1matka-polka 20.01.17, 09:43 Na początku roku tylko moje dziecko z całej grupy(24 os.) nie zostało "zapisane" na religię, teraz już pięcioro dzieci nie chodzi. Jestem z siebie dumna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klerjeser Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 09:44 Teraz wiesz dlaczego należy cenić ciężką pracę misjonarzy Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 10:16 Jak mówi ojciec Tadeusz, trzeba siać siać siać. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 10:17 Korzystam tylko z najlepszych wzorców. Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 09:45 ale dlaczego jesteś dumna akurat z siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 09:49 Bo dałam dobry przykład, inni najpierw się bali wykluczenia ale potem zoibaczyli, że moje dziecko sobie doskonale radzi, kiedy jest iodprowadzane do innej grupy i swoje też wypisali. Czekam na dzień, kiedy to grupa chcąca uczestniczyć w religii będzie tak mała, że zostanie wyprowadzona do innej sali ;D Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 09:51 Bo to tak to wygląda, że ktoś musi być pierwszy i tej pierwszej osobie jest najtrudniej, zwłaszcza jeżeli chodzi o maluchy. Swoją drogą muszę się dowiedzieć ile dzieci w naszej grupie zapisano się na religię i kto wychodzi z sali w czasie tych zajęć. Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 09:54 Proponuję Excel do zliczania i finalną prezentację w Power Poincie mamma_2012 napisała: > Bo to tak to wygląda, że ktoś musi być pierwszy i tej pierwszej osobie jest naj > trudniej, zwłaszcza jeżeli chodzi o maluchy. Swoją drogą muszę się dowiedzieć i > le dzieci w naszej grupie zapisano się na religię i kto wychodzi z sali w czasi > e tych zajęć. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 10:11 Rozumiem, że Ciebie nie ciekawi czy Twoje dziecko jest jedynym z grupy prowadzanym na religię lub może jedynym nieprowadzanym? W tym przedszkolu dziecko jest trzeci rok, to duże, prywatne przedszkole i dopiero w tym roku jakieś dwa miesiące temu pojawiła się informacja o możliwości chodzenia na religię. Nie zapisałam i zapomniałam o sprawie. Jak to przeczytałam to mi się przypomniało i jestem po ludzku ciekawa jak to wygląda, ewentualnie chce wiedzieć gdzie moje dziecko spędza ten czas. Jeżeli może jest jedyne niechodzące to chyba należy mu się wyjaśnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 11:27 No moj już szkolniak ale w przedszkolu też nie chodził, było to prywatne przedszkole, od złobka po grupe zerówkowiczów, razem ze 100 dzieciaków ale też nie wiedziałam kto oprócz mojego nie chodzi i nie przyszło mi do głowy się zainteresować. Nie wiedziałam tez kto chodzi albo nie chodzi na judo i tańce itd. Co za róznica i po co Tobie ta wiedza? Zainteresowałas mnie. Jednego roku moja deklaracja o tym, że nie chodzi gdzieś tam zaginęła i chodził jakiś czas zanim się nie wyjaśniło. Połapałam się jak mi zaczął dziwne historie sprzedawać o Jezusie i grobach. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 11:40 Ludzie mają różne zaiunteresowania, mnie akurat interesuje indoktrynacja mojego dziecka oraz hobbystycznie dociekam, co kto ma w głowie i dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 11:45 Klerjeser zawsze dostaje pierd...ca w tego typu tematach. Ma poczucie misji bronienia wiary katolickiej na polskiej ziemi czy trzeba czy nie, objawia się to na ogół pseudozabawnymi komentarzami z emotikonkami, żeby wszyscy wiedzieli, kiedy się śmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 11:48 Czy aby dobrze się podpięłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:53 Tak, wyjaśniam tobie, jako założycielce wątku Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:26 Aaaaa zwyczajnie lubisz wścibiac nos w cudze sprawy.... co po co i dlaczego chodzi albo nie chodzi. Jasne, znam ten typ. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:29 Lubię wiedzieć, co ludźmi kieruje... Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:34 i że dowiesz się, że 5 dzieci nie chodzi to wydedukujesz, że nie wierzą, są innego wyznania, a moze jeszcze coś. I co dalej? W związku z tym zakażesz kontaktu a może wręcz przeciwnie, zaciesnisz więzi? Dziwne, mnie szczerze mowiąc nie obchodzi kto na rel. chodzi i dlaczego a kto nie. A i mnie nigdy nikt nie wypytywał dlaczego nie posyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:16 ona pisze o czymś innym - o tym, że jej dziecko musi opuścić salę, swoją salę, by inne dzieci mogły mieć zajęcia dodatkowe. W dalszej części posta cieszy się, że tych dzieci opuszczających salę z jej dzieckiem jest już pięć. A na końcu wyraża nadzieję, że jak będzie ich więcej, to będą mogły zostać sobie w sali , a dzieci uczęszczające w zajęciach dodatkowych oddalą się na nie gdzie indziej. Nie pisała o innym wyznaniu, ani też o zacieśnianiu więzi. Dziękuję za uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:19 ale dalej napisała, że rozkminia temat, bo lubi wiedzieć co ludźmi kieruje.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 11:42 Uważam, że jeżeli okazałoby się, że z całej grupy tylko on wychodzi/ zostaje to należy mu się słówko wyjaśnienia od rodziców. W tym roku wybiegał z przedszkola krzycząc coś o sztucznym czy plastikowym Jezusku (stał żłobek z dużą lalką i wyszło niezręcznie, dobrze, że nikogo nie było w holu). W zeszłym roku była akcja z palemką, musiałam mu wytłumaczyć o co chodzi i że to nie dla księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:31 No ale dla dziecka wychowanego w ateistycznej rodzinie chyba to naturalne, że eni chdozi an rel tak samo jak nie chodzi do koscioła? Zakałdam, że wierzący rodzice posyłaja na rel. Tak pytam bo mojego nigdy to nie dziwiło, że. wychodzi. Wiem, że każde dziecko jest inne. ale jak będzie wychodzić 5 dzieci oprócz twojego, to co, wyjasnienia staną się zbędne? Co jakie symbole znacza, to tak sobie omawiamy w domu jako ciekawostki. Palme chyba nawet kiedyś robilismy. Teraz malujemy już tylko jajka, ale nie nie niesiemy do swięcenia Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:50 "Zakałdam, że wierzący rodzice posyłaja na rel." Przyjełąś błędne założenie. Jestem wierząca, raczej niepraktykująca. Nie posyłam na religię. Ogólnie mam zasadę, że żeby się pomodlić nie potrzebuję pośrednictwa kk. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:18 No i bardzo dobrze robisz Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:22 Prawda Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:02 Moje dziecko jest ciekawskie, pyta, zapamiętuje co słyszy, np. że palemki są po to, żeby zanieść je do kościoła i tam ksiądz je święci. Musiałam wytłumaczyć dlaczego jego palemkę czeka inny los. Póki co nie padły pytania o wychodzenie na religię, ale szczerze mówiąc on raczej nie wie czego uczą na religii. Nie przesądzam, może traktuje to jako fakt, podobny do tego, że niektórzy chodzą do logopedy. I na razie napisałam tylko tyle, że chciałabym się dowiedzieć jak wyglądają proporcje. Skoro rodzice pytają się czy dziecko zjadło surówkę na obiad to ja mogę być ciekawa co się z nim dzieje w czasie religii. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:16 A dziecko ci nie mówi, co robi w czasie religii? Nie mówi ci czy zjadło surówkę? Bo moje mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:19 To ja mam chyba łatwiej. Bo moje dziecko (oczywiście stosownie do wieku) wie co to wiara, kościół. Pobyt w kościele kojarzy mu się z nudą (co normalne dla każdego dziecka), a wie że religia jest związana z kościołem, więc dla niego nuda. Nie musze zatem tematu religii rozkładać na czynniki pierwsze, sprawa sama się załatwiła Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:20 wiem też kto z jego grupy nie chodzi na religię, bo mi powiedział z kim szaleje w tych kulkach Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:47 Mojemu dziecku kościół kojarzy się bardzo pozytywnie, z wakacjami, podróżami, ciekawymi opowiadaniami, jajkami (bo był kiedyś z koszyczkiem). Ostatnio byliśmy na wyjeździe i sympatyczny staruszek opowiadał nam historię najstarszego w kraju kościoła plus na wierzchu była czaszka jakiegoś świętego. Syn chce tam wrócić, a obrazek od tego pana to ważna pamiątka. "Niestety" trochę z nim czytaliśmy o różnych religiach, odwiedzamy różne świątynie, czasem między sobą rozmawiamy o reinkarnacji i syn ma raczej niezły mętlik w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 14:00 No własnie moje dziecko lubi chodzić do kościoła z koszyczkiem czy oglądać szopkę bożonarodzeniową (u nas są żywe zwierzęta), ale siedzenie na mszy to już absolutnie nie dla niego, bo się nudzi. Zwykle jak jesteśmy na jakimś ślubie tez zaczyna marudzić. No nie są to sytuacje atrakcyjne dla małych dzieci, nie ma co się dziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:22 Nie do mnie pytanie, ale moje nie bardzo mówiło co robiło w trakcie dnia, no tak ogólnikami to tak,a le nei szczegóły co na lekcji było, chyba ze cos je szczególnie podekscytowło. Teraz ma 9 l i dalej słabo z komunikacją w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:25 Pisałam, że moja ciekawość wynika z tego, że chciałabym się dowiedzieć czy przychodzi ksiądz i zabiera dwójkę, czy przychodzi pani z innej grupy i zabiera moje. To jest różnica. Moje dziecko niewiele opowiada o tym co było w przedszkolu nawet lekko ciągnięte za język, a już omawianie menu i tego co zjadł to już rzadkość, zresztą nawet ja nie zerkam na kartkę z jadłospisem. Taki typ, nawija na inne tematy, a w przedszkolu "było fajnie". Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:47 U mnie w przedszkolu podczas religii dzieciaki chodza do takiej salki z różnymi atrakcjami typu basen z kulkami, tor przeszkód z materacy, zjeżdżalnie i inne cuda. Więc jest radocha i pozostałe dzieci (te co zostają na religii im zazdroszczą). A te co idą się cieszą, bo im mniej dzieci w tej salce tym więcej mają tylko dla siebie Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 11:31 fifiriffi napisał: > ale dlaczego jesteś dumna akurat z siebie? bo dobry przykład ,dała ? Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 09:47 A jaka w tym twoja zasługa?? Namawiałaś innych, żeby dzieci wypisali, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 09:47 To pewnie zasługa marnej katechetki, a nie twoja. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 09:50 Katechetka raczej miła, nie opowiada zbyt duzo farmazonów, głównie rysuja i uczą się piosenek. Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 09:51 Tak trzymaj, masz w końcu cel w życiu i poczułaś się spełniona Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 09:54 Zawsze coś, życie się w końcu składa z małych sukcesów i drobnych radości Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 09:53 Pytałam, czy zapisują i część mówiła, że jest niewierząca ale zapiszą, z jakichś tam sobie tylko znanych powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 09:56 No to jednak coś działałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 09:59 No, spytałam parę osób, tych z którymi częściej rozmawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 21.01.17, 00:56 działala? a to nie Kościół działa wpierd..c sie z butami do publicznych placówek światowych? co to w ogóle za zarzuty? w państwie wyznaniowym żyjemy by sie na to zgadzać? Odpowiedz Link Zgłoś
paloma_blauwinder Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 10:36 Nie bądź dumna z siebie. Bądź dumna z przedszkola (samorządowe?), które nie dało w żaden sposób odczuć dziecku, że jest gorsze ani nie zasugerowało tego innym dzieciom. Twoje samozadowolenie może prysnąć jak bańka mydlana jak samorządy przejmie PIS. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 10:41 Moje dziecko jest z tych wewnątrzsterownych i raczej nadających ton. Na początku roku, kiedy wychodziła do innej grupy, to jedna z dziewczynek rzucała się na podłogę i płakała że chce iść razem z nią A inne dzieci tez się pytałay w domu, czy moga nie chodzić Odpowiedz Link Zgłoś
kannama Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:00 A kierowca autobusu wstał i zaczął klaskać Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:04 Normalny rodzic wypisałby to dziecko z tej religii, skoro woli się bawić. Jeżeli dziecko woli się bawić zamaist religii, a rodzice jednak nie wypisują, to taki rodzic dla mnie normalny nie jest. Szkoda takich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:13 Myślisz, że są dzieci w wieku przedszkolnym, które wolą siedzieć z zakonnicą niż szaleć z kolegami? Może są, ale jednak nieliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:28 Wiesz, u nas ponoć jest fajny ksiądz, dzieci go lubią, skoro tak topewnie też sa jakieś tam zabawy, piosenki, no i dzieci lubią te różne kolorowe obrazki, figurki itp. Tak się domyślam, bo na lekcji nie byłam. Widziałam za to na zakończeniu roku, że dzieci mają z nim dobry kontakt, a on uśmiechnięty i wesoły. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:51 Cieszę się, że macie wspaniałego księdza, a dzieci, które nie chodzą na religię mają zapewnione atrakcje nie dane innym. Mam nadzieję, że dowiem się, że u nas też tak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 11:31 skąd ten dziwny pomysł o piętnowaniu? Dzieci to jeszcze zazdroszcza, że ci co nie chodzą mogą sobie iść bawić się do innej grupy. Proszą czy też by mogły, byłam świadkiem kilkukrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:56 szmytka1 napisała: > skąd ten dziwny pomysł o piętnowaniu? Dzieci to jeszcze zazdroszcza, że ci co n > ie chodzą mogą sobie iść bawić się do innej grupy. Proszą czy też by mogły, był > am świadkiem kilkukrotnie. Też nie rozumiem. Nie widze żeby ktoś kogoś piętnował. A atrakcje w czasie lekcji religii, dla tych co nie chodzą u mnie w przedszkolu są super, moje dziecko uwielbia. Parę dzieci ma salkę z super atrakcjami tylko dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:01 I pewnie, gdybym nawet była głęboko wierzaca i zapisała na religię, to na pewno bym szybko wypisała. Bo moje dziecko by wolało poszaleć w piłeczkach niż siedzieć na religii. Dobra zabawa i chęci dziecka dla mnie ważniejsze a może u nas dlatego coraz więcej dzieci nie chodzi na religię Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:08 Ale Ty wiesz co się dzieje z Twoim dzieckiem w czasie religii. Mi się przypomniało, że powinnam zapytać. Może na religię chodzi jedno czy dwójka i dzieci nawet nie zauważają, że znikają? A moze jest inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:16 przesadzasz, serio nie ma się czego bać. Dzieci widzą i też chcą wyjść Nie martw się. Gorzej było jak moj syn widział, że pierwszy jest zabierany z przedszkola a inni zostają jeszcze by się razem bawic, to dopiero histerie były, że on chce zostać z dziećmi Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:29 Jeszcze się nie boję. Na razie przypomniało mi się i tylko jestem ciekawa. Po ludzku. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:30 U mnie to samo Niezadowolenie, że musi wyjść z przedszkola a kumple jeszcze zostają Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:38 I oczywiście, ja odbieram z przedszkola swoje dziecko później niż bym mogła, żeby mógł się jeszcze trochę pobawić luźno z kumplami w sali na dole, gdzie sa fajne zabawki (fajne bo innej grupy) Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 10:43 Trzeba siać, siać. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 10:47 Juz było pisane. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 10:52 od kiedy religia jest w przedszkolach? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 10:52 U nas jest w czwartej i piatej grupie, w innych przedszkolach od początku. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 11:14 ale od którego roku kalendarzowego powszechnie? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 11:16 Nie mam pojęcia. Ale wydaję mi się, że w tamtym roku powiesili również krzyże i jakieś święte obrazki w salach, że wcześniej ich nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 11:29 syn poszedł do p-la w 2011/2012, była jakoś wtedy już Odpowiedz Link Zgłoś
stillgrey Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 11:01 Fajnie, trochę zazdroszczę. Mój syn daje dobry przykład od 6 lat i niestety wciąż jest rodzynkiem w całej szkole (zespół szkół od przedszkola po gimnazjum). Ale to szkoła na wsi, więc chyba mogę uznać za sukces, że syn nie jest z tego powodu piętnowany i wytykany palcami Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 11:33 Moj nie chodzi, a jak religia wypada w środku lekcji i nieraz jest zastepstwo, przyjdzie inna katechetka niz zazwyczaj, to syn w połowie lekcji się nieraz połapie co to za przedmiot Potem mnie meczy, żeby na you tubie wyszukac piosenki co oni śpiewali, bo fajne, ale jak pytam czy chce chodzic na religię i spiewać z nimi, to jednak nie Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 11:14 W sumie to co Tobie za różnica ile dzieci nie chodzi na religię? Moje też nie chodzą, choć wiem, że w zeszłym roku syn w przedszkolu chodził mimo, że nie podpisywałam na to zgody. Widocznie to przeoczyli, a ja w to nie wnikałam, bo szczerze to jest mi to obojętne przynajmniej na tym etapie edukacji. W klasie mojej córki (chodzi do 4-ej) doszła nowa dziewczynka, która właśnie teraz wypisała się z religii. W jej poprzedniej klasie chyba 100% dzieci chodziło. Może faktycznie wypisała się, bo tu nie jest sama (jest moja córka i jeszcze jedna dziewczynka), a może dlatego, że już jest po Komunii i jej nie zależy, a może dlatego, że od tego roku zaczęła uczyć zakonnica, która źle się do dzieci odnosi. Na pewno łatwiej się wypisać gdy dzieci niechodzących jest więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 11:29 W zeszłym roku w grupie mojego dziecka na religię nie chodziło 2 dzieci (w tym moje). W tym roku nie chodzi 5. Nie, nie jestem z siebie dumna, bo to nie moja zasługa. Ale cieszę się, że jednak ludzie przestają myśleć na zasadzie "zapiszę, bo inaczej dziecko będzie cierpieć, będzie wykluczone itp.". Bo już takie rzeczy słyszałam, mieszkam na prowincji i widzę, że tu ludzie jednak inaczej myślą niż w dużym mieście (wychowywałam się i długo mieszkałam w dużym mieście, mam porównanie). Ateistką nie jestem. A moje dziecko wie, że zajęcia dodatkowe to są zajęcia które się lubi. Lubi lepić z gliny i grać na gitarze, budować roboty to chodzi na te zajęcia. Wie że inni lubią się modlić czy tańczyć to chodzą na takie zajęcia. Dla mnie religia w ogóle nie jest przedmiotem nauczania, wiary nie da się uczyć w szkole, na ocenę, to nie ma sensu, a jak ktoś lubi się np. modlić w grupie proszę bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 11:54 Urzekła mnie twoja historia..jestem pod wrażeniem.... Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:05 Tak podejrzewałam, że część czytających padnie z wrażenia Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:10 Bo faktycznie za bardzo przejmujecie się drobiazgami. A jakby twoje dziecko jako jedyne w grupie nie lubiło tańczyć, a pozostali by na te tańce chodzili to też byś się tak przejęła? Bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:12 A czy na lekcjach tańca opowiadają, że ci którzy na nie nie chodzą są gorsi i będą się smażyć w kotłach z siarką? Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:21 mamma_2012 napisała: > A czy na lekcjach tańca opowiadają, że ci którzy na nie nie chodzą są gorsi i b > ędą się smażyć w kotłach z siarką? Jeżeli wiesz, że tak mówią na lekcjach religii to zrób coś z tym. Idź do dyrektorki i powiedz, napisz skargę, zrób coś w tym kierunku. Bo mam wrażenie, że większość tylko "biadoli" na forach. Będzie reakcja, będzie zmiana. Tak trzeba się postawić. Jak mi ksiądz na ogólnym zakończeniu roku wystapił na akademii i rozdał dyplomy dzieciom z religii, chwaląc je jakie wspaniałe są, a pozostałe dzieci nie dostały żadnych dyplomów z zajęć dodatkowych to wiedziałam co zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:24 Nie zmieni za to istoty religii, każdej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:30 Nie przesadzaj, mówimy o przedszkolakach, ewentualnie dzieciach wczesnoszkolnych. Istota religii nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:33 Musiałabym też interweniować w opowieści o aniolkach i babci, która macha nóżkami z obłoczka. Istota każdej religii to wzbudzanie strachu i wiary w nagrodę w zaświatach Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:35 Ty interweniuj u swojego dziecka, żeby nie wierzyło we wszystkie głupoty co inni mówią. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:30 Ale dlaczego ja mam coś z tym robić? Jeżeli ktoś opowiada dzieciom, że jjak będą niegrzeczne to je zabiorą Cyganie do wora albo Mikołaj przyniesie rózgę to też mam interweniować? Gdzie? Na religii "chętni" słuchają bajek i legend za zgodą rodzicow. Nie mam prawa wpływać na decyzje innych ludzi, o ile nie naruszane jest prawo, a tu oczywiście prawo jest przestrzegane. Póki wystarcza izolowanie własnych dzieci, nie mam podstaw do działania. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:39 No więc napisałam, niech sobie mówią na religii co chcą. Twoje dziecko nie chodzi, nie słyszy, i już. Myslałam, że ty si eboisz, że chodzący na religię powtórzą twojemu dziecku i ono będzie przezywac. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:46 O tym akurat nie myślę, ale to przecież możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:08 To daj spokój. Niech sobie mówią na tej religii co chcą. Aczkolwiek to smażenie w kotle to chyba już przeżytek. Choć ja ze swojej religii coś podobnego pamiętam, ale to była bardzoooooo dawno temu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:11 Biorąc pod uwagę kwiatki, które czasem wychodzą poza sale lekcyjne nadal jest wielu głupich katechetów. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:32 Trzymać się z daleka, i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 16:26 Oj tak. Moja ciotka na szkoleniu dla katechetow uslyszala,ze nie ma czegos takiego jak ADHD. Ze to brak milosci rodzicow daje takie objawy a ADHD to wymysl psychologow. I ona potem to powtarza jako prawde objawiona rodzicom swoich uczniow Kobieta teoretycznie inteligentna Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 18:38 magata.d napisała: > Jak mi ksiądz na ogólnym zakończeniu roku wystapił na akademii i rozdał dyplomy > dzieciom z religii, chwaląc je jakie wspaniałe są, a pozostałe dzieci nie dost > ały żadnych dyplomów z zajęć dodatkowych to wiedziałam co zrobić. Mam nadzieję, że pobiegłaś do dyrekcji i naskarżyłaś na prowadzących , że dzieci uczęszczające na chiński/balet/jogę/ jazdę konną itp. nie dostały dyplomów Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 19:12 salinas napisała: > magata.d napisała: > > > > > Jak mi ksiądz na ogólnym zakończeniu roku wystapił na akademii i rozdał d > yplomy > > dzieciom z religii, chwaląc je jakie wspaniałe są, a pozostałe dzieci ni > e dost > > ały żadnych dyplomów z zajęć dodatkowych to wiedziałam co zrobić. > > Mam nadzieję, że pobiegłaś do dyrekcji i naskarżyłaś na prowadzących , że dziec > i uczęszczające na chiński/balet/jogę/ jazdę konną itp. nie dostały dyplomów Nie, nie naskarżyłam. Tylko pouczyłam, że to było bardzo niepedagogiczne i nieprofesjonalne zachowanie i na przyszłość dobrze by było gdyby na wspólnym zakończeniu wszystkie dzieci dostały dyplomy z zajęć dodatkowych, albo żeby dyplomy zostały rozdane na ostatnich zajęciach w grupach. Przyznano mi rację i podziękowano za sugestię. Przedszkole prywatne, konkurencja za rogiem, kolejna kawałek dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:34 No, ale z czym masz problem? Niech się boją te dzieci które chodzą na religię, jak to słyszą. Jak twoje nie chodzi to nie słyszy. Twoje dziecko wierzy we wszystko co mówią koledzy? I się przejmuje? Moje by wyśmiało. To juz twoja w tym rola, żeby twoje dziecko miało odpowiedni stosunek do świata. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:44 Moje ma 4 lata, wierzy w różne rzeczy, dzięki temu rozwija wyobraźnię i może przetrwać trudne chwile. Dbam o to, żeby "magia", która go otacza miała pozytywny przekaz. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:10 "Dbam o to, żeby "magia", która go otacza miała pozytywny przekaz. " I tyle. Możesz być spokojna zatem. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:15 Zastosowaną figurę retoryczną nazwałabym porównaniem z dupy Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:26 1matka-polka napisała: > Zastosowaną figurę retoryczną nazwałabym porównaniem z dupy > Rozumiem, że twoje dziecko bardzo się przejmuje, jak ktoś mu powie że za to że nie chodzi na religię będzie się smażył w kotle. Dla mojego to bujda i tyle. Nauczyć dziecko racjonalnego myślenia, oczywiście stosownie do wieku. Nie bedziesz mieć takiego problemu. Rozumiem też, ze dzieci sa różne. Moje dziecko by wiedziało co odpowiedzieć na taki tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:31 Obawiam się, że umiejętność myślenia jest wrodzona ale niektórzy wierzą w swoja omnipotencję. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:36 Czterolatek ma prawo wierzyć w bajki, Mikołaja, Zębuszkę i Spydermna. Racjonalizm w tym wieku nie jest normalny i jest niepotrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:41 Ale faktycznie twoje dziecko usłyszało cos takiego od kolegów (że będzie się smażyć w kotle bo nie chodzi na religię), czy tak gdybasz na wyrost? Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:43 Bo to takie trochę histeryczne zachowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:51 Myślisz, że ostatnio coś się zmieniło w podstawach religii (poza tym, że teraz nieochrzczone dzieci już nie są skazane na niebyt)? Świetnie wiem o czym uczą na religii, bo miałam okazję doświadczyć tego na własnej skórze. Jestem na tyle "młoda", że moi katecheci pewnie jeszcze uczą. Wtedy kłamali czy teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:13 Szczerze mówiąc nie wiem, bo nie interesuję się, czego uczą przedszkolaków na religii. Nie jest mi to do niczego potrzebne. a to co sobie przypominam ze swojej religii w dzieciństwie też raczej mnie do tych lekcji nie zachęca, więc nie jestem zainteresowana, i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:10 Prawda, że to dobra zmiana? Też jestem pod wrażeniem. Nieważne czy to niewierzący, którzy poszli za ciosem czy katolicy, którzy źle ocenili pracę księdza czy katechetki i uznali, że lepiej żeby sobie dzieci lepiły z gliny niż słuchały idioty. Ważne, że ludzie bardzo powolutku zauważają, że można żyć bez religii albo nie każdy komu klepnęli misję to osoba z którą można zostawić dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:13 Gratuluje choć trochę nie rozumiem. Namówiłaś pozostałych rodziców do wypisania dziecka z religii czy co ? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:17 Nie namawiałam ale imgainuję sobie, że to moja zasługa, podnosi mi się wtedy samoocena, a co za tym idzie poziom serotoniny w mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:39 haha masz zbyt wysokie mniemanie o swoich zasługach. jako rodzic nie posyłający dzieciaka na rel od przedszkola po dzis, nigdy nie wiedziałam kto jeszcze nie posyła, ani mnie to nie interesowało. Jak mojemu synowi znudziło sie judo, to po prostu przestał chodzić. Pewno jakaś matka też sobie poczytuje to za zasługe, bo ona w ogóle nie zapisała i dała dobry przykład, że te zajęcia to lipne Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 18:46 1matka-polka napisała: > Nie namawiałam ale imgainuję sobie, że to moja zasługa, podnosi mi się wtedy sa > moocena, a co za tym idzie poziom serotoniny w mózgu. > Poważnie podnosisz sobie tym samoocenę? Kiepściutko Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 18:50 A tobie kiedy podnosi się samoocena? Kiedy myjesz się częściej niż inni? Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 21.01.17, 20:10 1matka-polka napisała: > A tobie kiedy podnosi się samoocena? Kiedy myjesz się częściej niż inni? > Moja samoocena jest w porządku, kompleksów nie mam. Ale lubię, gdy szef mnie pochwali za dobry projekt, gdy dziecko przyniesie szóstkę z matmy, mąż podziękuje za smaczny obiad a przyjaciółka powie mi ,,dziękuję że jesteś". Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 00:21 Ja nie potrzebuje również pochwał, żeby wiedzieć, że coś robię dobrze. Nie potrzebuję również społecznej akceptacji, żeby coś zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 00:32 Zauważ, że sama siebie chwalę w tym wątku i sama jestem z siebie dumna, bo wiem, że robię dobrze a moje działania odnoszą skutek Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 14:08 magalomania to się nazywa. Ja działam od razu an szerszą skale, mozna powiedzieć globalnie - redukuję np efekt cieplarniany, bo syn idzie pieszo do szkoły i wyobraź sobie sąsiadka postanowiła, że jej syn też będzie chodził, widziałam na własne oczy a do tej pory jeździł, pewno przekonal ja mój dobry przykład. Muszę załozyc o tym wątek, nie nie mam kompleksów i samoocena też ok, ale wypada napisac, że moje działania odnoszą skutek Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_uscisk Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 24.01.17, 00:25 szmytka1 napisała: > Ja działam od razu an szerszą skale, mozna powiedzieć globalnie I to jest... [w panice] (czekaj, jak to było?) (A... jest!) I to jest maga! Obiecuję obronić przed umniejszającymi zasługę, jak wątek założysz Tak od razu an temat to stary kawał mi się przypomniał: Jedzie śląska mama z małym synkiem do Warszawy pociągiem. Przedział pełny, ale synek przy oknie - i naraz z entuzjazmem: Mama, mama, ptok leci! Mama się rumieni i łagodnie strofuje: Mówi się ptak, kochanie. Synek zmarszczył czoło i przemyślał, ale zrozumiał i po chwili: Mama, mama, sraka leci! Odpowiedz Link Zgłoś
monikaszszsz Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 25.01.17, 11:03 wielki_uscisk napisał: > I to jest maga! Ha ha ha ! Dobre... Ty to masz poczucie humoru... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_uscisk Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 26.01.17, 22:55 monikaszszsz napisał(a): > > I to jest maga! > Ha ha ha ! Dobre... Ty to masz poczucie humoru... Nie chwal mnie tak, bo jeszcze w pachę wpadnę! A Pismo mówi, że "pacha stoi przed łopatkiem". Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 27.01.17, 07:41 "pacha stoi przed łopatkiem" Odpowiedz Link Zgłoś
monikaszszsz Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 27.01.17, 10:20 Swieta prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:33 Pierwsi zawsze mają najgorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:25 Raczej nie czujesz, że twoje dziecko jest osamotnione w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 12:56 Ten post jest dowodem na to że z wieloma własnymi kompleksami sobie jeszcze nie poradziłaś.Skąd ta duma? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:20 Jakimi kompleksami? A skąd duma? Juz tłumaczyłam, przeczytaj cały watek. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:35 a z czego to być dumnym? to chodzi o poglądy religijne czy o wybijanie się z kompleksów? coś takiego jak wyznanie jest rzeczą absolutnie prywatną. i tylko Twoją. nie zapisujesz dziecka na religię katolicką i po temacie. czym tu się ekscytować? nie rozumiem jaka przyjemnosć z tego ile jeszcze innych osób w co wierzy? może jednak jest Ci teraz raźniej bo czułas się wykluczona? zupełnie niepotrzebnie. wogóle nie powinien Cię ten temat angażować. to tak jak ja w pracy nie paliłam. i nie obchodziło mnie że inni to robią. to nie podstawówka żeby rajcować się tym kto jeszcze ma czerwone trzewiki.. dojrzali ludzie ale chya tylko z nazwy bo na pewno nie z zachowania. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 13:51 "coś takiego jak wyznanie jest rzeczą absolutnie prywatną." Jesteśmy z innych planet najwyraźniej albo świadomie używasz tych śmiesznych argumentów, miliony razy podważanych na forum i w każdy mozliwy sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 14:05 no niewątpliwie jesteśmy z innych planet... bo ja nie rozumiem czym dorosły człowiek się chwali i ekscytuje? tym że inni też się wypisali z religii. jestes po prostu wojowniczką. i o wiele większe znaczenie ma dla Ciebie walka z czarnymi n iż zajęcie się własnym życiem. i to jest dla mnie idiotyczne. ja też w wiele rzeczy nie wierzę. np. nie wierzę w zbiorową fluoryzację i dlatego nie zapisuję na nią dzieci. ale nie przepytuję rodziców w szatni i nie prowadzę wojny podjazdowej pod tytułem "fluor zabija" bo to tylko moja sprawa. Mogę pogadać o moich przekonaniach z przyjaciółką, z rodziną, jeśli mnie zapytają. ale nie zamierzam przyjmować formy agresywnej nastolatki i wojować w imię czego? to świadczy o kulturze osobistej i klasie człowieka i dobrze wychowany, dojrzały człowiek nie podejmuje w pracy ani innych publicznych miejscach a zwłaszcza w placówkach wychowawczych dzieci tematów takich polityka, wyznanie czy orientacja seksualna. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 17:40 Ekscytuję się tym, że wcześniej słyszałam, że dziecko będzie się czuło źle i wyobcowane, jeżeli jako jedyne będzie wyprowadzane religii. Nic takiego nie miało miejsca, dzieci jej zazdrościły, tak jak pisze szmytka1 i też chciały iść do innej grupy. Ekscytuję się tym, że rodzice, którzy deklarują ateizm posyłają dzieci na religię dla świętego spokoju. Ekscytuję się tym, że podobno "dojrzały człowiek nie podejmuje w pracy ani innych publicznych miejscach a zwłaszcza w placówkach wychowawczych dzieci tematów takich, wyznanie" a u nas w przedszkolu jakiś dojrzały człowiek, który nie jest agresywną nastolatką powiesił w każdej sali krzyże, czyli symbole wiadomego wyznania. Rżniesz głupa, czy mam dalej tłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 19:26 No przecież one rozumieją, tylko udają.... A ja -gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 21.01.17, 18:47 ekscytujesz się sprawami, które mnie jako potencjalną twoją sąsiadke, koleżankę, matę innego dizecka w p-lu nie obcdozą. Decyzje o chodznieu innych an religię, bądź nie nie są podstawą dla podejmowania własnych decyzji w tym temacie. Jak chcesz wyrazić sprzeciw to raczej zażądaj usunęcia tych krzyzy Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 00:06 "Decyzje o chodznieu innych an religię, bądź nie nie są podstawą dla podejmowania własnych decyzji w tym temacie." Powtórz to jeszcze z 10 razy, może ktoś uwierzy Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 14:01 haha no dobra, mój syn nie chodzi na religię na przekór tym co chodzą taka mała złośliwość bo może kogoś to zbulwersuje? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 14:06 umiesz operować tylko ogólnikami. Kondolyza doskonale wyraziła i moje mysli, nie ekscytuj sie tą swoja odwagą, pionierstwem w temacie religii, bo naprawde nikogo w p-lu to za bardzo nie obeszło. Dorośnij. Może jak wypiszesz z tańców to inna matka sie podnieci, że to jej zasługa, bo nigdy nie zapisała, ten sam poziom racjonalnego myslenia Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 14:17 szmytka1 napisała: > Może jak wypiszesz z tańców to i > nna matka sie podnieci, że to jej zasługa, bo nigdy nie zapisała, ten sam pozio > m racjonalnego myslenia hahaha to mnie bardzo rozbawiło a tak serio to mam wrażenie że właśnie u wielu ludzi problem polega na tym że on i lubią się kłócić. i to ich bardziej rajcuje niż chodzenie czy nie chodzenie dziecka na religię. przecież to oczywiste ze kazdy z nas ma swoje poglady. jednymi wypada się dzielić ale są też takie tematy w dobrych obyczajach których nie wypada narzucac innym. i nie jest w dobrym tonie mówić o nich publicznie. co innego w bliskim gronie. ale publicznie nie opowiada się np. w srodkach komunikacji miejskiej o infekcjach jelitowych, nie opowiada sie w szatni w przedszkolu swoim dzieciom o planach wizyty w DisneyLandzie, nie rajcujemy sie tym ze 4 raz w tym roku jedziemy na anrty itp... wlasnie ze wzgledu na inne dzieci, ich uczucia i uczucia ich rodziców. skoro takie są Twoje przekonania to powinnas sie cieszyc ze dziecko ma dobrze zorganizowany czas, ze umozliwia rodzicom wybór i tyle. i czym tu sie cieszyc ze coraz wiecej ludzi robi to czy tamto. przeciez dla Twojego zycia nie ma to zadnego znaczenia ani wplywu... cieszyc to ja bym sie mogla gdyby wiecej dzieci zaczęło przychodzić na prowadzone przez mnie zajęcia gdybym np. prowadziła jakąś szkółkę baletową bo miałabym z tego realne korzysci a tak...co mnie to? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 14:21 Nie porównuj maluchów z dorosłymi wyskakującymi na fajkę. Jeżeli dziecko jest wyciągane z grupy przeżywa inne emocje niż dorośli lub nawet nastolatki (wszyscy zazdrościli córce i innym dzieciom, które nie chodziły na religię, bardzo zazdrościli). Rodzic ma prawo cieszyć się, że dziecko nie zostaje samo Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 14:26 no ok, lae przeciez to nie jest siła wyższa tylko decyzja rodziców tak? tak samo jak ja z tą fluoryzacją - moje dzieci nie dostają kolorowych szczoteczek itp ale nie robię o to afery, jestem dorosła, podejmuję świadomie decyzję i do nikogo nie mam pretensji. a to że organizuje się wszystko pod większość to jest norma w społeczeństwie... Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 14:32 Czy fluoryzacja odbywa się dwa razy w tygodniu po pół godziny? Tak, to decyzja rodzców i wybór dla niektórych jest niełatwy, bo albo mogą je nawet wbrew sobie dołączyć do katolickiej masy albo podjąć wyzwanie wychowania dziecka wbrew trędom w otoczeniu, co niestety może być niełatwe dla dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 14:46 nie, fluoryzacja oczywiscie nie jest az tak często. to moze podam inny przykład - moje dzieci nie jedzą mleka, nabiału ani kukurydzy i pszenicy. i tez nie jest łatwo. ale to nie znaczy ze mam za to ludzi linczowac... Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 15:07 Myślę, że za tymi restrykcjami w diecie stoi coś więcej niż sugestie lokalnego szamana. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 15:33 mamma_2012 napisała: > Myślę, że za tymi restrykcjami w diecie stoi coś więcej niż sugestie lokalnego > szamana. wyjaśnij o co Ci chodzi tym wpisem? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 15:51 Zapewniam cie, że dla dziecka wychowanego w ateistycznym domu, w małym miasteczku w biednym regionie żadnym przeżyciem nie jest "wyciąganie" go z grupy. Co więcej, jak wyżej pisałam, inne dzieci mu tego zazdroszczą, też chciałby wyjść. Syn tak samo przyjmował, że nie idzie na religię, jak to, że nie chodzi do kościoła a inni idą i obrazek dostają. Dotarlismy tym sposobem do okresu przedkomunijnego i też żadnego napięcia w temacie nie ma, a speckjalnie się upewniam, cyz an pewno eni chce, uroczystości, imprezy i o zgrozo, prezentów . Wracając do p-la, podobnie jak z religii to dzieci w czasie zajęć wychodzą na ćwiczenia z logopedą, czy na terapię w sali doświadczania świata. Dzieci wiele spraw przyjmują jako oczywistość dotąd, dopóki dorosły nie zacznie nadmiernej wagi przykładać do tematu. Teraz naturalne jest dla niego, że sam wychodzi z klasy jak jest lekcja religii, a jak się zasiedzi i zostanie, bo sie nie poznał co to za lekcja, jak pani przyszła na zastępstwo, to też afery żadnej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 15:52 ten wstęp tytułem wyjaśnienia, bo często pada zarzut małomiasteczkowego środowiska Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 17:45 Chodzi o wciskanie jedynie słusznej religii w każdą dziedzinę życia, przez ludzi najwyraźniej nie ceniących swojej prywatności. Interesuje mnie również, że płacę podatki na tę organizację i to, że korzystają oni z sal za friko, żeby szerzyć swoje herezje. Gdyby ci co tydzień robili pokaz Oriflame, za twoje pieniądze, to byś była zadowolona? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 21.01.17, 18:44 spoko nie kupuje oriflame i nie chdoze na pokazy ale jak ktos nie pojdzie rówież, to nie sądze, że zadziałał moj dobry przykład Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_uscisk Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 04:24 szmytka1 napisała: > spoko nie kupuje oriflame i nie chdoze na pokazy ale jak ktos nie pojdzie > rówież, to nie sądze, że zadziałał moj dobry przykład Dzieci również nie chodzą - to nie jest ich świadomy wybór: jeśli nic nie zrobią one/rodzice, to lokalny szaman sam przychodzi i kładzie do głów (wykorzystując chęć dziecka do bycia grzecznym). Na tym polega róźnica - i o to się rozbija w przykładzie z prezentacją Oriflame. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 13:59 różnica jest taka, że mnie wystarczy moja deklaracja, że ja nie chodzę na oriflame, a syn an religię a w deklaracjach innych ludzi na wspomniane tematy o takiej samej treści jak moja (czyli nei chodzę) nie dopatruję się swojej zasługi. Nie jest to żaden kamień milowy jeśli chodzi o postep świadomości ludzkiej. Mojej prywatnej decyzji nie posądzam jako siły sprawczej i tyle. Nie kupuję też papierosów, nie naduzywam alkoholu i nie robie innych, moim zdaniem niewłaściwych rzeczy, pewnie wszyscy inni z kręgu znajomych, co zaprzestali tyvch niecnych procederów, to na bank za moim przykładem Niose im kaganek ... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_uscisk Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 15:45 szmytka1 napisała: > różnica jest taka, że mnie wystarczy moja deklaracja, że ja nie chodzę > na oriflame, a syn an religię To nie jest różnica OK, krok po kroku: - nie musisz nic mówić/pisać/deklarować, żeby w demonstracji Oriflame nie uczestniczyć (wystarczy, że nie rozkażesz nogom Cię tam zanieść) - nazwijmy to NIEZGODĄ DOMNIEMANĄ (default refusal); jednakże - należy AKTYWNIE zadziałać, żeby dziecko nie uczestniczyło w lekcji religii - inaczej będzie ono force-fed/indoktrynalizowane, w imię ZGODY DOMNIEMANEJ (default acceptance). Nie żyjemy w Państwie Oriflame, jak i (konstytucyjnie) nie żyjemy w Państwie Katolickim - więc różnica (zacytowane wyżej) nie jest taka. Porównując te dwie rzeczy chyba świadomie zamykasz oczy na to, co chciała wykazać rozmówczyni wcześniej (autorka wątku również). > a w deklaracjach innych ludzi na wspomniane tematy o takiej samej treści > jak moja (czyli nei chodzę) nie dopatruję się swojej zasługi. (...) > Mojej prywatnej decyzji nie posądzam jako siły sprawczej i tyle. Ale o presji otoczenia już było pisane. Naprawdę nie widzisz czy nie chcesz widzieć? > Nie kupuję też papierosów, nie naduzywam alkoholu i nie robie innych, > moim zdaniem niewłaściwych rzeczy, pewnie wszyscy inni z kręgu znajomych, > co zaprzestali tyvch niecnych procederów, to na bank za moim przykładem Gdyby się wcześniej wypowiedzieli, że chcieliby z tym zerwać, nie chcą tego robić ale boją się odstawać od reszty towarzystwa - a po paru spotkaniach/.../, gdzie Ty nie paliłaś/piłaś/niewłaściwiłaś/, zmienili się i zaczęli postępować w zgodzie z własnym sumieniem - wówczas mogłabyś być z siebie dumna, że dałaś przykład nieulegania presji otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 16:42 zartujesz ze w XXI w. odczuwasz presję chodzenia na religię? Powiedz, że tak. Bo ja chyba żyję w alternatywnej rzeczywistości. Blisko 20 l temu jak w liceum przestałam chodzić, to też presji, ostracyzmu itd nie było. Na religię trzeba w przedszkolu zapisać, akurat odwrotnie jest niz piszesz i z urzedu przedszkolaków nie prowadzali, w mojej szkole tak samo, deklarujesz ze chodzi abo że nie chodzi i jeśli deklarujesz, że tak, to wskazujesz też na religię jakiego wyznania bo jest do wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 19:01 W przedszkolu mojej córki nie zapytano się mnie czy chcę, żeby chodziła na religię. Dowiedziałam się z dyplomu na zakończenie przedszkola. To było z 10 lat temu, więc to nie bardzo zamierzchłe czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 19:16 to syn chodził niedawniej, może poszło do przodu Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 19:18 w ogóle u mnie wszystko trzeba deklarowac, zgode/brak zgody podpisać na świetlicę, logopedę, psychologa, pedagoga, straszna biurokracja Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 20:21 A u nas deklarować musieli tylko ci, którzy nie chcą chodzić na religię. Jest to niezgodne z prawem i daje narzędzia do piętnowania niesubordynowanych jednostek. "A tu towarzyszka zadeklarowała, że jej dziecko na religię uczęszczać nie będzie . Mamy dowód." Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 20:24 Tu już nie ma domniemania, jest czarno na białym, że osoba nie chce chodzić na zajęcia organizowane przez funkcjonariuszy jedynie słusznej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 20:30 To jak zmienisz tę nieprawidłowość, to będzie wtedy czego gratulować. Idź i powiedz o tym dyrekcji i dopilnuj, żeby zastosowali w przyszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 20:32 Nabieram podjerzeń, że mieszkasz w panstwie innym niz ja, w ramch piętna ogolą ci głowę, albo jaką szkrałatną literę naszyją, a może nawet w kraju muzułamńskim i wyczyta cie z imienia imam na modłach, po czym rodzina by zmyć hanbę ukamienuje cię a motłoch rozszarpie zwłoki. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 20:34 Totalitaryzm zawsze zaczyna się niewinnie... Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 20:35 pomyśl z czym sie muszę zmagać, bo w tym roku nie wyraziłam zgody na terapię grupową. Na piśmie, kwit na mnie mają Pewno w opinii publicznej już funkcjonuję jako wyrodna matka co najmniej. A przepisy mamy jakie mamy, ludziom dzieci ponoć za biede zabierają to co dopiero za inne występki. A i może dałam przykład innym i też się nie zgodzili, kto wie... Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 20:37 Poczytaj sobie jak wygląda życie religijne w niektórych wsiach w Polsce. Trudno w to uwierzyć, ale naprawdę są miejsca, gdzie ksiądz i religia to świętość do tego stopnia, że na księdza nie można złego słowa powiedzieć, a jak się powie to jest się ofiarą ataków, nawet jeżeli ksiądz jest przestępcą. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 20:42 spoko, jestem ze wsi i zawsze wszedzie jest grupa pomyleńców, na których ci racjonalnie myslący patrzą z politowaniem, a miastowym zawsze sie wydaje , że wieś to taka ciemna. Ty poczytaj o konfliktach w aprafiach Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 08:56 Twoja wieś to nie jest każda wieś w Polsce. Są wsie, gdzie sołtys jest jawnym homoseksulistą i jest szanowany, a są takie, z których osoby choćby podejrzane o to muszą uciekać. Są też miejsca, gdzie katolicy to mniejszość lub mają mocną konkurencję innych wyznań. Ja mieszkałam w bloku, gdzie praktycznie nikt nie praktykował poza rokiem komunijnym dzieci i tylko pojedyncze osoby wpuszczały księdza. Są setki tysięcy lokalnych społeczności w Polsce i dlatego taka kazuistyka jest bez sensu i trzeba korzystać ze statystyki i badań, a te dają dość jasny obraz religijności i pozycji kk w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 09:40 taaa statystyk mówi, że 90% to katolicy. Widzę jak praktykują Bez przesady, nie jesteśmy krajem islamskim, tum nikogo nie linczują za wypisanie z religii, co najwyzej sąsiadka moherowa dzien dobry nie powie, takie to i szykany. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 20:42 Ja mam kontakt z grupą katolików, którzy mieszkają pod Warszawą, czasem z nimi rozmawiam na różne tematy, jestem przekonana, że wystarczyłoby jedno, no może dwa słowa księdza i poszliby z widłami na dowolnie wybrany cel. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 20:44 A ja w tym roku pojechałam w ramach czynu społecznego sprzątać obejscie wokół kościoła, bo starszy sąsiad poprosił o pomoc, że samemu mu ciezko. Kto by mnie posądził o takie cos, co nie? Także nie sądźcie po pozorach. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 20:48 w ciązy, w wolny dzień i 45 km od domu, w ulewę i ze 4 h zeszło - żeby dodać historii dramatyzmu Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 20:49 Wpadnij i do mnie, znajdzie się jakaś robota Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 20:53 Jak ładnie poprosisz i umotywujesz Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 16:56 Co do ostatniego akapitu mogę się tylko smiać W wieku pomiedzy 30 a 40 lat (oboje z mezem jestesmy w tej grupie) ludzie są na tyle dorosli ze decyzja o paleniu, bądź nie nie wynika ze strachu przed reakcją towarzystwa. U dorosłych ludzi tak już jest. Ekstrapolując na inne dziedziny zycia, w tym przypadku religię, Tak złe macie mniemanie o dorosłych ludziach w okolicy 30, wy wąskie specjalistki, feministki, niezalezne kobiety, że sądziecie, że inni to bezmózgi, którym wasz światły przykłąd może dodac odwagi, inaczej och ze strachu przed nie wiadomo czym z religii by nie wypisali? Nie przyszło do głowy, że to wynik: A) przypadku; B) rozczarowania formułą lekcji, C) zastanowienia sie po daniu dziecku szansy spróbowania, D) całkiem innej przyczyny, która akurat nie przyszła mi do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 17:00 Nie lubię dorabiania filozofii do prostych zyciowych syt,. wścibiania nosa w decyzje innych i tej megalomanii, która każe myśleć: gdyby nie ja to by dalej w tej ciemnocie tkwili.... Tyle ode mnie w temacie. I nie, bo 6 altach edukacji przedszkolno-szkolnej naprawdę nie wiem ile dzieci nie chodziło na religię ani nie było to tematem rozmów rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 20:19 "sądziecie, że inni to bezmózgi, którym wasz światły przykłąd może dodac odwagi, inaczej och ze strachu przed nie wiadomo czym z religii by nie wypisali?" Oczywiście, że tak. :udzie to istoty społeczne, posłuszne autorytetom. Możesz obejrzeć eksperymenty które potwierdzają zachowania stadne (youtube), możesz sama to zaobserwować, kierując jakąś grupą... Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 20:28 Ubawiłam się. Ty matko polko autorytetem dla rodziców przedszkolaków, jako ta pierwsza owca zainicjowałaś wypisywanie z religii, szkoda, że na razie owczy pęd to tylko 5 przedszkolaków, ale jesli dziecko pochodzi dłużej, to kto wie jakie stadko baranów uzbierasz Życzę sukcesów także na innych polach. Mnie dziwi, że nie dociera, że gdzies to ludzie mają kto chodzi a kto nie i czy chodzi i czy nie. Poparciem mojej tezy te wszystkie matki co sie tu podsmiewują z tej teorii. Wypisanie z rel. to anprawde zadne wyczyn, zadne wiekopomne wydarznie wymagające odwagi i przywództwa autorytetu. Tak bym uznała, gdyby rzecz miała miejsce w jakim kalifacie. U ans to może komu co najwyżej nadpapiez palcem pogrozić. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_uscisk Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 00:52 szmytka1 napisała: > Co do ostatniego akapitu mogę się tylko smiać W wieku pomiedzy 30 a 40 lat > (oboje z mezem jestesmy w tej grupie) ludzie są na tyle dorosli ze decyzja > o paleniu, bądź nie nie wynika ze strachu przed reakcją towarzystwa. > U dorosłych ludzi tak już jest. Jeśli śmiejesz się z mojego ostatniego akapitu - to chyba nienajlepiej świadczy o Twojej własnej analogii (którą ja tylko pociągnąłem)? Widziałem, że porównujesz kilkuletnie dzieci do dorosłych - ale (1) zakładałem dobrą wolę i próbowałem coś wyjaśnić, (2) próba przypięcia odpowiedzialności teraz mi za nieadekwatne porównanie oznacza, że dyskutujesz tutaj jedynie ze swoimi absurdami. Za Gogolem wypadałoby tutaj coś powtórzyć... > Ekstrapolując na inne dziedziny zycia, w tym przypadku religię Twoim własnym przykładem ("gdyby tak Twoi znajomi zrobili - to mogłabyś być z siebie dumna") - podobnież jak Ty - ekstra(se na trolla)polowałem. Jak to mówią, konia do wody zaciągniesz, ale zmusić do picia już nie zmusisz. Już zrozumiałem - Ty nie chcesz widzieć [CBDU]: Ja Ci coś udowodniłem (na czym polega różnica), matka-polka Ci coś udowodniła (że realia są właśnie takie, jakich Ty się wypierasz) - ale Ty zręcznie wywijasz się od przyznania racji - tylko milczeniem zbywasz, a czepiasz się tylko podanej analogii. Jeśli autorkom wątków zamierzasz powiedzieć, jak było naprawdę w ich własnym przedszkolu i w ich sytuacji - to na dłuższą metę to się może pomieszczeniem z miękkimi ścianami skończyć... to taka przyjacielska rada Zasłoń uszy, zamknij oczy i głośno powtarzaj: "NA NANA NANA!" - wówczas wszyscy uklękniemy przed potęgą Twoich argumentów Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 09:42 poczytaj pozostałe matki, któe tak samo sie podśmiewują z tego heroicznego aktu odwagi i pionierstwa. To mi wystarczy by wiedzieć, że mam rację i nie czuje potrzeby by komuś coś udowadniać. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_uscisk Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 24.01.17, 00:11 szmytka1 napisała: > poczytaj pozostałe matki A to tak czeba? ȍ_ő ^_^ Ja tu tylko dla pop-up'ów jestem. Aaa... i sukienkę jeszcze bym chciał dostać - bo uważam, że dobrze wypełniam (excuse the pun). > To mi wystarczy by wiedzieć, że mam rację Mawiają, że z racją jest jak z dupą... O! Znów te sukienki PS. Chyba teraz nie oczekujesz poważnej dyskusji z mojej strony? Bo jeśli tak, to ROTFL i wogle PMSL Odpowiedz Link Zgłoś
milamojamila Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 14:39 Jak powyższe Panie nie interesuje mnie i le dzieci w klasie moich pociech chodzi na religię. Moje dzieci uczęszczają. Mogę się pochwalić Ale ja nie o tym. Ostatnio wpadłam na ulicy na koleżankę ze szkoły średniej, umówiliśmy się u niej na kawę. Ona dzieciata, ja też, więc o zupkach - kupkach i dupie Maryni. Zeszło na szkołę - jej synowie nie chodzą na religię, jako jedyni: "jaka ja jestem odważna, trzeźwo - myśląca, nowoczesna, och, ach". Na ścianie zdjęcia dzieci, wakacje i ... moja koleżanka z mężem w białej sukni na tle kościoła. No to drążę, w którym momencie tak jej się światopogląd zmienił. Okazało się, że większość wydatków finansowych na ślub i wesele pokryli teściowie - warunek: ślub katolicki, no i ta suknia przecież. Stara prawda rzecze, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Domyślam się tylko, że dziadkowie nie wiedzą o nieuczęszczaniu dzieci na religię, bo obydwaj chłopcy są ochrzczeni i po komunii. Oczywiście nie oskarżam autorki o dwulicowość, bo pewnie jak teraz dziecko nie chodzi to i chodzić nie będzie i żadne sakramenty nie wchodzą w grę, ot taka dygresja. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 15:04 Taka sama to dwulicowość jak u księży z kochankami płci dowolnej czy dziećmi. Niestety straszne jest, że żyjemy w kraju, gdzie przyznanie się do życia inaczej grozi ostracyzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 15:59 Na spotkaniu rodiznnym, w święta, w gronie kilkudzisięciu osób z rodizny, czytaj ciotki, wujowie, moi kuzynostwo, wszytko po kościelnych ślubach itd. przyznałam, że nie idzie moje dziekco do komunii, że my nie praktykujemy, mamy inne rpzekonania. Spotkałam się tylok ze zrozumieniem, pokiwaniem głową nad zepsuciem kleru i refleksją, że te wszytkei afery winne odwrotowi młodych. Wśrod znajomych dzieci na religię chodzą. No gdzie ten ostracyzm miałby mnie spotkać? Ani ja ani syn nie doświadczamy. A może ja nie zauważam, bo za abrdzo mnie wpienia np. obecność księży an kazdej uroczystości i nadawanie oprawy religijnej róznym wydarzeniom itd. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 17:49 Ja spotykam się z ubolewaniem i współczuciem od wierców, lekka pychą i ukrytą pogardą, bo przecież nie ma życia poza Kościołęm Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 14:03 cóż, mozesz winić tylko swoją rodzinę, ale jak to mówią rodziny sie nie wybiera. Tu na forum radzą, by ich ustawić do pionu, może to rada dla ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 20:22 Ja za to spotkałam się z rodzinnym stukaniem się w głowę, że dziecko chodzi do szkoły wyznaniowej, bo u mnie wszyscy tacy właśnie postępowi . Tak że wiesz, zależy, w jakim środowisku się obracasz. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_uscisk Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 01:09 zlababa35 napisał(a): > Tak że wiesz, zależy, w jakim środowisku się obracasz. Nie, to niemożliwe przecież. szmytka1 wie lepiej - zaraz Ci wytłumaczy, że każdy matrix to jej matrix Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 09:43 szmytka jest w tym samym matrixie co złababa akurat Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_uscisk Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 23:51 szmytka1 napisała: > szmytka jest w tym samym matrixie co złababa akurat Ja wiem - wszyscy tam jesteśmy Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 15:55 Nie mam slubu kościelnego, choć przeszkód nie było, syn do komunii nie idzie, ale ochrzciłam cichcem trochę, po mszy, jak miało rok, dla przyjemnosci rodziców, teraz żałuję, ale wtedy wydawało mi się, że dla nich to ważne. Teraz jestem w ciązy, drugiego już nie ochrzczę, przez alta utwierdziłam się tylko w swoim światopoglądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 19:03 Czyli pewna presja była, rodzicom nie było obojętne czy ochrzcisz czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 19:10 Nie było presji, teściowa jest innego wyznania, w sumie nie wiem czy moj mąż jest ochrzczony, teść nie zyje. Z ojcem nie utrzymuję kontaktu, ale myslałam, że sprawię tym przyjemność mojej mamie, ona średnio praktykuje, ale jednak do kościoła czasem chodzi i wydaje mi się przywiązana w pewien sposób do tradycji religijnej. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 19:12 dodam, że jak przyszło co do czego, to na chrzest nie przyjechała, brakiem sakramentów pozostałych sie nie podnieca, nawet jak kto zapyta, to opowiada co i jak u nas a te pytania się pojawiają, bo okres komunijny, więc doszłam do wniosku, że miałam bledne wyobrażenie op mojej matce i drugiego dziecka juz bez sensu całkiem chrzcic Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 19:14 a słwa "rodziców" uzyłam umownie, zeby juz nie wdawac się w szczegóły co i kto dokładnie Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 20:32 To teraz wyobraź sobie, że w wielu rodzinach jest nie tylko średnio religijna mama, co u Ciebie już wywołało chęć zrobienia przyjemności chrztem dziecka. Różnie ludzie mają w życiu, a niestety dyktat kk i przywiązanie do jego obrzędowości ma się jeszcze nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 20:40 Wiesz, mnie jakby ten chrzest w czym przeszkadzał, tak jak przeszkadzaja mi lekcje religii, to by go nie było. Dla mnie takie niewinne czary mary na nieświadomym dziecku a religia to jakby nie było pranie mózgu. Dyktat dyktatem a własny rozum własnym rozumem. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 14:44 no też mi powód do dumy?! my obydwoje nie praktykujemy (obchodzenie świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiejnocy nie uważam za "praktykę religijną") dziecko chodzi, bo ktoś (katechetka) przekaże mu tam wiadomości których ani ja, an tato mu nie przekażemy - czyli w jakimś tam sensie będzie meić poszerzony światopogląd. A gdyby się jakimś sposobem okazało, że wiara w jakikolwiek sposób może mu pomóc w życiu (dodać otuchy czy wzmocnić psychicznie w trudnej; kryzysowej sytuacji) to prosze bardzo aaa... gdyby dziecko dało jakikolwiek sygnał, ze nie chce chodzić na religię, nie chodziło by. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 16:10 Właśnie, gdyby ta religia faktycznie była mądrze prowadzona, poszerzała światopogląd, pozwalała na zrozumienie wiary itp., i prowadziła do tego żeby młody czlowiek mógł sam podjąć decyzje czy chce praktykować, bez tej całej indoktrynacji kk to jestem też za. Ale na pewno nie dotyczy to małych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 26.01.17, 14:40 na etapie rozwojowym takim jakim jest moje dziecko poszerzu mu wiedze i światopogląd o tematy których w domu nie poruszamy (bo sa mi na tyle obojętne i na tyle mnie nie dotyczą, ze zawsze mjest coś "wazniejszego") i mojego dziecka nikt dio niczego nie zmusza ja nie wierze, ciesze się, ze moje dziecko am możliwość chodzić i "popatrzeć" Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 16:13 No gratuluję! Może posłanka Schmidt zgłosi cie do pokojowego nobla? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 16:36 Boze a z czego jestes dumna??? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 17:48 Jestem dumna z tego, że daję ludziom dobry przykład. A oni z tego korzystają. Cieszy mnie to, że prawidłowo przewidziałam reakcję innych dzieci i dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 18:06 Marnujesz sie z takimi zdolnościami i charyzmą. Jedź do Dubaju i przejdź się w bikini po mieście.Jak rewolucja to rewolucja! Wszystkie kobiety za matką polką! Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 18:10 A tobie najwyraźniej żal. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 19:11 Dlaczego na katechezie uczy się, zeby katolicy swoim zachowaniem dawali świadectwo wiary i zachęcali ludzi do przechodzenia na tą wiarę? Dlaczego są misje? Dlaczego katolikom te rzeczy nie są obojętne? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 20:48 Nawet wymyślili własne słowo określające misjonarza, po katolicku nazywa się on apostoł. A każdy chrześcijanin powinien być apostołem swojej wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 18:51 Działaj dalej, może cię do Nobla zgłoszą... Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 20.01.17, 19:28 Nie zazdrość. Nawet najdłuższy marsz zaczyna sie od pierwszego kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 21.01.17, 01:17 taaa, katoliczki wylały na Ciebie pokłady swojej miłosiernej ironii... a ja Cię wspieram. I wiem o czym mówisz. ja zyję w swojej lewicowej bańce, otaczają mnie przyjaciele i znajomi, którzy odżegnują sie od kościoła wszystkimi mozliwym konczynami, cywilne śluby, zero chrztów i komunii i wydaje mi sie od wielu lat, że świat właśnie zmierza w tę sekularną stronę (błędnie).. Jak moja córka szła do panstwowej szkoły, to byłam przygotowana na zderzenie ze światem spoza bańki, i że powiedzmy tak moze z 20% dzieci nie będzie chodzić na religię, a reszta będzie. Zderzenie ze światem spoza bańki było zderzeniem z tirem, bo okazało się, że w Warszawie, w dzielnicy z wysokim wspólczynnikiem obcokrajowców na religię miała nie uczęszczać...wyłącznie moja córka. Na 22 dzieci w klasie. Ale jak się okazało, ze jest ten jeden innowierca, to się te inne osoby odważyły, i teraz mamy trójkę niechodzącą na religię. Tak, zawsze jest potrzebny ten pierwszy odważny. Dopóki pewne rzeczy nie staną sie normą i nie wpiszą się w powszechny oportunizm społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 21.01.17, 19:14 W szkole u córki skasowli ich klasie religię z planu.Nie znalazł się nawet jeden chętny... Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 21.01.17, 21:32 Jak ja bym chciała, żeby u nas też tak było. Mieszkasz w Polsce? W którym mieście?? Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 21.01.17, 22:51 kalina_lin napisała: > Jak ja bym chciała, żeby u nas też tak było. > Mieszkasz w Polsce? W którym mieście?? W przedszkolu dziecka mojej znajomej nie ma religii, bo nie było chętnych. Przedszkole państwowe, niewielkie miasto niedaleko Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica001 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 21.01.17, 20:36 A z czego tu byc dumnym? Ludzie juz nie maja innych powodów do dumy? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 14:15 Ty jako katoliczka jesteś dumna ze swojej wiary a nawet czujesz wyższość w stosunku do reszty - i ciągle nam tu to prezentujesz. Natomiast my czujemy dumę, gdy przeciwstawiamy się twojemu fałszywemu kościołowi. I jest to jeden z lepszych powodów do dumy. Odpowiedz Link Zgłoś
milamojamila Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 17:33 Brak slow. "My" jestesmy dumni, "wy" jestescie falszywi. Niestety wszyscy jestesmy w tym tacy ludzcy. A Janek Wisniewski padl. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 08:13 Zabierajcie swoją religię z państwowych szkół i przedszkoli. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 20:51 Ematka-hipokrytka. Tylko ja i moje poglądy są cacy, wszyscy inni są be. A tolerancja niektórych leży i kwiczy...Filozofia Kalego pełną gębą. Odpowiedz Link Zgłoś
milamojamila Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 22.01.17, 22:15 To do mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 08:10 Najbardziej cacy są poglądy katolickiej szamanki, która pojawia się w przedszkolu z zadziwiająco regularnie a frekwencja na jej zajęciach jest zadziwiająco wysoka i przeczy zdrowemu rozsądkowi. Za to ja jestem nietolerancyjna, bo nie chcę, żeby w państwowym przedszkolu i za moje pieniądze panoszyli się szamani jedynie słusznego wyznania. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 08:23 Co skłania wszystkich myślących, dorosłych ludzi do zapisywania swoich dzieci akurat na religie katolicką? Jak to się dzieje, że losowo wybrane 46 dorosłych, myślących osób z Wrocławia, ma dokładnie takie same poglądy w temacie posyłania na religię? Dlaczego dorośli, myślący ludzie pozwalają wpajać swoim dzieciom zasady tylko tego jednego wyznania? Dlaczego akurat tylko katolickie katechetki i katolickich księży wpuszcza się do przedszkola i do szkoły? Czy toś zna odpowiedź na te pytania? Co by się stało gdyby protestanci lub Jehowi próbowali wejść do szkoły ? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 09:46 yyyy pewnie sami katolicy ci się trafili?Może zrób sondę,s koro tak lubisz wiedzieć, co ludźmi kieruje? Jak mowiłam u mnie w szkole można sobie wybrac religię wg wyznania, trzeba wpisać w deklaracji, czy chodzi, a jeśli chodzi na religię, to jakiego wyznania. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:01 Sondę? A nie wystarczą statystyki? Poza tym wytłumacz mi dlaczego większość dorosłych, samodzielnie myślących Polaków deklaruję przynależność do kościoła katolickiego? Dlaczego dorośli, myślący ludzie zapisują się jak jeden mąż akurat do tej organizacji? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:04 I to zapisują chociaż nie zgadzają się z polityką i zasadami tej organizacji, a sami jej unikają (90% dzieci chodzi na religię, a tylko mniej niż połowa ludzi do kościoła) Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:18 bardziej nie zgadzają się ze sformalizowaną instutucją jaką jest kościół i ejgo przedstawiciele, tzw. czarna mafia, niz z zasadami swojej religii. Ja widze róznicę. Z tym co wyrabia obecny rzad, jako struktury tego państwa tez sie nei zgadzam, ale od przynależności do narodu polskiego sie nie odżegnuję Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:25 Niestety nie można być katolikiem w oderwaniu od kk. Sakramenty i te sprawy, są nie do przeskoczenia. A sama katecheza, jak mnie tu na forum przekonywała forma katechetka, to głównie zaznajamianie z katechizmem kk. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:42 no i widac niektóym tyle wystarcza, mnie to nie zajmuje ani nie ekscytuje. Bardziej inne problemy społeczne zaprzątaja mój umysł - np śmiecenie gdzie popadnie, patologie typu naduzywanie alkoholu, zaniedbane dzieci. To mnie czesto zastanawia i w jakiś sposób męczy. Religijne praktyki bądź ich brak, nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:15 Mnie to nie zanjmuje, wolność wyboru póki co mamy, niech zapisują, gdzie uważaja, podejrzewam, że dla tradycji, w której są wychowani, tak jak ja ochrzciłam, bo wydawało mi się to nieszkodliwym obrzędem, któym sprawię tym przyjemność matce. No i trafiłam chyba jak kulą w płot, bo ją to jakoś nie obeszło Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:05 Na jaką religię można w takim razie chodzić u ciebie w szkole? A co do reszty, to deklarowanie wyznania w szkole jest niezgodne z prawem. To nie ty pisałaś, że wyznanie to prywatna sprawa każdego człowieka??? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:09 Sorry, to kondolyza pisała, że wyznanie, to prywatna sprawa i dlatego trzeba deklarować, że dziecko na religie uczęszczać nie będzie a na ścianach publicznego przedszkola wiszą "prywatne" krzyże osób, które głęboko cenią sobie prywatność w propagowaniu swojego wyznania . Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:16 kondolyza napsiałą że to prywatne spraw i nei trąbi sie o tym na rawo i lewo a tym abrdziej nie wscibia nosa w decyzje obcyh rodizców. Zapisywanie na zajęcia zorganizowane jest sytuacją formalną. Twoje rozkminy są zaś wtrącaniem się w cudze sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:19 Na starożytnych rzymian!!! Dlaczego zajęcia z prywatnych spraw są publicznej placówce??? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:25 u mnie do cholery było judo, tance i coś tam jeszcze! Skandal. Różnica tylko kto finansuje, ale cóz, by to zmienić, głosuję jak trzeba w wyborach, ale jestem niestety w mniejszości. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:39 Czyli w rubryce hobby można wpisywać chodzenie na religię Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:11 tak, mogą zadeklarować, że chcą by ich dzieci chodziły na rel. ale wyznania nie podadzą, niech szkoła zrobi losowanie gdzie kto trafi W sumie nie wiem ile jest opcji do wyboru bo na świstku są kropki do samodzielnego wpisania a nie wybór z listy, ale powiem ci jakie mam wyznania. Tak więc są rzymskokatol., prawosławni, grekokatolicy i jakiś odłam protestancki, ale ma swoją nazwę, której dokładnie nie pamiętam. Świadkowie Jehowy też są, moj listonosz np. ale oni chyba nie praktykują nauczania swojej religii w szkołach? Dla twych potrzeb statystycznych czy mam rozpytac w sekretariacie ile dzieci na jaką religię chodzi? To może po feriach bo akurat nam się zaczeły. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:16 Czyli u ciebie w szkole można chodzić na zajęcia z religii rzymskokatolickiej, prawosławnej, grekokatolickiej i jakiegoś odłamu protestanckiego? Bo o to pytałam. Podaj, co to za szkoła. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:23 Tak na pewno na 2 wymienione bo mała sąsiadka, z kalsy mojego syna dziewczynka chodzi na prawosławną albo grekokatolicką, przypadkiem się dowiedziałam, całkiem przypadkiem, ale nie doprecyzowałam tej wiedzy jakoś. Nazwę szkoły, nazwisko i adres zamieszkania może jeszcze mam podać? a dla uwiarygodnienia skan dowodu albo chociaż legitymacji szkolnej. Pokombinuj umysłem gdzie w tym kraju są rejony, że może być taki tygiel wyznaniowy i tolerancja z tym związana i dojdziesz na pewno do sensownych wniosków. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:29 Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że taki tygiel wyznaniowy w danej okolicy to jednak wyjątek? Nawet w Warszawie nie ma takich szkół (lub jakieś pojedyncze), tu jest zwyczajnie większy odsetek dzieci nie chodzących na jakąkolwiek religię. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:34 no i w czym problem? Nie chcesz, nie posyłaj, ale i nie ekscytuj się jaki to wyczyn, nie podniecaj się też kto chodzi a kto nie i dlaczego. To są prywatne sprawy i ogól ma to głeboko w poważaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:36 Może rzeczywiście tak jest, tam gdzie mieszkasz... Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:40 a gdzie tam, nazmyślałam na potrzeby wątku, takich miejsc nie ma przecież Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:45 a te inne forumki co sie wpisały prześmiewczo, to tez kłamia, że to ich nie obchdzi, z zazdorści pewnie, że nie dały takiego przykładu, albo wręcz przeciwnie, że ich przykład dostał olany Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 11:00 Może też są z twojej okolicy Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:31 Mogłabyś podać miasto...Skoro mieszkasz w takim multikulturowym miejscu, to zaczynam rozumieć dlaczego nie rozumiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:39 bo mam lat już bliżej 40 niz dalej i w zyciu mieszkałam też w kilku innych miejscach i nigdzie ani moim wyznaniem się nikt nie ekscytował, ani ja cudzym. Jest też pewna specyfika mojej sytuacji zyciowej, że mam znajomych w całym kraju i u nich wygląda to podobnie, omówione grupowo przy kilku istotnych dla nas wydarzeniach zyciowych. Ponadto nie przyleciałam z kosmosu, jestem w stanie wyłapac, że dla niektóych to ważne, ale tez za mojego zycia o paleniu innowierców cyz odstepców do wiary an stosie nie słyszłam. Presja prt nie pwiem Kowalskiej dzien dobry, udam, że eni znam to mnie smieszy, taką presję to dzieci w przedszkolu w swoich kłótniahc mogą stosować. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 11:03 Podobnie jak ty, tez mieszkałam w paru miejscach, mam rodzinę i znajomych rozrzuconych po całej Polsce, tylko że w moim świecie akurat zawsze ktoś się ekscytował chodzeniem na religię Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 11:06 Widac taktowniejszą mam rodzinę i znajomych. A w rodzinie mam i nawiedzonych i nawróconych i praktykujących średnio i olewaczy jak ja, więc jest różnorodnie pod tym względem. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 11:12 Nawiedzony i nikogo nie namawia, nie próbuje dawać dobrego przykładu? Znowu jakiś rzadko spotykany przypadek. Powinnaś zagrać w totolotka Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 11:27 nawiedzenie ogranicza sie do przejścia na inne wyznanie niz się wyrosło, slepej wiary w ksiedza, wyczekiwania jego odwiedzin, gonienia do praktykowania tych co praktykują nieregularnie ale nie ma misji nawracania. Mówisz, że to nawiedzenie niepełne, może racja. Drudzy znowu blisko z kosciołem typ praiw ekoscielny, dzieci zanazowane w ajkeis tam ruchy koscielne, ministranci (wszytko dorosłe juz), zaprzyjaźnieni z ksieżmi, pielgrzymkujący itd. nikt nic nie komentuje. Widać inne wychowanie i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 11:30 Dodam, że za to ich szanuję. Tobie polecam podobną postawę, nie wtryniac nosa w to kto i dlaczego rezygnuje z religii, nie komentować, nie interesować się, bo to prywatne sprawy, a będziesz poważana w swojej rodzinie i okolicy Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 11:32 Jak na razie, to wszyscy wtryniają nos w to, czy moje dziecko chodzi na religię, czy nie. Ale wiem, u ciebie jest inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 11:30 "Widać inne wychowanie" Może nawet jakieś niszowy odłam, bo mainstreamowi chrześcijanie, podobnie jak wyznawcy wszystkich innych dużych religii są zobligowani do szerzenia swojej wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 11:36 i ilu znasz tkaich? Skoro przesladują cie religijnie, to pewnie wielu Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 11:42 Tak, bardzo wielu, ponieważ żadna religia nie przetrwa jeżeli jedni ludzie nie będą jej głosić, rozprzestrzeniać i narzucać innym ludziom. Jedynie słuszna religia w państwowym przedszkolu to dla mnie prześladowanie. Modlitwy przy okazji państwowych uroczystości również, rozpoczęcie roku z księdzem takowoż. Dlaczego chrześcijanie chrzczą swoje dzieci zaraz po urodzeniu? Dlaczego chrześcijanie organizują zajęcia ze swojej wiary w publicznych placówkach, dlaczego chrześcijanie twierdzą, że tylko oni pójdą do nieba? Dlatego, że są taktowni, chyba znowu masz problem z podstawowymi pojęciami. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 11:54 Ale co ci przeszkadza, że ktoś chrzci swoje dzieci? Nie chcesz, nie chrzcij. Nikt nie zmusza przecież. Na religię nie ma obowiązku chodzić, nie posyłaj, zamist na religii siedzieć, będzie się bawiło. Dziwactwa w stylu wiary w niebo, cóż poradzić, jedni wierzą w niebo, inni w reinkarnację, ale chrześcijanie chyba już gadają, że nie tylko oni w niebie będą? jakieś są chyba postepy w tym zakresie. Rozpowszechniania i nawoływania do nawrócenia po ulicach nie widzę. Sw. Jehowy, owszem chodza po domach, stoją na ulicach. katolicy, jak maja audycję w tv, to nie oglądam, kanałów ejst duzo, jak ksiądz po koledzie chodzi, to dziękuję, ale nie przyjmuję. Jak jest jakaś procesja, to nie uczestniczę, itd. itp. Póki co bojówek na wzór islamskich nie ma, z karabinem nikt do kościoła nie gania. Rozpoczecia roku z księdzem jak zyję nie miałam w szkozle ani ja, ani moje dziecko. Msza jest dla zaintersowanych przed oficjalnym rozpoczęciem albo po nim. Jak ktoś ma chęć, to pojdzie na mszę, a jak woli to do cukierni. Co do modlitw z okazji państwowych uroczystości, to tak, przeszkadza mi to, nie chcę kleru w zyciu polityczno-społecznym, dlatego odpowiednio głosuję w wyborach. WOW jaka odwaga z mojej strony! Na bank ty mieszkasz w kraju islamskim i o religię to chodzi ci muzułmanską Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 11:38 raczej nie niszowy, patrząc po ilości wypowiedzi w tym wątku podobnych moim, tylko reszcie nie chce sie tobie odpisywać, a ja z nudów się produkuję Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 11:45 Czyli ludzie z forum nie udzielają się w moim wątku, bo są taktownymi, chrześcijanami Nie wpadło ci do głowy, że mogą być ateistami Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 11:59 nie niszowy dlatego że jako ateisci, katolicy, zydzi czy ktokolwiek inny zyją w podobnych środkowiskach, gdzie nikt ich nie przesladuje i twój wątek potraktowali z politowaniem i usmiechem. Skomentowali raz i nie widza potrzeby tłumaczenia komus zafiksowanemu na własnej wyjkątkowości, jak zwykłą rzecz i nie interesująca dla innych, zrobił. Żadne to HALO, zaden wyczyn, nie ma czym się podniecac dla tej reszty, a ja mam misję, by cie w tym uśaiadomić potem ząłożę o tym wątek na forum, jaka jestem dumna z siebie i będe oczkiwc gratulacji Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 12:06 Skoro wyciągasz takie wnioski, to pewnie policzyłaś ile osób popiera moją inicjatywę, ile jest przeciw, a ile pisało nie na temat Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 12:09 Podasz te liczby? A co do wątku, to załóż. Ciekawa jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 12:21 nie, statystyk nie prowadzę, jak będę zakładać wątek, to sobie policzę, żeby sie pochwalić, oby to było więcej niż 5 osób Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 24.01.17, 07:17 Twoja "misja" jest zwyklym malkontenctwem i chęcią dowalenia. O wiele ciekawiej od kolejnego powtórzenia mniej więcej tego samego byłoby przeczytac dlaczego uważasz, że koniecznie powinnaś przekonać odbiorców, że ich działania nie mają charakteru prekursorskiego i ogólnie nie mają sensu, a ich wiara w ten sens jest dziecinadą. Zresztą ogólnie rzecz biorąc oczywiście nie masz racji. Po pierwsze, istnieje społeczny konformizm który (co dowiedzione badawczo - patrz eskperyment Ascha) wielu z nas skłania do absolutnego zaparcia się nawet świadectwa własnych oczu - byle tylko nie odbiegać od grupy. Po drugie - co widać choćby po wątkach - masa niewierzacych matek obawia się, że niechodzące na religię dziecko będzie w efekcie krzywdzone już to poprzez nakreconych odp,owiednio rówieśników, już to przez szkołę. Dlatego zarówno wzmianki na forum, jak i możliwość naocznego przekonania się, że można się nie dostosować i mimo to dobrze się mieć jest bezcenna. I wreszcie po trzecie - jestem zdania, że rozsądne i głeboko wierzące osoby powinny gorąco przyklaskiwać postawom takim, jak prezentuje matka-polka. Udział w calej religijnej otoczcie ludzi niewierzących, olewajacych i skrywajacych bunt szkodzi bowiem nie tylko społeczeństwu in toto, ale także i wierzacym, którzy rozwadniani w ten sposób stają się letnim kisielkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:16 Naprawdę w waszej szkole odbywają się lekcje religii czterech wyznań? Udało się zebrać chętnych? Czy ich zajęcia też są w czasie lekcji czy muszą poczekać tak jak chętni na etykę? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:29 Ja naprawdę nie wiem ilu wyznań. Na pewno 2 minimum, a być może 4. Nie wnikam w to, bo moje dziecko nie chodzi na żadną religię. Są tez kółka zainteresowań i tez nie mam pojęcia jakie i ile dzieci chodzi. Nie znam wyznań innych dzieci z klasy, oprócz wspomnianej sąsiadki a i to niedokładnie, bo z pewnością 50% albo prawosławne albo grekokatol. Jakie są wyznania wiem za to z obserwacji jakie sa swiątynie i widze, że ktoś tam na nabożeństwa chodzi, więc i pewno dzieci ma w wieku szkolnym. A i mamy miejską wigilię międzywyznaniową nawet Zapomniałam słowa, może ekumeniczną by bardziej pasowało. jakbym podała ci nazwę wydarzenia to bys mnie wyśledziła w necie Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:17 "na świstku są kropki do samodzielnego wpisania" Czyli wpiszę "zaratustrianin" i szkoła zorganizuje mi zajęcia??? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:30 spróbuj u siebie albo sprawdź co mówią przepisy, mnie to nie interesuje. Jak chciałam by syn miał pewne zajęcia wspomagające, potrzebne mu, to sprawdziłam podstawę prawna, napisałam wniosek i mi zorganizowali. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:32 U nas jest tylko jedna religia do wyboru, nawet etyki nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 10:34 Nie zorganizuje. Na lekcje religii musi byc siedmiu chetnych w szkole, a w punkcie pozaszkolnym trzech. Zwiazek wyznaniowy musi byc zarejestrowany. zainteresowani sami szukaja nauczyciela religii i ewentualnie lokalu na punkt pozaszkolny. Szkola zatrudnia, wydzial oswiaty sprawdza kwalifikacje nauczyciela i dja eryczalt na ewentualna salke. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love jak to hipokrytka?!? przecież to wy zaczęliście 23.01.17, 08:31 kto niby łaził i gadał że dzieci nie chodzące na religię są gorsze? Przecież wy (katecheci, wy rodzicie i wy wierni). Wszelcy ateiści mieli to gdzieś. Na początku. Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 23.01.17, 23:57 U mnie się zaczynało od dwójki dzieci, a teraz też jest już więcej. Zawsze pierwsi mają najtrudniej Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: Chwalę się - religia w przedszkolu. 27.01.17, 10:29 Adres placówki pani poda, nazwisko i nazwiska dzieci, które dołączyły. Kuria czeka na donos. Odpowiedz Link Zgłoś