Dodaj do ulubionych

Karyntia 2018

15.07.17, 17:50
Zaczynam pomału się zastanawiać nad urlopem w 2018.
Coraz częściej pada hasło Karyntia. Czy, któraś z Was tam była? Jakie wrażenia?
Można wyskoczyć do SŁowenii czy Włoszech? Jaki poziom cen?
Obserwuj wątek
    • jusytka Re: Karyntia 2018 19.08.17, 09:28
      Niedawno wróciłam z Karyntii południowego regionu Austrii i jestem zachwycona. Ciepło, słonecznie ale nie upalnie, Karyntia słynie z najcieplejszych w Europie jezior o jakości wody pitnej! Są więc bardzo czyste przejrzyste o pięknym turkusowym kolorze i widokiem na Alpy wokół! Jest to również najcieplejszy i najbardziej słoneczny region Austrii. Jest tam też co zwiedzać a dla dzieci to już raj Przydaje się letnia karta dzięki której niemal wszystkie atrakcje łącznie z wyciągami mamy gratis. Pobyt w Karyntii podzieliłam na dwie części, ciepłe turkusowe jeziora na południu, przy słoweńskiej granicy oraz najwyższe szczyty Austrii na płn-zach regionu, czyli okolice Wysokich Taurów z najwyższym w Austrii Grossglocknerem w pobliżu. Jak najbardziej można wyskoczyć na stronę włoską lub słoweńską.... Poziom cen? Zależy co, benzyna niemal taka jak w Polsce, noclegi nieco droższe niż u nas, ale tańsze niż porównywalny standard w Niemczech, restauracje i ceny w sklepach nieco droższe niż w Niemczech, dlatego najlepiej wykupić pensjonat lub hotel z wyżywieniem HB (najtaniej i największy wybór na niemieckich porównywarkach ofert turystycznych) Dzięki letniej karcie rabatowej www.kaerntencard.at/en/tourist-destinations/ na miejscu wydaje się już bardzo mało, bo ta karta oznacza gratisowy wstęp niemal do wszystkich atrakcji w regionie łącznie z wyciągami na lodowce.
      • mamalgosia Re: Karyntia 2018 19.08.17, 14:20
        A jak Grossglockner, to Hochalpenstrasse! Dla mnie to jedno z najpiękniejszych miejsc, jakie w życiu widziałam
        • jusytka Re: Karyntia 2018 19.08.17, 21:25
          No i niezwykły lodowiec Pasterze. Fakt, ta droga widokowa jest chyba najpiękniejsza w Alpach!
    • hemp_plant Re: Karyntia 2018 19.08.17, 09:31
      Też się chyba zdecyduje.
      • jusytka Re: Karyntia 2018 19.08.17, 09:46
        https://bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/02/20/24/01f914701a.jpg
        • jusytka Re: Karyntia 2018 19.08.17, 09:56
          Powyżej jeziorko Klopeiner See, woda latem nagrzewa się w nim do 26 stopni! Poniżej równie cieple i krystalicznie czyste jezioro Wörthersee. Zdjęcie zrobiłam z tarasu widokowego wieży Pyramidenkogel, która sama w sobie jest dużą atrakcją. Można z niej zjechać na trzy sposoby, szklaną windą, na linie oraz na najdłuższej w Europie ślizgawce!
          • jusytka Re: Karyntia 2018 19.08.17, 10:00
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/ri/ij/choi/yc29kPMTAqEhfUbG4B.jpg
        • agiq Re: Karyntia 2018 19.08.17, 09:57
          Za dużo pisania więc wkleję moją opinię:
          www.dzieckowpodrozy.pl/karyntia-austria-atrakcje-dla-dzieci-opinie/
    • heca7 Re: Karyntia 2018 19.08.17, 10:21
      Warto! Karyntia jest ciepła, zielona i piękna smile spokojnie można wyskoczyć do Słowenii, choćby do Bledu. Jeśli macie w planie zwiedzanie a na pewno tak kupcie karte karyncka. Idź po prostu na forum o Austrii tam dowiesz się wszystkiego.
      Jak na razie z krajów w tym regionie najbardziej kocham Slowenie a mój mąż właśnie Austrię. Nawet specjalne drewno na nową wiate samochodową ściągnął z Austrii.
      • jusytka Re: Karyntia 2018 19.08.17, 10:28
        Nie zgadzam się z Agiq, która uważa, że pogoda jest podobna jak u nas. Jak byłam w regionie Wysokich Taurów to faktycznie na tej wysokości było chłodno, a na lodowcach bawiliśmy się śniegiem, jednak na południu regionu przy słoweńskiej granicy jest zdecydowanie cieplej i słoneczniej, podobnie jak w Słowenii i w płn Włoszech.
        • milka_milka Re: Karyntia 2018 19.08.17, 10:30
          Nieee, Austria to jednak tylko zimą. wink
          • jusytka Re: Karyntia 2018 19.08.17, 11:17
            Austria latem jest równie atrakcyjna, za to nie ma wtedy tłumów, ale są letnie karty rabatowe, dzięki którym relacja kosztów do tego co dostajemy w zamian jest niezwykle korzystna. Właśnie dlatego, że Austriacy zarabiają głównie zimą. Zimą za to lubię latać na wyspy, które są wtedy puste, tanie i idealne dla aktywnego turysty. (rower, trekking po górach, zwiedzanie). No ale mnie i moją rodzinę leżenie na plaży nie rajcuje....
            • milka_milka Re: Karyntia 2018 19.08.17, 14:00
              A zimą się w Austrii na plaż leży? Trudno o aktywniejszy urlop niż narciarski. smile
              Poza tym, gdzie napisałam, że jeżdżę latem wyłącznie leżeć na plaży?
              • jusytka Re: Karyntia 2018 19.08.17, 14:03
                Napisałaś ze Austria latem nie, mimo ze jak mniemam nie bylas tam latem nawet.
                • jusytka Re: Karyntia 2018 19.08.17, 14:05
                  Pisslam o plaży w kontekście lata i wydaje się to oczywiste
                • milka_milka Re: Karyntia 2018 19.08.17, 15:34
                  Byłam. Bywam w Austrii jakieś 4-5 razy w roku od wielu lat, w różnych miesiącach i w różnych landach, czasem dłużej, czasem krócej. A moja wypowiedź była żartobliwa, ale cóż, nie każdy ma poczucie humoru.
            • mamalgosia Re: Karyntia 2018 19.08.17, 14:16
              O, właśnie, jusytka - te karty są super. Ja się aż zdziwiłam, jak bardzo są korzystne. Nam praktycznie się zwróciły po dwóch dniach, a byliśmy 8.
              • jusytka Re: Karyntia 2018 19.08.17, 15:17
                Tak, szczególnie że w niektórych hotelach można je dostać gratis. Karyntiacard obowiązuje w całym landzie, który jest dość duży By kartę lepiej wykorzystać a region lepiej poznać warto zrobić tak jak ja podzielić pobyt na dwa różne miejsca. 4 dni spędziłam w Mallnitz w Wysokich Taurach a 4 na poludniu tam gdzie byly te slynne cieple jeziorka.
        • agiq Re: Karyntia 2018 19.08.17, 10:40
          Wiadomo, statystycznie i ogólnie cieplej, ja się może zasugerowałam naszymi wakacjami gdzie akurat chłodno było, więc w sumie tak jak u nas- jak ktoś odwiedzi Polskę na dwa tygodnie to może albo paść z upałów albo złapać katar przy 13 stopniach wink))
          Chętnie bym pozwiedzała częściej i więcej Austrię ale czasem trzeba też ustąpić innym czlonkom rodziny i jechac nad morze wink
        • heca7 Re: Karyntia 2018 19.08.17, 10:43
          Są duże różnice temperatur. W maju tego samego dnia mieliśmy na sobie kurtki puchowe (takie dość cienkie) i krótki rękaw. Wszystko zależy od miejsca i wysokości.
          To samo latem w okolicy Bischofshofen koło lodowca Gross... było zimno, na dole piękne słońce i ludzie w jeziorach. Jak dla mnie cieplej niż w Polsce. Ale to wysokie góry i pogoda potrafi szybko się zmienić.
    • mamalgosia Re: Karyntia 2018 19.08.17, 10:45
      Polecam. Tereny piękne, jest gdzie pochodzic (w sensie turystyki gorskiej). My akurat trafiliśmy na zbyt upalna pogodę (mieszkańcy mówili, że normalnie to nigdy tak nie jest), ale i tak na pewnych wysokosciach było rzesko.
      Drugi raz to ni
      • jusytka Re: Karyntia 2018 19.08.17, 11:09
        Otóż to, jak trafisz na upał w dolinie i ci to przeszkadza, to zawsze możesz jednym z licznych wyciągów wjechać do góry i już jest rześko i przyjemnie! Jednak my w Karyntii taki upalny dzień spędziliśmy na rowerach pomiędzy jeziorkami, które są niezwykłe, a więc aktywność fizyczną łączysz z kąpielą. Jeziorka w Karyntii są tak czyste i urokliwe jak u nas w Tatrach, ale są cieplejsze niż Śródziemne! Temperatura wody może latem dojść nawet do 28 stopni, mówię o tych na południu regionu oczywiście. Kiedyś wjechałam na lodowiec w pełnym słońcu i przy niskiej wilgotności powietrza nogi mieliśmy po kolona w śniegu, a u góry koszulki z krótkim rękawem!
        • jusytka Re: Karyntia 2018 19.08.17, 11:25
          Naszym znajomym, którzy z nami pojechali, a byli w Alpach pierwszy raz doradzałam, by wzięli sportowe i turystyczne ciuchy na 4 pory roku, bo faktycznie trzeba być przygotowanym na lato i na zimę i to w ciągu jednego dnia czasem. Niezależnie od wysokości i temperatury trzeba uważać na słońce, bywa zdradliwe, bo nie czuć jak agresywnie operuje i nietrudno o oparzenia...
          • 1unia4 Re: Karyntia 2018 19.08.17, 14:13
            A które jeziora polecasz-czy nie ma to wiekszego znaczenia?
            Najbardziej byłabym zadowolona ,gdybym mogła połaczyc czystosc jeziora z jego jak najwyzsza temperatura.
            Nigdy nie bylismy w tym rejonie,a jestem b.zainteresowana.Podpowiedz-gdzie konkretnie mozna sie zatrzymać ?
            Chcielibysmy również podjechać na Słowenie i może do Wenecji.
            • jusytka Re: Karyntia 2018 19.08.17, 15:24
              Te ktore ja widzialam wszysrkie byly cieple i czyste ale mówię o tych na poludniu Weissensee bardziej na północy bylo tez czyste ale juz chlodniejsze. Za najcieplejsze uchodzi Klopeinersee to z mojego zdjecia wyżej, więc może tam? Warto pojeździć tam na rowerach tak jak my to zrobiliśmy
        • mamalgosia Re: Karyntia 2018 19.08.17, 14:14
          To w ogóle takie rozleglejsze Tatry i - co dla mnie chyba najważniejsze - nie ma tłumów ludzi
          • jusytka Re: Karyntia 2018 19.08.17, 15:28
            Tak i nieco wyższe jednak, bo w Tatrach nie ma lodowców. W Alpach faktycznie latem pusto, nie ma kolejek do licznych i darmowych na kartę wyciągów. No i w przeciwieństwie do Tatr na ogol nie placi się za pparkingi czy toalety No i jest zdecydowanie więcej atrakcji dla dzieci.
            • heca7 Re: Karyntia 2018 19.08.17, 21:08
              Byle tylko nie w weekend majowy wink wpada się wtedy w czarna dziure miedzy sezonami. Remonty, konserwacje itd. Niby pusto ale wiele atrakcji pozamykane.
              • dorek3 Re: Karyntia 2018 19.08.17, 21:19
                Możesz mieć rację. A właśnie pomyślałam o majówce w przyszłym roku uncertain
              • jusytka Re: Karyntia 2018 19.08.17, 21:20
                No tak, maj to już nie sezon na narty, a jeszcze nie letni sezon wakacyjny, więc pewnie dlatego robią te remonty, bo mają wtedy najmniej turystów, choć pewnie same Alpy w maju też mają swój urok...
                • milka_milka Re: Karyntia 2018 19.08.17, 21:31
                  Zależy gdzie. W tym roku na Tuxach można było normalnie jeździć w maju. Bez kolejek i tłoku.
                  • jusytka Re: Karyntia 2018 19.08.17, 21:42
                    Na wielu lodowcach można jeździć nawet w środku lata, jednak nie jest to sezon narciarski.
                    • milka_milka Re: Karyntia 2018 19.08.17, 22:18
                      Pewnie, że tradycyjnie nie. Ale wiele osób jeździ z Polski właśnie na długi weekend majowy na narty do Austrii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka