Dodaj do ulubionych

V klasa czy chca się uczyć

06.03.17, 21:47
Czy dzieciaki w 5 klasie chca sie uczyć? Czy ci piątkowi dalej piątki?
Material coraz trudniejszy, wieksze wymagania. Czy dzieciaki daja rade?
Ile poswiecaja na nauke? Odrabiaja tylko lekcje, czy tez sie ucza?
Hmm bo mojemu jak sie nie chcialo uczyc tak mu zostalo. Jak nie kazac to nie zrobi nic. Dalej trzeba tlumaczyc, pomagac i.przepytywac. a srednia na semest 4.4. Zastanawiam jak to sie skonczy. Mi nie chce sie kuz z dzieciem siedziec. Ile mozna_? A jak u Was?
Obserwuj wątek
    • eliszka25 Re: V klasa czy chca się uczyć 06.03.17, 22:05
      moj sie w piatej klasie pogorszyl. wczesniej szlo mu calkiem niezle, a na poczatku piatej klasy cos mu odbilo i coraz to brak zadania domowego, jakas kiepska ocena z testu itp. musialam znow zaczac pilnowac, choc wczesniej byl juz dosc ogarniety w tej kwestii. myslalam, ze im starszy, tym bedzie lepiej i mniej pilnowania, a tu odwrotnie. na szczescie najgorsze bylo pierwsze polrocze. teraz troche sie opamietal i jest lepiej. moze do konca roku szkolnego jeszcze choc troche sie poprawi.
    • bei Re: V klasa czy chca się uczyć 06.03.17, 22:40
      Moj w piatej bardziej blysnal niz w czwartej- opanowal system jak sobie radzic z przygotowaniem do sprawdzianow, kiedy robic wieksze prace.
      Ma duzo zajec pozalekcyjnych wiec dosc szybko odrabia lekcje, potrafi przeleciec material kilka lekcji do przodu ( historia, przyroda, czytanki z polskiego, cwiczenia z matematyki albo z ang. Gdy mu zwracamy uwage, ze znowu zagalopowal sie to twierdzi, ze woli do przodu robic gdy ma duzo czasu
      Teraz szosta klasa, niedawno slyszalam rozmowe syna z kolegami- planowali robic prezentacje do przodu z przyrody, by miec pozniej czas na inne zajecia. Siedziec nikt z nim nie siedzi, czasami zartuje, ze uczy sie dla kasy ( stypedium). Takie tlumaczenie spotyka sie ze zrozumieniem kolegowsmile
    • mea8 Re: V klasa czy chca się uczyć 07.03.17, 08:12
      Mój 5 klasista ma potworny regres. W listopadzie zagroziłam, ze jak się oceny nie poprawia to nici z nart. Złe oceny głownie za pierdoły - zadania domowe, brak zeszytu itp. Połrocze zakończone na przyzwoitym poziomie acz stać go na duuużo więcej. Siedzę z nim, odpytuję - ale to i tak muszę, takie zalecenie PPP. Szybko mi się to nie skończy.
    • kanga_roo Re: V klasa czy chca się uczyć 07.03.17, 08:51
      mojemu się znudziło. i tak uważam, że długo trwało, zanim go szkoła zniechęciła, ale w końcu do tego doszło. wiedza już sama do głowy nie wchodzi w czasie lekcji, bo głowa zaprzątnięta czymś innym, a uczyć się nie chce, bo tematy nie wciągają. do tego nudne zadania domowe. nawet na kółka zainteresowań już nie chce chodzić, ma dość i już. w pierwszym semestrze było kilka spektakularnych wtop, teraz jakby lepiej, ale i my bardziej pilnujemy (jak na nas, do tej pory nie pilnowaliśmy wcale smile
    • asia_i_p Re: V klasa czy chca się uczyć 07.03.17, 08:53
      Moja córka miała zjazd w piątej klasie, w szóstej odbiła z powrotem. Chyba standard - ciotka pracująca w teatrze mówiła mi, że najgorsze jest zawsze drugie przedstawienie, bo nie ma spięcia, jak na premierze i wszystko się sypie.
      • moadek Re: V klasa czy chca się uczyć 07.03.17, 08:59
        a srednia 4,4 to niska jest ?
        • mam100pytan Re: V klasa czy chca się uczyć 07.03.17, 09:08
          nie, średnia ok. Ale wypracowana za pośrednictwem rodziców. sadChciałabym aby dziecko miało nawet 4,00 , ale żeby samodzielnie pracowało.
          • loola_kr Re: V klasa czy chca się uczyć 07.03.17, 09:11
            Moja starsza córka dopiero po 5 klasie załapała system nauki i w 6 już miałam spokój z odpytywaniem.
            • mam100pytan Re: V klasa czy chca się uczyć 07.03.17, 19:51
              o.....jakaś nadziejasmile
    • loola_kr Re: V klasa czy chca się uczyć 07.03.17, 09:05
      Mojemu synowi nie chce się uczyć. W sumie nigdy nie chciało.
      Odpytuje go z historii i przyrody, sprawdzam wypracowania chociaż mi się nie chce. Na szczęście nie ma już tematów geograficznych z przyrody bo tego bardzo nie lubił, anatomia jest zachwycony więc może teraz odpadnie mi przyroda. Chciałbym, żeby utrzymał średnia powyżej 5 z 4 klasy...
    • babsee Re: V klasa czy chca się uczyć 07.03.17, 09:11
      Moja córka w piatek klasie, pierwszy semestr to był zgon. Jak poszlam na wywiadowke w listopadzie i zobaczylam oceny( wczesniej nie wnikalam, nie mamy dziennika internetowego wiec nie wiedzialam, a zawsze sie dobrze uczyła i chetnie) to mało z krzesla nie spadlam. Wiec 1 semstr zakonczony tragicznie, nawet trojka byla z matmy.Byly rozmowy dyscyplinujace, bylo zagrożenie ze nie wyśle jej na oboz konny i tlumaczenia, i rozmowy i tłumaczenia i tak w kolko az zaskoczyla i wziela sie do galopu. Piata klase zakonczyla srednia 4,95 i teraz w szostej sama sie ogarnia.Ale ja tez sie przygladam, dopytuje, kaze w[pisywac sprawdziany do kalendarza wiszącego w kuchni. lektury tez, zachęcam do zdan dodatkowych.
    • magia Re: V klasa czy chca się uczyć 07.03.17, 09:13
      U mnie bez problemów. Jedyna zmiana, że nie chce odpytywania przed sprawdzianami i trochę większe gapiostwo (brak zeszytu, nie do końca praca domowa odrobina), średnią wyższa niż w 4 klasie.
    • szarsz Re: V klasa czy chca się uczyć 07.03.17, 09:20
      U mnie jest zawsze zjazd po przerwie, czy to po wakacjach (większy) czy po feriach (mniejszy). To taki wrażliwy moment, jak się wtedy gościa przypilnuje, to potem już wagonik wstawiony na odpowiednie tory jedzie w miarę dobrze.
    • jdylag75 Re: V klasa czy chca się uczyć 07.03.17, 10:34
      Piąta klasa, także czwarta to bardzo owocny czas, dziecko nauczyło się samodzielnej pracy, obowiązkowości, ponoszenia konsekwencji zaniedbań. Przeczytało statut szkoły i umie z niego korzystać, uczy się dyplomacji, zarządzania dopuszczalnymi nieprzygotowaniami, zrozumiało w bólach że nauczyciele są różni i są ludźmi. Cała ta wiedza okupiona niewielkim kosztem ocen, nie śledzę ocen, dziecko samo pilnuje, na koniec półrocza było b. ok i było zadowolone. Cieszę się że mi dziecię fajnie dojrzewa, uczy się samodzielnie, matematyki i polskiego bardzo chętnie, na pozostałe nie pomstuje.
    • agni71 Re: V klasa czy chca się uczyć 07.03.17, 12:25
      Z ocen czy średnich na semestr (5,13 w 5. klasie) i koniec roku to nie wynika za bardzo, ale moja piątoklasistka generalnie odkąd poszła do szkoły, to jakoś jeszcze nie rozwinęła w sobie ambicji i zaciętości do nauki. Nie lubi się uczyć, co tu dużo mówić. Przy czym, głupia nie jest, jak już siądzie to, jak dotąd, wszystko załapie. Tylko, żeby jej się chciało tak, jak jej się nie chce....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka