Dodaj do ulubionych

Veto Prezydenta

24.07.17, 10:14
A juz stracilam nadzieje...
Obserwuj wątek
    • dzikka Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:16
      Jestem w szoku!!!!! Po prostu nie wierze. To tylko dobitnie świadczy o tym jaki to był bubel. Nawet AD nie mógł do tego przyłożyć ręki.
      • nathasha Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:16
        Ale co mowi?? Veto, co to oznacza?
        • dzikka Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:17
          Ze nie podpisze ustawy o KRS i SN
        • triss_merigold6 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:18
          To znaczy, że żeby odrzucić weto PiS musi zebrać 3/5 głosów.
        • zawsze-w-drodze Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:18
          Aby odrzucić veto prezydenta potrzeba 3/5 głosów przy obecności połowy poslow.
          • nathasha Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:19
            A tyle nie maja. Bo raczej ich kukiz nie poprze
            • edelstein Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:24
              Przypominam ci,ze juz raz glosowali nieobecni.
              • nathasha Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:26
                Ale to byli ich nieobecni. Teraz trzeba trzymac kciuki za kukiza
                • edelstein Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:30
                  Koperty beda b.grube, paru Kukizowvoe pojedzie na wakacje.PiS nie odwiesi na kolek ustawy,ktora gwarantuje mu dyktature.
            • zawsze-w-drodze Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:30
              Nie maja. tongue_out
      • princesswhitewolf Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:17
        Moze on ma rozum i wreszcie przestanie byc psem Kaczynskiego
      • anetapzn3 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:34
        dzikka napisała:

> Jestem w szoku!!!!! Po prostu nie wierze.
        Dokładnie i doszukuję sie drugiego dna jakiegoś.
        • gama2003 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:47
          Też nie ufam. Na zaufanie trzeba sobie zasłużyć.
          Pożyjemy, zobaczymy.
          • lellapolella Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:07
            Ja także mu nie ufam. Wietrzę tu drugie dno albo i trzecie. Zobaczymy.
      • morekac Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:50
        Też jestem w szoku.
        Goguś już jest? To zanim przyjdzie i to napisze,będę pierwsza:
        Szczęść Boże, panie prezydencie.
        • la_mujer75 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:14
          smile
    • zawsze-w-drodze Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:17
      Mówiłam ze sie urwał ze smyczy. Teraz go zabiją.
      • lauren6 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:21
        W tym całe sedno, że gie mu mogą zrobić.
        • melancho_lia Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:23
          A co za problem skrócić mu kadencję ustawą?
          wink
          • anorektycznazdzira Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:19
            Ale niech to zrobią!
            Zobaczycie taką wojnę wewnętrzną wielbicieli i wyzanwców Pis, jakiej świat nie widział big_grin
            • przeciwcialo Re: Veto Prezydenta 25.07.17, 16:29
              Prezydent duzo po Polsce podróżuje. Ja na jego miejscu bym sie nie ruszała.
        • dyzurny_troll_forum Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:25
          lauren6 napisała:

> W tym całe sedno, że gie mu mogą zrobić.

Też tak kiedyś naiwnie myślałem jak Ty, że nieodwoływany (przez prezesa), że dożywotnia ochrona i emeryturka, że nie potrzebuje do drugiej kadencji poparcia prezesa, ale wygląda na to, że potężne haki trzyma na niego naczelnik (być może nie do końca legalne działania w kancelarii prezydenta Lecha wobec SKOKów)
          • lauren6 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:30
            Komu zaufa społeczeństwo? Kaczyńskiemu czy owocowi błogosławionego łona?
            • lea.letizia Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:44
              Żadnemu, owoc blogoslawionego lona to produkt PR, sztucznie wykreowany, wiec mozna odwrocic proces.
              Tez mi sie wydaje ze sa na niego haki z czasow pracy z PLK, ale tych JK moze nie wykorzystac ze zrozumialych wzgledow
              • dyzurny_troll_forum Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 13:48
                lea.letizia napisał(a):

> Tez mi sie wydaje ze sa na niego haki z czasow pracy z PLK, ale tych JK moze ni
                > e wykorzystac ze zrozumialych wzgledow

Oczywistym jest, że wypuszczenie tego by było jak atak nuklearny - uderzy po wszystkich w koło, być może nawet dalej niż sięgają struktury PiS. I dlatego będzie użyte jako broń ostateczna, jak tylko naczelnik osiągnie stan wrzenia.
      • claudel6 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:31
        big_grin
    • dyzurny_troll_forum Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:18
      princesswhitewolf napisała:

> A juz stracilam nadzieje...

Nie może być?!?! Adrian wstaje z kolan?!
    • lauren6 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:20
      U mnie nadzieja odżyła po wczorajszym wywiadzie z Dornem. Z resztą dzisiejszy Newsweek to potwierdza: PAD idzie na wojne z kaczorem, liczy na osłabienie PIS, które bedzie zmuszone do koalicji z Kukizem. W takiej sytuacji będzie mógł rozgrywać obie te partie z pozycji dobrego, godzącego wujka i tym samym zbuduje sobie poparcie społeczne na 2ga kadencję.
      • princesswhitewolf Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:29
        ale czy naprawde musi odbywac sie to tak dramatycznie? Ogladalnosc tureskich seriali spadla bo tyle emocji w kanalach wiadomosci
        • lauren6 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:32
          Jak tu zostać bohaterem narodowym bez dramy? Tylko białego konia i szabli mu brak.
          • princesswhitewolf Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:35
            no mial wybor zostac Poniatowskim albo dac sobie szanse na drugie wybory... wybral to drugie
          • mamusia1999 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:26
            Szczególnie, że cholera wakat jest.
            I ja się dopisuję do sceptyków. To dopiero otwarcie tej rozgrywki.
      • princesswhitewolf Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:11
        a jeszcze dodam ze od tygodnia jest inny sztab doradcow prezydenta i jest tam w nim...sienkiewicz...
        • joa66 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:15
          To tez jest ważne.
      • dorek3 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:13
        Trafiłam też na dość trafny komentarz, że przyrównanie Ziobry do PRLowskiej prokuratury Generalnej to wypowiedzenie mu wojny . Jeśli się sami pozabijają to faktycznie będzie najlepsze co może się zdarzyć.
    • lady-z-gaga Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:21
      Niech mnie ktoś uszczypnie.... big_grin
    • edelstein Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:22
      PiS go przeglosuje, nawet jak nie bedzie tylu glosow to oni juz te glosy zdobeda.
      • morekac Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 14:27
        >PiS go przeglosuje, nawet jak nie bedzie tylu glosow to oni juz te glosy zdobeda.
        Kukiz już się łasi do prezydenta.
        A co do PiSu - może być tak, jak z samotnym protestującymi w mniejszych miastach - jeden się odważył, reszta dołączy do zdradzieckich mord, pardon do frakcji prezydenckiej.
        • pade Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 16:13
          Kukiz uważa, że to JEGO zwycięstwo. Już zapomniał jak jego "partia" głosowała?
          • anorektycznazdzira Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 21:28
            Wszyscy go wyśmiali smile
    • zle_emocje Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:23
      Pierwszy dzień prezydentury Andrzeja Dudy smile
      • tt-tka Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:27
        Eee, podejrzewam, ze bedzie tak samo jak z aborcja bylo - wielki szum na 100%, protesty, ustepstwo na 20%, a 80% przejdzie i zostanie wdrozone. I to sie nazwie kompromisem.
      • edelstein Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:27
        Wasza wiara wielka jest.To bylo jedyne wyjscie, by ulagodzic ludzi.Teraz albo veto prezydenta zostanie przez PiS obalone albo po prostu zrobia mini popraeki i przepchna noca.
        • anetapzn3 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:36
          edelstein napisała:

> Wasza wiara wielka jest.
          Kochana, moja nie. Ja doszukuję sie drugiego dna, podstepu.

zrobia mini popraeki i
          > przepchna noca.
          >
          Dokładnie tak.
          • nathasha Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:40
            Nawet jesli, lud jest czujny. A na jesieni bedzie wiecej ludzi. Unia tez nie spi. No miejmy nadzieje ze w pisie zaczeli wlasnie walke o schede
        • zle_emocje Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:47
          > albo po prostu zrobia mini poprawki i przepchna noca.

Co do tego nie mam cienia złudzeń. Ale nie wierzę, że decyzja Dudy była od początku ustawiona, że chodziło o efekt klasycznej huśtawki emocjonalnej. Duda był bardzo zdenerwowany, zarówno przed tym wystąpieniem, jak i przed poprzednim, głos mu drżał, strzelał mimowolne, nerwowe uśmiechy.
          • dyzurny_troll_forum Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:56
            zle_emocje napisał(a):

> > albo po prostu zrobia mini poprawki i przepchna noca.
            >
            > Co do tego nie mam cienia złudzeń. Ale nie wierzę, że decyzja Dudy była od pocz
            > ątku ustawiona,

Też nie wierzę w ustawkę. Gdyby to była ustawka to strasznie niszczy ich żelazny elektorat, który skołowany nie wie co myśleć. I kto jest dobry a kto zły? Wystarczy poczytać komcie na niezależnej i zobaczyć jaki jest popłoch.
            • asia_i_p Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:16
              Nie ustawka, wojna Duda - Ziobro. Mąż trochę wczoraj poszperał w Internecie i to nie jest nowa wojna, panowie za sobą nie przepadali od zawsze.

Czekam na głos Jarosława, będzie, będzie się działo.
              • anetapzn3 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:21
                asia_i_p napisała:

> Czekam na głos Jarosława, będzie, będzie się działo.
                >
                Myślisz, ze Jarosław nie dostal jeszcze apopleksji? big_grin
                • dorek3 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:22
                  Mógł jeszcze nie wstać big_grin
                  • asia_i_p Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:26
                    Jak wstanie, to po pierwsze łeb ukręci temu, kto wysłał do Senatu złą ustawę (to mogło jakoś tam wpłynąć na decyzję Dudy), potem odda się długim fantazjom, co zrobi z Dudą, jak go wreszcie dorwie, a na koniec wyjdzie i dusząc się żółcią, publicznie pochwali Dudę i zbluzga Tuska (w jakiś sposób się okaże, że te ustawy były idealne, ale nagle wyskoczyły im jakieś błędy, będące winą Tuska - nie wiem jak, ale prezes da radę).
                    Ciekawe tylko, czy utrzyma rolę. smile
                    • anetapzn3 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:30
                      a w nocy, żeby sobie w końcu ulżyć, kogoś wychłoszcze np. panią z broszką big_grin
                  • sanrio Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 14:34
                    przecież oni to wspólnie ustalili dziewczyny.
                    • morekac Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 14:52
                      Właśnie widać po nerwowych działaniach, jak ustalili.
              • princesswhitewolf Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:33
                dokladnie jak wyzej napisala lauren Duda dba o swoja nastepna kadencje
        • asia_i_p Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:01
          No ale poprawionej już nie będzie musiał podpisać? Znowu się zrobi protesty.
    • gris_gris Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:24
      A ja żałuje. Bo mu nie wierze! Albo jest to ukartowane, albo sobie myśli ta żałosna z
      Marionetka, ze sie wybije na niepodległość. Te kłamstwa, które teraz wygłasza... słabo mi, jak to czytam.

Wolałabym, zeby podpisał, ignorując naciski polskie i międzynarodowe, i zeby sytuacja była jasna i doprowadziła do obalenia tego rzadu. Bo tak, to zakładam sie, ze i tak te ustawy PiS przepchnie, teraz lub trochę pózniej, a w świat pójdzie wiadomość, jaki to nasz prezydent dzielny i niezależny.

Weźcie tez pod uwagę, ze ustawy o sadach powszechnych nie ma zamiaru wetować. Czyżby ta juz była dobra i konstytucyjna?
      • mondovi Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:37
        Zgadzam się.
      • asia_i_p Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:18
        Obalenia jak - siłą? Po tym by zostało tak podzielone społeczeństwo, że lata by się to leczyło. Nie trzeba nam wojny między zwolennikami i przeciwnikami PiSu. Trzeba nam wojny wewnątrz PiSu i chyba (oby, oby, oby) właśnie mamy.
        • anorektycznazdzira Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 12:10
          podpisuję się
      • jaulfa Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 12:04
        obalenie rządu mogłoby doprowadzić do stanu wyjątkowego.... a to nie jest dobra droga.
      • forumologin Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 13:47
        swiete slowa Gris Gris!
    • morgen_stern Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:24
      Chłop mówi, że pokombinują, zrobią kosmetyczne poprawki i znów to przepchną, a to tylko dla uspokojenia nastrojów.
    • nickbezznaczenia Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:25
      Ale jednej ustawy nie zawetował.
    • lady-z-gaga Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:28
      Przez sekundę zastanawiałam sie, czy isc ma dzisiejsxą demonstrację, czy jest potrzebna. Jednak przeczytałam komentarze w wydarzeniu na FB i postanowilam tam byc. Wyglada na to, że będą podziękowania dla prezydenta. Dobry boże, aplauz ludu dla Dudy za zerwanie się ze smyczy.... czy może byc cos, co bardziej wkurzy kaczego dyktatora? big_grin
      • anorektycznazdzira Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:45
        racjasmile
    • gris_gris Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:29
      Weźcie sie ogarnijcie! Przecież to jest ustawka, chodzi o stworzenie pozorów pluralizmu na prawej stronie. Stworzy sie umiarkowane pisowskie środowisko wokół Dudy, i będzie jak w Rosji, koncesjonowana opozycja (bo ta teraz jest przecież nielegalna).
      • kura17 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:31
        > Weźcie sie ogarnijcie! Przecież to jest ustawka, chodzi o stworzenie pozorów
        > pluralizmu na prawej stronie.

moja siostra mowi to samo sad
        ja nie wiem, co myslec, chce miec nadzieje ...
      • lady-z-gaga Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:37
        Skoro jestes tak dobrze poinformowana, mogłas juz dawno napisac, że PAD zawetujewink
        • gris_gris Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:52
          Ja nie jestem lepiej poinformowana, niż ktokolwiek z Was. Czytam, myśle i dyskutuje, i wyciągam wnioski.
      • anorektycznazdzira Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:48
        Opozycja kontrolowana powstanie, jeśli ludzie za nią pójdą. W Rosji jest, bo jest tylu obywateli zadowolonych z takiej opozycji.
        Jeśli więc będzie tak samo w PL, to będzie tylko znak, że polskie społeczeństwo nie dorosło do demokracji.
        Taki test.
        Plany Naczelnika to jedno a rzeczywistość, to drugie. Polska to JESZCZE nie Rosja.
      • black-cat Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 15:47
        Też sądziłam, że to ustawka. Ale gdy zobaczyłam zapienionego prezesa podążającego na pilne spotkanie pis zaczęłam mieć wątpliwości.
        • nathasha Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 15:57
          No wlasnie! I pilne narady i broszka wydelegowana na spotkanie z adrianem... jak beda relacjonowac jakas konferencje poogladajcie jaka mowe ciala ma wierchuszka
    • lodomeria Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:30
      No to mamy nowego męża stanu...
      • 1elka26 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:31
        alez te lemingi są żałosne, ciekawe kiedy zaczniecie chociaz odrobinę mysleć? - zapytam się zlosliwie?
        • nathasha Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:39
          Haha, tisz, macie presydenta zdradziecka morde, kanalie, oplacanego przez sorosa, jak sie czujesz?
        • labianka Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:41
          Elka, do nogi, idziemy na spacer! Niech żyje Zofia!!!!
          • 1elka26 [...] 24.07.17, 10:48
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • labianka Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:51
              Kochana, kot jest kotem i ma swoje IQ a Zofia jest Zofią i tak będzie do końca świata!
        • natalia.nat Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:20
          Kosz. Zero jakiejkolwiek treści, tylko obraźliwe słowa.
          • 1elka26 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:41
            Aha - czyli jak rozumiem post na ktory odpowiedzialam o tresci: "Elka, do nogi, idziemy na spacer! Niech żyje Zofia!!!! " - był pelny tresci i jak najbardziej merytoryczny, a co za tym idzie może sobie spokojnie wisieć? - gratuluję.
            Oczywiście - gratuluję moderacji.
            Natomiast jeżeli chodzi o meritum. Owszem - przykro, że troche sodów uderzyła prezydentowi do głowy i spodobały mu sie salony, ale czasem żeby zwyciężyć trzeba także zrobic krok w tył.
            Była szansa na chirurgiczne wycięcie wrzodów, trudno stało się, teraz trzeba powtórzyć operację, tylko bardziej precyzyjnie.
            • nathasha Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 12:27
              Nie prezydent tiszulku ale zdradziecka morda. Ejze, nieladnie tak nagle zapominac jezyka polskiego
            • natalia.nat Re: Veto Prezydenta 25.07.17, 00:17
              Po pierwsze ja nie napisałam, że tamten post był merytoryczny, napisałam, że twój był obraźliwy i nie zawierał żadnej treści. I klikam nie tylko na twoje posty, jakbyś chciała wiedzieć.
              Po drugie prezydent jest przede wszystkim strażnikiem konstytucji a nie zakładnikiem jakiejkolwiek partii. Zawetowanie ustaw niezgodnych z konstytucją jest jego psim obowiązkiem. Pełni ważną funkcje i ciąży na nim duża odpowiedzialność. To nie tobie i innym wyborcom PiSu grozi Trybunał Stanu. A wrzody możecie sobie wycinać, ale najpierw zmieńcie sobie konstytucję.
    • labianka Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:31
      No historia się dzieje!
      Przekonała go Pani Zofia. Zofia. Nic dziwnego. Zofia!
      "Bardzo wiele osób do mnie dzwoniło". Angela?
      A Agata tłumaczyła? Dzięki Agata! Agata ma córkę jak my smile
      Dużo Dziewczyn? Nie! Dużo Nas!
      Oczywiście to tylko mały kroczek, spokojnie, będziemy jeszcze do tyłu i do przodu, ale dziś jest ok!
    • kawka74 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:32
      Bardzo pięknie to wygląda, zbyt pięknie.
    • jaulfa Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:33
      Obudziłam się, przeczytałam i... myślałam, że dalej śpię. Moja wiara w ludzi, w ludzki rozsądek i przyzwoitość wzrasta.
      Bałam się, że pójdzie na łatwiznę i odda sprawę do taką tu taka niespodzianka.
      W szoku jestem.
      • jaulfa Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:36
        Do Trybunału Konstytucyjnego miało być
      • anetapzn3 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:42
        jaulfa napisał(a):

> Obudziłam się, przeczytałam i... myślałam, że dalej śpię. Moja wiara w ludzi, w
        > ludzki rozsądek i przyzwoitość wzrasta.
        > Bałam się, że pójdzie na łatwiznę i odda sprawę do taką tu taka niespodzianka.
        > W szoku jestem.

A ja jestem w szoku, ze tyle osób sie łapie na to. Przecież to ustawka zwykła.
        • labianka Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:47
          Nie wydaje mi się, że to ustawka. Zrozumiał, że może odejść w niebyt przez zakończenie jego kadencji tak, jak zamierzano zakończyć kadencję prof. Gersdorf.
          • anetapzn3 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:51
            Taa jasne zrozumiał sad
            • labianka Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:59
              Zrozumiał albo nie, ale nogę z gazu zdjął, tym większe prawdopodobieństwo, że nie wylądujemy w rowie albo rozbijemy się na drzewie od razu. Nie wiemy, co zrobi jutro i co zrobią inni wokół niego. Na razie zdrowo przyhamował - to dobrze.
          • lauren6 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:54
            Mnie się wydaje, że przełom nastąpił kilka miesięcy temu, gdy w ramach rocznicy komentatorzy oceniali prezydenturę Dudy. Chyba wszyscy byli zgodni: najsłabszy prezydent ever. Długopis, marionetka, bez własnego zdania. Przecież PAD siedzi na portalach społecznościowych, czyta to wszystko. To nie jest facet bez ambicji, takie słowa musiały w niego trafiać.

Skoro od tygodni przeprowadzał czystki kadrowe w kancelarii to wiadomo, że po coś to robił. Nie wierzę, że nagle zapałał miłoscią do demokracji i opozycji. Myślę, że robi to co dla niego w tej chwili jest najbezpieczniejsze i może zapewnić reelekcję: czyli odcięcie się od najgłupszych pomysłów z Nowogrodzkiej.
            • anorektycznazdzira Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:25
              Dokładnie.
              Zwracam tez uwagę, że jest to jedyny polityk pisowski, któremu NIE PRZESZŁO PRZEZ GARDŁO, że Ucho Prezesa to taki zabawny kabarecik i śmiech to zdrowie.
              Taki był przekaz dnia rozesłany w SMSach w pisie, każdy to mówił, że ogląda i też się śmieje. On jeden nie potrafił ukryć autentycznej wściekłości i urazy, to było bardzo widoczne.
        • jaulfa Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:50
          Mam nadzieję, że nie. Mam nadzieję, że w końcu choć trochę się usamodzielni. Mam nadzieję, że nie znajdą się tacy posłowie, którzy poprą PiS żeby odrzucić veto.
          I mam nadzieję, że nowa ustawa (bo pewnie będzie, szara eminencja nie odpuści) będzie zgodna z konstytucją, i nie będzie przepychana w nocy, na chybcika.
          • gris_gris Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:53
            No proszę cie...
            • nathasha Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 12:30
              Gris, nie zapominaj skad jest prezydent i co Znak natychmiast zrobil z Gowinem.
              • gris_gris Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 12:32
                No i? Juz spalil za soba mosty. Myslisz, ze ma nadzieje, ze mu sie grzechy odpusci?
                • nathasha Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 12:49
                  Mysle ze po to bylo spotkanie z romaszewska. On wierzy ze nie spalil i ma szanse ze nie, moze taki sygnal wyszedl ze srodowiska... nie wiem i absolutnie nie ufam w 100% ze to bylo zaplanowane
                  • nathasha Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 12:50
                    *Ze to nie bylo zaplanowane
          • jaulfa Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 12:00
            no co, tylko nadzieja na przyzwoitość pozostała. Ewentualnie wiara, że strach przed "spacerowiczami" zwycięży albo przynajmniej przystopuje zapędy dyktatorskie.
            Mnie najbardziej martwi, że i tak sporo ludzi deklaruje, że na wybory nie pójdzie.... pójdą wyznawcy... a wtedy nic się nie zmieni.
            Cieszy mnie, że tyle osób wychodzi pokojowo na ulice. Chciałabym, żeby nie musieli wychodzić.... żeby elyty stały się elitami, robiły to co do nich należy w sposób rozsądny, przemyślany, z wizją na kilkanaście lat do przodu, nie myślały tylko o własnym stołku i poczuciu władzy
        • anorektycznazdzira Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:22
          Dziewczyny, za tę ustawę byłby kiedyś trybunał stanu, choćby nie wiem jaką bufonadę odstawiali politycy, to oni to wiedzą, AD też wie.
          Myślę, że szeregowy poseł przekroczył psychologiczną barierę AD, w co AD jeszcze dla szeregowego posła dałby się umoczyć.
    • joa66 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:42
      Nie uwierzę dopóki to się nie stanie. Nie chcę się dac nabrać kolejny raz.

Jeżeli naprawdę zawetuje, to już małe znaczenie ma czy PiS zbierze 3/5 czy nie , bo to oznacza rozłam w partii.
      • labianka Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:45
        Dokładnie, małymi kroczkami... żadnej rewolucji nie chcemy!
    • stacie_o Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:46
      Nie wierzę mu ani trochę.
      Przepchną ustawę z jakimiś kosmetycznymi poprawkami.
      • anetapzn3 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:52
        stacie_o napisała:

> Nie wierzę mu ani trochę.
        > Przepchną ustawę z jakimiś kosmetycznymi poprawkami.
        >
        >
        Niestety, ale sądzę, jak ty. Chciałabym sie mylić.
        • verdana Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:56
          Przepchną czy nie - posłowie PiS-u już wiedza, ze jedność partii się skończyła. To jest w tym wszystkim najwazniejsze
          • anorektycznazdzira Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:01
            dokładniesmile
            • lady-z-gaga Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:12
              Otóź to. Bez sensu jest w tej sytuacji czarno białe widzenie rzeczywistosci- albo ustawka, albo mąż stanu się narodził. Nie, nie narodził się, nafal jest słabym, tchórzliwym człowieczkiem. Tyle, że pierwszy raz przestraszył siè bardziej możliwych konsekwencji obecnych wydarzen, niź swojego mocodawcy. Nie daje do wielkich powodow do optymizmu na przyszlosc, bo w innych sprawach wszystko sie toczy i nadal będzie toczyc jak zwykle.
              • stacie_o Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:40
                Dobrze, zatem cieszę się z wami z pęknięć w pisie. Niech to walnie jak najszybciej.
          • asia_i_p Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:05
            PiS to ma w ogóle teraz niezłą zagwozdkę - czy próbować odrzucić to veto. Czekam z zainteresowaniem.
            • anorektycznazdzira Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:27
              ja teżsmile
        • nenia1 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:15
          Trzeba widzieć plusy nie minusy, nie siać defetyzmu, bo to osłabia opór. Coś się wreszcie dzieje, ludzie wyszli na ulicę, i to również młodzi ludzie, nie związani z opozycją, z KOD-em.
          Ziemkiewicz, Janke i Warzecha apelują do prezydenta do veto. Wyłamuje się z partyjnej dyscypliny i nie głosuje młody poseł PIS. Hołownia idzie na manifestacje przeciwko zmianom w sądownictwie. No i wreszcie po raz pierwszy Duda stawia veto.

To są pierwsze pęknięcia, pierwsze rysy, zamiast od razu dołować i twierdzić, że to nic takiego, że ludzie naiwne som, to może doceńmy też te rzeczy, które się dzieją w obecnej sytuacji, bo całkowity dramat byłby wtedy, gdyby nikt nie demonstrował prócz Schetyny, na manifestację chodził tylko Petru, do prezydenta apelowałby Lis a prezydent wszystko podpisał jak do tej pory.
          • verdana Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:23
            Nenia. Pełna zgoda. Otóż to własnie. Nie tylko o samo veto tu chodzi
          • dorek3 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:25
            Masz rację. Kropla będzie drążyć te pęknięcia.
          • joa66 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:26
            Od dawna pisałam, że naszą szansą jest rozłam w pisie i to predzej czy póxniej się stanie.
          • anorektycznazdzira Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:31
            Właśnie!!!!
          • pade Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 12:07
            nenia1 napisała:

> Trzeba widzieć plusy nie minusy, nie siać defetyzmu, bo to osłabia opór. Coś si
            > ę wreszcie dzieje, ludzie wyszli na ulicę, i to również młodzi ludzie, nie zwią
            > zani z opozycją, z KOD-em.
            > Ziemkiewicz, Janke i Warzecha apelują do prezydenta do veto. Wyłamuje się z par
            > tyjnej dyscypliny i nie głosuje młody poseł PIS. Hołownia idzie na manifestacje
            > przeciwko zmianom w sądownictwie. No i wreszcie po raz pierwszy Duda stawia ve
            > to.
            >
            > To są pierwsze pęknięcia, pierwsze rysy, zamiast od razu dołować i twierdzić, ż
            > e to nic takiego, że ludzie naiwne som, to może doceńmy też te rzeczy, które si
            > ę dzieją w obecnej sytuacji, bo całkowity dramat byłby wtedy, gdyby nikt nie de
            > monstrował prócz Schetyny, na manifestację chodził tylko Petru, do prezydenta a
            > pelowałby Lis a prezydent wszystko podpisał jak do tej pory.

I senator PIS-u się wyłamał.
      • zona_glusia Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:02
        Też nie wierzę, ale trzeba się cieszyć z zahamowania walca pisowskiego.
      • kitek_maly Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:03
        Dokładnie tak.
    • asia_i_p Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:58
      No i dwa lata po wyborach Andrzej Duda został prezydentem.

Turystyka ma sens smile !
    • dorek3 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:59
      Krok w dobrym kierunku, ale trzeba tylko pamiętać, że podpisze ustawę o sądach powszechnych. A to oznacza, że Ziobro będzie robił co chciał na poziomie sądów rejonowych i wojewódzkich czyli tam gdzie każdy z nas najbardziej może być zainteresowany z własnej, prywatnej perspektywy.
      • asia_i_p Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:06
        Jeszcze nie podpisał, przed tymi kilkoma dniami protestów przysięgłabym, że podpisze wszystkie trzy. Trzeba dalej uprawiać turystykę. smile
        • zona_glusia Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:07
          Domagajmy się trzeciego weta.
        • dorek3 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:18
          Nie od dziś wiadomo, że spacery służą ludziom.
    • anorektycznazdzira Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 10:59
      Wow!

I już niektórzy piszę, że to ustawka. Nie wiecie, czy to ustawka. To się wyjaśni w nadchodzącym czasie, ale jednego nie zmienią: doprowadzili do tego, że część społeczeństwa popierająca demokratyczny porządek prawny zobaczyła, że może i umie wyjść na ulicę w obronie podstawowych praw. Teraz za każdym razem będzie lepiej. Nauczyli demonstrować ludzi, którzy dotąd zajmowali się gó...e pracą, rodziną i hobby. Którzy ostatni raz widzieli demonstracje politycznę będąc w przedszkolach i podstawówkach albo nie widzieli nigdy. Przypomnieli o demonstracjach ludziom, którzy ostatni raz na nich byli 30 lat temu.
      Teraz już będzie łatwo, możemy to powtórzyć dowolną liczbę razy, w dowolnym mieście- bo dziś już nie problem dojechać do Warszawy na popołudnie także z drugiego końca Polski.
      Nauczyli zwykłych ludzi jak to się robiwink
      • gris_gris Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:04
        Tak - i teraz protesty mogą sie skończyć, ludzie pojadą wreszcie na wakacje, opozycja straci moment, Komisja Europejska w środę z zadowoleniem przywita zmiany w dobrym kierunku, świat i Polska zachwyca sie Duda, itd, - a sady powszechne zostaną i tak rozwalone, a te ustawy gwarantuje Ci i tak wrócą.
        • dyzurny_troll_forum Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:08
          gris_gris napisała:

> Tak - i teraz protesty mogą sie skończyć, ludzie pojadą wreszcie na wakacje, op
          > ozycja straci moment, Komisja Europejska w środę z zadowoleniem przywita zmiany
          > w dobrym kierunku, świat i Polska zachwyca sie Duda, itd, - a sady powszechne
          > zostaną i tak rozwalone, a te ustawy gwarantuje Ci i tak wrócą.

Chcesz powiedzieć, że lepiej by było gdyby prezydent zdecydował 3x TAK?
          • gris_gris Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:18
            Tak, to chce powiedzieć, z cała odpowiedzialnością.
        • asia_i_p Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:10
          Trzeba dalej protestować w sprawie tej trzeciej ustawy. Część ludzi pojedzie na wakacje, część wróci, przecież tam nie siedzą wcale w kółko ci sami ludzie.

A kluczową rzeczą jest, że społeczeństwo zobaczyło, że PiS nie zawsze mówi jednym głosem i nie wszystko da radę przepchnąć. Bo to ludzi uwodziło - jednomyślność, prostota, skuteczność. I skazy na tym wizerunku nie naprawi im nic, polecą w sondażach.

Tylko rzeczywiście trzeba się ostro pilnować i iść na następne wybory, bo zwolennicy centrum mają tendencję do olewania, demonstracyjnego oddawania głosów nieważnych, młodzieńczych zrywów anarchizmu i innych tego typu porywów luzu, a na to już nas nie stać.
        • anorektycznazdzira Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:14
          Jak się okazało, ludzie potrafią protestować także na wakacjach tongue_out
          (fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60/protest-przed-rezydencja-prezydenta-w-juracie,759050.html)

Podziwiam, że nie wiesz ani co zrobią politycy, ani co zrobią zwykli ludzie, ale już wiesz, że ustawa zostanie kosmetycznie zmieniona i przepchnięta bez protestów społeczeństwa.
          • gris_gris Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:17
            Oczywiście, ze przy protestach społeczeństwa, ale tak, zostanie i tak przepchnięta.

Jeśli nie, to z radością to tu odszczekam, zapewniam.
            • anorektycznazdzira Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:30
              Nie spodziewam się, że pis przeprosi, odkręci to co już zrobił i zrezygnuje z podkopywania sądów.
              Ale przede wszystkim nie pójdzie mu to tak gładko i szybko jak chciał. A czas ma tu większe znaczenie, niż się nam wydaje. Zegar tyka. Nie dostanie też wszystkiego, co chciał a to wywoła frustrację i wewnętrzne tarcia oraz szukanie winnych. Mentalność prezesa jest taka, że za tym muszą pójść czystki. Wpływ czystek na siłę organizacji znana jest z historii.
              Czego im szczerze życzę big_grin
              • lauren6 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:42
                Pamiętajmy, że Zjednoczona Prawica to zlepek kilku partii. Z mocno zarysowanymi obozami: Macierewicza i skrajnej prawicy, Ziobry (wspieranego przez p.o. premiera), Morawieckiego i prezydenta. Całe towarzystwo trzymane za karki przez wielbiciela kotów. Właśnie pierwszy element układanki się wyłamał. A co z resztą?
                Co zrobi Gowin i jego 8 posłów? Widać było, że głosował wbrew sobie.
                Co zrobią młodzi posłowie, jak ten gardłujący przeciwko podatkowi na paliwa?
                Co zrobi Morawiecki po takim osłabieniu pozycji Ziobry?
                Jeśli Morawiecki i Ziobro raz jeszcze skoczą sobie do gardeł czy Beata utrzyma teczkę premiera? Po czyjej stronie stanie ex premier: prezydenta czy Jarosława?

Moim skromnym zdaniem to początek końca Jarosława.
                • mamalgosia Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:53
                  lauren, dziękuję Ci za ten wpis, dodał mi nadzieismile Niech się pogryzą
                  • princesswhitewolf Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:58
                    no lauren to calkiem madrutkie stworzenie
                • anorektycznazdzira Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 12:05
                  > Co zrobi Gowin i jego 8 posłów? Widać było, że głosował wbrew sobie.
                  O, tak, tak, a teraz jeszcze wyszedł na idiotę, bo ktoś inny się temu przeciwstawił i ten ktoś inny zgarnął szansę na pokazanie się jako rozważny i odważny obrońca ładu.
                  • claudel6 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 12:53
                    no, Gowin chyba najbardziej tu przegrał.
                • pade Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 12:10
                  Oby Lauren, oby.
                • lauren6 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 20:31
                  www.rmf24.pl/fakty/polska/news-nieoficjalnie-partia-jaroslawa-gowina-stoi-murem-za-andrzeje,nId,2420904

Zaczyna się smile
      • labianka Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:05
        Nie będzie łatwo, to nie jest takie proste. Nawet jeśli nie trzeba będzie chodzić na spacery, ciągle trzeba się uczyć jak być obywatelem a nie tylko patriotą. A edukację nam od 1 września cofają do prl-u. Przepraszam, że w tym pięknym dniu zrzędzę, że będzie ciemniej a nie jaśniej.
      • zona_glusia Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:06
        Nauczyli zwykłych ludzi jak to się robi.
        Racja.!
        Co do ustawki. Być może prezydent nie chciał dać zbyt dużo władzy Ziobrze.
        • asia_i_p Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:12
          Też tak myślę, rozgrywki wewnątrzpartyjne wydają mi się dużo bardziej prawdopodobne niż rzeczywiste przejrzenie na oczy Dudy albo ustawka.
        • anorektycznazdzira Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:16
          > Być może prezydent nie chciał dać zbyt dużo władzy Ziobrze.
          Ewidentnie!

"Leszek Jażdżewski zwrócił uwagę na te słowa Dudy, które porównywały Zbigniewa Ziobrę PRL-owskiego prokuratora generalnego: "To deklaracja wojny"
          Duda porównuje - cytując Romaszewską- pozycję Ziobry z zawetowanej ustawy do prok. gen. w PRL. To jest jak deklaracja wojny.
          — Leszek Jażdżewski (@LesJazd) 24 lipca 2017"
    • semihora Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:05
      Adrian ściemnia. Nie wierzę w jego rozsądek.
      • kamea_chateau Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:07
        podpisał ustawę o sądach powszechnychsad
        Niestety obawiam się że to ustawka.
        Nic już nie bedzie takie samo.
        W kolejce czeka ustawa o mediach i wtedy się zacznie.
        • mid.week Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 13:50
          Dokładnie. Cieszmy się forum póki jeszcze jest....
    • attiya Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:13
      jedna jaskółka wiosny nie czyni, dostanie łomot, to od razu opanuje się
      to nie jest człowiek, który używa własnego rozumu, dwa lata prezydentury pokazały wszystko
      ktoś z otoczenia - może żona - zasugerowała mu co i jak i powiedział dziś,to co powiedział
      • anetapzn3 Pierwsza odpowiedź pis na veto 24.07.17, 11:20
        Zaskoczenia nie próbowała ukrywać nawet rzeczniczka partii rządzącej. Skomentowała decyzję Prezydenta RP jedynie w dwóch zdaniach. – To nie była propozycja absolutnie uzgodniona z PiS. Musimy się zastanowić, jak się do niej odnieść – oświadczyła Beata Mazurek. Z decyzją Prezydenta RP nie zgadza się jednak również poseł Prawa i Sprawiedliwości Jacek Sasin. Jego zdaniem zahamował on proces napraw sądownictwa.
        – Ja obawiam się, że ta decyzja pana prezydenta może spowodować, że na reformę, na realną reformę polskiego sądownictwa będziemy niestety musieli jeszcze długo poczekać – mówi rozżalony Jacek Sasin.
        • joa66 Re: Pierwsza odpowiedź pis na veto 24.07.17, 11:23
          No straszne, Prezydent nie uzgadniał propozycji z partią big_grin
          • dorek3 Re: Pierwsza odpowiedź pis na veto 24.07.17, 11:27
            To dobitnie pokazuje jak na co dzień, w mniejszych sprawach to wszystko wygląda.
            • 1elka26 Re: Pierwsza odpowiedź pis na veto 24.07.17, 12:11
              dorek3 napisała:

> To dobitnie pokazuje jak na co dzień, w mniejszych sprawach to wszystko wygląda

Uważasz, że poprzedni prezydent nie konsultowal się z Tuskiem przy podejmowaniu decyzji? Dziwne, że nie przeszkadzało wam wtedy pogardliwe okreslenie prezydenta jako "strażnika żyrandola" a teraz takie larum podnosicie.
              Tak, taka jest polityka, w wiekszosci przypadków decyzje sa konsultowane z własnym środowiskiem. Pomiedzy mity mozna wlozyć hasła o niezaleznosci prezydentów, sędziów , prokuratorów. To nie są ludzie ktorzy żyja w jakimś nierealnym swiecie, pomimo formalnej niezaleznosci posiadaja także poglądy.
              • anorektycznazdzira Re: Pierwsza odpowiedź pis na veto 24.07.17, 12:18
                ta jak zawsze nie kuma big_grin
                • herca Re: Pierwsza odpowiedź pis na veto 24.07.17, 23:12
                  To jej wyjaśnij o co ci chodzi jak nie umiesz się wysłowić wink
              • natalia.nat Re: Pierwsza odpowiedź pis na veto 25.07.17, 00:34
                Różnica polega na tym, że poprzednia partia rządząca nie łamała konstytucji i nie niszczyła trójpodziału władzy. Nie wiemy więc jak prezydent Komorowski zachowałby się w takiej sytuacji. Ja jestem pewna, że wetowałby ustawy jawnie łamiące zapisy konstytucji. To obowiązek i odpowiedzialność prezydenta.
                • herca Re: Pierwsza odpowiedź pis na veto 25.07.17, 00:54
                  to ładnie sobie wyobrażasz, tez bym chciała żeby tak było. A co prezydent Komorowski miał do powiedzenia w sprawie wprowadzania dwóch ponadprogramowych sędziów do TK? Nic nikomu nie zagrażało?
                  • natalia.nat Re: Pierwsza odpowiedź pis na veto 25.07.17, 11:09
                    Tak jak pisałam, to nie jest ta skala niestety. Duda tez nadal nie podpisał nominacji trzech sędziów legalnie wybranych. W obu tych sprawach nie było żadnych protestów.
                    Dotąd żaden prezydent nie był w sytuacji rozwalania trójpodziału władzy i ustaw jawnie łamiących konstytucję, więc nie wiemy jak by się zachowali. Nie sądzę, żeby chcieli brać za to odpowiedzialność. Ty byś wzięła, gdyby groził ci za to Trybunał Stanu?

• herca Re: Pierwsza odpowiedź pis na veto 25.07.17, 14:02
                      Ale chyba właśnie były wielkie protesty ze tk rozwalony. To dwóch sędziów można a trzech to już rozwalanie? Rzeczywiście, mogli tez dwóch, byłaby ta sama skala
                      • natalia.nat Re: Pierwsza odpowiedź pis na veto 25.07.17, 15:08
                        To mogłaś protestować w sprawie dwóch sędziów? Ktoś ci bronił?
                        Nie no, te wielkie protesty były z powodu całkowitego niezgodnego z konstytucją upolitycznienia TK, czyli de facto paraliżu TK, chodziło przecież wtedy o całą ustawę o TK, a nie o trzech sędziów. Nadal zresztą prezydent nie podpisał nominacji trzech wybranych legalnie sędziów i nikt jakoś w tej sprawie nie protestuje. Ludzie ruszają się, gdy zostaje przekroczona pewna granica.
                        No i dzisiaj mamy taki Trybunał Konstytucyjny, do którego gdyby trafiły trzy ustawy o sądach, to sędziowie orzekliby, że są one zgodne z konstytucją. Mimo, że wszyscy wiemy, że zgodne nie są.
                • 1elka26 Re: Pierwsza odpowiedź pis na veto 25.07.17, 09:08
                  Żarty - ile ustaw nawet tak sprzyjający PO zakwestionowal TK? I najwazniejsze przepchniecie w tempie pendolino ustawa o powolaniu niezgdnie z Konstytucja pięciu sedziow TK?
                  I jestem pewna, że w przypadku przegrania przez PIS wyborów parlamentarnych TK pod wodzą Rzeplinskiego ostatecznie by stwierdził, że był to wybór zgodny z Konstytucją. Oczywiście przy zastosowaniu odpowiedniej interpretacji.
                  Tak więc nie zartuj sobie.
                  • natalia.nat Re: Pierwsza odpowiedź pis na veto 25.07.17, 11:23
                    Nie są to żadne żarty. A ty nie masz jak zwykle racji. Podajesz jeden przykład o sędziach? Stary TK nie stwierdził przypadkiem niezgodności tego z konstytucją? Duda za to do tej pory nie podpisał nominacji trzech legalnie wybranych sędziów.
                    TK w tej chwili nie działa wcale. ZAWSZE orzeknie zgodnie z przykazem partii. Nie przeszkadza ci to?
                    I przede wszystkim my mówimy o czymś niewyobrażalnym w państwie demokratycznym. O ewidentnym łamaniu konstytucji i niszczeniu zagwarantowanego w konstytucji trójpodziału władzy. Do tej pory prezydenci nie musieli okazywać się prawdziwymi strażnikami konstytucji i prawa. Nie sądzę, żeby którykolwiek podpisywał się pod czymś takim. Nawet Duda, tak mocno uzależniony od swojej partii, wycofał się.
      • asia_i_p Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:22
        A ja mam nadzieję, że się nie opanuje, bo gra w te karty już od paru lat i wie, że żadne opanowanie teraz już mu i tak nie pomoże - Jarosław nie wybacza. Najlogiczniejsze z punktu widzenia interesów PiS byłoby teraz otworzyć ramiona i przytulić marnotrawnego syna do łona zanim w ogóle zadeklaruje, że przestanie być marnotrawny, ale to jest całkowicie i nie do pokonania sprzeczne z naturą Jarosława.
        • kawka74 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:30
          Niekoniecznie, paru marnotrawnych synów już przytulił do łona, ale fakt - żaden z nich nie był prezydentem.
          Przemówienie prezydenta było dość wyraźnie skierowane przeciwko panu Zbyszkowi, być może tłumaczenie decyzji Dudy rozgrywkami wewnątrzpartyjnymi jest najbliższe prawdy.
          • anorektycznazdzira Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 12:17
            Tylko, że ich marnotrawność polegała na tym, że sobie poszli na swoje, trochę poszczekali że pis jest be, a potem przeprosili, że jednak nie jest. Realnej szkody nie zrobili, chyba, że sobie.
            AD wsadził prezesowi kija w szprychy, prezes tego nie lubi.
    • la_mujer75 Re: Veto Prezydenta 24.07.17, 11:19
      Do końca nie wierzę, że on sam, z siebie, wreszcie zachował się przyzwoicie. Obawiam się, że coś się pod tym kryje. Aż trudno uwierzyć, aby taka mierna, bierna i wierna duda nagle przerodziła się w przyzwoitego człowieka.
      • 1elka26 Re: Ustawa podpisana 25.07.17, 09:12
        No i stało się. najwazniejsza z trzech ustaw została podpisana:

"Nie będzie trzeciego weta. Prezydent podpisał ustawę o ustroju sądów powszechnych."
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,22145754,nie-bedzie-trzeciego-weta-prezydent-podpisal-ustawe-o-ustroju.html#MT
        I o to w sumie chodziło, a lemingi niech sobie dalej protestują . Podziwiam samouwielbienie tzw. obronców demokracji, a zwłaszcza udział, podobno apolitycznych sedziów w demonstracjach, proponuję wykorzystać jeszcze kredki i pomalowac, w ramach protestu oczywiście, Krakowskie Przedmiescie.
        • joa66 Re: Ustawa podpisana 25.07.17, 09:15
          elka, skoro NATO to nasz najwiekszy sojusznik to dlaczego NATO krytykuje PiS?
        • natalia.nat Re: Ustawa podpisana 25.07.17, 11:29
          Źle zrobił, że podpisał, wiadomo.
          Ale nie jest to nic dziwnego, dotychczas podpisywał wszystko, ustawę o TK tez podpisał.
          Po prostu nie jest prezydentem, tylko członkiem partii. Ale to już jego odpowiedzialność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka