hallbera.jarlakappi 03.07.17, 19:03 koleżanka koleżanki ma problem przypadkiem zgolila sobie razem z futerkiem pieprzyka, bolało, krew ściany obryzgała pytanie co teraz ? umrze? pieprzyk ma szanse odrosnąć ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kfugktru23 Re: ratunku co robic 03.07.17, 19:05 No, poszedłbym do dermatologa. Niby to pieprzyk ale lepiej dmuchać na zimne. Może to powodować rozwój nowotworu. Odpowiedz Link Zgłoś
ina_nova Re: ratunku co robic 03.07.17, 19:51 Byłam ostatnio u dermatologa celem przeglądu znamion. Ów dermatolog twierdzi, że naruszanie, zerwanie, ścięcie znamienia nie powoduje rozwoju nowotworu, krótko mówiąc jest to bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: ratunku co robic 04.07.17, 20:08 Bo to jest bzdura. Z reguły jest tak, że pieprzyk zmieniony nowotworowo zaczyna sączyć, wrzodzieje itd, co mylnie tłumaczy się "bo podrażniłam szczotką/maszyną/ paskiem od stanika itd. Z drugiej jednak strony zaleca się usuwanie pieprzykow z miejsc przewlekłe draznionych, ale słowo- klucz to właśnie" przewlekłe"... Odpowiedz Link Zgłoś
nisar Re: ratunku co robic 03.07.17, 19:07 Nie oderwałam całkiem, ale mocno naderwałam. Okazało się, że wizyta u chirurga jest konieczna. Zdziwiło mnie to, nie powiem, ale nauczyło mnie, że w takich wypadkach idzie się do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
eulalia_bardzo_przecietna Re: ratunku co robic 03.07.17, 19:18 Tez tak zrobilam kiedys, na nodze. Nie bylam u lekarza, samo odroslo i nic aie niedzieje, minelo juz kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
catroux Re: ratunku co robic 03.07.17, 19:24 Do lekarza, lepiej dmuchać na zimne. Był jakiś czas temu artykuł o młodej dziewczynie, która w takiej samej sytuacji zgoliła sobie pieprzyk/znamię. Po jakimś czasie zaczęło się babrać, potem kilku lekarzy ją zbyło, a jak trafiła w końcu do ogarniętego, to było już za późno i zeszła na nowotwór Odpowiedz Link Zgłoś
c2h6 Re: ratunku co robic 03.07.17, 19:30 hallbera.jarlakappi napisała: > koleżanka koleżanki ma problem > > przypadkiem zgolila sobie razem z futerkiem pieprzyka, bolało, krew ściany obry > zgała > pytanie co teraz ? > umrze? To akurat z całą pewnością. A po ch*j, nomen omen, w ogóle się goliła? Amant gustuje w dzieciach? Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: ratunku co robic 03.07.17, 19:48 lato jest, bryze chciała poczuc Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: ratunku co robic 03.07.17, 19:52 No to się obryzgała. Bez majtek latem chodzi ta twoja koleżanka, że bryzę między nogami czuje? To niech uważa na wentylację podłogową w sklepie. Ostatnio była tu jedna taka forumka, co ją w sklepie podwiało i wątek z tego był na kilkaset postów. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: ratunku co robic 03.07.17, 21:49 i brzuch ciążowy jej się zrobił, straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: ratunku co robic 03.07.17, 19:37 Niech koleżanka koleżanki idzie do dermatologa. Jak znam życie, to koleżanka koleżanki ciachnęła włókniaka, a te nie są groźne, za to dość powszechne (osobiście urwałam kilka sztuk, bo głupio się ulokowały), ale od szczegółowego i ostatecznego rozpoznania sytuacji jest wracz. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: ratunku co robic 03.07.17, 19:44 Może być u tego dermatologa problem z demonstracją miejsca kontuzjowanego. Może autorka postu powinna poszukać dermatologa, co przyjmuje na zmianę w jednym gabinecie z ginekologiem? Tak czy inaczej, dermatolog zyska cenny materiał do anegdotek, które będzie opowiadał kolegom. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: ratunku co robic 03.07.17, 19:52 Mi kiedyś w miejscu golenia zrobiła się taka mała górka. Chyba zapalenie mieszków włosowych. Odpowiedz Link Zgłoś
c2h6 Re: ratunku co robic 03.07.17, 19:59 przystanek_tramwajowy napisał: > Może być u tego dermatologa problem z demonstracją miejsca kontuzjowanego. M > oże autorka postu powinna poszukać dermatologa, co przyjmuje na zmianę w jednym > gabinecie z ginekologiem? Tak czy inaczej, dermatolog zyska cenny materiał do > anegdotek, które będzie opowiadał kolegom. Ty masz wszystkich w domu? Jprdl, jak można tak głupie rzeczy opowiadać. Wielka mi rzecz dla dermatologa, pieprzyk na cipie. Jakby każdy go tak rozśmieszał, że opowiadałby o nim anegdotki, to by się wykończył jak Niemcy najśmieszniejszym żartem świata z Pythonów. Pewnie jeszcze Ci się wydaje, że urzędniczki z Wydziału Komunikacji opowiadają koleżankom wesołe anegdotki o ludziach, którzy wymieniają dowody rejestracyjne bo, buahahaha, hihihihihi, ojojojojniemogę, przypadkiem wyprali je w kieszeni spodni? Odpowiedz Link Zgłoś
panterarei Re: ratunku co robic 04.07.17, 09:20 Ty głupia jesteś. To jest lekarz, zapewne nie takie rzeczy widział. Owszem może się zdarzyć prymityw, którego to ubawi, ale bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: ratunku co robic 04.07.17, 09:36 no i taki jeden prymityw czasem wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamat00 Re: ratunku co robic 04.07.17, 14:07 Em, wydawalo mi sie, ze w Polsce wiekszosc (wszyscy?) dermatologow ma tez specjalizacje z wenerologii, wiec miejsce kontuzjowane nie powinno zrobic na nich zadnego wrazenia Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: ratunku co robic 03.07.17, 21:02 Raczej włókniak, czy inne takie coś, moja koleżanka koleżanki miała w pachwinie i sobie rozdrapała odruchowo i cokolwiek bezmyślnie. Będąc w ciąży to zrobiła, więc się wystraszyła nieco. Będąc też głupia nie zrobiła z tym nic, samo się zgoiło. Że nie ścięła, to po zagojeniu został pieprzyk m/w jaki był. Jak wreszcie polazła do lekarza, to stwierdził tylko, że niezłośliwe i może się wyluzować, ale usunął, bo było w głupim miejscu. I koniec historii. Może niech ta koleżanka Twojej koleżanki będzie mądrzejsza niż ta mojej i niech do tego lekarza idzie od razu? Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: ratunku co robic 03.07.17, 21:33 ale po co usuwal ? kolezanka z pieprzykiem zyla sobie i było dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
best_bej Re: ratunku co robic 03.07.17, 22:00 Żeby więcej koleżanka koleżanki nie zgoliła. Ale rozumiem opór -może być żal pieprzyka koledze kolegi koleżanki koleżanki. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: ratunku co robic 04.07.17, 01:13 hallbera.jarlakappi napisała: > ale po co usuwal ? > kolezanka z pieprzykiem zyla sobie i było dobrze > Bo był w głupim miejscu i mógł ulegac uszkodzeniu. Moja siostra miała pieprzyka pod drutem stanika i ciagle sie rozdrapywała uciskało ja, leciała krew i takie tam. I lekarz wyciął, fakt ze pieprzyk był duży taki ,odstający ciemno brązowy , wiec moze i lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: ratunku co robic 04.07.17, 17:30 Dokładnie. To, że był niezłośliwy w momencie usuwania nie oznacza, że byłby nadal 10 lat później. Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: ratunku co robic 04.07.17, 19:43 Ja miałam na łopatce i ramiączko od stanika mogło go drażnić, też wycięłam 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: ratunku co robic 04.07.17, 01:09 Jedna moja koleżanka miała takiego pieprzyka, wlaściwie dosyć sporą odstajacą brodawke, pod włosami, na głowie. Miała z tym problem przy każdej wizycie u fryzjera. Zdarzały sie naderwania. W koncu poszła do chirurga i usunęła. Żyje. Druga kolezanka miała taki pieprzyk - brodawke w talii. Cos tam kombinowała z nitką, że trzeba u podstawy okręcić i odpadnie. Niby odpadło ale koleżanka dostała raka piersi, przerzuty??? potem zaatakowało wątrobę, trzustkę i juz nie wiem co. Koleżanka nie żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: ratunku co robic 04.07.17, 19:46 To raczej nie z włókniaka, bo niektórzy tak włókniaki usuwają nitką. Jakby miała dostać raka to czerniaka najszybciej by dostała. Ludzie to w każdą bzdurę uwierzą 😕 Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: ratunku co robic 04.07.17, 22:18 >To raczej nie z włókniaka, bo niektórzy tak włókniaki usuwają nitką. po pierwsze to nie wiadomo, co to było bo koleżanka z tym do lekarza nie poszła tylko na zasadzie "jedna baba drugiej babie" powiedziała o nitce. A po drugie to czerniak też miewa przerzuty podczas golenia nóg Basia zahacza ostrzem o pieprzyk. Ma go na lewej łydce od urodzenia. Pieprzyk krwawi, a jakiś czas później się rozrasta......Lekarz mówi im, że Basia ma czerniaka...Basia ma raka na węzłach chłonnych i płucach....zrobiła badanie głowy. Lekarze znajdują dwa guzy. Nieoperacyjne. Musi odstawić lek. W listopadzie jeździ na naświetlenia, ale słabnie z dnia na dzień. Boli ją brzuch. Okazuje się, że ma dwa nowe guzy, na nerce i kręgosłupie. Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: ratunku co robic 04.07.17, 09:34 poszłabym do dermatologa jednak. Ja mam pod pachą i nie wiem jak koleżanka sobie go zgoliła, bo mnie sie od lat nie udaje nawet go drasnąć skurczybyka Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: ratunku co robic 04.07.17, 13:13 owe znamiona , pieprzyki itd sa dosc silnie unaczynione naderwanie moze spowodowac mini-krwotok , dosc trudny do zatamowania ja tak kiedys sie załątwiłąm mocno trąc recznikiem, musialm jechac na SOR , bo nie chialo przestac samlo Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: ratunku co robic 04.07.17, 13:20 Nic ci nie będzie, ale na wszelki wypadek idź do dermatologa, niech zobaczy. Ja mam takiego pieprzyka na plecach, którego już parę razy w życiu po prostu zdrapałam niechcący, odrasta, nic mi się nie dzieje, ale idź, pieprzyk to pieprzyk, trza na zimne dmuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
zarin Re: ratunku co robic 04.07.17, 18:41 Ja jestem w znamionach od stóp do głów, więc nieraz mi się zdarzyło któreś zaciąć. Krwawiło sporo, ale żyję. Ostatni raz sama nie wiem kiedy. Pewnie pora się przebadać. Odpowiedz Link Zgłoś