08.08.24, 14:18
W sumie trochę sama się dziwię, że zakładam taki wątek, ale zawsze jest ten pierwszy raz.

Lubię mieć pomalowane pazury, ale kompletnie nie umiem tego robić. Zainspirowana wątkiem obok na temat trenowania mózgu doszłam do wniosku, że może zbliżając się do 40 wiosny życia podejmę jeszcze jeden, dramatyczny wysiłek w celu nabycia tej umiejętności, żeby chociaż raz na jakiś czas zrobić sobie tę przyjemność.

Od razu mówię - hybryda nie jest dla mnie, z szeregu powodów. Znaczy tak raz/dwa razy do roku robię sobie tę przyjemność, ale zawsze dochodzę do wniosku, że za dużo to kosztuje (moje paznokcie - zdrowotnie) i za dużo czasu i zawracania dudy mi zajmuje, a gratyfikacja jest zbyt krótka (tydzień, może w dobrym układzie 10 dni).

No ale hybryda jest super przez to, że jest od razu twarda, Bo mój problem jest też z brakiem cierpliwości w czekaniu aż ten cholerny lakier zaschnie i porządnie stwardnieje, tak żeby mi się wszelkie wzory wszystkiego czego dotknę nie odbiły na pazurze. Znam trick z wsadzeniem rąk do zimnej wody po pomalowaniu, jest całkiem satysfakcjonujący, chociaż nieidealny, I tu docieramy do pytania - czy matka zna i poleca jakiś top, który nie tylko utwardza lakier, ale też przyspiesza proces schnięcia lakieru? I działa?
Obserwuj wątek
    • damartyn Re: Pazury 08.08.24, 14:21
      Seche Vite Dry Fast Top Coat . Działa bez zarzutu.
    • borsuczyca.klusek Re: Pazury 08.08.24, 14:25
      Vite seche. Nie miałam nigdy lepszego.
      Wszelkie tricki z zimną wodą od razu sobie daruj.
      • iberka Re: Pazury 08.08.24, 15:58
        No dobra, kupiłam i nigdy nie użyłam, bo jak? Tak na mokry lakier? Niczego nie rozmaże?
        • borsuczyca.klusek Re: Pazury 08.08.24, 16:50
          Zanim pomalujesz wszystkie 10 to ten pierwszy będzie się nadawał już na top.
          Tylko topu w przeciwieństwie do zwykłego lakieru dajemy grubo czyli trzeba hojnie nabrać go na pędzelek i sunąć kroplą po lakierze.
          • pepsi.only Re: Pazury 09.08.24, 09:34
            O, dokładnie, sunąć kroplą po lakierze, tak właśnie robię wink
    • szare_kolory Re: Pazury 08.08.24, 14:30
      martishia7 napisała:

> czy matka zna i poleca jakiś top, który nie tylko utwardza lakier, ale też przyspiesza proces schnięcia lakieru? I działa?

Sally Hansen Insta-Dri, ten z obrazka poniżej.

• alpepe Re: Pazury 08.08.24, 14:57
        Mnie tam się zawsze po top coacie rozmazywał lakier, tak, jakby to był rozpuszczalnik, jak wy to nakładacie, że nic się nie dzieje warstwie lakieru?
        • damartyn Re: Pazury 08.08.24, 15:49
          Seche vite jest trochę jak galaretka ( bardzo luźna ) . Nakładam trzema pociągnięciami - środek, lewą i prawą stroną płytki na mokry jeszcze lakier i już. Po chwili wszystko jest suche i utwardzone. Dla pewności przez 5 minut nic nie robię. Nie nakładam jakoś szczególnie ostrożnie czy cienko. Ma pokryć solidnie paznokieć. Reszta się zmyje.
          • alpepe Re: Pazury 08.08.24, 15:58
            No i przy tych pociągnięciach robiłam sobie bruzdy w lakierze.
            • iberka Re: Pazury 08.08.24, 16:00
              O, takiego efektu się obawiam
            • damartyn Re: Pazury 08.08.24, 16:01
              Nie rozmaże.
            • damartyn Re: Pazury 08.08.24, 16:04
              To coś źle robiłaś. Stosuje od lat. Nie wiem jak to wytłumaczyć ale bardziej go „kładę „ , niż nim maluje. I nie uważam, żeby nie wyjechać poza płytkę, bo to wszystko się usunie po umyciu rąk.
              • damartyn Re: Pazury 08.08.24, 16:05
                Mnie tam możecie nie wierzyć 😉ale Borsuczynie?
                • martishia7 Re: Pazury 08.08.24, 16:16
                  Właśnie, profesor pazurologii big_grin
            • borsuczyca.klusek Re: Pazury 08.08.24, 16:52
              Pewnie brałaś za mało topu i sunęłaś włosiem pędzla po lakierze a nie kroplą topu
              • martishia7 Re: Pazury 09.08.24, 09:39
                Cenna uwaga, ja na pewno tak robiłam big_grin I lakier i top biorę cienko (żeby nie schło pół dnia - wiadomo) i widać ślad pędzla.
                • borsuczyca.klusek Re: Pazury 09.08.24, 09:52
                  Bo zasada jest taka, że lakier cienko - dwie warstwy a topu grubo jedna
                  • martishia7 Re: Pazury 09.08.24, 10:14
                    O widzisz. A powiedz mi, jak nałożę lakier tak, że powiedzmy widać w nim ślad (linie włosków) pędzla, to czy dobrze nałożony top to wyrówna?
                    • borsuczyca.klusek Re: Pazury 09.08.24, 10:34
                      Powinien wyrównać, ale też dobry lakier nie powinien takich śladów zostawiać
                      • martishia7 Re: Pazury 09.08.24, 10:57
                        Nawet jak wezmę za mało (mam za cienką warstwę? Chyba odpalę uniwersytet YT.

Pomalowanie prawej ręki przy użyciu lewej to jest osobny temat, nad którym muszę popracować. Pierwsze próby będą kurka komiczne.
                        • borsuczyca.klusek Re: Pazury 09.08.24, 11:11
                          Ja robię tak, że biorę na pędzel niewielką "kulkę" lakieru tak, żeby nie ściekała do słoiczka,ale też żeby pędzel nie był suchy. Następnie przykładam w połowie płytki i delikatnie dosuwam najpierw w dół do skórek, żeby wymalować dolny brzeg potem w górę. Im mniej pociągnięć tym lepiej.
            • szare_kolory Re: Pazury 09.08.24, 10:36
              alpepe napisała:

> No i przy tych pociągnięciach robiłam sobie bruzdy w lakierze.

No to może warstwa lakieru za gruba? Ja daję dwie warstwy lakieru, ale nieprzesadnie grubo. I jak podeschną, to wtedy top coat. A że top coat jest mniej lepki niż lakier, bardziej się rozlewa, to w zasadzie jego kroplę wystarczy dobrze poprowadzić pędzelkiem i już. Nie trzeba wcale ciągnąć całego pędzelka z top coatem po paznokciu.
    • pepsi.only Re: Pazury 09.08.24, 09:33
      Używam TOP Insta dry Sally Hansen (czerwony), i bardzo polecam.
      Kładę w formie kropelki, i ten top pięknie po lakierze niemalże sam się rozlewa.
      Oczywiście lakier pod topem musi stwardnieć (nabrać mocy urzędowej wink), ale praktycznie od razu przestaje kleić się i ogólnie daje fajny efekt wykończenia lakieru, nabłyszczenia.
      • dominika9933 Re: Pazury 09.08.24, 21:28
        Używałam przez lata Sally Hansen, jest bardzo dobry, ale poleciła mi manikiurzystka Seche Vite i jest lepszy. I tak jak Borsuczyca, kto może wiedzieć lepiejsmile, nakładam dość grubą warstwę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka