1matka-polka 13.03.17, 11:39 odbyt. Naprawdę, w Polsce, w 21 wieku nie bada się kobiet, które jeszcze nie współżyły, przez pochwę??? Naprawdę, żeby nie uszkodzić błony, która najczęściej jest i tak ledwo zaznaczona? Lepiej przez odbyt, bo odbyt nie jest dziurką tabu ??? LOL Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanekjoanek Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 11:45 1matka-polka napisała: > błony, która najczęściej > jest i tak ledwo zaznaczona? a skąd to "najczęściej"? z ciekawości pytam ja wprawdzie błonę miałam jeszcze w XX wieku, ale ona była wielka i mocna jak czort, to mówisz, że to aberracja była? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 11:47 Z rozmów z koleżankami, a z literatury wiem, że najczęściej błona ma kształt pierścienia a najrzadziej zdarza się błona sitkowata. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 11:49 A nawet nie pierścienia, tylko półksiężyca. Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 11:51 no, tych koleżanek to masz chyba niespecjalną próbę statystyczną jednak... Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 12:01 No nie ale pytanie jest inne, dlaczego badać przez odbyt, skoro w większości przypadków (będę się upierać) badanie przez pochwę, nawet z większą błoną jest o wiele łatwiejsze i bardziej przydatne diagnostycznie? Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 12:35 A to już nie wiem, ale internety mówią co innego niż Ty. www.poradnikzdrowie.pl/eksperci/pytania/badanie-ginekologiczne-dziewicy/84687/1/ Znaczy piszą, że przez odbyt wcale nie jest difoltowo. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 12:38 " Tylko wtedy, gdy nie ma możiwości włożenia palca do pochwy, badanie przeprowadza się przez odbytnicę." Pani doktor nie uściśliła, czy pyta pacjentkę, czy może naruszyć błonę, czy sama decyduje jak zbada... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 21:20 No przecież wg. Ciebie błona jest nienaruszalna podczas badania- radośnie opowiadasz się za wtykaniem tam wziernika, więc cóż nagle za problem z palcem...? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 11:57 Wcale blony nie mialam problem z glowy Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 12:01 Ja miałam cieniutki półksiężyc. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 11.05.17, 21:06 Skąd wy, swoją drogą wiecie , jakie miałyście błony? Pytalyscie gino? Ja się nie odważyłam, kiedyś się dowiedziałam że jest "delikatna" (cokolwiek to znaczy) . Co zresztą chyba było nieprawda, bo pierwszy raz był koszmarnie bolesny. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 11.05.17, 21:46 Nie wiem, jak one, ale ja wiedziałam., że mam połksiężyc, bo sobie obmacałam. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 12.05.17, 00:45 Nie pytałam, ginekolożka przeprowadziła ze mną wywiad, a potem się wydarła, że ją oszukałam, bo błony nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 12.05.17, 11:33 Ginekolozka i nie wie że czasem po prostu kobiety błony nie maja ?? Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 12.05.17, 08:40 Jak sie dowiedzialas skoro badal cie przez odbyt? I jako nastolatka bylas badania tak nieraz? Ja w ogole, nawet u ginekologa nie bylam,teraz zreszta tez nie bywam i obym nigdy nie musiala. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 12.05.17, 08:51 Jesteś kolejnym facetem na forum? A może tym wielonickiem? Jeśli nie, to może jednak zacznij się badać. Odpowiedz Link Zgłoś
szalona-matematyczka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 12:03 Matko-polka, wyobraz sobie, ze sa kobiety dla ktorych ta blona dziewicza jest na tyle wazna wazna, ze nie chca stracic dziewictwa przy badaniu ginekologicznym. Typuje ten watek na watek roku 2017. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 12:06 Czyli twierdzisz, że ginekolog pyta, czy może zbadać przez pochwę? Czy raczej pyta, czy dziewica, a jeśli tak, to przez odbyt? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 12:11 Dziewictwo to sie traci podczas pierwszego seksu,a nie podczas wizyty u lekarza. Kobieta ktora uprawiała seks analny nie jest dziewica mimo,ze ma blone jak ktos blony nie misl nigdy to nie byl dziewica wg ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 12:21 W dodatku seks analny to standardowe zachowanie seksualne w społecznościach, w których kawałek błony ma fundamentalny wpływ na całe życie kobiety. Czyli dokładnie, jak pisze matematyczka, brak błony spowodowany badaniem to tragedia, za to bogate pożycie analno-oralno-ogólne ale bez naruszenia błony jest jak najbardziej w porządku Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 12:24 XIX wiek się kłania. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 12:35 Daleko nie trzeba szukać, wystarczy do wyznawców Allacha zajrzeć, rekonstrukcje błony, małżeństwa na jedną noc, seks analny... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 21:23 Rozerwanie błony jest bolesne, podczas gdy badanie przez odbyt bolesne nie jest. Jeśli chcesz, to rozrywaj sobie w kroczu co tam chcesz, kiedy chcesz i przy użyciu dowolnego narzędzia, ale nie nakazuj młodym dziewczętom doświadczania defloracji podczas wziernikowania, bo sama boisz się badania przez odbyt. Odpowiedz Link Zgłoś
rorzrzutny Dziewictwo to nie ciąża :P 13.03.17, 13:15 edelstein napisała: > Kobieta ktora uprawiała seks analny nie jest dziewica mimo,ze ma blone Dziewicą nie jest, ale nie jest też niedziewicą. Ona jest półdziewicą. Tak, można trochę być, a trochę nie być. A przynajmniej można było w XIX wieku, do którego odniesienia już w wątku są. I w którym te scholastyczne rozważania były naprawdę ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 12:19 Nie dla nich, tylko ich porypanych przyszłych mężów. Powiedz mi dla której normalnej kobiety jest ważne by w czasie seksu ją bolało i krwawiła? To jest ważne dla zakompleksionych małych siurków, które nie zniosłyby porównania z innym mężczyzna i dlatego w łóżku muszą mieć dziewicę. Normalny facet nie ma takich kompleksów. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 12:31 Przypomnial mi sie dowcip. Maz mowi do zony:na pewno nie jestes w stanie wymyslic czegos co by mnie ucieszylo i zasmucilo zarazem. Na to zona:masz najwiekszego penisa posrod wszystkich twoich kumpli Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 11.05.17, 21:49 ja miałam pasek przez srodek , &^%$! Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 12:03 Pamiętam, że moja koleżanka na studiach specjalnie szukała ginekologa, który bada dziewice przez odbyt, żeby jej błony nie naruszył. Dziwna była Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 12:10 Przeciez badanie odbytu to nie badanie gunekologiczne. Co to za absurd? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 21:25 Oczywiście, że to badanie ginekologiczne. W ten sposób bada się wielkośc, kształt, położenie macicy, ocenia przydatki. Można zrobić usg. Nie uwidoczni się jedynie szyjki macicy. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 11.05.17, 21:13 Bada się PRZEZ odbyt przecież... Sama byłam tak badana nieraz jako nastolatka. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-1500 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 12:58 Ale jak przez odbyt? Co oni chcą tam zobaczyć? Da się ocenić drogi rodne? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 13:02 Przez odbyt można coś wymacać chyba, ewentualnie zrobić usg bardziej dokładne niż przez powłoki brzuszne... Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 13:04 Zartujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicza.a.m Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 14:31 Wy naprawdę poważnie pytacie??? O MATKO! Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 15:01 Z jakichś bliżej nieokreślonych powodów standardowe badanie ginekologiczne odbywa się przez pochwę. To ja się pytam, dlaczego nie przez odbyt, skoro twoim zdaniem najwyraźniej nie ma różnicy Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicza.a.m Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 15:18 Naprawdę pytasz o to? Brak mi słów... Odwróć sobie pytanie i masz swoją odpowiedź. Skoro to to samo, po co wkładać w tyłek ( który czysty nie jest umówimy się) jeśli fizycznie nie ma przeszkód w pochwie gdyż dziewictwo nie jest stanem stałym a w niektórych przypadkach jest to znikomo zaznaczone, że nie uniemożliwia badania przez pochwę..litości. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 15:26 Czyli jednak przez odbyt jest trudniej i brudniej? Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicza.a.m Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 15:31 Wpisz sobie w wyszukiwarkę i się dowiedz bo ja nie będę dyskutować z osobą, która pojęcia o tym nie ma. Trudne? Zobacz sobie też na rysunku anatomię własnych narządów..przyda się na przyszłość. Wg niektórych źródeł doodbytnicze badanie mogło wykryć wiele wad, których przezpochwowe nie wykrywało. Czasami stosowało się badanie i tu i tu bo te przez tyłek sięgało WYŻEJ - patrz anatomia. W Przypadku coraz nowocześniejszego i dokładniejszego USG być może staje się to zbędę ale nie jestem lekarzem ginekologiem i zbytnio mnie to interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 15:38 Dużo się dowiedziałaś na ten temat, jak na osobę, którą to nie interesuje W takim razie standardem powinno być badanie takie i takie. A nie jest Dziewice bada się inaczej, niż niedziewice. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 16:59 Nie bada sie przez odbyt,przeciez to absurd. Dziewice jesli to konieczne bada sie normalnie (ludzie to badanie ginekologiczne),uzywa sie mniejszego wiernika, stosuje nawilzacz, wykonuje badanie powoli i delikatnie. Takie badanie niczego nie zmienia, nadal pozostaje sie dziewice. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicza.a.m Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 17:02 No tak bo ty tak powiedziałaś to już wiemy, że nigdy w życiu nikogo nie badano przez odbyt w celach ginekologicznych. I że to jest nienormalne i że ogólnie nie istnieje. To dopiero absurd: jak się czegoś nie wie i nie zna ale wypiera się to ze świadomości bo..tak wygodnie. No jak kto woli. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 17:06 No coz , ty dla mnie akurat autorytetem nie jestes ani w sprawach ginekologiczne ani tarczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 17:08 Dla ciebie: "Bada się tak małe dzieci i niemowlęta, nastolatki i młode kobiety, które nie rozpoczęły jeszcze współżycia seksualnego – aby nie uszkodzić błony dziewiczej." www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/badanie-ginekologiczne-przez-odbyt-per-rectum_43807.html Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 17:08 Dla ciebie yamilca197: www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/badanie-ginekologiczne-przez-odbyt-per-rectum_43807.html Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 17:14 1matka-polka napisała: > Dla ciebie yamilca197: > www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/badanie-ginekologiczne-przez-odbyt-per-rectum_43807.html > Ojp - 'bada sie tak dzieci zeby nie uszkodzic blony dziewiczej' - brak slow Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 17:17 Pomijam juz fakt ze badan palpacyjnych nie stosuje sie rutynowo w ciazy, nie mowiac od badania przez odbyt. I ta czesc lekarzy ktorzy uwazaja ze badanie przez odbyt powinno byc rutynowo... Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicza.a.m Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 17:27 Kochanie ty moje. Dla mnie to są podstawy. Anatomii, badań i zmian w badaniach na przestrzeni czasu. Może też doświadczenie w trakcie choroby - wtedy szczególnie jako młoda osoba, interesuje się tym co i jak i dlaczego. Miałam też okazję pomóc innej młodej dziewczynie, która na szczęście miała TYlKO cystę. Dużą bo dużą ale na szczęście się wchłonęła. Jako wybraniec od najmłodszych lat musiałam być u ginekologa. Jako dziewica i nie dziewica. Przeżyłam i badanie per rectum, i przez powłoki brzuszne i dopochwowe. Usg miałam tylko przez brzuch i pochwę w życiu bo chodziłam prywatnie. Jako dziewica miałam USG przez brzuch prywatnie - czyste a pani w przychodni badaniem ręcznym przez tyłek stwierdziła, że mam coś na lewym jajniku. I tyłozgięcie. I coś że macica jest nieruchoma. Ból ustąpił po podaniu leków. Lata później na lewym jajniku miałam po prostu ognisko endometriozy. Jako nie dziewica miałam już tylko usg przez pochwę. Mieszkałam też nie tylko w PL ale i Niemczech, wiec mam porównanie. Od 2 lat chodzę już tylko po cytologię i usg kontrolne dopochwowe bo cudownie mam spokój i nie wnikam już czy i co dalej się praktykuje. Wiem tylko, że medycyna idzie bardzo do przodu czy ja się tym interesuje czy nie i że jest możliwe że sprzęt usg jest tak dokładny, że nie ma potrzeby wracać do innych metod. I jak napisałam wyżej: nie interesuje mnie to już zbytnio. Niektóre źródła uważają, że badanie przez odbyt było a może i jest bo tego nie wiem badaniem uzupełniającym. Inne że alternatywnym po prostu. Zgadnij dla kogo? Badania to nie tylko usg ale badanie ręczne Poczytaj a nie udawaj, jak ty nie akceptujesz, nie uznajesz to jest to nienormalne, dziwne i nie wiadomo co jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 18:24 tajemnicza.a.m napisała: > Od 2 lat chodzę już tylko po cytologię i usg kontrolne dopochwowe bo cudownie m > am spokój i nie wnikam już czy i co dalej się praktykuje. Wiem tylko, że medycy > na idzie bardzo do przodu czy ja się tym interesuje czy nie i że jest możliwe ż > e sprzęt usg jest tak dokładny, że nie ma potrzeby wracać do innych metod. I ja > k napisałam wyżej: nie interesuje mnie to już zbytnio. No wlasnie, slowo klucz- usg,ktore mozna wykonac (zewnetrzne i wewnetrzne )bez badan palpacyjnych, o tych przez odbyt nie wspominajac. Mamy XXI w. wiec tak, u dziewice tez sie stosuje. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicza.a.m Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 19:17 No tak bo ty tak uważasz. I jeszcze wiesz lepiej, że jak delikatnie wsadzi to nikogo nie zaboli bo nie i już. Niżej wkleiłam ci tekst n/t z pierwszej lepszej strony z 2015 roku. No ale nie i już bo ty wiesz lepiej i już. Już nie raz pokazałaś jak wiesz lepiej bo ci się wydaje. Osobiście uważam, za przesadę co tam piszę nie mniej jednak jest to tylko dowód na to, że nie jest to niezwykłe, dziwne i fascynujące. A już na pewno, nie jest to od dupy strony jak twierdzą niektóre bo nic nie widać. Czytaj uważnie. USG zewnętrzne jest niedokładne. Jestem tego przykładem. Jako dziewica chodziłam do lekarza na zewnętrzne i nic nie wychodziło a brzuch bolał. Lekarka w przychodni zbadała mnie ręcznie per rectum i stwierdziła nieprawidłowości. A nie mam lat 50 żeby to się działo w epoce kamienia łupanego. Jestem wszak po 20. Może bardziej w górę niż w dół ale jednak. I nie zaczynałam w związku z endometriozą w wieku lat 15 i 16 a 18 O rodzaju badania decyduje lekarz po wywiadzie a w przypadku dziewicy ocenie błony oraz jej światopoglądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 19:26 tajemnicza.a.m napisała: > Niżej wkleiłam ci tekst n/t z pierwszej lepszej strony z 2015 roku. Moze dla ciebie takie pierwsze lepsze zrodla z internetu sa ok, nie wnikam, dla mnie nie. > Osobiście uważam, za przesadę co tam piszę nie mniej jednak jest to tylko dowód > na to, że nie jest to niezwykłe, dziwne i fascynujące. A już na pewno, nie jes > USG zewnętrzne jest niedokładne. Jestem tego przykładem. Dlatego robi sie oba czyli zewnetrzne i wewnetrzne. Ja tak mialam gdy mialam bole brzucha. > Jako dziewica chodziłam do lekarza na zewnętrzne i nic nie wychodziło a brzuch > bolał. Dziewice tez moze miec wewnetrzne. > O rodzaju badania decyduje lekarz O rodzaju badania decyduje pacjent po dyskusji z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 21:27 USG u dziewic też robi się przezodbytniczo. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 22:38 memphis90 napisała: > USG u dziewic też robi się przezodbytniczo. > 😁 na szczescie nie wszedzie Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 17:08 >Wg niektórych źródeł doodbytnicze badanie mogło wykryć wiele wad No, na przykład powiększenie prostaty Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicza.a.m no... 13.03.17, 17:35 "Badanie wewnętrznych narządów płciowych kobiety przez ścianę odbytnicy możliwe jest dzięki ich sprzyjającemu położeniu względem siebie. Zarówno końcowy odcinek jelita grubego, jak i narządy rodne położone są w tzw. miednicy mniejszej. Patrząc na nią „od przodu”, widzimy pęcherz moczowy, za którym położona jest pochwa i zagięta zazwyczaj do przodu szyjka macicy wraz z macicą i przydatkami (jajowodami i jajnikami). Bezpośrednio za nimi znajduje się odbytnica zakończona odbytem. Narządy płciowe i odbytnica oddzielone są od siebie jedynie cienkim fałdem błony otrzewnej zwanym zagłębieniem odbytniczo-macicznym lub zatoką Douglasa. Takie stosunki anatomiczne i elastyczność ściany odbytnicy pozwalają po włożeniu palca przez odbyt uzyskać względnie dobre warunki do oceny narządów płciowych dotykiem. Lekarz może ocenić wielkość, położenie, ruchomość, spoistość, powierzchnię, ucieplenie czy bolesność takich struktur jak górna część pochwy, macica, jajowody i jajniki. Dokonując jednoczesnego badania przez pochwę i wykonując badanie ginekologiczne przez odbyt, może dokładniej niż samym badaniem przezpochwowym ocenić wszystkie struktury anatomiczne układu płciowego kobiety." "Badanie ginekologiczne przez odbyt powinno być częścią każdej wizyty u ginekologa, równie istotną jak wywiad lekarski, badanie przez pochwę czy pobranie wymazu z szyjki macicy. Mimo to, często jest pomijane z uwagi na dyskomfort, jaki się z nim wiąże. Jest ważne, gdyż pozwala wykryć nieprawidłowości, które mogą zostać przeoczone w badaniu przez pochwę – np. niektóre guzy przydatków czy wady wrodzone macicy," "Zdarza się, że badanie przez odbyt wykonywane jest zamiast badania przez pochwę. Dzieje się tak zwłaszcza wtedy, gdy tradycyjne badanie ginekologiczne jest przeciwwskazane – np. dzieci, nastolatek i kobiet z zachowaną błoną dziewiczą, w przypadku urazów w okolicy narządów płciowych, itd. W przypadku konieczności dokładnego fizykalnego zbadania narządów płciowych, może zostać wykonane równoczesne badanie przez odbyt i przez pochwę." Pierwszy lepszy artykuł n/t z 2015 roku. Nie wiem czy się to stosuje nadal, czy aktualny sprzęt usg jest tak dokładny, że jest to zbędne natomiast nie jest to nic nienormalnego, dziwnego..i niespotykanego czy nawet skandalicznego. A już na pewno nie jest to niemożliwe aby zobaczyć narządy rodne w ten sposób jak co niektóre sądzą. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 13:26 bo sa lekarze, ktorzy dziewicy zbadac najwyrazniej nie umieja. sama sie na takiego natknelam jako nastolatka, aczkolwiek juz dorosla. poszlam do ginekologa po tabletki anty, bo mialam kandydata, z ktorym chcialam przestac byc dziewica . lekarz stwierdzil, ze musi mi zrobic cytologie. probowal, probowal, az w koncu powiedzial, ze "u dziewicy czasem nie ma warunkow do pobrania cytologii". no i ja wg niego bylam wlasnie takim przypadkiem. krotko po tym dostalam namiary od kolezanki na prywatnego ginekologa, do ktorego ona chodzila. tamten zrobil mi wszystkie badania na pierwszej wizycie, wlacznie z cytologia, choc bylam w tym samym stopniu dziewica jak u poprzedniego lekarza. wniosek taki, ze ten pierwszy zwyczajnie nie umial zbadac dziewicy. na badanie przez odbyt sie u niego nie zgodzilam i stad tez moje poszukiwania innego ginekologa. Odpowiedz Link Zgłoś
juuuu7 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 16:34 Cytologii prze odbyt raczej by nie pobral😆 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 17:10 raczej nie . zrozumialam to tak, ze zbadac palpacyjnie chcial przez odbyt, a cytologie pobrac normalnie. najpierw wzial sie za te cytologie i stwierdzil, ze "sie nie da", wiec z dalszych badan zrezygnowalam i poszukalam innego ginekologa. wczesniej nie chodzilam jakos czesto do ginekologa, bo nic sie nie dzialo i chyba ogolnie jako nastolatka mialam pecha do ginow, bo natknelam sie na jednego, ktory nie widzial potrzeby regularnych kontroli u mlodych dziewczyn oraz na nawiedzona babe, ktora stwierdzila, ze to niemozliwe, ze ja mam miesiaczki z taka blona dziewicza. po wizycie u tej nawiedzonej mialam dluzsza przerwe, bo nawrzeszczala na mnie za te blone dziewicza (wtf???, sama ja sobie zrobilam czy co?), ze przez dluzszy czas mialam uraz. regularnie zaczelam chodzic dopiero, kiedy trafilam do gina poleconego przez kolezanke. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 17:20 eliszka25 napisała: bo natknelam sie na jednego, ktory nie widzial potrzeby regularnych kontroli u mlodych dziewczyn A dlaczego tak cie to zdzwilo ze uznalas za cos nie normalnego? Uwazasz ze czeste kontrole ginekologiczne sa potrzebne bez powodu kobietom? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 17:31 ale co masz na mysli, piszac o czestych wizytach? chodze do ginekologa raz w roku na badania kontrolne. wtedy pobiera cytologie, bada piersi, robi badanie ginekologiczne, a na koniec jest rozmowa, w ktorej pyta o istotne sprawy. uwazasz, ze to sa wizyty bez powodu? bo ja nie. nigdy nie latalam do ginekologa co 2 tygodnie na pogaduszki. jednak nie uwazasz, ze mloda dziewczyna, ktora rozpoczyna wspolzycie plciowe i stosuje antykoncepcje hormonalna, powinna sie zbadac raz na jakis czas? Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 18:19 eliszka25 napisała: > ale co masz na mysli, piszac o czestych wizytach? chodze do ginekologa raz w ro > ku na badania kontrolne. wtedy pobiera cytologie, bada piersi, robi badanie gin > ekologiczne, a na koniec jest rozmowa, w ktorej pyta o istotne sprawy. uwazasz, > ze to sa wizyty bez powodu? Owszem. Ja robie cytologia co 3 lata (nie spotykam sie w tym celu z ginekologiem) czyli wg zalecen, samobadanie piersi raz w miesiacu i tyle. Nie mam powodow do wizyt ginekologicznych. . jednak nie uwazasz, ze mloda dziewczyna, ktora rozpoczyna wspolzycie plciowe i stosuje antykoncepcje hormonalna, powinna sie zbadac raz na jakis czas? Nie widze powodow do badan w takim przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 18:53 stosuje antykoncepcje hormonalna i w zwiazku z tym mam kontrole raz w roku. takie sa zalecenia, bo jesli nie mam regularnych kontroli, nie dostane antykoncepcji. raz przegapilam termin i poszlam po prostu po moje plasteki, jak zwykle i uslyszalam od poloznej, ze nie moze mi dac antykoncepcji, bo minal czas mojej kontroli. musialam umowic sie na termin, zeby dostac plasterki. u nas lekarz rodzinny nie jest wszystko w jednym, wiec na wizyty ginekologiczne chodzi sie do ginekologa i ja zdecydowanie tak wole. nie uwazam, ze badania raz w roku, to sa czeste wizyty, wybacz. natomiast dziewczyna, ktora dopiero zaczyna stosowac antykoncepcje i rozpoczyna wspolzycie, tez powinna byc pod opieka lekarza. chocby po to, zeby stwierdzic, czy jest to antykoncepcja odpowiednia dla niej. kiedy znalazlam sie w szwajcarii bylam juz dawno dorosla i stosowalam antykoncepcje od lat, ale jakos moj ginekolog po zmianie tabletek na plasterki wyznaczyl wizyte za 3 miesiace, zeby sie upewnic, czy wszystko ok. pozniej bylo juz standardowo raz w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 19:04 eliszka25 napisała: > stosuje antykoncepcje hormonalna i w zwiazku z tym mam kontrole raz w roku. takie sa zalecenia, U mnie takich zalecen nie ma. > natomiast dziewczyna, ktora dopiero zaczyna stosowac antykoncepcje i rozpoczyna > wspolzycie, tez powinna byc pod opieka lekarza. chocby po to, zeby stwierdzic, > czy jest to antykoncepcja odpowiednia dla niej. A jak niby lekarz to stwierdzi,na podstawie czego? To kobieta sprawdzi stosujac antykoncepcje. Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 12.05.17, 00:37 Owszem. Ja robie cytologia co 3 lata (nie spotykam sie w tym celu z ginekologiem) czyli wg zalecen, samobadanie piersi raz w miesiacu i tyle. Nie mam powodow do wizyt ginekologicznych. . jednak nie uwazasz, ze mloda dziewczyna, ktora rozpoczyna wspolzycie plciowe i stosuje antykoncepcje hormonalna, powinna sie zbadac raz na jakis czas? Nie widze powodow do badan w takim przypadku. Faktycznie...po co chodzić do ginekologa??? No po cholerę, skoro są takie które ostatni raz widziały ginekologa 20 lat temu zaraz po porodzie, a te inne umarły Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 17:10 Aż mnie ciary przeszły, jak pomyślałam, że jednak mogły chcieć spróbować Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 17:24 o jezu, wez nic nie mow w ogole , ale z drugiej strony, moze mialam nosa, ze sie nie zgodzilam Odpowiedz Link Zgłoś
albertynaa Skąd to nagłe niezdrowe zainteresowanie 13.03.17, 14:11 ... cudzym tyłkiem? Swojego nie masz czy co? LOL Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicza.a.m Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 14:20 ha ha ha, a wiesz, że w światłych Niemczech w 2015 roku moją 16 letnią kuzynkę badali tak samo ha ha ha ha ha...ale cytologię pobrali normalnie..ha ha ha, ha.. Dostała ataku bólowego u mnie i brata swego i trzeba było jechać. I zdjęcie jajników widziałam: konkretnie jajnika jednego z CYSTĄ jak wół od dupy strony. Zaskakuje mnie wiedza ematki...z dnia na dzień n/t jakim cudem tam to widać...OJP. I w Niemczech w 2011 roku gdym miała lat 21 pytano mnie czym dziewica bom wyglądała jak sierota z podstawówki. Nawet mnie pytano czy się zgadzam na badanie gdy już ustalono, że mam lat 21. Co w tym nadzwyczajnego? W światłej Polsce wolą przez brzuch, choć zależy od lekarza i od sprzętu jakim dysponuje. A kobieta wraz z waszym postulatem: ma prawo do własnego wyboru. W tym badania jeśli nie chce będąc dziewicą badania przez pochwę. Jej świat, jej kredki. Wuj to kogo obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 14:32 A pytali się twojej kuzynki, jak chce być badana? Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicza.a.m Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 14:51 To już jej sprawa a nie TWOJA, prawda? Z tego co wiem PO fakcie. Zapytano czy jest dziewicą. Jeśli chodzi ci o to czy moja nieletnia kuzynka była maniaczką katoliczką. To nie. Z tego co wiem mówiła, że się zdenerwowała kiedy powiedziano jej, że to nie będzie usg przez brzuch bo takie miała w Polsce. Mówiła, że wolała przez brzuch a potem przez pochwę ( no bo wiadomo jak się odbyt kojarzy nie? Szczególnie młodej dziewczynie) ale kiedy lekarz próbował bolało ją wiec on stwierdził, że jak boli to ON nie może tak zrobić bo mu nawet nie wolno. I zrobił przez odbyt. Przypominam NIEMCY rok 2015. Na zdjęciu widać normalnie jajnik z CYSTĄ co wcale mnie nie zdziwiło. A dla zdziwionych - pamiętam do dobrze. Gdyż miałam to w ręce bo załatwiałam wszystkie formalności i jej pomagałam jako kobieta. W ogóle nie wiem jak dorosła KOBIETA może zapytać jak może być widać cokolwiek przez odbyt...jakim cudem itp.Dla mnie to nie pojęte. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 14:57 Myślę, że procedury obowiązujące u lekarza, to nie jest prywatna sprawa. Z tego co piszesz, lekarz zadecydował za nią, dodatkowo okazało się, że ma przykazane odgórnie, że nie wolno mu uszkodzić błony - "lekarz próbował bolało ją wiec on stwierdził, że jak boli to ON nie może tak zrobić bo mu nawet nie wolno." Najwyraźniej widać, że i w Niemczech ciemnogród dobrze się trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicza.a.m Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 15:10 Najwyraźniej ciemnogród to ty masz w głowie. Lekarz uszanował jej zdanie i próbował przez pochwę - ale bolało ją. Więc w takiej sytuacji nie mógł jej na siłę wcisnąć prawda? Wiec zrobił przez odbyt bo nie wolno mu na siłę badać dziewicy przez pochwę jeśli ją to boli a sonda nie wchodzi prawda? I nie zmienia to faktu, że tylko ciemnogród nie zna anatomii własnej i pyta co widać przez tyłek... Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 15:18 Czyli najpierw się jej nie spytał, którędy ma badać a potem się jej nie spytał, czy może uszkodzić błonę. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicza.a.m Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 15:19 Nie wiem co jest z tobą nie tak...serio! Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 15:21 Próbuje zrozumieć dlaczego błona dziewicza jest traktowana z automatu jako nietykalna. Porównanie dentystyczne, czy dentysta kiedyś się ciebie pytał, czy może uszkodzić wędzidełko od wargi? Bo mnie nie, ciągnął policzek ile potrzebował i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 15:24 Więc badania przez pochwę, z ewentualnym uszkodzeniem błony powinny być standardem, oczywiście po wcześniejszym wytłumaczeniu procedury, również u dziewicy, chyba, że ta wyraźnie zaznaczy, że sobie nie życzy. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicza.a.m Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 15:34 proponuję idź się doucz, poczytaj, doinformuj bo jak ty pojęcia nie masz o własnej anatomii i dostajesz apopleksji na każdą ewentualność : bo czy się pyta czy się nie pyta jest źle to nie wiem może - do psychologa iść bo twoje zainteresowanie jest co najmniej dziwne i śmieszne. Nie mam zamiaru dyskutować z kimś takim bo szkoda mi czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 15:42 Interesuje mnie nietykalność błony przy równoczesnym olewaniu takich części ciała jak np. wędzidełko przy wardze Dziwne i śmieszne to jest, jak ktoś przyjmuje, że coś się robi tak, bo tak Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 21:34 Naprawdę- wszyscy dentyści na siłę rozrywają pacjentom więzadła, bo taką mają fanaberię...? Bo dotychczas wyglądało to tak, że w celu podcięcia wędzidełek kierowało się do laryngologa lub chirurga, który taki zabieg przeprowadzał ze wskazań i w znieczuleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 14.03.17, 07:36 Byłam znieczulona, więc nie czułam, miejsca było mało, dentysta naciągnął wędzidełko i poszło. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 21:32 Puknij się w łeb, naprawdę. Stomatolog nie ma prawa na siłę rozerwać wędzidełek, tak samo ginekolog nie ma prawa forsować bolesnych badań, które mogą uszkodzić błonę dziewiczą. Błona dziewicza to prywatna sprawa każdej kobiety. Naprawdę dla Ciebie lekarze XXI wieku powinni na siłę deflorować dziewczynki narzędziami medycznymi??? I co jeszcze- łechtaczki im może wycinac? Odpowiedz Link Zgłoś
ailia Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 22:29 >W ogóle nie wiem jak dorosła KOBIETA m > oże zapytać jak może być widać cokolwiek przez odbyt...jakim cudem itp.Dla mnie > to nie pojęte. Wystarczy wkładać tampon. Przez ściankę pochwy czuć palcem ścianki odbytnicy. Czasem nawet czuć, że twardzioszek się pcha do porcelany. Odpowiedz Link Zgłoś
albertynaa Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 15:22 1matka-polka napisała: > A pytali się twojej kuzynki, jak chce być badana? Może o nr telefonu poproś skoro AŻ tak Cię to interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 15:27 Lepiej do tego ginekologa bym numer wzięła... Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 14:52 W 1991 ginekolog spytał, czy jestem dziewicą, po odpowiedzi twierdzącej obejrzał starannie wejście do pochwy, westchnął z ulgą "e, mała błona jest" i zbadał normalnie przez pochwę. Parę lat później endokrynolożka, podejrzewając PCOS i zalecając USG przezpochwowe jajników, doradziła jednocześnie, żeby je odłożyć o kilka miesięcy - PCOS nie ucieknie, a lepiej stracić dziewictwo z ukochanym facetem niż z głowicą USG. (Szczerze mówiąc, bardzo mnie zdziwiła ta rada.) Jak jest teraz to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
fefelina150 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 05.05.17, 20:48 Katriel u jakiego lekarza byłaś na 1991 Odpowiedz Link Zgłoś
tryggia Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 17:57 Dla mnie ten wątek jest obraźliwy. Tak gardłują, "moja macica, mój wybór", a nie są w stanie zaakceptować "moja błona, mój wybór". Nie tylko obraźliwy, ale prymitywny. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 18:25 Ale przecież właśnie to roztrząsamy, czy lekarz postępuje według jakichś odgórnych wytycznych (nie wolno naruszyć błony), czy raczej pyta -jak badać - czy pacjentce jest obojętne, że błona może zostać uszkodzona.. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 18:30 Mam nadzieje ze lekarz mowi pacjentow ktora jest dziewice ze badanie ginekologiczne nic nie zmienia o stosuje mniejsze narzedzia, lubricanty,jest delikatnie i wykonuje badanie w odpowiednim temple, a nie pyta czy ja zbadac przed odbyt. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 18:33 A jak ma błonę dziewiczą typu sitko? Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 18:43 To co? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 18:52 To wtedy to: "ze badanie ginekologiczne nic nie zmienia" jest nieprawdą. A to: "stosuje mniejsze narzedzia, lubricanty,jest delikatnie i wykonuje badanie w odpowiednim temple" jest bez znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 19:08 Nie jest i nadal niczego nie zmienia 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 19:21 To jakim cudem sitko pozostaje całe po badaniu, i jak lekarz wkłada te narzędzia przez sitko? Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 19:27 1matka-polka napisała: > To jakim cudem sitko pozostaje całe po badaniu, i jak lekarz wkłada te narzędzi > a przez sitko? > Nie mam pojecia o jakim ty sitku piszesz😀 Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 19:31 "Nie mam pojecia o jakim ty sitku piszesz" Tak właśnie myślałam Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 19:45 1matka-polka napisała: > "Nie mam pojecia o jakim ty sitku piszesz" > Tak właśnie myślałam > Ty chyba nie myslisz skoro wypisujesz takie bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 21:41 Jeżeli stan pacjentki wymaga bezwzględnego zbadania drogą pochwową i nie wystarczy badanie usg czy rektalne, to po uzyskaniu zgody NACINA SIĘ błonę dziewiczą. Nigdy nie pcha się żadnego narzędzia, wziernika czy głowicy usg na siłę, rozrywając tkanki na żywca i na ślepo. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 22:40 memphis90 napisała: > Jeżeli stan pacjentki wymaga bezwzględnego zbadania drogą pochwową i nie wystar > czy badanie usg czy rektalne, to po uzyskaniu zgody NACINA SIĘ błonę dziewiczą. > Nigdy nie pcha się żadnego narzędzia, wziernika czy głowicy usg na siłę, rozry > wając tkanki na żywca i na ślepo. > Zartujesz czy jednak nie jestes ginekologiem? Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicza.a.m Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 19:08 BRAWO! Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 19:50 Jeszcze kilka spraw, o których jakoś założycielka wątku nie pomyślała 1. Jeśli badamy dziecko, to nie ono zadecyduje, czy chce stracić dziewictwo w czasie badania. Tylko lekarz, albo rodzic. Nie wydaje sie to uszanowaniem praw dziecka. 2. Badanie połączone z przerwaniem błony może być bardzo bolesne - i to kompletnie niepotrzebnie. Szczególnie w wypadku badania dzieci czy bardzo młodych dziewczyn może to wywołać złe skojarzenia i z badaniami i z seksem, jako takim, 3. I najważniejsze. Jak pacjentka będzie krwawić obficie, to niewiele z badania moze wyniknąć - oczywiście zależy, co jest badane, ale są wypadki, gdy krwawienie jest absolutnym przeciwwskazaniem do badania. Czyli najpierw trzeba pozbawić pacjentkę błony, a potem kazać jej przyjść, jak sie zagoi. Idiotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 19:57 Jeżeli chodzi o dzieci, to ok. A reszta to są skrajne przypadki. Większość błon dziewiczych prawie w ogóle nie zasłania wejścia pochwy i nie utrudnia badania. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 20:12 Ale jeśli pękną, co jest bardzo możliwe, uniemożliwiają badanie. Pytanie brzmi - po co? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 20:20 Jeżeli pacjentka jest pełnoletnia, to sama powinna decydować o tym jak będzie badana, czy ryzykuje uszkodzenie błony, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 20:21 Poza tym krwawienie po pęknięciu jest zazwyczaj minimalne. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 13.03.17, 21:19 Taki standard obowiązuje nie tylko w Polsce. Dziewcząt, które nie współżyły nie bada się przez pochwę i tyle. Raczej żadna nie ma ochoty być zdeflorowana wziernkiem, a badanie przez odbyt krzywdy nie zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 14.03.17, 07:43 A jeżeli dana dziewica nie wyrazi zgody na badanie przez odbyt i zechce zaryzykować przerwanie błony, to lekarz nadal będzie się upierał przy tym, że kobiet, które nie współżyły nie bada się przez pochwę? Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 05.05.17, 21:20 Kobieta w takim przypadku powinna miec wybor jak bedzie badana. Powinna byc poinformowana o mozliwosci wyboru. Jeszcze troche i zapewne taki problem zaniknie bo kobiety beda badane mikrokamerka, albo badanie glowica przez powloki brzuszne bedzie idealnie diagnozowac. Odpowiedz Link Zgłoś
fefelina150 Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 11.05.17, 16:35 Ja byłam na wizycie lekarz spytał czy współżyłam mówię że nie to powiedział że zbadamy przez kiszkę stolcową trochę się obawiałam ale nie bolało tylko takie uczucie parcia na stolec badanie trwało chwilkę Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 11.05.17, 17:44 memphis90 napisała: > Taki standard obowiązuje nie tylko w Polsce. Dziewcząt, które nie współżyły nie > bada się przez pochwę i tyle. Raczej żadna nie ma ochoty być zdeflorowana wzie > rnkiem, a badanie przez odbyt krzywdy nie zrobi.\ Kiedy bylam bardzo mloda mialam "przyjemnosc" byc badana przez ginekolog dziecieca wlasnie przez odbyt. Traume potem mialam na lata . Na nastepne badanie poszlam dopiero gdy mialam 21 lat i tylko dlatego, ze potrzebowalam tabletki anty. Lekarz mnie zbadal przez pochwe, nic mi nie zdeflorowal i nic mnie nie bolalo. > Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: 11.05.17, 19:11 Ja też. Miałam 15 lat. I nie miałam żadnej traumy ani problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: 12.05.17, 09:28 Traumę to się ma od bolesnego badania, a nie od użytej dziurki... Ja przez kilka pierwszychych lat myślałam, że badanie musi być nieprzyjemne, musi bolec- no, ale chodzić trzeba bylo, choćby po pigułkę. Gdyby nie ta konieczność, to też pewnie odpusciłabym wizyty na kilka lat... Nikt mi wtedy nie mowil, że tak nie powinno być. Dopiero po kilku latach trafiłam przypadkiem do innego gina i nagle okazało się, że wiernik nie musi być lodowaty, że można delikatnie. Przez odbyt też byłam badana- po porodzie i naprawdę to nic takiego, jeśli badający wie co robi. Jeśli blona dziewicza jest szeroka i podatna, to można zbadać i dziewicę, jeśli nie jest- bada się per rectum i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 11.05.17, 17:46 Nie było to w XXI wieku, bo rok bodajże 1998 - tak, tak właśnie było Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: Natchniona wątkiem ginekologicznym - pochwa c 11.05.17, 17:46 A, nie, sorry w 2003 również Odpowiedz Link Zgłoś