Dodaj do ulubionych

tvn24_uwaga

25.07.17, 20:07
Dziewczyny ogląda któraś ? Bo patrzę i się gotuję. 7 dzieci - wygląda na 500+ i mieszkanie z Urzędu Miasta. Kup sobie własne lub wynajmij a wtedy miej pretensje, a nie siedzą na d..... za darmo i do TVN piszą..... A przede wszystkim do roboty i zanim sobie siedmioro dzieci machniesz to się zastanów.... Bo mnie i wiele z nas na to nie stać
Obserwuj wątek
    • vendea0 Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 20:17
      poprawiam się - to nie był tvn 24 tylko tvn. Rodzina z siedmiorgiem dzieci ma w mieszkaniu karaluchy i o to cała afera. Moja opinia - kupcie ( wynajmijcie ) sobie mieszkanie i wszystko w temacie. Dorośli ludzie machnęli sobie siódemkę dzieciaków i teraz pretensje do całego świata że mieszkanie z Urzędu Miasta nie spełnia ich oczekiwań ....
      • livia.kalina Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 20:29
        Specjalnie obejrzałam. Uważam, że ilość dzieci nie ma tu nic do rzeczy. Jakby mieli dwoje czy jedno nawet to też nie mogliby przecież mieszkać w takim zarobaczonym domu. Mieszkanie komunalne otrzymali, widać im się należy. Malutkie ale przecież nie narzekają na jego wielkość. Patologii tam nie widzę- przemocy, używek, brudu itp. Nie narzekają, że im ciężko z powodu ilości dzieci tylko z powodu robactwa, które przecież przeszkadzałoby każdemu.
        • vendea0 Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 20:38
          Ok, masz rację, ale robisz sobie siedmioro dzieci jak nie masz na mieszkanie i bierzesz komunalne a potem masz pretensje że Ci karaluchy po nim zaiwaniają? A może wystarczyło 1 - 2 dzieci i zasuwam do pracy - kupuję (wynajmuję) mieszkanie i nie płaczę na że Państwa mnie skrzywdziło bo brzydkie mieszkanie mi dało. Też bym chciała mieć więcej dzieci , ale ma 2 bo muszę do roboty zasuwać i na nich i na domu zarobić bo nikt mi nic za darmo nie da. Także tai historie do mnie nie przemawiaj i dla mnie jest to jest postawa wybitnie roszczeniowa
          • jagienka75 Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 21:23
            Bywa, ze maja po 1 czy 2 dzieci i tez ich na wlasne mieszkanie nie stać.
            • vendea0 Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 21:27
              ok, ale jak mam jedno lub dwójkę to się zastanowię czy stać mnie na siedmioro, chyba że liczę na 500+ ....
              • kaz_nodzieja Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:08
                Podejrzewam, że te 7 dzieci zostało spłodzone nim PiS wygrał wybory. Zatem nie liczyli na 500 plus bo wtedy nawet nie było takiego pomysłu.
          • buuenos Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 21:38
            no, ale pani w pewnym momencie ,,odgrazala sie", ze jak robaki nie zostana zlikwidowana, to wynajmasmile
            Tez zaszokowala mnie ilosc rumianych buziek na m2.
          • minor.revisions Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 03:07
            Zamieniłabyś się z nimi? Czy jednak wolisz życie takie jak sobie wybrałaś, ale to chyba wtedy bez sensu pretensje do innych o własny wybór?
            • memphis90 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:08
              Ale oni właśnie mają pretensje do innych o swój wybór 😂
              • ichi51e Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:14
                Nie oni maja pretensje ze zarzad mieszkania im nie umie zalatwic skutwcznej dezynsekcji. Przeciez to jest granda
                Mieszkanie odkazane 6 razy!!!
                "Gdy prywatna osoba zamawia firmę dezynsekcyjną, musi liczyć się z kosztem kilkuset złotych. Zabieg taki trzeba też po kilku dniach powtórzyć by był skuteczny. Całkowity koszt to od 200 do nawet 500 złotych w zależności miasta i firmy. Zakład gospodarki komunalnej w Bielsku Białej za tą konkretną dezynsekcję zapłacił niespełna 50 złotych."
        • vendea0 Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 21:41
          Livia przepraszam ale stwierdzenie "należy się" działa na mnie jak płachta na byka. Szkoda że mi się nic nie należy, ewentualnie ZUs ze Skarbowym na zmianę mogą mnie nękąć. A dlaczego mi się mieszkanie nie należy tylko muszę je kupić ?
          • livia.kalina Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:20
            Kiedy napisałam "należy się" to miałam na myśli określone w przepisach kryteria, które uprawniają do otrzymania takiej pomocy. Przyznam szczerze, ze ja nawet nie wiem, jakie to kryteria, mogę podejrzewać, że może choroby, może niepełnosprawność, może wychowanie w domu dziecka, jakieś wydarzenie losowe, jakieś nieszczęścia, których nikomu nie życzę ale jak się trafią to dobrze, że ludzie mogą liczyć na pomoc. Tu jeśli mieszkanie komunalne dostali, to znaczy, że kryteria spełnili.
            • cosmetic.wipes Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:24
              Przypominam, że tol8 również ma mieszkanie komunalne. Wyłudzone, czym się sama chwaliła.
              • livia.kalina Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:31
                To wszystkie wiemy. Tutaj jednak nie wiemy, jak było więc zakładam, ze wszystko odbyło się uczciwie bo z góry to zawsze tak zakładam, w myśl zasady, że każdy sadzi po sobie wink
                • cosmetic.wipes Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:38
                  Doświadczenie życiowe oduczylo mnie skutecznie sądzić innych po sobie.
            • vendea0 Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:37
              Na prawdę chcesz mi powiedzieć że odpowiedzialna kobieta rodzi siedmioro dzieci nie mając zabezpiecznia finansowego? Kumam - jedno lub dwójkę - wpadka która się zdarzyła - ale robię sobie SIÓDME dziecko w takiej sytuacji? To sory, ale nie z mojej kasy (nie z moich podatków)i bujajcie się dalej, ale nie za moją kasę ( nie z moich podatków)
            • edelstein Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:45
              Tol8 tez spelnila, kazdy chetny moze postapic wg jej dostepnej na forum instrukcjibig_grin
          • chyba.ze Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 04:18
            Ktoś Ci zabroni urodzenia i wychowywania 7 dzieci?
            Śmiało, nie kryguj sę!
            Zazdrośnica.
            • natalia.nat Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:28
              Ale ona ma racje.
              Jak cię stać to możesz sobie rodzić.
              Ale w sytuacji, kiedy korzystasz z mieszkania od państwa, czyli nie stać cie na własne lokum, to taka beztroska prokreacja jest mocno niezrozumiała. Nie wygląda mi zresztą, że na tej siódemce się skończy.
              Przecież oni praktycznie żyją tylko z pieniędzy od "państwa", czyli z naszych podatków. Odpowiada ci to, to płac z własnej kieszeni.
        • anorektycznazdzira Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 21:46
          Spieszę donieść, że z trzyletnią córką mieszkaliśmy kiedyś w wynajętym opłacanym za wynajem samodzielnie mieszkaniu, gdzie karaluchy łaziły po wszystkim z dzieckiem włącznie.
          Nie za bardzo było nas stać na jedzenie, na wynajęcie mieszkania wcale, o zakupie nawet nie marzyliśmy (całą uwagę pochłaniały marzenia o normalnym obiedzie), a od państwa dostaliśmy GÓWNO.
          • vendea0 Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 21:54
            I dlatego robisz sobie kolejne dziecko żeby w efekcie mieć siedmioro nie mając środków na zabezpieczenie bieżących wydatków i mieszkania dla siebie i dzieci które już masz? I tak beztrosko rozmnażasz się dalej mając w perspektywie mieszkanie komunalne z karaluchami bo na inne Cię nie stać? To sorry, nie ogarniam, mam tylko dwójkę dzieci, chciałabym więcej ale mnie nie stać.......
          • milva24 Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 21:59
            A u mnie we własnym mieszkaniu też były karaluchy a precyzując prusaki i udało się je wytępić. Grunt to uszczelnić wszelkie szpary w ścianach, założyć gęstą siatkę na okna i kratki wentylacyjne. Poza tym sterylna czystość, wszelkie jedzenie w lodówce lub szczelnie zamykanych pojemnikach a na noc korki w odpływy. Cały budynek może być zakaraluszony a u nich nic nie będzie.
            • vendea0 Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:01
              Oki, ale nie leciałaś do tv-ki że Ci się należy i że Cię skrzywdzili .....smile A o to mi właśnie chodzi, o roszczeniową postawę " bo mi się należy"
              • milva24 Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:05
                A mogłabym kręcić zadymę bo mnie spółdzielnia totalnie olała. Zamiast iść z nimi na wojnę wolałam się zająć stanem własnego lokalu.
                • vendea0 Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:10
                  I właśnie o to mi chodzi smile
                  • leyre1 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:29
                    Niekoniecznie, bo placac czynsz mozna oczekiwac ze jednak spoldzielnia problemem sie zajmie. Zarobaczony budynek nie jest norma.
                    W sytuacji tych ludzi z 7 dzieci tez nie, maja prawo oczekiwac ze robactwa nie bedzie, pomijajac fakt ze to komunalne mieszkanie jest dla ich rodziny za male.
                    • milva24 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:24
                      Można oczekiwać ale jeśli ktoś mi w trakcie najcieplejszego lata od dawna, kiedy prusaki mnożą się 4 razy szybciej niż zwykle, odpowiada że "przecież w zeszłym roku pryskaliśmy części wspólne a połowa mieszkańców nie wypuściła nas gdy chcieliśmy spryskać piony to już wiadomo, że nic nie zrobią. Chciałam zrobić petycję mieszkańców do spółdzielni ale nieliczni zapytani sąsiedzi albo twierdzili, że u nich nic nie ma albo odpowiadali, że kiedyś jak były zsypy czynne to był problem a teraz te parę sztuk to wystarczy kapciem strzelić.
        • ichi51e Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:52
          No ale czy 1 dziecko czy 7ro czy staruszek czy matka z dzieckiem czy nawet pijak i nierob to nie jest zaden powod zeby mieszkac z robactwem. I zarzad budynku powinien odkaraluszyc. Jest pewne minimum i to jest wlasnie to. Z drugiej strony to nie zarzad im te karaluchy zapuscil tylko po prostu ktos w bloku pewnie ma syf uncertain
    • cosmetic.wipes Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 21:04

Pani jest niezłą cwaniarą

pomagam.pl/b7mfa0rk
      • thea19 Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:09
        to jeszcze z 10 sztuk urodzi
        • vendea0 Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:13
          Dzięki cosmetic, od początku czułam że coś tu nie halo...
        • cosmetic.wipes Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:15
          Jeżeli ma, jak twierdzi, 27 lat, to w takim tempie spokojnie wyrobi się z pietnastklą do menopauzy.
          • capa_negra Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 00:10
            szybciej
      • attiya Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:31
        i wogule to wpłacajcie te kase szybciutko, bo się należy
        tyle wynika z wklejonego linku
        czyli żeby ciążę nosić przez ileś tam m-cy, to jest zdrowa ale żeby pomyśleć wpierw, mierzyć siły rozsądnie a nie klepać co rok to prorok, to już panią nie stać
      • edelstein Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:34
        Do rozmnazania jak krolik to zdrowa jest.
      • semihora Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:10
        O. Pani zmieniła opis. Teraz nie podpiera się chorobami, tylko "Uwagą".
      • kaz_nodzieja Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:11
        Ładne dzieci.
    • princesswhitewolf Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 21:56
      Na Matki Polki w UK nieustannie prowadze dyskusje z takimi z councillowskich mieszkan ktorym sie to niby nalezy dodatkami z powodu niskich dochodow itd... Ta to przynajmniej 7dmioro dzieci ma. Ja znam tu takie z 2giem z podobna postawa : brac brac
      • vendea0 Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:07
        Proszę Cię, i właśnie tego serdecznie nienawidzę tylko brać, brać, brać,,,, bo mi się należy, Jak chętnie pomagam , to i mi się w tym momencie "nóż w kieszeni otwiera" i takie programy działają na mnie wprost przeciwnie - w zżciu takiej rodzinie bym nie pomogła
        • vendea0 Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:09
          oczywiście " w życiu" a nie " w zżciu"
        • princesswhitewolf Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:25
          Tu W UK wystarczy ze taka matka czy i ojciec pracuja ale nie zarabiaja razem wiecej niz 26 tys funtow rocznie i juz: nie placi za mieszkanie/ dom bo jej council placi ( a oni po cichu sobie podnajmuja pokoje innym) , dostaje cos w rodzaju 500+ ( child benefit), dostaje calkowity zwrot kosztow opieki nad dzieckiem oraz dostaje jeszcze dodatkowe pieniadze na dziecko wtc.
          Ni zyc ni umierac. Zas uczciwa Matka w UK zapier.... 40 godzin dziennie i nie dostaje nic bo w zyciu chcialo im sie podnosic kwalifikacje i ciezko pracowac by zarabiac lepiej. No i te
          • princesswhitewolf Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:27
            No i teraz takie placa podatki na tych beneficiarzy.

Benefity/socjal powinny byc zarezerwowane na przyzwoite emerytury, ludzi okresowo szukajacych pracy i ludzi chorych/inwalidow.. Leniuchom powinni pomagac znalezc prace zwlaszcza ze w UK jest 4% bezrobocia tylko i zapewne... na zyczenie.
          • leyre1 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:32
            I znowu odlot. Ojp
            • princesswhitewolf Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:40
              leyre- najma moja ty psychofanko, znowu nie masz konstruktywnego nic do powiedzenia. Chcesz zyc z dodatkow Socjalnych Assistant... to zyj. Nie martw sie, ja i inni naiwni z naszych podatkow zapracujemy na twoje i innych cwaniakow mieszkanie oplacane przez council i opieke poszkolna, child benefit i wszelkie inne.
              • leyre1 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:48
                Cokolwiek bierzesz przestan.
                • princesswhitewolf Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:51
                  nie moja droga to nie ja siedze na socjalu z powodow mentalnych problemow. To ty.
                  • leyre1 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:53
                    princesswhitewolf napisała:

> nie moja droga to nie ja siedze na socjalu z powodow mentalnych problemow. To t
                    > y.

Ohhh, widac nie wystarczy odwyk, trzeba psychiatry
                    • princesswhitewolf Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:21
                      Taa bo mowie stop leniuchom na socjalu takim jak ty

nie dalej jak wczoraj rozmawialam z jedna ktora niby to na zakup domu zbiera ale jak sie jej pytam czy nie myslala aby isc nie na pol etatu do pracy jak teraz ale na caly etat i uslyszalam odpowiedz ze jej sie nie oplaca bo jej zabiora WTC i HB a ona nie bedzie sie przemeczac pracujac na to samo. Dzieciak w szkole, ma mozliwosc pracy od 7 rano a pracuje do 12 tej. Aktualna polityka socjalna w UK zacheca smierdzacych leniuchow do pracy na pol gwizdka. Te pieniadze socjalne naleza sie emerytom i inwalidom i ludziom aktywnie szukajacym pracy przez pare miesiecy tylko a nie kombinatorom i cwaniakom myslacym jak sie nie przemeczyc. A fuj!
                      • leyre1 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 12:24

> Taa bo mowie stop leniuchom na socjalu takim jak ty

Raczej ty 😊
                        O mnie to ty nie wiesz nic, ale dla twojej wiadmosci nie pobieramy zasilkow. Zarabiam pewnie wiecej od ciebie, ale nie man tak sillnej potrzeby chwalenia sie tym na forum, jak i tym Ile kondygnacji ma moj dom czy kim tam jest moja siostra itp przy kazdej nadaezajacej sie okazji.
                        A stop to ty mozesz sobie powiedziec do lustra albo napisac na forum, bo w realu nie masz na to zadnego wplywu.
                        Masz za to problem ze soba, obsesje 'leniuchow', 'portek W domu', problem z podejsciem do problemow innych jak chocby potrzeby wyzalenia sie, problem z posiadaniem (oh czegosz to ty nie masz) osiagniaciami (oh czegos to ty nie osiagnela) problem z timeline, problem z faktami, ktore pomimo ze mozna je wygooglac ty przeinaczasz i wiele innych. Mysle ze masz co robic
                  • kaz_nodzieja Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:13
                    Ona nie siedzi na socjalu (choć może państwo coś jej płaci bo zaranbia raczej niewiele). Pracuje jako woźna w szkole i nie wiem jak obecnie, ale jakiś czas temu dodatkowo do swojej pracy dorabiała sprzątaniem w soboty.
                    • princesswhitewolf Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:47
                      wlasnia mowa o tych doplatach panstwa wtc hb itd do niskich pensji. Cwaniaki to wykorzystuja i nie przemeczaja sie na caly etat, albo wybieraja niskiego szczebla prace w szkole by nie bylo za duzo obowiazkow a wakacje 12 tygodni w roku
          • leyre1 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:52

> Tu W UK wystarczy ze taka matka czy i ojciec pracuja ale nie zarabiaja razem wi
            > ecej niz 26 tys funtow rocznie i juz: nie placi za mieszkanie/ dom bo jej coun
            > cil placi ( a oni po cichu sobie podnajmuja pokoje innym) , dostaje cos w rodza
            > ju 500+ ( child benefit), dostaje calkowity zwrot kosztow opieki nad dzieckiem
            > oraz dostaje jeszcze dodatkowe pieniadze na dziecko wtc.

Wyssalas to z palucha czy w gwiazdach zobaczylas?
            Nic z tego co napisalas nie pokrywa sie z faktami, zreszta nie tylko na ten temat nie masz podstawowych informacji i piszesz bzdury co ci juz nie raz rozne osoby udowadnily.

• princesswhitewolf Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:58
              oczywiscie ze udowadnialy osoby siedzace na zasilkach ktorym nie odpowiada to co uwazam bo sie chca lenic.

Nawet jesli nie jest to 26 tys tylko 18 tys konkretnie dla dla Work Tax credit to nic nie zmienia DO ROBOTY LENIUCHY! by 2 osoby w rodzinie zarabialy nie wiecej niz 18 tys na rodzine to wstyd i zwyczajnie sie nie chce isc do roboty na pelen etat. Nie chce im sie tez podnosic kwalifikacji Mamy 4% bezrobocia w UK i jest masa pracy.

• claudel6 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 12:55
            ale 26 tys. na 4-os rodzinie to jest nic... mi tyle ledwo starczało na siebie.
    • manala Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:14
      Straszna ilość robactwa. Nikt nie powinien tak mieszkać czy we właśnym mieszkaniu czy też w komunalnym. Szkoda dzieciaków.
      • milva24 Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:16
        Programu nie widziałam ale z robactwem można walczyć.
        • 71tosia Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 00:47
          nie mozna jezeli caly budynek jest zakaraluszony, w mieszkanie rodzicow byl ten problem, mimo idealnej czystosci i dezynsekcji powtarzanej w mieszkanu co kilka miesiecy karaluchy wracaly, bez pomocy administracji, trucia wszelkch ciagow kamunikacyjnych, piwnic i w mieszkaniach lokatorow nie da sie karaluchow zwlaczyc skutecznie.
          • milva24 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:02
            Może nie skutecznie na zawsze ale mimo zakaraluszonego wieżowca prusak trafił się raz w ciągu ostatnich dwóch lat. Był pod butami w korytarzu, chyba musiał wejść jak wracałam do domu. Na szczęście został szybko zauważony i zlikwidowany. Więcej nie ma, choć czujność zachowujemy. M. in. Okresowe kontrole za zlewem i lodówką czy ktoś się nie zagnieździł.
          • thea19 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:42
            mozna zwalczyc skutecznie. mielismy w mieszkaniu prusaki, przylazly z wentylacji. administracja nas olala. zwalczylismy dziadostwo. na kratki wentylacyjne zalozylismy filtry, na okna moskitiery (wlazily tez przez balkon od sasiadow) i byl spokoj. nie bylo oczywiscie tego w takim natezeniu jak u tych plodzimierzy.
            • 71tosia Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:08
              jak sama zauwazasz zalezy od skali problemu, kilka karaluchow w mieszkaniu da sie zwalczyc jak problem jest powazny i w calym budynku to zwalczanie w jednym mieszkaniu nic nie daje.
              • thea19 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 13:23
                Jesli zlikwidujesz gniazdo i zamkniesz drogi wejscia to predzej czy pozniej usuniesz problem. Zadnymi sprejami nie machalam by nie wdychac chemikaliow. Wystarczyl najpospolitszy kwas borowy. Prusaki w wentylacji i u sasiadow dalej byly bo na balkonie je widywalam i przy wymianie filtrow. W mieszkaniu nic. Tak w ogole to dziadostwo lata wszedzie i nawet na szybie samochodu mialam i w ogrodzie. Ostatnio mojej mamie utluklam pod prysznicem bo miala otwarte okno w lazience domu a nie mieszkaniu.
      • vendea0 Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:16
        Taaaaak? A jak nie stać Cię na własne mieszkanie to robisz sobie siódemkę dzieci i potem masz pretensje do całego świata że w takich warunkach żyjesz?
        • manala Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:26
          Nie oceniam wyborów tych ludzi ale skoro już mają mieszkanie komunalne to niech to będą godne warunki. Oni za to też czynsz muszą płacić, zdajesz sobie z tego sprawę?
          • attiya Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:34
            ok, płacą ale nie zwalnia ich to z tego aby zadbać o mieszkanie i odrobaczyć je
            poza tym może owe robactwo pojawiło się już po tym, jak pani mieszkanie dostała ale tego pewnie głośno już nie powie
            • manala Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:40
              z taką ilością robaków to należałoby całby budynek dogłębnie, kilka razy potraktować - sami choćby nawet chceli nic nie osiągną
          • vendea0 Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:45
            Oki, ale jak mi to komunalne nie odpowiada to je zdaję i szukam innego (wynajem, kupno) . A jak mnie na to nie stać to sorry ale nie macham sobie siedmiorga dzieci i nie siedzę w domu zachwycając się nimi i sobą jako matką .... tak zazdroszczę mnie na to stać nie było ........... bo rozsądku odrobinę zachowała.
            • manala Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:49
              Jestem zdania, że oferując mieszkania komunalne miasto też odpowiada za stan tych mieszkań. Nie można pobierać (często dość wysokiego) czynszu za jakieś zarobaczałe nory.
              • vendea0 Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 23:04
                Ale przecież Ci ludzie mają wybór, przecież nie muszą wynajmować mieszkania od Urzędu Miasta - jest "wolny rynek" - można kupić, wynająć. Jakoś ja w życiu nie dostałam nic za darmo. TZN. co? teraz mam se machnąć tróję dzieci, olać pracę, firmę itp? Bo mi się należy? W sumie fajnie....
                • manala Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 23:15
                  A gdyby mieszkanie wynajmowali na wolnym rynku i po wynajęciu i remoncie okazało się, że mieszkanie jest zarobaczone to nie byłoby uzasadnione domaganie się od właściciela pokrycia kosztów dezynsekcji?
                  Jeśli tak zazdrościsz tej pani to machnij sobie choćby z 5-kę...
                  Ludzie bywają niezbyt mądrzy, nie mają wyobraźni, są niezaradni życiowo.
                  • vendea0 Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 23:46
                    Tak, manala, masz częściowo rację, ale nie machnę sobie kolejnej piąti bo mnie zwyczajnie na to nie stać, i dlatego nie jestem w stanie ogranąć myślnia ludzi którzy robią sobie siódemkę w sytuacji gdy ich nie stać nawet na jedno
                    • manala Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 23:49
                      Ja też tego nie ogarniam. Mam dwoje i martwię się tym czy uda mi się im zapewnić jakiś start w dorosłym życiu. Nie zmienia to jednak mojego zdania na temat robali w mieszkaniu komunalnym.
                    • 71tosia Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:32
                      to po co sa mieszkania komunalne? Moze wlasnie dla rodzin ktoych nie stac na wynajem na wolnym rynku? Mieszkania te nie sa za darmo, ta pani plac czynsz za to mieszkanie?
                      • milva24 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:38
                        Pewnie ma dodatek mieszkaniowy.
                      • thea19 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:43
                        placi z pieniedzy podatnika bo pani nie zarabia tylko zyje z zasilkow. kazdy glupi by tak potrafil.
                        • 71tosia Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:05
                          Czy jak placi 'z pieniedz podatnika' to nie ma prawa by administraja budynku zrobila dezynsekcje?
                          ps Pracuje z budzetowce wiec moja pensja jest tez z pieniedzy podatnika, pwinnam sie z tego powodu czuc winna?
                          • thea19 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:08
                            ale pracujesz, jest z tego jakas korzysc dla podatnika (mam nadzieje). pani z filmu nie wnosi zadnych korzysci do spoleczenstwa a generuje wydatki. to nawet nie inwestycja.
                            • 71tosia Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:15
                              mylisz sie, podatnik placi mi i to dobrze za dobra zabawe wink A co do pani i ciebie to zobaczymy w przyszlosci ktora jest lepsza 'inwestycja' spoleczna.
                              • edelstein Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 12:11
                                A ty to podatkow nie placisz?
                              • thea19 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 13:28
                                Ja place podatki i nie biore zasilkow. Na dom czy mieszkanie podatnik mi nie dolozyl. Baaa, oplacam prywatny fundusz by nie umrzec z glodu jak juz zabiora mi reszte skladek emerytalnych. Mam jedno dziecko i drugie w drodze. Maja wieksza szanse nie byc obciazeniem dla panstwa niz dzieci naszej bohaterki wychowane w duchu: nalezy mi sie bo mam dzieci i jestem taaaaaaka chora.
                                • leyre1 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 14:55
                                  I co to ma do karuluchow w mieszkaniu? Zazdroscicie im tej malej zarobaczonej nory , ze az zalosne to jest
                                  • thea19 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 16:13
                                    bardzo im zazdroscimy. wszystkiego.
                                    • leyre1 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 16:24
                                      thea19 napisała:

> bardzo im zazdroscimy. wszystkiego.

Najwyrazniej
                                      • thea19 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 17:15
                                        zawsze marzylam o mieszkaniu na koszt panstwa i wystapieniu w tv bo mi robale wlazly. robale mialam. prusaki i mole. zwalczylam wlasnym nakladem pracy zanim populacja liczona byla w tysiacach. powzielam rowniez starania by wiecej dziadostwa nie miec.
                                        zawsze tez chcialam miec liczna rodzine tylko zyciowo tak sie zlozylo, ze dlugo sie uczylam i nikt mnie nie chcial a pierwsze dziecko urodzilam majac 30 lat bo znalazl sie desperat. niestety nie znam adresu mopsu i nie wiem jak napisac wniosek o te mieszkanie i nie dam rady urodzic tylu dzieci bo jestem juz za stara. bede miec tylko dwoje. dwoje dzieci nie robi na nikim wrazenia. moje zycie jest zbyt nudne i nawet tvn do mnie nie przyjedzie. wlasnie dlatego tak im zazdroszcze.
                                        • samawsnach Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 17:48
                                          Pani bez wątpienia jest roszczeniowa, bo przy obecnej polityce socjalnej ogłaszać zbiórkę pieniędzy to nieporozumienie. Ale - po obejrzeniu nie zgadzam się z tym, że roszczeniowe jest oczekiwanie, ze zarządca budynku (miasto) zrobi porządek z robalami. Mieszkanie jest wyremontowane, zadbane, czyste, oni nie siedzą z założonymi rękami, podjęli we własnym zakresie szereg działań, by się pozbyć paskudztwa - nie udało się, bo problem dotyczy całego budynku, a nie tylko konkretnego mieszkania. To jak najbardziej odpowiedzialność zarządcy budynku.
                                          Nie wiem, jakimi państwo są rodzicami, ale ta rodzina nie wygląda na patologiczną. Ojciec pracuje, dzieci są zadbane, rodzice sprawiają wrażenie troszczących się o nie, wygląd mieszkania nie wskazuje na jakiś galopujący problem alkoholowy czy inny. Na pewno mnie ten reportaż nie oburza, mało tego, myślę, że ta rodzina może być całkiem fajna.
                                  • mamma_2012 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 17:08
                                    Jeśli już to tacy ludzie raczej wywołują złość, a nie zazdrość. Społeczeństwo finansuje marzenia pani o licznej rodzinie.
                                    Normalny, biedny człowiek z dwójką dzieci w przypadku inwazji karaluchów i braku pieniędzy na profesjonalną usługę jest pozostawiony z problemem sam sobie.
                                    Żadna telewizja nie przyjedzie do państwa Kowalskich, ciężko pracujących za najniższą krajową, spłacających niewielki kredyt na powierzchowny remont sypiącej się chatki po dziadkach. Albo zakaszą rękawy i dorobią na ekipę albo oni i ich dzieci będą żyli z robalami.
                                    • leyre1 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 17:45
                                      A moze nie powinien byc pozostawiony zwlaszcza jesli mieszka w budynku wielorodzinnym i placi czynsz. Od tego jest administracja zeby sie problemem zajela a nie zeby zostawac samym.
                        • edelstein Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 12:53
                          Albo nie placi i dlug narasta
                      • edelstein Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 12:13
                        Mnostwi osob z mieszkan sicjalnych czynszu nie placi.Skoro tak ci lezy na sercu dobrostan tej pani to ja finansuj z wlasnej kieszeni, a nie zmuszasz by wszyscy placili na pasozyty.
                        • 71tosia Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 21:14
                          pani czynsz placi, a ty placisz? Jak placisz to wymagsz zeby smieci wywozili a budynek byl sprzatany czy uwazasz ze to zbyt przesadne wymagania w stosunku do administratora budynku.
              • leyre1 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:36
                manala napisała:

> Jestem zdania, że oferując mieszkania komunalne miasto też odpowiada za stan ty
                > ch mieszkań. Nie można pobierać (często dość wysokiego) czynszu za jakieś zarob
                > aczałe nory.

Dokladnie.
              • edelstein Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:52
                Tzn jak lokator zaribaczy albo zniszczy to mu ma miasto co chwila remontiwac i sprzatac.Aha
            • herca Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 23:01
              Wiesz co, zrob sobie te 7 dzieci, tez dostaniesz jak tamta rodzina. Bo jakiś wielki ból bije z twoich wypowiedzi se sobie narobili dzieci - ano narobili, co teraz mamy ich z dziećmi zrzucić ze skaly za to? Oddać dzieci do sierocińca bo maja mało sprytnych rodziców? Maja za karę zdychać z głodu? I to pisze matka, smutno się czyta taka zaciętość
              • vendea0 Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 23:12
                Heca nie , nie o to chodzi, źle mnie odczytałaś, bardziej mi chodzi o bezmyślność. Odniosłam wrażenie że sobie to siedmioro narobi, tak bezmyślnie po prostu. Że żadne z nich nie zastanowiło się co będzie później, a jako dorośli ludzie powinni pomyśleć czy stać ich ma utrzymanie siódemki dzieciaków, skoro nie mają nawet własnego mieszkania
                • zeldaf Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:02
                  Vendea, ta pani sprawia wrażenie osoby na granicy normy intelektualnej. Naprawdę chcesz się porównywać?
                  • elf1977 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:27
                    Rodzice na granicy normy intelektualnej mają tak samo tępe dzieci. Czy naprawdę dzietność sama w sobie jest taką wartością?
                    • zeldaf Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:47
                      Niekoniecznie, jeżeli dzieci dostaną jako takie warunki do rozwoju. Uważam, że kk powinien mocno wspierać takie rodziny finansowo, bo to on wciąż najskuteczniej promuje dzietnosc jako wartość samą w sobie.
                      • elf1977 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 12:04
                        Ja jestem za, ale KK przeciw.
                        • zeldaf Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 12:48
                          Owszem. A jednak bez pomocy rodzinie te dzieciaki nie mają najmniejszych szans na normalność kiedykolwiek. Dlatego ja całkiem dobrowolnie płacę podatki także na nie.
                          • tt-tka Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 13:02
                            zeldaf napisała:
                            bez pomocy rodzinie te dzieciaki nie mają najmniejszych szans
                            > na normalność kiedykolwiek. Dlatego ja całkiem dobrowolnie płacę podatki także
                            > na nie.

Ja tez place i nawet nie pyszcze, ze trzeba placic. Mnie wkurza marnotrawstwo srodkow - slowo, wolalabym dofinansowac posilki w szkole i zajecia pozaszkolne niz dac pieniadze do reki niektorym rodzicom.
              • vendea0 Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 23:30
                Heca- obrażażasz - wyluzuj . Nie zrobię sobie 7 - dzieci bo mnie nie stać. Chodzi o roszczeniową postawę - NIE ROBIMY NIC AE SIĘ NAM NALEŻY - ta zapytam - czemu Pani po urodzeniu nie poszła do pracy a teraz ja ma zasuwać na jej dzieici?
              • semihora Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:13
                > ano narobili, co t
                > eraz mamy ich z dziećmi zrzucić ze skaly za to? Oddać dzieci do sierocińca bo m
                > aja mało sprytnych rodziców?

Ogólnie się zgadzam, ale nie masz racji, że są mało sprytni - wprost przeciwnie. Wiedzą, gdzie szukać pomocy - tv, zbiórki... Liczne niedomagania pani (niedoczynność tarczycy, mój Boże) są podstawą do roszczeń materialnych, ale w robieniu dzieci nie przeszkadzają.
                • milva24 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:19
                  Niedoczynność tarczycy to ma co druga ematkawink
                  • semihora Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:57
                    milva24 napisała:

> Niedoczynność tarczycy to ma co druga ematkawink

No właśnie do tego piję. Ale pani od siedmiorga dzieci koniecznie musiała dodać tę jakże poważną chorobę do spisu swoich schorzeń, żeby było bardziej dramatycznie.
                    • ichi51e Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:00
                      Niedoczynnosc tarczycy moze byc bardzo upierdliwa (zwlaszcza przy niedospanej matce)
                      • kaz_nodzieja Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:16
                        Zgadza się. Pamiętam jak raz dosłownie nie byłam w stanie zwlec się z łóżka rano.
                        • ichi51e Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:20
                          Wstac nie mozna odjezdzasz zapominasz nie kontaktujesz...
                          • semihora Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:57
                            Chyba przeginacie. Też mam niedoczynność.
                          • kaz_nodzieja Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:59
                            Miałam pójść do warzywniaka po m.in. składniki do barszczu, kupiłam banany (bo i tak musiałam), cebulę i jeszcze 2 inne produkty. W domu uprzytomniłam sobie, że nie mam buraków ani jabłka do barszczu.
                            I zdarza mi się robić dziwne rzeczy. Niosę śmieć i zamiast wyrzucić go do kosza - otwieram lodówkę (szafka z koszem niby sąsiaduje z lodówką).
                            Kiedyś szukałam pewnej ryby w Biedronce, nie mogłam znaleźć. Poszłam poszukać kogoś z obsługi by mi powiedział gdzie to jest. Znalazłam, mówię "Przepraszam, a gdzie jest..." i w tym momencie pustka uncertain
                        • edelstein Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:54
                          Ona tez sie nie zwlekala tylko seksilabig_grin
                          • kaz_nodzieja Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:55
                            big_grin
                    • thea19 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:03
                      i zobaczcie: chora tarczyca, cukrzyca, borelioza, slepota - caly pakiet dziala jak najlepszy stymulator plodnosci.
              • elf1977 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:26
                Nie mało sprytnych, tylko nieodpowiedzialnych.
                Nic nie mam do cudzego potomstwa, ale nie muszę stale ponosić kosztów głupoty ich rodziców. I jeszcze w podzięce nazwą mnie którymś sortem i wykształciuchem.
            • chyba.ze Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 04:24
              vendea0

Sugerujesz, że w tej rodzinie lepiej byłoby część dzieci oddać do adopcji i wynająć mniejsze i bardziej komfortowe mieszkanie?
              Serio?
        • herca Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:58
          Pod każda odpowiedzią wrzeszczysz tylko o tym czemu ludzie sobie robią to 7 dzieci. Serio nie wiesz, potrzebujesz pomocy zrozumieć? Pewnie tez dziwi cię to czemu ludzie mało wykształceni po prostu nie pójdą do szkoły i wszyscy zostaną prezesami banków zamiast narzekać na biedę.

• olena.s Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 23:29
            ??????????? Wykształcenie sie do prezesa banku wymaga znacznie wiécej pracy, talentu i farta niż niezrobienie sobie kolejnego dziecka. Siódmego.
            Wybacz, ale jak najchętniej bym zawiesiła wszelka pomoc, póki taka rodzina nie podwiąże sobie tego i owego.

• capa_negra Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 00:15
              W celu - 27 lat, 7 dzieci i ponoć bardzo schorowana.
              Nikomu nie zabraniam mieć dzieci jeśli go na nie stać. Jeśli jest inaczej to to co o tym myślę nie nadaje się do publikacji na prublicznym forum
            • chyba.ze Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 04:30
              Muslimskie rodziny z niepracującą matką i gromadą dzieci na socjalu w UE ci w TAKIM SAMYM stopniu przeszkadzają, czy tylko polskie?
              • elf1977 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:29
                Każda rodzina powinna mieć tyle dzieci, ile może utrzymać.
                Wszelkie zapomogi powinny mieć charakter okresowy, dopóki rodzice nie będą mogli iść do roboty.
              • miniulowa Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:37
                "Muslimskie rodziny z niepracującą matką i gromadą dzieci na socjalu w UE ci w TAKIM SAMYM stopniu przeszkadzają, czy tylko polskie?"

Mnie osobiście przeszkadzają tak samo. Tylko czasem te "muslimskie" są w UE bo ktoś im rozpieprzył system, w którym ich ojciec był w stanie je utrzymać w ich "muslimskim" kraju. Tak, wiem, nie wszystkie, ale jakaś część.
                Jakie wyjaśnienie mają Polacy?
                • kaz_nodzieja Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:19
                  A ojcowie nie mogą podjąć uczciwej pracy w owej Anglii? A kobiety po odchowaniu - niech będzie do wieku szkolnego najmłodszej latorośli również pójść do pracy? Podobno w Anglii w odróżnieniu od Polski uczciwy człowiek chcący pracować zawsze znajdzie pracę za godne pieniądze.
                  • miniulowa Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:41
                    Oczywiście, że mogą, powinni, zarówno ojcowie, jak i matki. Nie o tym mowa.
                    • kaz_nodzieja Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 11:02
                      Jak nie o tym jak o tym? Chyba, że jak w wątkach "Innego rodzaju zabawa" jak coś nieakceptowalnego społecznie robią Polacy - to pełna krytyka, a jak to samo robią cudzoziemcy czy innokulturowi to zaraz jest albo zaprzeczanie albo wymyślanie tysięcy usprawiedliwień.
                      Skoro krytykujemy małżeństwo od owego 7 dzieci w Polsce bo nie pracują tylko korzystają z pomocy państwa, dlaczego mamy nie krytykować muzułmańskiej rodziny (nie licząc kraju) w tej samej sytuacji czyli nie pracującej zawodowo i z dużą ilością dzieci?
          • natalia.nat Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:49
            No widzisz. Mnie też dziwi, że ktoś robi sobie siedmioro dzieci (a coś mi mówi, że sprawa jest rozwojowa i będzie ich więcej), a już zwłaszcza w sytuacji kiedy go nie stać na ich utrzymanie.
            Mam prawo się w tej sprawie wypowiedzieć, czy tylko tobie wolno, tej "rozumiejącej"?
            Nie każdy musi być prezesem banku, można żyć skromnie, zarabiać na miarę swoich możliwości i być odpowiedzialnym za własne życie, a nie tylko wyciągać rękę po socjal.
          • sylwus34 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 11:03
            Oj, Herca! Jako jedna z niewielu( może jedyna, wszystkiego nie czytałam, nie dałam rady), coś sensownego piszesz. Podpisuję si pod każdym Twoim wpisem w tym wątku, bo nie chce mi się polemizować z tak bezduszną głupotą innych .
        • leyre1 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:35
          vendea0 napisała:

> Taaaaak? A jak nie stać Cię na własne mieszkanie to robisz sobie siódemkę dziec
          > i i potem masz pretensje do całego świata że w takich warunkach żyjesz?

A co ty z ta 7 dzieci? A gdyby mieli 1 to mieliby zyc z karaluchami? Mozna wynajmowac, mozna kupic I kredyt splacac i miec jedno dziecko albo wcale i nadal z karaluchami walczyc bo zarzady budynkow maja to w doopie.
    • edelstein Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 22:22
      Roszczeniowe pasozytyuncertain
      • inka.1982 Re: tvn24_uwaga 25.07.17, 23:19
        Nie oglądałam programu, ale weszłam na linka.
        No zesz. Abstrahuje już od mieszkania, ale tyle chorując jak można mieć siódemkę w wieku 27 lat?! Borelioza to nie jest lekka choroba, tak samo cukrzyca i reszta. Pani chyba nie wie co to antykoncepcja a te dzieci rodziła co roksad
        Nie mam nic przeciwko rodzinom wielodzietnym ale ta łaska rzeczywiście to typ roszczeniowy i bezrefleksyjny. Jak sie tyle choruje to kto te dzieci będzie wychowywał ???
        A tak na marginesie: gdzie tatuś? Na zdjęciu go nie widzęsmile)))
        • leyre1 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:41
          Ciekawe czy praciwnicy opieki zdrowotnej zaproponowali jej antykoncepcje, omowili z nia metody najlepsze dla niej, a moze zaproponowano jej mezowi wazektomie? Oczywiscie bez oplat z ich strony?
          • cosmetic.wipes Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:53
            Na pewno big_grin
          • turzyca Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 11:20
            Nie mogą. Witamy w Polsce.
        • thea19 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:46
          tatus jest, chyba nawet jeden od wszystkich. dzieci jak klony tatusia akurat.
      • 71tosia Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:09
        skomentowal wulkan intelektu edelstein
        • edelstein Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:55
          Kolejny socjalny pasozyt sie odezwal
    • 71tosia Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 00:41
      nie widzialm programu ale zastanawia mnie skad takie oburzenie ze ktos nie chce mieszkac w mieszkaniu z karaluchami? Karaluchy to problem ktorego samemu praktycznie nie mozna zwalczyc w duzym budynku, potrzebne dzialania adminstracji. Niezaleznie czy mieszkanie jest komunalne, czy spldzielcze czy prywatne, skoro lokatorzy budynku placa czynsz to maja prawo wymagac by administracja budynku zrobila skuteczna dezynsekcje. Ilosc dzieci w rodzinie ani typ wlasnosci mieszkania nie ma tu nic do rzeczy.
      • issa-a Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 02:22
        robactwa nie zwalczysz w żaden sposób jesli w budynku mieszka chocby jeden brudas.
        W naszym budynku, nowym, zdbanym, bez patologii ,zamieszkał mlody człowiek, jak sie, okazało, alkoholik, "resortowe dziecko",co tez się później okazało.
        Pan staczał się coraz bardziej az końcu zarósł brudem do tego stopnia, że na klatce schodowej pojawiły prusaki i rozlazły po innych mieszkaniach. Zaalarmowana spółdzielnia cos tam działała, co jakiś czas latali ludzie po klatce schodowej i wylewali ją trucizną. Ja w domu mieszkałam z raidem, na stałe. Jakieś płytki porozstawiane, dyscyplina higieniczna - żadnego okruszka na noc na blacie itd. Wszystkie te działania nie pomagały jakoś szczególnie.
        Pomogło dopiero, jak resortowi rodzice zabrali swoje resortowe dziecko i mieszkanie sprzedali.
        Robactwo skończyło się z dnia na dzień, znaczy, po remoncie meliny.
        Było to przeszło 10 lat temu i od tamtej pory zero robaków.
        • zeldaf Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 07:50
          Przy siódemce "drobiazgu" chyba bardzo trudno utrzymać mieszkanie w czystości, w pojedynkę to raczej niewykonalne. Może dlatego mają problem z wytepieniem robactwa. Świetne warunki do rozmnażania. No pun intended 😕
          • manala Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:01
            Co ty opowiadasz. Jeśli w budynku nie będzie robactwa to nawet kruszące jedzeniem i wsmarowujące w dywan dzieci x7 nie będą problemem. Mnie zaszokowała ilość karaluchów, która jest w tym mieszkaniu.
            W pierwszym mieszkaniu jakie miałam też od czasu do czasu przemknął jakiś karaluch (stary blok) ale na litość boską - w takich ilościach to bym chyba zwariowała i wcale się nie dziwię tym ludziom, że chcą zmusić władze miasta/spółdzielni do zrobienia z tym porządku.
            To nie dzieci są przyczyną - tylko stary, zakaraluszony budynek.
            • leyre1 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:43
              I miasto ktore z tym nic nie robi
          • issa-a Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 12:57
            >Przy siódemce "drobiazgu" chyba bardzo trudno utrzymać mieszkanie w czystości, w pojedynkę to raczej niewykonalne

no, nie rozśmieszaj mnie. Nie mówi sie to o laboratoryjnej czystosci ale o zwyklym porzadku np. kosz z odpadkami nie kwitnie tydzień w kuchni tylko wyrzuca wieczorem, ktores z 7 dzieci, do smietnika.
    • lauren6 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:20
      Zazdrościsz tej rodzinie? To uródź 7 dzieci i wtedy pogadamy.

Rodzice może i są roszczeniowi. Ale co z tego? Dzieci już są na świecie i należą im się godziwe warunki do życia i nauki. Co proponujesz w alternatywie? Wrzucić je do worka i potopić jak ślepe kociaki? Czy odebrać rodzicom do dd i zafundować traumę na całe życie?

Nie wiem czego zazdrościć tym ludziom. Syfiastego mieszkania od gminy? Wow. Przecież po tylu ciążach i porodach ta kobieta ma zdewastowane zdrowie. Dodaj do tego fatalne warunki życia, brak opłacanych składek, brak środków do życia, gdy dzieci dorosną. Brak wypracowanej emerytury. Zamienisz się z nią? Ta kobieta ma beznadziejne perspektywy na przyszłość, ale dała społeczeństwu 7 nowych obywateli. A ty im żałujesz jakiejś zawszonej dziury do życia.
      • tt-tka Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:24
        lauren6 napisała:

Ta kobieta ma
        > beznadziejne perspektywy na przyszłość, ale dała społeczeństwu 7 nowych obywat
        > eli.

Pytanie, czy dala spoleczenstwu 7 przyszlych platnikow podatkow, czy 7 przyszlych beneficjentow opieki spolecznej...
        Mieszkania sie nie czepiam, gdzies mieszkac musza. Tylko to jest klasyczne powielanie i multiplikacja biedy i samo wspomaganie nie jest rozwiazaniem problemu.
        • milva24 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:34
          Zgadzam się. Może się okazać, że za dwadzieścia lat to te dzieci będą występowały o pomoc w podobnych okolicznościach.
          • manala Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:42
            A ja znam wielodzietną rodzinę gdzie było biednie (może nawet patologicznie). Dzisiaj te dzieciaki wszystkie wyszły na ludzi i dobrze sobie radzą. O ile wiem to tylko jeden z 9 ma problem alkoholowy.
            • milva24 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:49
              To dobrze dla nich. Pochodzę z małej miejscowości, tego typu rodzin było kilka i na ludzi większość z 12 dzieci wyszła tylko w rodzinie, gdzie ojciec całe życie pracował w Niemczech a przyjeżdżał chyba tylko zrobić kolejnego dzieciaka wink W pozostałych przypadkach jednostkom się udało a reszta powieliła styl życia rodziców.
            • edelstein Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:58
              Wg badan powielaja zachowania rodzicow.
        • lauren6 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:42
          Tego nie wiesz. Znam kilka osób, które wywodzą się z biednych, wielodzietnych rodzin i ani myślą powielać wzorce i klepać biedę jak rodzice. Pracują, sami się utrzymują, mają 1-2 dzieci.
          • tt-tka Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:11
            lauren6 napisała:

> Tego nie wiesz.

Wiem. Pracuje w instytucjach opiekunczych i pomocowych od wielu lat.

Znam kilka osób, które wywodzą się z biednych, wielodzietnych r
            > odzin i ani myślą powielać wzorce i klepać biedę jak rodzice.

Jednostkowe krzepiace przyklady zawsze sa. Ja tez znam kilka takich osob. I bez porownania wiecej takich, ktorzy wzorce powielaja.
            • lauren6 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:23
              Jedna rodzina wielodzietna drugiej nie równa. Ważniejsze są takie czynniki jak alkoholizm, przemoc, upośledzenie umysłowe.
            • 71tosia Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:27
              do pewnego stopnia jest wina calego systemu pomocy takim rodzinom, ktory glownie skupia sie na tym by dzieci mialy co zjesc, niby skad dzieci w takich rodzinach maja czerpac pozytywne wzorce? Dzieci juz sa, wiec wypisywanie po co one sie w tej 7 dzieciowej bednej rodzinie z dysfukcyjna matka urodzily (raczej ONE wyboru nie mialy) jest co najmniej glupie.
              • lauren6 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:33
                Te dzieci powielające wzorce bezradnosci to w dużej mierze całe rodziny osób upośledzonych umysłowo. Im innych wzorców nie zaszczepisz. Tu pomoże sterylizacja, tyle że za takie propozycje zagryzą i z prawej strony (trwała antykoncepcja to zuo), i z lewej (eugenika to zuo).
                • 71tosia Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:56
                  nie znam statystyk (o ile takie istnieja?) ale nie wydaje mi sie to prawda. Niezaradnosc, bieda bywa dziedziczona ale gdyby wlozyc pewien wysilek w pomoc, nie rodzicom ale dzieciom to mozna by ten zaczrowany krag przerwac. Akurat mam wsrod znajomych taki bardzo pozytywny przyklad ludzi ktory pomogli dziewczynce (chcieli rodzenstwu ale sad 'zwrocil' l mlodsze dzieci biologicznej matce uniemozliwiajac kontakt z nimi, najstarsza -podopieczna znajomych, wtedy 11 latka podjela samodzielnie decyzje ze zostanie w domu dziecka). Dzis dziewczyna jest jest dorosla, pewna siebie kobieta, wyksztalcona, zalozyla rodzine, bez pomocy moich przyjaciol nie mialaby sznas, jej brat siedzi w wiezieniu.
                • tt-tka Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 11:58
                  lauren6 napisała:

> Te dzieci powielające wzorce bezradnosci to w dużej mierze całe rodziny osób up
                  > ośledzonych umysłowo.

O, jakies statystyki, ktore by to potwierdzaly ? Gdyby to byly tylko rodziny osob uposledzonych umyslowo, to by bylo wcale niezle - znaczy, byloby ich o wiele mniej niz jest.
        • miniulowa Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:41
          "Pytanie, czy dala spoleczenstwu 7 przyszlych platnikow podatkow, czy 7 przyszlych beneficjentow opieki spolecznej...
          Mieszkania sie nie czepiam, gdzies mieszkac musza. Tylko to jest klasyczne powielanie i multiplikacja biedy i samo wspomaganie nie jest rozwiazaniem problemu. "

Przy założeniu, ze ok. 60% dzieci powiela styl życia rodziców, co najmniej 4 z tych dzieci zasili szeregi klientów PS i pozostanie na utrzymaniu podatników do końca swojego życia. Faktycznie, społeczeństwo robi na takich rodzinach świetny interes wink
          • asia_i_p Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 21:15
            Ale tam ojciec pracuje, jeśli dobrze zrozumiałam. A ojciec pracujący i matka zajmująca się domem to jest całkiem normalny model, wiem, że na ematce niepopularny, ale nie patologia.
        • kaz_nodzieja Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:23
          Tego nie wiemy, ale także w przypadku Waszych niuniusiów. Skąd wiesz czy Twój niuniuś w wieku 18 lat nie sięgnie po narkotyki i się nie stoczy, kończąc na naszym utrzymaniu w sympatycznym pokoiku z kratami?
          Albo niuniusia po wcześniejszym wykorzystaniu naszych bezpłatnych studiów rok po zwinie się na emigrację do innego kraju?
          Póki dzieci są małe nikt nie wie kto z nich wyrośnie. Czy więzień, czy człowiek pracujący, czy emigrant.
          • edelstein Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:59
            Emigranci to sporo wkladaja do polskiego budzetutongue_out
            • kaz_nodzieja Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 11:04
              No właśnie nie.
              Około 1% PKB.
              Czyli pozostałe 99% wkładają osoby mieszkające i pracujące w Polsce.
              • edelstein Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 11:21
                A firmy zagraniczne to nie?
                • lauren6 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 11:25
                  Firmy zagraniczne wypompowują zyski z Polski.
                  • kaz_nodzieja Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 11:30
                    I płacą podatki poza granicami naszego kraju.
                    Nie mówiąc już o tym, że pracownikom płacą o wiele mniej niż tym samym pracownikom (te same stanowiska pracy) za granicą.
      • leyre1 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 08:47
        lauren6 napisała:

> Nie wiem czego zazdrościć tym ludziom. Syfiastego mieszkania od gminy? Wow. Prz
        > ecież po tylu ciążach i porodach ta kobieta ma zdewastowane zdrowie.

Bo pewnie odrzucila proponowana (przez pracownikow opieki zdrowotnej), bezplatna antykoncepcje dla siebie albo maz proponowany zabieg (tez bezplatny) wazektomii
        • 71tosia Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:18
          wazektomia jest zabiegiem formalnie zakazanym w Polsce wiec o jego bezplatnosci przestan bredzic, wykonuje sie ja najczesciej zagranica lub za spore pieniadze, bezplatna antykoncepcja dla kobiety - zejdz z ksiezyca!
          • leyre1 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:21
            71tosia napisała:

> wazektomia jest zabiegiem formalnie zakazanym w Polsce wiec o jego bezplatnosci
            > przestan bredzic, wykonuje sie ja najczesciej zagranica lub za spore pieniadze
            > , bezplatna antykoncepcja dla kobiety - zejdz z ksiezyca!

Nie zauwazylas sarkazmu, prawda?
            • 71tosia Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:28
              przepraszam, nie zauwazylam
          • thea19 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:49
            bez przesady. wazektomia to 3 x 500+. wcale nie trzeba jechac za granice.
          • memphis90 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 11:09
            Spirala kosztuje kilkadziesiąt zł, można ją założyć na NFZ.
            • kaz_nodzieja Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 11:18
              Teoretycznie. W praktyce (zresztą w Twoim mieście) dziennikarka GW robiła prowokację i dzwoniła do gabinetów z NFZ z pytaniem o założenie. W większości gabinetów spotkała się z odmową.
              Niektórzy durnie w kitelkach zasłaniali się niby tym, że do założenia rzekomo (!) potrzeba szpitalnych warunków, a gabinet ich nie spełnia big_grin
        • milva24 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:18
          Jak najbardziej jestem za tego typu rozwiązaniami ale to raczej nie za tych rządów. Poza tym nawet gdyby istniała tego typu możliwość nie wiemy czy pani zechciałaby z niej skorzystać. Mojego kuzyna prawie pobił kiedyś jego kumpel od kieliszka, ojciec szóstki dzieci z czego połowa była niepełnosprawna, bo mu kuzyn coś o zakładaniu prezerwatyw zaproponował a to przecież grzech.
          • lauren6 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:28
            Kk dokłada swoje, feministki swoje. Pamiętam sprawę małej Róży i ubezpłodnienie jej matki przez lekarkę. Pamiętam święte oburzenie feministek: jak lekarka tak mogła, przecież matka Róży mogła chcieć mieć więcej dzieci!!! Co z tego, że te dzieci jedno po drugim porzucała, a kolejna 9 ciąża była dla niej śmiertelnym zagrożeniem.

Przy takiej retoryce z lewej i prawej strony w kwestii dzieciorobów nie zmieni się nic.
            • kaz_nodzieja Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:26
              No jednak uważam, że ta Pani została potraktowana przedmiotowo. Co szkodziło wcześniej lekarzom zaproponować jej ten zabieg i zachęcać? Może by się dobrowolnie zgodziła.
              Jeżeli zaś faktycznie była umysłowo upośledzona to powinna zostać sądownie ubezwłasnowolniona i wtedy dopiero dokonać tego zabiegu.
              Ubezpłodnienie tak, ale zgodne z prawem. W przypadku osób z intelektem w normie - jako propozycja.
            • tt-tka Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 12:10
              lauren6 napisała:

> Kk dokłada swoje, feministki swoje. Pamiętam sprawę małej Róży i ubezpłodnienie
              > jej matki przez lekarkę. Pamiętam święte oburzenie feministek: jak lekarka tak
              > mogła, przecież matka Róży mogła chcieć mieć więcej dzieci!!! Co z tego, że te
              > dzieci jedno po drugim porzucała, a kolejna 9 ciąża była dla niej śmiertelnym
              > zagrożeniem.

Ja tez pamietam te sprawe - czworo dzieci wychowywanych przez siostre i szwagra, matka latami nie zainteresowala sie nimi (odleglosc ok. 20 km); w domu syf, kila i mogila - kompletna niewydolnosc opiekuncza. W rezultacie do panstwa Sz. przychodza/przychodzily dwie pracownice OPS, jedna tylko do Rozy, druga - do matki. Najstarsza z dziewczynek mieszkajacych z matka ma problemy z kregoslupem, ze wzrokiem i liczne inne, ale do lekarza nikt z nia nie pojdzie/nie bedzie jezdzic, bo to czas, pieniadze i nie ma komu; a mnie cholera bierze !

Jakem feministka, kibicowalam lekarce z calej duszy i nie bylam jedyna, tylko tych glosow nikt nie naglasnial. Krucjata poszla pod haslem "nie mozna zabierac dzieci ubogim/uniemozliwiac im rozmnazania" i nikogo tak naprawde nie obchodzilo, ze matka byla i jest kompletnie niewydolna opiekunczo ! Ze to jest powod, by ingerowac w zycie jej dzieci, nie bieda !
      • elf1977 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 09:33
        Obywatel obywatelowi nierówny. Z takich rodzin wywodzą się beneficjenci zasiłków, niepracujący - pani dodała państwu siedem gąb do wykarmienia.
        Odnośnie zazdrości - powinna spróbować choć kształtować swój los, jej sytuacja w dużej mierze jest wynikiem jej wyborów życiowych.
        • 71tosia Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:00
          czy to ze probuje na admistracji budynku wymusisc dezynsekcje to cos zlego? Czy z powodu posiadania az 7 dzieciakow powinno jej to nie przeszkadzac ze karluchy chodza po dzieciakach?
          • pina_colada88 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:11
            Jesteście obrzydliwe ze swoimi komentarzami.
            Nikt nie dał Wam prawa byście komentowały ich płodność.
            • edelstein Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 11:01
              Poki pozostaja na utrzymaniu ematek to ematki maja do tego pelne prawo.
              • leyre1 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 12:29
                edelstein napisała:

> Poki pozostaja na utrzymaniu ematek to ematki maja do tego pelne prawo.
                >
                Wiekszosc ematek jest na utrzymaniu mezow albo nie zarabia wystarczajaco zeby siebie utrzymac wiec nikogo nie utrzymuja
                • edelstein Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 12:54
                  Wiekszisc ematek pracuje i odprowadza podatki
                  • leyre1 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 14:50
                    edelstein napisała:

> Wiekszisc ematek pracuje i odprowadza podatki
                    >
                    Jasne😁 w koncu wiekszosc to bardzo wunskie specjalistki
                    • edelstein Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 16:57
                      Udowodnij ze jest inaczej
                      • leyre1 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 21:48
                        edelstein napisała:

> Udowodnij ze jest inaczej
                        >
                        Otworz oczy
                • ichi51e Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 12:55
                  Vat placimy wszyscy big_grin
                • cosmetic.wipes Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 14:34
                  leyre1 napisał(a):

> Wiekszosc ematek jest na utrzymaniu mezow albo nie zarabia wystarczajaco zeby s
                  > iebie utrzymac wiec nikogo nie utrzymuja

Jakieś dowody na tę większość masz, czy tylko fantazja ci zapracowała?big_grin
                  • leyre1 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 14:51
                    cosmetic.wipes napisała:

> leyre1 napisał(a):
                    >
                    > > Wiekszosc ematek jest na utrzymaniu mezow albo nie zarabia wystarczajaco
                    > zeby s
                    > > iebie utrzymac wiec nikogo nie utrzymuja
                    >
                    >
                    > Jakieś dowody na tę większość masz, czy tylko fantazja ci zapracowała?big_grin
                    >

Lubie fantazje😁
                • thea19 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 16:19
                  a utrzymywanie zony to obciazenie dla budzetu? ponoc kasa w malzenstwie jest wspolna nawet jak tylko jedna osoba zarabia.
                  • leyre1 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 16:25
                    thea19 napisała:

> a utrzymywanie zony to obciazenie dla budzetu? ponoc kasa w malzenstwie jest ws
                    > polna nawet jak tylko jedna osoba zarabia.

Owszem niepracujace kobiety to obciazenie dla budzetu, to nic dobrego dla ekonomi ani dla nich samych
                    • thea19 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 18:36
                      niepracujace zony sa obciazeniem dla meza a nie panstwa. czy zona taka idzie do mopsu po zasilek?
                      • livia.kalina Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 19:04
                        >niepracujace zony sa obciazeniem dla meza a nie panstwa.
                        Poza tym, często "niepracująca żona" umożliwia prace męża w takim a nie innym wymiarze lub nawet na takim a nie innym stanowisku. Dzięki temu, że ona pracuje w domu, on może zarabiać więcej i płacić większe podatki.
            • kota_marcowa Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 11:13
              Akurat w takich i podobnych przypadkach typu chlejąca patologia 10 dzieci, powinna być stosowana przymusowa sterylizacja.
            • natalia.nat Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 11:55
              Nie będę krytykowała ich płodności (niech sobie mają i dwadzieścioro dzieciątek) dopóki będą się utrzymywali za swoje, a nie za moje. Jak najbardziej mam prawo do komentowania.
            • cosmetic.wipes Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 22:14
              pina_colada88 napisała:

> Jesteście obrzydliwe ze swoimi komentarzami.
              > Nikt nie dał Wam prawa byście komentowały ich płodność.
              >
              >
              Jak owoce swojej plodnosci będą utrzymywać samodzielnie, to słówka nie pisnę. Dopóki jednak uprawiają radosny seks bez zabezpieczeń na koszt podatnika, to podatnik ma prawo to komentować.
              • miniulowa Re: tvn24_uwaga 27.07.17, 12:06
                "Jak owoce swojej plodnosci będą utrzymywać samodzielnie, to słówka nie pisnę. Dopóki jednak uprawiają radosny seks bez zabezpieczeń na koszt podatnika, to podatnik ma prawo to komentować."

Exactly smile
          • elf1977 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 12:09
            Nie chodzi o karaluchy. Wiadomo, że powinno się je wytępić. Chodzi o jej sposób życia, mówienia i o stałe ględzenie, że płodzenie dzieci to bohaterstwo, nawet, jeśli się nie ma czym ich wykarmić.
    • edelstein Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:48
      Z jakim pierwszym lepszymbig_grin co niby bylo pozniej? Ze sie rozstalismy,no ludzie sie rozstajabig_grin syn jest zabezpieczony finansowo przez ojca.
      • kaz_nodzieja Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:51
        Dwa miesiące po urodzeniu dziecka to jednak rzadkość.
        A z pieniędzmi łaski nie robi bo to jego obowiązek.
        • edelstein Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 11:03
          Jakie 2 miesiace po urodzeniu dziecka?big_grin 2lata a nie dwa miesiace apkubig_grin
    • ichi51e Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 10:57
      Pani ma meza i dzieci sa ich wspolna decyzja. Nie hest problemem ze nie maja na buty tylko ze robakow w domu zniesc nie moga. Czy to bylaby roznica gdyby wynajmowali mieszkanie komercyjnie a wlasciciel mowil mnie karaluchy nie przeszkadzaja a ta pani ma za duzo dzieci... jaki to ma zwiazek z karaluchami
    • memphis90 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 11:29
      Jedna sprawa to robactwo w budynku, którym zarząd budynku powinien się zająć i tyle. Druga sprawa to działania, jakie mogła podjąć sama rodzina- kratki, siatki, zatkanie dziur itd. Abstrahując od tej konkretnej rodziny, to często widać w programach interwencyjnych, że bieda biedą, ale w mieszkaniu syf i brud totalny, który z samej biedy nie wynika.

A kwestia płodzenia 7 dzieci przez rodzinę niezdolną do ich utrzymania to temat oddzielny, niezależny od karaluchow. Roszczeniowosc tych grup społecznych czasem aż bije po oczach- tu pani w zbiórce prosi o pieniądze na sprzęt rtv- o ile rozumiem konieczność posiadania pralki, lodówki i odkurzacza, o tyle telewizory niezbędne do życia nie są...
    • mamma_2012 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 13:53
      Pomoc socjalna dla takich ludzi powinna być uzależniona od przymusowej antykoncepcji. Pewnie ta kobieta zgłosiła się po nią przy pierwszym, a benefity tylko zachęcały ją do rodzenia kolejnych.
      Zbiórka 30.000 na nowe RTV i AGD świadczy o tym, że ma nierówno pod sufitem lub jest bezczelna.
      Pewnie niejedną szlachetną paczkę też już przytulili.
      • leyre1 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 16:27
        Rodzina ma za duzo dzieci, ale co to ma wspolnego z karaluchami?
        • leokadia35 Re: tvn24_uwaga 26.07.17, 18:18
          Nie wiem jak można połakomić się na mieszkanie socjalne tym bardziej je wyłudzać , tak robi tylko jakaś patologia która nie ma żadnych wymagań co do standardu życia. Nie wiem jak w waszych miastach ale np. u mnie takie mieszkania nazywane są barakami albo hotelami , okropna lokalizacja i w dzień strach tam pójść a co dopiero wieczorem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka