejsce też można wybrać? wink I jaki wtedy jest termin oczekiwania? i na co sie dostaje to leczenie ambulatoryjne?
        • przeciwcialo Re: sanatorium 01.01.17, 20:17
          Ja robiłam tak, brałam skierowanie, do nfz składalam z planowanym terminem i miejscem. W miedzy czasie rezerwowałam noclegi . NFZ w ciagu chyba 2 tyg oddaje pozytywna opinie. Ma się 3 mce na realizację skierowania. Możesz wykorzystac dowolna ilośc dni zabiegowych- 6, 12 lub 18.
          Załatwiej paiery i baw sie dobrze.
          Aha, opieke medyczna masz w przychedni uzdrowiskowej, tam zalatwiesz zabiegi jak wrócisz, bada cie lekarz i wypisuje zlecenie na zabiegi.
          • hemp_plant Re: sanatorium 01.01.17, 20:24
            ale mieszkałaś w sanatorium? bo trochę się zgubiłam.
            • przeciwcialo Re: sanatorium 01.01.17, 20:52
              Tak, choc możesz na dowolnej kwaterze a na zabiegi przychodzic.
    • awesome810 pacjent "komercyjny" w sanatorium 01.01.17, 20:15
      jedzie sobie kiedy chce, gdzie chce, na ile chce. Oczywiście płaci za pobyt, wyżywienie, wykupuje dowolnie wybrane zabiegi.
      Do Ciechocinka też smile
    • anika772 Re: sanatorium 01.01.17, 20:23
      Na NFZ będziesz czekać dwa lata. Skorzystaj z opcji ZUS-owskiej. Wydrukuj formularz z netu "sanatorium prewencja rentowa ZUS), idź z tym do lekarza, poproś o wypisanie. Potem pojedziesz na komisję do ZUS, i jeśli przejdziesz badanie na "tak", to pojedziesz. Turnus trwa 24 dni, za nic nie płacisz, nawet za dojazd zwracają. Program terapii jest intensywny, te spokojne przechadzki alejkami to dopiero około 16 po południuwink
      • kai_30 Re: sanatorium 02.01.17, 13:42
        No ale te sanatoria z ZUSu przysługują tylko w konkretnych przypadkach, przede wszystkim kiedy choroba grozi długotrwałym zwolnieniem, a pobyt w sanatorium daje szansę na powrót do pracy. Na nadciśnienie to nie wiem, czy przyznają, bo tego się w sanatorium nie wyleczy. Na kręgosłup to prędzej.
    • mynia_pynia Re: sanatorium 02.01.17, 14:01
      Jeśli jesteś osobą pracującą to duże prawdopodobieństwo że już za 2 miesiące przydzielą ci senatorium. Jest taka procedura dla osób czynnych zawodowo, wówczas trafiasz praktycznie od ręki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka