Dodaj do ulubionych

sprzedaz domu

18.05.17, 11:22
Macie doswiadczenia ze sprzedaza domu? My probujemy sprzedac od pol roku i nic. Okolica srednio ciekawa ale do centrum Warszawy blisko, dom super nowoczesny. Troche obnizylismy cene ale dalej nic. Jestem podlamana bo okazalo sie, ze duzo lepiej mieszka mi sie w bloku, tu mam duzo sprzatania i wszedzie samochodem trzeba podjechac. Korzystamy z pomocy agencji. Jakies rady? Czy uzbroic sie w cierpliwosc bo to moze lata potrwac?
Obserwuj wątek
    • mozambique Re: sprzedaz domu 18.05.17, 11:26
      lata potrwa , chyba ze bedzieicei systematycznie obnizac cene
      • allaround Re: sprzedaz domu 18.05.17, 12:03
        a masz jakies doswiadczenie?
        • mozambique Re: sprzedaz domu 18.05.17, 12:06
          noooo, systematycnie obserwuej ogloszenia o sprzedazy domów, te w miastach wiszą w ogloszeniu ok 6 -12mcy

te malowniczo "pod miastem, " - sprzedają sie ok 2 lat
          im lepszy, nowoczesniejszy i droższy - tym dłużej
          • mozambique Re: sprzedaz domu 18.05.17, 12:19
            aha, moj wuj sprzedawa ostatnio klasyczny dom "klocek" wybudowany w latach 80tych , na obrzezach Wrocławia, podpiwniczony, w klasycznym ukaldzie ( osobne pokoje, normlana osobna kuchnia, żadne tam salony w szkle i marmurach) , sprzedał 40 dni od umieszczenia ogloszenia
            • muchy_w_nosie Re: sprzedaz domu 18.05.17, 12:53
              Bo klocek z lat 80 można fajnie na siedzibę firmy przerobić, zobacz ile biur i usług jest takich odnowionych klockach, tam jest masa pomieszczeń z drzwiami, mowoczesny dom to wielka przestrzeń na parterze i pokoje na piętrze.
              Moi znajomi mieli tak jak wy, nie trafili z okolicą chociaż urokliwa, wielkością domu i ogrodu. Sprzedawali 1,5 roku, z ceny 800 tyś zeszli do 650 i radocią sprzedali.
              • elf1977 Re: sprzedaz domu 18.05.17, 14:56
                2 lata temu kupowałam dom, byłam zdecydowana na bliźniak w Międzylesiu, złożyłam ofertę. Państwo się zgodzili, a za 2 dni zadzwonili i podnieśli cenę o 50 tysięcy. Wyśmiałam ich i kupiłam dom w Aninie.
                Sprzedaż domu to w 50 % kwestia ceny, w 50% - lokalizacji i atrakcyjności.
                • stara-a-naiwna Re: sprzedaz domu 18.05.17, 22:29
                  i jeszcze jest jedno 50%
                  smile
                  czy obecny dom wymaga nakładu finansowego: może wymagać bo konieczny jest remont (i wtedy cena jest "niższa") albo może wymagać bo "styl" w którym jest urządzony rozmija się z naszym gustem 100% (wtedy do ceny świeżo wyremontowanego trzeba doliczyć remont = robocizna + cena materiału + zdzieranie starego + problem bo nie można zamieszkać od razu)
    • heca7 Re: sprzedaz domu 18.05.17, 12:03
      Różnie to bywa. Moja bratowa właśnie sprzedała z bratem i matką dom. Połówkę bliźniaka. Sprzedawali z rok. Byłoby dużo szybciej ale jakoś pochodzili do tego jak pies do jeża wink Obrzeża W-wy. Wawer. Przy ulicy asfaltowej. Autobus za rogiem. Szkoła i przedszkole blisko. Działka raczej niewielka. Z 500m. Dom tradycyjny. Odnowiony i ocieplony. Wnętrza zamknięte. 3 sypialnie.
      A jeszcze babcia zaproponowała kupującym zostawienie wersalki "w bardzo dobrym stanie co stoi w piwnicy " big_grin uprzejmie podziękowali.
    • vaikiria Re: sprzedaz domu 18.05.17, 12:12
      Ja mam doświadczenie ze sprzedażą mieszkań, ale może Ci się przyda:
      - zrob dużo dobrej jakości zdjęć, takich naprawdę fajnych
      - bardzo dokładnei opisz dom, dodaj plan, opisz metraże pomieszczeń
      - opisz okolicę - jaka komunikacja, jaka infrastruktura, co w pobliżu, jakie atury - wszystko, co Ci tylko przyjdzie do głowy
      Agencje z kompletnie mi nieznanych powodow zachowują się tak, jakby im na sprzedaży nie zależało.
    • mozambique Re: sprzedaz domu 18.05.17, 12:13
      www.otodom.pl/dolnoslaskie/oferta/dom-299-m-groblice-ID2ScBR.html#

ten dom mijam co drugi dzien , piekny , chwyta za oko 15 min autem od granic Wrocławia, do sprzedazy jest juz chyab z 1,5 roku jak nie dłuzej , z tym ze tam jest identyczny drugi , tuz obok, nie wiem czy sprzedaz obu w pakiecie czy na sztuki smile
      • ina_nova Re: sprzedaz domu 18.05.17, 12:17
        300m2 !!! Może z tego powodu mało chętnych
        • mozambique Re: sprzedaz domu 18.05.17, 12:20
          ale TYLKO pół melona smile) jak za darmo smile
        • asia_i_p Re: sprzedaz domu 18.05.17, 17:54
          A i jego uroda może mieć na to wpływ.
          • stara-a-naiwna Re: sprzedaz domu 18.05.17, 22:31
            raczej jego wątpliwa uroda
            wink

>>A i jego uroda może mieć na to wpływ.
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: sprzedaz domu 18.05.17, 19:54
          ina_nova napisała:

> 300m2 !!! Może z tego powodu mało chętnych

"Sklep całodobowy 38m"

lokalizacja jak z bajki....

Xsioonc
      • loola_kr Re: sprzedaz domu 18.05.17, 12:28
        bardzo ładny dom, cena przyzwoita (chyba, że na Wrcoław to dużo?) ale daleko. I jakoś tak wspólnie z tym obok.
        • mozambique Re: sprzedaz domu 18.05.17, 12:38
          jak na TAKI dom to chyba cena srednia raczej , i wlasnie nie wiadomo co z tym drugim obok

widac ze chyab budowane bylo dla dwóch bliskich sobei rodzin , 50m do drogi dojazdowej , tu za płotem las smile bajka
      • babcia.stefa Re: sprzedaz domu 18.05.17, 12:39
        Piękny, ale po pierwsze duży, po drugie jak na polskie warunki mocno nietypowy. Musi znaleźć amatora.
        • mozambique Re: sprzedaz domu 18.05.17, 12:40
          tym bardziej ze drugi identyczny stoi dosłownie 10 m od sciany tego pierwszego
        • butch_cassidy Re: sprzedaz domu 18.05.17, 13:48
          babcia.stefa napisała:

> Piękny, ale
          Rzecz gustu smile Wg mnie bardzo paskudny. Nawet gdyby to mnie zapłacono cenę z ogłoszenia bym w nim nie zamieszkała tongue_out
          • kondolyza Re: sprzedaz domu 18.05.17, 13:58
            ja uwazam podobnie. dom moze i nowoczesny modny ale dla mnie-szkaradny
            poza tym patrzac na plan pomieszczen-niefunkcjonalny
            • mozambique Re: sprzedaz domu 18.05.17, 14:09
              ja sie zastanawiam kto to wogiel budował i po co ?

wybudowany 3 lata temu , niewykonczony , zapewne za jakas kosmiczna forsę, ( 2 miliony to chyba lekko pekły na to wszystko razem ) i drugi identyczny obok ( wszystko razem chyba dla jednej duzej rodziny ) wiec na biednych raczej nie trafilo

i nagle wszystko od razu do sprzedazy , nawet bez zamieszkania
      • muchy_w_nosie Re: sprzedaz domu 18.05.17, 12:58
        Przecież on jest przy ul. Opolskiej, stan deweloperski, nie ma ogrodzenia, nie ma zrobionego ogrodu, tam musisz jeszcze 300 tyś włożyć i mimo pobliskich drzew Goran czy z trasą wrocław-opole. W Groblicach nie ma szkoły, kościoła, usług dla rodzin więc ktoś porwał się z motyką na słońce.
        • muchy_w_nosie Re: sprzedaz domu 18.05.17, 12:59
          Graniczy ... miało być
      • nowaczek1 Re: sprzedaz domu 18.05.17, 13:16
        Koszmar. Projekt szalonego architekta.
        Za te pieniądze? Tam jeszcze trzeba lekką ręką dołożyć 200-200 tys.
        • majenkir Re: sprzedaz domu 18.05.17, 14:12
          nowaczek1 napisał:
          > Koszmar. Projekt szalonego architekta.

Hehe, moje pierwsze skojarzenie - teren do gry w paintball big_grin.
          Urode samego domu przemilcze, bo to rzecz gustu, ale dookola wyjatkowo nieprzyjemnie...
          I biuro sprzedajace tez nie wyglada na super profesjonalne - brak zdjec srodka, a na tych, ktore sa blaka sie jakis facet big_grinbig_grin. I auto.
      • c2h6 Re: sprzedaz domu 18.05.17, 14:37
        mozambique napisała:

> www.otodom.pl/dolnoslaskie/oferta/dom-299-m-groblice-ID2ScBR.html#

OJP, ale koszmarek.
        • muchy_w_nosie Re: sprzedaz domu 18.05.17, 17:43
          Bez przesady, dom jest ciekawy, nowoczesny, tylko ta powierzchnia ogranicza klientów do bogatych a ci bogaci wolą żeby sąsiad nie zaglądał im do salonu.
          • aamarzena Re: sprzedaz domu 18.05.17, 20:42
            Tyle, że ten dom wygląda jakby był zaprojektowany dla singla/pary. Przy takim metrazu pokoje dzieci mają 10 i 14 m2 O_O Takie to ja mam w bloku. Do tego dom długi, kiszkowaty. Ciemna kuchnia, wyglada jakby była w korytarzu, a z niej przejście do gabinetu/pokoju gościnnego. Rozkład do bani.
            Ja lubię domy współczesne i chętnie patrzę na nietuzinkowe rozwiązania, ale ten dom jest brzydki i tragicznie rozwiązany. Do tego działa 12 arów - to niezbyt dużo jak na dom blisko 300 metrowy. Z całego domu to najbardziej garaż mi się podoba smile
            • aamarzena Re: sprzedaz domu 18.05.17, 20:44
              *działka 12 arów
          • c2h6 Re: sprzedaz domu 19.05.17, 08:50
            muchy_w_nosie napisał(a):

> Bez przesady, dom jest ciekawy, nowoczesny, tylko ta powierzchnia ogranicza kli
            > entów do bogatych a ci bogaci wolą żeby sąsiad nie zaglądał im do salonu.

A idź, ciekawe to jest tylko, co musi mieć w głowie człowiek, który zapłaci za taką ytongową stodołę z nawisami.
      • bistian Re: sprzedaz domu 18.05.17, 19:56
        mozambique napisała:

> ten dom mijam co drugi dzien , piekny , chwyta za oko 15 min autem od granic W
        > rocławia

Straszny gniot, do tego drogi i kompletnie nieekonomiczny, ma mnóstwo mostków termicznych, więc będzie drogi w utrzymaniu.
        • mozambique Re: sprzedaz domu 19.05.17, 10:23
          to ze bedzie w nim zimno widac na pierwszy rzut oka

dlatego uwazam ze to dla kogos kto kompletnie nie musi martwic sie pieniedzmi
      • wlazkotnaplot Re: sprzedaz domu 18.05.17, 20:46
        Też je widzę piękne, prawie w lesie, niedaleko stadnina konismile
      • landora Re: sprzedaz domu 18.05.17, 23:28
        Po prostu jest za duży. Po diabła mi 300m2? W dodatku "wnętrza są w stanie surowym do wykończenia". A na górze układ pomieszczeń jest dziwaczny.
    • nena20 Re: sprzedaz domu 18.05.17, 12:31
      Może cena za wysoka? Podaj realną niewiele mniejszą od tej którą chesz uzyskać. Obserwuje ceny domów i np. mama taki na oku od dwóch lat, ceny: 1 - 1 180 000, 2 - 1 050 000, 3 - 930 000. Czekam jeszcze na obniżkę, wiem dokładnie ile tam mogli zapłacić za działkę i ile mogła kosztować budowa domu. Mogę dać nieco zarobić ale nie tyle.
    • tak_to_nowy_nick Re: sprzedaz domu 18.05.17, 12:38
      > duzo lepiej mieszka mi sie w bloku, tu mam duzo sprzatania i wszedzie samochodem trzeba podjechac

Napisz na emamie serię postów jak to wspaniale pije się kawkę na własnym tarasie otoczonym zielenią i śpiewem ptaków, to może ktoś się nabierze tongue_out
      • mozambique Re: sprzedaz domu 18.05.17, 12:39
        w piżamie, zapomnialas dodac ze w piżamiesmile
        • allaround Re: sprzedaz domu 18.05.17, 12:44
          Z ta kawka to akurat prawda, na seriosmile.
          Moze cena za wysoka, to fakt. Tyle ze moj maz i agencja twierdza, ze i tak to nie jest cena wyjsciowa wiec powinna byc wyzsza...
          • nena20 Re: sprzedaz domu 18.05.17, 13:17
            i tu popełniacie błąd. Należy wystawić dom za tyle aby cena była dla was ok. Z mojego przykładu wyżej wynika, że ludzie już opuścili 250 000, tak nie sprzedadzą tego domu. Inny sprzedawany jest już cztery lata, cena 820 000 ale wielki i nawet nie chce nam się oglądać. Niedawno oglądaliśmy nowy za 620 000 i tu ludzie powiedzieli od razu cena ostateczna i sprzedali w ciągu dwóch tygodni po obniżeniu z 680 000.
            Widzieliśmy juz domy które na pewno nie były warte ceny wyjściowej i ludzie od razu mówili że opuszczą i nie wiem dlaczego nie ogłaszają normalnej ceny?
            • mozambique Re: sprzedaz domu 18.05.17, 14:00
              no wlasnie chyab wystawiki za cene " dla nich ok"

i pies z kulawa noga sie nie zainteresował jesli dobrze rozumiem
              • allaround Re: sprzedaz domu 18.05.17, 14:50
                Nie, wystawilismy za cene duzo wyzsza, do negocjacji.
                • allaround Re: sprzedaz domu 18.05.17, 14:54
                  Chociaz dom jest naprawde super, sasiedzi ekstra. Tyle ze ja dostaje szalu od tej ciszy, na spacerze spotykam dziki i sarny, do sklepu kilometr. Szkola i przedszkole obok. Przystanek tez jest i autobus tez. Maz zachwycony, znajomi tez. No ale ja musze to sprzatac, maz ani ja do prac ogrodowych sie nie nadajemy no i 200m to za duzo dla nassad. Chyba rzeczywiscie musimy z ceny zjechac drastyczniej.
                  • berdebul Re: sprzedaz domu 18.05.17, 17:38
                    Kup jeżdżący odkurzacz, myjkę parową, urządź z głowa. 200 metrów = masz miejsce na przechowywanie w dogodny sposob, nic nie leży na podłodze, nie musi sie kurzyć na wierzchu itd.
                    Ogrod - trawnik i tuje, trawnik skosi Ci automatyczna kosiarka.
                • asia06 Re: sprzedaz domu 18.05.17, 17:37
                  No bo to różnie bywa. Ja nie lubię negocjować. Jeśli cena mi nie pasuje, to nawet się domem nie zainteresuję.
                • jeziorowa Re: sprzedaz domu 18.05.17, 17:47
                  Do negocjacji to cena 5-10% wyższa. Raczej nikt, kto ma do wydania np. 850 tys. nie odpowie na ogłoszenie 1,1 mln. do negocjacji.
      • asia-loi Re: sprzedaz domu 18.05.17, 19:34
        tak_to_nowy_nick napisał(a):

> > duzo lepiej mieszka mi sie w bloku, tu mam duzo sprzatania i wszedzie sam
        > ochodem trzeba podjechac

Też tak uważam, jak autorka wątku. Mam porównanie, bo mieszkałam kiedyś w domu (bliźniak), a teraz mieszkam w bloku. Ja do tego, że dom jest:
        1) droższy w utrzymaniu,
        2) dużo sprzątania,
        3) często trzeba mieć auto,
        4) zawsze jest jakiś ogródek (mniejszy lub większy), a ja nie lubię robić w ogródku,
        5) to jeszcze bym się bała sama w nim mieszkać, zwłaszcza wieczorami. sad
    • kondolyza Re: sprzedaz domu 18.05.17, 12:46
      da sie wszystko sprzedac tylko to kwestia ceny
    • mozambique Re: sprzedaz domu 18.05.17, 14:14
      1.bp.blogspot.com/-pNa7S9OPEkE/UG7FiyIb35I/AAAAAAAAANI/mCTtSoUZeYA/s1600/romska-architektura-w-Koninie.jpg

tak jeszcze pare lattemu do kupienia był ten dom smile tez długo stał
      • loola_kr Re: sprzedaz domu 18.05.17, 14:29
        jezusmaria
      • schiraz Re: sprzedaz domu 18.05.17, 14:33
        Moje rejonysmile zawsze marzyłam o pokoiku w wieży wink
        • mozambique Re: sprzedaz domu 18.05.17, 14:38
          ten z tylu ma FOSĘ i most zwodzony smile
          • schiraz Re: sprzedaz domu 18.05.17, 17:09
            CZAD! Może nie na zawsze ale na wakacje? wink
      • c2h6 Re: sprzedaz domu 18.05.17, 14:42
        mozambique napisała:

> 1.bp.blogspot.com/-pNa7S9OPEkE/UG7FiyIb35I/AAAAAAAAANI/mCTtSoUZeYA/s1600/romska-architektura-w-Koninie.jpg

Gdyby nie było napisane, że to cygańskie, to wyglądałby zupełnie jak XIX-wieczne budynki w "stylu historycznym". Całkiem proporcjonalny, ładny projekt. (Tylko koni żal wink
      • majenkir Re: sprzedaz domu 18.05.17, 23:06
        mozambique napisała:
        > tak jeszcze pare lattemu do kupienia był ten dom smile tez długo stał

Hehe, boski! Mozna by w nim telenowele krecic tongue_out. Gdzie Ty takie cuda znajdujesz?

• mozambique Re: sprzedaz domu 19.05.17, 10:25
          kiedys regulranie jezdizla trasą na POznań , i wlasnie gdzies pod KOninem to mijałam , bo to tuz przy drodze stoi. NIe da sie nie zauważyć !!! konie mnie obezwładniły
    • valtho Re: sprzedaz domu 18.05.17, 14:45
      Może za drogi? Znajomi sprzedali kiedyś w 3 miesiące - dom w miarę ok, miejsce mocno średnie w kwesti sąsiedztwa, miejscowość generalnie bardzo ładna. Mam wrażenie, że spora część domów pod Warszawą wystawiana jest w abstrakcyjnych cenach i potem latami nie są sprzedawane, a jak ktoś jest zdeterminowny, co nie znaczy zdesperowany smile to sprzedaje w kilka miesięcy.
      • thaures Re: sprzedaz domu 18.05.17, 15:12
        Naszą szeregowkę mąż oglądał 2 lata przed jej kupnem. Cena była zaporowa do tego stopnia, że ja nawet nie pojechałam jej oglądać. Ale właściciele schodzili z ceny widząc , że nic się nie dzieje. W końcu ją kupiliśmy.
        Gdy chciałam sprzedać auto, każdy mnie straszył, że mojego staruszka nikt nie weźmie. Ogłoszenie dałam o 23, a o 7.30 auto zostało sprzedane. Telefon wyłączyłam o 1 w nocy. Kupujący powiedział, że cena była korzystna i dlatego tyle osób się do mnie dobijało. Może Wasza cena też jest zbyt wysoka?
    • hipinka Re: sprzedaz domu 18.05.17, 15:01
      Już po pół roku jesteś podłamana ?
      Trochę za szybko smile
      My tez sprzedawaliśmy dom pod Warszawa i trwało to ok. Półtora roku, ale założenie było takie, ze poniżej pewnej kwoty nie schodzimy, dlatego to tyle zajęło. Pytanie, czy bardziej Ci zależy na cenie czy na sprzedaniu
      Powiem Ci tylko, ze w okolicy były domy, które wisiały na portalach i trzy - cztery lata, ładne, nowoczesne, w bardzo dobrej lokalizacji, tak wiec widzisz, z domem nie jest tak łatwo jak z mieszkaniem
    • jeziorowa Re: sprzedaz domu 18.05.17, 15:10
      Pośrednictwo agencji odstrasza wielu potencjalnych kupców. Wystaw ogłoszenie bezpośrednio z dobrymi zdjęciami (nikogo nie interesują twoje meble tylko układ pomieszczeń), planem domu i wypunktuj atuty. Ludzie wolą wybudować nowy dom pod swoje potrzeby a nie kupować "używany". Decydują się na to drugie głównie wtedy gdy nie ma wolnych działek w interesującej ich lokalizacji (czyli raczej w dużych lub turystycznych miastach) albo gdy cena jest zachęcająca. Podstawowym problemem jest określenie ceny. Sprzedający najczęściej liczą ją tak: koszt działki + koszt wybudowania domu + koszt urządzenia domu + zysk (przy pośrednictwie agencji dodatkowo + jej prowizja). Kupujący liczą cenę następująco : koszt działki + koszt wybudowania domu - koszty przystosowania domu pod własne potrzeby - koszt urządzenia domu po swojemu + ewentualne koszt tego co może zostać ( najczęściej jedynie piękne, odnowione drewniane schody i podłogi oraz nie starszy niż 5-cio letni piec). Jak widzisz to samo może kosztować dla obu stron zdecydowanie inaczej. Jeśli kupujący ma na zakup domu np. 800.000 i tyle kosztują takie domy jak twój to nie może on zapłacić tej kwoty tylko pomniejszoną o koszty urządzenia domu (przestawianie ścian, biały montaż, armatura, elektryka i hydraulika do poprawki, wszystkie podłogi, malowanie ścian, meble i sprzęt kuchenny itd). W zależności od ilości zmian może to być 1/4-1/3 ceny. Dla sprzedających urządzenie domu to wartość dodana, dla kupujących ujemna, bo najpierw trzeba ponieść koszty usunięcia różnych płytek, paneli itd, a dopiero potem urządzać dom.
      • marusia.00 Re: sprzedaz domu 18.05.17, 15:58
        Święta racja. Odniosę się do zdjęć z ogłoszeń, nie ma nic bardziej zniechęcającego niż ogłoszenie o sprzedaży domu a następnie brak zdjęcia domu z zewnątrz, tylko same pomieszczenia w dodatku zbliżenia na meble wink
        Sprzedającym się wydaje, że "ich piękne kafelki w łazience" podnoszą cenę domu, bo zapłacili za nie ileś tam a nie biorą pod uwagę, że dla kupującego te kafelki są po prostu materiałem do usunięcia.
        No i teksty typu - dom od razu do zamieszkania - nikt nie bierze pod uwagę, że kupujący niekoniecznie mają ochotę użytkować łazienkę i wc "po kimś" a "piękny" kanarkowy kolor ścian dla wielu jest nie do przyjęcia.
        • allaround Re: sprzedaz domu 18.05.17, 16:14
          Nasz dom jest na szczescie bardzo oszczednie umeblowany, kilka pokoi w ogole nie jest umeblowanych. To nowy dom i np. pokoj dzieciecy i goscinny w ogole nie sa ruszone. Takze jest dosc neutralny i niezagracony, nowi wlasciciele moga sie wykazac. Dom jest nowoczesny, ma rekuperacje itd. Problem mysle w tym, ze wokol duzo blizniakow, segmentow i domow do sprzedania. No i dom jest dosc duzy. Zdjecia mamy bardzo dobre, wszystkie plany itd. Mysle, ze cena odstrasza wiec to musimy zmienic.
          Co do agencji to dlugo tez myslelismy, ze to zniecheca itd. Ale wlasnie wiele osob uwaza, ze z agencja bezpieczniej. Dzieki za rady, w sumie pocieszylyscie mnie bo rok czy 1,5 roku to nie jest zle, mam nadzieje ze po obnizce ceny cos sie ruszy.
          • jeziorowa Re: sprzedaz domu 18.05.17, 17:43
            Umeblowanie nie ma żadnego znaczenia, po sprzedaży meble i tak musisz usunąć. Pisząc urządzenie domu miałam na myśli to, co z domem jest związane: instalacje, podłogi, schody, biały montaż, wbudowane meble, np. kuchenne. Kupujący to wszystko usuną i założą własne wg swojego gustu. Koszty usunięcia odliczą od ceny, którą mogą zapłacić. Czy wanna/sedes/terakota mają 3 dni czy 10 lat i bez względu na cenę są tylko problemem (bo trzeba zapłacić za demontaż). Ludzie, którzy kupują dom chcą mieć lokal zgodny z własnymi potrzebami i gustem. Panele, zabudowa kuchni czy wanna są wartością przy malutkich mieszkaniach, które kupują niezamożni i stopniowo je remontują korzystając z tego co jest. Ludzie, którzy decydują się na dom wolą mieć mniejszy (bo przy np.250m2 kilkanaście metrów nie robi różnicy) ale zgodny z własnymi oczekiwaniami.
            Napisz, w jakiej okolicy sprzedajesz, jaka wielkość działki i domu.
            • babcia.stefa Re: sprzedaz domu 18.05.17, 18:30
              Dokładnie, w Polsce urządzenie domu (kolory, płytki, podłogi, łazienka, kuchnia) nie ma żadnego znaczenia, bo szansa wstrzelenia się w cudzy gust jest praktycznie żadna. Widzę, jaka różnorodność panuje na moim osiedlu - domy są z zewnątrz w podobnym stylu, a w środku jest dokładnie wszystko: styl angielski z różyczkami, styl skandynawski z lampami z miedzi i białą boazerią, styl chłodno-nowoczesny (biel i kryształ), klasyczne polskie beże z brązami.

Potencjalny nabywca i tak wszystko wypruje, wyrzuci i zastąpi własnym, z szybkością zależną od posiadanych środków i poziomu wqurwu (znajomi kupili mieszkanie z upiorną kuchnią: okleina z imitacją marmuru i złote szprosy, potem przez pół roku zbierali na nowe meble, klnąc za każdym razem, jak wchodzili do kuchni).
              • allaround Re: sprzedaz domu 18.05.17, 20:09
                Nie do konca tak jest z tym usuwaniem. Moja siostra kupila dom i nie wymienila ani plytek, ani podlog ani zadnych wiekszych zmian nie zrobila. Wiadomo, ze by moze i chciala inaczej urzadzic i wykonczyc ale to by bylo bez sensu, dom byl po remoncie poprzednich wlascicieli. Oczywiscie gdyby kupila dom z upiorna lazienka i kuchnia to pewnie by wszystko skuwala i robila generalny remont ale to zalezy z jakim zalozeniem sie kupuje.
                My teraz rozwazamy dom na Saskiej Kepie i tu sie placi za lokalizacje - domy sa stare i trzeba w nich generalny remont zrobic. Natomiast nasz dom jest nowiutki i mysle, ze ktos kto go kupi bedzie mial podobny gust bo byloby bez sensu wszystko od nowa robic. Gdyby ktos chcial od nowa urzadzac to kupi obok w stanie deweloperskim. Takze nasz dom jest dla kogos kto nie ma czasu/ochoty wykanczac swojego.
                • asia-loi Re: sprzedaz domu 18.05.17, 20:16
                  allaround napisała:

> Nie do konca tak jest z tym usuwaniem...

Moi znajomi sprzedali kilka tygodni temu dom, w którym zostawili wszystkie sprzęty, meble i nawet 10-letni telewizor. Kupującym to pasowało, a moim znajomym też, bo nie mieszkają w PL.
                  Znajomi ten dom próbowali już sprzedać w tamtym roku, ale po kilku miesiącach ogłoszeń na otodom, nie było chętnych. Poradziłam im, aby na zdjęciach wyeksponowali tą, śliczną działkę na której stoi dom. W tym roku wystawili go znowu do sprzedaży, na kilku zdj. była ta ładna, urządzona działka i dom się szybko sprzedał, ale też zeszli trochę ceny. Nie wiem czy decydowała działka czy cena, czy po prostu trafili na odpowiedniego kupca, ważne że sprzedali.
          • nena20 Re: sprzedaz domu 18.05.17, 21:43
            Agencja pobiera kilkanaście tysięcy za nic, ja szukam domu bez agencji.
          • 71tosia Re: sprzedaz domu 23.10.18, 16:30
            w czym kupowanie z agencja jest bezpieczniejsze? Dom zwykle nie jest pierwsza nieruchomoscia i ludzie doskonale wiedza ze agencja za nic nie bierze odpowiedzialności (wystarczy przeczytać regulaminy działania takich agencji), za to trzeba jej nie mało zaplacic. Agencja zrobi kilka zdjęć, wrzuci na portale i umowi cie z notariuszem - i to koniec zakresu jej działalności. Wszystkie dokumenty i formalności związane ze sprzedażą/kupnem musisz i tak załatwić sama. Do tego agencja często bierze pieniądze i od kupującego i sprzedającego wiec właściwie nie wiadomo czyje interesy reprezentuje. Nie licz na to ze przez agencje sprzedasz szybciej, ci którzy sa naprawdę zainteresowani kupieniem nieruchomości w pierwszej kolejności sprawdzają oferty 'bezpośrednie', kupno przez agencje to ostateczność.
    • bywalec.hoteli Re: sprzedaz domu 18.05.17, 15:22
      nie mam, ale myślę, że rok to minimum
      • malowanka06 Re: sprzedaz domu 18.05.17, 19:10
        mnie zawsze zastanawiają ceny
        www.otodom.pl/zachodniopomorskie/oferta/dom-z-basenem-ID3b9WC.html#gallery[1]
        szukamy domu pod dużym miastem wojewódzki, nie schodzą poniżej 600 tyś. Za tyle to chyba da się wybudować nowy? po mojemu?
    • norra.a Re: sprzedaz domu 18.05.17, 19:30
      Ja mam odwrotny problem, usiłuję kupić dom, śledzę rynek od 2 lat i jest porażka. Wciąż na portalach te same ogłoszenia - albo domy stare, kostki z lat 80-tych, albo nowe ale makabrycznie drogie, np 1200000, gdzie sama działka to ledwie koszt 200-300tys, a reszta to chyba opłata za fantazję właściciela i rzeźby z gipsokartonu. Natomiast gdy już pojawi się jakaś sensowna nieruchomość to znika błyskawicznie. Raz mi się zdarzyło, że w piątek oglądałam dom, przez weekend podjęłam decyzję o kupnie a w poniedziałek właściciel oznajmił, że już sprzedane. Znajomi sprzedali dom w trzy dni, ale kosztował tyle, że był to po prostu koszt działki plus budowy i minimalny zysk dla właściciela, a że dom był znośnie urządzony to telefony się urywały.
      • malowanka06 Re: sprzedaz domu 18.05.17, 19:33
        dokładnie ten sam problem mam
      • marusia.00 Re: sprzedaz domu 18.05.17, 22:07
        2 lata... budując już dawno byś mieszkała w swoim, nowiutkim domu wink
        • aamarzena Re: sprzedaz domu 18.05.17, 22:25
          Pod warunkiem, że w lokalizacji, która ja interesuje są do sprzedania sensowne działki.
          • norra.a Re: sprzedaz domu 18.05.17, 22:40
            Właśnie dziś mi kolejna nieruchomość uciekła - miałam jutro jechać oglądać. Wystawiona w poniedziałek, dziś już jest zarezerwowana.
            Teraz już wiem, że będę budować - mam już dość. Naprawdę chciałam uniknąć tego stresu, miliona decyzji, ale chyba nie da się inaczej.
            • aamarzena Re: sprzedaz domu 19.05.17, 11:36
              Działkę też niestety trudno kupić. Fajne w dobrej cenie szybko znikają, zostają albo drogie albo takie, z którymi jest coś nie tak. Coś wiem na ten temat, eh.
    • bei Re: sprzedaz domu 18.05.17, 21:14
      dom do sprzedazy powinien miec pomalowane wnetrze na neutralny jasny kolor, meble i dekoracje rowniez, by nie narzucac swojego gustu innym.
      Gdy ktos przychodzi ogladac wnetrza powinno byc posprzatane i wywietrzone, kwiaty na stole, aromatyzer o zapachu cytrusow lub zapachu swiezego ciastasmile
      DOBRE zdjecia to podstawa.
      Jesli w lokalizacji jest blisko szkola, przedszkole, przychodnia, kosciol, park, sklep to warto to podkreslic.
      Jesli masz niezadbany ogrod to warto go podtiuningowac- wysiej trawe, jesli nie chcesz kosic trawnika to wsiej mieszanke lakowa ( wowczas trzy pokosy w sezonie). Ustaw donicę z kwiatami ( moze w niej rosnac trawa, albo truskawki lub pomidorysmile
      Jesli masz duzo mebli to do zdjec wynies nadmiar- bedzie widac przestrzen.
      Musisz uzbroic sie w cierpliwoscsmile
    • rozwiane_marzenie Re: sprzedaz domu 23.10.18, 15:14
      U mnie w okolicy mówi się o pewnym zastoju. Nikt domu nie sprzedał od dobrych kilku lat, chyba, że spuścił ostro z ceny (wręcz stracił). No ale to nie Warszawa...
      U nas dojazd ma duże znaczenie, czy koło Twojego domu jeździ autobus/pks i co ile? Jeśli nie, to już na wstępie masz o wielu, wielu mniej potencjalnych klientów. Wtedy pozostaje tylko obniżać cenę. A do jakiej - to już sama musisz zdecydować, czy lepiej od razu stracić, czy nadal utrzymywać ten dom i pomału tracić na starzejącej się nieruchomości.
    • anagat1 Re: sprzedaz domu 23.10.18, 15:20
      Uzbroic w cierpliwosc. O ile cena nie zaporowa, w koncu znajdzie sie nabywca.
    • 71tosia Re: sprzedaz domu 23.10.18, 16:13
      taaa agenci to specjaliści? Niech zgadne pracujesz dla tej agencji która reklamujesz?
      Agencja bierze pieniądze praktycznie za nic, zrobienie kilku zdjęć i umieszczenie na stronach bo do tego sprowadza się rola agencji nie jest dla większości ludzi warte kilkanastu tysięcy jakie sobie za te usluge licze. Sprzedalam i kupiłam w zyciu kilka nieruchomości i tylko raz skorzystałam z agencji bo sprzedający nalegal na pośrednictwo.
    • bei Re: sprzedaz domu 23.10.18, 16:48
      Wazna jest lokalizacja i dojazd, widzialam piekne domy (dwa)- wybudowane w cudnej okolicy- w lesie, ale od drogi głównej dojazd wiodł przez 12 kilometrowy odcinek lasu.hcesz sprzedac z wypozażeniem? jesli bardzo zindywidualizowałas wnętrza to trudno jest znależć kupca. Najlepiej jak masz neutralne kolory, proste bryły, bez półeczek w scianach, bez cudów na suficie. Powinno być minimalistycznie, odgracone, gdy ktoś przychodzi oglądac to musi byc przyjemnie dla nosa i oczusmile
      Uporzadkowany ogrod, Ty uśmiechnięta, niech nabywca bedzie pewny, ze sprzedajesz bo masz inny pomysł a nie ze zostaje zła energia po waszym nieszczęściu.
      Mozesz jeszcze wynająć, moze kiedys zatesknicie za domem i wrocicie.
      • bei Re: sprzedaz domu 23.10.18, 16:49
        Chcesz- nie kliknęłam na C

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka