Dodaj do ulubionych

antykoncepcja dla młodej dziewczyny

26.01.17, 09:18
Dziewczyny, jestem nie na czasie. Jak ja byłam nastolatką prezerwatywę łączyłam z patentexem. Właśnie dowiedziałam się, że patentex i tego typu środki zostały wycofane. Co stosują teraz nastolatki, które nie chcą/nie mogą brać hormonów?
Obserwuj wątek
    • drosetka Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 09:22
      szklankę wody zamiast, a tak na serio, jak hormonów nie może to zostają metody naturalne plus prezerwatywa, bo przecież wkładki sobie nie zaloży
      • gaskama Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 10:14
        Kurcze, dziwne. Myślałam, że przez ostatnie 20 lat to żele i globuli plemnikobójcze zostały jakoś udoskonalone a nie wyszły z użytku. Hormony nie każda nastolatka chce i może. Szczególnie jeśli nie współżyje regularnie.
        • sundry Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 10:22
          A co jest nie tak z samą prezerwatywa?
          • antypomidorowa Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 10:36
            > A co jest nie tak z samą prezerwatywa?

Ja bym się nie odważyła polegać na gumie w najbardziej płodne dni.
            • d.o.s.i.a Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 10:46
              A musisz uprawiać seks w najbardziej plodne dni?
              • antypomidorowa Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 11:00
                No własnie nie, dlatego żeby wiedzieć kiedy ona są proponowałam gumkę+obserwację cyklu.
              • kolpik124 Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 11:04
                nastolatka uprawia seks, kiedy chata jest wolna big_grin

d.o.s.i.a napisała:

> A musisz uprawiać seks w najbardziej plodne dni?
                >
          • gaskama Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 11:31
            Nic. Zostałam poproszona o porozmawianie z nastolatką, która wychowuje się bez matki. Chciałam się przygotować, gdyby miała pytania.
    • antypomidorowa Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 10:33
      Kiedyś się śmiałam z naturalnych metod, ale dziś poleciłabym obserwację cyklu +gumę.
      I obserwację nie dlatego, żeby wiedzić kiedy gumie można podziękować, tylko wręcz przeciwnie - kiedy lepiej zadowolić się szklanką wody.
      Tylko porządną obserwację cyklu, z mierzeniem temperatury i wykresem, a nie że długość cyklu podzielę na pół... Młodej dziewczynie się przyda.
      • fala86 Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 10:54
        Mnie by sie nie chciało a co dopiero nastolatce... Może implant antykoncepcyjny?
        • dziennik-niecodziennik Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 11:37
          > Może implant antykoncepcyjny?

a co, to nie hormony?... przeciez pisała ze hormonów nie chcą.
        • nangaparbat3 Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 20:31
          A cóż to za problem?
          • milka_milka Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 22.02.17, 10:23
            No dla mnie był. Mierzyłam jakiś czas, obserwowałam i szlag mnie trafiał.
      • mae224 Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 21:41
        Tak, moja obserwacja cyklu + gumka ma teraz 12 lat. I pojawiła się na studiach. wink
        • antypomidorowa Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 22:33
          Ale obserwacja cyklu z z mierzeniem temeparatury czy tylko zaznaczanie okresu w kalendarzu? big_grin
    • d.o.s.i.a Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 10:45
      Mam nadzieje ze ta nastolatka ma przynajmniej 18 lat.
      Gumka powinna wystarczyć, jak mysle. Plus obserwacja cyklu, jak forumki piszą.
      • cosmetic.wipes Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 11:34
        > Mam nadzieje ze ta nastolatka ma przynajmniej 18 lat.

A jak nie ma to co? Do piekła pójdzie?
      • gaskama Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 11:44
        Nie ma 18 lat. A czemu masz nadzieję, że ma przynajmniej 18?
        • kolpik124 Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 11:53
          w tym wieku może niech się zajmie nauką i uprawieniem mniej ekstremalnych sportów? big_grin
          • kalina_lin Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 12:35
            Przecież jedno drugiego nie wyklucza. Może być aktywna seksualnie, sportowo i naukowo. Większość ludzi jest w stanie z powodzeniem pogodzić różne sfery życia.
            • isa_bella1 Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 13:16
              A potem płacz i zgrzytanie zębów...
            • kolpik124 Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 13:21
              w zasadzie masz rację, młodość to młodość, jak się ma 15-16 lat z powodzeniem można pogodzić seks z nauką, w myśl zasady "liczą się twoje potrzeby, jeśli masz ochotę nie odmawiaj sobie" big_grin

kalina_lin napisała:

> Przecież jedno drugiego nie wyklucza. Może być aktywna seksualnie, sportowo i n
              > aukowo. Większość ludzi jest w stanie z powodzeniem pogodzić różne sfery życia.
              • isa_bella1 Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 17:40
                Jasne .15-16 w młodosci ostry seks a po 17stce juz pieluchy i kierat. Mozna i tak.p.s. seks powinien byc jednak zarezerwowany conajmniej dla pełnoletnich...
                .
                • cosmetic.wipes Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 17:43
                  Tak, bo jak powszechnie wiadomo WSZYTKIE dziewczęta, które rozpoczęły współżycie przed osiemnastką natychmiast zachodzą w ciążę big_grin
                • ina_nova Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 27.01.17, 11:24
                  Zaczęłam od 16 roku życia i jakoś do dziś dzieci nie mam. Właśnie po to są rozmowy o skutecznej antykoncepcji, aby tych pieluch uniknąć.
                  • kolpik124 Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 27.01.17, 12:21
                    ty zaczęłaś i miałąś szczęście, inne zaczęły i miały dzieci, inne jeszcze trzymały nogi razem, bo miały jakieś zasady big_grin

ina_nova napisała:

> Zaczęłam od 16 roku życia i jakoś do dziś dzieci nie mam. Właśnie po to są rozm
                    > owy o skutecznej antykoncepcji, aby tych pieluch uniknąć.
                    >
                    • kaz_nodzieja Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 27.01.17, 12:23
                      A jeszcze inne może i ciąży nie miały za to w wieku 25 lat (współżyjąc od rzeczonej 16-stki) przerobione większość lekarstw i antybiotyków na "wenery".
      • kalina_lin Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 11:44
        Jak ma mniej niż 18 lat, to tym bardziej powinna dbać o skuteczną antykoncepcję.
        • kaz_nodzieja Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 27.01.17, 12:17
          Jak ma mniej niż 18 lat niech trzyma nogi razem, jeszcze zdąży je porozkładać.
    • liisa.valo Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 10:59
      Przecież sama guma wystarczy. Jak ma pecha, to i piguła nie zadziała.
      • nowi-jka Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 11:33
        tez nie kumam co jest złego w samej gumie, one nie pekaja jakos masowo, a tylko przy peknieciu jest ryzyko.
        • gaskama Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 11:45
          Guma to podstawa, ale szukam innych opcji. Pzdr.
        • antypomidorowa Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 11:47
          1. Nie pękają ani nie zsuwają się masowo doświadczonym partnerom. Zakładam, że nastolatka ma takiego raczej mniej doświadczonego.
          2. Inaczej na taką możliwość ryzyka patrzy kobieta w stałym związku, która nawet jeśli nie planuje dziecka, to w razie wpadki tragedii nie będzie z tego robić.
          3. Dorosła, zarabiajca kobieta w razie wpadki ma w ciągu kilku godzin ma EllaOne w garści. Nastolatki mają z tym trudniej.
          • black_halo Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 12:46
            Totez natolatce mozna te EllaOne kupic na wszelki wypadek i tyle. Ja mam w domu wlasnie kupione na okolicznosc taka, ze np. peknie mi guma w sobote wieczorem i gdzie bede szukala czynnej apteki.
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 20:53
            Wystarczy przeczytać ulotkę i zastosować do tego co w niej jest napisane. Naprawdę jakieś wielkie doświadczenie nie jest w tej kwestii potrzebne.
      • baltycki Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 12:05
        > Przecież sama guma wystarczy. Jak ma pecha, to i piguła nie zadziała.
        Ale zeby nie zadzialala guma z piguła, potrzebne sa 2 pechy.
    • kalina_lin Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 11:49
      Jeśli współżyje regularnie, to jednak hormony lepsze. Młode dziewczyny bardzo rzadko mają przeciwskazania zdrowotne do ich przyjmowania. Jak współżyje okazjonalnie, to sama prezerwatywa+tabletka "po" w razie problemu.

A co do pianek plemnikobójczych, to większosć z nich nie była rekomendowana do stosowania łącznie z prezerwatywą.
      • gaskama Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 11:53
        To wiem, pamiętam. Myślałam, że ta opcja jest nadal najbezpieczniejsza dla nastolatki, która nie współżyje regularnie.
        • d.o.s.i.a Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 12:57
          Znaczy opcja bez gumki??
      • kokoryczko Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 17:34
        Hormony nie będą dobre dla dziewczyny, która ciągle dojrzewa. Nie do końca są znane długotrwałe skutki brania tych leków. Żeby nie było, sama 5 lat stosowałam taką antykoncepcję, od 22 roku życia, pomogły mi zahamować rozwój pcos, ale nie były całkowicie obojętne dla mojego organizmu (obrzęki, gorsze przyswajanie hormonów tarczycy, słabsze libido).

Przede wszystkim zanim się je zastosuje trzeba zrobić wszelkie badania pod kątem krzepliwości, działania wątroby i douczyć się w kwestii możliwych interakcji z innymi lekami / jedzeniem. I sprawdzać co pół roku czy nic się nie dzieje (bałam się okropnie potencjalnej zakrzepicy).

To metoda dla systematycznej osoby.

Dobrej jakości prezerwatywa, przechowywana i użyta we właściwy sposób powinna zupełnie starczyć do sporadycznych kontaktów seksualnych.
      • milka_milka Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 22.02.17, 10:25
        Genialny pomysł, trucie młodego organizmu hormonami.
    • kropkacom Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 11:49
      Moim zdaniem prezerwatywa i umiejętne jej używanie. Wiedza o tym jak musi być założona i aby znalazła się członku wtedy kiedy ma tongue_out Obserwacja syklu u nastolatki... Pobożne życzenie najczęściej. Z naciskiem na pobożne smile Sama nie stosowałam nigdy kalendarzyka i nie będę nigdy tej metody forsować.
      • antypomidorowa Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 12:42
        > Sama nie stosowałam nigdy kalendarzyka i nie będę nigdy tej metody forsować

Ale co rozumiesz przez kalendarzyk? Jeśli wyznaczanie owulacji i dni niepłodnych na podstawie długości cyklu to rozumiem. Ale jeśli w grę wchodzi termometr + ewntualnie obserwacja śluzu, to jakoś inaczej to do mnie przemawia. Zwłaszcza jeśli to nie w celu jedynej ochrony, ale wyznaczenia najniebezpieczniejszych dni.
      • madzioreck Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 27.01.17, 01:04
        Osłabia mnie poziom wiedzy dorosłych kobiet. Ja rozumiem, ze te wszystkie naturalne metody nie każdemu muszą pasować, ale mylić obserwację cyklu z kalendarzykiem...
        • madami Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 27.01.17, 11:05
          Prawda madzioreck, smutna prawda. Kobiety nie mają pojęcia jak funkcjonuje ich organizm a szkoda bo jest to w ich własnym interesie. Głupota? Lenistwo? Ograniczenie? Wszystko na raz?
          • grrrrw Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 27.01.17, 11:47
            www.ladycomp.pl/Komputery_cyklu__9
    • stacie_o Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 12:53
      Guma+ellaone w zapasie na wypadek pęknięcia gumiszona.
    • lauren6 Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 13:00
      Minitabletka.
    • onnomatopeja Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 13:05
      Prezerwatywa dobrej jakości chyba będzie najlepsza, zwłaszcza jeśli dziewczyna nie ma stałego chłopaka. Plus obserwacja cyklu też się przyda. Tylko z gumką trzeba poćwiczyć, żeby dobrze założyć, ale i zdjąć - może się zsunąć, a wtedy kiepsko.
      • kokoryczko Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 17:36
        gorzej jak ktoś zaczyna zabawę bez gumki, a potem ją zakłada przed końcem (takie kwiatki czytałam na forach w tematach "czy mogę być w ciąży?")
      • kaz_nodzieja Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 27.01.17, 12:15
        Jak nie ma stałego chłopaka to niech się nie szmaci.
        • antypomidorowa Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 27.01.17, 18:24
          IMO seks nastolatki z kolegą (a nie jakimś stałym, zaręczonym chlopakiem) zdecydowanie mniej podpada pod definicję szmacenia niż romans z żonatym facetem. Ale to IMO.
    • madami Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 13:10
      Obserwacja cyklu plus guma. Każda młoda dziewczyna powinna prowadzić obserwacje swojego cyklu i uczyć się rozróżniać poszczególne fazy.
    • yamilca197 Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 20:03
      Prezerwatywa,jesli chlopak staly i seks czesty to hormonalna.
      • bergamotka77 Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 20:27
        Prezerwatywa z uwagi na ochronę również przed HIV i chorobami przenoszonymi drogą płciową.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 20:55
          No właśnie. Pierwszy komentarz, który podejmuje tą kwestie. Jeśli seks okazjonalny i z różnymi partnerami, to nie ma w ogóle innej opcji niż guma.
          • yamilca197 Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 26.01.17, 22:17
            To jest wlasciwie tak oczywiste,ze nie trzeba chyba nawet o tym wspominac.
    • kaz_nodzieja Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 27.01.17, 12:14
      Najlepsza antykoncepcja dla każdej normalnej nastolatki to nogi razem.
      • an.16 Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 22.02.17, 09:44
        Bardzo lubię taka pozycję Ty też?
    • lot.ti Re: antykoncepcja dla młodej dziewczyny 27.01.17, 13:19
      pigułka jednoskładnikowa ORAZ prezerwatywa
      nastoletnia ciąża to wielkie ryzyko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka