Dodaj do ulubionych

Wroclaw turystycznie

09.07.17, 18:55
Licze na Was. W zeszym roku dalyscie mi kilka pomyslow na zwiedzanie Wroclawia, ale nie udalo nam sie zahaczyc. Tym niemniej sobie zanotowalam, wiec z grubsza wiem, co ogladac. Choc jesli cos sie zmienilo przez rok, to biore nowosci tez.
Dzis prosze o podpowiedz, jakis dzielnic unikac na zakwaterowanie - wlasnie szukam mieszkania, i nie wiem, czy nie interesuje sie przypadkiem okolicami malo przychylnymi turystom...
Podpowiecie? Dzieki wielkie!
Obserwuj wątek
    • paszewa Re: Wroclaw turystycznie 09.07.17, 20:00
      podpinam sie pod wątek smile
      a moge prosic link do tego starego wątku z atrakcjami?
    • asmarabis Re: Wroclaw turystycznie 09.07.17, 21:07
      Albezczelny watek -wrocławianki tyle się na produkowały żeby pomóc mimo że Wrocław to koszmarne miasto bo wynalazły trochę rzeczy do zwiedzania ,a autorka nie dojrzę nie pojechała to jeszcze zakłada leniwie kolejny Watek na ten sam temat ...skandal
      • ina_nova Re: Wroclaw turystycznie 09.07.17, 22:33
        >>> nie dojrzę

Chyba nie dojrzeję....
      • ichi51e Re: Wroclaw turystycznie 09.07.17, 22:40
        Watek o wroclawiu juz ze dwa razy byl big_grinDD ja osobiscie moge polecic hotel Monopol. Naprawde przyjemny lokalizacja tez spoko.
        • klamkas Re: Wroclaw turystycznie 10.07.17, 00:55
          "Monopol" określasz mianem "naprawdę przyjemny"? wink

Autorko - szukaj czegoś w samym centrum, albo powiedz co chcecie obejrzeć, wtedy możemy podpowiedzieć optymalną lokalizację.
        • paszewa Re: Wroclaw turystycznie 10.07.17, 09:48
          podajcie link smile wybieram sie niedługo turystycznie
      • szarsz Re: Wroclaw turystycznie 10.07.17, 00:09
        > Wrocław to koszmarne miasto

Jeśli jest wystarczająco beznadziejne, abyś trzymała się od niego z daleka, to super.
      • annpierle Re: Wroclaw turystycznie 10.07.17, 00:23
        Widzę, że znowu jesteś w formie. Od kilku dni cię wszędzie pelno, ale kopyto jeszcze grubsze... myślisz, że ktoś się jeszcze na to weźmie ?
        • annpierle Re: Wroclaw turystycznie 10.07.17, 00:25
          Źle się podpielam, z telefonu zawsze wpada gdzie indziej niż chcę. Ale kazdy sue domyślił, komu odpowiadalam, mam nadzieję ?
    • peonka Re: Wroclaw turystycznie 10.07.17, 07:47
      To napisz, gdzie szukasz (ulica, nie dzielnica) a my ci napiszemy, czy ok.
      • pikolinos_1976 Re: Wroclaw turystycznie 10.07.17, 08:57
        Jestem świeżo po pobycie z dwójką dzieci ( 8 i 11 lat) we Wrocławiu. Spaliśmy w hotelu Novotel City ( dzieci gratis w pokoju z rodzicami, blisko pętli tramwajowej do Centrum). Atrakcje: Aquapark i Zoo ( 1 bilet rodzinny 199 zł za Zoo i Aquapark). W Zoo spędziliśmy cały dzień i jeszcze było mało. K/Zoo jest przystań na Odrze skąd można wynająć kajaki/ rowery wodne i popływać po Odrze. Fontanna multimedialna i Ogród Japoński przy hali Stulecia-Przy fontannie multimedialnej jest mała fontanna, w której mogą moczyć się dzieci -jak jest ciepło polecam wziąć ciuchy na przebraniesmile. Bardzo mi się podobało Centrum Hydropolis, choć dzieciom się trochę nudziło.No i najważniejsze krasnale. Na Rynku obok Ratusza jest Inofrmacja Turystyczna gdzie można się zaopatrzyć w mapy/ książeczki do szukania krasnali. Ogólnie Wrocław przepiękny!
        • panterarei Re: Wroclaw turystycznie 10.07.17, 11:27
          A czy na terenie Zoo jest restauracja. Wydaje mi się, że była? Bo w naszym dziadoskim krakowskim zoo tylko marny fast-food..A że Zoo wrocławskie duże, to fajnie by było odpocząć i coś zjeść w trakcie
          • ichi51e Re: Wroclaw turystycznie 10.07.17, 12:49
            Jest. Jest cos w rodzaju stolowki i sa bary
          • landora Re: Wroclaw turystycznie 10.07.17, 12:59
            Jest kilka:
            - Laguna (typu Marche) w Afrykarium
            - Przystanek Zoo (polecam, chociaż lepsze potrawy mają w środku z menu, niż od strony zoo)
            - Letnia
            - Koala (nie polecam)
            - u Lwa (też nie polecam)
        • asmarabis Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 07:07
          > j jest mała fontanna, w której mogą moczyć się dzieci -jak jest ciepło polecam
          > wziąć ciuchy na przebraniesmile.

Serio w polsce mozna sie moczyc w fontannach bez obawy przed mandatem i zachorowaniem od bakterii ktore na potege mnoza sie w tej wodzie?
          • black.sally Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 10:09
            fontanna, w której myją sie wszyscy okoliczni (i nie tylko) bezdomni...łaaał
            • tol8 Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 10:49
              Akurat nie, bo to wydzielona tryskająca część tylko dla dzieci
              • asmarabis Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 10:52
                Ale co roku sa ostrzeżenia żaby w upały nie kapać sie w fontannach bo tk zbiorowisko bakterii
                Życie i zdrowie sam niemile ?
    • tol8 Re: Wroclaw turystycznie 10.07.17, 11:36
      Unikaj rejonu ulic Traugutta-Kościuszki-Pułaskiego, Pomorska-Korzeniowskiego-Trzebnicka-Dubois.
      To osiedla patologii, pijaków i kryminalistów. To, że stoi tam kilka plomb nie oznacza, że starzy mieszkańcy stamtąd odeszli.
      Najlepiej szukać czegoś na bookingu, nie wiem czy celujesz w hotele, hostele czy apartamenty. Ogranicz się na mapie do rejonu pl Jana Pawła-Grodzka-Armii Krajowej-Pułaskiego. To najlepiej skomunikowane z centrum obszary, bezpieczne, oświetlone i pełne atrakcji.
      • f.lamer Re: Wroclaw turystycznie 10.07.17, 12:25
        > Unikaj rejonu ulic Traugutta-Kościuszki-Pułaskiego, (...) To osiedla patologii, pijaków i kryminalistów.

zabawne. byłem kilka tygodni temu w hydropolis. wycieczka tam komunikacją miejska wymaga niestety korzystania z przystanków na ul. traugutta. widziałem tam tego dnia więcej meneli niż w warszawie przez ostatnie pół roku sad
        • peonka Re: Wroclaw turystycznie 10.07.17, 12:48
          Co w tym zabawnego? Są to okolice tzw Trójkąta Bermudzkiego. Bardziej nieprzyjemne niż niebezpieczne, ale wiadomo, nie ma się co tam pchać i szukać mieszkania jako turysta.
          Poza tym to też zależy, gdzie bywasz w Warszawie wink
          • f.lamer Re: Wroclaw turystycznie 10.07.17, 13:30
            zabawne, bo po powrocie z wrocławia miałem bardzo złe wrażenie o nim. ze względu na meneli właśnie.
            no i opinia o tej ulicy się potwierdza
            • peonka Re: Wroclaw turystycznie 10.07.17, 14:53
              To jest akurat okolica o najgorszej sławie we Wrocławiu. No, jeszcze może Brochow, to z kolei ze względu na obozowiska romskie. Tak, że Twoje doświadczenia są absolutnie standardowe.
              Jednak, tak jak powiedziałam, nie są to okolice jakoś bardzo niebezpieczne (już nie). Miałam tam kiedyś koleżankę i bywałam często, i oprócz takich właśnie scenek rodzajowych nic nieprzyjemnego nigdy mnie nie spotkało, ani nawet nie obiło się nam o uszy. Może statystyki mówią co innego, ja czułam się bezpiecznie.
        • ichi51e Re: Wroclaw turystycznie 10.07.17, 12:51
          jak ja bylam w Hydro to zadnych meneli nie widzialam za to duzo ludzi piknikowalo sobie na grobli, dzieci puszczaly latawce i ogolnie bylo bosko.
          • f.lamer Re: Wroclaw turystycznie 10.07.17, 13:39
            eeee... ja też nie widziałem meneli w hydropolis, ani nawet na grobli.
            za to jeden leżał sobie wesoły na chodniku w okolicach przystanku na traugutta , dwóch kolejnych z nim konwersowało, inny przeszukiwał śmietnik.
            takie tam okołopołudniowe życie miasta <3
            • f.lamer Re: Wroclaw turystycznie 10.07.17, 13:59
              a, jeszcze w takiej fajnej knajpie przy grobli też nie widziałem meneli.
              knajpa się nazywała przystanek wrocek, przeszła podobno gesslerową rewolucję i w sumie ją polecam pomimo słabej obsługi
              • zona_mi Re: Wroclaw turystycznie 10.07.17, 16:04
                Ta knajpa jest na Szybkiej, a nie na Na grobli.
                Zaś opowieści o menelach z Trójkąta to stereotyp - po pierwsze można ich znaleźć w każdej dzielnicy, po drugie odkąd wymieniła się spora część mieszkańców, to już nie jest "zakazana" dzielnica.
      • zona_mi Re: Wroclaw turystycznie 10.07.17, 16:05
        > Najlepiej szukać czegoś na bookingu

Mhm...
    • annpierle Re: Wroclaw turystycznie 10.07.17, 20:17
      Dziekuje za konkretne odpowiedzi - zwlaszcza Tol8 i peonce - tak to jest, jak sie wybiera do nieznanego miasta.
      Szukam poki co na Airbnb ale problem z tym portalem jest taki, ze nie podaja konkretnej ulicy dopoki sie nie zarezerwuje.
      Czy te z Was, ktore znaja miasto, moga powiedziec, co o tym myslec? (unikam Psiego Pola i Nadodrza)
      1) www.airbnb.pl/rooms/13404424?guests=4&adults=4&location=Wroc%C5%82aw&check_in=2017-08-03&check_out=2017-08-06&s=T8jNwKnF
      2) www.airbnb.pl/rooms/14297135?guests=4&adults=4&location=Wroc%C5%82aw&check_in=2017-08-03&check_out=2017-08-06&s=T8jNwKnF (choc to niebezpiecznie blisko o trojkat zahacza)
      3) www.airbnb.pl/rooms/7702725?guests=4&adults=4&location=Wroc%C5%82aw&check_in=2017-08-03&check_out=2017-08-06&s=T8jNwKnF
      Przez OLX, mam propozycje na Daszynskiego, i dwa mieszkania "Galeria Dominikanska i "Klimasa" (nie wiem, czy to jest nazwa nadana tym mieszkaniom, czy pochodzi ona od miejsca, w ktorym one sa).
      Co sadzicie?

• beverlyja90210 Re: Wroclaw turystycznie 10.07.17, 21:31
        Hotel Ibis zaraz przy dworcu PKP zrobiony w klimacie Alicji z Krainy Czarów polecam zdjęcia w necie pooglądać,dzieci znajomych którzy tam nocowali zadowolone wszystkie,hotel Monopol tez ok. Obok hydropolis jest kolejka Polinka dla dzieci frajda. Kolejkowo na Świebodzkim ,Sky Tower,Mostek pokutnic zaraz przy rynku widok taki ze dech zapiera jak ktoś ma lek wysokości może nie bardzo ale atrakcja do zaliczenia na pewno. Dla młodszych dzieci Park przy teatrze lalek a w nim zero gowien psich bo zakaz wchodzenia z nimismile świetny plac zabaw i karuzela taka jak z filmów z konikami jeżdżącymi w górę i w dół. Można poleżeć na trawie i wpylac watę cukrowa smile Fontanna za zoo,ogród japoński. Jedzenie polecam Bernarda nasza ulubiona knajpa a dla mężów emam wizyta w Pasibusie obowiązkowa robią takie chamburgery ze faceci ze szczęścia szaleją,porcja wołowiny buła super sos,mega.Ja nie daje rady zjeść ale moj mąż i syn uwielbiają . Miejsc maja kilka na Rynku zaraz przy przejściu swidnickim tez są.
        Turystów teraz wydaje mi się jest więcej ostatnio byłam w poniedziałek z dzieciakami cały dzień szukaliśmy krasnali i na Rynku co rusz jakaś grupa z przewodnikiem. Jutro tez jadę na rano do urzędu i mam zamiar wypić sobie na Rynku kawkę i zjeść śniadanie nigdzie się nie spieszącsmile Przyjeżdżajcie Wrocław to świetne miasto,nawet te korki mu wybaczamsmile
        • annpierle Re: Wroclaw turystycznie 10.07.17, 23:46
          Dziękuję i ....
          up!
      • peonka Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 01:04
        Jeśli chodzi o lokalizację, wzielabym pierwszy lub ostatni z airbnb. Pierwszy - pewnie można dojść piechota na rynek. Ostatni - Grabiszyńska ma tramwaje, łatwo dojechać. Nie jest to jednak stricte centrum i wieczorem raczej nie ma tam co robić. Zakładam oczywiście, że to Grabiszyńska, a nie samo centrum..
        Lokalizacja Galeria Dominikanska jest bardzo w centrum, Klimasa zdecydowanie nie, o ile to nazwa ulicy.
        Ja już od ładnych paru(nastu) lat nie mieszkam we Wrocku więc z atrakcjami nie pomogę sad
        A czekaj, wiem że jest Humanitarium, ale daleko od centrum i ja nigdy nie byłam. Wiem że ludzie chwalą. Może ktoś coś pomoże?
        Jak byłam mała, z atrakcji nieoczywistych lubiłam Park Szczytnicki i wiewiórki I karpie (teraz plus ogród japoński) oraz cmentarz żołnierzy radzieckich z czołgami przy wejściu i cmentarz żołnierzy polskich - na górze, dobry na spacery, pomnik skrzydeł husarskich robi wrażenie. Upodobanie do cmentarzy mam do dziś wink
        A, nie wiem w jakim wieku masz dzieci, ale dorosłym bardzo polecam cmentarz zydowski, zwłaszcza zwiedzanie z przewodnikiem. Baaardzo ciekawe!
        • peonka Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 01:07
          Aha. Booking pobiera mniejszą prowizję od hoteli i gości niz airbnb, więc może będzie tańszy? I nie, nie mam na myśli "oszczędzania" w stylu Tol, tylko normalnie....
          Na Bookingu od razu masz adres podany.
          • chocolate-cakes Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 09:13
            Z tego co wiem, bo koleżanka miała mieszkania na wynajem, to właśnie booking pobiera o wiele większą prowizję i jest droższy.

A ja mam być we Wrocławiu dwa dni w sierpniu, po powrocie z gór. Miałam zarezerwowany i opłacony fajny apartament we Wrocławiu. I wczoraj booking mi pisze, że odwołuje tą rezerwację bo właściciel wycofuje się z działalności. Zła jestem bardzo bo znowu muszę czegoś szukać a tam miałam dobrą cenę i lokalizację.
            To samo mi zrobili, to znaczy odwołali rezerwację w Warszawie, miesiąc temu. Bo ma być remont kamienicy.
            Dziwne, bo korzystałam z 10 lat, bardzo często i zawsze było ok.
            • peonka Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 10:01
              Dobra, źle napisalam, późno było... Booking pobiera większą prowizję od hotelu, a mniejszą (chyba żadną) od gościa. Airbnb ma o wiele wyższą prowizję od gościa, a malutką od hotelu. Przy tej samej cenie hotelu, dla gościa korzystniejszy jest booking.
              • chocolate-cakes Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 10:15
                A, tak tak smile
            • asmarabis Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 10:04
              Serio tak to rozegrali?
              Kiedyś miałam w skrócie bardzo dużym podobna sytuacje i mi zaproponowali droższy nocleg wtyk samym miejscu i pokryli różnice wink
              • chocolate-cakes Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 10:24
                No serio. Zła jestem bo to było bardzo ładne i nowe małe mieszkanie za 300 zł za dwie noce. Dla dwóch osób. W Warszawie teraz nie pamiętam ceny ale też fajna i super kawalerka chyba coś koło 450 zł za dwie noce. Oni mi nie mogą zaproponować tego samego bo to są prywatne apartamenty. No więc w Warszawie zaproponowali mi coś droższego, zupełnie bez sensu ale w końcu znalazłam coś innego i droższego niestety ale jechałam na koncert i nie miałam wyjścia. We Wrocławiu teraz szukam i to co mi zaproponowali jest dużo droższe i nieciekawe. A miałam wszystko opłacone.
                • asmarabis Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 10:29
                  No ale oni powinni dopłacić ci te różnice - czyli płacisz tylko to co miałaś zapłacić początkowo czy tam co juz zapłaciłaś
                  Nie mów ze ci tego nie zaproponowali ????
                  • chocolate-cakes Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 10:59
                    Nie. Normalnie wczoraj powiadomili że właściciel apartamentu niestety zrezygnował z działalności i jest im przykro, ale muszą to odwołać. Za godzinę drugi mail, że odwołali. Oczywiście pieniądze zwrócą. Dali parę linków ale oczywiście 200 zł drożej i oczywiście sama mam dopłacić. Ponieważ to samo miałam w czerwcu w Warszawie, też przez booking, i nic się nie dało zrobić, to teraz też nie. Ale przed chwilą napisałam maila, że miałam wszystko opłacone i oczekuję czegoś podobnego w tej samej cenie, ale coś wątpię aby mi się udało. Rezerwowalam to wiosną, długo szukałam, super cena, warunki i lokalizacja.
                    • asmarabis Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 11:16
                      No nie mow ze booking az tak zszedl na psy, bardzo sobie ich chwale po tamtej akcji, daj znac co ci odpisza bo to jakis skandal!
                      Zreszta oni stratni nie moga byc bo pewnie maja odpowiednie zabezpieczenie w umowie z wlascicielem mieszkania, ze to on ponosi koszty takich szopek i anulacji....
        • katriel Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 02:17
          > A czekaj, wiem że jest Humanitarium, ale daleko od centrum i ja nigdy nie byłam. Wiem że ludzie chwalą. Może ktoś coś pomoże?

IMHO Humanitarium jest bardzo takie sobie (małe, zapyziałe, zawsze jakiś eksponat nie działa) i do wielu analogicznych miejsc w innych miastach się nie umywa. Jeśli dziecko jest fanem takich atrakcji, to można iść, ale nie ma się co za bardzo spinać. A zresztą 23.07-13.08 i tak jest zamknięte.
          • ichi51e Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 08:31
            Potwierdzam. I to jest daleko naprawde daleko uberem chyba ze 20 min sie jedzie nie wiem jak komunikacja. U nas tylko podobala sie tecza z rurek reszta na poziomie szkolnej wystawy. Jak dziecko mniejsze (albo starsze) to hydropolis lepsze - nawet jak male nie zrozumie to wrazenie sensoryczne ogromne bez przebodzcowania
            • zona_mi Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 09:50
              Humanitarium jest daleko i dla mnie żaden szał. Jak w dowolnym "ogrodzie doświadczeń" w Polsce.
            • tol8 Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 10:51
              Pociągiem 15 minut
      • asmarabis Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 07:13
        1) 600 PLN za obskurna dziure w stylu PRL, o masakro, skad wy takie kwiaty wynajdujecie?
        NIe, nie , nie
        To maja byc wakacje czy odbywanie kary?
        • ichi51e Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 08:32
          Jakie 600? 167 widze...
          • asmarabis Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 08:38
            Za 3 noce widze podliczone, chyba autorka tak wyszukiwala
            167 zł x 3 noce
            501 zł
            Opłata za sprzątanie
            30 zł
            Opłata Serwisowa
            78 zł
            Suma 609

To chyba jakis zart prima aprilisowy, albo moze przecinka nie wstawili i powinno byc 16,7 PLN
            • ichi51e Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 08:51
              Za 5 osob 3 noce za 600 to jest duzo? Gdzie ty jezdzisz?
              • asmarabis Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 10:08
                Akurat orientuje sie trochę w cenach i za takie prlowskie mieszkanie ktore wydaje sie oblepione brudem to jakies mega zdzierstwo jak dla mnie !
                I chyba nie 5 osób- widzę 4 wpisane i zakładam ze to dzieci wiec nie dramatyzuj
                • ichi51e Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 11:07
                  Ale mieszkanie jest na 5 plus dodatkowe osoby jesli masz ochote je przywiezc. Naprawde spoko cena
                  • beverlyja90210 Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 12:19
                    Himanitarium nie polecam,dalejo i nudno chociaż moja córka uwielbia tam jeździć nie wiem co jej się tak podoba chyba ta tęcza ze sznurków...
                    Jeszcze fajne jest Centrum Historii Zajezdania na Grabiszynskiej,nie jest to nudne muzeum a taka bardziej interaktywna wystawa można np.wejsc do pustego sklepu mięsnego hehe
      • malowanka06 Re: Wroclaw turystycznie 11.07.17, 13:44
        www.airbnb.pl/rooms/14037227?guests=4&adults=2&children=2&location=Wroc%C5%82aw&check_in=2017-08-04&check_out=2017-08-06&s=rB1e4fyp
        www.airbnb.pl/rooms/19715205?guests=4&adults=2&children=2&location=Wroc%C5%82aw&check_in=2017-08-04&check_out=2017-08-06&s=rB1e4fyp
        www.airbnb.pl/rooms/19599133?guests=4&adults=2&children=2&location=Wroc%C5%82aw&check_in=2017-08-04&check_out=2017-08-06&s=WH3UrG6Y
        www.airbnb.pl/rooms/19338628?guests=4&adults=2&children=2&location=Wroc%C5%82aw&check_in=2017-08-04&check_out=2017-08-06&s=MkGX6jEB
        www.airbnb.pl/rooms/19209384?guests=4&adults=2&children=2&location=Wroc%C5%82aw&check_in=2017-08-04&check_out=2017-08-06&s=jOv7Vzm_
        zarejestruj się na airbnb z czyjegos linka to bedziesz miala znizke 100 zł
        ulic nie podaja konkretnych, ale mozesz o nie zapytac w wiadomosci do wlasciciela, masz ogolna lokalizacje
        Ja airbnb polecam, na olx bym sie bala

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka