Dodaj do ulubionych

Pozew przeciwko Wałęsie...

26.07.17, 11:38
Było już?

Jarosław Kaczyński wytoczył pozew Lechowi Wałęsie. Staję się coraz bardziej jasne dlaczego tak szybko trzeba było przejąć sądy. Pośpiech jak najbardziej usprawiedliwiony, przecież naczelnik nie może przegrać!
Obserwuj wątek
    • kolibeer2 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 12:04
      no nie było - a że tak się spytam co Lechu zrobił, bo mi się szukać nie chce
      • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 12:16
        Za powiedzenie ze jaroslaw cierpi na chorobe psychiczna. Coz, jak ktos mowi o zamordowaniu brata do opozycji to raczej zdrowy nie jest. W normalnym kraju skonczyloby sie przegrana Jarka, polityk ktory dopuszcza sie takiego jezyka musi sie liczyc z rownie silna krytyka, zwlaszcza ze strony innego polityka
        • mozambique Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 12:21
          super - w czasei procesu jaro bedzie musial poddac sie obserwacji psychiarycznej
          • alpepe Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 12:23
            co ty? Wałęsę poddadzą, Naczelnik nie może być chory.
          • szarsz Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 12:23
            Musiałby. Obowiązuje czas przeszły.
          • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 12:24
            Ale slowo do slowa i juz wiemy co jarka wyprowadza z rownowagi wink
            • mozambique Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 12:42
              nooo, a przy gwaltownych atakach furii może żyłka pęknąć
              • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 12:45
                Wystarczy malutka zyleczka wink
              • mamalgosia Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 14:31
                ale jakoś nie pęka, prawda?
                Niektórzy nawet żyłki mają lepszego sortu
                • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 14:39
                  Ale na tej mownicy bez trybu mocno nabrzmiala
                  • mamalgosia Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 14:40
                    No i to tylko świadczy o tym, że jest lepszego sortu. Twoja by już pękła.

Wydaje mi się też, że ledwo łapał oddech. Masakra, ilez on musi wytrzymać
                    • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 14:42
                      Moja by nawet nie nabrzmialo bo by mi to nie przyszlo do glowy gdyby ktos cytowal mojego brata jako autorytet. No ale ja nie jestem chora psychicznie i nie mam krwi na rekach to sie chyba wypowiadac nie moge
                • miniulowa Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 08:21
                  "ale jakoś nie pęka, prawda?
                  Niektórzy nawet żyłki mają lepszego sortu"

big_grin
              • taki-sobie-nick Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 21:30
                mozambique napisała:

> nooo, a przy gwaltownych atakach furii może żyłka pęknąć
                >
                Czy ty komuś życzysz śmierci, czy mnie się zdaje?
                • mozambique Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 09:39
                  jaaaaa? ja tylko czytalam jak sie moze skonczyc wylew krwi do mózgu

tez poczytaj - pouczająca lektura
          • oqoq74 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 23:12
            Nie, to Wałęsa będzie musiał przedstawić dowody.
            • iwles Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 13:57
              A nie, w polskim prawie jest sie niewinnym, dopoki nie udowodni mu sie winy. To Jaro bedzie musial przedstawic dowody 😄
              • oqoq74 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 17:34
                W procesie karnym tak, ale nie w procesie o naruszenie dóbr osobistych.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 12:27
        Pomógł obalić komunę tongue_out
        • mamalgosia Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 14:32
          Którą?Bo ja już nie nadążam z tymi komunami.
          Komuna komunie wrzeszczy "precz z komuną"
          • zuleyka.z.talgaru Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 20:53
            Tą w 89 wink
    • obrus_w_paski Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 12:28
      No to chyba jaro będzie musiał udowodnic przed sądem, ze jest zdrowy psychicznie bo dowody no to ze jest chory widziała już cała Polska
      • 1elka26 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 12:32
        TW Bolek szaleje? - - uważacie, że wolno takie brednie wygadywać? Gratuluję autorytetów i argumentacji.
        • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 12:35
          Ja ci dynka gratuluje posel zawsze z widelcem w reku Pawlpwicz, towarzysza precz z komuna piotrowicza, adriana stajacego sie andrzejem, premier na posylki Beate oraz ja bez trybu ale w histerii prezesa. I kot!
          • sumire Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 12:52
            Nie no, kota się nie czepiajmy, on przynajmniej pokazał się ludziom... smile
      • livia.kalina Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 21:05
        Taki TW Bolek jak TW Balbina.
      • taki-sobie-nick Ha, ha, będzie musiał 26.07.17, 21:33
        Powoła się na biegłego zakumplowanego psychiatrę.
    • gama2003 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 12:41
      No to opinie biegłych będą potrzebne.
      • mozambique Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 12:45
        w nowo zreformowanych sądach ?

oby zdążyli przed wrzesniem - wetdy ponoc jaro ma sie wziąć za te wszystkei stowarzyszenia lekarzy , izby lekarskie itp
        • 1elka26 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 12:55
          Faktycznie, może być problem. Ciężko bedzie znaleźć sędziego na telefon. A tak było dobrze, zero zewnętrznej kontroli, i ta sielanka może wkrótce skonczyć się. I komu to przeszkadzało?
        • gama2003 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 13:25
          Myślę, że Jarkowi dopiero zaczną puszczać nerwy, pokazy zdrowia jeszcze przed nami.
          • 1elka26 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 13:45
            Świetny komentarz Kukiza:

"Modlić się codziennie za Kaczyńskiego powinniście, bo gdybym to ja miał władzę to Nowakowi w życiu nie udałoby się uciec na Ukrainę a wielu z Was byłoby już w Sztumie. Wyszliście na ulice by bronić układu, zostawić wszystko „po staremu”, zostawić SWOJE sądy, które zagwarantują Wam „niezawisłość”"

Niestety, ale ma rację. Oglądając i czytając to wszystko co wyprawia opozycja histeryczna wrzeszcząć o panstwie totalitarnym i zagarnięciu sądów, można tlyko podziwiać spokoj i opanowanie rządzących, w tym także i Kaczyńskiego.
            • dorek3 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 14:01
              Kukiz i PIS są siebie warci.Dokładnie to zresztą było widać ostatnio.
              • gama2003 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 14:06
                Otóż to, Kukiz odleciał już dawno. Koło autorytetu to on dawno nie stał.
            • sumire Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 14:04
              Sorki eluś, może ty za dobrze nie rozumiesz polskiego, ale komentarz Kukiza "gdybym to ja miał władzę, wielu z Was byłoby już w Sztumie" to też pogróżki w stylu totalitarnym. Ja wiem, że tobie fajnie, gdy władza dociska ci twarz do chodnika butem, ale większości ludzi takie rzeczy nie bawią.
              • dzikka Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 14:24
                sumire, no coś ty. Dziękujmy Jarosławowi Dobrotliwemu, że jeszcze wszystkich nie pozamykał, tzn. może i chciał ale mu PAD wyciął numersmile Wiesz, co wolno wojewodzie itd. Jak to, my: element animalny z wpisanym genem zdrady, gorszy sort Polaków, zdrajcy i komuniści, kanalie z twarzami ludzi specjalnej troski możemy wypowiadać się na temat wolności, cóż my uczestniczący w astroturfingu wiemy na temat demokracji.....ech Jarosławie Dobrotliwy ty nas ocalisz, wskażesz jedynie słuszna drogę.....
            • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 14:09
              Histerycznie wrzeszczala wladza totalna bez trybu.
            • mamalgosia Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 14:37
              1elkasmile smile Spokój i opanowaniesmile Dodaj jeszcze, że kulturęsmile

Tak poza tym, to oprócz tego, że bzdury piszesz, to muszę jednak przyznać, że jestem zaskoczona na plus. Bo te bzdury są pisane poprawną polszczyzną, błędów nie ma prawie wcale (tylko literówki, ale to wiadomo, że się może zdarzyć), zdania rozbudowane. Bardzo odstajesz od reszty PiSowskiego elektoratu, ostatnio jak poczytałam ich "gratulacje" dla prezydenta, to właściwie dwuwyrazowe co najwyżej byłysmile I to JAKIE wyrazy
              • taki-sobie-nick Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 21:35
                mamalgosia napisała:

> 1elkasmile smile Spokój i opanowaniesmile Dodaj jeszcze, że kulturęsmile
                >
                > Tak poza tym, to oprócz tego, że bzdury piszesz, to muszę jednak przyznać, że j
                > estem zaskoczona na plus. Bo te bzdury są pisane poprawną polszczyzną

I nie wspomina bez przerwy o oraniu? Przepraszam, ale motyw "zaorania" u PiS-owców to moja idee fixe.
            • asia_i_p Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 14:50
              Wyszłam na ulicę bronić trójpodziału władzy, nie mam swoich sądów. Kukiz jest niezłym muzykiem, ale jego neurony słabo zniosły artystyczny tryb życia najwyraźniej.
            • przeciwcialo Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 19:11
              Kukiz za bardzo sie w młodości bawil więc ten tego....
            • livia.kalina Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 21:08
              Ach ten Nowak, który uciekł za granicę i którego cała Polska mogła w związku z jego ucieczką oglądać na antenie wszystkich stacji telewizyjnych podczas przesłuchania komisji ds Amber Gold....
            • iwles Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 15:05
              Elu to moze umowmy sie tak:
              Skoro zachwycasz sie az tak Jaroslawem, to wez go sobie do swojego kraju 😄
          • bi_scotti Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 13:53
            Troche off topic ale nie tak calkiem ...
            Czy "imputowanie" choroby psychicznej faktycznie jest obraza? Choroba jak choroba, eh sad Zalozmy, ze LW powiedzialby publicznie, ze podejrzewa JK o to, ze choruje na zylaki/diabetes/egzeme/wysokie cisnienie ... whatever ... czy tez zostalby pozwany za obraze? A jesli JK faktycznie zmaga sie z jakimis MENTAL health issues, to czy to jest az tak wstydliwe i/lub obrazliwe (?) zeby pozywac imputujacego do sadu?
            Pisze to, bo jestem gleboko przekonana, ze JK musi miec problem typu depresja czy inna forma nieprzepracowanej straty po bracie blizniaku i nie mam watpliwosci, ze rzutuje to na jego oglad swiata, poglady i dzialania. Aczkolwiek tego akurat cierpienia nie uznalabym za wstydliwe i dajace powod do pozywania LW! Life.
            • mamalgosia Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 14:39
              Ja też jestem przekonana, że na rozwój choroby miały wpływ także przeżycia. Strata bliskiej osoby to może być trauma, szczególnie jeśli się czuje winnym tej straty. A dodatkowo bliźniaki często mają między sobą niepowtarzalną więź. Tak generalnie to myślę, że J jest postacią tragiczną. Tylko że nie powinien w tym stanie mieć wpływu na tyle osóbsad
              • taki-sobie-nick Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 21:39
                mamalgosia napisała:

> Ja też jestem przekonana, że na rozwój choroby miały wpływ także przeżycia. Str
                > ata bliskiej osoby to może być trauma, szczególnie jeśli się czuje winnym tej s
                > traty.

Co do postaci tragicznej, też tak uważam, zwłaszcza że Lech tonował Jarosława i dobrze na niego wpływał.
            • asia_i_p Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 14:51
              Good point. Zawsze może mówić, że on tak z głębokiej troski. big_grin
            • olena.s Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 21:47
              Kwait Kalafiora: "Czy spotkał się pan kiedyś z tym zdaniem Epikteta: „Czemu nie gniewamy się, gdy ktoś mówi, że nas głowa boli, a gniewamy się, gdy mówi, że błądzimy w rozumowaniu lub w wyborze?” Nie?... Pascal bardzo ładnie to rozwija, wie pan, jego odpowiedź brzmi: „Bo jesteśmy pewni swego zdrowia, a słuszności nie”. I dalej: „Skąd pochodzi, że człowiek chromy nie drażni nas, a umysł chromy drażni? Stąd, iż chromy uznaje, że idziemy prosto. Umysł zaś chromy powiada, że to my kulejemy”.
      • mamalgosia Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 14:33
        Ziobro okaże się biegłym
        • taki-sobie-nick Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 21:38
          mamalgosia napisała:

> Ziobro okaże się biegłym

No nie, bez jaj. Na pewno któryś pisowiec ma zakumplowanego psychiatrę. Psychiatrzy też ludzie i mają życie prywatne i kolegów.
    • woman_in_love biedny morderca brata, czuje że traci kontrolę 26.07.17, 13:52
      i jak wściekły pi(e)s gryzie na lewo i prawo.
      • nathasha Re: biedny morderca brata, czuje że traci kontrol 26.07.17, 14:08
        I matki! Matke tez wykonczyl
        • mamalgosia Re: biedny morderca brata, czuje że traci kontrol 26.07.17, 14:42
          Czasem myślę o tej matce.
          Jak moje dziecko zrobi coś złego, to bardzo mnie to boli. Nie wiem jak udźwignęłabym świadomość, że mój syn rozwala kraj. No ale ona już nie żyje, a jednak kiedyś to on aż taki nie był. To postępuje
          • nathasha Re: biedny morderca brata, czuje że traci kontrol 26.07.17, 14:49
            Mysle ze to byl typ matki slepo wielbiacej synow (nie dzieci a synow, bo to widac po ich stosunku do kobiet) i o dosc waskich horyzontach (zaden z synow nie jest wierzacy za to wychowany w kulcie religii). Dlatego nie jest mi jej zal a mam ogromne pretensje jak zle wychowala swoje dzieci
    • mamalgosia Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 14:30
      BTW w sumie chciałabym, żeby pozwał do sądu wszystkich, którzy uważają, że jest chory psychiczniesmile
      • taki-sobie-nick Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 21:36
        mamalgosia napisała:

> BTW w sumie chciałabym, żeby pozwał do sądu wszystkich, którzy uważają, że jest
        > chory psychiczniesmile

Chcesz, żeby się sądy zatkały?

Chory psychicznie, chory psychicznie. Rzućcie no do cholery jakąś diagnozę.
    • ichi51e Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 14:40
      Moim zdaniem Kaczynsmi wygra. Walesie tez peron odjechal
      "Pozew przeciwko Wałęsie zawiera aż sześć punktów. Jest w nich mowa m.in. o nakazie złożenia oświadczenia, w którym były prezydent ma przeprosić Kaczyńskiego za to, że na swoim profilu na Facebooku sformułował wobec niego bezprawne i nieprawdziwe zarzuty, taki jak np. że prezes PiS:
      - nie jest zdrowy ani zrównoważony psychicznie
      - wydał polecenie „wrobienia” Wałęsy we współpracę ze Służbą Bezpieczeństwa
      - nakazał lądowanie samolotu w Smoleńsku 10 kwietnia 2010 roku
      - spowodował katastrofę Tu-154, a teraz przerzuca odpowiedzialność na innych"
      • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 14:43
        Wszystkie te twierdzenia wydaja mi sie wysoce prawdziwe
      • mamalgosia Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 14:44
        Ale które z tych stwierdzeń jest nieprawdziwe i bezprawne?
        • mamalgosia Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 14:44
          Ale gwoli ścisłości: również sądzę, że Kaczyński wygra.
          Przecież Ziobro nie pozwoli na nic innego
          • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 14:50
            Jest jeszcze szansa na ETPC.
        • taki-sobie-nick Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 21:41
          mamalgosia napisała:

> Ale które z tych stwierdzeń jest nieprawdziwe i bezprawne?

No przecież wedle PiS-u oba.
          • mamalgosia Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 21:54
            Oba cztery?
            • taki-sobie-nick Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 21:56
              mamalgosia napisała:

> Oba cztery?
              >
              Myślałam, że chodzi o zarzuty będące tematem wątku.

Dowolna ilość jest nieprawdziwa, jeżeli godzi w Kaczyńskiego albo w PiS. tongue_out
      • asia_i_p Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 14:56
        To sporo zależy, jak Wałęsa formułował te zarzuty. Jeżeli jako swoją opinię albo hipotezę (myślę że, mam wrażenie że, niewykluczone jest że), to mogą mu skoczyć. Jeżeli podawał jako fakty, będzie to musiał udowodnić i choć emocjonalnie jestem całkowicie po jego stronie, to jest to prawidłowe postępowanie. Stawiasz publicznie poważne zarzuty, musisz je udowodnić.
        Tylko w takim razie wszyscy, których obraża Kaczyński powinni składać pozwy i jeśli nazywa zdrajcami, żądać dowodów zdrady, itd.
        • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 15:00
          To tez moze wynikac z kontekstu wypowiedzi a takze z obserwacji zycia politycznego. I polityk ktory sam ma ostry jezyk musi sie liczyc z rownie ostra odpowiedzia, to tez jest brane pod uwage
        • ichi51e Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 15:07
          No wlasnie ja mysle ze on to niestety formuowal jako fakty i to nie kaczynski bedzie udowadnial czy jest zdrowy psyychicznie tylko walesa ze jest chory, zabil, wrabial Walese
      • oqoq74 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 23:11
        Wałęsa nie jest w stanie przedstawić wiarygodnych dowodów na swoje twierdzenia i przegra.
        Niestety, ale jak się coś publicznie mówi, trzeba liczyć się z konsekwencjami.
        • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 09:31
          A o wolnosci wypowiedzi i jej granicach w przypadku politykow slyszalas?
          • lauren6 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 09:55
            Wolność wypowiedzi nie oznacza, że można bezkarnie szkalować z imienia i nazwiska inne osoby. Przestrzeń publiczna to nie forum emama. Wałęsa nie udowodni, że Jaro zabił brata czy spowodował katastrofę smoleńską. Będzie przepraszał ku uciesze gawiedzi.
            • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 12:04
              wolnosc wypowiedzi oznacza ze mozesz drugiego polityka nazwac idiota i jest to opinia ktora choc szokujaca ma swoje miejsce w publicznej debacie. tak samo jak podwazanie ze doszlo do ludobojstwa Armenczykow (a na to ze tak bylo dowodow jest sporo). wiec jesli Kaczynski dopuszcza sie takich samych wypowiedzi musi sie liczyc z tym ze politycy ktorych atakuje odpowiadaja mu w podobnym tonie.
              • oqoq74 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 17:40
                Co innego nazwać kogoś w toku dyskusji idiotą, a co innego twierdzić, że ktoś jest chory psychicznie, czy że zmusił kogoś do konkretnych działań. To już nie jest wyrażenie opinii tylko stwierdzenie, które może naruszać czyjeś dobre osobiste, zniesławiać itd. I na poparcie takich stwierdzeń, trzeba mieć dowód.
                • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 18:02
                  Tak samo mowienie ze ktos jest idiota czyli ma iq ponizej normalnego moze byc stwierdzeniem. Dokladnie tqk samo jak jaroslaw kaczynski oceniajacy tak innych ludzi. W przypadku osob publicznych jak najbardziej bierze sie pod uwage jezyk ktorego same uzywaja
                  • oqoq74 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 18:08
                    Bierze się pod uwagę język, ale w tym wypadku Wałęsa się nie wybroni. Opinią o polityku nie jest powiedzenie, że dana osoba jest chora psychicznie. Opinią nie jest powiedzenie, że ktoś wydał polecenie, czy nakazał lądowanie czy wręcz spowodował katastrofę. To nie są opinię tylko stwierdzenia faktów. W tej sytuacji, to na Wałęsie spoczywa obowiązek udowodnienia, że te jego stwierdzenia są prawdziwe. A to byłoby tylko możliwe, gdyby miał dowód w postaci badania psychiatrycznego, czy dowody na polecenia, czy spowodowanie katastrofy. A takich nie ma.
                    • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 18:48
                      Proponuje zapoznac sie ze sprawa Perincek v. Szwajcaria. Polityk stwierdzil ze ludobojstwo Armenczykow to miedzynarodowe klamstwo. Wg Ciebie to fakt ktorego swierdzeniw podlega udowodnieniu. A Trybunal nawet sie tym nie zajal.
                      • oqoq74 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 19:16
                        Co Ty porównujesz?
                        To o czym piszesz nie odnosiło się do konkretnej, jednej osoby.
                        • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 19:19
                          Ale bylo takze oparte na fakcie co wg twojego stwierdzenia wymaga bezwzglednego udowodnienia. Wiec nie, nie zawsze wymaga
                          • oqoq74 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 19:24
                            Rozróżnij wypowiedzenie jakiejś opinii, stwierdzenia o wydarzeniu od stwierdzenia w odniesieniu do konkretnej osoby. To są dwie różne rzeczy. I tego nie można porównać z tym co dotyczy Wałęsy.
                            • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 19:27
                              No sorry, ale w ogole Trybunal nie wprowadza takiego rozroznienia, czy to bylo ws do konkretnej osoby czy wielu osob. Wprowadza rozroznienie czy dane stwierdzenie jest opinia czy faktem, przy czym nawet to czy jest faktem opartym na prawdzie nie jest decydujace. Ale chetnie poczytam opinie dotyczaca rozroznienia na osoby, skoro wiesz o czym piszesz.
                              • oqoq74 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 19:36
                                Ja nie pisałam o Trybunale.
                                To Ty nie widzisz różnicy jaka jest między nazwaniem kłamstwem jakiegoś wydarzenia- nie osoby, a nazwaniem człowiekiem chorym psychicznie konkretnej osoby czy powiedzeniem, że dokonał różnych rzeczy.

Gdybym powiedziała, że napad na bank był kłamstwem - można by to porównać do Twojego przykładu.
                                Gdybym napisała, czy powiedziała publicznie, że natasha napadła na bank i ukradła kupę forsy, zabiła 15 zakładników - to byłby przykład podobny do sprawy Wałęsy. I wtedy jak najbardziej natasha mogłaby pozwać mnie o naruszenie swoich dóbr osobistych, bo powiedziałam publicznie coś co ją zniesławia, co nie jest prawdą. I to na mnie spoczywałby obowiązek udowodnienia, że to co powiedziałam jest prawdą.
                                • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 19:46
                                  Oqoq, ty i ja mozemy sobie uwazac co chcemy. Jest w tej sprawie okreslona wykladnia prawa ktora sie stosuje tez do Polski bo podlegamy konwencji. Dziwie sie ze osoba ktora uwaza ze zna sie na prawie tego nie wie.
                                  • oqoq74 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 19:49
                                    Ja nie uważam, że znam się na prawie, piszę na podstawie własnych doświadczeńsmile
                                    • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 19:53
                                      No i co z tego wynika to widac
                                  • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 19:50
                                    Ps. Co do twojego przykladu to jesli mowilabys to w dobrej wierze udowadnianie czy dana rzecz jest prawdziwa czy nie mogloby w ogole nie zaistniec. I once again trybunal wprowadza rozroznienie na fakt i opinie, nie na fakt dotyczacy konkretnej osoby czy opinie o jednej osobie.
                                    • oqoq74 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 19:53
                                      Nie chce mi się dłużej dyskutować. Pożyjemy, zobaczymy.
          • oqoq74 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 17:38
            Tak, słyszałam.
            Ale zupełnie mylisz pojęcia.
            Przytoczone stwierdzenia wykraczają poza wolność wypowiedzi.
            • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 17:40
              Wg twojej definicji idiota tez przekracza a mimo to sie miesci. Moze poczytaj pare wyrokow ETPC
              • oqoq74 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 17:47
                Zupełnie nie rozumiesz o co chodzi.
                Sama poczytaj o pozwach o naruszenie dóbr osobistych, a potem się wypowiadaj.
                • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 18:45
                  Consequently, along with information or data that
                  could be verified, opinions, critics or speculations that
                  may not be subjected to the truth proof are also protected
                  under Article 10. Moreover, value judgments, in particular
                  those expressed in the political field, enjoy a special pro-
                  tection as a requirement of the pluralism of opinions, cru-
                  cial for a democratic society.
                  The distinction between facts and opinions, and the
                  prohibition of the truth proof with regard to the latter
                  become very important in the domestic legal systems that
                  still require the truth proof for the crime of “insult”, which
                  concerns the expression of ideas and opinions. Moreover,
                  even with regards to facts, the Court has recognised the
                  defence of good faith as leaving the media “a breathing
                  space for error”.
                  • oqoq74 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 19:19
                    Proponuję skupić się Kodeksie Cywilnym wpierw, a potem odnosić to do przepisów międzynarodowych. W ogóle nie rozumiesz o co chodzi.
                    • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 19:21
                      Ty nie rozumiesz. Ostatecznym testem jest europejska konwencja. Wiec kodeks i jego test musi sie jej podporzadkowac. Geez, ucza o tym na pierwszym roku
                      • oqoq74 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 19:26
                        Owszem, tylko w każdym europejskim kraju, gdyby jakiś polityk powiedział o innym, że spowodował katastrofę, to również przegrałby pozew o naruszenie dóbr osobistych, jeśli tak jak w przypadku Wałęsy, podstawą takich twierdzeń byłyby podejrzenia, a nie fakty.
                        • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 19:29
                          No wlasnie sie okazalo ze polityk gloszacy nieprawdziwe fakty nie zostal skazany. To moze jeszcze przypomne, mozeszz nie wiedziec, ze linia orzeczen stosuje sie do wszystkich panstw. Taka drobnostka
                          • oqoq74 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 19:37
                            Ale nie chodzi o mówienie nieprawdy w ogóle, tylko o mówienie nieprawdy o konkretnej osobie. To są dwie różne rzeczy.
                            • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 19:47
                              Skoro to sa dwie tak kluczowe rozne rzeczy to z pewnoscia trybunal je bierze pod uwage, pytam wiec o opinie czy case ktore to potwierdzaja.
                              • oqoq74 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 19:49
                                Zajrzyj do Kodeksu Cywilnegosmile
                                • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 19:52
                                  Zajrzyj do europejskiej konwencji praw czlowieka, art 10 - freedom of speech a takze kiedy sie konwencja stosuje. Przypominam zw konwencja jako akt prawny stoi wyzej od kodeksu cywilnego.
                                  • ichi51e Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 31.07.17, 16:24
                                    Nie chce mi sie kopac z koniem ale nie da sie obronic tezy ze Walesa tylko tak sobie gadal ze Kaczynski brata zabil.
    • ruczki_dwie Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 26.07.17, 23:04
      No to chyba ruszyła fala pozwów dobrozmianowych ...

wpolityce.pl/spoleczenstwo/350485-jacek-kurski-dla-wpolitycepl-pozywam-fakt-za-klamstwa-na-temat-rodziny
      "Przypisywanie mi jakichkolwiek zaniedbań w kwestii ponoszenia kosztów wychowania dzieci jest tym bardziej podle, że moje podejście zawsze było i jest całkowicie odmienne."

Taaa....
      www.pudelek.pl/artykul/78330/kurski_od_miesiecy_nie_placi_alimentow_na_8-letniego_syna/
      • 1elka26 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 12:00
        No naprawdę - to dopiero wiarygodne źródła informacji, gratuluję. Ale wracając do meritum, nie wiem czy płaci czy nie, dobrze, ze podał sprawę do sądu.

Natomiast jezeli chodzi o WQałęsę, to mam nadzieję, że zapadnie podobny wyrok jak w procesie M. Jakubiaka przeciwko największej gwieździe dziennikarskie opozycji histerycznej:

"Decyzją sądu redaktor naczelny „Newsweeka” ma na drugiej stronie tygodnika przeprosić Marka Jakubiaka za sugerowanie kontaktów z mafią, a także wpłacić na rzecz jego firmy 30 tys. zł".

Bardzo dobry komentarz posła Jakubiaka dotyczący wyroku. Podoba mi się zwłaszcza sformułowanie "..który mieni się być dziennikarzem".

"Pan Lis, który mieni się być dziennikarzem, dopuścił się kłamstwa. Nie po to, żeby coś zbudować, ale żeby kogoś zniszczyć. Z takimi ludźmi będę walczył za wszelką cenę. Nie może być tak, że ktoś kogoś niszczy dlatego tylko, że ma inne zdanie. To także przekaz do tych wszystkich, którzy hejtują, którzy są po prostu paskudnymi ludźmi."
        wpolityce.pl/polityka/350565-dopuscil-sie-klamstwa-z-takimi-ludzmi-bede-walczyl-lis-przegral-proces-z-jakubiakiem-musi-przeprosic-i-zaplacic-30-tys-zl

• nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 12:08
          swietne zrodlo informacji. nic tylko gratulowac tiszulku. btw, pewnie zapomniales, tak duzo masz na glowce, ze wyrok nie jest prawomocny i Lis bedzie sie odwolywal. No i jak tam z pozwem przeciwko Piątkowi? Ciągle MON sie zastanawia? w koncu tak chcecie z klamstwem walczyc.
        • livia.kalina Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 12:10
          Nawet pudelek jest bardzuei wiarygodny niż Jacek ciemny lud to kupi Kurski. Kurski jest o tyle wiarygodny, że jak coś mówi to ze 100 % prawdopobieństwem można założyć, że jest dokładnie na odwrót.
        • sumire Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 12:34
          I za ten "bardzo dobry komentarz" posła, który zasłynął homofobicznymi poglądami, będzie kolejny pozew. Tym razem przeciwko niemu. Nie jesteś na bieżąco, trolliszcze.
          • 1elka26 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 13:46
            Jestem, jestem - tylko, że pozew "dziennikarza" Lisa nie ma nic wspólnego z meritum. Istotne jest to, ze gazeta została skazana za rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji.
            A wpisy Lisa na Twitterze i język jakim posluguje się - po prostu cudowne. Poziom doprawdy europejski.
            Ponownie więc napiszę, że mam nadzieję na podobny wyrok w procesie Wałęsy.
            • sumire Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 13:48
              Poczytaj sobie wpisy posła Tarczyńskiego et consortes, twoje skołatane radzieckie serduszko się uspokoi.
              • 1elka26 Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 14:18
                W zupełności wystarczy mi lektura wpisów na tym wielce szacownym forum. Istne panopticum.
                A najbardziej podoba mi się, odżegnywanie sie od wszelkich związków z wasza ideologiczną ojczyzną. Tak, tak - zmienił sie tylko kierunek, ale wyczekiwanie z drżeniem na instrukcje plynące kiedys z Moskwy, a teraz z Brukseli pozostało.
                • sumire Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 14:29
                  No wiesz, nie chcemy robić ci konkurencji, więc my wyczekujemy na instrukcje z Brukseli, a ty spokojnie możesz czekać na te z Moskwy. Z drugiej strony u ciebie muszą lepiej płacić, bo strasznie się ożywiasz w takich wątkach jak te. I TYLKO w takich.
                • mamalgosia Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 14:45
                  Instrukcje z Moskwy smile smile smile PiSowcy naprawdę mają paranoję smile

Ostatnimi czasy częściej mnie to smuci i złości niż smieszy, ale teraz nie serio rozbawiłas. Dziekuje smile
                  • nathasha Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 15:11
                    dziewczyny, nie dostalam dzis instrukcji z Brukseli ale w tym amoku pisalam od siebie - czy choc sie zgadza? moze mi ktoras sforwardowac na maila? i czy dostalyscie juz przelew od producentow zniczy? podobno nawet za chec zapalenia swieczki placa.
                    • mamalgosia Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 20:47
                      Tak, ja dostałam do każdego znicza 100 zl. To dla mnie dużo, choć sprzedalabym się nawet za mniejsza kwotę. Byłam 5 razy na protestach, więc mam w tym miesiącu 500+.

Trochę się martwię, czy w przyszłym miesiącu się trafi jakoś extra zarobek, jak na razie nie przyszły jeszcze żadne instrukcje. Ani z Brukseli, ani z Moskwy. Może ci z Nowogrodzkiej są sprawniejsi w instrukcjach
                • iwles Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 15:11
                  Ah Elka wreszcie przyznalas, ze wasz kierunek to Moskwa 😄😄😄
                  • livia.kalina Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 15:22
                    A co tu przyznawać? Jest jeszcze na forum ktokolwiek, kto nie wie, gdzie elka oglądał "Больница на окраине города"?
                    • mamalgosia Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 20:48
                      To jest facet?
                      • livia.kalina Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 21:24
                        >To jest facet?
                        Oczywiście, ze tak.
                        Dla "uwiarygodnienia" pisaniny na forum emama udaje kobietę. Pisstrollom nie mieści się w głowie, że na forum emama mogą normalnie pisać mężczyźni.
        • livia.kalina Kurski 27.07.17, 20:26
          Skoro płaci na dziecko to czemu żona pozwała go do sądu?? Żona Kurskiego tez kłamie??
          www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/kurski-nie-placil-na-utrzymanie-syna-byla-zona-podala-go-do-sadu/qsjs8cx
      • ruczki_dwie Re: Pozew przeciwko Wałęsie... 27.07.17, 18:44
        Kolejny dobrozmianowiec zakasał rękawy i wysmarował pozew:

wpolityce.pl/spoleczenstwo/350759-jackiewicz-kontra-gasiuk-pihowicz-byly-minister-w-rzadzie-beaty-szydlo-zapowiedzial-proces-przeciwko-poslance-nowoczesnej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka