Dodaj do ulubionych

Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznych

12.06.17, 13:41
klas siódmych. Jak tam wyniki? Ile udało się zdobyć z 200 punktów? I jaki był próg zaliczeniowy w waszych szkołach?

---
no cóż, może jakbyś miała czysto w chałupie to i dzieci by były zdrowsze... przemyśl to, piszę serio (by volta2 o dziecku, które ma ZD)
Obserwuj wątek
    • spanish_fly Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 13:44
      Wiem tylko, że wszyscy przystępujący zdali. W systemie wyników jeszcze nie ma - chociaż miały być o 13:00. Podobno są wywieszone w szkole, ale dopiero po pracy będę mogła podjechać.
      • spanish_fly Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 13:47
        A nie, przepraszam, wyniki są już w systemie tylko nie wiadomo czemu w zakładce "kryteria naboru".
        Pojawiła się informacja "zdał" i stwierdzenie:
        "Wynik wspólnego sprawdzianu uzdolnień kierunkowych (mnożnik 0,19) : 130,50"
        które nie wiem jak mam interpretować.
        • black-cat Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 16:36
          To znaczy, że otrzymał 130,5 pkt na 200 możliwych. Po przemnożeniu wyniku przez 0,19 wyjdzie ile dostał punktów rekrutacyjnych. Do punktów rekrutacyjnych będą dodawane punkty z świadectwo (7 pkt) i inne (typu wielodzietność, niepełnosprawność itd).
          • spanish_fly Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 16:47
            Rozumiem, dzięki.
    • spanish_fly Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 13:57
      W informacji o szkole jest:
      Próg zaliczenia sprawdzianu predyspozycji językowych: 7
      Ale czy to się odnosi do zdobytych punktów? Chyba niemożliwe skoro łącznie do zdobycia było 200.
      • isa1001 Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 16:38
        Tak, to się odnosi do zdobytych punktów, ale po pomnożeniu przez 0,19. Próg zaliczenia ustawiały same szkoły. Już o tym gdzieś pisałam. Jak im zależało na przyjęciu własnych uczniów to próg był niski. Jak chcieli przyjąć faktycznie najlepszych, a niekoniecznie z własnej szkoły, to próg windowali.
        • iwoniaw Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 16:43
          A mogą nie przyjąć własnych uczniów? Toż wg tego, co mówiła Umbridge, oni mają pierwszeństwo?
          • isa1001 Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 16:47
            Mogą, jeśli ci uczniowie nie osiągnęli zakładanego pułapu punktowego. W niektórych szkołach był celowo ustawiany tak wysoko, żeby mało kto go osiągnął. W szkole, do której zdawało moje dziecko ktoś, kto miał 130,5 pkt (jak w przypadku dziecka black-cat) nie osiągał tego pułapu. Po uporaniu się z pułapem punktowym szkoła może przyjmować już bez dzielenia na "swoich" i "cudzych". Dostają się ci, którzy zdobyli najwięcej punktów.
            • iwoniaw Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 16:51
              Czyli obeszli zalecenie ministerstwa? big_grin
              To co z tymi, dla których jest to szkoła rejonowa (a organ prowadzący na więcej klas środków nie da)? wink
              • isa1001 Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 16:57
                Organ prowadzący powinien był przewidzieć taką sytuację, bo przecież dzieci z tejże szkoły nie miały obowiązku zdawać do dwujęzycznych klas i mogły w ogóle nie wyrazić takiej ochoty. Ale mówimy cały czas o deformie, więc może nikt na to nie wpadł. A założenie, że pierwszeństwo miały dzieci z rejonu było moim zdaniem bardzo krzywdzące dla tych, które miały pecha nie mieszkać w tymże rejonie.
                • iwoniaw Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 17:03
                  A założenie, że pierwszeństwo miały dzieci z rejonu było moim zdanie
                  > m bardzo krzywdzące dla tych, które miały pecha nie mieszkać w tymże rejonie.

Ależ ja się z tym zgadzam, tylko po prostu widzę kolejną niedoróbkę deformy.

przecież dzieci z t
                  > ejże szkoły nie miały obowiązku zdawać do dwujęzycznych klas i mogły w ogóle ni
                  > e wyrazić takiej ochoty.

No ale akurat te dzieci, które się nie dostały z powodu średniego wyniku testu, jak najbardziej taką ochotę wyraziły - a ministra publicznie zapewniała, że one będą miały pierwszeństwo w rekrutacji - co zatem, jeśli ktoś teraz wyniki tej rekrutacji będzie podważał? Tzn. pytam głónie o to, czy ci "spoza rejonu", którzy się zakwalifikowali, mogą już być pewni, że od września uczą się w klasie językowej, czy ich mogą "cofnąć" do rejonu?
                  • maniaczytania Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 17:11
                    nie ma niedoróbki. Wg Ciebie każdy, kto wyrazi chęć, powinien się dostać, bo jest z rejonu. On ma pierwszeństwo, ale też musi zaliczyć rekrutację i jeśli nie zda testu predyspozycji językowych, to się do takiej klasy nie dostanie. Szkoły państwowe nie mogą chyba prowadzić wyłącznie klas dwujęzycznych, więc wtedy taki uczeń idzie do 'zwykłej' klasy w tej szkole.
                    • iwoniaw Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 17:14
                      g Ciebie każdy, kto wyrazi chęć, powinien się dostać, bo je
                      > st z rejonu.

Nie według mnie, klakierko dojnejzmiany, tylko wg twojej umiłowanej minister.
                      • maniaczytania Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 21:24
                        No nie. Całe Twoje zdanie jest nieprawdziwe.
                  • isa1001 Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 17:14
                    No, ale przecież te dzieci pierwszeństwo miały. Musiały tylko w tym celu osiągnąć próg punktowy. Nadal mają szansę, bo naprawdę próg punktowy tak wywindowali, że niewiele osób było w stanie go osiągnąć. Mogą się więc dostać, bo miały dobry wynik. Tak przynajmniej dobrze poinformowane wróble na dachu szkoły ćwierkały. smile
                    • iwoniaw Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 17:18
                      No, ale przecież te dzieci pierwszeństwo miały. Musiały tylko w tym celu osiągn
                      > ąć próg punktowy.

Dobre wink Pierwszeństwo jak nic - tylko wygrać konkursową rekrutację i masz pierwszeństwo big_grin
                      Tzn. jest to oczywiście słuszna idea, by do tych klas szły dzieci z predyspozycjami lepszymi, ale ta nowomowa w orwellowskim iście stylu mnie osłabia big_grin
                      • spanish_fly Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 17:22
                        Bardzo w stylu Dojnej Zmiany.
                      • isa1001 Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 17:26
                        W wielu szkołach wygranie tej konkursowej rekrutacji było dla uczniów z rejonu wręcz banalnie proste, bo próg wynosił np. 1 punkt.
                      • maniaczytania Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 17:57
                        Ale musi być rekrutacja, czego nie rozumiesz?
            • black-cat Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 16:56
              Na stronie mojej szkoły nie widzę progu, więc nie wiem nawet jak go ustawili. Przyjmują dzieci z zewnątrz, to nie jest szkoła rejonowa. Córka miała 136 pkt, jej koleżanka 119 i też zdała, próg więc nie był prawdopodobnie wysoki. A u Ciebie isa jaki wynik?
              • spanish_fly Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 17:06
                Najbardziej mnie wpienia, że nadal nie wiadomo czy się moje dostanie czy nie. Początkowo miały być dwie klasy, ale zgłosiło się tylko ok. 35 dzieci, więc zredukowali do jednej. Oprócz egzaminów żadnych dodatkowych punktów moje pacholę nie dostanie, jest spoza rejonu więc możliwe, że się uplasuje gdzieś na szarym końcu. Przynajmniej tyle dobrze, że to nowa podstawówka więc nie ma jeszcze "swoich" uczniów.
                • black-cat Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 17:16
                  A wiadomo jak liczna ma być klasa? Tak niski próg oznacza, że wyniki były nienajlepsze. Ktoś, kto otrzymał załóżmy 10 pkt rekrutacyjnych i dostanie 7 za pasek w dalszym ciągu będzie gorszy od Twojego dziecka. U nas było 28 chętnych na 28 miejsc tylko dzięki temu, że pobliska rejonówka zorganizowała u siebie 3 klasy dwujęzyczne.
                  • spanish_fly Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 17:21
                    Przecież ten próg ustalali chyba jeszcze przed egzaminem? Jest umieszczonych w opisach klas do wyboru w elektronicznym systemie rekrutacji. Byłaś oglądać listy wywieszone w szkole? Są tam podane punkty z egzaminu?

Nie mam pojęcia jak liczna ma być klasa - na początku była mowa w ogóle o dwóch klasach, ale teraz widzę w systemie, że została tylko jedna.
                    • black-cat Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 17:23
                      Wynik odczytałam w systemie. Aż poszukam progu, ale nie wydaje mi się, żebym go widziała smile
                      • isa1001 Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 17:48
                        Próg szkoły ogłaszały przed rekrutacją. U nas powiedzieli o tym na zebraniu informacyjnym miesiąc przed testem. W systemie tych informacji nie widzę.
                        • spanish_fly Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 17:53
                          W Warszawie jak się wejdzie w "informator o ofercie" to można sobie wyszukać dostępne klasy dwujęzyczne i po rozwinięciu informacji na temat konkretnej klasy pokazuje się też informacja o progu zaliczenia sprawdzianu.
                          • isa1001 Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 17:58
                            Racja. Są punkty. Obejrzałam sobie Mokotów i szkoła nr 157 przy Kazimierzowskiej ma próg zaliczeniowy 1 pkt.
                            • black-cat Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 19:30
                              Najwyższy próg jaki udało mi się znaleźć to 19 pkt.
                              • isa1001 Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 19:34
                                W szkole, do której startowało moje dziecko próg zaliczeniowy wynosił 28 punktów.
                                • black-cat Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 19:53
                                  To nieźlesmile
                                  • isa1001 Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 19:58
                                    Nieźle, bo szansę mają ci, którzy dobrze napiszą. A mojemu dziecku akurat całkiem dobrze poszło.
                                    • black-cat Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 20:30
                                      Tylko, że test nijak nie odzwierciedla zdolności językowych dziecka. Ja tego typu testy zawsze robiłam na 100 procent a wybitnych zdolności językowych nie posiadam (głównie ze względu na percepcję słuchową i skrzyżowaną lateralizację). Moja córka jest z kolei lingwistycznym geniuszem (powtarzam to po nauczycielach i oceniając jej sukcesy) a test wyszedł na 136 pkt. Mnie cieszy fakt, że wszystkie dzieci, które zdawały egzamin w szkole córki mają średnią powyżej 5. To zdecydowanie bardziej przekłada się później na jakość nauczania niż wynik testu.
                                      • spanish_fly Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 20:45
                                        Ja w ogóle nie rozumiem czemu nie było testu z tego "wykładowego" języka. Przecież dzieci nie będą się go uczyły od podstaw, a same zdolności nie sprawiają, że ktoś opanował choćby w podstawowym stopniu jakiś obcy język - do tego potrzeba pracy i czasu.
                                      • isa1001 Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 20:51
                                        Bardzo się mylisz. Wynik 136 punktów to jest bardzo dobry rezultat w przypadku tego testu i jak najbardziej świadczy o zdolnościach lingwistycznych.
                                        • mysiaapysia Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 21:50
                                          No dobra. Ale powyżej napisałaś, że w interesującej Cię szkole próg wynosił 28 pkt rekrutacyjnych. A 136 pkt z testu to 27 pkt rekrutacyjnych - czyli poniżej w/w progu. Czyli ta szkoła nie uznaje takiego wyniku za wskazujący na wystarczające zdolności lingwistyczne.
                                          Tak w ogóle to która to szkoła? Publiczna?
                                      • dorota.konowrocka Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 13.06.17, 08:46
                                        Też mi się wydaje, że ten test nijak się ma do zdolności językowych. Mój syn akurat świetnie, bo dostał 161,5 pkt, ale widzę, że chociaż on jest generalnie zdolny i inteligentny, to nie jest szczególnie lotny w nauce języków obcych. Świetnie rozwiązuje testy, ale już mówienie idzie mu znacznie, znacznie gorzej, a jego wymowa woła o pomstę do nieba. Moim zdaniem ten test jest testem na inteligencję. Jego rodzeństwo by go nie zdało, a tymczasem i brat, i siostra mówią znacznie ładniej i płynniej, ze znacznie lepszą wymową i generalnie widać, że ten język znacznie lepiej im się układa w głowie. Ale z tego testu dostaliby pewnie z 80 pkt, jak nie mniej. BTW, w naszej szkole (SP 211) próg wynosił 6. Ale nasi uczniowie pewnie wypełnią tylką jedną z czterech klas dwujęzycznych, bo po prostu 211 miała mało uczniów w szóstych klasach i może połowa podeszła do testu, wybierając głównie klasę ang-hiszp. Więc reszta klas będzie generalnie dostępna dla uczniów z zewnątrz.
                        • black-cat Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 19:28
                          Znalazłam. U nas próg jest 8.
            • barbibarbi Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 20:17
              W szkole, do której zdawało moje dziecko, nie ma rozróżnienia na uczniów własnych i zewnętrznych. Wszyscy mają takie same szanse, decydujący będzie wynik testu, ewentualnie dodatkowe punkty będą za niepełnosprawność czy wielodzietność.. W teście uczestniczyło 90% uczniów tej szkoły i może 4 sztuki spoza tej szkoły (w tym moja córka).

Wyników jeszcze nie ma, będą podane 19 czerwca.
              • aalex7 Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 13.06.17, 12:23
                To rozróżnienie wynika jednoznacznie z ustawy (art. 202 przepisów wprowadzających ) - pierwszeństwo będą miały dzieci z danej szkoły.
                • isa1001 Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 13.06.17, 12:40
                  Oczywiście. Pod warunkiem, że przekroczą próg zaliczeniowy. Jeśli próg byłby tak wysoki, że nie uzbierałoby się tych, co go przekroczyli na tyle klas, ile przewidziano, to zostanie przeprowadzona rekrutacja dodatkowa, w której liczy się już tylko to, ile kto punktów zdobył, a nie z jakiej jest szkoły.
      • black-cat Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 16:38
        Chodzi o punkty rekrutacyjne. 130,5 pkt to 24,9 pkt rekrutacyjnych czyli zdałsmile
    • iwoniaw przeklejone: autor - black-cat 12.06.17, 15:59

Test predyspozycji językowych - wyniki

black-cat
      12.06.17, 15:54
      Znacie już wynik? U nas w systemie widnieje "zdał" i wynik 136 pkt. Trudno mi określić czy to dobrze czy źlesmile Ale chętnych było tyle samo, co miejsc, więc mam nadzieję, że się dostanie.

Re: Test predyspozycji językowych - wyniki
      spanish_fly
      12.06.17, 15:56
      Jest już wątek poniżej.
    • hemp_plant Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 17:52
      ale to chyba tylko o warszawie piszecie?
      bo u nas inaczej (kraków), w ogóle nie ma systemu elektronicznego zaanagażowanego.
      a w ogóle nei widzę regulaminu rekrutacji.
      ja słyszałam, że klasy w podstwówce mogą być tylko 25 osobowe.u nas w szkole: 2 osoby na miejsce. do wyboru angielska, niemiecka DSD (od VI klasy!) francuska, i hiszpańska.
      • spanish_fly Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 18:01
        Ja piszę o Warszawie, nie wiem jak reszta.
    • hemp_plant a jakie języki? 12.06.17, 20:12

a jakich języków będą się uczyć?
      wszyscy poza nami angielskiego? wink
    • mum2004 Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 20:21
      Zrezygnowaliśmy z tego cyrku. Jesteśmy spoza rejonu a w wybranej przez nas szkole preferowali swoich uczniów. Mam o to wielką pretensję do dojnej zmiany. No trudno - mam 500 plus, zainwestuję w dwa lata intensywniejszych lekcji - i wybierzemy dwujezyczne liceum.
      • mamma_2012 Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 20:50
        Da się? Dojna zmiana chyba uznała, że dwujęzyczne licea są dla absolwentów dwujęzycznych podstawówek (nie zabijaj mnie jako posłańca złych wiadomościsad )
        • isa1001 Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 20:57
          mamma_2012 napisała:

> Da się? Dojna zmiana chyba uznała, że dwujęzyczne licea są dla absolwentów dwuj
          > ęzycznych podstawówek (nie zabijaj mnie jako posłańca złych wiadomościsad )

No właśnie ja też coś takiego słyszałam/czytałam. Dlatego ta bardzo zależy mi, żeby dziecko dostało się do dwujęzycznej klasy siódmej. Te klasy dwujęzyczne w podstawówkach to nie tylko nauka języka obcego, ale również niektórych przedmiotów w tym języku. Ale może to plotki, jakich wiele na temat deformy.

---
          no cóż, może jakbyś miała czysto w chałupie to i dzieci by były zdrowsze... przemyśl to, piszę serio (by volta2 o dziecku, które ma ZD)
          • mysiaapysia Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 21:55
            Już tu kiedyś pisałam. Nie znalazłam w nowych przepisach nic na temat w/w wymogu. A to musiałoby zostać wyraźnie wpisane w ustawę.
            Co nie zmienia faktu, że wielu rodzicom, a nawet samym dzieciom (może nie wszystkim, ale ja znam takie) zależy, aby wyrwać się z dotychczasowych klas i szkół.
        • mum2004 Re: Rodzice dzieci, które zdawały do dwujęzycznyc 12.06.17, 22:03
          Generalnie to każdy absurd jest możliwy... Ale myślę że raczej tak nie będzie - co najwyżej nie będzie językowych zerówek i będą przyjmowani uczniowie z jakimś poziomem języków. To zamknie drogę tym których nie stać na prywatne lekcje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka