Dodaj do ulubionych

Podnoszenie samooceny

03.06.17, 12:11
Dlaczego ludzie nie potrafią sami przed sobą przyznać się, że są beznadziejni? Dlaczego wciąż i wciąż muszą sobie poprawiać samoocenę?
Na przykład ktoś jest roztrzepany i zostawił plecak. Ale nie przyzna się matce, tylko wymyśla kłamstwo, żeby zatuszować to roztrzepanie.
Zresztą wielokrotnie tu na forum ludzie się kreują na kogoś kim nie są, a jak gębiej podrążyć, to zaraz jest obraza i tekst "nie każdy jest idealny". No, nie każdy jest, ale dlaczego ludzie którzy tacy nie są, nie potrafią się po prostu do tego przyznać?
Obserwuj wątek
    • pade Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 12:19
      NIKT nie jest idealny i KAŻDY popełnia błędy. Ty też.
    • morekac Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 12:23
      Możesz sobie żyć bez kłamstwa, nikt ci nie broni. I czuć się lepiej niż inni, skoro twych ust nigdy nie skalało kłamstwo.
    • letnia_noc Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 12:28
      21mada napisał(a):

> Dlaczego ludzie nie potrafią sami przed sobą przyznać się, że są beznadziejni?

Nie wiem. Ja zawsze przyznaje sie (sama przed soba) do moich niedoskonalosci smile

> Dlaczego wciąż i wciąż muszą sobie poprawiać samoocenę?

Ja poprawiam ale.. nigdy kosztem innych smile

> Na przykład ktoś jest roztrzepany i zostawił plecak. Ale nie przyzna się matce,
      > tylko wymyśla kłamstwo, żeby zatuszować to roztrzepanie.

Bo wstyd mu i boi sie konsekwencji.

> Zresztą wielokrotnie tu na forum ludzie się kreują na kogoś kim nie są, a jak g
      > ębiej podrążyć, to zaraz jest obraza i tekst "nie każdy jest idealny''.

Forum 'do tego' lepiej nie mieszac wink

(p.s. myslalam, ze to watek typu: czy mozecie polecic jakies najnowsze/najskuteczniejsze pozycje na rynku na temat podnoszenia samooceny u dzieci/doroslych smile)
      • letnia_noc Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 12:42
        Zaraz.. zaraz.. napisalam 'ja zawsze', 'nigdy kosztem innych'.. o sugar! Czy aby zbyt idealnie nie wypadlam?? wink
    • krecik Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 12:30
      Ok, juz dobrze, dobrze. Przestan klamac i przyznaj, ze jestes beznadziejna, od razu poczujesz sie lepiej.

Chyba, ze chodzi ci o to, zeby inni przyznali ze sa beznadziejni. I wtedy poczujesz sie lepiej.

Ag
      • kira02 Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 14:47
        Ja uzupelnie:Coby sie nie dzialo, zawsze podniesiesz sobie samoocene, zamiast przyznac sama przed soba, ze jestes beznadziejna, autorko smile
    • fomica Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 12:35
      A skąd masz taką wiedzę o tym co ludzie "sami przed sobą" przyznają? To, że ktoś nie samobiczuje sie publicznie nie oznacza że nie zdaje sobie sprawy ze swoich błędów. A czepianie się, łapanie za słówka, domaganie się "przyznania" przez osoby z boku to gwarancja, że winowajca tym bardziej będzie się bronił i wypierał.
      • 21mada Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 12:39
        >winowajca tym bardziej będzie się bronił i wypierał.
        No i właśnie o to pytam - dlaczego będzie się bronił i wypierał?
        • fomica Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 12:44
          Bo nikt nie lubi być atakowany i przeczołgiwany, zwłaszcza że reakcja bywa niewspółmierna do winy. Proste prawidło psychologiczne.
          • 21mada Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 14:25
            No tak, przeważnie złe cechy idą w parze. Kłamca to przede wdszystkim tchórz. Tchórz który boi się, że ktos go negatywnie oceni. No i oceni, no i co z tego?
    • tonik777 Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 12:46
      Z moich obserwacji osoby z wysoką samooceną przyznają się do błędów, a te z niską za wszelką cenę szukają winnych ich niepowodzeń. Przykład z plecakiem moim zdaniem nie trafiony. Dziecko pewnie boi się, że matka nakrzyczy czy każe zmywać naczynia za karę, więc wymyśla kłamstwo - raczej nie ma to w ogóle nic wspólnego z samooceną.
      • miss_fahrenheit Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 13:23
        tonik777 napisał:

> Z moich obserwacji osoby z wysoką samooceną przyznają się do błędów, a te z niską za wszelką cenę szukają winnych ich niepowodzeń.

Z moich z kolei wynika, że osoby z niską samooceną szukają często winy w sobie (nawet jeśli obiektywnie wina nie leży po ich stronie).
    • rosapulchra-0 Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 13:05
      Gazeciarz zmienił nicka? confused
    • nenia1 Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 13:12
      Ale dlaczego od razu beznadziejni? O wiele lepiej brzmi - niedoskonali. Bo tacy właśnie jesteśmy. Nie ma ludzi idealnych, to jest powszechnie znany banał, problem w tym, że większość o tym wie, ale mało osób to dogłębnie czuje. Jeśli poczujesz, zaakceptujesz i zauważysz, że to najzupełniej naturalne i inaczej być nie może, przyznawanie się do błędów przestaje być problemem, ponieważ masz dużo wyrozumiałości tak dla siebie, jak dla innych.
      • verdana Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 13:24
        Dlaczego? Aby nie być z powodu błahego błędu, omyłki, roztargnienia ocenieni jako "beznadziejni" przez osoby, które lubią poprawiać sobie samoocenę piętnowaniem cudzych błędów.
        • 21mada Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 14:22
          Ale ja właśnie o to pytam - dlaczego ludzie nie chcą być oceniani? Czesto na forum czytam: nie oceniaj, bo nie znasz historii tej osoby, nie oceniaj, żeby sama nie być ocenianą. Skąd ten strach przed byciem ocenionym? Albo przed nazwaniem rzeczy po imieniu?
          • pade Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 14:24
            A po co przyklejać komuś etykietki? W jakim celu?
            • 21mada Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 14:27
              Co rozumiesz przez "przyklejanie etykietek"?
              Jak ktoś jest roztrzepany, to jest roztrzepany, dlaczego nie potrafi się przyznać, że zgubił, zapomniał, nie pomyślał, tylko brnie w kłamstwa? Wtedy jest nie tylko roztrzepany, ale jest roztrzepanym kłamcą.
              • nangaparbat3 Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 15:16
                Raz "jest" roztrzepany, a raz nie jest. Raz postąpi mądrze, raz głupio. Raz bedzie odważny, kiedy indziej stchorzy.
                • pade Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 16:38
                  Dokładnie.
          • nenia1 Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 14:34
            Zlewają ci się różne rzeczy w jedno, co innego nieumiejętność przyznawania się do własnych błędów, wypieranie się ich, przerzucanie odpowiedzialności, zaprzeczanie, czy bagatelizowanie, a co innego potępiani i ocenianie innych ludzi, często przesadzone i powodowane różnymi przyczynami, nie koniecznie szlachetnymi smile
            • verdana Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 14:46
              Ja sie zastanawiam, dlaczego ludzie nie potrafią przyznać, ze nie rozumieją niuansów sytuacji i że mają sztywne poglądy, nie przystające do rzeczywistości, nie rozumieją złożoności sytuacji społecznych - a zamiast tego uważają siebie za jedynych uczciwych i prostolinijnych. Być może sprawa jest prosta - sporo ludzi po prostu nie umie ocenić samych siebie i nie zauważa tego, co innym rzuca sie w oczy.
          • tt-tka Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 14:51
            21mada napisał(a):

> Ale ja właśnie o to pytam - dlaczego ludzie nie chcą być oceniani?

A kto stwierdzil, ze nie chca ? Wszyscy jestesmy oceniani, zwykle przez cale zycie.
            Tyle ze ja na przyklad nie zycze sobie byc oceniana przez osoby niekompetentne/takie, o ktorych kompetencjach nic nie wiem; przez osoby niedoinformowane, bazujace na wiedzy czastkowej lub domyslach; przez osoby stronnicze; i tak dalej.
            Poddawanie sie takim ocenom jest koniecznoscia dla osob publicznych (polityk, aktor, celebryta) i zwykle wiaze sie z jakimis profitami, choc i przykrosci niesie. Oni musza dawac sie oceniac, komu popadnie. Inni nie musza smile
    • kira02 Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 14:45
      Urzekł mnie Twój ton pełen wyższości. Zdradz nam, maluczkim, receptę na doskonałość. Chętnie posłuchamy.
      • memphis90 Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 16:53
        Trzeba zakładać wątki na ematce udowadniające innym, ze są beznadziejni i ze muszą podnosić sobie samoocenę 😂
    • viridiana73 Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 14:45
      Ale ludzie, czy faceci? Bo faceci to mają w standardzie.
      Będzie się biedak pocił, kombinował, zmyślał jak Grzesio cioci, byle tylko nie powiedzieć, že się na czymś nie zna.
      Przyznam, że obserwuję to zawsze z wielkim zdziwieniem, bo we mnie szacunek budzi raczej postawa: nie wiem, ale siędowiem. Względnie uczciwe: nie znam się na tym.
    • mikams75 Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 15:37
      wg zasady, ze najlepsza obrona jest atak. Ludzie sie przyzanaja przed soba ale nie maja ochoty tego robic publicznie, bo i tak czeka ich atak.
    • memphis90 Re: Podnoszenie samooceny 03.06.17, 16:51
      A czemu niektórzy muszą podnosić sobie samoocenę nawet takimi pierdołami jak "jak można zasnąć przed TV, tak robi ferdek kiepski i jemu poodbni"? Czyli- sama sobie odpowiedz czemu masz niską samoocenę i czemu musisz ją podnosić obrażajac innych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka