Dodaj do ulubionych

Odstawiłam sól

06.07.17, 15:01

Nie będzie mnie tu ematka zawstydzać. W mojej kuchni nie ma soli od prawie 5 lat. Zamiast soli używam aromatycznych warzyw t.j.czosnek,pietruszka , seler.
Było ciężko. Naprawdę ciężko. Ale zrobiłam to ze względu na zdrowie męża.
Oczywiście jemy kupne sery i wędliny w których jest sól na szczęście niedużo bo przestały smakować.
Wyobrażacie sobie zupę bez soli lub mięso pieczone...Na początku było bleech. Teraz jemy ze smakiem.
Więc żeby mi zaimponować wink nie wystarczy zero cukru. Która rzuci piwo lub inny alkohol wtedy będzie mi równa big_grin
No, to która podejmie rękawice? Tylko,proszę nie tak jak Zbyszko z Bogdańca suspicious
Obserwuj wątek
    • nathasha Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 15:10
      jak na typowa ematke alkoholiczke rekawicy nie podejme wink za to soli tez nie uzywamy, tzn ja nie sole specjalnie, mam nadzieje ze facet jej nie sypie garsciami - zwlaszcza ze woli przyprawy. i zgadzam sie, na poczatku wszystko bylo bez smaku a teraz po soli to mi tylko frytki z mcdonalda smakuja wink za to rzucenie chleba by mi zaimponowalo niezmiernie
      • iziula1 Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 15:19
        A za jakie grzechy chleb ? big_grin
        • nathasha Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 15:25
          no wiesz, jakbys tak szamala codziennie bialy nadmuchany chleb, bo jestes np milosniczka kanapek i za kanapke sprzedasz dusze to by biodra ci wytlumaczyly czemu trzeba to rzucic wink
          • verdana Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 15:32
            Ja nie jem pieczywa. Szkodzi mi. Czasem, raz na pare tygodni zjem kawałek bułki, ale raczej staram się nie jeść w ogóle.
            • nathasha Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 17:11
              no ja nie wiem - nie umiem. jak moj facet zrobi w niedziele rano kanapki na sniadanie - takie fikusne i wymyslne to chocby mi dali milion dolarow za niejedzenie to pozre. kiedys, wystarczyla chwila nieuwagi z jego strony i zjadlam ich 11 - tzn moich i jego, fakt ze ta ostatnio juz wciskalam na sile ale nie moglam sie oprzec wink
              • verdana Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 19:24
                Ja też myślałam, ze nie umiem, ale jak okazało się, ze mi szkodzi, to jakoś bezboleśnie zrezygnowałam, chociaż to jest niewygodne.
      • aqua48 Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 15:33
        nathasha napisała:

>za to rzucenie chleba by mi zaimponowalo niezmiernie

Ja rzuciłam. Tzn przestawiłam się pomału najpierw na chleb tylko na śniadanie, potem na max dwie kromeczki z białym serem, potem na jedną kromeczkę, a potem na sam ser, jogurt lub owoce zamiast chleba. Poszło spokojnie. Powiem szczerze, że jako alergiczka bez chleba czuję się znacznie lepiej, a silne dotąd objawy kataru siennego bardzo mi złagodniały.
        Z solą nie przesadzam, cukier sypię tylko do kawy, używam alkoholu i nabiału.
        • iziula1 Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 16:33
          aqua48 napisała:

> , cukier sypię tylko do kawy,

Patologia. Cukier do kawy... wink
          • aqua48 Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 16:56
            iziula1 napisała:

> Patologia. Cukier do kawy... wink

No przecież muszę w czymś być patologiczna smile
            • iziula1 Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 17:05
              Fakt,jakieś wady musisz mieć smile
    • zlotarybka_1 Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 15:15
      Rzucilam alkohol, powaznie. Nie jestem AA ani nic takiego, po prostu wzgledy zdrowotne.
      Ale soli bym nie dala rady, szacun.
      • iziula1 Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 15:23
        zlotarybka_1 napisała:

> Rzucilam alkohol, powaznie. Nie jestem AA ani nic takiego, po prostu wzgledy zd
        > rowotne.

Szacunek tobie.
        Ja mimo że rzadko pije alkohol to jest dla mnie takim rodzajem świętą dla podniebienia. Szczególnie czerwone wytrawne wino lub dobra whisky.

> Ale soli bym nie dala rady, szacun.

Ja bez seksu wink
        • nathasha Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 15:26
          iziula1 napisała:

>
          > Ja mimo że rzadko pije alkohol to jest dla mnie takim rodzajem świętą dla podni
          > ebienia. Szczególnie czerwone wytrawne wino lub dobra whisky.
          >
          >
          > Ja bez seksu wink
          >
          Iziula, ty patolozko wink
    • lady-z-gaga Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 15:19
      > Która rzuci piwo lub inny alkohol

wypchaj się tongue_out
      • iziula1 Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 15:21
        lady-z-gaga napisała:

> > Która rzuci piwo lub inny alkohol
        >
        > wypchaj się tongue_out

big_grin
        U mnie piwko się chłodzi. Rzucać nie planuję.
    • bib24 Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 15:19
      nie widzę żadnego powodu, żeby się umartwiać rzucaniem soli.
    • mamalgosia Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 15:28
      Brawo! Brawo! Odstawmy wszystko smile
    • kanga_roo Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 15:31
      o, to ja się mogę wpisać. wódki nie piję. whisky nie piję. brandy i bimbru nie piję. oraz koniaku. mogę wypić wino lub piwo, ale po winie boli mnie żołądek i głowa, więc nie piję, a po piwie zasypiam big_grin
      nie szkodzi mi (nie śmiejcie się) edelkirsch i ajerkoniak.
      • verdana Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 15:34
        Zdajesz sobie sprawę, ze nadmierne unikanie soli może prowadzić do depresji? Rozumiem względy zdrowotne, wtedy to konieczność, ale bez konieczności niewielka ilość soli jest potrzebna i jej odstawianie całkowite wcale zdrowiu nie służy.
    • nutella_fan Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 15:49
      A w sumie po co? Sól jest zdrowa, ma dużo mikroelementów.
      • memphis90 Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 18:42
        Aha, Na i Cl...
        • madzioreck Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 20:01
          Nie osłabiaj mnie. Widziałaś kiedyś sól kamienną czy inną himalajską? Serio nie ma ta nic oprócz Na i Cl? suspicious
    • leni6 Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 16:17
      Każdy ma swój smak, nigdy w życiu nie solilam pieczonego mięsa i nie wiem po co miałabym to robić. Podobnie nie sole ziemniakow/kasz/ryzu/makaronu. Ale sole np. gotowane jajka czy biały ser.
      • aqua48 Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 16:57
        leni6 napisała:

> Każdy ma swój smak, nigdy w życiu nie solilam pieczonego mięsa i nie wiem po co
        > miałabym to robić. Podobnie nie sole ziemniakow/kasz/ryzu/makaronu. Ale sole
        > np. gotowane jajka czy biały ser.

Ha ha, ja z kolei nie widzę żadnego powodu solenia jajek czy sera, ale ziemniaki, ryż, makaron, kasze i mięso zupełnie bez soli mi nie smakują.
    • chocolate-cakes Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 16:21
      To nie będę ja.
      Nie odstawię soli ani wina smile
      Chyba że kiedyś, ze względów zdrowotnych, będę musiała.
    • cauliflowerpl Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 16:27
      Kocham sól.
      Kocham gluten.
      Zre wszystko i nie tyje.
      Meczennictwo to nie dla mnie.

O, 10 dni temu objechalam rajd rowerowy MTB po pustyni na 116 kilometrow. Wiecej imponujacych grzechow nie pamietam.
      • iziula1 Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 16:51
        wypchaj się wink
    • fil.lo Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 16:47
      Rzuciłam sól jakiś rok temu. Nie solę ziemniaków, mięs, niczego wink Na początku było tak sobie, teraz w ogóle nie czuję "niesłoności". Do tego od półtora roku nie oglądam telewizji smile
      • iziula1 Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 16:50
        Ja zaczynam detoks od TV za niespełna 24 dni.
        • fil.lo Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 16:58
          To na zachętę powiem Ci, że zyskasz dużo czasusmile
          • iziula1 Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 17:04
            Właśnie na to liczę smile
            • nathasha Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 17:10
              tv jak tv - jak od ematki sie uwolnic???
              • magkul99 Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 18:40
                A ja od pięciu dni nie piję coli i jak na razie to jest mój Mont Everest☺
                Nie zmierzam za to rezygnować z soli, glutenu, słodkich źelków i bitej śmietany i alkoholu😉
                • fil.lo Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 19:56
                  O, przypomniałaś mi - coli nie piję od dobrych trzech lat a lubiłam bardzo. Najpierw zastąpiłam kwasem chlebowym a teraz Muszynianką (hihi).
        • izak31 Re: Odstawiłam sól 07.07.17, 06:20
          Ja juz za 2 dni bo mi umowa wygasa....i nie przedluzam ani nie zawieram nowej.
    • vaikiria Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 18:53
      Nie piję alkoholu od blisko roku. Najpierw z powodu osobistego postanowienia, potem akurat zaszłam w ciążę, teraz karmię. Nie brakuje mi go jakoś specjalnie. A dodam, że po podjęciu postanowienia wyjechałam do Rosji wink
    • klubgogo Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 19:42
      Soli morskiej używam do inhalacji, potraw nie solę od lat. Cukru też nie używam od lat, czasami gdzieś coś trzeba, bo trzeba. Ale orzeźwiającego piwa po ciężkim gorącym dniu, nie, nigdy, albo zimniutkiego Mionetto, o nie nie.
      • nathasha Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 19:57
        az sobie wygooglowalam to Mionetto. Mnie babelki zwalaja z nog wiec kir royal jeszcze ujdzie ale im wiecej tym gorzej wink
    • 18lipcowa3 Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 19:55
      moge odstawi cukier, sol a nawet i wodę ale wina nie odstawię, a!
    • lidek0 Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 20:42
      Tylko żebyś nie miała niedoborów /warto po jakimś czasie zrobić badania/ ja chyba osiągnęłam z solą skutek odwrotny do zamierzonego i muszę zrobić badania bo chyba mam niedobory - w drugą stronę można też przedobrzyć a że mam nadciśnienie sól poszła w dostawkę
      • iziula1 Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 20:57
        Dziękuję. To miłe, co napisałaś. smile
        Myślę,że dostarczam mikroelementy zawarte w soli w wędlinach i serach które kupuję, łosoś wędzony itp.
        • jorkidwa Re: Odstawiłam sól 07.07.17, 05:40
          Sól w wędlinach i serach to najtańszy rafinowany chlorek sodu. Żadnych mikroelementów tam nie ma.
        • lidek0 Re: Odstawiłam sól 07.07.17, 07:02
          Ja też tak myślałam smile
      • izak31 Re: Odstawiłam sól 07.07.17, 06:18
        Kup dobrą sól himalajską i dodawaj do wody do picia. Niecała płaska łyżeczka na 1.5 litra
    • izjaa Re: Odstawiłam sól 06.07.17, 20:56
      Nie piję alkoholu od 1,5 roku. Nie oglądam telewizji od ok. 10 lat. Soli nie rzucę - lekarz kazał mi solić, bo mam niskie ciśnienie (80/40), więc go słucham, choć solę niewiele wink
    • izak31 Re: Odstawiłam sól 07.07.17, 06:17
      Odstawiłam gluten wink Soli takiej zwykłej nie uzywam. Uzywam himalajskiej lub morskiej niejodowanej. Cukru nie uzywam. Jestem też abstynentką. Ze złych rzeczy to mi tylko kawa została....
    • sonniva Re: Odstawiłam sól 07.07.17, 07:40
      Nie piję alkoholu, żadnego ... od lat. Nie jem mięsa, chlebka, słodzyczy od ok. 2 lat. I żyję. I się nie chwalę big_grin
    • pitupitt Re: Odstawiłam sól 07.07.17, 08:16
      Ja mogę rzucić, bo dla mnie alko to kosmos - nie smakuje mi, nienawidzę stanu po, jak już zdarzy mi się wypić( chyba nie jestem typową e-matką big_grin). Podsumowując: nie spożywam cukru, soli, alkoholu, nie pale fajek... Ale kawka codziennie musi być wink
      • kanga_roo Re: Odstawiłam sól 07.07.17, 08:28
        kawka, taaak, dużo kawki. właściwie, jak tak myślę, mogę odstawić wszystko, ale nie kawkę. z mlekiem.
    • fornitta69 Re: Odstawiłam sól 07.07.17, 08:19
      Szaaaacun! Sol jest moja slaboscia jedzeniowa. Niektorych potraw moge nie solic wcale- do niektorych zupy wystarcza mi ziola i przyprawy. Ale jak mam chec na frytki z sola to zaden zamiennik- ma byc tona soli i kropka. Wiec jestes dla mnie boginia silnej woli! Klaniam sie nisko smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka