panna_lila 06.08.17, 21:59 Mam okropne kołatanie serca, czy da się to jakoś domowymi spobami uciszyć? Wiem że powinnam pójść do lekarza ale zanim się dostanę to oszaleje, bo od tego kołatania aż mnie boli lewa strona😕 Pomóżcie proszę ☺ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
manala Re: kołatanie serca😕 06.08.17, 22:04 Spróbuj zakaźne albo napić się bardzo zimnej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.rene Re: kołatanie serca😕 06.08.17, 22:05 Szklanka wody z cytryna, melisa, coś na wyciszenie Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: kołatanie serca😕 06.08.17, 22:06 Wypij melisę. Possij validol. Wypij 4 tabletki magne B6 i 1 aspargin. Jak nie minie dzwoń na pogotowie Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: kołatanie serca😕 06.08.17, 22:06 A może pojedz trochę więcej pomidorów? Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: kołatanie serca😕 06.08.17, 22:08 moze to czestoskurcz? upierdliwe, ale chyba niezbyt grozne... Odpowiedz Link Zgłoś
alam.kota Re: kołatanie serca😕 06.08.17, 22:11 www.domzdrowia.pl/produkty/876,kolatanie-serca Odpowiedz Link Zgłoś
alam.kota Re: kołatanie serca😕 06.08.17, 22:17 polki.pl/zdrowie/choroby,jak-leczyc-napad-migotania-przedsionkow,10355965,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś
alam.kota Re: kołatanie serca😕 06.08.17, 22:29 www.apteka-internetowa.biz/index.php?showtopic=51965 Odpowiedz Link Zgłoś
tmk123 Re: kołatanie serca😕 06.08.17, 22:22 Tak, jak umrzesz to przestanie kołatać. Na SOR . Kołatanie to dość ogólne okreslenie. Nie znam Cię nie wiem ile masz lat, narw,y tarczyca itp. Nie musi, ale może być to coś groźnego. Rozumiem , że wcześniej się nie zdarzało i nie leczysz sie u kardiologa? W ostatecznosci zadzwoń na pogotowie opisz objawy i zapytaj co masz zrobić. Wypadało by na cito zrobić ekg i echo serca. zwykle na nocnej i światecznej pomocy nic nie mają Odpowiedz Link Zgłoś
tmk123 Re: kołatanie serca😕 06.08.17, 22:49 @panna_lila Hej, jesteś?! Jak się czujesz -odezwij się Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: kołatanie serca😕 06.08.17, 23:06 jestem, jestem spróbuję opisać co czuję: dokładnie po lewej stronie, tak jakby mi ktoś zamknął motyla a on intensywnie machał skrzydłami, tylko to taki duży motyl ....a potem to mija ale pojawia się znów i tak kilka razy dziennie, aż teraz cała ta okolica serca jest taka obolała Mam lat 50plus, niedoczynność tarczycy i jestem w okresie menopuzy, więc podejrzewam, że to wszystko razem daje takie nieprzyjemne dolegliwości, z którymi muszę coś zrobić, bo raz że to okropny dyskomfort, dwa moja mama miała problemy z sercem (angioplastyka wieńcowa, rozrusznik) eh Odpowiedz Link Zgłoś
kaka73 Re: kołatanie serca😕 06.08.17, 23:09 Kołatania są w nadczynnosci . Masz może jakiś betabloker? Powinien pomoc. A jakie masz ciśnienie i puls ? Bo ja miałam wysoki przy kołatania i cała byłam jakby rozstrzęsiona. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: kołatanie serca😕 06.08.17, 23:19 ciśnienie 130/82, puls 55. Przy czym dotychczas byłam (bardzo) niskociśnieniowcem. Betabloker? nie.Magnez, potas, o to mam Odpowiedz Link Zgłoś
kaka73 Re: kołatanie serca😕 07.08.17, 00:19 Nie przy takim niskim pulsie nie wolno brać. Może jednak przyczyną menopauza zbliżająca się Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: kołatanie serca😕 06.08.17, 23:27 Ja takie coś miałam jak mi potasu brakowało. Wzięłam jedną tabletkę i przeszło jak ręką odjął. Jeszcze nigdy żaden lek nie zadziałał tak szybko i bezbłędnie. Odpowiedz Link Zgłoś
leann32 Re: kołatanie serca😕 07.08.17, 00:16 Na podstawie objawow jakie podajesz ciezko o diagnoze, ale że jestem z branzy to pomoge - prawdopodobnie masz czestoskurcz nadkomorowy. To niegrozne, dosc powszechne schorzenie, objawiajace sie krotkotrwalymi napadowymi kolataniami serca, ktore przy normalnym cisnieniu powoduja nagly wzrost pulsu do ok 160-200, Raczej wynikają z arytmii, natomiast jesli te epizody masz nagle, dosc czesto i dopiero teraz - prawdopodobnie to wynik braku potasu. Jesli napady sa czeste i utrudniaja zycie - to tylko ablacja. Zabieg malo inwazyjny ale jednak na sercu. Poleci ci kazdy kardiolog bo w ich branzy to pikus nie operacja ale dla ciebie zawsze ryzyko. Trzeba przemyslec, ustalic etiologie napadów. Jesli nie chcesz sie od razu klasc na stół- mozesz zastosowac kilka sposobow. Generalnie na pewno potas - sprawdz sobie jakie pozywienie go zawiera, dodatkowo suplementacja. Jesli masz napad powinnas nabrac powietrza i wykoanac taki ruch jak przy parciu przy porodzie. Tzn przy zatrzymaniu oddechu przeć, tak dlugo jak dasz rade ok 10 sekund, oddech i znow. Kilka razy do skutku, choc zwykle mija za pierwszym razem. Jesli sytuacja jest bardzo niebezpieczna a trachykardia silna zostaje ci masaz zatoki tetnicy szyjnej (wygooglaj sobie). Pamietaj TYLKO z jednej strony ale to juz jest procedura medyczna i uzasadniona w naglym wypadku. Idz do kardiologa. Zrobi ci holter i ekg ale nic pewnie nie wykaza. Na sorze poratuja cie isoptinem ale predzej poradzisz sobie sama. Na pewno zdiagnowyj, potwierdz to co napisalam i wyklucz inne dolegliwosci. Potem podejmuj decyzje co dalej. A zacznij od potasu. Jak nie radzisz sobie z napadem sama - jedz na sor, jak trwa dluzej niz 15 minut rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: kołatanie serca😕 07.08.17, 09:22 Tętno ma 55, więc jaki czestoskurcz? Chyba, że migotanie z blokiem przewodzenia z przedsionkow. Tak czy inaczej KONIECZNIE EKG! Tak, pomoc swiateczna ma obowiązek mieć i zrobić ekg. Odpowiedz Link Zgłoś