Dodaj do ulubionych

To mnie przeraża

04.07.17, 15:32
fakty.interia.pl/swiat/news-pierwsze-dziecko-na-swiecie-bez-oznaczonej-plci,nId,2413036

Biedne dziecko.
Obserwuj wątek
    • kaz_nodzieja Re: To mnie przeraża 04.07.17, 17:12
      Chyba już to było w przypadku szwedzkiego noworodka.
      A co na to tatuś dziecka? Choć chyba domyślam się gdzie jest...
      • niktmadry Re: To mnie przeraża 04.07.17, 17:17
        Nie wiem kim jest tatuś. Sama matka określa się jako bezpłciowa sad Jakby już sam fakt zajścia w ciążę i urodzenia dziecka jasno nie określał "jej" płci.
        • kaz_nodzieja Re: To mnie przeraża 04.07.17, 18:47
          Obstawiam Panią lesbijkę lub innego dziwoląga, a "tatuś" z banku nasienia.
        • taki-sobie-nick Re: To mnie przeraża 04.07.17, 21:31
          niktmadry napisał(a):

> Nie wiem kim jest tatuś. Sama matka określa się jako bezpłciowa sad Jakby już s
          > am fakt zajścia w ciążę i urodzenia dziecka jasno nie określał "jej" płci.

Nie wiem, jak to robi, ale wygląda jak facet. Pewnie hormony.
      • ichi51e Re: To mnie przeraża 04.07.17, 17:20
        Pewnie bank spermy
      • chicarica Re: To mnie przeraża 04.07.17, 18:06
        No już kto jak kto, ale Ty, kazmirz, to nie powinieneś się oburzać.
        • nathasha Re: To mnie przeraża 04.07.17, 18:45
          Haha smile
      • black.sally Re: To mnie przeraża 05.07.17, 13:15
        kaz_nodzieja napisała:

> Chyba już to było w przypadku szwedzkiego noworodka.
        > A co na to tatuś dziecka? Choć chyba domyślam się gdzie jest...

ty i te twoje domysły...
        >
    • spanish_fly Re: To mnie przeraża 04.07.17, 17:19
      W trzech przypadkach na 10 tys. urodzeń nie da się ustalić płci bez dalszych badań. A nawet jak urodzi się dziecko z normalnie wykształconymi organami płciowymi jednej płci nie masz gwarancji czy będzie się identyfikować z płcią na jaką wskazuje jego ciało.

Co Cię tak w tym przeraża?
      • 1234wxyz Re: To mnie przeraża 05.07.17, 23:14
        A jaka pewność że akurat to dziecko będzie miało problem z własną płcią? Nie będzie miało większego problemu od małego będąc indoktrynowanym że jest i tym i tym do czasu wyboru? (Albo że do czasu wyboru jest nikim?).

To ja np. protestuję przeciwko wpisywaniu koloru oczu w dowodzie bo mam wpisane brązowe a identyfikuję się z zielonymi i noszę soczewki big_grin Albo przeciwko wzrostowi, bo przykładowo mam 150 a czuję się na minimum 180.
    • ichi51e Re: To mnie przeraża 04.07.17, 17:19
      Ale co cie przeraza? Wszystkie eksperymenty pokazuja ze dziecko z jakas plcia bedzie sie instynktownie identyfikowac jak czas przyjdzie. Bardziej bym sie niepokoila jak bedzie wychowywac ktos kto sam swojej plci nie jest w stanie okreslic.
    • kfugktru23 Re: To mnie przeraża 04.07.17, 18:41
      A czym jest płeć? W zasadzie określa ją zestaw chromosomów XX lub XY. A co jeśli ktoś ma XXY? To jest kobietą czy mężczyzną?
      • kaz_nodzieja Re: To mnie przeraża 04.07.17, 19:05
        Zajrzyj w gacie to się dowiesz.
        • cosmetic.wipes Re: To mnie przeraża 04.07.17, 19:33
          A jeszcze tydzień temu twierdziloś, że na forum nie ma płci, tylko gramatyka big_grin
        • ichi51e Re: To mnie przeraża 04.07.17, 23:57
          Pani o ktorej mowa w art jest kobieta z broda uncertain w sumie patrzac na nia czlowiek rozumie ze cos w tym jest - zreszta ona sama adresuje fokladnie to o czym piszesz " Doty said: “When I was born, doctors looked at my genitals and made assumptions about who I would be, and those assignments followed me and followed my identification throughout my life.

“Those assumptions were incorrect, and I ended up having to do a lot of adjustments since then.”" www.thesun.co.uk/news/3934423/gender-unknown-baby-registered/ chce zauwazyc tez ze "Doty is trying to get British Columbia to issue the child with a birth certificate which does not have a gender marker.

But while the Canadian province has sent the baby health cards with an “undetermined” gender, authorities have refused to issue the certificate."
      • memphis90 Re: To mnie przeraża 04.07.17, 21:11
        Mężczyzną.
    • 18lipcowa3 Re: To mnie przeraża 04.07.17, 18:48
      powinna sie opieka społeczna zająć świrniętą matką
      • niktmadry Re: To mnie przeraża 04.07.17, 19:43
        Też się zastanawiałam co zrobi to dziecko gdy pani w przedszkolu powie, że chłopcy siadają z prawej strony a dziewczynki z lewej....lub gdy się będą w pary dobierać by na balu tańczyć poloneza.
        Swoją drogą myślę, że matka dziecku nieźle psychikę zryje tą "możliwością wyboru". Ja rozumiem, że są przypadki gdy ciało i psychika się ze sobą nie zgadzają. tu jednak bałabym się o to, że jeśli się w tym przypadku zgadzają - to świrnięta matka ze szczęśliwej dziewczynki może uczynić homo-niewiadomo. Kogoś kto sam siebie nie bzie umiał odnaleźć. Dziewczynkę się wspiera w jej kobiecości, chłopakowi pomaga się stawać mężczyzną. Dopiero gdy w wieku dorastania widzimy, że się dziecko z własną płcią nie zgadza - należy szukać pomocy specjalistów, ostatecznie zmienić płeć. Ale kurcze nie na etapie przedszkolaka uświadamiać - wybierz sobie.
        • ichi51e Re: To mnie przeraża 04.07.17, 20:13
          No nic nie zrobi - stanie zapewne obok osoby z ktora sie aktualnie koleguje. Pytanie czy pani bedzie dociekac czy dobrze stanela
        • taki-sobie-nick "Kiedy będzie samoświadome i zacznie mówić"? 04.07.17, 21:03
          Ta pani uważa, że dziecko staje się samoświadome, kiedy zaczyna mówić? Czyli między pierwszym a drugim rokiem życia?

Mnie to też przeraża.
          • memphis90 Re: "Kiedy będzie samoświadome i zacznie mówić"? 04.07.17, 21:13
            Pani ma rację- samoswiadomosc pojawia się między pierwszym a drugim rokiem życia. Natomiast poczucie tożsamości płciowej nieco pozniej- w wieku przedszkolnym.
            • ichi51e Re: "Kiedy będzie samoświadome i zacznie mówi 04.07.17, 21:41
              Albo i pozniej - dopiero 5 latki rozumieja ze chlopiec ubrany jak dziewczynka nie stsje sue dziewczynka
        • snakelilith Re: To mnie przeraża 04.07.17, 21:14
          Kilkuletnią dziewczynkę przed okresem dojrzewania wspiera się w kobiecości? W jaki niby sposób? I co się stanie, gdy nie będziesz dziewczynek ubierać na różowe i kupisz neutralne zabawki? Każesz dziecku misia zawijać w pieluszkę i nosić jak niemowlaka, bo dziewczynka, czy musi ciągnąć go za sobą na sznurku i w żadnym wypadku nie pozwolisz mu płakać bo chłopak?
          • iziula1 Re: To mnie przeraża 04.07.17, 21:30
            snakelilith napisała:

> Kilkuletnią dziewczynkę przed okresem dojrzewania wspiera się w kobiecości? W j
            > aki niby sposób? I co się stanie, gdy nie będziesz dziewczynek ubierać na różow
            > e i kupisz neutralne zabawki?

Dżender to zuo!!!! big_grin

Każesz dziecku misia zawijać w pieluszkę i nosić
            > jak niemowlaka, bo dziewczynka, czy musi ciągnąć go za sobą na sznurku i w żadn
            > ym wypadku nie pozwolisz mu płakać bo chłopak?

A jak! Normy kulturowo-społeczne i religijne w przypisywaniu określanych zachowań wg płci .
            Dziewczynki nigdy.....
            Chłopcy zawsze... itp itd.
          • ichi51e Re: To mnie przeraża 04.07.17, 21:43
            Wyrosnie pedzio w rurkach zajmujacy sie swoim dzieckiem i frajerka szukajaca fortuny zamiast chlopca z fortuna.
            • banksia Re: To mnie przeraża 06.07.17, 12:22
              hehehehe skandal co? wink
        • banksia Re: To mnie przeraża 06.07.17, 12:20
          "Dziewczynkę się wspiera w jej kobiecości, chłopakowi pomaga się stawać mężczyzną."

taa...? a co konkretnie masz na mysli?
          bo ja caly czas myslalam ze w wychowaniu chodzi glownie o to, by dziecko wyroslo na porzadnego czlowieka.
    • kropkacom Re: To mnie przeraża 04.07.17, 21:55
      To nie w Polsce. Nie martw się. Tu takie nowinki jeszcze długo nie dojdą. Możesz najwyżej pod konsulatem protest zorganizować.
      • taki-sobie-nick Re: To mnie przeraża 04.07.17, 21:56
        kropkacom napisała:

> To nie w Polsce. Nie martw się.

A niby dlaczego ma się nie martwić, bo to nie w Polsce?
        • kropkacom Re: To mnie przeraża 04.07.17, 22:05
          Dlaczego ma się martwic i być przerażona w ogóle, zapytaj raczej. big_grin

PS. Żeby było jasne, nie mam ochoty już dzisiaj na ping-ponga.
          • taki-sobie-nick Re: To mnie przeraża 04.07.17, 22:20
            kropkacom napisała:

> Dlaczego ma się martwic i być przerażona w ogóle, zapytaj raczej.

Sama jestem przerażona, gdybyś nie doczytała wyżej.
            • kropkacom Re: To mnie przeraża 04.07.17, 22:22
              Na zdrowie.
              • taki-sobie-nick Re: To mnie przeraża 04.07.17, 22:25
                kropkacom napisała:

> Na zdrowie.

Nie ma to jak merytoryczna i sympatyczna odpowiedź.
    • quesuerte Re: To mnie przeraża 04.07.17, 22:57
      Wiecie, ze istnieje Towarzystwo Plaskiej Ziemi i wszyscy, ktorzy nie wierza w jej kulistosc moga sie nadal zapisywac?
      Jak poczytacie archiwum forum, te sprzed 1959 albo sprzed 1000 lat, to tam tez sa takie wpisy: "mowia, ze ziemia nie jest plaska, jestem przerazona!"
      • nathasha Re: To mnie przeraża 04.07.17, 23:01
        smile a to z plaska ziemia to juz jest gruba przesada. Rozumiem ze globusy wprowadzil swiatowy spisek na rzecz ksztaltow kulistych
        • iziula1 Re: To mnie przeraża 05.07.17, 13:13
          Moje drogie na FB krążył ostatnio wpis młodego człowieka aby nie wierzyć naukowcom bo ziemia wcale nie jest okrągła jak nam wmawiają i należy wszystko sprawdzać bo może jest płaska.
      • taki-sobie-nick Re: To mnie przeraża 04.07.17, 23:09
        "mowia, ze ziemia nie jest plaska, jestem przerazona!"

Widzisz różnicę między odkryciem astronomicznym a paradygmatem kulturowym? Nie widzisz.
        • quesuerte Re: To mnie przeraża 05.07.17, 10:36
          Paradygmat kulturowy, w ktory sztucznie sie wciskamy (ciekawe pytanie, kto za tym stoi wink Polecam lektury biologiczne. W swiecie zwierzat rozpowszechnione sa modele trzech a nawet pieciu plci w obrebie jednego gatunku i nie slyszalam protestu jeleni ani jaszczurek w tej sprawie.
          • taki-sobie-nick Re: To mnie przeraża 05.07.17, 20:15
            quesuerte napisała:

> Paradygmat kulturowy, w ktory sztucznie sie wciskamy (ciekawe pytanie, kto za t
            > ym stoi wink Polecam lektury biologiczne. W swiecie zwierzat rozpowszechnione sa
            > modele trzech a nawet pieciu plci

Których zwierząt konkretnie?

Bo nam najbliżej do małp. To, że jakaś tam żaba może sobie zmieniać płeć, to nie ma nic wspólnego, bo ja nie jestem żaba, tylko homo sapiens.

• quesuerte Re: To mnie przeraża 05.07.17, 22:21
              Konkretnie, jak juz wpomnialam, jelenie czy jaszczurki.
              Ale nie musimy nawet szukac wsrod "malp", dzieki DNA badamy kariotyp i dzielimy go na 6 roznych plci (jesli tylko zechcemy tak to nazwac) wsrod LUDZI: X, XX, XXY, XY, XYY, XXXY.
              Czemu sluzy ograniczanie sie wewnatrz dwoch plci? W czym nam to pomaga? Co utrudniloby wprowadzenie dodatkowych plci lub zupelne ich porzucenie?
              Stad sie bralo moje porownanie; niegdys ludzie rowniez bali sie postepu.
              • 1234wxyz Re: To mnie przeraża 05.07.17, 23:18
                Ale o jakim postępie mowa? Nie ma żadnych przesłanek do stwierdzenia że dziecko nie jest tej płci, której jest na pierwszy rzut oka. No to protestujmy przeciwko wpisywaniu wzrostu w dowodach bo może ktoś ma 150 a czuje się na 190 i kto mu zabroni?
              • taki-sobie-nick Re: To mnie przeraża 05.07.17, 23:51
                Jelenie? Zawsze żyłam w przeświadczeniu, że dzielą się na byki i łanie oraz że istnieje tak zwane rykowisko, na którym SAMCE rywalizują o SAMICE. Jest jakoś inaczej? Poza tym jeleń też ssak, ale od człowieka taksonomicznie dalej niż małpa.

A jaszczurka jako gad w ogóle mnie nie przekonuje. tongue_out

Poza tym u zwierząt są to akurat strategie przetrwania, one nie zmieniają płci, żeby wyrażać osobowość. tongue_out Mylisz biologię z kulturą. tongue_out
                • iziula1 Re: To mnie przeraża 06.07.17, 00:47
                  taki-sobie-nick napisała:

> Poza tym u zwierząt są to akurat strategie przetrwania, one nie zmieniają płci,
                  > żeby wyrażać osobowość. tongue_out Mylisz biologię z kulturą. tongue_out

Czyli to kultura kształtuje świadomość płci ?
    • koronka2012 Re: To mnie przeraża 04.07.17, 23:34
      Dziwi mnie, ze nie skierowano wniosku o przymusowe leczenie psychiatryczne matki.
      • ichi51e Re: To mnie przeraża 04.07.17, 23:58
        Pani jest zywym doeodem ze plec jedt wgledna
      • quesuerte Re: To mnie przeraża 05.07.17, 10:37
        I trzeba sprawdzic, czy do spowiedzi uczeszcza big_grin
      • iziula1 Re: To mnie przeraża 05.07.17, 22:46
        Dlaczego do psychiatry?
        Bo zaakceptowała to jaka się urodziła?
        Mogła negować, walczyć, przeżyć bunt że nie jest taka jak większość, wpaść w nałogi, stoczyć się, skierować złość i gniew na siebie lub innych. Wybrała akceptacje. Przeszkadza ci to w twoim życiu? Coś to w tobie zmienia? Na coś w twoim życiu wpływa? Przeszkadza ci to w twojej egzystencji?
        • 1234wxyz Re: To mnie przeraża 05.07.17, 23:16
          "Co zaakceptowała to jaka się urodziła?" O CZYM TY MÓWISZ? Właśnie nie zaakceptowała tego że urodziła córkę i stoczyła batalię żeby dziecko było uznane za bezpłciowe.
    • hamerykanka Re: To mnie przeraża 06.07.17, 00:19
      O ile pamietam, podobne problemy byly z biegaczkami /biegaczami i wieloma innymi sportowcami, okreslanymi wg genitaliow jako kobiety, a wg chromosomow jako mezczyzni, co dawalo inny przyrost masy miesniowej, wytrzymalosc i sile. Moge uwierzyc, ze dziecko urodzilo sie obojnakiem tzn ma obie pary organow plciowych i po wyksztalceniu sie swiadomosci plciowej moze chciec poddac sie zabiegowi chirurgicznemu.

Byly tez kiedys artykuly o dzieciach, gdzie u chlopcow zabieg obrzezania zle poszedl, organy plciowe zostaly uszkodzone i rodzice zdecydowali sie przerabiac ich na dziewczynki. Potem jednak w okresie dojrzewania budzila sie w nich wlasciwa im plciowosc i byly problemy psycziczne.

W przypadku urodzenia obojnaka mysle ze rowniez czekalabym z okresleniem plci az sie samostanowi, kim jest. Tak wlasnie robie z religia corki-jest wychowywana w rodzinie ateistycznej, ale jest zaznajomiona z roznymi religiami inp kiedy chce isc do kosciola na msze, mamy znajomych chetnie zabierajacych ja z soba. Kiedy dorosnie, sama wybierze sobie kosciol i religie.
    • banksia a czy neutralny kolor spiochow niszczy psyche 06.07.17, 12:58
      noworodka?

tak tylko pytam, bo przyczyna, dla ktorej zachowalismy plec dziecka w sekrecie przed otoczeniem byla

1. chec unikniecia glupich "sprofilowanych" prezentow od rodziny i znajomych, ktore potem trzebaby bylo pchac na ebayu

2. odwleczenie w czasie wysluchiwania zlotych mysli typu "noo to bedzie coreczka tatusia/ syneczek mamusi", "mala banksia", "partner banksii musi sie cieszyc ze chlopak", "partner banksii bedzie musial chlopakow odpedzac" (moje ulubione..tongue_out ), "ciesz sie ze bedzie .... bo dziewczynki sa takie a chlopcy sracy"
      Rzyg.

wszystkie ciuszki i sprzety dziecka sa czarno-biale i kolorowe, z wyjatkiem 2 kolorow (zgadnijcie jakich... wink ) w sumie nie bylo super latwo tak to skompletowac, ale udalo sie.

teraz czekam na komentarze na temat sposobu, w jaki krzywdzi to moje dziecko wink
      • ichi51e Re: a czy neutralny kolor spiochow niszczy psyche 06.07.17, 18:27
        Z perspektywy patrzac dziecku jest wsjo rawno czy ma na sobie rozowe czy niebieskie czy biale. Zakladasz co masz pod reka. Takimi drobiazgami to sie przy pierwszym dzieckuczlowiek przejmuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka