zofijkamyjka 12.07.17, 20:25 zaradna ematka ma jakieś sprawdzone sposoby? filtr wyczyszczony.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mai-ra3 Re: paskudny zapach z pralki 12.07.17, 20:28 Wlac szkankę octu do bębna. Puścić puste pranie na 90 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
leokadia35 Re: paskudny zapach z pralki 12.07.17, 20:30 Ja bym dodała jeszcze sody Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: paskudny zapach z pralki 12.07.17, 20:40 leokadia35 napisał(a): > Ja bym dodała jeszcze sody dużo? bo to jakaś reakcja gwałtowna chyba zajdzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
leokadia35 Re: paskudny zapach z pralki 13.07.17, 10:59 Daje całą paczkę , o to chodzi żeby pieniło i buzowało Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: paskudny zapach z pralki 13.07.17, 11:01 Octu do bębna, a torebkę sody i torebkę kwasku cytrynowego - do szufladki. A przed wszystkim umyć szufladkę, ze szczególnym uwzględnieniem tej przegródki na płyn zmiękczający - bo tam się lęgnie zaraza. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennaburza1 Re: paskudny zapach z pralki 12.07.17, 20:38 moja kiedyś zaczęła śmierdzieć. wypróbowałam ocet, proszek do pieczenia, płyny do czyszczenia pralek, fachowca, domestos... a i tak jeśli stała ( oczywiście drzwi otwarte) dłużej niż dobę bez pracy - ze środka śmierdziało że fuj. pomogła... wyprowadzka. serio serio. w moim przypadku wina nie leżała w pralce a w rurach w starym bloku. a. czyściłam też gumowy kołnierz, zalewałam octem i wyłączałam program w pół biegu ( aby ten ocet dłużej pracował) itd. cuda robiłam. nic nie pomagało. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: paskudny zapach z pralki 12.07.17, 20:39 Kupuję "coś" do czyszczenia pralek-jest albo w płynie, albo w proszku-do nabycia w każdej drogerii. Stosuję mniej więcej raz na dwa miesiące na programie 90 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: paskudny zapach z pralki 13.07.17, 03:12 dr Beckmann do mycia pralek, cykl 90stp i pachnie nowa pralka Odpowiedz Link Zgłoś
1234wxyz Re: paskudny zapach z pralki 13.07.17, 13:44 No dobra. A co kiedy mam nowa pralke i ona wydziela paskudny zapach? Zwlaszcza od razu po praniu. Jakies rady? Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: paskudny zapach z pralki 13.07.17, 10:16 zofijkamyjka napisała: > zaradna ematka ma jakieś sprawdzone sposoby? > filtr wyczyszczony.... Regularne pranie z gotowaniem, mniej płynów do płukania. Zawsze się zastanawiam, SKĄD u ludzi wali pralka, skąd te reklamy na nie-śmierdzenie. Ale okazuje się, że mam prawo nie wiedzieć, bo pranie 90 stopnie robię średnio co 3-4 prania, a płynu używam tylko sporadycznie i bardzo niewiele. Aha - i jeszcze jedno ważne - pralka zawsze ma uchylone drzwiczki/klapę. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: paskudny zapach z pralki 13.07.17, 14:10 ola_dom napisała: > Zawsze się zastanawiam, SKĄD u ludzi wali pralka, skąd te reklamy na nie-śmierd > zenie. > Ale okazuje się, że mam prawo nie wiedzieć, bo pranie 90 stopnie robię średnio > co 3-4 prania, a płynu używam tylko sporadycznie i bardzo niewiele. > > Aha - i jeszcze jedno ważne - pralka zawsze ma uchylone drzwiczki/klapę. > Nie mam w domu żadnej tkaniny, która musi/chce być wygotowana-więc nie gotuję. I piorę rzeczy końskie/psie/kocie -stąd profilaktyka czyszczeniowa. NIGDY moja pralka nie okazała zapachem, że chce być czyszczona- a zanim pojawiły się odpowiednie środki puszczałam co jakiś czas pusty przelot z proszkiem na 90 stopni. Drzwi mam zawsze otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: paskudny zapach z pralki 13.07.17, 14:16 b-b1 napisała: > Nie mam w domu żadnej tkaniny, która musi/chce być wygotowana-więc nie gotuję. "Musi" to może żadna, ale ja lubię wygotowane ręczniki i pościel. Wszystkie. Natomiast skoro puszczasz puste pranie na 90 st. - to robisz gotowane "pranie bez prania". Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: paskudny zapach z pralki 13.07.17, 14:32 ola_dom napisała: > "Musi" to może żadna, ale ja lubię wygotowane ręczniki i pościel. Wszystkie. > Natomiast skoro puszczasz puste pranie na 90 st. - to robisz gotowane "pranie b > ez prania". > W sumie masz rację-gotuję raz na dwa miesiące samą pralkę Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: paskudny zapach z pralki 13.07.17, 11:03 Nie wiem, jak masz pralką, ja mam taką już wiekową, ale wciąż sprawną, w której istnieje coś, do sprawdzania poziomu wody w bębnie, taki przepływowy zbiorniczek (wiem, jak to brzmi dla fachowca...). I to, po latach, zaszło brudem, przy ostatnim przeglądzie okazało się, że właśnie stamtąd nie pachnie. Po wyczyszczeniu jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: paskudny zapach z pralki 13.07.17, 11:03 Nie wiem, jak masz pralką = jaką masz pralkę Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: paskudny zapach z pralki 13.07.17, 14:22 Pralka śmierdzi, bo pierzesz w za niskich temperaturach. Od czasu do czasu upierz jakies sciery w 90 stopniach. Bez sypania jakiegoś syfu, ktory moze uszkodzić pralke. Odpowiedz Link Zgłoś