Dodaj do ulubionych

Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się"

26.01.17, 11:18
Oto taki artykul dzis przeczytalam:

natemat.pl/200085,szwedzi-milcza-i-ustepuja-im-miejsca-ten-kraj-niedlugo-sie-rozleci-mieszkancy-malm-boja-sie-w-innych-miastach-tez
ciekawa jestem czy sa tu forumki ze Szwecji i jak to wg nich wyglada. Czy to znow sensacja gazeciana czy jest tak naprawde.-?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się" 26.01.17, 11:34
      Czytałam, cóz można powiedzieć... należało się tego spodziewać = mają co chcieli.
      • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 19:57
        Raczej po prostu kłamstwa. Pozdrawiam ze Szwecji.
    • jagienka75 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się" 26.01.17, 12:13
      oglądałam swojego czasu reportaż o tym mieście i rzeczywiście, jest tam bardzo nieciekawie.
      reportaż leciał w telewizji i wiem, że krąży gdzieś w internecie, więc można go obejrzeć.
      jakieś 2 lata temu było to miasto muzułmańskie już w 25 procentach.
      • cersei8 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 15:15
        Straszne, ale nalezalo sie tego spodziewac. Coz, oni sie nie integruja, taka prawda
    • woman_in_love Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 26.01.17, 12:29
      reporters.pl/5039/stan-wojenny-w-szwecji-gangi-przejely-miasto/

Niestety ktokolwiek by chciał to zmienić będzie rasistą. W którymś momencie ludzie jednak przestaną się bać nazwani rasistami (mnie np. to już nie obchodzi), wypuszczą "Breivika", wyprowadzą wojsko na ulicę i zrobią porządek. Albo przegrają i wyemigrują do Polski chociażby.
      • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 26.01.17, 20:00
        Już widzę te tłumy Szwedów emigrujących do Polski. Taki drobiazg: w Szwecji przeciętny Szwed jest oburzony i wściekły bo imigranci zgwałcili kobietę i transmitowali to na fejsie - w ogóle nie komentując faktu, że pani prawdopodobnie trzeźwa nie była, bo jest dla niego oczywiste, że kobiety, choćby pijanej jak worek, zgwałcić nie można. W Polsce ŻONY panów ratowników gwałcących tłumaczkę bronią panów i twierdzą, że pani była nawalona i sobie to wymyśliła.
        • triss_merigold6 Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 26.01.17, 20:02
          Żony czy matki tych islamistów zapewne również ich bronią.
          • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 26.01.17, 20:05
            Ale społeczeństwo ich nie broni. A u nas i owszem, broni. A w każdym razie w przypadku praktycznie każdej zgwałconej kobiety czy dziewczynki dopatruje się jej winy.
            • kaz_nodzieja Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 26.01.17, 20:41
              U nas też nie broni się gwałcicieli. Ani nie ukrywa gwałtów, a zdaje się Wy lubicie ukrywać przed światem pewne incydenty o ile dopuszczają się ich Panowie lekko śniadzi na twarzy, jak podczas festiwalu dla młodzieży?
              • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 26.01.17, 20:50
                Jakie "Wy"? Zapewniam Cię, że Szwedzi o tym rozmawiają i też są oburzeni i wściekli. Ciała dała policja, to fakt.
                Przeciętny Szwed na wieść o tym, co przedstawiciele KK wyczyniają w Polsce z dziećmi i jakie poglądy na to co jest gwałtem a co nie ma przeciętny polski smalec alfa, jest przerażony. W Polsce nie ukrywa się gwałtów? Żartujesz chyba. Jeśli sprawcą jest ksiądz, rusza w ruch machina.
                Trudno mi opisać, jaki tu panuje spokój i jak bardzo bezpiecznie można się czuć. Uświadomiłam sobie to w ostatni weekend, bo byłam w Polsce i miałam okazję być w osiedlowym markecie, gdzie akurat przeciętni przedstawiciele polskiej branży budowlanej o twarzach mocno zmęczonych życiem zastanawiali się, co kupić koledze do picia. Poczułam się zagrożona, wewnętrznie struchlałam, mimo że mnie osobiście nie zaczepiali ani nic złego mi nie robili. I uświadomiłam sobie, że się od tego odzwyczaiłam przez tak krótki czas i że pewnie zwykły obywatel Szwecji na moim miejscu opisałby to miejsce jako "niebezpieczne", a był to tylko zwykły osiedlowy market w biały dzień, nic złego się nie działo.
                • kaz_nodzieja Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 26.01.17, 21:09
                  Za księży już się wzięli, do tego stopnia, że słowo "ksiądz" powoli zaczyna się niemal równać słowu "pedofil".
                  Poza tym niech Szwedzi patrzą na lepszych od siebie, a nie gorszych, przecież nie chcą równać do dołu, prawda?
                  U mnie na osiedlu jest budowa. Często widuję Panów budowlańców, w zasadzie od dobrych kilku lat bo wcześniej było budowane jeszcze inne osiedle, teraz kolejne. Nigdy nie czułam się zagrożona. Kupują te swoje bułki czy inne produkty i tyle. Dziś w sklepie jakaś kobieta z pełnym wózkiem zakupów (oni mieli pojedyncze) ich przepuściła, skomentowali "Ale miła Pani".
                  • nathasha Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 26.01.17, 21:13
                    "Za księży już się wzięli" slucham???
                  • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 26.01.17, 21:14
                    Ale ja nie mówię że budowlańcy są źli. Ja tylko mówię, że tamci panowie mieli za sobą - po twarzach sądząc - bardzo dużo wypitych napojów wyskokowych i prawdopodobnie długą i naznaczoną niewielkimi sukcesami karierę w branży budowlanej. Ja rok temu też nie czułabym się zagrożona. Tym razem się czułam i właśnie dzięki temu uświadomiłam sobie, jak bardzo odzwyczaiłam się od pewnych rzeczy, sytuacji czy zachowań. Podobnie zresztą czuję się teraz, gdy jadę samochodem po trójmiejskiej obwodnicy, a jeszcze rok temu nie robiło to na mnie w ogóle wrażenia.
                    Co do Szwedów - oni niewiele mają lepszych od siebie jeśli chodzi o poziom bezpieczeństwa. To jest całkiem nieźle funkcjonujący kraj, wbrew temu, co próbuje Wam wmówić np. polski rząd.
                  • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 26.01.17, 21:16
                    A, i jeszcze takie pytanie - za których księży konkretnie się wzięli? Nazwisko jakiegoś ukaranego poproszę. Przeniesienie do innej parafii nie liczy się jako kara.
                    • kaz_nodzieja Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 26.01.17, 21:32
                      Choćby tego, który molestował dzieci na Dominikanie. Dostał wyrok więzienia.
                      • nathasha Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 26.01.17, 21:44
                        a z wesolowskim co sie stalo? przypomnij prosze? oczywiscie zanim niby popelnil samobojstwo.
                      • baltycki Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 26.01.17, 21:46
                        Były arcybiskup Józef Wesołowski, który był oskarżany o pedofilię i oczekiwał na proces w Watykanie, zmarł w piątek o 5 rano - informuje Catholic News Service.

Józef Wesołowski był najwyższym byłym dostojnikiem Kościoła sądzonym za pedofilię, pierwszym, którego proces w tej sprawie miał toczyć się w Watykanie. Jednak 10 lipca, na dzień przed pierwszym posiedzeniem sądu Wesołowski trafił do szpitala, a postępowanie zostało odroczone.

Oskarżenia dotyczyły pedofilii. Hierarcha miał molestować chłopców na Dominikanie, gdzie pełnił godność nuncjusza apostolskiego.
                        • nathasha Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 26.01.17, 21:53
                          ale kaznodzieja zdaje sie mowi o wojciechu g, ktory istotnie skazany zostal. mnie chodzi o to ze to dobranie sie to moze dotyczyc takich plotek ktore sie ewentualnie rzuci na pozarcie jak juz nie ma innego wyjscia, swoich sie zawsze bedzie chronilo, vide wesolowski czy paetz - a zwlaszcza teraz, teraz to nawet szeregowy ksiadz za taki czyn nie zostanie skazany.
                  • pitahaya1 Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 26.01.17, 21:21
                    W jakim sensie "się wzięli"?
                    • kaz_nodzieja Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 09:45
                      Już nie ukrywa się takich spraw, a jeżeli gdzieś wyjdzie, że jednak się gdzieś ukrywało przez lata jest to później napiętnowane (i słusznie) w prasie i mediach. Coraz częściej pisze się też o pijanych księżach za kółkiem. I słusznie.
                      • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 11:20
                        Żartujesz chyba, gdzie, w Polsce?
                        • kaz_nodzieja Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 13:01
                          Tak, w Polsce. Widuję co pewien czas na portalu Interii czy GW informację typu, że w dniu tym i tym złapano na gazie księdza.
                • lady-z-gaga Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 08:10
                  "Poczułam się zagrożona, wewnętrznie struchlałam, mimo że mnie osobiście nie zaczepiali ani nic złego mi nie robili"

To czym czułas się zagrożona, skoro nic złego nie robili? Tym, że to byli budowlańcy, czy że kupowali alkohol? Czyżby w Polsce budowlańcy masowo atakowali kobiety i szwedzka prasa o tym pisała?
                  Z Twoich postów wynika, że teraz wszystko Cię w Polsce przeraża, bo się odzwyczailas. Tyle, że linkowane artykuły nie piszą o wydumanym przeraźeniu przyjezdnych, tylko o realnych zagrożeniach dla stałych mieszkancach.
                  • kaz_nodzieja Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 09:43
                    Strach pomyśleć jakby się czuła gdyby do budowlańców dołączył jeszcze ksiądz.
                    • triss_merigold6 Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:03
                      Może przywykła do tego, że w Szwecji i Norwegii dostęp do alkoholu jest ograniczony i kupowanie % ot tak w biały dzień, może szokować.
                      • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:19
                        Nie zauważyłam, żeby był specjalnie ograniczony, kto chce może kupić. Sklep z alko w centrum handlowym otwarty - wbrew plotkom - w sobotę i niedzielę, do wieczora, tak jak całe centrum handlowe.
                        Fakt, odzwyczaiłam się od faktu, że w kolejce do kasy stoję obstawiona skrzynkami wódki, wśród przepychających sie i drących się jeden do drugiego meneli. Właśnie o tym piszę.
                        • kolpik124 Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:28
                          rzeczywiście masz traumatyczne przeżycia ze swojego powiatu...sklep spożywczy ze skrzynkami wódki przy kasie i tłumem meneli w ogonku...to musiało być jakieś gangsta neigbourhood big_grin

chicarica napisała:

> Nie zauważyłam, żeby był specjalnie ograniczony, kto chce może kupić. Sklep z a
                          > lko w centrum handlowym otwarty - wbrew plotkom - w sobotę i niedzielę, do wiec
                          > zora, tak jak całe centrum handlowe.
                          > Fakt, odzwyczaiłam się od faktu, że w kolejce do kasy stoję obstawiona skrzynka
                          > mi wódki, wśród przepychających sie i drących się jeden do drugiego meneli. Wła
                          > śnie o tym piszę.
                          >
                          • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:33
                            Gdańsk, moje rodzinne miasto, dzielnica mieszkaniowa z budynkami mającymi max 10 lat, raczej nie tanie mieszkania, zamieszkana przez korposzczury i kredyciarzy. Bawi mnie, że się tak dowartościowujesz.
                            • kaz_nodzieja Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:35
                              Myślę, że to musi być ta sama sieć sklepów z której pochodzi słynny Ajax z Borzęcina wink
                              • nenia1 Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 12:37
                                kaz_nodzieja napisała:

> Myślę, że to musi być ta sama sieć sklepów z której pochodzi słynny Ajax z Borz
                                > ęcina wink

big_grin

• kolpik124 Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:36
                              i osiedlowa żabka ze skrzynkami wódki przy kasie, a ponoć Gdańsk to Polsa A big_grin

jeszcze parę lat w Szwecji i spłacisz kredyt big_grin

chicarica napisała:

> Gdańsk, moje rodzinne miasto, dzielnica mieszkaniowa z budynkami mającymi max 1
                              > 0 lat, raczej nie tanie mieszkania, zamieszkana przez korposzczury i kredyciarz
                              > y. Bawi mnie, że się tak dowartościowujesz.
                              >
                              • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:39
                                Nie do końca rozumiem, co cię tak bawi. Jak już powiedziałam, nie wyjechałam do Szwecji z przyczyn finansowych, bardziej z mentalnych - zmęczyłam się polskim piekiełkiem, które reprezentujesz między innymi ty. Rzadko bywam ostatnio na tym forum i właśnie mi przypomniałaś dlaczego.
                                • kolpik124 Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:44
                                  oczywiście, każdy zmywak wyjeżdża tam z powodów mentalnych big_grin
                                  • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:53
                                    Jako pracownica zmywaka siedzę właśnie przy kompie w pracy big_grin big_grin big_grin
                                    • kolpik124 Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:55
                                      no widzisz, nawet w lepszejszej wieczorowej knajpie cię nie zatrudnili i został ci bar mleczny big_grin

kup sobie smartfona, jak spłacisz kredyt za mieszkanie big_grin

chicarica napisała:

> Jako pracownica zmywaka siedzę właśnie przy kompie w pracy big_grin big_grin big_grin
                                      >
                                      • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 11:21
                                        Ale ja już mam smartfona, nawet dwa smile
                            • triss_merigold6 ??? 27.01.17, 10:42
                              Błagam.
                              Skrzynki z wódką nie stoją luzem w sklepach osiedlowych tylko są w wydzielonej niesamoobsługowej części, podaje ekspedientka i jest osobna kasa.
                              W tzw. nocnych 24 - piwa luzem, wysokoprocentowe alkohole podaje ekspedientka.
                              Stoją na półkach w marketach - Biedronce czy Tesco, bo np. w Almie był osobny dział z alkoholami (poza piwem).
                              Carrefour, Żabka - piwa w skrzynkach, wódki/wina podaje ekspedientka.

Qrde, na Pradze mieszkam, w życiu zdarzyło mi się kupować % czy inne rzeczy chyba o wszystkich porach dnia i nocy i tłum nietrzeźwych przepychających się w celu kupna kolejnego browara widywałam na koncertach i w klubach, nie w sklepach.
                              • kolpik124 Re: ??? 27.01.17, 10:45
                                a to są te tłumy żuli i meneli big_grin

https://www.swiatrolnika.info/images/galerie/galeria_z_lawaro/1.jpg
                                • chicarica Re: ??? 27.01.17, 10:57
                                  To chyba otwarcie jakieś? Kasy są za plecami fotografa.
                              • chicarica Re: ??? 27.01.17, 10:56
                                Triss, jak bozię kocham, Delikatesy Lawaro w Gdańsku na Ujeścisku. Nie był to tłum meneli, tylko kilku panów o twarzach zmęczonych życiem głośno zastanawiających się co będzie pił ich kolega. Było ich ze trzech i właśnie to mnie uderzyło, że coś czego rok temu nie zauważyłabym nawet, w tym momencie odebrałam całkiem podświadomie jako zagrożenie, czy nieprzyjemną sytuację. Cały czas usiłuję tu przekazać, że dla Szweda takie coś też mogłoby spowodować sklasyfikowanie okolicy i sytuacji jako nieprzyjemnej i zagrażającej, podczas gdy dla Polaka jest to normalna sobota w osiedlowym sklepie.
                                • triss_merigold6 Re: ??? 27.01.17, 11:07
                                  Ok. Wciąż nie rozumiem dlaczego - jeśli nie zwracali się do Ciebie, nie komentowali Twojej osoby ani nikogo wokół, nie pokrzykiwali - zaklasyfikowałaś tę sytuację jako zagrożenie.
                                  • chicarica Re: ??? 27.01.17, 11:18
                                    Po prostu - wokół był hałas, i kolesie o nieprzyjemnych twarzach przepychający się wokół mnie i wywrzaskujący do siebie przekleństwa. Reakcja na poziomie gadziego mózgu, tak po prostu wewnętrznie skuliłam się w sobie i mój mózg podświadomie zarządził jak najszybszą ewakuację. Właśnie dlatego jak stamtąd wyszłam i pomyslałam sobie: wtf, przecież nic takiego się tam nie działo, uświadomiłam sobie tę różnicę i przyczyné tej reakcji.
                                    • kaz_nodzieja Re: ??? 27.01.17, 11:52
                                      Współczuję. Jesteś dorosłą, dojrzałą kobietą, a mimo to się przestraszyłaś. Pomyśl jak musiały się czuć molestowane szwedzkie nastolatki na festiwalu młodzieżowym gdzie spotkała je realna krzywda. Dla wielu z nich nieodwracalna (bardzo młody wiek, upokorzenie, poczucie naruszenie ich ciała, a potem jeszcze jak kokardka na prezencie milczenie mediów, tak jakby nic wielkiego się nie stało).
                                      • chicarica Re: ??? 27.01.17, 12:17
                                        No pełna zgoda, skandal absolutny. Szwedzi są tym też oburzeni. Właśnie wracam z kawki z personelem z mojej firmy, gdzie dyskutowano na temat gwałtu transmitowanego na fejsie. Są wściekli. Czy u nas ktoś jest wściekły z powodu nastolatki więzionej i gwałconej przez księdza?
                                    • olena.s Re: ??? 27.01.17, 12:40
                                      Po prostu - wokół był hałas, i kolesie o nieprzyjemnych twarzach przepychający
                                      > się wokół mnie i wywrzaskujący do siebie przekleństwa. Reakcja na poziomie gadz
                                      > iego mózgu, tak po prostu wewnętrznie skuliłam się w sobie i mój mózg podświado
                                      > mie zarządził jak najszybszą ewakuację.

Zostaw, nie pojmą.
                                      Jeżeli ktoś funkcjonuje w jednej rzeczywistości, to mniej więcej dokładnie ocenia poziom zagrożenia i reaguje adekwatnie.
                                      Jeżeli żyje w różnych rzeczywistościach, to mogą go spotkac takie niespodzianki. In plus i in minus.
                                      I wszysto jedno, czy to są rżne rzeczywistości geograficzne i kulturowe, czy rozdzielone tylko czasem.
                                      To jest przeciez dokładnie reakcja konia starego wiarusa na trąbkę - podobnie jak reakcja mojej matki, która na dźwięk ciężkiego samolot odruchowo się kuliła, choć od bombardowań minęły dekady i dekady.
                                      • chicarica Re: ??? 27.01.17, 14:47
                                        O, to, to. Podobnie w sumie miałam jak sobie kiedyś pojechałam do jednego z krajów Afryki Północnej (nie, nie Egiptu) i zlądowałam na lokalnym targowisku. Nic złego obiektywnie się tam nie działo, najprawdopodobniej tak tam po prostu wygląda na codzień, ale ja po prostu nie byłam przyzwyczajona do sprzedawców ciągnących mnie za rękę i do setek par oczu na mnie patrzących, więc mój mózg dał mi sygnał "nie patrz na nikogo, nie dotykaj żadnego towaru, ewakuuj się jak szybko się da". Prawdopodobnie straciłam wtedy okazję do poznania lokalnego kolorytu i każdy z lokalsów powiedziałby mi, że o co cho, przecież było zajebiście, dzień jak codzień, targ jak targ.
                                        Warto czasami spojrzeć na własny kraj okiem tak trochę z zewnątrz i zastanowić się, jak to może widzieć ktoś, kto jest spoza tego naszego swojskiego kręgu.
                                        • triss_merigold6 Re: ??? 27.01.17, 14:53
                                          No, błagam, przekroczenie granicy bariery fizycznej to poważne naruszenie przestrzeni osobistej. Obrzydliwe. Nieco mniejszy kaliber to namolne wgapianie się w kogoś czy wrzeszczenie w kierunku obcego człowieka, niestety akurat w takich zachowaniach celują południowcy.
                                        • lady-z-gaga Re: ??? 27.01.17, 15:34
                                          >Warto czasami spojrzeć na własny kraj okiem tak trochę z zewnątrz i zastanowić się, jak to może widzieć ktoś, kto jest spoza tego naszego swojskiego kręgu.

Właśnie się zastanawiam, jakim cudem niektorym ludziom wystarczy wyjazd na pewien czas, aby natychmiast poczuli się osobami z zewnątrz.
                                          • chicarica Re: ??? 27.01.17, 16:15
                                            Skąd ten wniosek, że jest to jeden wyjazd i tylko na pewien czas?
                                          • princesswhitewolf Re: ??? 27.01.17, 16:26
                                            no ale to normalne przeciez ze jesli poznajesz szersza game czegos ( inne nacje) to i masz szersza perspektywe. Ja nie wiem czy chodzi o czucie sie osoba "z zewnatrz" ale chyba bardziej chodzi o poznanie innych opcji i mozliwosc porownania.

Tylko ze faktycznie duzo emigrantow nowych, z krotkim stazem jest czesto nieobiektywna i uwaza ze w Polsce wszystko jest gorsze, a tak nie jest.
                                            • chicarica Re: ??? 27.01.17, 18:39
                                              No pewnie że nie jest. Tylko wiesz, zawsze robisz sobie jakiś taki rachunek gdzie Ci się bardziej podoba i jakoś z dziwnych powodów kierunek emigracji jest jeden.
                                              Z ciekawostek, jedna moja koleżanka z poprzedniej pracy właśnie do tamtej pracy powróciła z USA. (Tak, taka firma że przyjmuje z powrotem nawet jak człowiek odejdzie, uprzedzam pytania, ja też mogę tam wrócić w każdej chwili). Do Polski, a jest Amerykanką. No ale ona z Georgii jest, z moich kontaktów z ludźmi z Georgii wynika, że też bym nie chciała wśród nich mieszkać wink
                                          • olena.s Re: ??? 27.01.17, 17:47
                                            > Właśnie się zastanawiam, jakim cudem niektorym ludziom wystarczy wyjazd na pewi
                                            > en czas, aby natychmiast poczuli się osobami z zewnątrz.

A, nie wiem.
                                            Ale mogę ci z własnego doświadczenia arabskiego opowiedzieć taka historyjkę.
                                            W tych krajach mężczyźni separują się od kobietw sensie pilnują dystansu fizycznego. Nawet przepuszczali mnie czasem w ogonku, żebym sobie załatwiła, poszła i nie zagrażała.
                                            No i po paru latach poszłam tam do maleńkiego biura, żeby coś załatwic.
                                            Pod ścianą były 4 ustawione ściśle krzesła dla oczekujących. Siedziałam na jednym z nich, obok pusto. I wtedy wszedł jakiś facet i usiadł koło mnie! Chociaż mógł dalej! "No co za cham jakiś" pomyślało mi sie z oburzeniem i koso na niego łypnęłam. Dopiero po parunastu sekundach otrzeźwiło mnie, że facet z USA, ja z Polski, usiadł, to usiadł i czego ja się właściwie czepiam?
                                            Z drugiej strony, lekko spłoszyła mnie w Polsce grupa paru nastolatków w galerii handlowej. Nic złego nie zrobili - ot, byli dośc glośni i szli jak taran, szeroko, jak na strzelaninę w westernie. Po doświadczeniach katarskich, gdzie taie zachowanie się nie zdarza, poczułam sie zagrożona. Odwykłam i tyle.
                                            • chicarica Re: ??? 27.01.17, 18:23
                                              Dokładnie takie samo miałam odczucie.
                                              Wcześniej z różnymi Skandynawami miałam kontakt i czasami dziwiło mnie, jak oni na pewne rzeczy reagują, zresztą rozmawialiśmy o tym np. z moim przyjacielem Finem. Sporo bym mogła opowiedzieć anegdotek. Tym razem sama siebie przyłapałam na takiej samej reakcji - i zdałam sobie sprawę, że odwykłam i że zaczynam ich rozumieć.
                                              I rozumiem też, dlaczego Szwed sytuację, w której musi przejść halą dworcową w której jacyś dziwni kolesie przekrzykują się między sobą albo gapią się na niego spode łba, odbierze jako potencjalnie niebezpieczną, a np. dla przeciętnego Polaka na dworcu w Gdańsku jest to absolutna normalka i nic się nie stało, Polacy, nic się nie stało.
                                              Szwedzi wyczuwają że Szwecja się zmieniła, to fakt.
                                            • kaz_nodzieja Re: ??? 27.01.17, 18:42
                                              W tej samej Polsce pewnie odwykłaś od nakładania szmaty na łeb gdy wychodzisz poza dom.
                                              • olena.s Re: ??? 27.01.17, 18:54
                                                To bardzo zabawne jak puszczają ci nerwy.
                                            • kicia7 Re: ??? 28.01.17, 11:11
                                              Tak z ciekawości - w jakich to arabskich krajach mężczyźni pilnują dystansu fizycznego do kobiet? Bo, mając do czynienia z arabskimi studentami płci męskiej cholery dostaję, jak pchają się na mnie w czasie rozmowy. Nie przeszkadza mi specjalnie, że to arabscy faceci, ale jestem dalekowidzem i z odległości mniejszej niż pół metra nie widzę twarzy, tylko galaretę, a gadać do galarety nie znoszę.
                                              • olena.s Re: ??? 28.01.17, 12:19
                                                Bazując na rozmaitych forumowych opowieściach (sama mam tylko mikre doświadczenia egipskie) przyjmuję, że jest zasadnicza różnica między Arabami z Zatoki a Arabami z Maghrebu. W Egipcie usiłował mnie obmacac właściciel pustego antykwariatu do którego weszłam w towarzystwie wyskoiego kumpla, w Zatoce na ulicy, w biurze, w sklepie faceci utrzymują dystans fizyczny. Podobnie postrzegały to moje młodsze znajome. Myślę też, że w Zatoce jest o wiele większa obyczajowa kontrola społeczna plus o wiele lepiej funkcjonujące państwo.
                                                • olena.s Re: ??? 28.01.17, 12:22
                                                  A, pytałaś gdzie, a nie - dlaczego.
                                                  Katar, Bahrajn, Emiraty.
                                  • araceli Re: ??? 27.01.17, 11:21
                                    triss_merigold6 napisała:
                                    > Ok. Wciąż nie rozumiem dlaczego - jeśli nie zwracali się do Ciebie, nie komento
                                    > wali Twojej osoby ani nikogo wokół, nie pokrzykiwali - zaklasyfikowałaś tę sytu
                                    > ację jako zagrożenie.

Nie rozumiesz, bo jesteś Polką, niewyściubiającą nosa poza Polskę i nie rozumiesz, że można inaczej smile Stanie w tłumku przeklinających pijaczków to dla Ciebie standard.
                                    • kolpik124 Re: ??? 27.01.17, 11:24
                                      ta starsza pani na pierwszym planie musi słać mocne wiąchy big_grin
                                      • chicarica Re: ??? 27.01.17, 11:31
                                        Kolpik, dyskusja z tobą to strata czasu. Bez odbioru!
                                    • kaz_nodzieja Re: ??? 27.01.17, 11:49
                                      A Ty jesteś emigrantką? Od kiedy?
                                    • lady-z-gaga Re: ??? 27.01.17, 15:36
                                      >Nie rozumiesz, bo jesteś Polką, niewyściubiającą nosa poza Polskę i nie rozumiesz, że można inaczej

Można po prostu lepiej mieszkać i nie wyściubiać nosa poza Polskę - są takie miejsca i sklepy, gdzie tłumku pijaczków nie uświadczysz.
                                      • chicarica Re: ??? 27.01.17, 16:22
                                        Heh, widzisz... mnie też ten "tłum pijaczków" akurat w tamtym miejscu i tamtym czasie zaskoczył. Forum jak zawsze sprawne i czujne w próbach dosrywania człowiekowi big_grin
                                      • araceli Re: ??? 27.01.17, 17:27
                                        lady-z-gaga napisała:
                                        > Można po prostu lepiej mieszkać i nie wyściubiać nosa poza Polskę - są takie
                                        > miejsca i sklepy, gdzie tłumku pijaczków nie uświadczysz.

Wooooooooow! Niesamowite! Okazuje się, że w Polsce TEŻ są miejsca lepsze/spokojniejsze i takie, które należy omijać! Nieeeemoooożliiiiweeeee big_grin big_grin big_grin
                                • kaz_nodzieja Re: ??? 27.01.17, 11:58
                                  Tak, w Polsce ludzie (u mnie głównie studenci) w soboty śmieją kupować alkohol w sklepie. Zgroza...Czasami też jeżeli są z kolegami czy koleżankami rozmawiają ze sobą na temat swoich zakupów. Zgroza... Jeżeli dużo imprezują, a jednocześnie uczą się i pracują mogą mieć zmęczone twarze. Kolejna zgroza...
                                  Za to jak na miejskim sylwestrze czy festiwalu dla młodzieży ktoś kogoś tam zgwałci to nic nie znaczący incydent, nie wpływający na bezpieczeństwo. Zdarza się i tyle. Najważniejsze, że gwałciciele nie kupowali w sklepie wódki.
                                  • chicarica Re: ??? 27.01.17, 12:20
                                    Te zmęczone twarze to była taka metafora, chodziło o zmęczenie hektolitrami wychlanej w życiu wódy. Jak już powiedziałam, dzięki za wyjaśnienie mi jak jest w Szwecji, bo chyba o to chodziło w wątku. W której części Szwecji mieszkasz, jeśli mogę spytać? big_grin
                                    • nathasha Re: ??? 27.01.17, 12:29
                                      nie no, w zadnej, triss zna szwecje jedynie z doniesien jak sie tam okropnie zyje i jak muzulmanie przejmuja kontrole nad krajem. na wszelki wypadek nie wyjezdza tez za granice, bo raz ze mogloby ja zszokowac ilosc niebialych osob na ulicy a dwa nie daj Boze ktos by jeszcze ja zgwalcil bo gwalca wiadomo ze tylko muzulmanie, glownie uchodzcy, ale ci od pokolen tez, i oczywiscie policja wszystko ukrywa.
                                • nenia1 Re: ??? 27.01.17, 13:02
                                  chicarica napisała:

> Cały czas usiłuję tu
                                  > przekazać, że dla Szweda takie coś też mogłoby spowodować sklasyfikowanie okol
                                  > icy i sytuacji jako nieprzyjemnej i zagrażającej, podczas gdy dla Polaka jest t
                                  > o normalna sobota w osiedlowym sklepie.

Ale wiesz, że to nie jest fakt, tylko jakieś twoje dziwne wyobrażenie? Może zresztą nie dziwne, bo prezentujesz charakterystyczny rys dla części emigrantów będących w fazie ekscytacji.
                                  Byłam w Szwecji i panów o zmęczonych twarzach z puszką alkoholu w ręce również widziałam, nie mówiąc o tym, że powszechnie znaną tajemnicą poliszynela jest fakt istnienia domowych bimbrowi w małych drewnianych domkach letniskowych rozsianych po Szwecji. Nie uwierzę też, że nie widziałaś szwedzkich samochodów na promach po dach załadowanych alkoholem przywożonym z innych krajów z uwagi na "półprohibicję" i kosmiczne ceny.
                                  • malwa51 Re: ??? 27.01.17, 21:11
                                    Chica nie pisze, gdzie mieszka, a faktem sa "dzienne rejsy" do Danii (chodzi o sklep alkoholowy na pokladzie promow. W to, ze Szwedzi to wrazliwe misie, ktore kula sie na podniesony glos i widok podchmielonych osob tez nie wierze. Chyba ze pisala o emerytach, ktorzy do centrum czy na zakupy wybieraja sie raz na ruski rok tongue_out
                                    Co do kupujacych alkohole w duzej ilosci, to mozna sobie zajrzec do Systembolaget na lekcje pogladowa przed jakims swietem ochlejstwa. Midsommar na przyklad. Paczkami biora i te drogie, a slabe piwo zgrzewkami przed weekendem w zwyklych supermarketach rowniez, jak najbardziej (tylko tam sprzedaja tylko do 3,5 promila).
                        • lady-z-gaga Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:31
                          Nie bardzo rozumiem. Wodka zawsze stoi przy kasie, czy budowlańcy kupowali po skrzynce w czasie pracy i na plecach nieśli je na budowę?
                          • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:34
                            Chyba w tym sklepie tak po prostu stoi. Nie zauważyłaś tego, że w Polsce w sklepach osiedlowych bardzo wyeksponowana jest wódka? Nawet w głupim Lidlu do kasy stoisz wśród półek z alko.
                            • kaz_nodzieja Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:36
                              W sklepach osiedlowych (choćby ze względu na kradzieże) mocny alkohol jest za ladą, w części niedostępnej dla klientów, sprzedawca go podaje na życzenie.
                              W większych sklepach zdarza się, że jest na normalnych półkach. Ale nie w skrzynkach (chyba, że akurat była dostawa i personel rozpakowywał).
                              • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:41
                                Nie tam akurat. Nie pamiętam czy to były skrzynki, czy kartony. Zaskoczyło mnie po prostu, bo nagle zorientowałam się że w zasadzie stoję w jakiejś menelowni praktycznie. Sama wóda i menele naokoło. Nie masz nigdy czegoś takiego, że rozglądasz się wokół siebie i do głowy przychodzi ci refleksja?
                              • araceli Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:42
                                kaz_nodzieja napisała:
                                > W sklepach osiedlowych (choćby ze względu na kradzieże) mocny alkohol jest za l
                                > adą, w części niedostępnej dla klientów, sprzedawca go podaje na życzenie.

Ale że jak to! Polacy kradną wódę???? Nieeeemoooożliiiweeee!
                                • kaz_nodzieja Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 29.01.17, 10:28
                                  W sklepach zawsze droższe rzeczy są bardziej łakomym kąskiem dla złodzieja, który chętniej ukradnie butelkę whisky niż serek za 2 zł.
                            • kolpik124 Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:36
                              w twoim Lidlu tak jest? widocznie dostosowali się do lokalnej ludności big_grin

chicarica napisała:

> Chyba w tym sklepie tak po prostu stoi. Nie zauważyłaś tego, że w Polsce w skle
                              > pach osiedlowych bardzo wyeksponowana jest wódka? Nawet w głupim Lidlu do kasy
                              > stoisz wśród półek z alko.
                              >
                        • kaz_nodzieja Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:33
                          Co to za dziwny sklep "obstawiony skrzynkami wódki"? GS na wsi podkarpackiej? W dużych, sieciowych sklepach tego nie ma. Nawet w sklepie typowo alkoholowym klient nie jest "obstawiony" skrzynkami wódki bo te są za plecami ekspedientki, niedostępne dla klientów (ona podaje).
                          Albo ściemnia by wyszło na jej albo robiła zakupy w jakimś dziwnym wiejskim sklepiku.
                          • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:36
                            Jak już napisałam powyżej, zwykły osiedlowy market (Delikatesy Lawaro to się zdaje się nazywa) na zwykłym, w miarę nowym osiedlu, w zwykłej dzielnicy Gdańska.
                            • kolpik124 Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:39
                              gdzie ta wódka? big_grin

www.google.pl/maps/uv?hl=pl&pb=!1s0x46fd7411a217b7eb%3A0x751f7f4db800c154!2m19!2m2!1i80!2i80!3m1!2i20!16m13!1b1!2m2!1m1!1e1!2m2!1m1!1e3!2m2!1m1!1e5!2m2!1m1!1e4!3m1!7e115!4shttps%3A%2F%2Fpicasaweb.google.com%2Flh%2Fsredir%3Funame%3D116933460561872638951%26id%3D6306067933717129074%26target%3DPHOTO!5sdelikatesy%20Lawaro%20-%20Szukaj%20w%20Google&imagekey=!1e3!2s-nkkRiGqT8fc%2FV4OnH9mzOSI%2FAAAAAAAAgYA%2FmGuqDlXWeyEzvwGvnAfuNnG-jII_HjjgwCJkC&sa=X&ved=0ahUKEwjkkNm2g-LRAhVDDywKHYByAmgQoioIcTAK
                              www.wiadomoscihandlowe.pl/img/wysiwig/images/Delikatesy%20Lawaro333.jpg
                              chicarica napisała:

> Jak już napisałam powyżej, zwykły osiedlowy market (Delikatesy Lawaro to się zd
                              > aje się nazywa) na zwykłym, w miarę nowym osiedlu, w zwykłej dzielnicy Gdańska.
                              >
                              • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:43
                                O, zdjęcia smile Od tych warzyw idziesz w lewo i tam są kasy. Tam właśnie.
                                • kolpik124 Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:47
                                  ale tam są regały z mentosami, a nie skrzynki wódki big_grin
                                  • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:58
                                    Dobra, zrobię wam tę fotkę jak tam będę za miesiąc, bo nie chce mi się rozrysowywać tu tego planu. Mega zabawne jest to, że aż wam się chciało fotki wygooglać big_grin big_grin big_grin
                              • kaz_nodzieja Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:43
                                Tu masz, wódka, wszędzie wódka i tanie piwo, jak okiem sięgnąć:

www.wiadomoscihandlowe.pl/img/wysiwig/images/Delikatesy%20Lawaro%20888.jpg
                                • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:51
                                  Mam ci rozrysować plan sklepu, gdzie jest kasa i jak to tam wygląda? Za jakiś miesiąc tam będę, specjalnie trzasnę fotkę i tu wrzucę, ok?
                      • kaz_nodzieja Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:31
                        Szwedzi i Norwegowie w Polsce odbijają to sobie z nawiązką. Absolutnie nie przeszkadza im fakt, że można kupić o tak sobie alkohol. Trzęsą się do niego jak dziecko afrykańskie do kromki chleba.
                        • kolpik124 Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:34
                          akurat, mieszkańcy Malmo są w uprzywilejowanej pozycji, w każdy weekend przyczepkami, furgonami zwożą wódę i browar w ilościach niemal hurtowych z Kopenhagi smile

kaz_nodzieja napisała:

> Szwedzi i Norwegowie w Polsce odbijają to sobie z nawiązką. Absolutnie nie prze
                          > szkadza im fakt, że można kupić o tak sobie alkohol. Trzęsą się do niego jak dz
                          > iecko afrykańskie do kromki chleba.
                          • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:59
                            Podobnie jak mieszkańcy Bartoszyc z Kaliningradu big_grin
                            • kolpik124 Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 11:22
                              nie, moja blondi z korpokredytem, granica z Rosją jest mocno kontrolowana, zwykłemu ąpodróżnemu potrafią rozbebeszyć auto na lewą stronę, można przewieźć litr mocnego alkoholu, zresztą po niedawnych podwyżkach w Rosji ceny są praktycznie takie same

natomiast Szwecja i Dania to UE i Schengen, można więc przewozić kilkadziesiąt litrów mocnego alkoholu na osobę, który Danii jest prawie 2x tańszy, nie wspominając o jego normalnej dostępności w sklepach
                  • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 10:31
                    No przecież właśnie o tym piszę, że na poziomie świadomym wiem, że nic mi się tam nie miało prawa stać, a jednak czułam się zagrożona, bo w Szwecji odzwyczaiłam się od takich scen, a przecież jestem wychowana w Polsce i jeszcze niedawno tam mieszkałam. I pomyślałam sobie, że dla przeciętnego Szweda, wychowanego w Szwecji, już sam fakt że jakiś menel się koło niego przepycha, spowodowałby mentalne sklasyfikowanie tego miejsca jako nieprzyjemne i niebezpieczne. I teraz wyobraź sobie, że ten sam Szwed widzi w swoim rodzinnym mieście sytuacje, których nigdy tam nie było: grupki zakapturzonych ludzi, dziwnie się na niego gapiących, jakiś podpalony śmietnik czy samochód (w Gdańsku ostatnio co chwilę płoną samochody i nikt z tego powodu nie podnosi alarmu), policję na sygnale. Dla niego, wychowanego w całkowicie spokojnym i bezpiecznym kraju, takie coś to po prostu zagrożenie, on się nie czuje w tym dobrze tak jak ja poczułam się w tym sklepie.
                    • kk345 Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 16:22
                      Taki offtop- naprawdę w Gdańsku nikt nie podnosi alarmu mimo, ze co chwilę płoną samochody??? Takie tam slamsy są?
                      • triss_merigold6 Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 16:26
                        W Warszawie też płonęły - autorem był piroman, syn znanego adwokata i tatuś usiłował potomka wybronić za wszelką cenę. Nie udało się i zły sąd skazał młodzieńca na zk.
                        • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 18:30
                          No w Gdańsku jakiegoś typa złapali, coś tam mu chyba udowodnili (nie prowadzę kroniki to nie wiem), ale auta nadal płoną więc albo ktoś się zainspirował, albo już nie wiem co.
                          Z ciekawostek, w mojej spokojnej dzielnicy, pełnej rodzin z dziećmi, klasycznych kredyciarzy średniego korporacyjnego szczebla i planktonu, oberwałam z wiatrówki w szybę samochodową. Jadąc tym samochodem, żeby nie było. Na początku się nie zorientowałam, po prostu był spory brzdęk (myślałam że na coś najechałam) ale potem na jakimś wertepie pękła szyba na większym kawałku. Przy wymianie szyby okazało się, że był duży odprysk, coś jakby kamień - trochę się zdziwiłam, bo duży kamień przeważnie widzisz jak leci, no i dźwięk jest inny, no ale nic. Skojarzyłam dopiero potem, jak policja ogłosiła że takich jak ja było w tych dniach i w tej okolicy więcej i że ktoś strzelał z wiatrówki i szukają sprawcy. W biały dzień, w Polsce, w spokojnej dzielnicy.
                          • nenia1 Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 18:46
                            chicarica napisała:

> Z ciekawostek, w mojej spokojnej dzielnicy, pełnej rodzin z dziećmi, klasycznyc
                            > h kredyciarzy średniego korporacyjnego szczebla i planktonu, oberwałam z wiatró
                            > wki w szybę samochodową.

To zdradzę ci jeszcze jedną banalną uwagę. Pomyśl ile lat mieszkałaś w Polsce, a ile mieszkasz w Szwecji i jak się z tym wiąże prawdopodobieństwo przeżycia większej ilości niemiłych zdarzeń.
                            • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 18:52
                              Jasne, ale jednak mimo wszystko mam chyba większe pojęcie na temat tego co się tu wokół mnie dzieje, niż np. taki/a kaznodzieja, która siedzi w Polsce, nie?
                              Niezwykle rozbawiło mnie to, że kilka forumek mieszkających w Polsce poczuło się w obowiązku opowiedzieć mi jak jest w Szwecji big_grin
                      • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 16:29
                        Fakt powszechnie znany ostatnio. Ach, i nie płoną wcale w slamsach. I tak, naprawdę płoną, kilkadziesiąt przypadków było ostatnio - złapali niby jakiegoś winnego, ale nadal płoną. Były takie noce, że płonęło po kilka, w dzielnicach randomowych całkowicie. Taki lokalny koloryt.
                        • kk345 Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 18:04
                          Bardzo dziękuję za wszystkie trzy wasze odpowiedzi, ale wolałabym, zeby któraś odpowiedziała na zadane pytanie: naprawdę w Gdańsku nikt nie podnosi alarmu mimo, ze co chwilę płoną samochody? Bo tak własnie wyżej napisałaś.
                          • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 18:10
                            Owszem, media. "Policja poszukuje sprawców". Tylko jakoś znaleźć nie może.
                            • kk345 Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 23:41
                              Zdecyduj się, czy NIKT nie podnosi alarmu, czy media jednak cos tam przebąkuja? No i według ciebie w Gdańsku ani policja, ani ludzie nie reagują na podpalenia samochodów, tak? Tylko te media niesmialo popiskuja? Ciekawe rzeczy opowiadasz... i jesteś równie wiarygodna, jak artukuł z postu zalożycielskiego;D
                              • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 28.01.17, 11:02
                                Nikt, w sensie, że nie widzę na forum histerycznych postów: "forumki z Gdańska, czy u Was faktycznie tak jest?", tak jak w przypadku tego wątku.
                                W Gdańsku też nie widzę histerii typu: "jezusiechrystusiekrólupolski, czy ja mogę bezpiecznie wyjść z domu, bo znowu w nocy 5 aut spłonęło". Nie do końca rozumiem co w tym co piszę jest niewiarygodnego - możesz łatwo zweryfikować chociażby sprawdzając regionalne portale? Polecam trojmiasto.pl - chyba najpopularniejszy.
                              • araceli Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 28.01.17, 11:06
                                kk345 napisała:
                                > Zdecyduj się, czy NIKT nie podnosi alarmu, czy media jednak cos tam przebąkuja?
                                > No i według ciebie w Gdańsku ani policja, ani ludzie nie reagują na podpalenia
                                > samochodów, tak? Tylko te media niesmialo popiskuja? Ciekawe rzeczy opowiadasz
                                > ... i jesteś równie wiarygodna, jak artukuł z postu zalożycielskiego;D

OMG! A ty po prostu jesteś złośliwą zołzą, która zamiast dyskutować o sprawie musi 'zdyskredytować' dyskutanta bo inaczej nie potrafi big_grin Atak personalny i już - nie trzeba zajmować się faktami bo osoba 'niewiarygodna'.

Między 'podniesieniem alarmu' a 'coś tam przebąkują' jest morze możliwości. Da się ogarnąć czy to za dużo?
                                • kk345 Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 29.01.17, 11:54
                                  Hłehłehłe, taka opinia spod pióra jednego z agresywniejszych forumowych trolli to nobilitacja, wydrukuję sobie i będę nosić w torebcewink
                      • araceli Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 17:20
                        kk345 napisała:
                        > Taki offtop- naprawdę w Gdańsku nikt nie podnosi alarmu mimo, ze co
                        > chwilę płoną samochody??? Takie tam slamsy są?

'Co chwilę' to nie ale fakt - więcej niż gdzie indziej.
              • anorektycznazdzira Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 17:38
                W Polsce nie ukrywa się gwałtów???
                Ależ gwałty w Polsce najbardziej ochoczo ukrywają ich ofiary, a to dlatego, że nie chcą być
                dziwkami
                puszczalskimi
                tymi-co-się-same-prosiły
                gdyby-się-tak-nie-ubrały
                na-bank-piły
                jak-szły-to-wiedziały-po-co-szły
                ... i jak suka nie da to pies nie weźmie.

Więc pisanie, że się w zajebistym kraju nad Wisłą gwałtów nie ukrywa jest cokolwiek dwuznacznetongue_out
                • chicarica Re: Malmo upadło, a gangi przejęły miasto 27.01.17, 18:11
                  O, to, to. Sprawa tłumaczki z Kaliningradu to tylko jeden z przykładów.
    • fragile_f Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się" 26.01.17, 15:40
      Koleżanka z Malmo mówi, że to obrzydliwa, propagandowa bzdura. Mieszka tam od 6 czy 7 lat.
      • kaz_nodzieja Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 16:46
        Zatem nie było tam tych wydarzeń?
        • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 20:07
          Derby Trójmiasta też było, a niedługo będzie następne, i zapewniam Cię że nie wyglądało to dobrze, oj nie.
          • kaz_nodzieja Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 20:45
            I ktoś te wydarzenia typu derby ukrywa przed opinią publiczną? Zaprzecza, że się dzieją?
            • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 20:52
              Są tacy, którzy sprawców nazywają młodzieżą patriotyczną.
              • kaz_nodzieja Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 21:10
                Pytam czy ktoś te incydenty ukrywa? I narodowość ich sprawców?
                • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 21:16
                  Nie podaje religii ani narodowości sprawców. No chyba że jednak podaje, tylko ja coś przeoczyłam?
                • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 21:18
                  Taki drobiazg: ostatnio jak kibole w Gdańsku na przykład zaatakowali marsz równości, to sam minister płaszczak się za nimi wstawiał. A prowodyrzy zadymy obecnie mają dobre posadki finansowane z pieniędzy państwowego koncernu Energa. Hint: pani Kołakowska. Pogooglaj sobie.
                  • kaz_nodzieja Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 21:30
                    A co to ma do tematu wątku?
                    • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 21:49
                      No to, że w Polsce nie jest pod tym względem za wesoło.
                      • lady-z-gaga Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 09:23
                        Jeżeli artykuł mowi prawdę (tego nie wiem), Ty czujesz się bezpiecznie w takich realiach:

"Ich gangi ciągle mają jakieś porachunki. Ciągle słyszymy o napadach na sklepy. Rozbijają się po mieście najlepszymi samochodami, nie zatrzymują się na wezwanie policji. Podpalają samochody. Słyszymy, że ludzie boją się wieczorami wychodzić z domów. Nawet policja czasem apeluje o niewychodzenie z domów – opowiada nam jeden z mieszkańców. "

Natomiast w Polsce boisz się wyjść na ulicę, bo w sklepie można spotkac budowlancow kupujących alkohol, a poza tym słyszałaś, że księża gwałcą dzieci. Czasem odbywa się mecz i wtedy lepiej kibicom nie wchodzić w drogę.
                        Dobrze, że każdy z nas jest tam, gdzie czuje sie najlepiej. Jednak nie baw się w porownania, bo słabo to wygląda. Subiektywna ocena zagrożeń nie jest miarodajna, liczą się fakty i raporty policyjne.
                        • araceli Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 10:06
                          lady-z-gaga napisała:
                          > Subiektywna ocena zagrożeń nie jest miarodaj
                          > na, liczą się fakty i raporty policyjne.

A to ciekawe bo koronnym argumentem forumowych rasistek jest to, że przestępstwa popełniane przez imigrantów nie są zgłaszane/odnotowywane przez policję i naaapeeewnooo jest ich 1000x więcej niż w oficjalnych statystykach big_grin big_grin big_grin
                          • kolpik124 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 10:16
                            www.youtube.com/watch?v=889stdvcD40
                            www.youtube.com/watch?v=RocMz241uFU
                            www.spectator.co.uk/2016/09/how-sweden-became-an-example-of-how-not-to-handle-immigration/
                            a ty dalej zaklinaj się, że deszcz pada, kiedy ci sikają na twarz big_grin
                          • lady-z-gaga Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 10:28
                            >koronnym argumentem forumowych rasistek jest to, że przestępstwa popełniane przez imigrantów nie są zgłaszane/odnotowywane przez policję i naaapeeewnooo jest ich 1000x więcej niż w oficjalnych statystykach

W taki razie w Szwecji jest jeszcze gorzej, niż myślałam. W Polsce imigrantow prawie nie ma, więc nie musimy się martwić o statystyki.
                            • araceli Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 10:39
                              lady-z-gaga napisała:
                              > W taki razie w Szwecji jest jeszcze gorzej, niż myślałam. W Polsce imigrantow
                              > prawie nie ma, więc nie musimy się martwić o statystyki.

Błahahahaha big_grin Jaka szybka zmiana stanowiska big_grin
                              • lady-z-gaga Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 11:05
                                Logika jest wyraźnie Twoją pieta Achillesową, ale niech to Ci nie psuje radości big_grin
                        • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 10:46
                          Ja czuję się bezpiecznie, bo w miejscu gdzie mieszkam i żyję, w życiu nie widziałam na oczy takich scen. Cały czas usiłuję to przekazać. Zwróć uwagę na pytanie na początku wątku - założycielka pyta imigrantki, czy faktycznie tak to wygląda, a zatem pyta o subiektywną ocenę zagrożeń.

Co do porównań - myślę, że jednak większe pojęcie o sprawie ma ktoś, kto mieszka tu i tam. No ale nic, dzięki za uświadomienie mi jak jest w Szwecji big_grin
                          • kaz_nodzieja Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 10:51
                            A mieszkasz w dzielnicy muzułmańskiej?
                            • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 11:02
                              No, jako Polka ze zmywaka to chyba powinnam, nie? W piwnicy wynajmowanej od Turka w muzułmańskiej dzielnicy Malmö? big_grin
    • joa66 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się" 26.01.17, 16:33
      Malmö, według niektórych, awansowało właśnie na drugie miejsce najbardziej niebezpiecznych miast Europy. Choć nie do końca jasne są te dane, i tak słychać opinie, że ostatnio w mieście dzieje się źle.

Ta tabelka jest ciekawa I faktycznie mało jasna - czym zasłużył sobie Dublin na 10 miejsce? Byłam tam ze sto razy i za Boga nie rozumiem.
      • allatatevi1 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się" 26.01.17, 17:30
        Ta tabelka w ogóle jest jakaś trefna. Bo jeśli jeszcze rozumiem Neapol, Rzym czy Turyn (wielkie miasta) to jak można do niebezpiecznych "miast" zakwalifikować Bari czy Katanię? Litości przecież to są mieściny wielkości polskiego Rzeszowa. Co tam za przestępczość może być? Że tamtejszy dziadek nawali się wina i jedzie na rowerze po jezdni zygzakiem?
        • nathasha Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 17:56
          z tego artykulu
          www.thelocal.it/20160222/see-where-crimes-take-place-in-italy
          wynika ze ci ktorzy stworzyli mapke w poscie startowym cos tam moze gdzies przeczytali, podpasowalo im pod teze i ten puzzel na sile wepchneli do ukladanki
        • asia_i_p Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 06:55
          Katania jest na Sycylii, więc przestępczość tam może być bardzo konkretna, tyle, że pewnie wszystko rozgrywa się między miejscowymi bez udziału turystów.
    • allatatevi1 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się" 26.01.17, 16:36
      Nigdy tam nie mieszkałam, byłam kilka razy ostatni raz w marcu zeszłego roku. Nigdy nie wypuszczam się poza centrum, ale na mnie miasto zrobiło ogromne wrażenie, kocham to miejsce. Wg mnie jest dużo fajniej niż po drugiej stronie mostu, czyli w Kopenhadze. Moje obserwacje - zastrzegam jedynie z centrum - mimo że było zimno (ok minus jeden, dwa stopnie) to miasto wieczorami tętniło życiem, po północy masa ludzi w knajpkach, na spacerach z psami itd. Ludzie niesamowicie uprzejmi i otwarci, zupełnie inaczej niż ta wymuszona uprzejmość w Kopenhadze. Ogromna kultura osobista mieszkańców, kierowców autobusu, z jedynym chamstwem spotkałam się jedynie na lotnisku. W ciągu dnia mnóstwo ojców z dziecięcymi wózkami na spacerze - zarówno tych tych o skandynawskiej urodzie, jak i tych o wyglądzie bardziej orientalnym/arabskim. Mnóstwo mieszanych par. Kierowcy autobusu - kobiety i mężczyźni, zarówno ci wyglądający na rdzennych Szwedów, jak i ci o ciemniejszej karnacji, była też wśród nich pani w czadorze. Cudowne, multikulturowe miasto (ale to takie obserwacje typowo turystyczne).
      • kaz_nodzieja Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 16:45
        A nad całą otoczką miasta unosiły się złote jednorożce tolerancji i miłości międzykulturowej, co pewien czas obsypujące miasto złocisto-różowym pyłem.
        • dyzurny_troll_forum Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 16:50
          kaz_nodzieja napisała:

> A nad całą otoczką miasta unosiły się złote jednorożce tolerancji i miłości mię
          > dzykulturowej, co pewien czas obsypujące miasto złocisto-różowym pyłem.

Nie to co w mieście ćwoka wawelskiego i opowieści z krypty, gdzie przypadkową kose można dostać zawsze i wszędzie!
          • fadilla Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 16:55
            W Szwecji mozna zostac tylko zbioro zgwałconą z transmisją na fejsie.
            • spanish_fly Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 16:57
              W Polsce tylko bez transmisji, co za zaścianek.
              • dyzurny_troll_forum Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 17:01
                spanish_fly napisała:

> W Polsce tylko bez transmisji, co za zaścianek.

Bez transmisji ale za to przez księdza!
                • araceli Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 17:32
                  Toż przez księdza to nobilitacja!
                  • dyzurny_troll_forum Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 17:42
                    araceli napisała:

> Toż przez księdza to nobilitacja!

Przecież mówię: U D U C H O W I E N I E
                  • fadilla Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 22:31
                    Kpisz sobie z prawdziwych ofiar, czy czujesz się znobilitowana?
        • fadilla Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 16:54
          big_grin
          Pater z kumplem jadą to sprawdzic, zobaczymy jakie beda ich wrażenia. Mozna sledzic na fejsie "Jak jest"
      • kolpik124 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 20:59
        brednie, multikulturalne są miasta gdzie od setek lat mieszały się narody i cywilizacje - Lwów, Stambuł, Jerozolima, handlowe Londyn albo Singapur

a nie nordyckie miasta z dalekij pólnocy zaludnione emigrantami ekonomicznymi z somalijskich wiosek i afgańskich gór

jak tam włoski sponsor?

allatatevi1 napisała:

>Cudowne, multikultur
        > owe miasto (ale to takie obserwacje typowo turystyczne).
    • phantomka Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się" 26.01.17, 16:51
      Niemaz bedac w Szwecji ponad rok temu i rozmawiajac z tubylcami, uslyszal ze juz maja dosc. Poczatkowo ponoc byli nastawieni pozytywnie, ale im dluzej imigranci tam byli, tym pewniej i naturalniej sie zachowywali.
    • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się" 26.01.17, 18:57
      Mieszkam w Szwecji od dość niedawna, nie wiem jaka była przed laty. Nie w Malmö co prawda. Ale też podobno to samo jest w Göteborgu, byłam i widziałam i też nie czułam się zagrożona. Faktem jest natomiast, że znajomi Szwedzi ostrzegali mnie, że nie do wszystkich dzielnic tam należy się zapuszczać, więc się nie zapuszczałam. Przy czym dla Szwedki zagrożeniem na ulicy jest już sam fakt, że jakiś koleś się na nią gapi czy coś skomentuje, taka kultura po prostu - tu się nie zaczepia, w ogóle się nie zaczyna rozmowy z obcymi.
      Kolorowe twarze widać na ulicy, ale nie ma żadnego stanu permanentnej wojny. Sceny przedstawione w filmie zostały nagrane podczas zamieszek, a zatem są prawdziwe o tyle, o ile prawdziwe są np. derby Trójmiasta. W Szwecji nie zdarzyło mi się widzieć czegoś takiego, w Gdańsku podczas derby Trójmiasta stałam na obwodnicy bo kibole się nap....li a do Gdyni będąc mieszkanką Gdańska i samochodem na gdańskich blachach lepiej tego dnia było nie wjeżdżać, ze zrozumiałych względów. Przeciętny Szwed widząc derby Trójmiasta, robiłby w gacie ze strachu. Podsumowując, film jest obrzydliwą manipulacją.
      Chodzę tu na basen, nigdy nie spotkało mnie nic przykrego. Coś przykrego spotkało mnie natomiast w sopockim aquaparku, gdzie jeden smalec alfa postanowił smyrać się po wacku w jacuzzi, zgłoszone to zostało obsłudze, obsługa sprawę olała... Polska po prostu. Warto przyjrzeć się statystykom gwałtów w Polsce. Istotnie w Szwecji notowany jest wzrost, ale pamiętajmy o tym, że Szwedka każdy gwałt naprawdę zgłosi, Polka nie. Jak traktowane są gwałty w Polsce - wiemy ze sprawy tłumaczki zgwałconej przez ratowników medycznych. Jeśli gwałcącym jest ksiądz, a pokrzywdzonym dziecko - wiadomo. Dla Szwedów polskie statystyki byłyby mrożące krew w żyłach.
      Nieprawdą jest też, że Szwedzi są tacy entuzjastyczni w stosunku do nowoprzybyłych imigrantów spoza Europy. Nie są, wcale też nie są specjalnie poprawni politycznie. Ich rząd jest, a oni sami wściekli są na rząd, ale też nie mówią żeby wywalić wszystkich imigrantów.
      Podsumowując, problem jest, ale nie wygląda tak, jak w tym filmie. Szwecja pewnie prędzej poradzi sobie z problemem imigrantów, niż Europa środkowa z faszyzmem.
      • kaz_nodzieja Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 20:48
        >Szwecja pewnie prędzej poradzi sobie z problemem imigrantów, niż Europa środkowa z faszyzmem.

A kiedy sobie poradzi i w jaki sposób? Dziękuję.
        • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 20:53
          A w taki sposób, że już wprowadziła kontrole graniczne, że w najbliższych wyborach wybrany zostanie prawdopodobnie zupełnie inny rząd, że status uchodźców będzie zupełnie inaczej weryfikowany niż obecnie i że spora ich część zostanie deportowana.
          • fadilla Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 22:26
            I wtedy tez powiedz, że te działania są faszystowskie.
          • princesswhitewolf Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 01:16
            > i że spora ich część zostanie deportowana.

juz to widze ha ha
            • kaz_nodzieja Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 09:48
              Gdyby faktycznie miano by ich deportować to niestety trzeba byłoby użyć siły. To nie są potulni ludzie, którzy robią zawsze to co władza każe. Pokazali to nieraz. Dlaczego akurat w przypadku deportacji mieliby się zachowywać inaczej? Obawiam się, że jeżeli deportacja miałaby być realna musiałoby to się odbyć siłowo, niewykluczone, że z użyciem wojska.
      • kolpik124 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 20:54
        ja cię rozumiem, świeża emigrantka, która się wyrwała w świat z rodzinnego powiatu, zawsze będzie czepiała się pazurami każdego uzasadnienia wyboru miejsca swojej emigracji

tak jak rozi, która uprawia radosne multikulti z sąsiadami Paki smile
        • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 21:08
          Z rodzinnego czego? Z powiatu to może ty jesteś. Ja mam ten komfort, że mogę w każdej chwili wrócić do poprzedniego miejsca zamieszkania, nawet do tej samej pracy. Nie wracam, bo mi fajnie, ale też nie wyjeżdżałam za chlebem tak po prostu. Z nikim nie muszę uprawiać żadnego multi kulti, pracuję wśród Szwedów, mieszkam wśród Szwedów.
          • kolpik124 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 07:52
            jak każdy zmywak na tym forum big_grin

chicarica napisała:

> Z rodzinnego czego? Z powiatu to może ty jesteś. Ja mam ten komfort, że mogę w
            > każdej chwili wrócić do poprzedniego miejsca zamieszkania, nawet do tej samej p
            > racy. Nie wracam, bo mi fajnie, ale też nie wyjeżdżałam za chlebem tak po prost
            > u. Z nikim nie muszę uprawiać żadnego multi kulti, pracuję wśród Szwedów, miesz
            > kam wśród Szwedów.
            >
          • fragile_f Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 09:13
            Nie przejmuj się kolpikiem, on tak ma w każdym wątku w którym wypowiadają się Polacy, którzy wyemigrowali. Trudno powiedzieć czy to zazdrosc czy kompleksy, ale z wypowiedzi bije jedno - janusz&grazynka.
            • kolpik124 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 09:19
              inszallah, bracie big_grin
              • kolpik124 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 09:23
                weekend, miasteczko wilanów jedzie po słoiki do rodzimych powiatów big_grin
            • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 11:07
              Ja się nie przejmuję, mnie to bawi, że takie kolpiki właśnie uświadamiają mnie, jak jest w Szwecji, w której żyję big_grin No nic. Cieszę się że w razie czego solidarna Polska przyjmie biednych wikińskich uchodźców uciekających przez Bałtyk przed muzułmańską inwazją wink
              Szwedzi nie słyną z soczystego języka, ale mają jedno dobre powiedzenie: prawda jest jak d...a - podzielona.
      • simply_z Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 20:55
        Mam kolegę. Rodowity Szwed, mieszka właśnie w Goteborgu. Zanim zaczęła się cała afera z uchodźcami pisał mi o zamieszkach, rozbojach, dzielnicach gdzie nie można wejść itd. Wysłał mi nawet filmik z nocy sylwestrowej, na którym imigranci skaczą po autach, rozbijają szyby..istny armagedon. Mówi, że według niego Szwecja stoi na skraju wojny domowej. Jak chcesz mogę ci podać do niego namiary, chętnie się wypowie na ten temat. Jeszcze raz dodam, rodowity Szwed, który tam się wychował, pracuje jako inżynier dla Volvo.
        • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 21:10
          No ale skoro to było zanim się zaczęła afera z uchodźcami, to kto skakał po tych samochodach konkretnie?
          Ja nie twierdzę, że problemu nie ma w ogóle. Ja tylko twierdzę, że pokazany film to wyolbrzymia. Wystarczy zresztą spojrzeć na źródła tego typu wiadomości i samemu je ocenić. Fox news, Russia today, prawicowe portale... Ten Twój Szwed to też pewnie trochę ideolo. Każdy jakoś tam widzi świat, jeden tak, drugi inaczej.
          • simply_z Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 21:55
            Filmik sprzed roku. Normalny gość i w odróżnieniu od ciebie jest u siebie, a linki, które mi podsyła pochodzą z różnych źródeł, nie tylko prawicowych. Otwórz oczy.
            • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 21:57
              Spoko, dzięki za poinformowanie mnie jak jest w Szwecji. Jak jutro wyjdę na ulicę, to już będę wiedziała że są zamieszki big_grin
              • simply_z Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 22:48
                Dodam, że jego mamie wyrwali wózek w markecie, w momencie kiedy odchodziła od kasy z zapłaconym towarem. Kilku wyrostków z Erytrei, oczywiście zakupów już nie zobaczyła.
                • kaz_nodzieja Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 09:53
                  A co policja robi z takimi zgłoszeniami? Faktycznie są oni aż tak bezkarni?
            • fadilla Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 22:45
              Inny szwedzki muzyk był zachwycony sylwestrem spędzonym w Polsce. Zdziwiło go, że pomimo dużej ilości alkoholu kobiety nie były masowo molestowane, a wszyscy wspólnie świetnie się bawili.
      • princesswhitewolf Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 01:14
        >w ogóle się nie zaczyna rozmowy z obcymi.

serio? Dziwny narod. Ja bym nie przetrwala tam bo ciagle wymieniam jakies drobne uwagi wesole z matkami w kolejkach, wczoraj jednej babci w sklepie doradzalam czy czerwony czy szary plaszcz ma wziac. W UK mieszkam.
        • kaz_nodzieja Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 09:56
          Jestem introwertyczką, ale też nie rozumiem jak można w ogóle nie odezwać się. Nie zapytać choćby o ulicę. Pewna osoba z zagranicy mówiła, że u nich nie ma tak, że podchodzisz do dowolnej osoby i pytasz o ulicę, musisz podejść do policjanta czy tego rodzaju osoby na służbie i zapytać. Jak dla mnie chore.
          • princesswhitewolf Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 10:13
            zalezy od kraju chyba i kultury. W srodku Londynu jak staniesz z otwarta mapa to zaraz masz 5ciu przechodniow zatrzymujacych sie samych gotowych by ci pomoc. Najbardziej "atakuja" babcie bo nie mozna zatrzymac sie przed mapa autobusowa bo zaraz zaczna dyskutowac zawile mozliwosci dojazdu. Jedne kiedys czekaly ze mna na autobus by mnie wsadzic i jeszcze machaly na dowidzenia. Babcie sa zabojcze...smile))
            • kaz_nodzieja Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 10:40
              Jedna nie tylko wytłumaczyła mi jak dojść na daną ulicę, ale jeszcze przeprowadziła mnie przez pasy big_grin
          • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 11:13
            To jest trochę inaczej. Nie, że nie zagadają kompletnie. Przeciwnie, jak wyglądasz na zagubioną czy coś, to bardzo są uprzejmi i sami proponują pomoc. Ale jakoś tak się nie narzucają z tym, trzymają się na pewien dystans, nie tworzą od razu wszędzie gawędzących grupek. Jednocześnie są bardzo wrażliwi na krzywdę, np. na zwierzęta, na dzieci, na pomoc ogólnie. Bardzo dużo jest ludzi dawców krwi, mleka kobiecego, jak ktoś zaginie to zaraz zbiera się ochotnicza grupa poszukująca, praktycznie każdy należy do jakiejś ochotniczej grupy pomagającej.
            • nenia1 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 13:09
              chicarica napisała:

> Jednocześnie są bardzo wrażliwi na krzywdę, np
              > . na zwierzęta, na dzieci, na pomoc ogólnie. Bardzo dużo jest ludzi dawców krwi
              > , mleka kobiecego, jak ktoś zaginie to zaraz zbiera się ochotnicza grupa poszuk
              > ująca, praktycznie każdy należy do jakiejś ochotniczej grupy pomagającej.

Ale wiesz z czego to wynika? Spotkałaś się zapewne z pojęciem Jantelagen? Każdy medal ma dwie strony, z jednej strony jest pomoc grupy, bo wszyscy są równi, z drugiej - tylko nie próbuj się wyróżnić, bo ściągniemy cię na dół.
              • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 14:37
                Naprawdę, dziękuję bardzo za wyjaśnianie szwedzkiej kultury. Tak, spotkałam się i mniej więcej rozumiem co i dlaczego się wokół mnie dzieje. Szwecja to kraj z zaletami i wadami jak każdy inny, ale z jakiegoś powodu to nie Polska figuruje wysoko w statystykach jakości życia i równości.
                • nenia1 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 17:51
                  chicarica napisała:

> Szwecja to kraj z
                  > zaletami i wadami jak każdy inny, ale z jakiegoś powodu to nie Polska figuruje
                  > wysoko w statystykach jakości życia i równości.

Ale miejsce jakie zajmuje Polska w statystykach nie spowoduje, że w Malmo granaty wybuchają płatkami róż. Chyba, że to dla ciebie taka odmiana strusiego chowania głowy w piasek. Im więcej napiszę "strasznych" historii o tym co mnie spotyka w Polsce, tym bardziej nie będzie widać, co dzieje się w Malmo.
                  Poza tym, nie gniewaj się, ale twoja opowieść o tych groźnych panach w kolejce i skrzynkach wódki przesłaniających kasy trochę cienka jest.
                  Nie mówiąc już o tym, że nie masz pojęcia jakby te rzekome skrzynki wódki przy kasie w zwykłym sklepie odebrali Szwedzi, o których piciu w XXI wieku wciąż w dużej mierze decyduje państwo.
                  • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 18:15
                    Historii o panach w kolejce po prostu nie załapałaś. Przecież cały czas tłumaczę, że oni obiektywnie groźni w żaden sposób dla mnie nie byli, a jednak podświadomie poczułam się zagrożona. Podobnie poczuje się zagrożony Szwed, który całe życie mieszkał w spokojnym, bezpiecznym kraju, gdzie można było zostawić komórkę czy portfel na ławce i po powrocie te rzeczy nadal tam były, a teraz idzie ulicą i z bram spoglądają na niego wyrostki o brązowych twarzach.
                    Co do tego jak by te skrzynki wódki odebrali Szwedzi... trochę akurat pojęcie mam, bo wyobraź sobie że z racji pracy od dawna miałam i nadal mam kontakt ze Skandynawami (nie tylko Szwedami) i po prostu rozmawiamy o tym.
                    • nenia1 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 18:43
                      chicarica napisała:

> Historii o panach w kolejce po prostu nie załapałaś. Przecież cały czas tłumacz
                      > ę, że oni obiektywnie groźni w żaden sposób dla mnie nie byli, a jednak podświa
                      > domie poczułam się zagrożona. Podobnie poczuje się zagrożony Szwed, który całe
                      > życie mieszkał w spokojnym, bezpiecznym kraju, gdzie można było zostawić komórk
                      > ę czy portfel na ławce i po powrocie te rzeczy nadal tam były, a teraz idzie ul
                      > icą i z bram spoglądają na niego wyrostki o brązowych twarzach.

Fakt, nie bardzo rozumiem jej przytaczania, bo to są dla mnie oczywistości. Wystarczy zwykła prosta obserwacja świata, nie trzeba mieszkać parę lat w jakimś innym kraju, żeby dojść do takich wniosków. Chociażby obserwując dzieci, czy zwierzęta bardzo łatwo zauważyć taką w gruncie rzeczy sensowną ewolucyjną przypadłość, że w konfrontacji z sytuacjami czy obiektami mało znanymi i ludzie i zwierzęta odczuwają często lęk i obawy.
                      • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 18:58
                        Chodziło mi tylko i wyłącznie o to, że jak Szwedzi mówią że w ich kraju zrobiło się niebezpiecznie, to dla nich oznacza to zupełnie coś innego niż dla nas. Na przykład to, że na stacji kolejowej ktoś może podwędzić im portfel z kieszeni, do niedawna nie do pomyślenia.
                  • kaz_nodzieja Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 18:40
                    Wstyd przyznać, ale małżeństwo szwedzkie przepiło mnie w pewnym kurorcie. Gdy następnego ledwo trzymając się na nogach około 11.00 poszłam na basen gdzie ich spotkałam (na alkohol nie mogłam patrzeć) oni świeży jak skowronki spożywali... Drinki alkoholowe. Wątroba na ten widok wykręciła mi się o 180 stopni.
                    • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 18:55
                      No ale to chyba oczywista oczywistość, że Szwedzi i ogólnie Skandynawowie chleją za granicą? Jedną z przyczyn są ceny. Nie bardzo rozumiem skąd zaskoczenie.
        • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 11:10
          Serio. I zajebiście mi się to podoba. Ale ja nie lubię ludzi wink Może inaczej: zagadywać zagadują, ale to nie jest tak, że każdy chce się od razu zaprzyjaźniać.
    • sumire Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się" 26.01.17, 19:20
      Błażej Strzelczyk, dziennikarz Tygodnika Powszechnego, tak się odniósł do tego tekstu na swoim profilu:
      "Na portalu Natemat.pl pojawił się wczoraj tekst: ""Szwedzi milczą i ustępują im miejsca. Ten kraj niedługo się rozleci". Mieszkańcy Malmö boją się. W innych miastach też". - Nie linkuję, bo nie chcę nabijać klików.
      Katarzyna Zuchowicz pisze - z grubsza rzecz ujmując - że w Szwecji jest źle, bo są imigranci. Autorka pracowała kiedyś w Rzeczpospolitej, teraz, w CV przypomina, że robiła wywiady z prezydentami i obsługiwała szczyty NATO.
      Z tekstu, nasiąkniętego antyimigrancką narracją, pełnego półprawd, niezweryfikowanych informacji, z wyraźną tezą o "złych imigrantach", wypisałem tylko niektóre okrągłe zdania. Zdania wyraźnie sugerujące, że tekst powinien dostać jakąś nagrodę w plebiscycie na ignorancję i nierzetelność.
      'Jest źle – mówią mieszkańcy Malmö'. - zaczyna autorka.
      'takie krążą opowieści'.
      'choć wielu studzi takie nastroje, to widać, jak ostatni napływ imigrantów dzieli'.
      'Malmö, według niektórych, awansowało właśnie na drugie miejsce najbardziej niebezpiecznych miast Europy'.
      'Pisząc o gwałcie, szwedzkie media nie pisały o gwałcicielach-imigrantach tylko o mężczyznach'.
      'A informacje krążą'.
      'Jeden z mieszkańców Göteborga mówi nam jednak, że jak coś się dzieje, to raczej w dzielnicach, gdzie imigranci mieszkają'.
      Ponad 3 tysiące ludzi udostępniło ten tekst na fejsie. Tak więc, nie wychodząc z domu, można swobodnie zarządzać masą ludzi."
      • nathasha Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się" 26.01.17, 19:23
        nic dodac nic ujac
      • taki-sobie-nick Sumire 26.01.17, 20:26
        Spędź samotnie dwa tygodnie w paryskiej Goutte d`Or, dobra?

Albo lepiej nie, bo więcej nie wrócisz i będę cię miała na sumieniu.

• nathasha Re: Sumire 26.01.17, 20:30
          W goutte d'or to sa uchodzcy z ostatnich dwoch trzech lat czy ktores pokolenie imigrantow?
        • sumire Re: Sumire 26.01.17, 22:09
          Siedziałam w Paryżu przez dwa miesiące minionej jesieni. Jak widać, nadal żyję i mam się całkiem nieźle. Pozdrawiam.
          • taki-sobie-nick Re: Sumire 26.01.17, 22:12
            Siedziałam w Paryżu

A w której dzielnicy?

• nathasha Re: Sumire 26.01.17, 22:20
              biorac pod uwage ze paryski time out poleca calodniowa wycieczke po goutte d'or to raczej nie jest jakas niebezpieczna dzielnica. nie mowiac o tym ze ceny mieszkan wahaja sie tam od 6 do 7 tysiecy euro za metr, troche drogo na mieszkanie w muzulmanskiej dzielnicy.
      • malwa51 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się" 26.01.17, 20:29
        'Jeden z mieszkańców Göteborga mówi nam jednak, że jak coś się dzieje, to raczej w dzielnicach, gdzie imigranci mieszkają'.

w sumie prawda, wiekszosc akcji rozgrywa sie raczej tam, aczkolwiek ostatnio dzialo sie (strzelaniny) takze na starym miescie, gdzie zamieszkalych imigrantow w sumie nie ma. Najprawdopodobniej gangi. Niebezpiecznie zrobilo sie za to w galerii, gdzie przesiaduja grupki (po zamknieciu sklepow). W sumie za kazdym razem, kiedy tamtedy przejezdzam widze duze auta policyjne, i w nocy i w ciagu dnia. Pare lat temu tak nie bylo, tejze galerii nie bylo tez w wiadomosciach w kontekscie bezpiezenstwa - a raczej jego braku. O ile pamietam, chodzi o imigrantow z pn Afryki - wspomniano to w wiadomosciach, choc rzadko mowi sie o pochodzieniu podejrzanych (grupki te odpowiadaja za kradziezena terenie galerii, sprawy narkotykowe, pobicia)
        • kaz_nodzieja Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 20:49
          A byłaś sama świadkiem jakiegoś nieprzyjemnego wydarzenia?
          • malwa51 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 22:53
            Gdzie, w centrum? Nie. Grupki owszem, policje rozmawiajaca z nimi rowniez, ale po zamknieciu sklepow nigdy tam nie bylam. Na "dzielniach" widywalam czasem grupki mlodych panow z przeproszeniem dracych ryje do siebie nawzajem, ale bez rekoczynow. O niektorych miejscach glosno bylo w mediach przez strzelaniny, wrzucenie granatu do mieszkania przez okno (zabil osmiolatka), bijatyki i rozboje. Rekoczyny widzialam tylko na parkingu i kapielisku, panow ponioslo tongue_out
            Jakis czas temu nieprzyjemnie bylo na dworcu kolejowym (tym w Malmö tez) teraz nie wiem czy jest lepiej.
            O Malmö ostatnio bylo glosno w tutejszych mediach ze wzgledu na zastrzelonego na przystanku autobusowym 16-latka, zabito go chyba okolo siodmej wieczorem.
            W kontekscie nocy sylwestrowej tez, rzucano petardami w ludzi na ulicy. Poszukaj sobie w googlach hasla malmö nyår raketer
            • kaz_nodzieja Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 09:58
              Koszmar.
              A kiedyś był to kraj słynący z bezpieczeństwa i praworządności. O którym krążyły powiedzenia typu, że można zostawić w dowolnym miejscu niezabezpieczony rower czy samochód i następnego dnia nadal tam będzie.
              • princesswhitewolf Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 10:07
                a zauwazyles/as, ze kiedys w takich watkach ok 70% zaprzeczalo ze istnieje jakikolwiek problem z immigrantami, a teraz juz wiekszosc przyznaje ze jednak sprawa sie robi coraz bardziej powazna?
                • araceli Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 10:16
                  princesswhitewolf napisała:
                  > a zauwazyles/as, ze kiedys w takich watkach ok 70% zaprzeczalo ze istnieje jaki
                  > kolwiek problem z immigrantami, a teraz juz wiekszosc przyznaje ze jednak spraw
                  > a sie robi coraz bardziej powazna?

Jaki jest problem z Tobą Princess w UK poza faktem niemożności napisania poprawnie słowa 'imigrant', którym jesteś?
                  • kolpik124 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 10:51
                    jest, ale chyba nie nazywa się Aisza big_grin

> Jaki jest problem z Tobą Princess w UK poza faktem niemożności napisania popraw
                    > nie słowa 'imigrant', którym jesteś?
                    >
                    >
                  • princesswhitewolf Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 13:23
                    >Jaki jest problem z Tobą Princess w UK poza faktem niemożności napisania poprawnie słowa 'imigrant', którym jesteś?

Powyzsze zdanie jest totalnie niegramatyczne. Przepraszam za podwojne "m" i zwroce na to uwage. Operuje od 21 lat w zasadzie w 95% czasu w j. angielskim i stad zdarzaja mi sie pomylki zwiazane z tym ze poza forum nigdzie nie pisuje w. j. polskim.

Jestem obywatelka UK a nie imigrantem w swietle prawa tego kraju. Imigrantka bylam 21 lat temu, no na upartego do 2001 roku.
                    • princesswhitewolf Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 13:27
                      tu jest rozroznienie miedzy "imigrantem" a "osoba pochodzaca z X" bo imigrant w UK dotyczy statusu prawnego, emigracyjnego tylko ( sprowadza sie to do pytania o paszport), a nie kulturowego w kwestii pochodzenia.
                    • araceli Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 17:17
                      princesswhitewolf napisała:
                      > Jestem obywatelka UK a nie imigrantem w swietle prawa tego kraju. Imigrantka by
                      > lam 21 lat temu, no na upartego do 2001 roku.

A spoko! Na przykład syn Erytrejczyków urodzony w Szwecji, obywatel szwedzki to 'imigrant' mieszkający w 'imigranckiej dzielnicy' a Princess to obywatelka UK big_grin big_grin big_grin

Podwójne te Twoje standardy, oj podwójne big_grin
                • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 11:30
                  Jakieś 10 lat temu bywałam często w Kopenhadze ze względów służbowych i duńscy koledzy ostrzegali, żeby w Malmö, gdzie też mi się zdarzało bywać ze względu na loty stamtąd, unikać niektórych dzielnic. Problem nie jest nowy, to portowe miasto, a w takich zawsze jest trochę "elementu". Szwecja ma problem z imigrantami, ale to nie jest tak, jak w filmie.
                  • fragile_f Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 11:31
                    To samo powiedziała koleżanka - w Malmö od lat były dzielnice, w które lepiej sie nie zapuszczac. Dokładnie tak samo, jak w Łodzi (Limanka, okolice Dowborczyków), Warszawie (Praga) itp
                    • kolpik124 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 11:35
                      Takie jak ulica Ledóchowskiej na miasteczku Wilanów?
                      • fragile_f Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 11:42
                        Kolpik, a myslales zeby z tymi kompleksami przejsc sie do lekarza jakiegos? Wiesz, pogadac z psychologiem, moze jakas grupa wsparcia? Bo to musi byc strasznie meczace, taka fiksacja na jednym temacie. Wspolczesne leki antypsychotyczne są naprawdę ok, nie ma objawów ubocznych - a głosy w Twojej głowie znikną praktycznie od ręki.
                        • kaz_nodzieja Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 11:43
                          >Wspolczesne leki antypsychotyczne są naprawdę ok, nie ma objawów ubocznych - a głosy w Twojej głowie znikną praktycznie od ręki.

Widzę, że masz doświadczenie.
                          • fragile_f Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 12:18
                            Mówi to troll, który nawet nie wie, jakiej jest płci big_grin

A informacje o lekach są ogólnodostępne, nie jest to wiedza tajemna.
                    • kaz_nodzieja Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 11:45
                      W Łodzi istnieją bandy planujące zamach na ludność? I więcej - kilka zamachów w którym każdorazowo ginęło co najmniej kilkanaście osób, a najwięcej kilkaset nawet im się udało realnie przeprowadzić? Pierwsze słyszę, coś bliżej?
                      • fragile_f Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 12:21
                        O, to w Malmo były jakieś zamachy w ktorych zginęło kilkaset osób? Daj linka!

Łódź, ze swoimi nożownikami, popłuczynami po ośmiornicy, łowcami skór, dzieciakami w beczkach po kapuscie, dresiarzami i sebixami napadającymi na przechodniów oraz kibolami, przez ktorych trzeba przemykać ulicami podczas meczy to zaiste ostoja spokoju i praworządnosci.
                  • kaz_nodzieja Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 11:47
                    Problem nie jest nowy i przez te 10 lat ta praworządna Szwecja nie zrobiła z tym porządku? To jak poradzi sobie z imigrantami (twierdziłaś, że "szybko" bo będą wybory) skoro przez 10 lat jej się nie udało?
                • kaz_nodzieja Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 29.01.17, 10:44
                  Zauważyłam też, że znaczna część debigrantów zamilkła w wątkach typu "jak to wspaniale/bezpiecznie" jest u nich, a jak beznadziejnie i niebezpiecznie w Polsce.
      • fadilla Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się" 26.01.17, 22:52
        Możesz pozostać tylko przy czytaniu wyborczej i oglądaniu tvn. Tam jest rzetelność informacji. big_grin
        • sumire Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 08:18
          Rzetelność informacji wymaga podania źródła. Uczą tego na pierwszym roku dziennikarstwa.
          Tak tak, wiem, że "Tygodnik" też już wpadł na wasz indeks mediów zakazanych.
    • kfugktru23 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się" 26.01.17, 20:20
      natemat.pl/200165,populacja-szwedow-sie-zmniejsza-potrzebujemy-imigrantow-na-naszym-rynku-pracy-oto-inne-oblicze-integracji-w-szwecji
    • hermenegilda_zenia Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się" 26.01.17, 21:30
      Po polsku to iMigranci, jak już.
    • maadzik3 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się" 26.01.17, 22:06
      Malmo akurat od dawna miało problemy, gdzie indziej tak dramatycznie to nie wygląda
    • aka10 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się" 26.01.17, 22:23
      www.numbeo.com/crime/region_rankings.jsp?title=2017®ion=150
      • taki-sobie-nick Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 22:29
        aka10 napisała:

> www.numbeo.com/crime/region_rankings.jsp?title=2017®ion=150

proszę, jacy jesteśmy w Warszawie zieloniutcy tongue_out

zaraz się pewnie okaże, że to prawicowa propaganda tongue_out
        • aka10 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 26.01.17, 22:36
          taki-sobie-nick napisała:

> proszę, jacy jesteśmy w Warszawie zieloniutcy tongue_out
          >
          > zaraz się pewnie okaże, że to prawicowa propaganda tongue_out

No, 99-te miejsce smile W 2016 na 71-wszym.
          • pani07 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 12:06
            Na pewno Jarkacz zawładnął naTemat, że taki temat poruszono, wiadomo, że najgorzej jest w Polsce; do tego Jarkacz przejął numbeo.com, że tak u nas bezpiecznie.
            • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 12:22
              Nie no, wiadomo, najgorzej jest w Szwecji, a najbardziej psiejsko czarodziejsko w Polsce. Świadczą o tym te miliony szwedzkich imigrantów pukających do polskich granic. Oh wait.
              • nathasha Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 12:32
                to jest chyba taki mechanizm wyparcia jak w kraju jest ..ujowo. wiec sie pociesze ze na pewno za ta wstretna zgnila zagranica jest gorzej - te zamachy, gwalty, ten wzrost przestepczosci - uff, w Polsce tego nie mamy, w Polsce sami biali wiec cud miod i orzeszki.
                • pani07 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 12:33
                  No nie, u nas jest na bank jak w Malmo, a nawet gorzej, bo faszyzm jest już big_grin
                  • nathasha Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 12:35
                    no nie, w Polsce jest lepiej, sama biala kibicowska Polska, zadnych kolorowych, a jak sa to mozna im bezkarnie wklepac bo rzad to przeciez popiera. zadnych uchodzcow, zadnych gwalcicieli, zlodziei i narkomanow.
                  • sumire Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 12:42
                    Zapewniam cię, że w Szwecji władzom nie przyszłoby do głowy zamachiwanie się na organizacje pozarządowe, a prokuraturze - rozpatrywanie wniosku o delegalizację Ośrodka Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych. Twój argument jest inwalidą.
              • kaz_nodzieja Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 12:32
                Nie wiem jak Szwedzi, ale rdzenni Niemcy emigrują w gigantycznym tempie w porównaniu do tego co było 20-30 lat temu.
                • nathasha Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 12:37
                  ah, o wow. porazil mnie ten argument. bo rozumiem ze te kilka milionow rdzennych Polakow ktorzy natychmiast ruszyli na ten wstretny zachod mieszkac z muzulmanami i czarnymi jak tylko im to umozliwiono to jest dowod na nic. i jeszcze maja czelnosc nie chciec wracac.
                  • kaz_nodzieja Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 12:54
                    Polacy ruszyli ze względów ekonomicznych. Zastanawia mnie z jakich powodów ruszyli rdzenni mieszkańcy jednego z najbogatszych krajów? Hm? Masz jakiś pomysł?
                    • nathasha Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 12:59
                      rdzenni mieszkancy - swiadczy o duzej znajomosci historii swiata. aha, czyli jak Polacy ruszyli ze wzgledow ekonomicznych to jest ok, jak robia to Somalijczycy to juz nie jest ok. ba, nawet jak robia to syryjczycy czy erytrejczycy kwalifiujacy sie jako uchodzcy to tez nie jest ok. ale wszystko co robia Polacy jest ok. i jakich wzgledow ekonomicznych? z glodu umierali? a teraz, jak sie poprawia sytuacja, to rozumiem ze wszyscy powinni wracac, skubancy nie chca.
                      • kaz_nodzieja Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 18:36
                        Nie. Polacy, Somalijczycy ruszyli ze swoich krajów ze względów ekonomicznych i z tym się nie kłócę. Zastanawiam się tylko z jakich powodów ruszyli ze swojego kraju Niemcy?
                        • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 18:45
                          Widzisz, ja np. znam Francuzów, którzy ze swojego kraju europejskiego czyli Francji, ruszyli do Peru. Trudno chyba podejrzewać Peru o wyższy poziom życia, bezpieczeństwo czy zarobki niż Francja. A jednak! Wytłumaczeniem było, że Francja jest zbyt socjalistyczna i za wysokie podatki. Z tym, że to byli bardzo bogaci ludzie i trochę prawdę mówiąc bucowaci, z tych co to w domu mają służbę i gardzą biedotą. Nie mam z nimi kontaktu obecnie, więc trudno mi powiedzieć czy w Peru im się ostatecznie spodobało, ale tam są duże nierówności społeczne i jak się ma pieniądze żeby sobie wszystkich skorumpować, to można żyć jak pączek w maśle, więc w sam raz może im tam jest super. W Polsce też można super żyć, jak się jest Kulczykiem. Z kolei mam też znajomych z Peru którzy wyjechali do Europy i ci z kolei wcale do Peru nie chcą wracać.
                • pani07 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 12:37
                  O tym, że np. z Francji wyjeżdżają Żydzi z bardzo konkretnych powodów też nie wspomnę.
                  • nathasha Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 13:00
                    ale wedlug kaznodziei nijak Zyd we Francji nie jest rdzennym mieszkancem, francuski Zyd wraca po prostu do swojego kraju. cos wam sie definicje rozjezdzaja.
                    • kaz_nodzieja Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 29.01.17, 10:49
                      Ale to jakaś potwarz napisać o kimś, że nie jest rdzennym mieszkańcem? Ja też gdybym się przeprowadziła do Niemiec nie byłabym rdzenną Niemką, prawda?
                • princess_yo_yo Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 13:04
                  interesujace, rzuc danymi, mozesz wlaczyc cala tablele jak wyglada emigracja do polski i oczywiscie z wyroznieniem 'rdzennosci' imigrantow bo to zdaje sie byl glowny punkt twojej wypowiedzi. bedzie o czym podyskutowac.
              • nathasha Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 12:34
                ps. chlop kiedys pracowal z takimi prostymi chlopakami z Polski w Londynie. Chlopaki przyjechali z teza ze wiadomo - czarny to gorszy, glupszy, i w ogole beznadziejny. tak sie niestety zlozylo, czy moze stety, ze mieszkali obok przemilego pana z Jamajki ktory im codziennie wesolo mowil czesc, zaprosil na rum i w ogole do rany przyloz. wiec chlopakom z Polski troche to nie przystawalo do obrazu swiata ale znalezli wytlumaczenie - czarni sa be, ale ten sasiad to nie czarny, to sasiad przecie.
                • kolpik124 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 12:40
                  rozumiem,że twój chłop bardziej skomplikowany? na czym polega skomplikowanie pana i w czym przejawia się jego lepszość w stosunku do "prostych chłopaków z polski"?

jaki jest powód twojego protekcjonalnego tonu? rasizm?
                  • nathasha Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 12:57
                    hm... moze sobie zdefiniujesz rasizm zeby uzywac takiego trudnego slowa, inaczej troche smiesznie to wychodzi. uwazam ze jak ktos ocenia ludzi tylko po kolorze skory to owszem jest troche prostym osobnikiem.
                    • kolpik124 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 12:58
                      a ty jesteś prosta, czy skomplikowana?

nathasha napisała:

> hm... moze sobie zdefiniujesz rasizm zeby uzywac takiego trudnego slowa, inacze
                      > j troche smiesznie to wychodzi. uwazam ze jak ktos ocenia ludzi tylko po kolorz
                      > e skory to owszem jest troche prostym osobnikiem.
                      • nathasha Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 12:59
                        ja jak czytam twoje wypowiedzi to jestem glownie zalamana
                        • kolpik124 Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 13:30
                          przekaż pozdrowienia bobowi z hotelu Roma big_grin
    • mynia_pynia Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się" 27.01.17, 14:09
      Jak zobaczyłam ten wątek to padłam ze śmiechu. Tak z 2 tygodnie temu dzwoni do mnie dziewczyna i prosi o przesłanie dokumentu mailem, podaje maila i mówi: malmo - jak miasto w Szwecji ....
      Taaaa, na pewno pierwsze co mi przyszło na myśl to skojarzenie tego słowa z miastem o którym istnieniu nie miałam pojęcia. Oczywiście zaraz po rozmowie wygoglałam sobie ten zakątek europy.
      A tu "włala" ... wątek na ematce i wiem o co chodzi wink
      Praca jednak rozwija.
      • taki-sobie-nick Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 22:15

> Taaaa, na pewno pierwsze co mi przyszło na myśl to skojarzenie tego słowa z mia
        > stem o którym istnieniu nie miałam pojęcia.

O istnieniu którego (którego miasta). Ja miałam, więc nie ma co się tak chwalić ignorancją.
        • mynia_pynia Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 27.01.17, 22:45
          Ojtam, ojtam.... uraziłam, czy co?
      • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 28.01.17, 10:54
        Poważnie nie miałaś pojęcia o istnieniu miasta Malmö?
        • sumire Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 28.01.17, 11:15
          Nie dziwi mnie to jakoś bardzo, niestety. Ostatnio rozmawiałam z człowiekiem głęboko przekonanym, że Luksemburg to miasto w Niemczech, a nie osobny kraj. Czemu by zatem wiedzieć o istnieniu jednego z największych miast po drugiej stronie Bałtyku? smile
          • mynia_pynia Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 28.01.17, 12:01
            Oczywiście najlepiej wysuwać daleko idące wnioski. Może nie miałam pojęcia to za mocne określenie, ale w swoim zawodzie bardziej interesuje mnie Kronsztad, Amsterdam, Greenwich.
            • mynia_pynia Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 28.01.17, 12:03
              Tak wiem to 3 to dzielnica ... bo zaraz się przyczepią.
    • peonka Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się" 27.01.17, 21:52
      Ja nie znam szwedzkiego, więc nie mogę zweryfikować, ale moze ktos stamtąd sobie wypowie?
      reporters.pl/3142/wladze-szwecji-zaplacily-imigrantom-po-15-tys-usd-za-gwalt-na-kobiecie/
      • sumire Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 28.01.17, 09:54
        I znowu - brak źródła, wszystkie artykuły w tym samym histerycznym tonie. Naprawdę wierzysz, że wszystko, co napisane w internecie, to prawda, czy też płacą ci za promowanie chłamu tego rodzaju?
        • peonka Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 28.01.17, 10:26
          Sumie, czep się tramwaju, a nie mnie, ok?
          Ja nie promuję i nie twierdzę, tylko pytam. Może ktoś, kto mieszka w Szwecji i zna język, moze potwierdzić lub zaprzeczyć?
          Podobno tu jest to samo po szwedzku:
          www.friatider.se/asyls-kare-deltog-vid-gruppv-ldt-kt-f-r-140000-i-skadest-nd
          www.dalademokraten.se/blaljus/brott/darfor-frias-valdtaktsmannen-fran-fredsgatan-av-hovratten

Jak już napisałam wyżej, nie znam języka, ani ichniejszych gazet, więc nie wiem, czy to odpowiednik NYT czy The Sun. Liczę na konkretną odpowiedź od kogoś, kto wie (czyli nie Sumire).
          • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 28.01.17, 10:43
            Raczej taki odpowiednik polskich stron faszystowskich. Tzw. "alternatywne wiadomości".
            Istotnie, prokuratura tam bardzo zawaliła sprawę, akt oskarżenia nie pozwalał na skazanie i panowie mają dostać odszkodowanie za więzienie. W każdym cywilizowanym kraju dostaje się pieniądze za niesłuszne wsadzenie do więzienia. Wiadomości są naciągane, czy też napisane w takim tonie, że wychodzi na to, że Szwecja zapłaciła za gwałt, co oczywiście jest nieprawdą. Szwedzi są tą sprawą oburzeni, właśnie wczoraj sobie o tym dyskutowaliśmy przy kawie w robocie.
            Prokurator za takie poprowadzenie sprawy powinien zostać ukarany, to fakt.
          • chicarica Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 28.01.17, 10:53
            Tu więcej info o tym co to za portal ten Fria Tider. Takie pomieszanie korwinizmu z ONRem, powiązane ze Szwedzkimi Demokratami, partią ocierającą się czy wręcz otwarcie faszystowską:

sv.wikipedia.org/wiki/Fria_Tider
            • peonka Re: Immigranci- "Mieszkańcy Malmö boją się&# 28.01.17, 11:04
              Ok, dzięki za odpowiedź.
              To, że gwalciciele dostaną kasę nie za gwalt tylko w ramach odszkodowania, jest raczej jasne dla wszystkich, ale wierzę, że nawet w państwie prawa budzi to oburzenie obywateli, mimo swej zasadności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka