Dodaj do ulubionych

Język polski w internecie

16.02.17, 12:51
"Niestety, ale jakość powietrza w naszym mieścinie niestety dziś jest znowu bardzo zła."
To fragment artykułu z gazety.pl...
Na ematce za to mnóstwo postów składających się ze zdań złożonych z przypadkowych wyrazów. Omijam je wzrokiem, bo nie chcę by mój mózg zapamiętał to co widzi.
Wiem, wiem, to jest internet, puryści językowi niech spadają na drzewo.
Wiem, że nic się z tym nie da zrobić. Niechluje są wśród nas.
Tylko, że takich wypocin nie da się czytać!
Tak się pożalić chciałamsad
Obserwuj wątek
    • zlotarybka_1 Re: Język polski w internecie 16.02.17, 12:54
      polski to jeszcze pol biedy. Pomysl, jak angielski na psy schodzi...
      • pade Re: Język polski w internecie 16.02.17, 12:57
        Nie wiem czy pół biedy, skoro ciężko zrozumieć to, co się czyta. Moim językiem ojczystym jest polski a nie angielski.
        • zlotarybka_1 Re: Język polski w internecie 16.02.17, 13:11
          chodzi mi o to, ze trend nie dotyczy tylko j. polskiego, to zjawisko globalne. Im jezyk jest bardziej miedzynarodowy tym gorzej. Robi sie niechlujny, bledy nikogo nie raza, wrecz przechodza do uzytku. I to nie tylko w internecie.
          • pade Re: Język polski w internecie 16.02.17, 13:41
            Rozumiemuncertain
          • jan.kran Re: Język polski w internecie 16.02.17, 13:44
            Ja pilnuję swojego ogródka, mimo że z kraju wyjechałam mając 23 lata a teraz mam 57 to staram się pisać poprawnie po polsku i używam polskich znaków.Mało tego ,nauczyłam moje dzieci dobrej polszczyzny ( syn) a w przypadku mojej córki bardzo dobrej i to w mowie i w piśmie. Jak się chce to można.
            • zlotarybka_1 Re: Język polski w internecie 16.02.17, 13:56
              ale przeciez nikt tu nie twierdzi, ze sie nie da.
            • tol8 Re: Język polski w internecie 16.02.17, 19:59
              Myślałam że jesteś z dziesięć lat młodsza.
              • jan.kran Re: Język polski w internecie 17.02.17, 08:30
                tol8 napisała:

> Myślałam że jesteś z dziesięć lat młodsza.
                ------------------> To do mnie ?
        • vaikiria Re: Język polski w internecie 16.02.17, 13:43
          "Trudno zrozumieć" brzmiałoby lepiej.
          • pade Re: Język polski w internecie 16.02.17, 13:48
            Pewnie, żeby brzmiało lepiej, ale przynajmniej zrozumiałaś o co mi chodzi, prawda?
            • vaikiria Re: Język polski w internecie 16.02.17, 16:35
              Da się też zrozumieć kogoś, kto nie stosuje przypadków. Nie tylko o rozumienie chodzi, ale też o elegancję języka.
              • pade Re: Język polski w internecie 16.02.17, 19:18
                Mnie chodzi o zrozumienie. Wyraźnie to zaznaczyłam w poście startowym.
                • vaikiria Re: Język polski w internecie 16.02.17, 19:26
                  Zacytowane w poście startowym zdanie jak najbardziej można zrozumieć. Widziałam też kiedyś tekst, z którego wynikało, że rozumiemy teksty nawet wtedy, jak litery są w wyrazach przemieszane, musi się tylko pierwsza i ostatnia zgadzać.
                  • pade Re: Język polski w internecie 16.02.17, 19:51
                    Co chcesz mi udowodnić?
                    • vaikiria Re: Język polski w internecie 17.02.17, 07:53
                      Udowodnić? Nic. Raczej zastanawiam się, dlaczego jako przkład zdania, ktorego nie można zrozumieć, podajesz zdanie całkowicie zrozumiałe, choć z błędem. Jeśli chodzi Ci o styl i poprawność językową to masz rację - jest bardzo źle. Ale rozumienie? Jak ktoś mówi "poszłem" to przecież i tak go rozumiem.
                  • taki-sobie-nick Re: Język polski w internecie 16.02.17, 20:33
                    vaikiria napisał(a):

> Zacytowane w poście startowym zdanie jak najbardziej można zrozumieć. Widziałam
                    > też kiedyś tekst, z którego wynikało, że rozumiemy teksty nawet wtedy, jak lit
                    > ery są w wyrazach przemieszane, musi się tylko pierwsza i ostatnia zgadzać.

Ale jeśli z tych słów jest zestawione absurdalne, bełkotliwe zdanie, to już nie.
            • taki-sobie-nick Re: Język polski w internecie 16.02.17, 19:44
              pade napisała:

> Pewnie, żeby brzmiało lepiej, ale przynajmniej zrozumiałaś o co mi chodzi, praw
              > da?
              >
              To jako purystka przyczepię się.

Należało napisać "że by brzmiało lepiej", a jeszcze lepiej "że brzmiałoby lepiej".

Nie mamy tu bowiem słowa "żeby" ("pracuję, żeby zarabiać"), ale spójnik "że" połączony z końcówką trybu przypuszczającego "by".

A to pisze się rozdzielnie.

PS. Gorąco popieram wątek!

To, że internauci piszą tak czy inaczej, jest mniejszym problemem niż fakt, że źle piszą "redaktorzy". Co w takim razie trzeba umieć, żeby pisać artykuły na gazecie, nie że bym chciała?

(Ostatnie zdanie nie jest celowym przykładem, samo tak wyszło).
              • vaikiria Re: Język polski w internecie 17.02.17, 07:51
                W każdym zawodzie są ludzie dobrzy w swoim fachu i źli. Dlaczego z dziennikarzami miałoby być inaczej? Sa kiepscy lekarze, kiepscy nauczyciele i kiepscy redaktorzy. A i najlepszym zdarzają się pomyłki. Bo są tylko ludźmi. Akurat zdanie zacytowane w poście startowym to ewidentna pomyłka wynikająca ze zmiany pomysłu na zdanie w trakcie pisania i tyle.
                • taki-sobie-nick Re: Język polski w internecie 17.02.17, 21:41
                  vaikiria napisał(a):

> W każdym zawodzie są ludzie dobrzy w swoim fachu i źli. Dlaczego z dziennikarza
                  > mi miałoby być inaczej?

Dlaczego ludzie w swoim fachu BEZNADZIEJNI pracują dla wielkiego, dynamicznego portalu typu Agora, hę?

Dobry dziennikarz różni się od złego dziennikarza umiejętnościami retorycznymi i stylistycznymi.

Natomiast zasady języka to pewna podstawa w tym zawodzie.

Pisać, że zły dziennikarz to taki, który nie zna składni, to pisać, że dobry chirurg to taki, który myje ręce przed operacją. tongue_out
                  • vaikiria Re: Język polski w internecie 18.02.17, 09:11
                    A skąd założenie, ze duże firmy są zasadniczo lepsze od malych? To tak jakby uznać, że w supermarkecie znajdziesz bardziej fachowych sprzedawców niż w niewielkim butiku.
                    • rorzrzutny Sofistyka. :P n/t 18.02.17, 09:56

• vaikiria Re: Sofistyka. :P n/t 18.02.17, 13:07
                        Raczej zdumienie, że ktoś idzie do fastfoodowni i narzeka, że jedzenie plastikowe i nie ma kelnera smile Gazeta.pl to przecież fastfood, typowy serwis internetowy, w którym ma być szybko, duża i za darmo, a niekoniecznie dobrze.
                        • taki-sobie-nick Re: Sofistyka. :P n/t 18.02.17, 23:41
                          Gazeta.pl to przecież fastfood

I naprawdę uważasz, że to jest całkowicie zrozumiałe? Pierwszy raz czytam coś takiego i nawet mogę się zgodzić, ale sama bym na to nie wpadła.

Ja znam przekaz: duże firmy mają dobrych pracowników, bo je stać.
                          • vaikiria Re: Sofistyka. :P n/t 18.02.17, 23:48
                            Może jestem spaczona doświadczeniem medialnym, ale wydawało mi się oczywiste, że portale takie jak gazeta.pl, onet czy wp to właśnie dziennikarski fastfood. Szybko, kolorowo, pod masowy gust. Co więcej - te portale są tworzone pod konkretnego czytelnika. Nie zawsze język tekstów jest prosty i nawet prymitywny, bo dziennikarz nie umie pisać. Po prostu to jest język odbiorców. Jeśli odbiorcy klikają w nagłówki typu: Nie uwierzysz, co ona włożyła. Ta stylówka MIAŻDŻY to tak się będzie pisać i już.
                            • taki-sobie-nick Re: Sofistyka. :P n/t 18.02.17, 23:59
                              vaikiria napisał(a):

> Może jestem spaczona doświadczeniem medialnym

Najwyraźniej jesteś spaczona. tongue_out Ale nie martw się, bo wiesz ciekawe rzeczy, tylko nie zakładaj, że to jest jasne dla każdego.

,
                              > ikają w nagłówki typu: Nie uwierzysz, co ona włożyła. Ta stylówka MIAŻDŻY to ta
                              > k się będzie pisać i już.

Stylówka miażdży?

A kiedy gazeta stała się fastfoodowa? Pytam serio, bo na początku nie była. Kiedyś miała takie działy, jak "Czytelnicy do pióra" i "Koszulka Dejaniry", a i to nie były początki, tylko późniejsze lata.
                              • vaikiria Re: Sofistyka. :P n/t 19.02.17, 00:04
                                W sumie nie znam najdawniejszej gazety.pl, pamiętam mniej więcje jakiś 2007 rok i już wtedy to był dość masowy portal. I zawsze trzymal się internetowych trendów. A że one są bardzo fastfoodowe to i gazeta taka jest.
                    • taki-sobie-nick Re: Język polski w internecie 18.02.17, 23:42
                      vaikiria napisał(a):

> A skąd założenie, ze duże firmy są zasadniczo lepsze od malych?

Bo same się tym chwalą?

Bo mają więcej pieniędzy na dobrych pracowników niż małe?
                      • taki-sobie-nick Re: Język polski w internecie 18.02.17, 23:43
                        taki-sobie-nick napisała:

> vaikiria napisał(a):
                        >
                        > > A skąd założenie, ze duże firmy są zasadniczo lepsze od malych?
                        >
                        > Bo same się tym chwalą?

tzn. tym że są duże.

A jeśli zasadą dobrego dziennikarstwa jest znajomość ortografii, to pora uznać, że mamy do czynienia z dobrym pseudodziennikarstwem.
                      • vaikiria Re: Język polski w internecie 18.02.17, 23:50
                        Żeby tworzyć taki portal nie potrzeba dobrych pracowników tylko dużo pracowników.
                        • taki-sobie-nick Re: Język polski w internecie 19.02.17, 00:01
                          vaikiria napisał(a):

> Żeby tworzyć taki portal nie potrzeba dobrych pracowników tylko dużo pracownikó
                          > w.

A mamy jakieś porządne dziennikarstwo czy już zanikło?
                          • vaikiria Re: Język polski w internecie 19.02.17, 00:07
                            Jak chcesz pozostać przy internecie to wejdź sobie na webnalist, to nowa rzecz, nie wiem, jak się rozwinie, ale warto obserwować. Serwis Wszystko Co Najwazniejsze też godny uwagi. Z papierowych rzeczy lubię Duży Format, nie wszystkie teksty są dobre, ale trafiają się pereółki i całość trzyma poziom. Tygodnik Powszechny też na poziomie. A poza tym to czytuję raczej prase tematyczną, bo tzw. tygodniki opini stały się tabloidami.
                            • taki-sobie-nick Re: Język polski w internecie 19.02.17, 00:09
                              A poza tym to czytuję raczej prase tematyczną, bo tzw. ty
                              > godniki opini stały się tabloidami.

Wszystkie? Rzeczpospolita też?
                              • vaikiria Re: Język polski w internecie 19.02.17, 00:10
                                Rzepa to prasa codzienna a nie tygodnik smile Ich weekendowy dodatek miewa ciekawe teksty, ale tez takie, że czytać się nie da.
                                • taki-sobie-nick Re: Język polski w internecie 19.02.17, 00:17
                                  vaikiria napisał(a):

> Rzepa to prasa codzienna a nie tygodnik smile

Och, fakt. Zamiast do tygodników opinii odniosłam się do prasy opiniotwórczej.
                                  • vaikiria Re: Język polski w internecie 19.02.17, 00:19
                                    Prasa codzienna jako taka straciła sens jako źródło infromacji. Tygodniki byłyby lepsze, ale nasze w większości nie nadają się do czytania. Niezależnie od opcji światopoglądowej.
              • katriel Re: Język polski w internecie 19.02.17, 00:28
                > nie że bym chciała?
                > (Ostatnie zdanie nie jest celowym przykładem, samo tak wyszło).

Skoro już trzepiemy temat językowy: jakoś mi to "że bym" obco wyglądało i aż sprawdziłam w Korpusie Języka Polskiego PWN.
                "Nie żebym" pojawia się 26 razy, w analogicznym sensie jak u ciebie "nie żebym się nie bał", "nie żebym się bardzo przypatrywała" itd. Wśród źródeł jest m.in. Brzechwa i Dąbrowska ("Noce i dnie"). "Nie że bym" nie pojawia się ani razu. Może to jednak razem się pisze?
                • taki-sobie-nick Re: Język polski w internecie 19.02.17, 00:36
                  katriel napisała:

> > nie że bym chciała?
                  > > (Ostatnie zdanie nie jest celowym przykładem, samo tak wyszło).
                  >
                  > Skoro już trzepiemy temat językowy: jakoś mi to "że bym" obco wyglądało i aż sp
                  > rawdziłam w Korpusie Języka Polskiego PWN.
                  > "Nie żebym" pojawia się 26 razy, w analogicznym sensie jak u ciebie "nie żebym
                  > się nie bał", "nie żebym się bardzo przypatrywała" itd. Wśród źródeł jest m.in.
                  > Brzechwa i Dąbrowska ("Noce i dnie"). "Nie że bym" nie pojawia się ani razu. M
                  > oże to jednak razem się pisze?

O cholera [drapie się w głowę].

• tola1990 Re: Język polski w internecie 16.02.17, 12:59
      Schodzi na psy ale nie tylko w internecie tongue_out
    • spanish_fly Re: Język polski w internecie 16.02.17, 13:00
      Łączę się w bólu i jednocześnie rumienię ze wstydu, bo samej mi się zdarzają brzydkie niedoróbki, szczególnie, kiedy korzystam ze smartfonika.
    • tola1990 Re: Język polski w internecie 16.02.17, 13:00
      Ja tam purystka jezykowa nie jestem ale tez nad tym ubolewam uncertain
    • mallard Pade, siostro! ;) n/t 16.02.17, 13:27

• butch_cassidy Re: Język polski w internecie 16.02.17, 13:55
      Wg mnie korekta w ostatnich latach śpi smacznie. To jest ewidentny błąd korekty jak na mój gust. Autor miał jakąś koncepcję, zapewne ją zmienił, tyle że nie dopilnował wszystkiego. Jeśli był pod presją czasu (w necie więcej niż możliwe), to wyprostowanie tego należy do korekty.
      • pade Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:00
        Autor może chyba przeczytać tekst po wysłaniu i skorygować ewentualne błędy? Albo zgłosić do korektora?
        • butch_cassidy Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:06
          Nie zawsze.
          Wraz z latami praktyki na liczniku może zanikać konieczność czytania własnych tekstów, już opublikowanych (czyli odhaczonych jako zadania wykonane).
          • pade Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:10
            To jest jeszcze gorzej niż myślałam.
            Wstydziłabym się podpisać pod czymś takim.
            • butch_cassidy Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:27
              Przesadzasz.
        • vaikiria Re: Język polski w internecie 16.02.17, 16:37
          autor po napisaniu i wysłaniu tekstu czasem nie może nawet wyjśc do toalety, tylko musi pisac kolejny tekst. Tak wygląda rzeczywistość dużych portali internetowych. Przy czym widać, które błędy wynikają z ubogiego języka i słabego stylu, a które są zwyczajną pomyłką.
        • morekac Re: Język polski w internecie 18.02.17, 09:30
          Własne błędy trudniej wyłapać. Serio. Dlatego powinien przeczytać to jeszzcze ktoś inny.
      • tiszantul Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:29
        > Wg mnie korekta w ostatnich latach śpi smacznie.

Agorze od dawna nie do korekty. Winien jest nowy rząd, który przestał dotować prywatną firmę apologetów wolnego rynku. Mimo to Agora wciąż ma spore zlecenia od samorządów, chociażby od Hanny Gronkiewicz-Waltz czy od Adamowicza z Gdańska. Niedawno ktoś z Agory przedstawił koncepcję, żeby prywatną firmę szerzącą piękne idee wolnego rynku dotowała Unia Europejska. Ogólnie nikt nie chce naszych wolnorynkowców wziąć na utrzymanie, więc nic dziwnego, że ich zdaniem "sprawy w Polsce idą w złym kierunku".

"We wtorek ze spółki przyszedł jednak komunikat, który o drżenie przyprawia pracowników, których jeszcze nie dotknęły cięcia. "Intencją Zarządu Agory S.A. jest zwiększenie liczby osób objętych zwolnieniem grupowym ze 135 do około 190 zatrudnionych w Agorze S.A."

www.press.pl/tresc/45901,agora-przeprowadzi-zwolnienia-grupowe
        www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/zwolnienia-w-agorze-gazeta-wyborcza,155,0,2213531.html
        biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj/dziennikarze-gazety-wyborczej-musza-liczyc-sie-z-obnizkami-wierszowek/s9erve
        • vaikiria Re: Język polski w internecie 16.02.17, 16:38
          Tak, Agora nie ma korekty, a moja znajoma, która pracuje w tej firmie jako korektorka po prostu nie istnieje smile
          • pelissa81 Re: Język polski w internecie 18.02.17, 10:19
            Ale Agora to nie Gazeta.pl a cała grupa, nie?
            Na gazeta.pl widać gołym okiem stażystów i młodych stażem dziennikarzy, których celem jest puszczać wszystko dużo i szybko. Pozostałe wychodzą takę papierowo, więc się starają.
            • vaikiria Re: Język polski w internecie 18.02.17, 13:09
              Oczywiście. Serwisy internetowe tego typu działają jak fastfood: dużo, szybko, tanio.
    • edelstein Re: Język polski w internecie 16.02.17, 13:56
      Te zdania zlozone z przypadku wychodzi wyrazy w sa efekt emama ktorzy stanie ze smartphone.

Te zdania zlozone z przypadkowych wyrazow sa efektem korzystania ze smartphona. Powyzej przyklad zdania przeksztalconego przez slownik.
      • pade Re: Język polski w internecie 16.02.17, 13:58
        Smartphony mają opcję wyłączania automatycznego podpowiadania wyrazów.
        • butch_cassidy Re: Język polski w internecie 16.02.17, 13:59
          Jednakowoż przy szybkim pisaniu bywa ona więcej niż bardzo użyteczna.
          A że ma też wady...
          • pade Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:02
            Moim zdaniem wady przeważają. Owszem, piszący szybko "napisze" i wyśle tekst ale czytający ma kłopot ze zrozumieniem go. Dobra komunikacja to taka, która działa w obie strony.
            • butch_cassidy Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:09
              Ale wbijanie tekstu z telefonu jest tak uciążliwe, że masakra bez tej pomocy - ja rezygnuję, jak nie mam kompa z normalną klawiaturą. Z telefonu tylko krótko i z podpowiedziami.
              Z drugiej strony forum to bardzo nieformalna forma komunikacji. Jak staje się zbyt trudne, można zrezygnować z czytania postów nieczytelnych smile
              • pade Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:11
                Sugerujesz, żebym spadała z ematki?
                • butch_cassidy Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:14
                  Bynajmniej. Nigdy w życiu smile
                  Po prostu wydaje mi się, że takich nieczytelnych wpisów jest bardzo mało, wręcz zdarzają się sporadycznie i można je bez większej starty pominąć. Nawet bez zgubienia wątku dyskusji wink
                  • pade Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:16
                    Bardzo mało??
                    Zaglądasz wyłącznie do wątku "Która godzina?"?big_grin
                    • butch_cassidy Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:21
                      Nie rozumiem, zajrzałam do niego wyłącznie raz, żeby się dowiedzieć, o co biega. Uznałam, że za późno żeby się wbić i więcej nie zaglądałam.
                      Fakt, że nie czytam, jak leci, ale wyłącznie to, co mnie zaciekawia, czyli mniej niż więcej.
                      Ale jest aż tak źle, że ogólnie się nie da czytać?
                      Serio, masz czas i chęci czytywać w s z y s t k i e wątki?
                      • pade Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:29
                        W wątku Która godzina piszą osoby, którym chce się korygować tekst przed wysłaniemsmile
                        Czytam bardzo szybko, wątek na 2 tysiące postów zajmuje mi m/w godzinę.
              • taki-sobie-nick Re: Język polski w internecie 17.02.17, 00:07
                butch_cassidy napisała:

> Ale wbijanie tekstu z telefonu jest tak uciążliwe

Zatem w zasadzie po co pisać na forum z telefonu?
        • jan.kran Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:12
          pade napisała:

> Smartphony mają opcję wyłączania automatycznego podpowiadania wyrazów.

--------------> Ja z mojego ajfona piszę poprawnie po polsku , bez przeinaczeń i z polskimi znakami.
          Mam ustawione i na laptopie i na ajfonie klawiatury w pięciu językach i jakoś daję radę pisać prawidłowo.Nie cierpię niechlujstwa i lenistwa językowego.
          • pade Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:15
            Wiem Jan i za to pełen szacun.
            Na forum jest wiele osób, które piszą poprawnie i czytelnie. Ich posty czytam z przyjemnością.
            Jest też duża grupa osób, którym zależy chyba wyłącznie na tym, żeby ich nick pojawił się w wątku, treść wpisu nie ma znaczenia.
    • redheadfreaq Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:10
      Dla mnie argument "ale to internet" jest argumentem z pupy. Nie ma dla mnie znaczenia, czy ktoś pisze list do miłości życia na papeterii pachnącej fiołkami, czy też ogłoszenie sprzedaży filcowych kapci na OLX - przekaz powinien być czytelny, a tekst pozbawiony błędów. Byki ortograficzne, literówki (wskazujące na niedbalstwo, nie "interwencję" autokorekty), brak znaków przestankowych świadczą o braku szacunku dla czytającego. Czy tak ciężko jest przeczytać to, co się napisało przed wciśnięciem "wyślij"? Szczególnie razi mnie to w prośbach o pomoc materialną, bo buduje we mnie wrażenie roszczeniowości, takiej na zasadzie "robić mi się nie chce i napisać porządnego ogłoszenia też mi się nie chciało" (co, notabene nie raz i nie dwa potwierdzał mi zawód delikwenta/delikwentki "Szlachta nie pracuje" po ukończeniu "Wyższej szkoły robienia hałasu".
      • pade Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:12
        No, jest z pupy, ale często przytaczany.
        Padł również argument, że forum to nieformalna forma komunikacji.
        Czyli piszącemu wszystko jedno, czy ktoś go zrozumie czy nie?
        • butch_cassidy Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:18
          Nie wszystko jedno, jednak nie czytasz posta pięć razy przed wysłaniem (przy drugim czytaniu b. łatwo przeoczyć własny błąd), nie odkładasz na kilka godzin (a najlepiej dni co najmniej), żeby się uleżał i żeby spojrzeć na na niego świeżym okiem.
          Dlatego wg mnie lepiej wykazać się tolerancją, tudzież omijać wzrokiem, to co nie pasuje czy wręcz irytuje, niż walczyć z wiatrakami.
          • pade Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:22
            Butch, nie chodzi mi o jeden przekręcony wyraz w zdaniu, tylko o cały post ze zbiorem wyrazów, które do siebie nie pasują.
            Nie czepiam się braku przecinka, błędu ortograficznego, literówki, to się każdemu może zdarzyć. Czepiam się wypowiedzi, które składają się z samych błędów.
            • butch_cassidy Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:24
              Aj, chce Ci się czepiać? smile Tobie? smile
              Widocznie kogoś poniosło i nie ogarnął, co i jak powiedzieć.
              Może uda się temu komuś następnym razem.
              Serio nie odnotowałam natłoku takich przypadków. Ale może nie jestem wyczulona smile
              • butch_cassidy Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:25
                No i jak ktoś nagminnie pisze niedbale, to można go wygasić. Powód dobry, jak każdy inny.
                • pade Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:33
                  Z tym wygaszeniem nie jest tak różowo. Mam wygaszone dwa pisowskie trolle. Wątki, w których się udzielają są dla mnie nieczytelne bo większość odpowiedzi jest wtedy ni przypiął ni przyłatałsmile
                  • butch_cassidy Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:36
                    Rozumiem.
                    Widocznie ja nie jestem aż tak restrykcyjna. A trolle pis zlewam tak, że aż nie chce mi się ich wygaszać wink
          • redheadfreaq Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:37
            Pewnie Cię rozbawię, ale... zdarza mi się napisać jakiś post "na brudno", w edytorze, po czym dać go jeszcze do przeczytania komuś z zewnątrz. To wyjątkowe przypadki, kiedy szczególnie zależy mi na czytelnym przekazie, a post rozrasta mi się do kilku sążnistych akapitów tongue_out
            • pade Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:41
              Ja też kiedyś pisałam na brudno.
              Albo zostawiałam otwarte okienko i zajmowałam się czymś innym, żeby móc przemyśleć jakąś kwestię. Teraz mi się nie chcesmile Co nie zmienia faktu, że czytam tekst przed wysłaniem co najmniej dwa razy.
              • jan.kran Re: Język polski w internecie 16.02.17, 17:01
                pade napisała:

> Ja też kiedyś pisałam na brudno.
                > Albo zostawiałam otwarte okienko i zajmowałam się czymś innym, żeby móc przemyś
                > leć jakąś kwestię. Teraz mi się nie chcesmile Co nie zmienia faktu, że czytam teks
                > t przed wysłaniem co najmniej dwa razy.pisal
                --------------------------------> Ja zaczęłam pisać na forach gazety w 2003 roku. Moim pierwszym ważnym forum było forum polonijne gdzie pisali bardzo mądrzy, wykształceni i inteligetni ludzie, erudyci.Trochę było na wesoło , trochę na poważnie ale poziom był wysoki.Część postów pisałam najpierw na papierze a dopiero potem wklepywałam na komputerze.Od tej pory posiadam szacunek do rozmówcy i staranność wypowiedzi choć papieru już od dawna nie używam.
            • butch_cassidy Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:44
              Dlaczego miałabyś mnie rozbawić.
              Nie chciałabym nikogo urazić, ale dla mnie forum to czysta rozrywka, dlatego nie dbam jakoś szczególnie o jakość wpisów (co nie znaczy, że nie czytam - raz! - i nie staram się poprawić błędów).
              Twoje podejście dowodzi po prostu, że każdy traktuje pisanie na forum nieco inaczej. I dobrze smile
    • obrus_w_paski Re: Język polski w internecie 16.02.17, 14:17
      Mnie czasem wstyd na myśl o błędach jakie popełniam. A jeszcze w liceum uczestniczyłam w konkursach literackich, pisałam książkę i doszła do wysokiego etapu olimpiady z j. Polskiego.

Na forum czesto zdarza mi się, ze pisze post na raty, po jakiejś godzinie do niego wracam, zmieniam jedno zdanie i nie zauważam, ze przez te zmianę trzeba zmodyfikować resztę i tak jakoś głupio wychodzi...
      • rorzrzutny ORT!!! 18.02.17, 10:10
        obrus_w_paski napisała:

> Mnie czasem wstyd na myśl o błędach jakie popełniam. A jeszcze w liceum uczestn
        > iczyłam w konkursach literackich, pisałam książkę i doszła do wysokiego etapu o
        > limpiady z j. Polskiego.

I to w jakim miejscu, pani olimpijko!!! tongue_out

Doszłaś do wysokiego etapu olimpiady z j. polskiego! suspicious

big_grin
        • danaide Re: ORT!!! 19.02.17, 00:40
          Klasyczna robota edytora - po kropce wstawia dużą literę...
        • mallard Rozrzusiu! 20.02.17, 07:50
          Dostałeś - łaś orgazmu?
          • mallard Sorry Winnetou! 20.02.17, 07:52
            RoRZRZusiu powinno być tongue_out
    • mamablue Re: Język polski w internecie 16.02.17, 16:39
      Wiesz, nie raz coś napiszę, a po kliknięciu "opublikuj" dopiero widzę te braki interpunkcyjne i powtórzenia. Więc sama nie jestem bez winy.
      Ale doskonale rozumiem Twój ból. Jeszcze uporczywe nieodmienianie nazwisk mnie drażni.
      • bmms Re: Język polski w internecie 16.02.17, 16:56
        nieraz
        • mamablue Re: Język polski w internecie 16.02.17, 17:10
          sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/nieraz-i-nie-raz;7030.html
          Chyba nie zawsze wink
          • mallard Re: Język polski w internecie 20.02.17, 07:54
            mamablue napisała:

> Chyba nie zawsze wink

Ale nie w tym znaczeniu.
    • catroux Re: Język polski w internecie 16.02.17, 16:49
      Jak ma być dobrze, skoro piszą na akord, a korekty z oszczędności nie ma.
      Najgorsze jest to, że większość ludzi głównie z takim językiem ma do czynienia i prawdopodobnie nawet nie widzi różnicy.
    • kiddy Re: Język polski w internecie 16.02.17, 16:51
      Ja mam wrażenie, że piszący nie mają zwyczaju czytać tego, co napisali, przed wysłaniem postu czy innego tekstu.
    • anika772 Re: Język polski w internecie 16.02.17, 16:51
      Poczytaj sobie "Braci Karamazow", będziesz miała odtrutkęwink
    • qrka Re: Język polski w internecie 16.02.17, 16:54
      A niestosowanie się do zasad polskiej interpunkcji to "chlujstwo" czy niechlujstwo?
    • b-b1 Re: Język polski w internecie 18.02.17, 08:54
      Pogodziłam się z internetem-z błędami gramatycznymi, stylistycznymi, z przestawianiem liter. Po oczach najbardziej biją mnie błędy ortograficzne, ale to też przełknę. Nie potrafię jednak pogodzić się z nakazem wysyłaniem wiadomości sms bez zakończenia zdania kropką.
      Inni mogą- przełknę, ale ja? Już setny raz słyszę-przestań stawiać "kropkę nienawiści " wink
      • viridiana73 Re: Język polski w internecie 18.02.17, 08:59
        A o co chodzi z tą kropką? Bo się z tym nie spotkałam?
        • viridiana73 Re: Język polski w internecie 18.02.17, 09:00
          Po "nie spotkałam" kropka, rzecz jasnasmile
        • b-b1 Re: Język polski w internecie 18.02.17, 09:04
          viridiana73 napisał(a):

> A o co chodzi z tą kropką? Bo się z tym nie spotkałam?

Ja też nie, ale jak mi pierwszy raz zarzucono nienawistny sms-to doczytałam:
          www.radiozet.pl/Rozrywka/O-tym-sie-mowi/Kropka-na-koncu-zdania-co-to-oznacza-Kropka-nienawisci-na-Facebooku-00015811
          Moje oczy się z tym nie zgadzają, cała się nie zgadzam, sms piszę rzadko, ale jak już muszę, zdania kończę kropką , bo jak inaczej?
          • viridiana73 Re: Język polski w internecie 18.02.17, 09:25
            Czy ja dobrze zrozumialam tę, pożal się Boże, teorię? "Nie" z kropką wygląda tak kategorycznie, że od dziś profilaktycznie eliminujemy wszystkie kropki, niezależnie od długości zdań!
            Kocham amerykańskich naukowców!smile
            • b-b1 Re: Język polski w internecie 18.02.17, 09:40
              viridiana73 napisał(a):

> Czy ja dobrze zrozumialam tę, pożal się Boże, teorię? "Nie" z kropką wygląda ta
              > k kategorycznie, że od dziś profilaktycznie eliminujemy wszystkie kropki, niez
              > ależnie od długości zdań!
              > Kocham amerykańskich naukowców!smile

Ja w ogóle nie korzystam z samodzielnych słów ok, czy nie. Piszę krótkie zdania, ale zdania-zaczynam wielką literą i kończę kropką. I dostaję odpowiedź-znowu kropka nienawiści, albo-za co mnie tak nienawidzisz?
              Niby żart, ale przestało mnie to już śmieszyć....
              • viridiana73 Re: Język polski w internecie 18.02.17, 09:45
                "Za co mnie tak nienawidzisz?"

Za upodobanie do niechlujstwa językowego.
                smile
          • taki-sobie-nick Re: Język polski w internecie 19.02.17, 00:14
            b-b1 napisała:

> viridiana73 napisał(a):
            >
            > > A o co chodzi z tą kropką? Bo się z tym nie spotkałam?
            >
            > Ja też nie, ale jak mi pierwszy raz zarzucono nienawistny sms-to doczytałam:
            > www.radiozet.pl/Rozrywka/O-tym-sie-mowi/Kropka-na-koncu-zdania-co-to-oznacza-Kropka-nienawisci-na-Facebooku-00015811
            > Moje oczy się z tym nie zgadzają, cała się nie zgadzam, sms piszę rzadko, ale j
            > ak już muszę, zdania kończę kropką , bo jak inaczej?

Idioci. Mój telefon, moje SMS-y. Naukowcy dowiedli jedynie, że INTERNAUCI SĄDZĄ COŚ TAM, a określenie "kropka nienawiści" to nadinterpretacja i przeinaczanie wyników.

A w ogóle niech mi podadzą, którzy naukowcy i z której uczelni, bo takiego newsa to i ja potrafię napisać. tongue_out

• mdro Re: Język polski w internecie 18.02.17, 09:43
        Kropka ma na celu zaznaczenie końca zdania. Jeśli wiadomość składa się z jednego zdania i jest oczywiste, że dalszego ciągu nie ma, to kropka nie jest niezbędna. Pewnie wiesz, że nie stawia się kropek w tytułach, ale nie wiem, czy zauważyłaś, że nie kończy się kropkami także podpisów rysunków, a niekiedy także leadów.
        • viridiana73 Re: Język polski w internecie 18.02.17, 10:06
          Myślę, że to kwestia interpretacji. W końcu wymiana esemesów jest dialogiem, a w dialogach znaków przestankowych używamy.
          • taki-sobie-nick Re: Język polski w internecie 19.02.17, 00:15
            viridiana73 napisał(a):

> Myślę, że to kwestia interpretacji. W końcu wymiana esemesów jest dialogiem, a
            > w dialogach znaków przestankowych używamy.

A jak z pozostałymi - wykrzyknik, znak zapytania, wielokropek? Tego radziec... amerykańscy naukowcy jeszcze nie zbadali?
    • fornitta69 Re: Język polski w internecie 18.02.17, 13:25
      Smieszny jest ten watek smile
    • piepe Re: Język polski w internecie 19.02.17, 00:21
      Spłodziłam taki post w 2003, a i tak czułam, że przesadzam.
      Przesadzasz.
    • danaide Re: Język polski w internecie 19.02.17, 00:45
      Osobiście mogę tylko przeprosić, piszę szybko, czasem zmieniam coś w środku i nie uzgadniam reszty, często nie czytam tekstu przed wysłaniem, czasem czytam, a i tak przegapiam błędy, zdarza się, że na drugiej linii nadaje moje dziecko. Moje pisanie w jakiś sposób odzwierciedla też mój stan ciała, ducha i duszy. Nie obrażę się za wygaszenie, czego oczy nie widzą itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka