mallard 11.02.17, 00:41 Tak mówię, a powinienem "uziemienie". Wcześniej mówiłem też "włanczać", ale syn mnie z tego wyleczył. Także widzicie miłe Panie, że w najlepszej rodzinie też się zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ga-ti Re: Uziemnienie 11.02.17, 00:45 Zaraz sprawdzimy Twoje punkty w rankingu na Super Ematkę i zdiagnozujemy 'najlepszość' Twojej rodziny A w temacie, mam problemy ze zbitkiem 'mn' w mowie, a czasem w piśmie, może to kwestia jakiś uwarunkowań regionalnych? Się pocieszam Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Uziemnienie 11.02.17, 07:24 "Zaraz sprawdzimy Twoje punkty w rankingu na Super Ematkę i zdiagnozujemy 'najlepszość' Twojej rodziny" Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Uziemnienie 11.02.17, 07:29 Ja na początku mojego pobytu w Hiszpanii pisałam "funccionar" przez dwa "c", gdy pisze się przez jedno. Któregoś dnia kolega - skądinąd bardzo inteligentny, oczytany i bardzo lubię z nim o języku rozmawiać - zaczął mi wykładać, że pisze się przez jedno "c", a w ogóle w języku hiszpańskim chyba w ogóle nie ma słów, w których występują dwa "c" obok siebie. Po chwili przeszliśmy do pracy i włączyliśmy stronę startową firmowej bazy danych. Na środku monitora widniało: "aCCeder" (wejść). I nie jest to bynajmniej jedyne hiszpańskie słowo ze zbitkiem "cc", choć jest ich niewiele. Ubaw mamy do dziś Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: Uziemnienie 11.02.17, 07:48 czytam "uziemienie" w tytule i nie czaje o co ci kaman? "włanczać" doprowadza mnie do rozstroju żołądka. "Pół zycia za"stanawiam sie tylko, która forma jest poprawna słowa "co niektórzy" czy "co poniektórzy" Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: Uziemnienie 11.02.17, 08:27 Wziąć nie wziąść... Moja córka wszystkich poprawia z uporem maniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Uziemnienie 11.02.17, 10:55 Wsiasc do pociagu i wziac sie w garsc - tak pisz kolego Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Uziemnienie 11.02.17, 10:56 Wsiasc do pociagu byle jakiego i wziac sie w garsc tak pisz kolego* Odpowiedz Link Zgłoś
rorzrzutny Re: Uziemnienie 11.02.17, 10:11 fifiriffi napisał: > "Pół zycia za"stanawiam sie tylko, która forma jest poprawna słowa "co niektórz > y" czy "co poniektórzy" A gdzie ci co po-/niektórzy właściwie stoją - opodal czy nieopodal? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Uziemnienie 11.02.17, 10:58 Zalezy gdzie stoja DD sjp.pwn.pl/slowniki/nieopodal.html Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Uziemnienie 11.02.17, 17:21 fifiriffi napisał: > czytam "uziemienie" w tytule i nie czaje o co ci kaman? Źle czytasz Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Uziemnienie 11.02.17, 08:42 Uziemnienie z poziomnicą "Poziomica" to moja zmora! Zeby nie wtopic, zaczelam mowic "waserwaga" Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Uziemnienie 11.02.17, 10:31 I piszesz "także" tam, gdzie powinno być napisane "tak że" Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Uziemnienie 11.02.17, 17:29 nowel1 napisała: > I piszesz "także" tam, gdzie powinno być napisane "tak że" W samej rzeczy kurde, "także", to "również"! Coś czuję, że jeszcze by się coś znalazło... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Uziemnienie 11.02.17, 10:54 Serio mowiles "uziemnienie"? Przeciez to nielogiczne Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Uziemnienie 11.02.17, 17:39 ichi51e napisała: > Serio mowiles "uziemnienie"? Przeciez to nielogiczne Tak, jak "Włanczać" Jako dziecko w ogóle miałem ciekawą "logikę polonistyczną". Na przykład uważałem, że powinno się mówić "rejstracja", nie rejEstracja i tłów, nie tUłów, mówiłem też Amerka (AmerYka). Poza tym nie pasował mi Wacław i Wrocław, bo uwazałem, że lepiej by było Waccław i Wroccław (!). Jako dziecko i młody człek, nie używałem też zwrotu "na blasze", brzmiało mi to wstrętnie, wręcz wstydziłbym się to wypowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard A! 11.02.17, 17:45 Pamiętam, że w pierwszej klasie podstawówki napisałem "Mamósia". Oczywiście błąd, źle itd. Moja kochana pani Helena podkreśliła w zeszycie, wykrzyknik dała. - czemu napisałeś "mamósia" mallardku, pyta mnie mama - no bo to się wymienia na "o" przecież, - mówię - jak?! - mamowy... Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Uziemnienie 11.02.17, 11:01 Ja za mówię pięĆset tRZcina i zdarzyło się, że napisałam Spowrotem Zapewne mam tych kwiatków na sumieniu sporo, ale gdyktoś zwróci mi uwagę, lub doczytam, żebłĘdziłam to po szoku ze wstydu pamiętam, by unikać błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Uziemnienie 11.02.17, 17:55 Prypomniałam sobie- mówiłam tłumnik, zamiast tłumik. Byłam przekonana, że to prawidłowa forma. Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Uziemnienie 11.02.17, 20:26 A moja mama (jako dziecko) mowila: fieranki, bo wydawalo sie jej to bardziej dystyngowane Odpowiedz Link Zgłoś