Dodaj do ulubionych

Warszawski Marsz dla Puszczy

24.06.17, 10:36
odbędzie się dzisiaj o godzinie 16. Wyruszy z Placu Defilad pod Ministerstwo Ochrony Środowiska.
To szansa, żeby zaprotestować.
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 12:35
      Będę smile
    • paszczakowna1 Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 12:59
      Ja niestety nie. Głupie zobowiązania towarzyskie.
      • demodee Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 13:19
        A ja mam akurat wole popołudnie i mogłabym się wybrać. Ale chciałabym wiedzieć dokładnie przeciwko czemu/za czym będę protestować, kto organizuje, przeciwko komu i takie tam szczegóły.
        • paszczakowna1 Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 13:24
          A google ukradli?
          www.facebook.com/events/1614831641883761/
          • demodee Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 13:37
            Dzięki za linka.

Czyli organizatorami Marszu są osoby niezrzeszone? Kto to są "Obrońcy Puszczy"? Pytam, bo nie chciałabym stać się pożyteczną idiotką dla jakiejś globalnej marki.

Rozumiem, że marsz będzie przeciwko wykreśleniu puszczy z listy Unesco. Mam pytanie: co się stanie, jak Puszcza zostanie wykreślona z listy Unesco? Jaką korzyść ma Puszcza lub ja sama z listy Unesco?

Piszą organizatorzy, że wycinka ma podłoże ekonomiczne i zyski z niej czerpie grupa osób. Kim są te osoby?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
            • lodomeria Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 13:42
              Nie czas żałować róż, gdy płoną lasy...

Na serio aż takie to w tym momencie ważne, kto broni Puszczy? Teraz trzeba walczyć o każde wycięte mniej drzewo!
              • demodee Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:13
                Ależ dla mnie jest ważne, kto organizuje marsz, na który się wybieram. Chcę dokładnie wiedzieć, kto i dlaczego chce zatrzymać wycinkę drzew i czy przypadkiem nie chodzi o jakiś biznes na rynku drewniano-papierniczo-meblowym.
                • lodomeria Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:27
                  Nie, nie chodzi. Chodzi o to, żeb nie wycinać drzew na tym terenie w ogóle.

A tak w ogóle, to mam pytanko: dlaczego rżniesz głupa i udajesz, że się chcesz czegoś dowiedzieć zamiast po prostu normalnie nastraszyć, że jesteśmy lemingami i dajemy się wrobić w czyjeś przepychanki, a tak naprawdę to tylko minister szyszko i jego leśnicy oraz ich córki mają czyste serca i szczere intencje?
                  • isa1001 Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:29
                    No bo to miał być taki inteligentny piss-trolling, ale jej nie wyszło. smile
                  • demodee Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:35
                    Zadaję proste pytania, bo mam prosty umysł i nie lubię ściemy. Nikogo/niczego nie rżnę.
                    Nie moja sprawa czy jesteście lemingami czy innymi zwierzętami, przeczytałam na ematce informację o marszu, zastanawiam się czy pójść, bo nie mam nic do roboty dziś wieczorem akurat. Ale ja nie z takich, żeby latać na marsze, tylko dlatego, że mają chwytliwe hasła. Najpierw muszę swoim prostym umysłem ogarnąć, czy warto ruszać się sprzed komputera.
                    • lodomeria Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:37
                      Tak, pójść. Jak się okaże, że organizatorzy marszu będą chcieli po swojemu wycinać puszczę, to przeciw nim też będziemy protestować. Uspokoję Cię: póki co nie chcą.
                • zona_glusia Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:45
                  Współorganizatorem jest oddział lokalny Greenpeace.
                  • demodee Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:49
                    A na facebooku napisali, że "Obrońcy Puszczy".

Dlaczego Greenpeace nie chce się przyznać do organizacji marszu?
            • zona_glusia Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 13:54
              Przepraszam, ale brzmisz jakbyś przez rok nie wychodziła z domu i była odcięta od świata.
              Albo to podpucha, ale dobrze w skrócie wielkim:
              1. Marsz jest przeciwko trwającej wycince Puszczy. Wycinany jest ostatni las pierwotny w Europie i ciecia są prowadzone w okresie lęgowym ptaków.
              2. Jaką korzyść ma Puszcza z bycia na liście UNESCO, a jaką korzyść ma Wieliczka, czy stare miasto w Zamościu czy Krakowie; nie rozumiem pytania. Skreślmy , zburzmy, wysadźmy.
              • demodee Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:19
                ad 1. W telewizji mówili, że jest w Puszczy teren, którego od lat 20. XX wieku nie tknęła ręka człowieka. I podobno tego nie ruszają dalej. Cała reszta nie jest wcale pierwotna. Zresztą ten chroniony kawałek też nie jest "pierwotny", bo pod ochroną od niespełna 100 lat. Ptaków szkoda. Czyli to jest marsz w obronie ptaków?

ad 2. Nie odpowiedziałaś mi, jakie są korzyści z listy Unesco. Unesco daje jakieś dotacje na Puszczę, Zamosc albo Wieliczkę? Bo na razie powtarzamy "Unesco", "Unesco" jak jakieś zaklęcie.
                • isa1001 Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:26
                  Może włącz czasami jakiś innych kanał telewizyjny niż TVPiS.
                  • demodee Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:36
                    Na przykład jaki? National Geographic? Tam coś dają o tematyce puszczańskiej?
                    • isa1001 Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:48
                      demodee napisała:

> Na przykład jaki? National Geographic? Tam coś dają o tematyce puszczańskiej?

Nie, stanowczo nie idź. Zaniżysz niepotrzebnie poziom intelektualny marszu.

www.national-geographic.pl/national-geographic/puszcza-bialowieska-na-duzym-ekranie-robi-wrazenie
                      ---
                      no cóż, może jakbyś miała czysto w chałupie to i dzieci by były zdrowsze... przemyśl to, piszę serio (by volta2 o dziecku, które ma ZD)
                • zona_glusia Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:36
                  To może ja Cię odeślę do Wikipedii, do punktu Konsekwencje wpisania na listę...
                  pl.wikipedia.org/wiki/Lista_światowego_dziedzictwa_UNESCO#Konsekwencje_wpisu_na_list.C4.99_.C5.9Bwiatoweg
                  • demodee Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:53
                    OK. Czyli Unesco płaci na rzecz obiektów z listy. Ciekawe, ile zapłacili na Puszczę? I ile my wpłaciliśmy składki na Unesco?
                    • iskierka3 Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 16:54
                      Na pewno nas okradli a Ciebie w szczegolności. I szarych Polków i Polaczki. A teraz UNESCO organizuje protest bo nie chce stracić tej żyły złota płynącej do nich z biednej, pogardzanej i klęczącej na kolanach Polski. Jesteś szczęśliwa i to chciałaś napisać ale Ci nie wypadało tak wprost?wink to proszęsmile
                      • edelstein Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 26.06.17, 17:07
                        Na kij z nia piszesz, za kazdym razem gdy jest mowa o marszu ona nic nie wie i nie ma pojecia o co chodzi.
            • zofijkamyjka Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 15:40
              demodee napisała:

> Jaką korzy
              > ść ma Puszcza lub ja sama z listy Unesco?

jak można zadawać takie pytanie? nie idź na ten marsz!
          • berber_rock Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 25.06.17, 17:45
            To akurat nie sa google tylko facebook. Nie wszyscy maja dostep.
        • sumire Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 13:31
          Wyrzynają najstarszy las w Europie. Nie miałaś dostępu do internetu/radia/telewizji przez ostatnie półtora roku?
          • demodee Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 13:40
            > Nie miałaś dostępu do internetu/radia/telewizji przez ostatnie półtora roku?

Ależ miałam! I w telewizji mówią, że to jest wycinka planowana i dobra. Mam wątpliwości, ale z telewizorem nie pogadam. A tu, organizatorzy Marszu na ematce zapraszają i popytać się można, wiec pytam.
            • kfugktru23 Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 13:46
              Puszcza straci ochronę jaką daje lista jeśli ją wykreślą.
              • demodee Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:21
                Na czym polega ochrona Unesco nad Puszczą?
                • kfugktru23 Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:28
                  Na nie zabijaniu drzew?
            • zona_glusia Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 13:57
              W okresie lęgowym ptaków?
              Z powodu kornika? Z kornikiem puszcza sobie poradzi. Możesz sobie wyguglać stanowiska naukowców w tej sprawie.
              • demodee Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:23
                Ptaków szkoda, chociaż zawsze jak się tnie drzewo, to ptaki nad tym cierpią.

Jesteś przeciwko wycinaniu drzew, na których lęgną się ptaki? Ile jest w Polsce drzew, na których nie ma ptasich gniazd?
                • kfugktru23 Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:30
                  Wiemy, wiemy - chłop żywemu nie przepuści. Trzeba wszystko wyciąć i sprzedać na tarcice a teren wybetonować!
                  • demodee Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:44
                    Człowieku, kiedyś takie puszcze porastały całą Europę. Inne kraje wycięły swoje puszcze, przerobiły na maszty statków, którymi podbijały kolonie, spaliły w kotłach parowych podczas rewolucji przemysłowej. Nam się udało zachować kawał lasu bez specjalnych zniszczeń. Od wieków o ten las ludzie dbają, jednocześnie korzystając z niego gospodarczo.

Potem ktoś, z jakiegoś powodu wpisał ten las na listę Unesco i jacyś mądrale, którzy swój las zaorali, mówią nam, jak Puszczą gospodarować...

Śmiech przez łzy normalnie.
                    • kfugktru23 Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:48
                      Tak. To wycinajcie na maszty!
                      • demodee Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:56
                        Jakie "wycinajcie"? Nie jestem drwalem.
                        • isa1001 Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 15:01
                          Może i nie jesteś drwalem, ale za to masz "drewnianą głowę". Uważaj, żeby ci jej Szyszko nie ściął. smile
                    • zona_glusia Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:56
                      Na pewno ten ktoś, kto wpisał Puszczę na listę UNESCO działał w spisku z innymi ktosiami, którzy wpisali pozostałe 13 pozycji i zobacz, jak się gdzie indziej pięknie miasta rozwinęły a w takim Krakowie nie można zamiast starówki apartamentowców postawić. Śmiech przez łzy.
                      • ira_08 Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 25.06.17, 11:31
                        o to to! Marzy mi się jakaś Biedra w sukiennicach, a tu pani, tylko bursztyn se mogę kupić albo jakieś obrazki w galerii oglądać!
                        • premeda Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 25.06.17, 12:15
                          Biedronka w rynku jest, czy w samych Sukiennicach to nie wiem. Ale widziałam zdjęcia i jestem pod wrażeniem. Tutaj link krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,21636411,biedronka-na-rynku-jednak-nie-taka-straszna-zdjecia.html
                    • lodomeria Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 15:11
                      Żeby szyszko to chociaż na jakieś maszty wycinał... Żeby ludzie w chatach zamarzali... Żebyśmy chociaż meble z tego robili takie, że innym producentom kapcie spadają a o polskim designie cały świat mówi...
                      • kfugktru23 Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 15:16
                        A pójdzie na ulotki PiS...
                    • woman_in_love Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 16:03
                      "Człowieku, kiedyś takie puszcze porastały całą Europę. Inne kraje wycięły swoje puszcze, przerobiły na maszty statków, którymi podbijały kolonie, spaliły w kotłach parowych podczas rewolucji przemysłowej. Nam się udało zachować kawał lasu bez specjalnych zniszczeń."

No i to wystarczający powód by jej nie wycinać. Może jakby inne kraje nie wycinały swoich i byłoby tych puszcz wiele, to jeszcze. Ale skoro została już tylko ta, to tym bardziej należy ją zachować.
                    • zawsze-w-drodze Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 25.06.17, 14:40
                      Akurat maszty to całej Europie dostarczała Polska, także ten...

pl.m.wikipedia.org/wiki/Sosna_masztowa
                • zona_glusia Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:42
                  Policz sobie big_grin
                  Ptaki cierpią, gdy się ścina drzewa jakiekolwiek w okresie lęgowym. Teraz żaden właściciel prywatny nie może ścinać drzew na swojej posesji, ale "dzięki" prawu Szyszki drzewa na potęgę mogą ciąć lasy państwowe, co jeszcze dwa lata temu nie było mozliwe ze względu na ochronę ptaków.
                  • demodee Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:47
                    Ale ten las został posadzony po to, żeby mieć z niego korzyść (drzewa). Ptaki są tam niechcący, tzn. przyleciały i założyły gniazda na własną odpowiedzialność.
                    • kfugktru23 Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:50
                      Korzyść? Korzyść to masz że oddychasz tlenem wytworzonym przez ten las. Co wcale nie jest oczywiste w kontekście smogu ostatniej zimy. Ale prymitywy potrafią myśleć tylko w optyce nachapania się i nażarcia. I kupienia maybacha!
                      • demodee Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 14:59
                        Nie jestem pewna, czy tlen wytworzony przez te konkretnie drzewa przylatuje nad Warszawę, gdzie mieszkam, trzeba by obczaić kierunki wiatrów itd. Może ten tlen leci prosto nad Kreml? Więc masz rację, że nie jest to oczywiste w kontekście smogu.
                        • sumire Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 17:02
                          Ty jesteś aż tak durna naprawdę, czy udajesz?
                          Każde drzewo na świecie pracuje na to, żeby demodee miała czym oddychać.
                          • syn_psa_zenskiej_proweniencji Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 18:19
                            Zastanawiam sie co wami powoduje ze tak dyskutujecie z trollem
                        • attiya Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 25.06.17, 10:32
                          z Puszczy Białowieskiej do W-wy jest bliżej niż do Kremla suspicious
                    • zona_glusia Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 15:00
                      Puszcza została posadzona??
                      Są jeszcze lasy gospodarcze sadzone dla drewna, ale i tam nie ścinało się drzew wiosną i latem jeszcze przed nastaniem dobrej zmiany ze względu na ptaki.
                      • araceli Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 16:19
                        zona_glusia napisał(a):
                        > Puszcza została posadzona??

No... przez lewaków! suspicious
                      • premeda Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 25.06.17, 12:21
                        Nie ścinało to się za tej strasznej komuny. Można było wycinać jedynie zimą zanim drzewa rozpoczęły okres wegetacji. Później zaczęła rządzić kasa i były tylko wyjątki typu kwitnienie przebiśniegów, bo ściśle chronione. Ptakami się już nie przejmowano 😔
                    • araceli Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 16:19
                      demodee napisała:
                      > Ale ten las został posadzony po to, żeby mieć z niego korzyść (drzewa). Ptaki s
                      > ą tam niechcący, tzn. przyleciały i założyły gniazda na własną odpowiedzialność.

<facepalm> Naprawę można być tak głupim?
                      • lusitania2 Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 18:15
                        araceli napisała:

> <facepalm> Naprawę można być tak głupim?

zapomniałaś?
                        forum.gazeta.pl/forum/w,567,163834406,163834406,Jak_nie_zaplacic_tej_daniny_.html?so=1
                        Niestety, przy tym nicku odpada nawet ta opcja, że to za pieniądze tak ejakuluje.
                        • iskierka3 Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 18:18
                          Ale przy takim IQ jakie prezentuje, pisać by się nie nauczyła.
                    • iskierka3 Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 16:57
                      Ostatnie zdanie nadaje się do sygnaturki. Że też ludziom nie wstyd tak epatować swoją, hmm , umysłowością.
                    • anetapzn3 Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 26.06.17, 17:16
                      demodee napisała:

> Ale ten las został posadzony po to, żeby mieć z niego korzyść (drzewa). Ptaki s
                      > ą tam niechcący, tzn. przyleciały i założyły gniazda na własną odpowiedzialność
                      > .
                      OJP nie wiem, czy się śmiać czy płakać...niechcący. Jak trzeba być pustym, żeby coś takiego napsiać. OJP
                • attiya Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 25.06.17, 10:29
                  jest okres ochronny gdy są ptasie lęgi; i jest około pół roku dla wycinki drzew, gdy ptasie lęgi się kończą
                  naprawdę myślenie nie boli....
            • zofijkamyjka Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 15:44
              demodee napisała:

> Ależ miałam! I w telewizji mówią, że to jest wycinka planowana i dobra.

Puszcza ma sie zapuszczać- jak mówił B.Szyc. Wycinka nie jest dla niej dobra bo zaburza jej zdolnośc do samoregulacji, ingerencja w ten ekosystem sprawi że puszcza nie będzie puszczą tylko lasem.
          • edelstein Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 26.06.17, 17:08
            Jak byla "czarny orotest" tez takie glupoty wypisywala.
    • krejzimama Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 15:18
      Piekny przykład jak troll na zlecenie rozwala wątek.
      • zofijkamyjka Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 24.06.17, 15:50
        krejzimama napisał:

> Piekny przykład jak troll na zlecenie rozwala wątek.

ależ ten troll niczego madrego nie napisał...
        • demodee Re: Podsumowanie dotychczasowego wątku 24.06.17, 18:04
          > ależ ten troll niczego madrego nie napisał...

Bo to jest wszystko strasznie głupie:

Greenpeace organizuje w Warszawie marsz w intencji niewykreślania Puszczy z listy Unesco.
          Jakie są konkretnie korzyści i niekorzyści z przebywania na liście Unesco dla Puszczy - nie wiadomo.

Unesco ma chronić najstarszy w Europie las - którego nikt nie rusza, od lat 20. XX w.
          Tnie się tylko drzewa zasadzone w celach gospodarczych. Niektórym się to nie podoba, trudno, niech mieszkają w plastikowych domach, korzystają z plastikowych mebli, plastikowych podłogach, ja wolę surowiec naturalny.

Dalej - drzew nie wolno ścinać, bo na nich lęgną się ptaki. Ale skoro tych drzew ścinać wcale nie wolno, to pewnie te ptaki mają jakiś całoroczny okres lęgowy. Nie wiem, czy to w ogóle jest możliwe.

Poza tym na facebooku organizatorzy napisali, że z wycinki korzysta jakaś wąska grupa osób. I to jest interesujące, bo ja myślałam, że Puszcza należy do Lasów Państwowych i wszyscy korzystamy z tego dobra. Ale może tam są jakieś wałki, chętnie o tym poczytam w dalszej części wątku.
          • iskierka3 Re: Podsumowanie dotychczasowego wątku 24.06.17, 18:16
            Ale przecież nie wiedziałaś o co chodzi?wink

TV pis sieje słowo swoje na forach. Polacy nie są aż tacy durni jak sądzicie.
            • demodee Re: Podsumowanie dotychczasowego wątku 24.06.17, 19:57
              Przeczytałam o marszu na ematce, o Puszczy trąbią w telewizji, przekaz medialny jest sprzeczny. Pomyślałam, że rozpocznę na forum dyskusję, może coś się wyjaśni, czego chce Greenpeace, czego Szyszko, bo chyba organizatorzy marszu potrafią to jakoś w prostych słowach wyjaśnić.

Ale po całej dyskusji nie jestem ani trochę mądrzejsza. Ciągle tylko powtarzacie, że starodawna, że zniszczenie i Unesco, Unesco. A o wałkach jakoś tematu nie chcecie pociągnąć, a to by dopiero ciekawe było. Bo gospodarka leśna to są duże pieniądze i przemysł drzewny i podobny i to by dopiero było ciekawe, a nie jakieś tam nieuniknione straty w pisklakach.
              • cosmetic.wipes Re: Podsumowanie dotychczasowego wątku 24.06.17, 23:03
                demodee napisała:

> Ale po całej dyskusji nie jestem ani trochę mądrzejsza.

No i niestety już nie będziesz. Gena nie wytniesz big_grin
              • lodomeria Re: Podsumowanie dotychczasowego wątku 25.06.17, 14:36
                Eh kłamczuszko demodee... Nie pisałaś, że chcesz dyskutować, tylko że nie wiesz czy pójść. Napisałam Ci najprościej jak się da, że pójść. A tereaz piszesz tak, że widać, że od początku nie miałaś ochoty iść, rżniesz głupa, że nie wiesz co to Greenpeace, a tak naprawdę to chcesz nam udowodnić, że my nic nie wiemy, że jesteśmy niedoinformowane i z góry źle nastawione do jaśnie oświeconego Szyszki.

Brzydko się bawisz, bardzo brzydko. No ale przynajmniej ładnie się przedstawiłaś przed milionami słuchaczy i kto nie trąba, to sobie Ciebie wygasi.
          • zofijkamyjka Re: Podsumowanie dotychczasowego wątku 24.06.17, 20:04
            demodee napisała:

> Jakie są konkretnie korzyści i niekorzyści z przebywania na liście Unesco dla P
            > uszczy - nie wiadomo.

raczej obowiązki: mamy cenną puszcze na naszym terenie, musimy ją chronić, dbać, zdawać regularne raporty o stanie tego dobra, o tym jak bardzo jest cenna dla dziedzictwa przyrodniczego świadczy fakt, że została wpisana na te listę. Jakie Ty chcesz miec wymierne korzyści z przyrody? z tego że masz unikalna puszcżę, unikalną faune i florę? Zastanów się co Ty wygadujesz?

> Unesco ma chronić najstarszy w Europie las - którego nikt nie rusza, od lat 20.
            Unesco ocenia czy ten las jest na tyle cenny żeby byc na tej liscie.

> Dalej - drzew nie wolno ścinać, bo na nich lęgną się ptaki. Ale skoro tych drze
            > w ścinać wcale nie wolno, to pewnie te ptaki mają jakiś całoroczny okres lęgowy

Drzew nie mozna ścinać z dwóch powodów bo to puszcza i dodatkowo jeszcze bo to okres lęgowy a dodatkowo jeszcze w puszczy są rzadkie i chronione gatunki fauny. Mało?
            • 1elka26 [...] 24.06.17, 20:06
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
              • zofijkamyjka Re: Podsumowanie dotychczasowego wątku 24.06.17, 20:17
                1elka26 napisał(a):

> Drzewa trzeba chronić, a zwłaszcza lipy:
                ze śmiechu normalnie sie turlam tongue_out jak juz nie ma co napisac to zawsze jest Wina Tuska
                • 1elka26 Re: Podsumowanie dotychczasowego wątku 24.06.17, 20:45
                  Cenzura forumowa na stanowisku - najwyraźniej praktyki na Mysiej procentuja. Niestety, ale nie ma o czym pisać - hucznie zapowiadany marsz znowu był bardzo skromny - no i martwię się. Była nadzieja, że po tym marszu nastapi wzrost poparcia dla PIS przynajmniej o jeden procent, a tak niestety będa to tylko jakieś ułamki procenta.

• morgen_stern Re: Podsumowanie dotychczasowego wątku 25.06.17, 10:37
                    Skromny? Tzn ile ci podali w partyjnym okólniku, 1 tys.?
                    • syn_psa_zenskiej_proweniencji Re: Podsumowanie dotychczasowego wątku 25.06.17, 11:37
                      Nie bylo mnie tam a newsow tez nie widzialam. Jak wypadl marsz?
                      • isa1001 Re: Podsumowanie dotychczasowego wątku 25.06.17, 11:47
                        Dobrze wypadł. Kupa luda przyszła. Ładnych parę tysięcy nas było. smile
    • lodomeria Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 25.06.17, 14:25
      Żeby nikt nie mówił, że dostępu do informacji nie miał.

weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,21998407,byly-mysliwy-walka-z-kornikiem-w-puszczy-bialowieskiej-jest.html#TRwknd
    • lodomeria Re: Warszawski Marsz dla Puszczy 26.06.17, 16:59
      Dziekani wydziałów przyrodniczych krytykują działania min. Szyszki. Apelują do prezydenta i premier o zaprzestanie ingerencji w środowisko naturalne.

CIekawa jestem w jaki sposób autorytet naukowców z naszych własnych polskich, sponsorowanych tylko przez nasz rząd uczelni będą próbowali zdyskredytować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka