Dodaj do ulubionych

Uwaga idę na wojnę. PIS

08.03.17, 19:10
Forum jest w 98% antypisowskie. I to nie jest zarzut, tylko fakt.
Jaka partia widzimy. Co źle zrobiła/robi już wiemy. Na tym forum wszystko jest szeroko w tym kontekście opisywane.

A ja mam takie pytanie z drugiej strony:

Czy ematka zauważyła, czy też potrafi wymienić jedną rzecz, którą PIS zrobił dobrze.
Chodzi o to czy wprowadzili jakąś zmianę na plus, że coś naprawili, ulepszyli..itp
Tak obiektywnie. Chciałabym wiedzieć czy zauważyłyście coś takiego.

Chciałabym aby wątek był bez takich chamskich przygrywek ( 500 plus itp)
No musiałam to napisać bo wiem jak polityczne wątki działają.
Obserwuj wątek
    • la_mujer75 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 19:14
      Też mnie to ciekawi. Ja nie odnotowałam niczego pozytywnego, ale errare humanum est , więc czekam, bo może mylę się...
    • koronka2012 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 19:16
      Szukam, szukam... i nic mi nie przychodzi do głowy. Serio, nie widzę nic, z czego mogłabym się cieszyć.
      Nawet obniżenie wieku emerytalnego - jak ma się odbyć takim kosztem, to dziękuję.
    • mamma_2012 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 19:21
      Generalnie podzielam ich diagnozę, że wiele w Polsce jest do dudy, ale pomysły na rozwiązanie tych problemów mają beznadziejne, a wykonanie jeszcze gorsze.
    • pannamonika Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 19:26
      Nie krygujcie się. 500+
      • mamma_2012 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 19:30
        To jest jeden z gorszych pomysłów. Coś jakby bardzo uboga rodzina wzięła kredyt u lichwiarzami, żeby pojechac z dziećmi na wakacje na Hawaje.
      • natalia.nat Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:20
        To niestety najgorsze co PiS wymyślił.
        Pomoc państwa powinna być celowa, powinna trafić do potrzebujących, a nie do tych którzy jej albo wcale nie potrzebują albo do patologii, która dzięki temu zastrzykowi gotówki już w ogóle nie będzie pracować tylko pasożytować na innych. Ta ogromna łapówka nie ma żadnego uzasadnienia i jest wielce szkodliwa dla państwa.
      • syn_psa_zenskiej_proweniencji Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:25
        tak, zwlaszcza ze kase dostaja osoby rowniez bogate a taka samotna matka juz moze nie dostac
        • pitahaya1 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 10:11
          Bo te bogate to chociaż podatki do wspólnej kasy wpłacają w odróżnieniu od ludzi, którzy oficjalnie są bezrobotni i na wszystkie 500+ się łapią. Szkoda, że chcesz jednym wyłącznie zabierać, by innym tylko dawać.
      • kolter Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 08:29
        pannamonika napisał(a):

> Nie krygujcie się. 500+

bzdura , to tylko łapówka dla kupienia mniej zaradnego wyborcy. pojedź np do Niemiec a zobaczysz w w ich sklepach, ceny nie różnią się wcale za dużo od polskich, niektóre produkty są nawet tańsze...nie programy osłonowe a realne obniżenie podatków, akcyz ITP które spowoduje radykalne obniżenie cen w sklepach to będzie czymś realnym..
    • issa-a Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 19:26
      nie potrafię wymienić takiej rzeczy.
      Bo nawet "dobre" 500+ jest na kredyt, czyli też źle.
      Obiektywnie pisze.
    • labianka Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 19:28
      nie jest tak, że pis zrobił to dobrze, ale jest imo sprawcą tego, że społeczeństwo obywatelskie nie jest w regresie tylko raczej rośnie w siłę. Oby dalej się wzmacniało.
      • taki-sobie-nick Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:33
        labianka napisała:

> nie jest tak, że pis zrobił to dobrze, ale jest imo sprawcą tego, że społeczeńs
        > two obywatelskie nie jest w regresie tylko raczej rośnie w siłę.

Nie powiedziałabym. Rośnie w siłę "społeczeństwo działające przeciw", a to u nas stara tradycja. Nawet na WOŚP ludzie dają więcej "na złość PiS-owi" (cytat).
    • livia.kalina Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 19:30
      Mnie się bardzo podobały pomysły Jakiego odnośnie wprowadzenia zmian w Ustawie o ochronie zwierząt, między innymi zwiększające kary za znęcanie się. To było w okolicach lata. I niestety nie potrafię znaleźć informacji, co dalej z tymi pomysłami. Pis jak chce to potrafi zmiany w prawie przepychać w kilka dni. Gdzie na opór natrafili teraz?
      • sumire Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 19:37
        Wtedy Szyszko nie mógłby strzelać do bażantów...
        • livia.kalina Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 19:41
          a zagraniczni turyści na dewizowych polowaniach nie mogliby strzelać do żubrów.... cholera - co to za wybitny pomysł- polowanie na żubry. Proponuję pisowi zorganizować też polowania na orły bieliki. W ramach działań patriotycznych oczywiście- każdy patriota powinien sobie ustrzelić orła. Takiego jak w godle polskim.
          • mid.week Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 19:46
            jeśli orzeł to nie bielik, jeśli bielik to nie orzeł wink
            Tak czy siak - czekam na odstrzał kaczki.
            • pieskuba Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 10:44
              Napisz od razu, że orłan smile Dla niektórych to takie bluźnierstwo jak wtedy, gdy powiesz, że Pan Jezus nie był Polakiem smile
            • livia.kalina Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 11:49
              tak, tak- oczywiście racja.
    • saszanasza Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 19:30
      Chyba było coś o alimenciarzach....ale szczegółów nie pamiętam, pokrylo je szambo innych pomysłów....
      • kolter Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 08:32
        saszanasza napisała:

> Chyba było coś o alimenciarzach....ale szczegółów nie pamiętam, pokrylo je szam
        > bo innych pomysłów....

komuniści też w kryminałach zamykali, i nic poza pomnożeniem długu nie wyszło..
    • mid.week Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 19:38
      Zakaz odbierania dzieci z powodów ekonomicznych - to chyba pomysł Pisu, prawda?
      Słyszałam o zaostrzeniu kar za gwałty, nie wiem co się z tym stało.
      Rozkręcenie szkół zawodowych, techników itp. Pytanie jak to wyjdzie w praktyce.
      • antyideal Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 19:59
        Taa, najpierw stworzyli mit o zabieraniu dzieci wyłącznie z powodu biedy a potem bohatersko ten wymyślony problem zwalczyli.
      • lusitania2 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:04
        mid.week napisała:

> Zakaz odbierania dzieci z powodów ekonomicznych - to chyba pomysł Pisu, prawda?

deagogia.
        zechcesz uprzejmie wskazać jakikolwiek przypadek odebrania dzieci "z przyczyn ekonomicznych" li i jedynie pod poprzednimi rządami?

> Słyszałam o zaostrzeniu kar za gwałty, nie wiem co się z tym stało.

nico.
        Jak kara była od 2 do 12 lat, tak i jest. Zmienił się tryb ścigania, z wnioskowego, na publicznoprawny - co z uwagi na specyfikę przestępstwa w praktyce jest bez znaczenia.

> Rozkręcenie szkół zawodowych, techników itp. Pytanie jak to wyjdzie w praktyce.
        jak zwykle. Nie ma za co ani kim ich rozkręcać.
        • joa66 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:09
          "Zmienił się tryb ścigania, z wnioskowego, na publicznoprawny "

a to nie zmieniło się wcześniej?
        • mid.week Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:11
          nie zechcę! już i tak się zmęczyłam szukaniem w pamięci czegokolwiek dobrego na ich temat wink Demagogia czy nie - tym przynajmniej nikomu krzywdy nie zrobili. To już dużo jak na dobrą zmianę, nieprawdaż? Gdyby do końca kadencji tylko takie ustawy przepychali...
      • zofijkamyjka Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:57
        mid.week napisała:

> Zakaz odbierania dzieci z powodów ekonomicznych - to chyba pomysł Pisu, prawda?
        populizm to był, nigdy nie zabierano dzieci jedynie z powodów ekonomicznych!
    • taki-sobie-nick Teoretycznie 500+ 08.03.17, 19:53
      Poza tym, co ematek nie obchodzi, ale mnie i owszem, podnieśli renty minimalne. Oraz emerytury. Tudzież minimalną płacę.

Zaraz się okaże, że to też źle. tongue_out
      • joa66 Re: Teoretycznie 500+ 08.03.17, 19:58
        A propos płacy minimalnej - proponuję przyjrzeć się wzrostowi za czasów PO

pl.wikipedia.org/wiki/P%C5%82aca_minimalna
      • kaka-llina Re: Teoretycznie 500+ 08.03.17, 19:58
        o ile?
    • lauren6 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:05
      Czego by nie mówić o PIS to dzięki 500+ zlikwidowali biedę wśród rodzin wielodzietnych.
      Danie rodzicom wyboru czy chcą posyłać 6 latki do szkół. Na tym mogli zakończyć reformę edukacji.
      Zobaczymy jak im pójdzie walka z mafią paliwową, uszczelnianie VAT, ruszenie sprawy Jolanty Brzeskiej, reprewatyzacji działek w Warszawie itd.
      • livia.kalina Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:13
        >Danie rodzicom wyboru czy chcą posyłać 6 latki do szkół.

Tylko w teorii. Bo jak nie ma obowiązku szkolnego dla sześciolatków to w sposób oczywisty nikt nie będzie kierował żadnych nakładów na przystosowanie szkoły dla sześciolatka. A wcześniej jak ktoś sześciolatka bardzo do szkoły posyłać nie chciał to go po prostu odraczał.

>ruszenie sprawy Jolanty Brzeskiej
        Nic nie jest ruszone i nic nie będzie. Reprywatyzacja kamienicy w której mieszkała Jolanta Brzeska miała miejsce za czasów prezydentury Lecha Kaczyńskiego i widnieje na niej podpis Jacka Sasina
        • triss_merigold6 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:15
          Tyle, że większość obecnych szkół podstawowych już została przystosowana.
          Tych odroczeń sporo było, nieprawdaż?
          • livia.kalina Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:20
            >Tych odroczeń sporo było, nieprawdaż?
            Nie mam pojęcia ile było. Żadne z moich dzieci w tym czasie do I klasy nie szło. Za to dzieci z sąsiedztwa, akurat z domu i z prawa i z lewa- szły i obaj chłopcy zostali odroczeni. To nie mogło być nic trudnego bo matka jednego z nich jest upośledzona (kończyła szkołę specjalną) i nie sądzę, żeby dała rade przejść przez jakąś wyrafinowaną procedurę. Drugiego chłopca cofnęli po kilku tygodniach z pierwszej klasy do zerówki bo zupełnie nie dawał rady.
            • triss_merigold6 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:25
              Są dane z poszczególnych gmin, sprawdź. Jakoś nie sądzę aby po 20% dzieciaków z rocznika było upośledzonych.
              • livia.kalina Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:31
                >Jakoś nie sądzę aby po 20% dzieciaków z rocznika było upośledzonych.

a kto tak twierdzi? To raczej przemawia za tezą, że rodzice mieli wcześniej wybór i mogli nie posyłać sześciolatka do szkoły jesli nie chcieli i nie mogło to być trudne, jesli aż 20% było odraczanych.
                • lauren6 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 08:34
                  Powiedz to tym, którzy musieli zapłacić kilkaset zł za odroczenie dziecka w prywatnej poradni psychologicznej, bo do państwowych były wielomiesięczne kolejki.
                  Oddanie możliwości wyboru rodzicom na pewno jest nie na rękę tym, którzy na odraczaniu trzepali grubą kasę.
                  • araceli Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 10:14
                    lauren6 napisała:
                    > Powiedz to tym, którzy musieli zapłacić kilkaset zł za odroczenie dziecka w pry
                    > watnej poradni psychologicznej, bo do państwowych były wielomiesięczne kolejki.
                    >
                    > Oddanie możliwości wyboru rodzicom na pewno jest nie na rękę tym, którzy na odr
                    > aczaniu trzepali grubą kasę.

Nie ma WYBORU bo żeby posłać 6-latka bo trzeba mieć opinię poradni. I nie ma WYBORU posłania 6-latka do szkoły z 6-latkami. Nazywanie tego wyborem jest po prostu śmieszne.
        • joa66 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:16
          Z ciekawości? Co się teraz dzieje z 5 latkami? Czy mają obowiązek edukacyjny (zerówka? przedszkole?)
          • triss_merigold6 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:18
            Oczywiście, że mają. 5-latki (rocznik mojej córki) są w przedszkolu. Potem mogą: iść do I klasy, realizować zerówkę w oddziale przedszkolnym w szkole, realizować zerówkę w przedszkolu.
            • joa66 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:22
              Ale to jest obowiązek czy wola rodziców? Krótko mówiąc czy możesz trzymać 5 latka w domu jeżeli masz ochotę?
              • triss_merigold6 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:25
                Obowiązek przedszkolny.
                • joa66 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:27
                  To dobrze, bo myślałam, że może zlikwidowano.
                  • livia.kalina Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:33
                    Z tego wynika raczej:
                    www.pspkrynki.neostrada.pl/publikacje/obowiazek/ramka1.htm
                    że taki obowiązek dotyczy sześciolatków a nie pięciolatków.
                    • joa66 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:41
                      Tak naprawdę wszystko jedno czy 6 latki będą w szkole czy przedszkolu. Ale obowiązek jakiejkolwiek edukacji (np przedszkolnej) pomoże zbliżyć się do wyrównania szans dzieci ze środowisk zaniedbanych. Na całkowite wyrównanie nie ma szans niestety, ale każdy krok w tym kierunku jest cenny.
                      • livia.kalina Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:43
                        >Tak naprawdę wszystko jedno czy 6 latki będą w szkole czy przedszkolu.
                        zgadzam się- byleby były objęte systemowo edukacją. Moim zdaniem jednak pięciolatki aktualnie nie są.
                • araceli Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:32
                  triss_merigold6 napisała:
                  > Obowiązek przedszkolny.

5-latki nie mają obowiązku przedszkolnego. Został zmieciony z obowiązkiem szkolnym 6-latków. 5-latek do przedszkola ma 'prawo'.
              • muchy_w_nosie Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:52
                Możesz trzymać w domu, u mnie jest dziewczyna co siedzi z 5 letnim synem w domu, równolatek mojego, we wrześniu chłopaki spotkają się w zerówce.
      • mid.week Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:15
        Z mafią wygra tylko inna mafia dlatego powierzyli Lotosa opiece boskiej i dali kapelana.
    • natalia.nat Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:13
      tajemnicza.a.m napisała:

>
      > A ja mam takie pytanie z drugiej strony:
      >
      > Czy ematka zauważyła, czy też potrafi wymienić jedną rzecz, którą PIS zrobił do
      > brze.
      > Chodzi o to czy wprowadzili jakąś zmianę na plus, że coś naprawili, ulepszyli..
      > itp
      > Tak obiektywnie. Chciałabym wiedzieć czy zauważyłyście coś takiego.
      >
      Całkowicie szczerze. Nawet się ostatnio nad tym zastanawiałam. NIE MA ANI JEDNEJ RZECZY, KTÓRĄ PIS ZROBIŁ DOBRZE. To jest przerażające, ale taka jest prawda.

• cosmetic.wipes Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:34
      Wymyślili San Escobar big_grin
      • joa66 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:35
        big_grin
      • livia.kalina Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:36
        >Wymyślili San Escobar

który na dokładkę nas popierasmile
      • antyideal Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:41
        cosmetic.wipes napisała:
        > Wymyślili San Escobar big_grin
        >

I przyczynili się do pobicia rekordu przez Orkiestrę wink
        • cosmetic.wipes Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:45
          Ale to niechcący, więc się nie liczy tongue_out
          • antyideal Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 21:01
            No, San Escobar też nie powstał raczej w wyniku przypływu geniuszu Vasco de Waszczykowskiego tylko wręcz przeciwnie wink
            • cosmetic.wipes Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 21:40
              > No, San Escobar też nie powstał raczej w wyniku przypływu geniuszu Vasco de Waszczykowskiego

Masz rację. Wychodzi na to, że dobre rzeczy robią tylko nieświadomie. Trza by całą tę ekipę utrzymywać w stanie permanentnego upojenia/upalenia, to może wreszcie zobaczylibyśmy dobrą zmianę.
          • nathasha Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 21:02
            Wszystko sie liczy wink
        • lauren6 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 21:29
          I przyczynili się do rozwoju społeczeństwa obywatelskiego. Poza tym ludzie mają dodatkowe rozrywki w czasie wolnym. Zamiast oglądać seriale w tv mogą iść na czarny marsz, marsz kodu, pokrzyczeć do polityków, że będą siedzieć itd.
    • redheadfreaq Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 20:51
      Przekornie odpowiem - tak wkurzyli ratowników medycznych, że Ci w końcu się zjednoczyli i wyszli w zeszłym roku na ulicę. Nikomu do tej pory się to nie udało tongue_out
    • solejrolia Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 21:01
      Obiektywnie?
      Nie ma ani jednej rzeczy którą pis zrobił dobrze, ani jednej nie potrafię wymienić!
      Nawet 500+, to jest zwykła łapówka, którą przekupiono patologię. Obniżenie wieku emerytalnego?- cóż przyszli emeryci pewnie bardzo im dziekują. Podniesienie minimalnej- ha, ha i jeszcze raz ha, wraz z tą podwyżką wszyscy którzy zatrudniają musza podnieść również swoje ceny za usługi- czyli wszyscy bekniemy i zapłacimy za to.
      No dobra, mogę powiedzieć, ze w pewnej cześci narodu obudziła się postawa obywatelska, uspiony naród zaczał się inetersować polityką i tym co się wyprawia, naród ruszył na protesty.
      Chociaż to też nie jest dobre, bo to jest PRZECIW czemuś (przeciw pis), a nie w pozytywną stronę.

Zatem, pis nie zrobił niczego dobrego, NIECZEGO.
      • taki-sobie-nick Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 21:06

> Nawet 500+, to jest zwykła łapówka, którą przekupiono patologię.

I żadna ematka jej nie bierze, a jeśli bierze, to jest patologią. tongue_out

Co do minimalnej - jak nam podnoszą, to dobrze, bo mamy więcej, ale jak innym, to źle, bo ponosimy koszta. tongue_out
        • solejrolia Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 21:37
          A ci którym naprawdę przydałyby się pomoc i wsparcie- samotny rodzic, czy rodzina z niepełnosprawnym dzieckiem (który rośnie i staje się dorosłym, i o dziwo nadal jest niepełnosprawnym, bo z wielu schorzeń po prostu nie wyrasta się) jakoś nadal nie dostaje tego wsparcia!

Po prostu wszystko zdrożeje!
          Tylko tyle, aż tyle.
          • taki-sobie-nick Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 21:42
            solejrolia napisała:

> A ci którym naprawdę przydałyby się pomoc i wsparcie- samotny rodzic, czy rodzi
            > na z niepełnosprawnym dzieckiem (który rośnie i staje się dorosłym, i o dziwo n
            > adal jest niepełnosprawnym, bo z wielu schorzeń po prostu nie wyrasta się) jako
            > ś nadal nie dostaje tego wsparcia!

Ale gdyby tak dostał, to byłby wrzask, że na kredyt. tongue_out

Co do nie niewyrastania ze schorzeń - mam ochotę użyć takiego powiedzenia o uczeniu ojca... płodzenia dzieci.
      • andaba Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 10:25
        Ja byłam i jestem przeciwna 500+, mimo że sama z tego trochę korzystam, bo zdaję sobie sprawę, że państwa nie stać.

Ale... Niedawno zmarł ojciec koleżanki córki - osierocił 6 dzieci w wieku od 1,5 do 12 lat. Dawniej czekałaby ich bieda - może 1000 renty plus 1000 rodzinnego - trudno za to wykarmić i ubrać tyle dzieci, nie wspominając o lekach, nawet na głupie zapalenie oskrzeli. Dzięki 500+ mają szansę żyć normalnie, żeby nie powiedzieć dostatnio.
        Tak, wiem, mogli nie robić tych dzieci, no i mógł nie umierać. Ale temu dzieci niewinne.
        • amarili Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 10:35
          państwo stać na 500+. uncertain państwo stać na wiele więcej, u nas pieniądze sa przepuszczane na prawo i lewo, więc dlaczego nie dać rodzinom? oszczędzać trzeba gdzie indziej, no ale kto sobie od koryta odbierze? najlepiej więc powiedzieć w TV, że nas nie stać na świadczenia rodzinne. lud to kupi, ale zaraz zapomni, że były kolejne podwyżki diet czy na obsługe biur poselskich itd. oczywiście, wiem, że to różnica, bo czym innym jest świadczenie na miliony dzieci, a czym innym 560 biur, ale liczy się fakt. a takich przykładów można mnożyć i mnożyć.

gdyby gospodarzenie finansami było logiczne, stać nas byłoby na znacznie więcej.
          • gulcia77 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 11:55
            Trochę zajeżdża demagogią, co piszesz, ale zgodzę się, że odcięcie największego pasożyta - KRK pomogłoby budżetowi. Ja uważam, że dodatki powinny być uzależnione od pracy. Proste przełożenie, jeśli pracujesz to jeszcze dostajesz. Nie pracujesz, to powinno być ci jeszcze gorzej w życiu. Takie chrystusowe "kto nie pracuje, niech i nie je". Natomiast opiekę nad dziećmi niepełnosprawnym powinno się opłacać jak najlepiej. Także nad niepełnosprawnymi dorosłymi.
            • amarili Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 12:02
              bo ja wiem, czy to demagogia? myśląc w ten sposób wszystko , co sie mówi i pisze można nazwac demagogią. zgadzam się, że dodatki powinny być uzależnione od pracy - takie 500+ tez możnaby uzależnić od pracy. tak, jak było kiedyś - moi rodzice dostawali dodatek rodzinny, do pensji właśnie. w takim przypadku ograniczamy wydatkowanie 500+ jako typowego socjalu bez pokrycia.

można wiele zrobić, tylko cóż, nikomu się nie chce systemu uszczelniać. na pińcet nas nie stać, ale na premie, utrzymywanie nierentownych zakładów i marmury w urzędach już tak. bardzo wiele pieniędzy przechodzi nam między palcami, tych unijnych także. trochę w tym siedzę, to wiem.
    • taki-sobie-nick Nie potrafi 08.03.17, 21:07
      Czy ematka zauważyła, czy też potrafi wymienić jedną rzecz, którą PIS zrobił dobrze

To znaczy - to samo, wprowadzone przez PO, byłoby chwalone od rana do nocy. tongue_out
      • livia.kalina Re: Nie potrafi 08.03.17, 21:23
        >To znaczy - to samo, wprowadzone przez PO, byłoby chwalone od rana do nocy.
        a skąd w ogóle taki wniosek?
      • joa66 Re: Nie potrafi 08.03.17, 21:35
        Nie , po prostu celowo (?) unikasz właściwego języka. PiS nie zrobił niczego nowego w kwestii płacy minimalnej. To była kontynuacja poprzedniej polityki.
        • taki-sobie-nick Re: Nie potrafi 08.03.17, 21:38
          joa66 napisała:

> Nie , po prostu celowo (?) unikasz właściwego języka.

Wiem, że nie uwierzysz, ale nie celowo.

To była kontynuacja poprzedniej polityki.

Aha. I w związku z tym nie liczy się. tongue_out Ale gdyby jej nie kontynuował, to byłby wrzask.
          • joa66 Re: Nie potrafi 08.03.17, 21:42
            Oczywiście. Wiesz, jeżeli zasługą jest kontynuowanie wcześniejszej polityki, to zasługą PiS jest to, że są szkoły, przedszkola, przychodnie, dostęp do morza. I faktycznie byłby wrzask - uzasadniony- gdyby to zlikwidowali.

Ale masz rację , ludzkie paniska, mogli nie kontynuować.
            • taki-sobie-nick Re: Nie potrafi 08.03.17, 21:45
              joa66 napisała:

> Oczywiście. Wiesz, jeżeli zasługą

Nie pisałam o zasługach, tylko o plusach.

Istnienie przedszkola jest czym innym niż podnoszenie minimalnej. Podnoszenie minimalnej odpowiadałoby raczej owego przedszkola dalszej rozbudowie.

Dostęp do morza mamy od dosyć dawna i raczej nie dzięki PO.
              • joa66 Re: Nie potrafi 08.03.17, 21:46
                Z tym morzem i PO to serio? wink
                • livia.kalina Re: Nie potrafi 08.03.17, 21:53
                  >Z tym morzem i PO to serio?
                  Oczywiście- wszak PO nie rozszerzyło Polsce dostępu do morza!
    • amarili Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 21:17
      ja widzę parę rzeczy, ale co z tego, że intecje słuszne, jak wykonanie do bani? choćby to 500+? mnie fajnie, bo dostaje na 2 dziecko, i fajnie, że dostaję, pozytkuję te pieniądze własciwie i ich nie przepijam - ale ja to ja. a ilu ludziom ta kasa jest potrzebna w innym celu?

podobnie z edukacją - mówią dobrze, ale wykonują masakrycznie źle i na kolanie. i jako rodzic, i jako nauczyciel stwierdzam, że wbrwe temu, co się powszechnie mówi, polska szkoła ostatnimi laty sie stoczyła strasznie, dzieci nie potrafią myśleć, a odwzorowują i uczą się bzdur. tyle, że ta cała reforma jest robiona na kolanie, a tak z edukacją się nie da.

podoba mi sie natomiast bardzo to, że i rozkład godzin i podstawy programowe są ułożone na klasy, a nie na cykle, co oznacza, że każda szkoła będzie robiła w danej klasie to samo. jako matka dziecka, które zmieniło szkołę w trakcie podstawówki doceniam to rozwiązanie - moja córka ma w nowej szkole drugi język, którego nie miała w starej / i pozostają tylko korki/ - nowa szkoła mogła to zrobić, ma inną ilość godzin z historii i przyrody, więc z programem z jednego przedmiotu jest to przodu, z drugiego do tyłu, bo szkoły mają dowolność. to nie jest za fajne, pewne ujednolicenie jest potrzebne.

ale z racji, że rzeczy złych jest więcej, nie umiem docenić tych dobrych sad

na temat gospodarki się nie wypowiadam, bo się nie znam. emerytury zmienią się jeszcze milion razy, więc się nie podniecam.
    • szarsz Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 21:25
      Ja mam dwie rzeczy: widzę pozytywny efekt programu 500+ w postaci takiej, że trudniej pracodawcom znaleźć ludzi za minimalną i musieli podnieść pensje. A nikt mi nie wmówi: jeśli rossmana po niemieckiej stronie granicy stać na niemiecką minimalną pensję to przy takich samych lub wyższych cenach produktów po polskiej stronie granicy stać ich na wielokrotność naszej minimalnej pensji. I bardzo dobrze.

Druga - to zmiana algorytmu finansowania szkół wyższych, czyli to, że pieniądze nie zależą wyłącznie od liczby studentów, ale także od szeroko rozumianej jakości uczelni. Boję się o dalszy los nauki polskiej, ale ten pierwszy krok jest w dobrym kierunku.
    • tmk123 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 21:38
      Ja niestety również nie widzę niczego co PO zrobiło dobrze. Ogólnie mam wrażenie,ze jak już coś rządy robią to to jest to albo odwrotność tego co obiecywali (np obniżenie podatków, zniesienie abonamentu PO), albo dobry kierunek tylko złe wykonanie.
      W Polsce jest dużo biedy, a socjal to po prostu kpina. Więc kierunek 500 + dobry, ale wykonanie już dyskusyjne. Skrócenie wieku emerytalnego -dla części ludzi w wieku około 60 tych którzy są na bezrobociu czy umowach mniej lub bardziej śmieciowych to rewelacja. W tym wieku pracy praktycznie nie da się znaleźć, a jakieś stałe pieniądze to bardzo dużo. Tylko po punkt widzenia biednej ( nie zwykłej) Kowalskiej. Znowu mozna by chyba stworzyć lepsze i tańsze rozwiązanie.
    • madame_edith Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 21:41
      Obiło mi się o uszy, że Ministerstwo Cyfryzacji robi rzeczy potrzebne i robi je dobrze (niestety nie pomnę szczegółów, ale coś o profilu zaufanym i nie tylko, przejmowanie kontroli nad dużymi projektami informatycznymi). Streżyńska to absolutnie jedyny polityk PiS, który nie tylko nie budzi mej głębokiej odrazy, ale wręcz sympatię.
      • lauren6 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 08:30
        Zgadza się. Niestety dobra zmiana dotarła i do tego ministerstwa. Zmiany w Profilu Zaufanym były możliwe dzieki temu, że internauci masowo zgłaszali dziury w tym oprogramowaniu.
        Pod koniec lutego sejm przegłosował ustawę, która wprowadza kary i możliwość inwigilacji tzw bughunterów. Teraz jak odkryjesz, że bez problemu można wejść na cudzy profil zaufany i poczytać sobie informacje o tej osobie to lepiej siedzieć cicho i się nie narażać na konsekwencje.
    • zawsze-w-drodze Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 08.03.17, 21:41
      1. Zrobiło sie niemożliwie śmiesznie. "Ucho prezesa"- wreszcie przyzwoity kabaret. Panie Arturze, czy tam Andrzeju.
      2. Zmobilizowało ludzi do dawania na WOŚP - jest nieprawdopodobny rekord.
      3. "Obudził" wiele kobiet.
      4. Pozwala nam oglądać w blasku fleszy indywidua tak nieprawdopodobne, że przecieramy oczka - Jurgiel, Szyszko, Zalewska Anna.
      Czekam na pomarańczową alternatywę.
      Generalnie jest śmieszniej. O ile ktos uważa czarny, wisielczy humor. Ja uważam.
    • olena.s Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 06:29
      Ja jestem antypisowska i długo się zastanawiałam.
      Jestem zdania, że dobre jest walnięcie w lewe reprywatyzacje gruntów warszawskich. Moje zadowolenie jest hamowane głębokim przekonaniem, że nie byłoby tego, gdyby nie potrzeba atakowania HGW, ale jednak jestemz tego zadowolona.
      I na pewno PiS robi inne pożyteczne rzeczy, które są drobne, codzienne, wchodzące w zakres 'ciepłej wody w kranie'. Ale ich sie niemal nie dostrzega, tak samo jak nie dostrzegąło sie ich za czasów PO, AWS, SLD itd.
      • joa66 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 06:32
        To nie PiS walnął tylko Jaś Śpiewak.

PiS to także mało na rękę (pomimo radości z sytuacji HGW)
        • olena.s Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 08:22
          No to innego przykładu nie mam. Sorry.
      • taki-sobie-nick Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 23:34
        że nie byłoby tego, g
        > dyby nie potrzeba atakowania HGW

Ale jak widać HGW nie jest troskliwym, uczciwym włodarzem.
    • larrisa Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 07:05
      Każdy kij ma dwa końca. Podnieśli płacę minimalną, wprowadzili minimalną stawkę za umowę zlecenie i wprowadzili konieczność rejestracji godzin pracy na zleceniu, jednak wynagrodzenia zaczęły rosnąć, choć oczywiście można się zastanawiać czy w gospodarce rynkowej państwo powinno aż tak ingerować w wynagrodzenia.

O czym nie wiedziałam, bo o tym cisza, ale znajomy z branży mi mówił, stworzyli jakiś program wspierający polskich twórców gier komputerowych, pogrzebałam teraz i faktycznie coś jest

wyborcza.pl/7,75248,21450241,polski-rzad-znow-wspiera-tworcow-gier-tym-razem-dostana-5-mln.html

• beverlyja90210 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 07:18
        Ja widzę plusy,zablokowanie napływu emigrantów do Polski,reforma edukacji ktora mnie się bardzo podoba
        • sumire Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 07:21
          Tak strasznie napływali, tak strasznie...
        • araceli Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 07:25
          beverlyja90210 napisała:
          > Ja widzę plusy,zablokowanie napływu emigrantów do Polski

A kiedy oni 'napływali'????
          • mid.week Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 07:31
            No ta dziesiątka dzieci, co ją chcieli gdańszczanie przygarnąć...
            • beverlyja90210 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 07:37
              No juz dobrze zle to napisałam zatrzymali planowany napływ imigrantów i nie mamy tu drugich Niemiec z ich imigrantami,cieszy mnie to bardzo.
              • sumire Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 07:57
                Oglądało się spot o złym Tusku, co?

Spoko, nie będziemy mieli drugich Niemiec. Prędzej drugą Białoruś.
            • lauren6 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 08:23
              Jej chodziło o uszczelnienie wschodniej granicy przed rzekomymi uchodźcami m.in. z Czeczeni.
              • leokadia35 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 08:33
                Większa ściągalność VAT
                Nie wpuszczenie uchodźców
                500+ wiadomo
                Likwidacja gimnazjów
                Wzięcie się za pracę sądów
                Wzięcie się za wszelakich kombinatorów , w tym mafię vat'owską

• kolter Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 08:44
                  leokadia35 napisał(a):

> Większa ściągalność VAT

bzdura..

oko.press/kolejna-porazka-podatkowa-pis-spadly-wplywy-vat/
                  > Nie wpuszczenie uchodźców

jeszcze zaplacimy za to poprzez ucięcie Polsce kredytow ..

> 500+ wiadomo

wiadomo stworzono system wytwarzający patologię, w tym wykluczenie sporej grupy kobiet z rynku pracy co w konsekwencji zemści się na nich za 15-18 lat

> Likwidacja gimnazjów

kolejna porazka "idiotów z naywższej pólki"

> Wzięcie się za pracę sądów

rozumiem ,ze nie doczytałaś ze sędziów jest za mało a pracujący sędziwie są przepracowani stąd swoista patologia ?

> Wzięcie się za wszelakich kombinatorów , w tym mafię vat'owską

rozumiem że stado bystrzachów pokroju Misiewicza to zrobi smile
              • araceli Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 10:15
                lauren6 napisała:
                > Jej chodziło o

Widać nie chodziło jak sama napisała.
      • szarsz Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 08:32
        > czy w gospodarce rynkowej państwo powinno aż tak ingerować w wynagrodzenia.

To jest dobre pytanie i moim zdaniem tak, powinno. Bo niewidzialna ręka rynku nie zadziałała w tym wypadku.
    • swiecaca Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 10:19
      podniesienie płacy minimalnej, tu uważam że korzysci sa wieksze niz koszty.

500+ mimo ze biorę uwazam za pomysł sredni. w zamysle dobry ale zle zrealizowany. powinno byc na kazde dziecko i wskazane kosztem ktorych niepotrzebnych wydatków w budzecie typu haracze na kosciół i rydzyk.
      • kim5 Re: Uwaga idę na wojnę. PIS 09.03.17, 11:57
        Teoretycznie dwie rzeczy: zmiany w akcyzie i porządek w abonamencie.
        Ale w praktyce oba zawisły w próżni i nie wiadomo czy/jak zostaną zakończony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka