Dodaj do ulubionych

Nowy spot MON i głupia baba.

15.03.17, 07:13
Jak Wam się podoba?
Słodki obrazek z zycia rodzinnego czy jednak wetknięcie kobiety w rolę kretynki nieogarniajacej funkcyjność komputera?
Ok ja sama nie jestem orłem IT, ale wkurza mnie kiedy:
kobieta - dziwuje się swiatu, chłopie - mądrala; kobieta - sprząta, chłopiec - programuje...
Jako matka pewnie byłabym z dziecka dumna, że zdolniejsze odemnie, ale jako obywatleka płacąca podatki jestem wq...a, że wydaje się je na taki shit mnie samą upokarzający.

Obserwuj wątek
    • mid.week Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 07:14
      Kurde z pospsiechu - MEN oczywiście, nie MON. Choć MON pewnie lepiej o kobietach nie myśli....
    • zla.m Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 07:18
      Jakby gó...arz wziął się za szmatę i matce pomógł, to tez by miała więcej czasu, a on - trochę ruchu i lekcję życia big_grin Że już nie wspomnę, że ten "kaseciak", co go włącza to po pierwsze - niespecjalnie pomocny, po drugie - trochę za archaiczny na takie zabawy.

A poważnie - masz rację, przemądrzały gó...arz oczywiście płci jedynie słusznej i matka, która sprząta i o inteligentnym domu nie słyszała... Stereotyp na stereotypie.
    • lauren6 Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 07:21
      Ten film JEST seksistowski
    • sumire Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 07:32
      No, nie podoba mi się. I dowodzi, że oni tam jednak są oderwani od rzeczywistości - przecież dzisiejsze kobiety to już nie są ciućmy komputerowe, dla większości z nas w XXI wieku to codzienne narzędzie pracy (że o używaniu w wolnych chwilach nie wspomnę). I w realu nie zauważyłam, jakoby kobiety częściej prosiły o informatyczną pomoc niż mężczyźni - ci drudzy też nie wiedzą wszystkiego, bo i wiedzieć nie sposób. Tak czy inaczej, nie dziwi mnie ten spot absolutnie, ponieważ doskonale wpasowuje się w linię programową.
    • araceli Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 07:55
      OJP!
    • labianka Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 07:57
      Jeszcze trzeba było dołożyć do tego uśmiechniętą buziulkę Zalewskiej i reklama zadziałałaby na mnie jak najbardziej zjadliwy rota wirus.
    • black_halo Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 07:57
      Faktycznie denne. Natomiast problem jest duzo glebszy bo od lat jest jakas dziwna tendencja, ze reklamy sie albo seksualizuje czyli, ze w reklamie kotla szczuje sie ludzi cycem albo wlasnie pani podnieca sie idealnie bialym praniem, czystym garnkiem i poprawia wlosy przekladajac sie w lsniacej podlodze. Dlatego jakos mnie to nie dziwi chociaz wk..wia okropnie. Bo dlaczego w tym spocie nie moze byc tatus, ktory nie umie wlaczyc tego robota i corka z laptopem, ktora programuje?
      • araceli Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 08:11
        black_halo napisała:
        > Bo dlaczego w tym spocie nie moze byc tatus,
        > ktory nie umie wlaczyc tego robota i corka z laptopem, ktora programuje?

Ponieważ dla miłościwie nam rządzącej partii to byłby ten okropny genderyzm i godzenie w podstawowe wartości rodzinne. Nie rżnij głupa.
        • black_halo Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 08:26
          Ale to nie jest problem milosciwie rzadzacej nam partii tylko problem znacznie szerszy. Nie oburzaja cie reklamy proszkow do prania gdzie kobieta jest sprowadzona do roli wlasnie pomocy domowej, ktorej zadaniem jest uszczesliwianie mezusia idealnie bialym praniem? Nie irytuja cie te wszystkie reklamy patelni? Ani billboardy gdzie do reklamowania kotlow zatrudnia sie modelke ze sztunymi cycakami i ustawia sie ja w mocno seksualnej pozie? Albo do reklamy zakladu kamieniarskiego bo taka swego czasu widzialam gdzies przy wyjezdzie z Warszawy? Przeciez ta reklama to jest logiczna kontynuacja a wszystko to dzieje sie od lat. To nie jest tak, ze PiS zaczal, ten problem masz od kilkudziesieciu lat i nie tylko w Polsce nawet.

Wkurza mnie jedynie, ze taka reklama powstala z publicznych pieniedzy i powinno sie przeciw temu prostestowac ale mam jakies dziwne wrazenie, ze przy innej ekipie rzadzacej nie byloby inaczej. Za poprzedniej ekipy powstal Elementarz dla pierwszoklasistow gdzie kobieta tez byla tylko wozna i nauczycielka. Potrzebna jest duza zmiana w mentalnosci ale to sie nie stanie w ciagu jednego pokolenia a na pewno nie za tej ekipy.
          • araceli Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 08:30
            black_halo napisała:
            > Ale to nie jest problem milosciwie rzadzacej

Ależ JEST! Jakkolwiek będziesz próbować odwracać kota ogonem - spot ten wpisuje się idealnie w wizję partii rządzącej na temat wyglądu polskiej rodziny. Powtórzę - nie rżnij głupa.
            • iwles Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 08:35

oczywiście, że Araceli ma rację.
              Dla pisu najważniejsze są "wartości chrześcijańskie" w najgorszej z możliwych interpretacji, czyli uległa kobieta i pan władca wszystkowiedzącynajlepiej.
              • black_halo Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 08:39
                Nie ma racji bo problem jest szerszy. Akurat po PiS mozna sie czegos takiego spodziewac i wcale mnie tresc tego spotu nie dziwi w tym kontekscie. Co mnie dziwi to fakt, ze problem powstal teraz. Jakos nie widzialam tu na ematce prostestow w kwestii reklam proszkow do prania, patelni, samochodow i paru innych gdzie kobiety sie przedstawia jako rownie rozgarniete jak pani ze spotu MEN.
                • araceli Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 08:45
                  black_halo napisała:
                  > Nie ma racji bo problem jest szerszy.

Dla niech to nie jest 'problem'. Dla nich kobieta jadąca na szmacie to są święte, chrześcijańskie wartości, które muszą być wspierane i kultywowane. Obi nie robią takiego spotu bo 'inni tak robią' tylko dlatego, że mają taką właśnie IDEOLOGIĘ.

Ile możesz robić z siebie kretynkę zaprzeczając?
                • iwles Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 08:49
                  > Jakos nie widzialam tu na ematce prostesto
                  > w w kwestii reklam

to mało widziałaś smile

Były akcje protestacyjne i dotyczące kobiet w reklamie, i dzieci.
                • jdylag75 Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 10:31
                  Pojawiło się TERAZ bo właśnie TERAZ MEN nakręcił seksistowski spot za publiczne pieniądze.
                  Kluczowe zwroty to: MEN (Ministerstwo Edukacji Narodowej), seksistowski oraz publiczne pieniądze.

Odnośnie prywatnych firm które stosują podobne środki artystycznego wyrazu to robią to za własne pieniądze i na własne ryzyko biznesowe.
                  Ja na przykład odkąd zobaczyłam reklamę gładzi szpachlowej firmy NDN przestałam kupować ich produkty i szkoda dla nich bo jestem decydentem w tej sprawie zawodowo, sama prywatnie buduję i sporo remontuję.
                  • maadzik3 Re: Nowy spot MON i głupia baba. 16.03.17, 10:18
                    w tej sytuacji powinnaś im to jeszcze zakomunikować żeby mieli szansę wyciągnąć wnioski na przyszłość
                    A w kwestii spota: jasne że seksistowskich reklam jest w Polsce dużo (z racji nie posiadania telewizji większość mnie chyba omija ale billboardy przeca widzę). Podobno sprawdza się nowe reklamy na jakiejś tam próbce która wciąż wykazuje że jesteśmy tylko krok wyżej od fundamentalnego islamu pod względem tzw. tradycyjności w rodzinie. Ale to są prywatne reklamy za prywatne czyjeś środki. MEN robiący za publiczne środki coś co utrwala najbardziej durne, obrzydliwe stereotypy dotyczące płci to jednak jest inna liga. Obrzydliwe to.
                    • black_halo Re: Nowy spot MON i głupia baba. 16.03.17, 11:02
                      Kiedys, jakies 15 lat temu bralam udzial w badaniach rynku przed wypuszczeniem reklamy jakiegos nowego plynu do podlug. Corka sasiadki pracowala w tej agencji reklamowej. Pokazali mi chyba 4 projekty reklam, jedna byla bardzo postepowa, podlogi myl facet, kobieta siedziala na kanapie z kawa. Reszta od typowo informacyjnyh "och jaki swietny plyn do podlog" przez "erotyczne podteksty" do typowo seksistowskiej "kobieta w domysle uprawia seks z w kijem od szczotki - kij zdaje sie zamienial w jakiegos faceta". Finalnie wygrala opcja z podtekstami ale znajoma wspominala, ze wiekszosc zaglosowala na reklame z facetem. Z tym, ze ostatnie slowo nalezalo do dyrektora no i wyszlo jak wyszlo.
                • issa-a Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 11:14
                  >Jakos nie widzialam tu na ematce prostestow w kwestii reklam proszkow do prania, patelni, samochodow i paru >innych gdzie kobiety sie przedstawia jako rownie rozgarniete jak pani ze spotu MEN.

moze wzburzenie bierze się stąd, że reklamy proszku do prania wypuszcza producent tegoz i on odpowiada za kampanię reklamową. Mozna, w ramach protestu, nie kupowac proszku tej firmy, chocby (to dla zdeklarowanych feministek).
                  Tu natomiast mamy do czynienia nie z reklama a z kampania rządową, ktora pokazuje przy tym, jaki jest poglad rządzących na rodzinę, kobiety, role kobiety w niej.
                  I, w rezultacie, takich tez należy oczekiwać działań od rządzących. Np. brak wspierania kobiet w karierze zawodowej, bo kobieta moze być co najwyżej srzedawczynią a potem won do kuchni, szykować obiadek dla mężusia. Ale najlepiej zeby siedziala w domu i dogadzała panu i wladcy oraz niańczyła dzieci.
                  czujesz różnicę?
                • premeda Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 20:20
                  > Jakos nie widzialam tu na ematce prostesto
                  > w w kwestii reklam proszkow do prania, patelni, samochodow i paru innych gdzie
                  > kobiety sie przedstawia jako rownie rozgarniete jak pani ze spotu MEN.
                  Od zawsze zwracam uwagę na reklamę Toffiefee, bo ciągle ją puszczają, a jest wyjątkowo seksistowska. Nie ona jedna, co często dziewczyny zauważają.
                  • mid.week Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 20:23
                    Nienawidzę jej!Nigdy nie kupię Toffiefee.
                  • black_halo Re: Nowy spot MON i głupia baba. 16.03.17, 09:28
                    Rzadko sie to zdarza na ematce. W kwestii reklam proszkow do prania i tym podobnych artykulow nikt sie nawet nie zajaknie. A problem jest ogromny. W Polsce strasza ludzi ogromne bilboardy, na ktorych rozneglizowane pannienki reklamuja maszyny rolnicze, kotly, trumny, wiertarki i wiele innych. Reklama toffiefee to akurat zgraniczny wymysl, to nie znaczy ze tu jest lepiej. Ogladajac niemiecka telewizje tez mozna dojsc do wniosku, ze sensem zycia przecietnej Niemki jest idealnie biale pranie.
                    • araceli Re: Nowy spot MON i głupia baba. 16.03.17, 10:06
                      black_halo napisała:
                      > Rzadko sie to zdarza na ematce. W kwestii reklam proszkow do prania i tym podob
                      > nych artykulow nikt sie nawet nie zajaknie.

Kłamczuszka, oj kłamczuszka:
                      forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&author=&forumId=567&query=seksistowskie+reklamy&title=
                    • maslova Re: Nowy spot MON i głupia baba. 16.03.17, 10:08
                      > Rzadko sie to zdarza na ematce. W kwestii reklam proszkow do prania i tym podobnych artykulow nikt sie nawet nie zajaknie. A problem jest ogromny.

Aż dziwne, że sama nie popełniłaś wątku na ten temat, skoro jest dla ciebie taki ważny.
        • paskudek1 Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 08:47
          sęk w tym, że taka reklama jadąca na stereotypach: mamusia sprząta, chłopiec programuje to właśnie JEST GENDER. Kiedy oni wreszcie pojma ze GENDER to jest płeć społeczna czyli właśnie to co próbują przepychać na siłę wszystkimi możliwymi kanałami. Utrwalanie stereotypów płciowych toi JEST GENDER. Szkoda że nawet osoby wyśmiewające rządzących powielają durne pojmowanie tego pojęcia
          • jdylag75 Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 10:53
            Ja to się nawet cieszę że opcja rządząca i kler jasno i głośno deklarują że chcą walczyć z gender. Tylko w praktyce coś im słabo wychodzi, bo deklaracje są płomienne.
      • ichi51e Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 10:03
        Tatus na wojnie pewnie uncertain toz to spot MON... moze tylko broni granic w sumie... na razie...
      • arwena_11 Re: Nowy spot MON i głupia baba. 16.03.17, 07:52
        Wiele lat temu, jak byłam na studiach - wykładowca z marketingu mówił nam jakie badania przeprowadziła wtedy Coca-Cola w Europie. Miały one powiedzieć, jaki typ reklamy zadziała na dany kraj. Nie pamiętam wszystkich wyników, ale w Polsce wyszło im, że reklamy mają mieć podtekst seksualny ( pamiętacie reklamę z oszronioną butelką przypominającą kobiece ciało i "kropelki potu"? ) a w Czechach mają być dowcipne.

Pewnie dalej firmy się opierają na tych badaniach, sądząc po większości reklam.
    • mamma_2012 Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 07:59
      Mnie najbardziej bulwersuje, że filmik został stworzony, tylko po to, żeby wprowadzić suwerena w błąd. Gdyby nie kłamali, filmik by nie powstał i sprawy by nie było.
    • woman_in_love Ada Byron Lovelace 15.03.17, 08:01
      wymyśliła karty perforowane do maszyny analitycznej Babbage'a. Nazywana pierwszym programistą i programistką. Już w 1840-którymś tam napisała:

Maszyna Analityczna mogłaby operować na innych obiektach, nie tylko na liczbach, pod warunkiem że wzajemne relacje między tymi obiektami można wyrazić w języku abstrakcyjnej nauki o operacjach. (...) Przypuśćmy, że podstawowe relacje między dźwiękami o różnej wysokości w nauce o harmonii i kompozycji muzycznej można wyrazić i dostosować w ten sposób - wtedy Maszyna mogłaby komponować zawiłe i naukowe utwory muzyczne o dowolnym stopniu złożoności.
      • woman_in_love Re: Ada Byron Lovelace 15.03.17, 08:01
        i o tym mogłaby być np. reklama
        • lauren6 Re: Ada Byron Lovelace 15.03.17, 08:07
          Zgadza się. Pierwszym programistą była kobieta, a teraz władzunia stara się uczynić ten zawód męskim.
        • mdro Re: Ada Byron Lovelace 15.03.17, 10:23
          I o "harwardzkich komputerach"...
    • kfugktru23 Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 08:07
      Stereotyp. Choć kobiety inaczej wykorzystują komputer niż chłopcy. Choćby nie grają...
      • woman_in_love Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 08:11
        haha, jasne
        • kfugktru23 Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 08:12
          Simsy to nie gra.
          • morgen_stern Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 08:31
            Niby dlaczego strzelanki mają być lepsze od simsow, kulek, tetrisa czy scrabble? Bo mężczyzna tak powiedział? Gra to gra.
          • lauren6 Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 08:37
            Widać nie czytasz dokładnie forum. Wiele ematek, w tym ja, pisało, że gra np. w Wiedźmina. Daj sobie siana z takimi uogólnieniami.
          • mdro Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 10:16
            Taa, Simsy to nie gra (nie radzisz sobie, jak rozumiem? big_grin), kulki to nie gra, farmy i inne takie to nie gra... Ale nawet przy takich "definicjach" gier Twoje twierdzenie jest fałszywe big_grin.

Swoją drogą w najbliższej rodzinie (rodzice i rodzeństwo moje i męża, dzieci nie liczę) grają wyłącznie kobiety, przy czym dwie głównie w takie, które nawet twoją "definicję" spełniają...
      • 1matka-polka Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 08:14
        Jak nie grają, skąd to wytrzasnąłeś?
      • bei Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 09:11
        Graja, np w LoLasmile
      • redheadfreaq Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 09:58
        Cholera, znaczy mam oddać tego Wiedźmina bardziej potrzebującym, razem z pracowicie złożonym kompem do gier? sad
      • ichi51e Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 10:09
        A jest jakas lista nie-gier? Bo jak wow i dont starve sie nie liczy to w sumie moze nie musze wysluvhiwac "grasz caly dzien" big_grin

W sumie nie wiem czy "caly dzien SIEDZISZ przy kompie" lepsze....
      • landora Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 10:32
        Nie jestem więc kobietą...
        I nie Simsy, te mnie nudzą niezmiernie.
    • anika772 Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 08:16
      Już pomijam spot, ale KTO, na litość boską, będzie uczył tego programowania??
      • sumire Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 08:21
        Ojtam. Nie interesuj się. Rząd polski tak wierzy w geniusz polskich dzieci, że żadne lekcje programowania nie są im potrzebne.
        • anika772 Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 08:23
          Aaa, ok. Nie wpadłam na to. Faktycznie, chłopiec przecież uczy się sam, w domu, matka mu wprawdzie trochę przeszkadza, ale daje radę! Wybaczcie głupie pytania.
          • truscaveczka Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 10:15
            Pani z nauczania początkowego albo polonistka (tak, u mojego dziecka w szkole nie ma informatyków, są panie z klas 1-3 i uczą rysować kółko w paincie z użyciem shifta).
      • iwles Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 08:36
        anika772 napisała:

> Już pomijam spot, ale KTO, na litość boską, będzie uczył tego programowania??

Bartuś Misiewicz.
        Po coś rozpoczął te studia przecież.
        No i tytuł wątku pasuje big_grin
    • an.16 Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 08:54
      Dobrze gadasz. Spot jest wstrętny. I kto siedzi na kanapie? Przyszły pan i władcasad
    • jan.nowak.7 Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 09:06
      Reklama głupia do bólu, ale jej produkcja i emisja to ciężkie pieniądze. Nasze wspólne zresztą. Genialni doradcy minister Zalewskiej wmówili jej, że swój produkt wątpliwej jakości z ładną nazwą „dobra szkoła” musi opakować w pozłotko, żeby się dobrze sprzedawał. Tak przecież robią producenci batonów, napojów, proszków do prania i dobrze im idzie. No to dostajemy. A że główne przesłanie to jeden wielki kit? Nie bądźmy drobiazgowi. Że nie ma komu uczyć informatyki w starszych klasach podstawówki? Nie szkodzi, my wprowadzimy naukę programowania w I klasie, gdzie trudniej wychodzi na jaw kompletny brak kompetencji nauczyciela. Mamy gotowe nośne hasło – nauka programowania dla siedmiolatków. A starszych nadal będziemy uczyć rysowania kwiatka w paincie.
      • paskudek1 Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 09:11
        za to kompletnie nie będą umieli sformatować tekstu w wordzie smile
        • mid.week Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 20:30
          Moja piątoklasistka nic nie sformatuje w wordzie. No ale to dziewczynka, więc powinnam się cieszyć, że potrafi wytrzeć kurz z laptopa. Być może jej koledzy to informatyczni geniusze i już mówią w języku Jave...
          • black_halo Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 20:41
            Za pare lat tekst bedzie sie formatowal sam, do tego potrzeba programistow jednak.

Mnie sie marzy taki spot: dziewczynka programuje, chlopcy bawia sie w dom, mama siedzi na kanapie z winem a tata gotuje obiad.
            • araceli Re: Nowy spot MON i głupia baba. 16.03.17, 07:41
              black_halo napisała:
              > Mnie sie marzy taki spot: dziewczynka programuje, chlopcy bawia sie w dom, mama
              > siedzi na kanapie z winem a tata gotuje obiad.

Napisała gorąca zwolenniczka PiSu big_grin Dziiiiisas!
    • mai-ra3 Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 09:12
      Wkurza mnie ten chłopak w reklamie. Przemądrzalec jeden, no! Sztuczne to i przewidywalne.
    • olena.s Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 09:26
      > kobieta - dziwuje się swiatu, chłopie - mądrala; kobieta - sprząta, chłopiec -
      > programuje...
      > Jako matka pewnie byłabym z dziecka dumna, że zdolniejsze odemnie, ale jako oby
      > watleka płacąca podatki jestem wq...a, że wydaje się je na taki shit mnie samą
      > upokarzający.

Głównie upokarza on płeć damską jako całość - czyli także kolezanki, uczennica, siostry, córki. One - do garów, bo ich małe mózgi pękłyby z pewnością, gdyby chciały pomyslec coś tak mądrego*

*Scarlett O'Hara
      • ichi51e Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 10:11
        Siostra pewnie siedzi w kacie za kanapa i bawi sie lalkami. A tata jak juz pisalam na froncie...
    • kanga_roo Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 09:34
      mogę wzruszyć ramionami na cycate panny reklamujące kotły, oraz perfekcyjne panie domu tańczące z mopem, tudzież podniecające się proszkiem do prania czy do gotowania, bo to są reklamy robione za kasę producentów w/w wyrobów, i w gruncie rzeczy mam w nosie, do kogo je kierują. bo nie do mnie.
      ale ten spot nie reklamuje produktu firmy x, tylko promuje działania rządu. nie jest finansowany z kasy firmy x, tylko z państwowych pieniędzy. do tego dotyczy reformy edukacji, a więc dotyczy dzieci i młodzieży. jako taki, jest nie tylko głupi i seksistowski, ale zwyczajnie szkodliwy. ani nie podoba mi się idea matki - kopciuszka i syna - księciunia, ani robienie głupa z rodzica. no sorry, ale u nas tak to nie działa. w dzisiejszych czasach tak to nie działa. że nie wspomnę o tym, że każdy, kto ma dzieci w szkole wie, czego uczą się na tzw zajęciach komputerowych.
    • ichi51e Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 10:00
      Ten co spot wymyslal tez chyba orlem nie jest. Czajnik zaprogramowal? Magnetofon kasetowy? O really? Jak tak ucza to ja wysiadam.
      • ichi51e Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 10:01
        No dobra moze nie kasetowy. Ale i tak to tak nie dziala big_grin
      • mdro Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 10:19
        No bo przecież wystarczy mieć laptopa i wszystko można zaprogramować big_grin. No ale jeśli spoty robią teraz misiewicze i córka szwagra, co się chciała w promocji sprawdzić, to czego się spodziewasz?
    • ichi51e Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 10:16
      Na obrone moge tylko dodac ze przynajmniej dziecku swiatlo wlaczyli - tu wiecej programu Polacy do programowania! (W wersji dla kobiet i mezczyzn bo wiadomo mozgi mamy inne.)
      m.onet.pl/gadzety/gry,cbl363I
      • ichi51e Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 10:18
        Tfu - tutaj m.onet.pl/gadzety/gry,cbl363
    • kropkacom Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 10:20
      Drewniane i schlebiające stereotypom. Nie jestem zaskoczona.
    • livia.kalina Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 10:24
      Straszne. Naprawdę straszne.
    • mgla_jedwabna Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 10:58
      Strasznie seksistowskie. Ona zasuwa ze ścierką, a on jej udowadnia z pogardliwym uśmieszkiem, że lepiej od niej ogarnia rzeczywistość. Jej pozostaje admiracja jego geniuszu i dalsze zasuwanie ze ścierką, bo genialny informatyk nie zniży się do własnoręcznego usuwania kurzu.

Miałam wrażenie, że oglądam małżeństwo, w którym on jej mówi, że jego praca jest "ważniejsza" i lepiej płatna, więc on ma prawo tkwić rozparty na kanapie, gdy ona oddaje się prymitywnym czynnościom.

Nie, nie byłabym dumna z takiego synka. Powiedziałabym, że czajnik mogę równie dobrze włączyć ręcznie, za to program komputerowy sam prania nie rozwiesi. O ile wcześniej nie zatłukłabym za podejście "ja ci pokażę, głupia babo, jak się dom prowadzi".
      • kanga_roo Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 11:32
        mgla_jedwabna napisała:
        program komputerowy sam prania nie rozwiesi

co przypomina mi nasza rozmowę rodzinna sprzed tygodnia, kiedy mój mąż opowiadał o pralce sterowanej z telefonu komórkowego, a my z teściową zgodnie stwierdziłyśmy, że jakby ta pralka sama rozwieszała, to byłoby coś, ale sterowanie niewiele zmienia big_grin
      • ichi51e Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 11:32
        Coz mnie to skojarzylo z robienia z dziecka (a dokladniej rzecz biorac synka bo coreczka dopiero sie na koniec pojawia) bostwa na oltarzu. Dom czysty ona zasuwa chlopczyk jak posag siedzi i cos tam sobie dlubie (czego ona nie rozumie i nigdy nie zrozumie) coreczka jak juz pisalam bawi sie pewnie w dom za kanapa.
    • an.16 Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 11:19
      A może zamiast tu się wykurzać zróbmy coś. Zaprotestujmy. Może należy wydrukować ten wątek i zanieść do MEN - wepchnąć im do gardeł.
      • paszczakowna1 Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 12:21
        Trzeba by ktoś całościowo (ale zwięźle) ujął zastrzeżenia sformułowane w tym wątku i napisał petycję do MEN o wstrzymanie emisji tego spotu i nie produkowanie następnych z taką wymową. Podpisy można wirtualnie zbierać chyba.
    • black_halo Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 13:09
      Pomijajac ogoly wydzwiek (glupia baba i inteligentny facet) to ja bym chyba tu jeszcze zauwazyla, ze dzieciak chamsko sie odnosi do matki, przewraca oczami i sugeruje, ze jak zaprogramuje czajnik, zeby sam sie wlaczal to matka bedzie miala wiecej czasu dla rodziny. Otoz nie, nie bedzie. Bo czajnik mozna soie wlaczyc ale wody do niego tez trzeba nalac a nastepnie przygotowac kubek i chociaz wrzucic torebke z herbata. Ot, taka pajdokracja. W sumie dosc mloda wygladajaca kobieta lata ze szmata a szacunku do tego nie mam jej wlasny syn.

Kretynski spot reklamowy.
      • migona Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 14:43
        dziecko może i jest dzieckiem, ale to nie byle jakie dziecko. To chłopiec - mały mężczyzna. Posiada to, co wszyscy mężczyźni posiadają od natury w darze otrzymawszy, czyli inteligencję i wyższość nad kobietami. Dlatego też godzi się, żeby mały mężczyzna nauczał tonem nonszalanckim i lekceważącym niewiastę, matkę swoją nawet. Matka zaś powinna w cichości i pokorze poddać się panowaniu małego mężczyzny, jak na kobietę przystało, a pogodzona z naturą dzierżyć dumne berło kobiecości - ścierkę nasączoną wonnymi detergentami, którą okadza wnętrze nowoczesnego ogniska domowego, jak to od wieków niewiasty czynią. Amen. wink
        • morgen_stern Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 14:54
          Masz gadane, uwielbiam smile
          • migona Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 15:42
            a dziękuję smile
            • 1matka-polka Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 20:09
              Też lubię czytać twoje teksty.
        • black_halo Re: Nowy spot MON i głupia baba. 15.03.17, 20:15
          No lepiej bym tego nie ujela.

Okropienstwo.
    • ga-ti Re: Nowy spot MON i głupia baba. 16.03.17, 08:52
      A uczą w szkołach Waszych dzieci programowania? Bo u nas nawet w 6 klasie nie uczą, że o pierwszakach nie wspomnę.
      • morgen_stern Re: Nowy spot MON i głupia baba. 16.03.17, 09:08
        Moja znajoma nauczycielka donosi, że w jej szkole informatyki uczy... polonistka, a na lekcjach dzieci zajmują się głównie oglądaniem filmików na youtube. Może oglądają spoty MEN-u tongue_out
      • anika772 Re: Nowy spot MON i głupia baba. 16.03.17, 10:12
        Programowania nie ma w podstawie programowej SP. Jeżeli jakaś szkoła uczy, to dlatego, że może i chce (dostali kasę od samorządu albo z jakiegoś projektu, mają nauczyciela). Przedmiot nie nazywa się "informatyka", tylko "zajęcia komputerowe".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka