04.04.17, 21:06
Takie pytanie: wyobraźcie sobie, że kupiłyście działkę i będziecie się na niej budować. Na działce stoi kapliczka - taka zwyczajna, jak to przydrożne kapliczki, pochodzi sprzed wojny, z lat 20-tych. Co robicie:
A. zostawiacie, bo jesteście wierzące i posiadanie osobistej kapliczki bardzo Was cieszy,
B. zostawiacie, bo mimo że jesteście niewierzące,to kapliczka Wam się podoba jako ciekawy element architektury ogrodowej (ewentualnie zamieniacie święty obrazek na jakiś świecki element dekoracyjny - a obrazek opylacie korzystnie miłośnikowi starych dewocjonaliów smile),
C. burzycie, bo nie pasuje do koncepcji,
D. burzycie, bo nie znosicie symboli religijnych w swoim otoczeniu,
E. inne (jakie?)

Od razu piszę - nie, to nie ja mam działkę z kapliczką smile
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Kapliczka 04.04.17, 21:08
      a tej kapliczki zaden konserwator nie doglada? mi kapliczka zbedna, burzyc takiej starej z historia bym nie niszczyla, raczej bym sie postarala o przeniesienie.
      • default Re: Kapliczka 04.04.17, 21:17
        Nie, aż tak wartościowa historycznie nie jest. A gdzie i jak byś przeniosła ? Ona jest murowana, byłoby trudno.
        • przystanek_tramwajowy Re: Kapliczka 04.04.17, 21:25
          default napisała:

> Nie, aż tak wartościowa historycznie nie jest. A gdzie i jak byś przeniosła ? O
          > na jest murowana, byłoby trudno.

No i co, że murowana? Fachowcy pięknie od dołu odetną, przewiozą i wmurują w inne miejsce. W Warszawie to cały pałac w ten sposób odwrócili.

---
          Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i odjechałam (by beatulek).
    • a.va Re: Kapliczka 04.04.17, 21:09
      Zostawiam, bo po pierwsze kapliczki są urocze, a po drugie żal by mi było coś tak starego unicestwić bez ważnej potrzeby.
      • aqua48 Re: Kapliczka 05.04.17, 12:56
        a.va napisała:

> Zostawiam, bo po pierwsze kapliczki są urocze, a po drugie żal by mi było coś t
        > ak starego unicestwić bez ważnej potrzeby.

Ja podobnie.
        • butch_cassidy Re: Kapliczka 05.04.17, 16:00
          Ja też.
    • przystanek_tramwajowy Re: Kapliczka 04.04.17, 21:17
      Ja bym nie zburzyło, bo kapliczki są piękne. Ale, gdybym słyszało o głupku, który to chce zrobić, to bym zorganizowała akcję przeprowadzki kapliczki. To nie PKiN, że się z miejsca ruszyć nie da. Default, nie daj zburzyć kapliczki! W razie czego na pewna znajdzie się jakaś emama, która chętnie kapliczkę przytuli.
      • raczek47 Re: Kapliczka 04.04.17, 21:22
        Zostawiłabym.
        To taki miły relikt lokalnej historii.Cieszyłabym się że ją mam na swojej działce i pielęgnowałabym.A może jak ktoś z wojny wracał albo z tułaczki to się przy niej modlił i dziękował za szczęśliwy powrót?
        Można sobie fajne rzeczy powyobrażać.
      • default Re: Kapliczka 04.04.17, 21:42
        Na razie to nie wiem nic o "głupku", bo w ogóle nie wiem czyja to działka. Do tej pory to była część lasu. Ostatnio wycięto tam większość drzew (dziwne, prawda ? suspicious) i prowizorycznie ogrodzono, więc zakładam, że ktoś coś tam planuje robić. I dlatego zaniepokoiłam się o los kapliczki, którą lubię i od lat mijam na spacerach. Jak uda mi się tam kogoś zastać, to spytam oczywiście, na razie na nikogo się nie natknęłam.
        I dlatego zrobiłam tę ankietę czy może sondaż smile żeby się zorientować, jakie może być podejście do kwestii kapliczki na własnej działce - chociaż sondażom podobno nie należy wierzyć wink

• arwena_11 Re: Kapliczka 04.04.17, 21:47
          Czyżbyś miała działkę niedaleko mnie? Ostatnio jedyny wolny kawałek został kupiony przez sąsiadów. Jest tam kapliczka, ale nie wiem czy ona wchodzi w skład działki. Nie przewiduję, żeby ci ludzie chcieli ją zniszczyć.
          • default Re: Kapliczka 05.04.17, 10:59
            A jest tam także ruinka starego domu i pozostałości po niedawno zwalonym dużym drewnianym krzyżu z 1935 r. ?
            • raczek47 Re: Kapliczka 05.04.17, 11:19
              To pewnie tam straszy.🙄
              • default Re: Kapliczka 05.04.17, 12:30
                No to byloby na plus (dla mnie, lubie takie historie).
                • raczek47 Re: Kapliczka 05.04.17, 19:11
                  Ja też..Miejsce musi być urokliwe..
                  Latem zarośnięte gęstą,ciemnozieloną trawą.
                  Siedziałabym i spisywał pomysły na książkę🙄
    • bellatri.x.lestrange Re: Kapliczka 04.04.17, 21:19
      E. Przenosimy tuż za granicę działki. Z szacunku do ludzi, którzy ją dogladaja/ogarniaja, bo na pewno tacy są i na pewno ta kapliczka jest dla tych ludzi w jakimś stopniu ważna.
      • default Re: Kapliczka 04.04.17, 21:28
        Tuż za granicą działki jest inna działka albo droga (czy raczej - miejsce na przyszłą drogę). Tak czy owak nie da się ot tak -wystawić za płot smile A czy ktoś jej dogląda - hm, raczej wątpię, może z raz czy dwa razy w roku ktoś wyrywa chwasty wokół.
        • bellatri.x.lestrange Re: Kapliczka 04.04.17, 21:39
          Ja bym przeniosła w takim razie na granicę działki, od strony przyszłej drogi. Poswiecilabym ten metr kwadratowy mojej działki. Tak żeby ta osoba, która wyrywa chwasty 2x w roku miała swobodny dostęp. Pewnie też raz na rok stawia plastikowe kwiatki...a moze maluje kapliczke na niebiesko raz na kilka lat. Rozmarzylam się smile
    • iwoniaw Re: Kapliczka 04.04.17, 21:21
      Oczywiście, że zostawiam.
    • agrypina6 Re: Kapliczka 04.04.17, 21:21
      A
    • memphis90 Re: Kapliczka 04.04.17, 21:22
      Ja bym zostawiła ze względów dekoracyjnych plus dla poszanowania historii- chyba, że byłaby wyjątkowo brzydka.
    • dziennik-niecodziennik Re: Kapliczka 04.04.17, 21:24
      Mi by bylo glupio zburzyc ze wzgledu na wiek. Troche szkoda.
      • karme-lowa Re: Kapliczka 04.04.17, 21:25
        Zostawiam.
    • edelstein Re: Kapliczka 04.04.17, 21:25
      E. Przenosze poza granice dzialki,nie z powodu wiary,tylko szkoda mi jakby nie patrzyl zabytku.
    • solejrolia Re: Kapliczka 04.04.17, 21:26
      B Zostawiłabym, traktuję jako kawałek historii, ciekawy element architektury ogrodowej w stylu vintage
      • moadek Re: Kapliczka 05.04.17, 11:50
        ja tak sama stawia się w ogrodach rożne dziwne rzezcy, ładnie zaaranżowana roślinność i hit ogrodowy gotowy smile
    • jematkajakichmalo Re: Kapliczka 04.04.17, 21:31
      Kapliczka kloci sie bardzo z moimi pogladami religijnymi i na pewno nie zaakceptowalabym jej na swojej dzialce. Z szacunku do symboli religijnych (jakichkolwiek) probowalabym znalezc kogos, kto by sie temtem zainteresowal i ja z dzialki usunal.
    • asia-loi Re: kapliczki na prywatnej ziemi 04.04.17, 21:33
      Uważaj, żebyś nie skończyła tak, jak bohaterka tego artykułu (zalinkowanego).

www.newsweek.pl/polska/kapliczka-krzyz-na-prywatnej-posesji-newsweek-pl,artykuly,346008,1.html
      • default Re: kapliczki na prywatnej ziemi 04.04.17, 21:47
        No to ...kaplica smile
        Ta "moja" kapliczka jest kompletnie zapomniana, no i w lesie. Nikt tam nie chodzi.
    • milka_milka Re: Kapliczka 04.04.17, 21:33
      A
    • mid.week Re: Kapliczka 04.04.17, 21:34
      Ja niewierzaca ale jeśli kapliczka stara to i urokliwa, więc pewnie bym ją zostawiła.
    • issa-a Re: Kapliczka 04.04.17, 21:46
      nie kupuje takiej działki.
      Pisze jak najpoważniej.
      Środowiskowe uzależnienia sa gorsze od rydzyka.
    • vi_san Re: Kapliczka 04.04.17, 21:47
      Zaczynamy od tego, że jeśli kapliczka przedwojenna to zapewne zabytkowa, więc nie kupujemy działki. Zabytek na gruncie własnym to jak rak wargi! Konserwator wpiernicza się we wszystko i do luftu z tym. A opcje b,c i d mogą grozić cholernie niemiłymi konsekwencjami karnymi.
      Ale jeśli już wiemy, że konserwator zabytków ma kapliczkę w zadku to pierw orientujemy się w usytuowaniu tejże na działce. Czyli czy stoi np. przy samej drodze "otwarta" na trakt, a "tyłem" do planowanego domostwa? Jak się ma względem projektu wjazdu do garażu itp? Jak duża działka? Jak działka, kapliczka i projekt domu są zorientowane względem stron świata, oraz infrastruktury? Jaka jest wielkość kapliczki, bo inaczej jednak jeśli to trzymetrowy krzyż z figurą bądź świętym obrazem, a inaczej jeśli całość jest nie wielka i dobrze "wpisana" w otoczenie. I jeśli którekolwiek z powyższych ze sobą koliduje - nie kupujemy tej działki. A jeśli nie to i owszem, z tym, że nie cieszy mnie posiadanie prywatnej kapliczki - po prostu traktuję to jako coś oczywistego, "dobrodziejstwo inwentarza" i tyle.
      • pole_koniczyny Re: Kapliczka 04.04.17, 22:03
        Nie zburzyłabym kapliczki, szczególnie przedwojennej. Taki kawałeczek historii ma swoją wartość. Tak samo nie wywaliłabym na śmietnik znalezionych na strychu przedwojennych książek czy maszyny do szycia. Zresztą bardzo lubię kapliczki jako element polskiego krajobrazu. Co do przekonań religijnych - popieram brak krzyży w szkołach czy urzędach, ale serio... kapliczki też będziemy burzyć w imię świeckości państwa? Nie tędy droga.
    • majenkir Re: Kapliczka 04.04.17, 21:53
      default napisała:
      > B. zostawiacie, bo mimo że jesteście niewierzące,to kapliczka Wam się podoba ja
      > ko ciekawy element architektury ogrodowej

B i mam nadzieje, ze w miare ladna ta kapliczka.

Moj maz (zanim sie poznalismy) kupil dom z takim cudem na podworku
      https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/db/2d/26/db2d26cc6485d8550752cfda2413df52.jpg
      i bal sie, ze jak wywali na smietnik, to go grom z jasnego nieba porazi, wiec ustawil ten skarb w takiej szopie z tylu. A potem sprzedalismy razem z domem i po klopocie big_grin.
      • capa_negra Re: Kapliczka 04.04.17, 22:12
        Chyba prosiłabym sprzedających o zabranie tego "cuda" ze sobą
      • default Re: Kapliczka 04.04.17, 22:17
        No nie smile To jest raczej coś takiego:
        www.targoszow.zielonalinia.org.pl/images/kapliczki/01.jpg" border="0" alt="https://www.targoszow.zielonalinia.org.pl/images/kapliczki/01.jpg">
        • echtom Re: Kapliczka 05.04.17, 10:40
          Link się nie otwiera, może teraz:

www.targoszow.zielonalinia.org.pl/images/kapliczki/01.jpg
          Wersja A. Ja mam w ogóle duże poszanowanie dla sacrum, więc symbol innej religii też bym zostawiła.
          • default Re: Kapliczka 05.04.17, 11:01
            O, dzięki echtom, nie zauważyłam, że mi się źle wkleiło.
      • moadek Re: Kapliczka 05.04.17, 11:52
        ojej a właśnie napisałam że wplotłabym w zieleń, ale wyobrażałm sobie starą uroczą starą kapliczkę a nie dziwadło
      • kaz_nodzieja Re: Kapliczka 06.04.17, 14:12
        O Jezus! Maryja!!!
    • joa66 Re: Kapliczka 04.04.17, 21:56
      To zależy od tego gdzie na działce jest ulokowana i jak jest duża. Rozwiązań jest wiele: od nie kupuję działki z kapliczką, po przeniesienie kapliczki w inne miejsce.
    • capa_negra Re: Kapliczka 04.04.17, 22:01
      Jeśli gdzieś na skraju działki i o ile żadne pobożnisie by się pod kapliczkę modlić nie przychodziły to sądzę jakiś krzak obok i zostawiam.
      Jeśli bardziej wchodzi w działkę to B
      Jeśli modły byłyby uporczywe ( była kiedyś głośna sprawa kobiety która ścięła krzyż na własnej posesji bo wiecznie jakieś śpiewy koło płotu miała) to daje księdzu czas na przeniesienie, a jak nie to zrównam z ziemią
    • kota_marcowa Re: Kapliczka 04.04.17, 22:09
      Najchętniej bym sprzedała, jak nikt nie chce kupić, to oddam pierwszemu chętnemu, nie ma chętnych - śmietnik.
    • ga-ti Re: Kapliczka 04.04.17, 22:16
      U mnie o taką przedwojenną kapliczkę się dba i wszelkie odnawianie ustala z konserwatorem, a kapliczna taka niby zwyczajna się wydaje, choć fakt, stoi przy drodze, tuż za płotem prywatnej działki.
      Może trzeba by do proboszcza parafii z tego terenu się udać i zapytać?
      Jeśli właściciel nie chce to może ksiądz podpowie, gdzie można przenieść. Ale jeśli to jakaś zabytkowa sprawa to współczuję 'użerania' z konserwatorem.
      No ja bym zostawiła, bo wierząca jestem, chyba, że by mi bardzo lokalizacja przeszkadzała, to bym szukała pomocy u księdza właśnie (chyba albo jakiegoś zakonu, żeby godne miejsce znaleźć).
    • muchy_w_nosie Re: Kapliczka 04.04.17, 22:23
      Odpowiem co się u nas robi. Jeśli rada sołecka i właściciel sobie życzy, a mamy kilka tysi luzu w budżecie, to wydzielamy ten skrawek ziemi i kupujemy na gminę. Zwyczajowo kościół od tego ręce umywa, bo musiałby zapłacić właścicielowi za grunt i później łożyc na utrzymanie i bieżące remonty.
    • magia Re: Kapliczka 04.04.17, 22:30
      E, C, D
      Miałam na działce coś Ala kapliczka a właściwie cokół z bardzo zniszczona gipsowa Figurką MB. Najpierw chciałam zburzyć, ale pomyślałam, że może ktoś ją będzie chciał przygarnąć. Zgłosiłam do gminy, odeslali mnie do starostwa, a tam powiedzieli, że mam z tym robić co chce.
      Chciałam figurke przekazać kościołowi. Nie chcieli. Wypelnilam więc wniosek o wyburzenie i tyle.
    • premeda Re: Kapliczka 04.04.17, 23:34
      Zostawiam, bo dla mnie to zabytek i nawet obrazek zostanie 😀

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka