Dodaj do ulubionych

paskudny zapach z pralki

12.07.17, 20:25
zaradna ematka ma jakieś sprawdzone sposoby?
filtr wyczyszczony....
Obserwuj wątek
    • mai-ra3 Re: paskudny zapach z pralki 12.07.17, 20:28
      Wlac szkankę octu do bębna. Puścić puste pranie na 90 stopni.
      • leokadia35 Re: paskudny zapach z pralki 12.07.17, 20:30
        Ja bym dodała jeszcze sody
        • zofijkamyjka Re: paskudny zapach z pralki 12.07.17, 20:40
          leokadia35 napisał(a):

> Ja bym dodała jeszcze sody

dużo? bo to jakaś reakcja gwałtowna chyba zajdzie....
          • leokadia35 Re: paskudny zapach z pralki 13.07.17, 10:59
            Daje całą paczkę , o to chodzi żeby pieniło i buzowało
            • martishia7 Re: paskudny zapach z pralki 13.07.17, 11:01
              Octu do bębna, a torebkę sody i torebkę kwasku cytrynowego - do szufladki. A przed wszystkim umyć szufladkę, ze szczególnym uwzględnieniem tej przegródki na płyn zmiękczający - bo tam się lęgnie zaraza.
    • wiosennaburza1 Re: paskudny zapach z pralki 12.07.17, 20:38
      moja kiedyś zaczęła śmierdzieć. wypróbowałam ocet, proszek do pieczenia, płyny do czyszczenia pralek, fachowca, domestos... a i tak jeśli stała ( oczywiście drzwi otwarte) dłużej niż dobę bez pracy - ze środka śmierdziało że fuj. pomogła... wyprowadzka. serio serio. w moim przypadku wina nie leżała w pralce a w rurach w starym bloku.
      a. czyściłam też gumowy kołnierz, zalewałam octem i wyłączałam program w pół biegu ( aby ten ocet dłużej pracował) itd. cuda robiłam. nic nie pomagało.
    • b-b1 Re: paskudny zapach z pralki 12.07.17, 20:39
      Kupuję "coś" do czyszczenia pralek-jest albo w płynie, albo w proszku-do nabycia w każdej drogerii. Stosuję mniej więcej raz na dwa miesiące na programie 90 stopni.
    • mysiulek08 Re: paskudny zapach z pralki 13.07.17, 03:12
      dr Beckmann do mycia pralek, cykl 90stp i pachnie nowa pralka smile
      • 1234wxyz Re: paskudny zapach z pralki 13.07.17, 13:44
        No dobra. A co kiedy mam nowa pralke i ona wydziela paskudny zapach? Zwlaszcza od razu po praniu. Jakies rady?
    • ola_dom Re: paskudny zapach z pralki 13.07.17, 10:16
      zofijkamyjka napisała:

> zaradna ematka ma jakieś sprawdzone sposoby?
      > filtr wyczyszczony....

Regularne pranie z gotowaniem,
      mniej płynów do płukania.

Zawsze się zastanawiam, SKĄD u ludzi wali pralka, skąd te reklamy na nie-śmierdzenie.
      Ale okazuje się, że mam prawo nie wiedzieć, bo pranie 90 stopnie robię średnio co 3-4 prania, a płynu używam tylko sporadycznie i bardzo niewiele.

Aha - i jeszcze jedno ważne - pralka zawsze ma uchylone drzwiczki/klapę.
      • b-b1 Re: paskudny zapach z pralki 13.07.17, 14:10
        ola_dom napisała:

> Zawsze się zastanawiam, SKĄD u ludzi wali pralka, skąd te reklamy na nie-śmierd
        > zenie.
        > Ale okazuje się, że mam prawo nie wiedzieć, bo pranie 90 stopnie robię średnio
        > co 3-4 prania, a płynu używam tylko sporadycznie i bardzo niewiele.
        >
        > Aha - i jeszcze jedno ważne - pralka zawsze ma uchylone drzwiczki/klapę.
        >

Nie mam w domu żadnej tkaniny, która musi/chce być wygotowana-więc nie gotuję.
        I piorę rzeczy końskie/psie/kocie -stąd profilaktyka czyszczeniowa. NIGDY moja pralka nie okazała zapachem, że chce być czyszczona- a zanim pojawiły się odpowiednie środki puszczałam co jakiś czas pusty przelot z proszkiem na 90 stopni.
        Drzwi mam zawsze otwarte.
        • ola_dom Re: paskudny zapach z pralki 13.07.17, 14:16
          b-b1 napisała:

> Nie mam w domu żadnej tkaniny, która musi/chce być wygotowana-więc nie gotuję.

"Musi" to może żadna, ale ja lubię wygotowane ręczniki i pościel. Wszystkie.
          Natomiast skoro puszczasz puste pranie na 90 st. - to robisz gotowane "pranie bez prania".
          • b-b1 Re: paskudny zapach z pralki 13.07.17, 14:32
            ola_dom napisała:

> "Musi" to może żadna, ale ja lubię wygotowane ręczniki i pościel. Wszystkie.
            > Natomiast skoro puszczasz puste pranie na 90 st. - to robisz gotowane "pranie b
            > ez prania".
            >

W sumie masz rację-gotuję raz na dwa miesiące samą pralkę big_grin
    • zona_mi Re: paskudny zapach z pralki 13.07.17, 11:03
      Nie wiem, jak masz pralką, ja mam taką już wiekową, ale wciąż sprawną, w której istnieje coś, do sprawdzania poziomu wody w bębnie, taki przepływowy zbiorniczek (wiem, jak to brzmi dla fachowca...). I to, po latach, zaszło brudem, przy ostatnim przeglądzie okazało się, że właśnie stamtąd nie pachnie. Po wyczyszczeniu jest OK.
      • zona_mi Re: paskudny zapach z pralki 13.07.17, 11:03
        Nie wiem, jak masz pralką = jaką masz pralkę
    • lauren6 Re: paskudny zapach z pralki 13.07.17, 14:22
      Pralka śmierdzi, bo pierzesz w za niskich temperaturach. Od czasu do czasu upierz jakies sciery w 90 stopniach. Bez sypania jakiegoś syfu, ktory moze uszkodzić pralke.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka