Dodaj do ulubionych

Zdrowotnie

30.04.17, 15:09
O wadze będzie i samopoczuciu.
Po urodzeniu syna ważyłam 42 kg. Potem przytyłam i utrzymywałam bez żadnych wysiłków i kombinacji z dietami w granicach 44 - 46 kg. A teraz przytyłam. W ciągu kilku tygodni 3 kg. Nie zmieniłam trybu życia ani sposobu odżywiania. Ale to nie waga jest najgorsza, tylko uczucie w środku. Cały czas mam dyskomfort we wnętrznościach, coś mi stoi, ciąży. Miewam czasem zgagę. Rano budzę się z uczuciem przejedzenia, ale nie takiego "poświątecznego", tylko, kurcze, jakbym od tygodni trawiła non stop jakies złogi. Jakiś czas temu odstawiłam wszystkie proszki, z pół roku temu robiłam próby wątrobowe i wszystko było w normie. Cholesterol tylko wyszedł mi dramatyczny, ale wiecznie zapominałam o proszkach, więc po prostu ograniczyłam ser żółty. Podejrzewam, ze to jednak watroba. Tak wiem, powinnam pójść do lekarza, ale "boli" mnie już, a wyniki badań pewnie najwcześniej bym miała w przyszłym tyg. Czy to może być wątroba? Czy jakieś apteczne tablety na wątrobę mogę spowodować więcej krzywdy niż dać korzyści? Chyba zaczyna do mnie docierać, ze latka lecą i organizm spowalnia sad
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: Zdrowotnie 30.04.17, 15:20
      To może być tylko niedoczynność tarczycy.

Nagłe przytycie, wysoki cholesterol, wzdęcia i niestrawności - pasują.

Na mnie raphacholin działa jak czarodziejska różdżka. I przy wzdęciach podczas kłopotów z tarczycą, i przy problemach z pęcherzykiem żółciowym.
      • mary_lu Re: Zdrowotnie 30.04.17, 15:22
        I rozkurczowo rumianek. Jedną torebkę zaparzyć w 1/2 litra wody i wypić niemal duszkiem najcieplejszy jaki dasz radę wypić bez poparzenia się.
        • purchawkapuknieta Re: Zdrowotnie 30.04.17, 15:25
          Dzięki.

Ta tarczyca to mnie zmroziła. Mam problemy ze strony rodziny mamy i taty, ale jak do tej pory wyniki miałam ok.
      • antoninanana Re: Zdrowotnie 30.04.17, 15:36
        > To może być tylko niedoczynność tarczycy.
        Jesteś lekarzem?
        • mary_lu Re: Zdrowotnie 30.04.17, 15:39
          Oczywiście, jestem ordynatorem na tym forum i na szczęście mam dyżur w święta.
          • antoninanana Re: Zdrowotnie 30.04.17, 15:56
            Nie boisz się, że ci uwierzy, zamiast pójść do lekarza? Czym innym jest pisać, co może podejrzewać, a czymś zupełnie innym definitywnie zdiagnozować kogoś nie widząc go. Można komuś zrobić krzywdę...
            • mary_lu Re: Zdrowotnie 30.04.17, 16:07
              Niunia, czy Ty jesteś w internecie od wczoraj? Nie odróżniasz gadania z forumkami o chorobach od badania i porady lekarskiej? To rzeczywiście, bałabym się podzielić z Tobą nazwą dobrego szamponu przeciwłupieźowego.
              • antoninanana Re: Zdrowotnie 30.04.17, 19:44
                Bądź łaskawa nie pisać do mnie per niunia. Tylko osoba bez wyobraźni może komuś w necie pisać diagnozę twierdząc, że jest jedyną możliwą.
                • mary_lu Re: Zdrowotnie 30.04.17, 23:05
                  Aaaaa, czyli nie zrozumiałaś prostego zdania. Wybaczam w takim razie.

To wyjaśnię, skoro dalej nie rozumiesz: "tylko niedoczynnośc", czyli "taka względnie niegroźna przypadłość, lajcik w porównaniu do np. uszkodzenia wątroby".
            • purchawkapuknieta Re: Zdrowotnie 30.04.17, 21:19
              uwierzę i pójdę do apteki w celu nabycia tabletek na niedoczynność tarczycy ;P

zupełnie nie znam się na chorobach, u lekarza byłam ostatnio pół roku temu na przeglądzie, a wcześniej - hohoho. chyba 4 lata temu, jak mnie zapalenie płuc dopadło. Nie mam potrzeby, nie chadzam. Forumowe porady są po to, żeby okreslić skalę zagrożenia. Teraz wiem, że nie ma co bagatelizować i trzeba udać się do wracza.
          • muchy_w_nosie Re: Zdrowotnie 01.05.17, 08:00
            wink
    • mary_lu Re: Zdrowotnie 30.04.17, 15:24
      A przytyłaś wszędzie - twarz, ręce itd, czy tylko w obwodzie brzucha?
      • purchawkapuknieta Re: Zdrowotnie 30.04.17, 15:25
        mam wrażenie, że tylko brzuch mi wydęło.
        • mary_lu Re: Zdrowotnie 30.04.17, 15:32
          To takie trochę niepokojące. Zdarza się, że komuś nagle siada wątroba i trafia do szpitala już z wodobrzuszem. Kobitki do tej pory szczupłe, teraz wręcz chude i nagle waga w górę, brzuch wzdęty. Zwykle są widoczne zmiany koloru skóry i oczu, ale widziałam i ze dwa przypadki bez tego.

Umawiaj się szybko do lekarza.

Mimo tego, że najbardziej obstawiam tarczycę, to generalnie nie ma żartów z nagłym zwiększaniem wagi i tylko obwodu pasa u kobiet. To może być jajnik, wątroba... będziesz mieć trochę łaźenia po lekarzach.
        • cosmetic.wipes Re: Zdrowotnie 30.04.17, 15:32
          Idź do gina na generalny przegląd.
    • purchawkapuknieta Re: Zdrowotnie 30.04.17, 15:37
      Choroba, toście mnie nastraszyły. Spodziewałam się: nie żryj tyle, nie masz juz 20 lat sad Dobra, w czwartek ruszam na lekarzy! Dobrze, ze wiem, o co pytać i co sugerować ;P
      • mary_lu Re: Zdrowotnie 30.04.17, 15:45
        Oby się jednak okazało, że po prostu żresz i nie rejestrujesz tongue_out

Jakby co, to pamiętaj, że sory nie są tylko od złamanej nogi, jak coś z brzuchem się zaostrzy, to wszelkie badania laboratoryjne i usg w czasie wolnych dni teź Ci zrobią.
        • purchawkapuknieta Re: Zdrowotnie 30.04.17, 21:13
          dzięki smile Nabyłam raphacholin i jeszcze jakiś na wątrobę. Nastawiłam się na rajd po lekarzach, ale z nadzieją, że usłyszę: droga pani, w wieku 40 lat zmienia się metabolizm smile
    • kaz_nodzieja Re: Zdrowotnie 30.04.17, 18:35
      A ile masz wzrostu?
      • bergamotka77 Re: Zdrowotnie 30.04.17, 18:49
        O to samo miałam zapytać - 150 cm? Bo inaczej 40 kg to poważna niedowaga. Mój 7-latek waży prawie 30 wink
        • purchawkapuknieta Re: Zdrowotnie 30.04.17, 21:23
          Mój 9latek 39, a 12latka 49 i jest niemal mojego wzrostu. Suchar zrobiłam sie po ciążach, przed pierwszą ważyłam koło 50.
          • bergamotka77 Re: Zdrowotnie 30.04.17, 23:48
            purchawkapuknieta napisała:

> Mój 9latek 39, a 12latka 49 i jest niemal mojego wzrostu. Suchar zrobiłam sie p
            > o ciążach, przed pierwszą ważyłam koło 50.
            >
            Mąż jedzenie trzymał pod kluczem czy co? wink
      • purchawkapuknieta Re: Zdrowotnie 30.04.17, 21:10
        158
        • kaz_nodzieja Re: Zdrowotnie 30.04.17, 21:20
          Przy takim wzroście waga w normie.
          • purchawkapuknieta Re: Zdrowotnie 30.04.17, 21:26
            Z tym "wzrostem" bym nie przesadzała big_grin
    • princesswhitewolf Re: Zdrowotnie 30.04.17, 21:26
      >Chyba zaczyna do mnie docierać, ze latka lecą i organizm spowalnia sad

pomijajac kwestie tarczycy itd to tak z wiekiem przemiana materii zwalnia i nie wierz jesli ktos ci powie ze nie.

• bergamotka77 Re: Zdrowotnie 30.04.17, 23:50
        To prawda - jako 20-latka bezkarnie opychalam się w Pizza Hut ważąc 50 parę kilo. Teraz nie mam co marzyć o wadze z 5 na początku wink
    • milamala Re: Zdrowotnie 30.04.17, 23:44
      Ile ty masz wzrostu? 140cm? Bo tylko taki wzrost usprawiedliwia twoja troske o wage (szczesliwie sama stwierdzialas,ze ta nei jest najgorsza).
      A z dolegliwosciami idz do lekarza, forumki cie nie zdiagnozuja.
      • vaikiria Re: Zdrowotnie 30.04.17, 23:50
        A co ma wzrost do tego? Nagła zmiana wagi połączona z uczuciem ciężkości, zgagą czy jakimiś dolegliwościami trawiennymi to jest powód do niepokoju. ale racja- do lekarza.
        • milamala Re: Zdrowotnie 01.05.17, 01:21
          vaikiria napisał(a):

> A co ma wzrost do tego? Nagła zmiana wagi połączona z uczuciem ciężkości, zgagą
          > czy jakimiś dolegliwościami trawiennymi to jest powód do niepokoju. ale racja-
          > do lekarza.

Nagla zmiana wagi w zwyz (w jej przypadku 3 kilo w ciagu paru tygodni, wiec bardzo nikla) w jej przypadku powinna byc swietowana. Waga 40paru kilogramow u doroslej kobiety, ktora nie ma 140cm wzrostu jest niedowaga i jak wreszcie cokolwiek sie ruszylo to tylko sie cieszyc a nie rece zalamywac.
          Jesli przytycie 3 kilo przy takiej wadze to dla niej problem, to jeszcze szybciej na jej miejsc bym sie do lekarza psychiatry udala. A z problemami gastrycznymi to rodzinnego oczywiscie, choc nie wykluczone, ze jej gastryczne problemy to tez efekt zaburzonego postrzegania samej siebie. Wzrost wagi tak ja zestresowal, ze zaczela miec problemy somatyczne.
      • tajemnicza.a.m Re: Zdrowotnie 01.05.17, 00:28
        EE ja mam 157 ( szału nie ma) i ważę 45 kg max, a w stresie 41 i 140 nie mam.
        • milamala Re: Zdrowotnie 01.05.17, 01:16
          tajemnicza.a.m napisała:

> EE ja mam 157 ( szału nie ma) i ważę 45 kg max, a w stresie 41 i 140 nie mam.

Co to ma do rzeczy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka