Dodaj do ulubionych

Prezent dla 3- i 7-latki, pomocy

27.02.17, 11:45
Jadę za miesiąc za granicę i będę się widzieć z koleżanką, która ma dwie córeczki, właśnie w tym wieku. Ponieważ będziemy mieć tylko bagaż podręczny odpadają duże prezenty oraz o kłopotliwym składzie smile Myślałam o grze planszowej, w którą będą mogły obie zagrać, ale jakiej? Może ktoś ma inny pomysł. Musi być to coś niedużego i najlepiej dla obu dziewczynek - jeśli się da.
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Prezent dla 3- i 7-latki, pomocy 27.02.17, 11:49
      Dwa lata temu trafilam fuksem w empiku "Skaczace czapeczki", ulubiona gra mojego dziecinstwa. Sprezentowalam zaprzyjaznionym dzieciom. Graja do dzis - choc uczciwie mowiac ich rodzice czesciej smile
    • zlotarybka_1 Re: Prezent dla 3- i 7-latki, pomocy 27.02.17, 11:56
      Obawiam sie, ze nie ma takiej gry planszowej, w ktora zagraja wspolnie 3 - i 7 - latka. Mam dzieci w bardzo zblizonym wieku i kazda wspolna gra konczy sie kosmiczna jatka (moja 8-latka sila rzeczy zawsze wygrywa, 3-latek sie wscieka, a 8-latka tylko w szczegolnej fazie dobroci pozwala mu wygrac, ale to sie zdarza raz na milion lat). Proponuje drobne osobne prezenty, dla 7-latki np. jakis sekretny notatnik z zamykaniem na kluczyk albo kod, dla 3-latki bajka albo kucyk z grzywa do czesania i zaplatania (w przypadku 3-latki szczegolna estetyka niewskazana, im bardziej kiczowaty tym lepiej, 7-latka moze juz byc w fazie po-rozowej wiec na wszelki wypadek cos bardziej stonowanego).
      • morgen_stern Re: Prezent dla 3- i 7-latki, pomocy 27.02.17, 12:00
        Ten dziennik to dobry pomysł, dzięki.
    • ga-ti Re: Prezent dla 3- i 7-latki, pomocy 27.02.17, 12:01
      Moja niespełna 3 latka raczej z gier lubi zabawy pionkami wink im więcej pionków tym lepiej.
      Ale młodsze dzieci mają samą frajdę z rzucania kostką i przesuwania pionka w stronę mety, ewentualnie po drodze pola z zadaniami typu 'cofnij się o 2 pola', 'przejdź 3 pola do przodu'. Takie zwykłe planszówki, ewentualnie z tematycznymi obrazkami na planszy (np. wyprawa piratów i jakieś postoje, bo ośmiornica, czy sztorm, czy inna burza, dla dziewczynek też są jakieś bajkowe).
      A, kiedyś mieliśmy spadające małpki, czy coś takiego, też sporo śmiechu. A ostatnio grywamy w uno - gra karciana, są wersje dla młodszych dzieci, może nie dla 3 latki, choć kto wie.

A coś plastycznego? Książeczki do projektowania ubrań, czy innych cudności, z naklejkami koniecznie. Są i prostsze wersje z naklejkami dla młodszych dzieci, z naklejek można sobie komponować scenki. Jak dokupisz jakieś brokatowe długopisy to powinnaś uszczęśliwić dziewczynki.
    • tyggrysio Re: Prezent dla 3- i 7-latki, pomocy 27.02.17, 12:05
      Talia kart do gry w Uno. Jest wersja dla mniejszych dzieci i normalna, w obie gralam z 4- i 7-latkiem.
    • zazou1980 Re: Prezent dla 3- i 7-latki, pomocy 27.02.17, 12:05
      My niedawno odkrylismy takie klocki waflowe. Bawi sie 2 i 8 latka - starsza nigdy wczesniej nie tyklala klockow, a te sa w uzytku codziennie smile

https://image.ceneo.pl/data/products/32897099/i-mejpol-polskie-klocki-wafle-mega-paka-190-elementow-klocki-190.jpg

Sa rozne gabaryty, ale same w sobie sa lekkie...
    • princy-mincy Re: Prezent dla 3- i 7-latki, pomocy 27.02.17, 12:13
      7- latka- Dobble (ale wersja pelna, nie uproszczona) albo jakis zamykany maly kuferek na spinki/ gumki/ koraliki
      3- latka- jakies fajne memory albo domino obrazkowe
    • madame_edith Re: Prezent dla 3- i 7-latki, pomocy 27.02.17, 12:24
      Gra 5 sekund wersja dla dzieci, akurat na ten przedział wiekowy. Mamy dla dorosłych, bardzo fajna zabawa smile
    • zabka141 Re: Prezent dla 3- i 7-latki, pomocy 27.02.17, 12:40
      Ja kupilabym ksiazki, np. O pippi langstrum.

Dla starszej ta grubsza ksiazke, dla mlodszej z obrazkami.
      • zabka141 Re: Prezent dla 3- i 7-latki, pomocy 27.02.17, 12:45
        Dla starszej m.empik.com/pippi-ponczoszanka-lindgren-astrid,prod59650310,ksiazka-p

Dla mlodszej www.empik.com/czy-znasz-pippi-ponczoszanke-lindgren-astrid,3073378,ksiazka-p
    • aguar Re: Prezent dla 3- i 7-latki, pomocy 27.02.17, 13:01
      Może to www.empik.com/story-cubes-opowiesci-gra-rebel,p1051217382,zabawki-p?gclid=CjwKEAiAuc_FBRD7_JCM3NSY92wSJABbVoxBbJUE7ZxzUiy43wBIdrTFnWmgvcsMx64QYRqMo3eJrBoCMIXw_wcB&gclsrc=aw.ds Niewielkie wymiary! Ale dla 3-latki może to być ciut za trudne, chociaż kto wie. Albo coś ze smart games allegro.pl/granna-gra-logiczna-trzy-male-swinki-smart-games-3-i6731041192.html albo allegro.pl/gra-dzien-i-noc-smart-games-granna-nowosc-2017-i6668661247.html tu są różne powiomy trudności dla dzieci w różnym wieku, ale już trochę to waży.
    • wilan.an Re: Prezent dla 3- i 7-latki, pomocy 27.02.17, 13:10
      Moje szaleją za tym edukatorek.pl/zestawy-kreatywne/4243-beauty-pops-zestaw-do-tworzenia-bizuterii-150-el-bx1373-btoys.html
      W przedszkolu też, ale tam mają tego wiadrowink
    • mikams75 Re: Prezent dla 3- i 7-latki, pomocy 27.02.17, 13:51
      Kolezanka jest Polka? Ksiazki kup.
      Z gier superfarmer jest fajny ale to sporawe pudlo, choc lekkie.
    • katia.seitz Re: Prezent dla 3- i 7-latki, pomocy 27.02.17, 13:55
      Z gier, które mogą się spodobać obydwu, przychodzą mi do głowy "Potwory do szafy" - u nas przy podobnej różnicy wieku się sprawdziło.
      www.granna.pl/katalog-gier/0-wszystkie-gry/46-POTWORY-DO-SZAFY.html
      • katia.seitz Re: Prezent dla 3- i 7-latki, pomocy 27.02.17, 13:56
        Pudełko jest względnie małe (19 na 19 cm) i lekkie - zawartość w środku papierowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka