Dodaj do ulubionych

Czy ex ma prawo odmówić...

01.07.17, 15:57
Odmówić mi podania miejsca,gdzie chce zabrać Syna na wakacje?
Po roku od wyroku sądu,który ograniczył mu prawa rodzicielskie i jednocześnie przyznał prawo do kontaktów przypomniał sobie o tym prawie i przysłał pismo,że w tym i tym dniu syn ma niego czekać i jadą nad morze.
Poprosiłam mailowo o skan rezerwacji gdyż syn chce wiedzieć gdzie nagle ma jechać.
Ex odmawia.Pełne prawo do opieki mam ja.Rozwód z jego wyłącznej winy.Syn ma 14 lat.
Czy ma prawo odmawiania mi podania miejsca pobytu dziecka?Jakie argumenty mam mu przedstawić? Gdyby ewentualnie podał mnie do sądu że utrudniam mu kontakt z dzieckiem i korespondencja mailową byłaby dowodem.
Tak w ogóle myślę że to ściema i nie ma w ogóle żadnej rezerwacji.
Obserwuj wątek
    • zlababa35 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:06
      Ile lat ma Twój syn?
      • kaz_nodzieja Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:07
        14
        • zlababa35 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:09
          eee, jesteś raczkiem?
          • oqoq74 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:10
            Napisała w pierwszym poście.
            • zlababa35 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:16
              Dzięki smile.
          • przystanek_tramwajowy Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:11
            Nie jest raczkiem, ale w przeciwieństwie do ciebie przeczytał post startowy, gdzie ta informacja była. smile
      • zlababa35 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:08
        Ostatecznie wchodzi w grę opcja, że jadą i po przyjeździe dostajesz info od syna, gdzie mieszkają... Bo rozumiem, że to będzie w Polsce?
        Wtedy będziecie mieli szansę się przekonać, czy tatuś chce zabrać dziecko na wakacje, czy to ściema, która kolejny raz ma na celu wyprowadzenie Cię z równowagi wink.
        • zlababa35 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:19
          Przegapiłam informację o wieku - ale skoro ma 14, to pewnie by sobie poradził z ustaleniem, gdzie właściwie pojechał z ojcem big_grin. Chyba nie oparłabym się pokusie sprawdzenia, w czym rzecz tak naprawdę.
    • sasanka4321 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:06
      Syn chce wiedziec ale ojca nie zapyta?
      • raczek47 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:08
        Właśnie pytamy.
        • sasanka4321 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:13
          Prościej jakby byloby: 'Tato, dokąd jedziemy?'
          • obrus_w_paski Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 20:09
            Po dwóch latach milczenia ze strony ojca nawet 14 katek może czuć się na tyle urażony, ze zastanawia się jak, kiedy i czy w ogóle zadać tamie pytanie
          • feliz_madre Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 10:50
            A tata na to: Nad morze synku...
        • nangaparbat3 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 23:53
          Nie pytacie. Poprosiłas go o skan rezerwacji, czyli chcesz go kontrolować. Na jego miejscu bym się wściekła.
          • cosmetic.wipes Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 09:49
            Ja się wcale nie dziwię, też bym wolała kontrolować gdzie ma jechać moje dziecko z facetem, którego nie widziało kilka lat.
          • triss_merigold6 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 10:09
            Och za za wyrozumiałość. W końcu tatuś nie odczuwał potrzeby kontaktu z dzieckiem przez 3 lata i nagle zapragnął je gdzieś zabrać jak paczkę czy psa więc matka nie powinna żywić żadnych obaw.
            • thank_you Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 10:14
              Matka powinna skakać pod sufit z radości - w koncu pan i władca spojrzał łaskawszym okiem w kierunku ich wspólnej progenitury! Mandżur powinien czekac od 3 lat, w koncu nigdy nie wiadomo kiedy spłynie łaska pańska na syna Raczka.
              • cosmetic.wipes Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 10:20
                I jeszcze powinna być wyrozumiala oraz delikatna w kontaktach z exem, bo niedajboże poczuje się on staumatyzowany pytaniami.
              • raczek47 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 18:08
                Jak zawsze poprawiacie mi humor😊
          • landora Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 12:02
            tak jak zawsze jestem przeciw ograniczaniu praw ojca, to tu doskonale rozumiem autorkę. Ten "ojciec" nie odzywał się od dwóch lat. Naprawdę ma prawo się wściec??
          • kosheen4 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 12:23
            > Nie pytacie. Poprosiłas go o skan rezerwacji, czyli chcesz go kontrolować. Na jego miejscu bym się wściekła.

dziewczyna ma puścić syna na dwa tygodnie w nieznane, bo były mąż poczuje się kontrolowany? nie bądź śmieszna.
            tu nie chodzi o kontrolowanie ojca tylko o bezpieczeństwo syna, osoby niepełnoletniej.
            wyobrażasz sobie sytuację że synowi coś się stało, a ty nie wiesz gdzie w tym czasie przebywał?
    • obrus_w_paski Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:13
      Pomijając kwestie prawne bo tu na pewno tobie emamy pomogą, z logicznego punktu widzenia absurdem jest, zeby nastolatek nie wiedział gdzie ma jechać na urlop. Sama nie znoszę niespodzianek. Powodzenia
      • zlababa35 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:17
        Normalni ludzie informują o takich kwestiach, choćby samego zainteresowanego, już pomijam, że grzecznym i normalnym zachowaniem jest też poinformowanie rodzica sprawującego codzienną opiekę.
        No, ale raczkowy ex do normalnych nie należy wink.
    • kulka.2 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:17
      jak brzmi orzeczenie sądu w kwestii kontaktów?
      • raczek47 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:21
        Ma ograniczone prawa rodzicielskie i przyznane prawo do kontaktów w określonych terminach.
        Od roku.Ja mam przyznaną opiekę na stałe
        Przez cały rok milczał dopiero teraz się obudził.
        Syna nie widział dwa i pół roku.
        • kulka.2 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:27
          ale ma prawo do zabrania dziecka na wakacje, czy kontakty tylko w miejscu zamieszkania dziecka?
          • raczek47 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:35
            Ma prawo je zabrać.
            Ale syn nie chce być traktowany jak rzecz
            ojciec go zlewał prawie 3 lata a teraz nawet nie chcę mu powiedzieć gdzie bo chce zabrać.
            • triss_merigold6 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:40
              O ile dobrze kojarzę orzecznictwo, sądy uwzględniają zdanie nastolatków i fakt, że trudno nastolatka zmusić by utrzymywał kontakty z rodzicem. Jeśli syn nie chce jechać z ojcem to informujesz eksa, że nie chce i w dniu planowanego wyjazdu jesteście w innym miejscu. Możecie też być w domu, najwyżej eks sobie wezwie policję, a ta spisze notatkę, bo nie będą siłą wyciągać 14-latka z domu.
              • sasanka4321 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:46
                Raczek nie pyta, czy może syna 'nie wydać' ojcu, bo to jest raczej oczywiste, jak 14-latek nie zechce, to nie pojedzie. Raczek pyta, czy ojciec ma obowiązek dostarczyc jej skan rezerwacji.
                • triss_merigold6 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:49
                  Wydaje mi się, że nie ale głowy nie dam. To pobyt z drugim rodzice bez zmieniania kraju.

Nigdy nie dostarczałam eksowi skanów rezerwacji ani nie chciałam takowych od niego.

• issa-a Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 01:50
                  >Raczek nie pyta, czy może syna 'nie wydać' ojcu, bo to jest raczej oczywiste, jak 14-latek nie zechce, to nie pojedzie. >Raczek pyta, czy ojciec ma obowiązek dostarczyc jej skan rezerwacji.

no akurat ja też zrozumialam, że nie tylko o skan chodzi.
                  Szczerze mowiac to osobiscie bałabym sie puścić dzieciaka w nieznane, z nieodpowiedzialnym rodzicem (ograniczone prawa i brak kontaktu). Przynajmniej chciałabym wiedziec ile czasu potrzebuję na "dojazd z interwencją".
                  Za dziecko odpowiada matka, w każdym zakresie. Ojciec ma ograniczone prawa i w dodatku przez 3 lata nie miał ochoty na kontakty z dzieckiem. Moze w tym czasie wpadł w alkoholizm? lub gorzej?
                  Jako matka kierowałabym sie tym, czego chce syn. W końcu 14 lat to wystarczający wiek, zeby to jasno wyrazic.
            • kulka.2 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:49
              Wyznaczonego dnia syn czeka na ojca i jeśli faktycznie nie chce jechać to mu to mówi i wraca do domu, przy takim podejściu ojciec pewnie będzie się awanturował ale nie sądze, żeby udało się mu się fizycznie zmusić syna do wyjazdu.

Jeśli nie chcesz konfrontacji i awantury piszesz facetowi pismo, że przez trzy lata się nie spotykał więc macie już inne plany w tym terminie ale zapraszasz go do kontaktów w inne dni zgodnie z wyrokiem
    • triss_merigold6 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:20
      Pismo przysłał? No błagam... Możesz puścić syna jeśli nie macie innych planów, jeśli macie to spokojnie olewasz i wyjeżdżasz z dziećmi albo wysyłasz dziecko na obóz. Ma ustalone orzeczeniem sądu 2 tygodnie wakacji z dziećmi od - do? Nie? To może się cmoknąć.
      • zlababa35 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:28
        "przyznane prawo do kontaktów w określonych terminach"
        Może to właśnie ten termin?
    • muchy_w_nosie Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:23
      W naszej rzeczywistości każdy ojciec w momęcie rozwodu i ustalrnia pobytu dziecka przy mamie, ma ograniczone prawa. Mój kolega ma dziecko prawie przez 1/3 roku i też mama była mocno zainteresowana co, gdzie i kiedy o dziwo jak się on jej zaczął wypytywać to foch, atak i jakim prawem. Myśle że bez przesady, szczególnie jak syn ma już lat 14 i sam ci napisze.
      • triss_merigold6 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:25
        Serio? Ja mam ustalone miejsce zamieszkania dziecka każdorazowo w miejscu zamieszkania matki, ale oboje z eksem mamy prawa rodzicielskie.
      • muchy_w_nosie Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:51
        Momencie
      • nanuk24 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 17:52
        > W naszej rzeczywistości każdy ojciec w momęcie rozwodu i ustalrnia pobytu dziec
        > ka przy mamie, ma ograniczone prawa.

A skąd Ci się to wzięło?
        • muchy_w_nosie Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 18:23
          Nie wiem, tak słyszałam ... że sam fakt, że rodzice się rozeszli i jest wskazany adres pobytu dziecka przy konkretnym rodzicu oznacza z automatu że ten drugi ma ograniczone prawa ... poczytam.
          • nanuk24 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 19:25
            Nie. Rodzice po rozstaniu mogą mieć oboje nieograniczoną władzę rodzicielską, ograniczoną władzę rodzicielską i pozbawioną władzy rodzicielskiej. Przy nieograniczonej władzy rodzicielskiej rodzice mają takie same prawa do podejmowania decyzji dotyczących ich dziecka, na przykład przy wypełnianiu aplikacji szkolnych, decyzja o podawaniu leku/pójścia do lekarza, usprawiedliwienia szkolnego na każdym polu - takie prawo dostają oboje. Przy ograniczeniu władzy rodzicielskiej, rodzic, któremu ograniczono te prawa, nie może podejmować (niektórych - to określa sąd) decyzji. I na przykład, taki rodzic ma prawo zajrzeć do karty zdrowia dziecka w przychodni, ale nie ma prawa podejmować decyzji o leczeniu, wizytach lekarskich, podawaniu leków, nie może zwolnić dziecka ze szkoły, podpisywać aplikacji, etc - do tego ma prawo rodzic, który dostał pełnię praw.
      • vaikiria Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 10:23
        Jakie ograniczone prawa??? Ograniczenie praw nie jest takie proste, w większości przypadków władza rodzicielska nie jest ograniczana, tylko miejsce zamieszkania przy matce, owszem. Mój partner ma dzieci przyznane, ale to nie oznaczało z automatu ograniczenia praw ich matce, to zajęło sporo czasu.
    • thank_you Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:26
      A co na to syn?
      • raczek47 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:38
        Syn nie chce
        Ojciec prawie 3 lata go zlewał.
        Przez ubiegły rok kontakt ograniczył się do czterech smsów.
        Młody czuje się upokorzony, nieszanowany.Jak rzecz.
        Buntuje się.
        • triss_merigold6 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 16:41
          Informujesz, że wobec wydarzeń X i Y, braku kontaktów etc. syn nie wyjedzie z ojcem na wakacje. Koniec dyskusji.
          • lady-z-gaga Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 19:12
            A po co? Wystarczy, że syn nie chce. Powody ma i nie jest to urażona ambicja matki, tylko jego wlasne uczucia.
        • thank_you Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 17:35
          Wcale sie nie dziwie. A Ty co chcesz osiągnąć? Utrzeć mu nosa?
          • raczek47 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 17:43
            Nie.
            Chcę szacunku dla własnego dziecka.
            Ty byś chciała być potraktowana jak rzecz?
            Napisał: "rozumiem,że odmawia Pani wydania dziecka"
            Mam Syna wystawić za drzwi jak stare buty?
            Nie ma prawa wiedzieć wcześniej gdzie pojedzie?
            • thank_you Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 17:46
              Nie atakuj mnie, bo stoje po Twojej stronie, raczku.
              Oczywiście, ze wstawiałbym sie za synem i skoro nie chce jechać, to niech nie jedzie. Pytanie tylko czy chcesz jeszcze utrzeć nosa eksowi.
            • lady-z-gaga Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 18:48
              Zachowaj tę korespondencję, moze byc potrzebnawink
              Co za debil..... "wydac" można klatkę z chomikiem a nie 14latka.
            • wolveryana Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 18:51
              Raczku, nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś dziecko czternastoletnie miało prawo odmowy w takiej sytuacji. Skoro syn nie chce jechać (uważam, że ma rację) to eks go nie zmusi. Tylko dobrze byłoby żeby to syn odmówił mailem. Po twoim byłym można spodziewać się wszystkiego najgorszego więc gdy syn napisze, to eks nie będzie mógł mówić, że to ty zabroniłaś.
            • vre-sna Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 22:45
              Napisał do Ciebie per "Pani"??
              Ojp, zyeb mentalny.
              Syna się słuchaj. Nie chce. To ważny komunikat. Nic na siłę.
              • thank_you Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 22:50
                No kawał kut... jak o nim czytam, to żałuje, ze to nie Afryka - nikt by nie uronił za nim lzy, gdyby raczek go zgubił na Saharze.
        • vaikiria Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 10:25
          To po co w ogóle pytasz o rezerwację? Syn nie chce to nie musi jechać. Z jakiej racji ma brać udział w czymś, co jest dla niego upokarzające? Niech tatuś po niego przyjedzie w dniu wyjazdu, dowie się, że syn nie jest zainteresowany. Może wezwać policję, policja przyjedzie, pogada z Tobą i z synem i spisze notatkę.
    • kaz_nodzieja Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 18:37
      Nie wydawaj mu syna. To świr. Może mu zrobić poważną krzywdę.
    • lady-z-gaga Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 18:46
      Nie gadaj z dupkiem. Niech syn sam zapyta mailowo o dokładne plany, albo napisze ojcu, że nigdzie z nim nie jedzie.
      • raczek47 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 19:00
        Tak syn napisał. Smsem.
        Ale eks odpisał że nie przyjmuje do wiadomości, bo nie ma pewności że dziecko nie jest zmanipulowane.
        W zw.z tym mam mu przygotować "stosowną odzież i go wydać".
        A nie chce powiedzieć dokąd go zabiera i gdzie był cały rok.
        Syna to upokarza.Mnie zresztą też.

• kaz_nodzieja Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 19:03
          To nie bądźcie pierdoły i olejcie dziada.
          Jak chce niech dzwoni na policję.
          • raczek47 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 19:06
            No i tak pewnie będzie. 🙁
            • lidek0 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 19:26
              Jak przyjdzie co do czego sama dzwoń na policję, albo uprzedź ich kiedy eks przyjdzie, może ktoś może być w domu jako Twoje wsparcie, powiedz, że się go boisz, że ma ograniczone prawa , nie przyjmuje do wiadomości odmowy dziecka i różnie może być. Poza tym sąd dokładnie określa dni i godziny pobytu ojca z dzieckiem. To jest właśnie ten czas?
              • raczek47 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 19:43
                Tak.
                To jest ten czas.
                Tyle że on w trakcie sprawy rozwodowej sam zrzekł się kontaktów z dziećmi,co jest zapisane w wyroku.-że chce by się odbywały na zasadzie dobrowolności. A sąd i tak mimo tego przyznał mu.prawo do kontaktów w określonych terminach.
                Z czego on rok nie korzystał,wcześniej prawie dwa lata nie widział dzieci a teraz żąda wydania syna na wakacje jakby nigdy nic.
                Córka w międzyczasie stała się pełnoletnia więc jej nie tyka.
                • wilan.an Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 22:37
                  Współczuję, dziewczyny dobrze radzą. Załatw wsparcie, możesz zapytać na komendzie, wtedy jeżeli odpukać będzie interwencja będziesz miała wsparcie. Pomyśl że 4 lata i masz go z głowy. Zleci, dasz radę.
                  • dziennik-niecodziennik Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 07:43
                    No wlasnie, skocz na policje albo do prawnika który Cie rozwodzil i zapytaj co teraz.
                    Uwazam ze Ty oficjalnie powinnas byc sklonnado wydania dziecka, a dziecko powinno powiedziec ze nie pojedzie. Tylko ze to bedzie ciezkie przejscie, kolejne, zupelnie bez sensu sad
                • thank_you Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 22:44
                  Tylko prawo czy także obowiązek?
                • vaikiria Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 15:34
                  Zaraz, czyli sąd przyklepał, że ojciec ma wobec dziecka prawa a nie obowiązki??? To jakieś jaja są. Tak czy inaczej zasada dobrowolności dotyczy też syna i on się na tej zasadzie może zrzec wakacji w ojcem smile
              • vaikiria Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 15:33
                A po co ona ma dzwonić? Byłego nie musi do domu wpuszczać, niech on wydzwania na policję i tłumaczy powód interwencji.
        • ginger.ale Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 23:25
          O matko, co za zyeb.. "wydać dziecko" czyli wystawić przed drzwi jak rzecz o której sobie przypomniał po kilku sezonach.
          Na miejscu syna odpisałabym, że ze względu na to, iż nie widział się Pan ze mną od 3 lat, a także na istniejące plany wakacyjne i brak informacji nt.miejsca, gdzie mam być wywiezony po wydaniu mnie przez matkę nie wyrażam zgody na wyjazd z Panem w nieznane.
          • bergamotka77 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 23:51
            Mało powiedziane, ze zyeb. Mam syna w podobnym wieku i pewnie w podobnej sytuacji wyslalby takiego tatusia na drzewo.
        • berdebul Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 11:02
          A skąd masz wiedzieć, co oznacza stosowna odzież, jeżeli nie wiesz dokąd jadą?
        • vaikiria Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 15:32
          Nie musisz z nim korespondować. Jak w dniu planowanego wyjazdu przyjedzie po syna to poinformuj go, że syn nie chce jechać. Tylko bądź w domu, żeby nie mial pretekstu do czepiania się. Ex może wtedy wezwać policję. Policja przyjedzie, pogada z Tobą i synem i spisze notatkę. Będziesz miała do sądu, może się przydać.
    • edelstein Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 19:57
      Rezerwacji nie musi ci dawac, bo na dobra sprawe moze jechac do zaprzyjaznionych ludzi,wiec skad rezerwacja.
      • raczek47 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 22:17
        No tak.Ale może powiedzieć jaką miejscowość i pensjonat.
        Czemu nie chce?
        Pytanie oczywiście retoryczne.
        Bo rezerwacji nie ma tylko chce znów pokazać swoją władzę i przewagę. I że ma prawo...
        • nangaparbat3 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 00:01
          Raczek, ale ja jednak troche nie rozumiem. Syn nie chce jechac z ojcem - w porzadku, niech nie jedzie. Co do tego ma skan rezerwacji? Jeśli syn nie chce, a Ty jestes przekonana, że wyjazd z ojcem dziecku zaszkodzi, to jakie ma znaczenie rezerwacja czy jej brak?
          A sprobowałaś exowi napisac o co synowi chodzi, dlaczego nie chce z ojcem jechać?
          Bo wiesz - latwo zerwać kontakty z ojcem dupkiem, ale on innego ojca nie ma.
          • thank_you Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 00:38
            O K... pisać palantowi, ktory mieszka z obcymi dziećmi a swoje olał 2,5 roku temu - czemu syn nie chce go widzieć? Serio??!! Trochę przegięłas z poprawnością polityczna, nawet ameba domyślilaby sie, ze akcja jest reakcja na zachowanie tatusia i totalny zlew - począwszy od braku kontaktu i spotkań po szykanowanie matki.
            • tol8 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 08:47
              To chyba dobrze, że ułożył sobie życie? Palant, bo ma nową kobietę? Twój syn jest nieźle zmanipulowany
              • cosmetic.wipes Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 09:54
                Po co sie odzywasz, skoro nic nie zrozumialas z tego wątku?
          • kaz_nodzieja Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 08:31
            Niektóre matki są dziwne i chcą wiedzieć gdzie spędzają wakacje ich nieletnie dzieci (adres, miasto).
            Taka tam nadopiekuńczość.
            • thank_you Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 09:07
              Trolle, juz wam mówiłam - idźcie kusić do jatki gdzieś indziej, pode mna sie nie wpisujcie.
              • kk345 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 12:24
                Ani kaznodzieja nie wpisał się pod tobą, ani ty nie zrozumiałaś jego wpisu- jesteście kwita.
                • thank_you Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 12:46
                  On doskonale zna historie raczka dlatego napisał w tym wątku zgoła cos innego - licząc na jatkę. Podobnie tol8.
                  • kk345 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 14:46
                    Przeczytaj jeszcze raz ten post, którego się czepiasz i spróbuj zrozumieć sarkazm.
                    • thank_you Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 14:58
                      U gazeciarza sarkazm? U tol tez? Prosze cie, przeceniasz ich możliwości.
                      • kk345 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 16:29
                        Słuchaj, na razie to ty się przyczepiłaś jak rzep- może gościowi odpuśc choć w jednym wątku? EOT
                        • thank_you Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 16:35
                          Wreszcie.
    • konwalka Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 20:02
      moze wypowie sie jakas prawniczka od rodzinnego? Jak to jest w przypadku ustalen o prawach rodzicielskich i nastolatku? Dzieciak nie chce jechac z ojcem i co? Silowac sie beda?
      • kaz_nodzieja Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 20:17
        Takie coś znalazłam na forum prawnym:

"Sąd nie jest zobligowany do wysłuchania dziecka, czy do uwzględnienia jego opinii podczas ustalania miejsca zamieszkania. Natomiast artykuł 12 Konwencji o Prawach Dziecka zawiera informacje o tym, że: Państwa-Strony zapewniają dziecku, które jest zdolne do kształtowania swych własnych poglądów, prawo do wyrażania własnych poglądów we wszystkich sprawach dotyczących dziecka, przyjmując je z należytą wagą, stosownie do wieku oraz dojrzałości dziecka. W tym celu dziecko będzie miało w szczególności zapewnioną możliwość wypowiadania się w każdym postępowaniu sądowym i administracyjnym, dotyczącym dziecka, bezpośrednio lub za pośrednictwem przedstawiciela bądź odpowiedniego organu, zgodnie z zasadami proceduralnymi prawa wewnętrznego. Można zatem wnioskować do sądu o wysłuchanie dziecka. Przyjmuje się, że 13 lat to graniczny wiek, w którym dziecko potrafi kształtować swoje poglądy."
        • fogito Re: Czy ex ma prawo odmówić... 01.07.17, 22:21
          Dziecko 14 letnie moze odmówić wyjazdu z ojcem, który ma go w doopie. Niech syn wyśle maila/sms'a do ojca, ze nigdzie nie pojedzie, bo.... Ty zaś zapewnij synowi bezpieczeństwo. W twojej sytuacji w zyciu bym syna z tym człowiekiem ńigdzie nie wysłała. Bałabym sie o bezpieczeństwo dzieciaka i tyle.
          14 latek ma jak najbardziej prawo do decyzji w sadzie. Znam przypadek, kiedy po rozwodzie dzieci podzielono - córka do matki, syn do ojca. Gdy syn osiagnął wiek 14 lat przeprowadził sie do matki, bo miał juz prawo decydować za siebie. Mieszkał z ojcem dwa lata.
          • nangaparbat3 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 00:02
            Skoro ma go w dupie, to po co chce zabierac na wakacje?
            • beata985 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 00:45
              nangaparbat3 napisała:

> Skoro ma go w dupie, to po co chce zabierac na wakacje?

Cos czuje, że chce miec z tego jakąś korzyść...jaką??
              Ew. W planach nic nie ma i jedynym planem jest wyprowadzenie raczka z równowagi.
              >
              • nangaparbat3 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 01:09
                On jest socjopatą?
                • raczek47 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 08:38
                  Tak podejrzewam.
                  Na zewnątrz miły,układny,sympatyczny,dba o wygląd.
                  W środku-cóż można powiedzieć o faceci, który przez 5 potrafił ukrywać że ma drugi związek .Tu był mężem,ojcem,synem,zdjęcie,przyjacielem, tam-oficjalnym,jak się dowiedziałam,narzeczonym.
                  Normalne to nie jest.Wszystkie historieczdrad,które znam kończyły się po kilku miesiącach przyznaniem się strony zdradzającej z powodu wyrzutów sumienia.
                  U niego w ogóle nie ma skruchy.Nawet wobec dzieci.
                  Jest buta,arogancja,straszenie ,próby manipulacji.Pokaz siły.
                  • nangaparbat3 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 11:44
                    To kiepsko.
                    Przykro mi.
            • thank_you Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 01:05
              Po 2,5 roku olewania OBOWIĄZKÓW względem syna (dwa smsy na rok!!!!), komorniku (bo nie płacił alimentow), próbach wyrzucenia rodziny z mieszkania podczas gdy z druga rodzina(a konkretnie kochanka i jej dziećmi) zyje w najlepsze pisze i ŻĄDA wydania przez PANIĄ nastolatka? I ty każesz tłumaczyć matce czemu syn nie chce go znac?

Dzizas. Tak, na pewno sie zmienił i poszedł po rozum do głowy (stad forma korespondencji).
              • nangaparbat3 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 01:14
                Nie krzycz na mnie.
                W tym watku jest wyraźnie tylko część historii, nie wszystko wiem.
                Z drugiej strony miewam do czynienia z nastolatkami, ktore z jakiegoś powodu nie utrzymuja kontaktow z ojcem lub matką. I zawsze to jest otwarta rana.
                • thank_you Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 01:18
                  Nie krzyczę na ciebie.
            • dziennik-niecodziennik Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 07:45
              Bo chce pokazać raczkowi kto tu rządzi. Chyba nie wierzysz w cudowne nawrocenie i chev kontaktow z dzieckiem, skoro zalatwiane to jest w ten sposob?
            • fogito Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 09:46
              To jest dobre pytanie. To jest osobowość psychopatyczna i nie oczekiwałabym racjonalnego działania. Jesli chciał syna na wakacje trzeba sie było z synem regularnie kontaktować.
            • vaikiria Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 10:31
              Bo np. nagle ma fazę na bycie dobrym tatusiem? Albo uznał, że wakacje z nastolatkiem to ok, ale nie będzie się męczył z regularnymi spotkaniami bo za duży wysiłek. Jakby mu na dziecku zależało to mieliby kontakt na co dzień
              • thank_you Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 10:43
                Faza na dobrego tatusia wyglada inaczej.
      • tol8 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 08:49
        Nic za to nie grozi. Ewentualnie ojcuec może wystąpić do sądu o ukaranie finansowe za brak realizacji kontaktów.
        Akurat przez to przechodzę, bo tatuś nie kwapi się ostatnio do brania dzieci
        • raczek47 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 09:01
          Ale wiesz,ja też mogę wystąpić do sądu o brak realizacji kontaktów przez niego.Ma je przyznane od lipca ubiegłego roku a przypomniał sobie o dziecku dopiero teraz.
          • thank_you Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 09:09
            Dlatego Ci napisałam pytanie raczku - czy on ma prawo do kontaktu czy OBOWIĄZEK (którego nie realizuje).
            • raczek47 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 09:50
              Ma prawo nie obowiązek.On się kontaktów zrzekł na zasadzie dobrowolności.
              Mam zapisane tak w wyroku.
              • thank_you Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 09:54
                A władza rodzicielska? Co masz w wyroku?
                • raczek47 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 10:35
                  Pełna władza jest przyznana mi.
                  On ma przyznane prawo do ogólnych inf.na temat wyników w nauce,ew .współdecydowania o.leczeniu w przypadku ciężkich chorób .
                  I tyle.
                  • thank_you Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 10:41
                    Wspolczuje Twojemu synowi, raczku, ze musi taka gehennę przechodzić.
                    • thank_you Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 10:42
                      I wiadomo - on moze wam naskoczyć ze swoimi żądaniami, niech do baru mlecznego idzie i tam pokazuje palcem - co, kiedy i za ile.
              • vaikiria Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 10:33
                Czekaj, ale jak konkretnie masz zapisane te kontakty? W jakich terminach itp. I jest zapisane w orzeczeniu, że są kontakty i się ich zrzeka? Jeśli tak to dlaczego nie obowiązuje to kontaktu wakacyjnego?
                • raczek47 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 11:09
                  Bo mimo że się zrzekł ,to sąd przyznał mu prawo że może jednak mieć ten kontakt-każdy drugi i weekend miesięca, 5 dni w wakacje i ferie zimowe.
                  No i on sobie to prawo zlewał a teraz nagle chce je wyegzekwować. I mam mu wydać dziecko na okres tych 5-i dni.bo on właśnie teraz tego chce.
                  • thank_you Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 11:32
                    Raczku, prawo czy obowiazek. Bo z prawa mógł korzystać a nie musiał, a z obowiązku sie nie wywiązywał, to są dwie rożne sprawy! 🙂
                  • iwoniaw Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 14:56
                    No chwila - prawo do 5 dni kontaktu w wakacje nie oznacza, że pan sobie wyznacza dowolnie i bez jakichkolwiek konsultacji 5 dni, które mu pasują i może żądać wydania (!) dziecka bez żadnych wyjaśnień, dokąd je chce zabrać! Masz wyłączną władzę rodzicielską i obowiązek sprawowania opieki - w zakresie bycia poinformowaną, gdzie jest dziecko to tak na wstępie, a 14 latek może mieć swoje plany. Niech spada. A maile i smsy zachowaj.
      • vaikiria Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 10:30
        Ja mogę napisać z doświadczenia - dzieci nie chciały wyjść z matką na spotkanie w wyznaczonym sądownie terminie. Powody miały liczne, głównie związane z jej alkoholizmem. Wezwała policję, policja przyjechała. Pogadali z ojcem dzieci, pogadali z dziećmi, żeby się zorientować, czy to nie jest tak, że im ojciec zabrania. Spisali notatkę i poinformowali panią, że dzieci nie są zainteresowane spotkaniem i mają do tego prawo.
        Aha, jak nie ma w ustaleniu kontaktów wskazania, że ex spotyka się z dzieckiem w miejscu jego zamieszkania to lepiej go nie wpuszczać do środka, jak świr - tak dla bezpieczeństwa. Niech poczeka przed drzwiami i stamtąd sobie policję wzywa.
    • dziennik-niecodziennik Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 07:33
      Nie ma prawa. Jako jedyny prawny opiekun dziecka masz nie tylko prawo, ale obowiazek wiedziec gdzie dziecko (przynajmniej teoretycznie) bedzie przebywac.
      • verdana Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 12:46
        Nie puściłabym bez wskazania miejsca pobytu i adresu. Bo nie wiesz, czy syn będzie mógł utrzymywać z Tobą kontakt, nie wiesz, jakie plany ma ojciec. Zabierze synowi telefon, żeby mamusi nie donosił i co wtedy?Nie mówię, ze zrobi mu krzywde, mogą sie nawet dobrze bawić, ale w razie konieczności nie będziesz miała z dzieckiem absolutnie żadnego kontaktu.
      • lucy-luka Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 15:01
        Bzdury piszesz, ograniczenie władzy nie jest tym samym co odebranie/zawieszenie. Ojciec ma władzę ograniczoną, więc może dziecko zabrać gdzie chce w terminach wyznaczonych przez sąd.
        • thank_you Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 15:05
          Nawet przy odebraniu władzy rodzicielskiej rodzic ma prawo do kontaktu z dzieckiem.
          • lucy-luka Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 15:17
            Owszem, ale wtedy matka ma prawo odmówić wydania dziecka. Po odebraniu władzy rodzic tylko za zgodą matki, jedynego w tym momencie OP, ma prawo wziąć dziecko poza miejsce zamieszkania.
            • thank_you Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 15:57
              Dokładnie. Ale tutaj sytuacja jest zgoła inna.
            • koronka2012 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 17:54
              A skąd taki pomysł? Zgoda matki nie jest warunkiem koniecznym, obowiązuje orzeczenie sądu w zakresie kontaktów.
        • dziennik-niecodziennik Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 15:05
          Co nie zmienia faktu ze powinien to odpowiednio wczesniej ustalic z zainteresowanymi. Bo rownie dobrze syn moze wtedy byc na wyjezdzie.
          • lucy-luka Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 15:18
            Oczywiście smile
    • lucy-luka Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 15:06
      Raczek, jeżeli sąd ustalił na ten termin kontakt z ojcem, to nie możesz się nie zgodzić. Grozi Ci za to kara finansowa, idzie też notatka do sądu. Furtką jest odmowa syna - on może nie chcieć jechać i żadna siła go nie zmusi. Warto też pomyśleć nad ponownym ustaleniem kontaktów z dziećmi z uwzględnieniem zdania syna. Po ukończeniu 13 lat ma prawo w sądzie wyrazić swoje zdanie - sąd zaś może, ale nie musi, wziąć to zdanie pod uwagę. Kolejna rzecz to odebranie władzy ojcu - po tak długim okresie bez kontaktów dawno powinnaś była o tym pomyśleć. Skutek jest taki, że alimenty i kontakty pozostają, ale to Ty masz wyłączne prawo do decydowania o dziecku.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 16:00
        Ale przecież ten ojciec powinien USTALIĆ termin a nie sobie brać kiedy mu się podoba.
        • lucy-luka Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 16:37
          Niekoniecznie, może mieć sądownie ustalony, np. 5-20 lipca każdego roku.
    • kandyzowana3x Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 15:11
      IMO ex wyraznie chce dowalic ci grzywne za utrudnianie kontaktow. Utrzymywalabym tin korespondencji pelen checi do wspolpracy, jednak po spelnieniu pewnych warunkow. Typu w zwiazku z dlugim niewidzeniem dziecka nalegalabym na spotkanie z dzieckiem najpierw, podanie dziecku adresu gdzie jedzie itp itd. Ogolnie celujac w koresondencji na entuzjazm w zwiazku z wyrazeniem checi przejecia opieki nad dzieckiem, ale po spelnieniu zdroworozsadkowych warunkow.
      • lucy-luka Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 15:15
        Niestety w tej sytuacji matka nie może stawiać warunków. Sąd ustalił kontakty w ten sposób i to on może je zmienić lub zawiesić. Bez względu na własne zdanie matka musi umożliwić ojcu zabranie dziecka. Jednak dziecko może się nie zgodzić. Co też jest śliskie, ale na ten moment to jedyna opcja. Na szczęście dziecko już nastoletnie, nie maluch.
        • vaikiria Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 15:30
          Dlaczego śliskie? Dziecko nie ma obowiązku kontaktu z rodzicem. Szczególnie, jak jest przez tego rodzica regularnie olewane. Przecież nie można go siłą zmusić do wyjazdu.
          • lucy-luka Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 15:36
            Owszem, można. Ojciec ma postanowienie sądu regulujące kontakty. Czarno na białym kiedy i jak może się z dzieckiem kontaktować. Jeżeli ma np. 2 tygodnie u siebie, to podjeżdża i dziecko zabiera. Bez względu na jego wolę. Przy problemach może wezwać policję, która doprowadzi małoletniego.
            Bezduszne, ale takie mamy prawo.
            • vaikiria Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 15:41
              Policja nie doprowadza małoletniego. Przetestowane smile Tak jak pisałam wyżej - mieliśmy taką sytuację. Dzieci nie zostały wcale doprowadzone do matki tylko policja pogadała, żeby sprawdzić, czy to naprawdę ich decyzja, zobaczyć, jak się dzieci zachowują i tak dalej. Zresztą nie bardzo sobie wyobrażam takie doprowadzenie: policja skuje chłopaka? Będą go wynosić? Wyważą drzwi, jak się zamknie w pokoju?
              Zresztą prawo mamy tez takie, że bez nakazu to policja nie wejdzie do mieszkania, a nie masz obowiązku wpuszczać. My akurat wpuściliśmy, bo nie mieliśmy nic do ukrycia.
              • tak_to_nowy_nick Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 15:53
                vaikiria napisał(a):

> prawo mamy tez takie, że bez nakazu to policja nie wejdzie do mieszkania,
                > a nie masz obowiązku wpuszczać.

Polecam odstawić amerykańskie seriale, bo się możesz kiedyś bardzo zdziwić tongue_out
                • vaikiria Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 16:26
                  Nie oglądam amerykańskich seriali tylko rosyjskie big_grin Z policją niestety miałam do czynienia bardzo dużo, głównie właśnie w kwestiach związanych z dziećmi
                • koronka2012 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 18:01
                  tak_to_nowy_nick napisał(a):

> Polecam odstawić amerykańskie seriale, bo się możesz kiedyś bardzo zdziwić tongue_out

Raczej się nie zdziwi, bo policja bez nakazu ma prawo wejść tylko w ściśle określonych przypadkach - jeśli zachodzi podejrzenie przestępstwa albo istnieją uzasadnione podstawy do przypuszczenia, że w pomieszczeniu itp. znajduje się osoba podejrzana albo rzeczy mogące stanowić dowód w postępowaniu.

Bez nakazu nie wejdą siłowo w sprawach cywilnych.
              • lucy-luka Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 16:39
                Serio uważasz, że skoro u Ciebie tak było, to będzie wszędzie? Znam dokładnie odwrotną sytuację - policja przyjeżdża, nakazuje wydanie dziecka i dziecko jedzie z drugim rodzicem czy mu się to podoba, czy nie.
                • koronka2012 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 18:05
                  lucy-luka napisał(a):

> Serio uważasz, że skoro u Ciebie tak było, to będzie wszędzie? Znam dokładnie o
                  > dwrotną sytuację - policja przyjeżdża, nakazuje wydanie dziecka i dziecko jedzi
                  > e z drugim rodzicem czy mu się to podoba, czy nie.

Policja nie ma prawa niczego nakazać w tej sytuacji. Może prosić i wyjaśniać - i część ludzi się po prostu ugina pod presją, boją się kłopotów i ulegają.

Ale jeśli ktoś się uprze, to policja nic nie zrobi. Bez nakazu nie zabiorą dziecka siłą.
            • thank_you Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 15:59
              Znam kilka sytuacji, w których rodzice grali dzieckiem, wychodzili do siebie z telefonami - No, córeczko, idź do tatusia, nie chcesz iść? Jak to? Mama wydaje dziecko ojcu, dziecko nie chce kontaktu.
              Tata dzwoni na policję, policja przyjeżdża, spisuje notatke ze zdarzenia i dziecko wraca z matka do domu.
              Stety czy niestety, Zalezy po której stronie sie znajduje.
              • vaikiria Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 16:27
                To niekoniecznie musi być gra. Rodzic może zachowywać się tak, że dziecko tego kontaktu naprawdę nie chce.
                • thank_you Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 16:40
                  No ale ja pisze o sytuacjach - a konkretnie dwóch - które doskonale znam i w tych przypadkach była to gra matki i manipulowanie dzieckiem (straszne). Rodzice spotykali sie pod domem w godzinie widzenia i celowali do siebie z telefonów - aby miec nagrania w sądzie. Raz w tygodniu była policja i nigdy nie doprowadziła do przekazania dziecka ojcu. Paskudna sytuacja, a w jej środku Bogu ducha winne dziecko.
    • koronka2012 Re: Czy ex ma prawo odmówić... 02.07.17, 18:21
      Myślę, że pytanie o rezerwację było zbędne. I nie chodzi o twoje prawo do wiedzy gdzie jedzie syn, ale o to, jak ta sytuacja wygląda z boku. Sama piszesz, że facet pogrywa i chce ci narobić problemów, więc nie podkładaj się.

Na miejscu jego prawnika z miejsca spytałabym "po kiego czorta pani wiedza o miejscu wyjazdu skoro rzekomo syn nie chce jechać"? rozumiesz - tym pytaniem poddajesz w wątpliwość swoją wersję, bo może to sugerować że ty też pogrywasz.
      On powie "eks żona chce mnie kontrolować, domagała się informacji, a kiedy odmówiłem ich podania to złośliwie nastawiła syna przeciw". Trzeba było trzymać się od początku kluczowych faktów i nie zbaczać. Młody nie chce i tyle, nieważne czy do Niechorza czy Karwii.

Na twoim miejscu napisałabym zwrotne pismo w duchu "ponieważ przez 2,5 roku nie interesowałeś się synem w najmniejszym stopniu, nie zwracając najmniejszej uwagi na jego potrzeby zarówno emocjonalne jak i ekonomiczne, to X czuje się przez ciebie ignorowany i stanowczo odmówił wspólnego wyjazdu" rozbudowałabym to na potrzeby sądu o konkretne fakty np. nie pamiętałeś o jego urodzinach, nie zainteresowałeś wynikami egzaminów, ani leczeniem u ortodonty; nie dbałeś o to, żeby dziecko nie czuło się odrzucone, nie wspominając o zainteresowaniu podstawowymi sprawami typu czy ma co jeść itd, itp.

I coś takiego powinno wyjść na piśmie (ew. mailem) koniecznie, bo będzie dowodem w sprawie.

twój kontakt z synem przez ostatnie 2,5 roku ograniczył się do 2 sms-ów,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka