Dodaj do ulubionych

komputer - o ematko!

11.01.17, 11:48
Z cyklu ematka wie:
ponieważ planuję zakup komputera mam pytanie do ematek znających się na rzeczy:
jakie parametry powinie mieć (dysk twardy, procesor, ram). Jaka markę/model polecacie, albo jakiej NIE POLECACIE?
No i wreszcie- czy (mając windows 10) instalowac jeszcze dodatkowego antywirusa, jesli tak , to jakiego?
Obserwuj wątek
    • fraudes Re: komputer - o ematko! 11.01.17, 11:49
      a i jeszcze informacja - komputer w celach biurowych, czasem jakaś gierka dla potomstwa smile))
      • feel_good_inc Re: komputer - o ematko! 11.01.17, 12:29
        Stacjonarny czy laptop?
        Jaki budżet?
        "Czasem gierka" to pykanie w kulki czy inne flashówki, czy nowa część Fallouta/Wiedźmina/Battlefielda?
        • fraudes Re: komputer - o ematko! 11.01.17, 12:52
          laptop; gierki flashówki, ale może też typu minecraft, fifa
      • fraudes Re: komputer - o ematko! 11.01.17, 12:53
        budżet - hmmm do 3K? ale jak warto wydać jeszcze trochę i za to uzyskac coś naprawdę super to może być
        • feel_good_inc Re: komputer - o ematko! 11.01.17, 13:07
          No to teraz zastanów się, czy koniecznie nowy, czy może być poleasingowy.
          Ten drugi to nawet poniżej 2k, jakiś i5/8-16GB RAM/SSD i będzie OK, byle nie miał dodatkowej grafiki, bo to element usterkotwórczy. Dell, HP, unikać Lenovo.
          Jeżeli nowy, to też jakiś HP czy Dell serii biznesowej z parametrami jak wyżej.

A do grania kup dzieciom konsolę, bo Minecraft na laptopie intelem chodzić będzie, ale nowa FIFA to już nie bardzo: www.easports.com/pl/fifa/aktualnosci/2016/fifa-17-pc-specs
          • lilyrush Re: komputer - o ematko! 11.01.17, 13:11
            Miałam lata Lenowo służbowo, mam prywatnie juz drugie i bardzo sobie chwalę wink
            • feel_good_inc Re: komputer - o ematko! 11.01.17, 13:15
              Jeżeli nie zwracasz uwagi na takie drobnostki jak nieusuwalny trojan zaszyty przez Chińczyków w BIOSie, to rzeczywiście możesz nie narzekać.
              • ola_dom Re: komputer - o ematko! 11.01.17, 13:33
                feel_good_inc napisał:

> Jeżeli nie zwracasz uwagi na takie drobnostki jak nieusuwalny trojan zaszyty przez Chińczyków w BIOSie

Łoj... jako że jestem kompletnie niekomputerowa, to pytałam rok temu znajomego informatyka, jakiego laptoka poleca. I polecił mi Lenovo albo Asusa, odradzał Della i HP - na które z kolei ja byłam napalona, pamiętając z dawnych czasów, że to solidne marki.

Co taki trojan robi z moim komputerem, jeśli możesz rozjaśnić?
                • lauren6 Re: komputer - o ematko! 11.01.17, 13:40
                  Lenovo i Asus to są tanie chińskie laptopy. Mają dobry wspolczynnik parametry/cena. Jeśli ktoś szuka taniego lapka do gier to celowałabym w te 2 firmy + MSI.

Natomiast jeśli chodzi o jakość to nie dorastają do pięt HP i Dell. Z tym, że np HP ma również linię laptopów niskobudżetowych i tych zdecydowanie nie polecam.

Jeden z moich laptopów jest marki Lenovo i po kilku latach strasznie się sypie. Kupiliśmy w tym samym czasie laptop Della i ten ma się dobrze, mimo że jest używany codziennie. Niestety, chińczyk to chińczyk.
                  • ola_dom Re: komputer - o ematko! 11.01.17, 13:45
                    lauren6 napisała:

> Lenovo i Asus to są tanie chińskie laptopy. Mają dobry wspolczynnik parametry/cena.

To wiem, i taki na moje potrzeby był/jest wystarczający (nie gram).
                    Ale nie mam pojęcia, co to jest BIOS i czym mi grozi taki trojan.
                    • feel_good_inc Re: komputer - o ematko! 11.01.17, 14:32
                      Czym grozi? W wersji light wstrzykuje reklamy w odwiedzane strony, w wersji hard wysyła wszystkie twoje dane do Chińczyków i pozwala na zdalne przejęcie twojego komputera.
                      To akurat nie gdybania, tylko powód zakazu kupowania produktów Lenovo przez agencje wywiadu i administracji (w UK, USA i Australii).
                      • fraudes Re: komputer - o ematko! 11.01.17, 14:35
                        Czyli HP?Dell - tak, Lenovo - nie, a asus? acer?
                      • ola_dom Re: komputer - o ematko! 11.01.17, 14:37
                        feel_good_inc napisał:

> Czym grozi? W wersji light wstrzykuje reklamy w odwiedzane strony, w wersji hard
                        > wysyła wszystkie twoje dane do Chińczyków i pozwala na zdalne przejęcie twojego komputera.

Dzięki.
                        Wciąż mam nadzieję, że nie jestem wystarczająca ciekawa dla Chińczyków, choć to też ponoć może być złudne, jak mi niedawno wyjaśniono.
                      • d.o.s.i.a Re: komputer - o ematko! 12.01.17, 15:38
                        Przeciez obecnie reklamy sa wszędzie, wiec co za różnica.
                        Plus, nie sadze aby Chińczycy byli zainteresowani przejeciem mojego komputera w najbliższej przyszłości. U mnie w firmie same Lenovo, dane supertajne. Takze ten tego może powinnaś przeszkolić naszych informatyków...
              • lilyrush Re: komputer - o ematko! 11.01.17, 13:39
                Jak widać sporo światowych korporacji nie zauważa i ma takie komputery służbowo. Wielu informatyków tez nie zauważa. My jesteśmy tacy przeciętni użytkownicy, mało interesujący dla Chińczyków. Większość osób świadomie rozdaje więcej informacji o sobie niz zbierze najlepszy program szpiegowski wink
                Ile procent ludków wie co to jest BIOS? A ile procent kiedykolwiek widziało go na oczy? Nie dajmy sie zwariować
                • feel_good_inc Re: komputer - o ematko! 11.01.17, 14:27
                  Argumentacja zwalająca z nóg. Jak nie widziałaś, to nie istnieje.
                  • lilyrush Re: komputer - o ematko! 11.01.17, 15:18
                    ja akurat widziałam i nawet wiem o czym to i czym sie to je wink
                    Ale dla większość ludzi nie ma to żadnego znaczenia- jak sie komp posypie na poziomie interwencji w BIOSa to wykonają telefon do przyjaciela lub serwisu.
                    Jesteś Wyrafinowane IT- chwałą Ci za to, skorzystam ze znajomości w razie potrzeby
          • lauren6 Re: komputer - o ematko! 11.01.17, 13:25
            Popieram przedmówcę. Lenovo to badziew.
            Jeśli na laptopie będziesz grała jedynie w gry przeglądarkowe to wbudowana karta graficzna wystarczy. Też polecam biznesowego HP lub Della: to bardzo dobrze wykonane laptopy. Tylko nie brałabym używanego.

Z parametrów. Minimum 8gb ramu, żeby płynnie działał i dysk ssd, na którym zainstalujesz system. Procesor: celowałabym w intela i5. Nie bierz AMD, bo to słabe procesory. Matrycę matową, bo mniej męczy oczy.
          • skarolina Re: komputer - o ematko! 11.01.17, 15:30
            Dokładnie i5/8-16GB RAM/SSD taki duży, na jaki Cię stać, ale koniecznie SSD
            • fraudes Re: komputer - o ematko! 12.01.17, 09:31
              a co daje SSD? dlaczego warto?
              • lauren6 Re: komputer - o ematko! 12.01.17, 09:42
                Dużo szybszy odczyt z dysku, ładowanie systemu itd.
                • skarolina Re: komputer - o ematko! 12.01.17, 09:44
                  Dokładnie, otwierasz klapę i po pięciu sekundach masz dostęp do wszystkiego.
                  • fraudes Re: komputer - o ematko! 12.01.17, 11:23
                    ooo to ważne, a nie wiecie ile drożej w porównaniu do zwykłego dysku kosztuje SSD?
                    • fraudes Re: komputer - o ematko! 12.01.17, 11:25
                      a powiedzicie mi jeszcze coś takiego:
                      czy jak komputer ma dysk SSD to moge część zawartości tego dysku zgrac na dysk twardy zewnętrzny, który nie jest SSD?
                      • skarolina Re: komputer - o ematko! 12.01.17, 11:31
                        Tak, możesz.
                        Jeśli chodzi o cenę to masz porównanie - ten sam komputer raz z dyskiem 240 GB SSD (ten drugi w opisie, to dysk zewnętrzny) a raz ze zwykłym, ale 1000 GB.

www.x-kom.pl/p/323103-notebook-laptop-156-dell-inspiron-5567-i5-7200u-8gb-240500-win10-r7.html

www.x-kom.pl/p/323138-notebook-laptop-156-dell-inspiron-5567-i5-7200u-8gb-1000-win10-r7-fhd.html
                      • lauren6 Re: komputer - o ematko! 12.01.17, 11:37
                        Możesz kupić laptop z 2 dyskami: ssd i zwykłym. W niektórych modelach nie ma miejsca na 2 dyski i wtedy zwykły jest wrzucany w obudowę i używany jak dysk zewnętrzny po USB.
                        • skarolina Re: komputer - o ematko! 12.01.17, 11:39
                          No taki właśnie zlinkowałam smile
                        • fraudes Re: komputer - o ematko! 12.01.17, 13:55
                          a w jakim są 2 dyski wewnątrz?
                          Czy dysk 240 GB to nie za mało w dzisiejszych czasach?
                          • skarolina Re: komputer - o ematko! 12.01.17, 15:29
                            A to zależy, do czego używasz komputera. Ja poprzedni miałam 7 lat i udało mi się zająć jakieś 150 GB, trzymając wszystko na dysku komputera, nie używając zewnętrznych. To akurat indywidualna sprawa.
                          • lilyrush Re: komputer - o ematko! 12.01.17, 15:42
                            dla przeciętnego domowego użytkownika fajnie jest, zeby system był na SSD-wtedy komp ślicznie błyskawicznie sie uruchamia. Wszelkie normalne dane typu dokumenty, filmy, zdjęcia możesz miec na drugim normalnym i naprawdę jeśli nawet zauważysz różnicę w czasie otwarcia dokumentu to nie będzie ona taka, ze sie wściekniesz.
                            Jak bardzo ten laptop ma być przenośny? tzn. będziesz go nosiła często poza domem w torbie czy ma byc wygodny do korzystania w każdym pokoju w domu? Bo to jest kwestia wagi wiec na przykład tego czy będzie miał 1 dysk czy 2 i co jeszcze w srodku
                            • fraudes Re: komputer - o ematko! 13.01.17, 08:25
                              Laptop, ale raczej nie do codziennego noszenia na zewnatrz domu. Okazyjnie pewnie po domu.
                          • lauren6 Re: komputer - o ematko! 12.01.17, 15:57
                            Ale jakie 2 dyski? SSD i SATA? Ja mam takiego starego laptopa Lenovo co ma wewnątrz takie 2 dyski, ale z tego co widzę już takich nie sprzedają. Dąży się do zmniejszenia rozmiarów i wagi laptopów, więc pewnie dlatego ciężko o laptop ze złaczami na 2 takie dyski. W xkomie sprzedają laptopy z ssd + złaczem m2, dzięki czemu można mieć drugi dysk na tym złączu, ale takie dyski są bardzo drogie.

Ja mam w lapku ssd i wymienne dyski zewnętrzne, na których trzymam pliki osobiste. Instalacje (system, aplikacje, gry) mam na ssg i 240 gb starcza.
    • zolla78 Re: komputer - o ematko! 11.01.17, 13:48
      A ja też jestem z opcji, że Lenovo nie jest takie złe. Mam już drugie i zadowolona jestem.
      Jak masz 3 tys, to pomyśl o Lenovo Yoga. Trójkę z i5 dostaniesz już za taką cenę. I masz fajny mały komputer, który możesz wziąć ze sobą gdzie zechcesz i jak trzeba zrobić z niego tableta.
    • magda_nr_34 Re: komputer - o ematko! 11.01.17, 15:06
      Syn miała Asusa (laptop), ale niestety padła karta graficzna. Znajomy złożył mu bardzo fajnego kompa z IC 5, kartą Invidia etc, wszystko wyszlo 2700 (bez monitora). Na gwiadkę dostał windowsa 10. Cieszę się bardzo że syn chciał stacjonarny komputer, bo można go do woli za parę lat zmodyfikować, włożyć lepsze podzespoły, a w laptopach wszystko jest zintegrowane. Poza tym jeśli dziecko chce grać to żaden laptop na dłuższą mete nie wytrzyma a gamingowe laptopy są pioruńsko drogie. My do Windowsa 10 nie dokładaliśmy antywirusa, defender spełnia póki co swoją funkcję.
    • marianna1960 Re: komputer - o ematko! 12.01.17, 09:49
      Tylko stacjonarny z Windows 7 gotowe zestawy są na www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_styczen_2017.
      Laptop to zabawka
      • marianna1960 Re: komputer - o ematko! 12.01.17, 10:17
        Poprawiam link do zestawów www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_styczen_2017
      • fraudes Re: komputer - o ematko! 12.01.17, 11:23
        ale ja chcę laptop
        • lauren6 Re: komputer - o ematko! 12.01.17, 11:51
          Ja bym poszła w tym kierunku:
          www.x-kom.pl/p/340616-notebook-laptop-156-asus-p2540ua-xo0025r-8-i5-7200u-8gb-240ssd-win10p.html

ewentualnie Dell Vosotro w podobnej cenie i o podobnych parametrach.

Kluczowe jest w co Twoje dziecko planuje grać. Jeśli to mają być stare gry o niskich wygranych typu Minecraft, fify, simsy to laptop z zintegrowaną grafiką styknie. Nie kupuj wtedy przypadkiem laptopa z dodatkową kartą graficzną: niepotrzebnie zapłacisz za dodatkowy podzespół, a laptop będzie cięższy.
    • emka_uk Re: komputer - o ematko! 13.01.17, 11:51
      Na pewno co najmniej i3 - pojemność w zależności od potrzeb. Karta graficzna jakaś fajna skoro gry będą w użytkowaniu- jest taka pomocna stronka gdzie można karty graficzne porównać. Co do marki.... przez 5 lat miałam HP seria biznesowa- żyje do dzisiaj i działa ( czyli 11 lat w sumie) ale jest za wolny, HP mojego ojca Pavillon 5 lat- potem płyta główna się zwaliła i tyle. Teraz od kilku lat mam Samsunga też seria biznesowa i nie narzekam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka