Dodaj do ulubionych

Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o radę

03.03.17, 12:51
Rok temu zmieniliśmy małe mieszkanie na dom. Nasza sypialnia i pokój pierworodnego syna mieszczą się na piętrze. Na parterze mamy dodatkowy pokój pełniący obecnie funkcję przechowalni podręcznego bałaganu. Niedługo rodzi nam się kolejny potomek, który planowo miał zamieszkać w naszej sypialni, ale najpierw pokój należałoby odświeżyć (konieczne minimum to malowanie) i przemeblować. Niestety, jak widzę mój mąż niechętnie się za to zabiera, a rozwiązanie coraz bliżej. Boję się, że rozgrzebie robotę tuż przed porodem i wrócę ze szpitala na totalny bajzel.
Pokoju na dole remontować nie trzeba dodatkowo ma takie zalety:
- Jest bardziej słoneczny i cichy, okna wychodzą do ogrodu a nie na ulicę
- Jest cieplejszy (w obecnej sypialni pomimo odkrecania kaloryferów panuje wieczny chłód bo jest słabo ocieplona z zew.)
- Minimalizuje konieczność noszenia niemowlaka po schodach
- Blisko kuchnia, co ma znaczenie jeśli nie będę karmić piersią.
Niestety widzę też wady:
- Jest mniejszy, więc nie zmieszczą nam się wszystkie meble z obecnej sypialni i po ubranie trzeba będzie kursować na piętro
- Starszy syn zostanie na górze, a jeszcze czasem budzi się w nocy i woła mnie lub męża (bo ma zły sen albo chce się napić) lub nawet przybywa do naszego łóżka nad ranem, aby sobie z nami dospać.
Pomóżcie mi podjąć decyzję, czy lepiej docisnąć męża o ten remont, czy lepiej przenieść sypialnię na dół, a może jeszcze jakieś inne wyjście?
Obserwuj wątek
    • paloma_blauwinder Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 13:38
      Oczywiście, że na dole lepszy, ale trochę to jednak zależy od metrażu, bo pokój, w którym nie mieści się jednocześnie łóżko i szafa to trochę jednak nieduży jest. W większości znanych mi domów życie rodzinne w ogóle toczy się na dole. Góra jest intensywniej wykorzystywana dopiero jak są w domu nastolatki.
      • joanna_poz Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 13:53
        paloma_blauwinder napisał(a):

W większości znanych mi domów życie rodzinne w ogóle toczy się na dole. Gó
        > ra jest intensywniej wykorzystywana dopiero jak są w domu nastolatki.

w większości znanych mi domó na dole toczy sie życie dzienne.
        Góra to sypialnie.

dlatego zostałabym w sypialni na górze, tym bardziej ze jest tam sypialnia drugiego malucha.
    • princy-mincy Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 13:43
      Jako ze moje noworodki i niemowlaki spaly z nami w pokoju, kompletnie nie bylo sensu urzadzac im osobnych pokoi tak wczesnie.
      Lozeczko stalo kolo naszego lozka malzenskiego.
      Oboje dostali pokojd dzieciecy (taki typowo dzieciecy z samodzielnym lozkiem i wlasnymi meblami) w wieku ok 2 lat.
      Dlatego na Twoim miejscu ja bym sie nie spieszyla z tym urzadzaniem pokoju juz teraz, ale byc moze to rozwiazanie nie bedzie dla Was funkcjonalne.
      • old.hipster Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 17:33
        Ja nie urządzam osobnego pokoju, tylko dywaguję czy lepiej remontować sypialnię na górze (z tym może być problem), czy przenieść się do gotowego pokoju na dole...
    • leann32 Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 13:47
      Kurde rodzi wam się dziecko. Jak "nie chcę się" chłopa może powodować, że nowy członek rodziny nie może zyskać podstawy do życia jaką jest czysta, umeblowana przestrzeń do życia?
      Tak trudno machnąć 3 razy pędzlem?
      Tak trudno zrobić choćby takie minimum dla małego noworodka jak organizacja mu pokoiku?
      Jak nie to weź malarza, dostaniecie 500+ to sobie go z pierwszej wypłaty pokryjesz.
      Ale zachowanie męża - wybacz - żenujące. Normalny chłop powinien mieć temat zamknięty miesiąc temu żeby farba wyschła. Nie wiem jak można w tak elementarnych sprawach mieć temat w d...pie.

• joanna_poz Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 13:52
        dokładnie.
        tym bardziej że odmalowanie aż 1 pokoju to robota na 1 dzień (i to niecały).
        drugiego dnia sprzatasz i przemeblowujesz. i koniec roboty.
      • memphis90 Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 19:14
        Bez przesady, noworodkowi jest całkowicie obojętne, czy sypialnia jest odmalowana na modniejszy kolor i czy są w niej zawieszone nowe karnisze...
    • conena Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 13:51
      A łazienkę gdzie masz? Pytam o łazienkę, w ktorej ogarniesz niemowlaka.
      Bliskość kuchni i sypialni, dla mnie nie jest to przeważający argument, bardziej to okno od ogrodu.
      Ale starszego dziecka bym samego na gorze nie zostawiła, no way.
      A to odświeżanie to konkretnie co?
      • old.hipster Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 17:29
        Łazienki mam 2-na dole z prysznicem, na górze z wanną. Teoretycznie wygodniej na górze, choć metraż mają podobny.
        Co do remontu, to ja najchętniej wycyklinowałabym podłogę (mam piękną drewnianą 💛), ale na to potrzeba więcej kasy, więc w grę wchodzi zaszpachlowanie dziurek, malowanie, powieszenie nowych karniszy i innych (półki, lustro, zegar etc) no i sprzątanie uncertain
    • przystanek_tramwajowy Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 14:01
      Po roku musisz (nie chcesz, ale musisz) już odświeżać pokój a może nawet robić jakiś większy remont? To co wy rzygacie po pijaku po ścianach?
      • pitahaya1 Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 14:34
        Daj żyć. Może kolor ścian nie pasuje. Nikt tu nie robi remontu generalnego. Choć po roku to i ja ścian nie maluję, ale mam kolory uniwersalne, więc ujdzie. Poza tym nie zmieniam pokoi po roku mieszkania w nich, więc i koloru zmieniać nie trzeba.
      • old.hipster Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 17:17
        Dzięki za szpilę. Rok temu przeprowadziliśmy się do tego domu, ale remont robiliśmy tylko na dole z powodu braku funduszy. Stan górnej kondygnacji przyjęliśmy po poprzednich właścicielach, bo nie było tragedii (przed sprzedażą odmalowali na biało). Niestety ściany pomalowane zdaje się najtańszą farbą: coś tam prześwituje, coś się łuszczycy itp. Poza tym mamy 2 psy, które też czasem dołożą coś od siebie. Jest parę dziurek do zaszpachlowania, karnisze do wymiany i inne takie. No roboty panie na cały miesiąc wink
    • pitahaya1 Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 14:35
      Zostałabym ze starszym na górze. Malucha do sypialni z Wami.
      W momencie, gdy maluch potrzebowałby swojego pokoju, starszaka przesunęłabym na dół a górę dla Was i młodszego.
      • tol8 Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 14:41
        No, spadaj na dół. Góra jest dla nas i twojego braciszka
        • pitahaya1 Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 15:08
          Nie smile
          Potem, gdy dzieciaki byłyby samodzielne, zeszłabym z sypialnią na dół, dzieciom zostawiając górę.
    • mikams75 Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 15:03
      obawialabym sie, ze starszy syn poczuje sie zle jak zostanie sam na gorze.
      Co do remontu sypialni - wymus na mezu a jak on sie nie kwapi to wez malarza.
    • anagat1 Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 17:30
      Docisnac meza. Lub sama malowac( ja bym malowala mimo ciazy). Ostatni punkt jest jedynym, na ktory bym patrzyla. Dolny zrobilabym tez jako pokoj do spania malenstwa w dzien i jako bawialnia.
      • old.hipster Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 17:39
        Sama nie pomaluję, bo w grę wchodzi przesuwanie dużych mebli i demontaż różnych ciężkich elementów na drabinie (której zresztą nie posiadam). A ja mam rozejście spojenia łonowego i ledwo zakupy na obiad przynoszę sad
        • anagat1 Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 21:32
          No to faktycznie odpadasz w temacie. Zagon meza☺
          • bergamotka77 Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 04.03.17, 00:19
            Mąż do wymiany skoro len i ma wszystko w tylnej czesci ciała tuż przed narodzinami swojego dziecka. A Ty z problemami w ciazy dzwigasz zakupy? Dziewczyno pogoń tego lenia do roboty, niech Cię troche wyreczy.
    • drosetka Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 17:51
      Zrób tak.na górze zostaw sypialnie,a na dół kup łóżeczko turystyczne przewijak,fotel do karmienia.w dzień dziecko będzie spało na dole co jest o tyle wygodniejsze ze będziesz blisko,będziesz mogła coś ugotować jak będzie spać,a na górze w nocy
      • old.hipster Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 17:54
        Dzięki, dochodzę do podobnych wniosków. 😊
        • pitahaya1 Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 17:59
          Dobry pomysł.
      • niutaki Drosetka 100% racji 03.03.17, 18:45
        ja tak zrobilam, bylam bardzo zadowolona z tego rozwiazania. Mezowi lepiej niech sie zachce i wyremontuje pokoj poki czas. Sypialnia tylko u gory, to taka dla mnie enklawa tylko dla mnie i najblizszych.
    • salix.s Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 19:08
      Zagonilabym męża do remontu i absolutnie nie zostawialabym dziecka budzącego się jeszcze czasem samego na piętrze. On i tak już niedługo będzie miał jedna rewolucję (pojawienie się rodzeństwa) nie ma powodu fundowac mu drugiej.
    • 18lipcowa3 Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 19:18
      pogonić fajtłapę do odmalowania pokoju i byc na górze
    • beverly1985 Re: Sypialnia na górze czy na dole? - poproszę o 03.03.17, 21:06
      Jesli maz nie jest w stanie odmalowac i posprzatac sypialni, to kto przeniesie ci meble na dol? Wezcie pana do malowania i tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka