Dodaj do ulubionych

Fatalny błąd w reformie MEN

16.08.17, 17:55
1 września reforma edukacji stanie się faktem. Zapomniano o jednym, drobnym szczególe. O najsłabszych uczniach, którzy nie otrzymali w gimnazjum promocji do następnej klasy. Teraz nie będą się mieli gdzie uczyć. czy kogoś to dziwi?
Obserwuj wątek
    • mamablue Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 17:56
      Ani trochę. A ciebie dziwi czy jak?
    • spanish_fly Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 18:00
      Zapomniało o tym szczególe MEN, bo przecież inni ten temat poruszali.
    • joanna_poz Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 18:02
      mnie jeszcze zastanowiło jedno.
      tegoroczny niepromowany I klasista z gimnazjum ma trafić do VII klasy, w ramach powtarzania.
      a za rok II klasista z gimnazjum - jesli nie zda do III klasy - tez trafi do VII? bo chyba nie do VIII.
      • bbkk Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 18:12
        Trafi do VIII. Czemu nie?
        Gorzej jak nie zda 3 klasista bo tez trafi do VIII klasy - czyli zostaje cofniety o 2 lata.
        • aknaszilak Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 18:23
          Ale nie moze dwa razy ukończyć podstawówki.
          • heca7 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 18:30
            A widzisz jaka jest nasza nowa władza wink wszystko potrafi.
          • chocolate-cakes Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 18:31
            A jednak może smile
            • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 19:03
              może - bo ma świadectwo ukończenia sześcioletniej SP, a będzie miał świadectwo ukończenia ośmioletniej SP
              • little_fish Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 19:07
                Ale na świadectwie nie ma adnotacji ile lat trwała szkoła 😁
                • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 19:11
                  może na nowym będzie wink
                • memphis90 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 15:34
                  Ale będzie się nazywała "powszechna", a nie "podstawowa"... Przynajmniej tak się odgrazają...
                  • little_fish Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 19:44
                    Od tego pomysłu już odeszli. Zbyt drogi był 😉
    • edelstein Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 18:18
      Czego sie spo
      • edelstein Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 18:18
        Spodziewac po deformie pisanej na kolanie
    • lauren6 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 18:21
      Po prostu będą musieli zdać. Tym sposobem reforma poprawi wyniki nauczania w gimnazjach big_grin
      • morekac Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 06:58
        Lauren, ale oni już nie zdali.
        • memphis90 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 15:34
          A nie ma poprawek w sierpniu albo coś...?
          • morekac Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 17:32
            No, ale to nie można mieć więcej niż 2 pał.
    • mamalgosia Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 18:21
      Pójdzie do siódmej klasy i za rok otrzyma po raz drugi świadectwo ukończenia podstawówkismile
      • antyideal Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 18:31
        Co dwa świadectwa ukończenia podstawówki to nie jedno smilesmile
        • raczek47 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 19:12
          14 lat nauki 😁😁😁i dalej tylko podstawowe wykształcenie😁
      • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 19:00
        za rok to skończy klasę siódmą
        • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 19:00
          o ile skończy
        • mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:19
          O tym, że program I klasy gimnazjum i VII jest, jak zapewnacie, inny oczywiście nie wspomnisz.
          • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:31
            nie wiem, kto cię zapewniał, że program jest inny.
            I w zasadzie dla powtarzającego nie będzie to miało znaczenia - z niektórych przedmiotów być może będzie miał lżej - bo przecież dalej będzie szedł tym torem, którym reszta dzieci z VII klasy.
            • ra-sowa Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:33
              Chcesz powiedzieć, że program klasy drugiej gimnazjum jest taki sam jak 7 ?????
              • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:37
                dlaczego drugiej? Mówimy tu o powtarzaniu pierwszej klasy gimnazjum w siódmej. Program w dużej mierze będzie się pokrywał, będą różnice w niektórych przedmiotach.
                • ra-sowa Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:09
                  A dlaczego nie drugiej? W drugiej musi zdać?
                  • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:12
                    jak nie zda w drugiej, to trafi do ósmej - co ma do tego Twoja wypowiedź:

"Chcesz powiedzieć, że program klasy drugiej gimnazjum jest taki sam jak 7 ?????"
                    • iwles Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 07:57

czyli będzie miał świadectwo ukończenia I klasy gimnazjum, a za rok świadectwo ukończenia szk. podstawowej? big_grinbig_grinbig_grinbig_grin

No i przeskoczy materiał 7 klasy, w 8 klasie będzie miał luki, wszak on skończył I gimnazjum, a nie 7 SP.

Kuźwa, takie anomalie to ostatnio były zaraz po II WŚ.
            • joanna_poz Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:35
              nie, oczywisciesmile dla powtarzającego to w ogole nie ma znaczenia, ze nagle z gimnazjum ląduje znowu w podstawówcesmilesmile
              • gama2003 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:42
                Ma znaczenie. Z pewnością motywujące do wreszcie skutecznej nauki. Oraz przemiany w lubiącego szkołę aniołka.
            • iwoniaw Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:36
              nie wiem, kto cię zapewniał, że program jest inny

Mańka, toż na tym polega istota ZMIANY, że jest INACZEJ, patroni ci nie powiedzieli?

z niektórych pr
              > zedmiotów być może będzie miał lżej - bo przecież dalej będzie szedł tym torem,
              > którym reszta dzieci z VII klasy.

I po co było pisać tyle postów o tym, jak to dzieci nie idące do gimnazjum "nic nie stracą", żeby się teraz tak głupio wysypać? big_grin
              • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:38
                co stracą? Bo tu akurat mowa o tych, co nie zdali do drugiej - czyli nie przyswoili wiedzy z pierwszej klasy na tyle, żeby przejść dalej. Myślisz, że będą mieli przewagę nad siódmoklasistami?
                • iwoniaw Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:40
                  Nie brnij mańka big_grin Toż dwa posty wyżej nie kto inny jak ty sama napisałaś, że idąc dalej z 7-klasistami nowym trybem będą mieć łatwiej z części przedmiotów niż gdyby szli trybem z gimnazjum. Problemy z pamięcią krótkotrwałą też masz? big_grin
                  • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:45
                    to, że Ty masz problem z czytaniem ze zrozumieniem tekstu to wiadomo.

Lżej tak samo, jakby miał, gdyby powtarzał pierwszą klasę z pierwszoklasistami w gimnazjum - po prostu ma za sobą jakiś określony materiał. Ale w zasadzie to i tak hipotetycznie lżej, bo przecież jeśli nie zdał, to znaczy, że go i tak nie opanował.
                    • iwoniaw Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:47
                      to, że Ty masz problem z czytaniem ze zrozumieniem tekstu to wiadomo.

Mańka, nie rozbawiaj ludzi big_grin Żeby to kto inny napisał, ale ty? big_grin Wystarczy, że się wypierasz tego, co piszesz na zlecenie od roku w innych wątkach - wypowiedzi w tym wątku ludziom go czytającym przeoczyć będzie raczej trudno big_grin
                      • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:50
                        spróbuję jeszcze raz - czego nie rozumiesz w prostym zdaniu i dlaczego przekręcasz jego sens?

"I w zasadzie dla powtarzającego nie będzie to miało znaczenia - z niektórych przedmiotów być może będzie miał lżej - bo przecież dalej będzie szedł tym torem, którym reszta dzieci z VII klasy."
                        • ra-sowa Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:02
                          Być może będzie miał lżej? A dlaczego niby? Porównywałas podręczniki z przedmiotów w klasie 1 i 7?
                      • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:52
                        iwoniaw napisała:

> Mańka, nie rozbawiaj ludzi big_grin Żeby to kto inny napisał, ale ty? big_grin Wystarczy, że się wypierasz tego, co piszesz na zlecenie od roku w innych wątkach

Nie wyparłam się niczego, o ile sobie przypominam, ale chętnie się zgłoszę do tych zleceniodawców, jeśli dasz mi kontakt wink
            • mamalgosia Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:58
              Ale przeciez programy były ZŁE. A teraz mówisz, że program 7 klasy jest taki sam jak 1 gimnazjum? wink
              • iwoniaw Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:06
                Jak ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem - on być może jest taki sam - na razie mańka tego nie wie, wie tylko, że z takim samym czy z innym - na pewno słusznie zrobiono kosztowne trzęsienie ziemi big_grin
                • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:10
                  miałam Cię za mądrzejszą wink Znajdź, gdzie napisałam, że słusznie.

Być może - odnosi się nie do programu samego, a do ucznia, któremu być może będzie lżej, jeśli cokolwiek opanował i rzeczywiście powtórzy.
              • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:08
                znajdź, gdzie napisałam, że programy były złe. O tym, że program 7 klasy jest nie taki sam, a podobny, to wypowiadali się nauczyciele w uwagach do podstawy programowej (że program trzech lat w zasadzie zmieszczono w dwóch), można to też samemu sprawdzić na stronach wydawnictw, gdzie można znaleźć też opisy, czym się różnią te programy.
                • ra-sowa Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:11
                  Programy nie były złe, szkoły nie były złe, ale reforma jest potrzebna nie? Jak to było - zmiana motorem rozwoju?
                  • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:12
                    a nie?
                    • kfugktru23 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:15
                      Taa... Masz rację. Zabranie kresów Polsce było motorem rozwoju.
                      • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:17
                        nie każda zmiana jest na lepsze, ale każda daje taką szansę. Brak zmiany nie.
                        • mamalgosia Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 22:57
                          Bzdura.
                          Najwieksze efekty daje ulepszanie czegos na stalych podstawach. A nie rozpieprzanie wszystkiego jak leci.

W imie swojej chorej ambicji w dodatku
                        • asia_i_p Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 07:24
                          Brak rewolucyjnej zmiany daje szansę na drobne zmiany dopieszczające szczegóły. Teraz zamiast doskonalenia drobiazgów będzie znowu mnóstwo energii wpakowane w to, żeby jakoś ogarnąć chaos związany z przejściem z jednego systemu na drugi.
                • mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:17
                  Mańka, skoro programy się nie zmieniły, a zmiana jest motorem rozwoju (czy jak tam pisałaś ostatnio) , to po co reforma?!
                  Od zmiany nazwy szkoły wasze PISkslęta zmądrzeją?
                  • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:22
                    znajdź, gdzie napisałam, że się nie zmieniły.
                    • ra-sowa Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:26
                      Tutaj tak napisałaś

Re: Fatalny błąd w reformie MEN
                      mamma_2012 16.08.17, 20:19
                      O tym, że program I klasy gimnazjum i VII jest, jak zapewnacie, inny oczywiście nie wspomnisz.
                      Odpowiedz Cytuj Link Zgłoś
                      Re: Fatalny błąd w reformie MEN
                      maniaczytania 16.08.17, 20:31
                      nie wiem, kto cię zapewniał, że program jest inny.
                      • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:31
                        to jest tożsame?
                        • gaga-sie Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:38
                          Ale manipulujesz...
                          • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:45
                            nie. Nigdzie nie napisałam, że programy się zmieniły. I nie napisałam też, że się nie zmieniły.
                            To chyba logiczne, że trochę się zmienią, ale też, że nie będą jakoś bardzo 'odstawały' od tego, co było. Logiczne dla tych, co przeczytali podstawy programowe.
                            • mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:52
                              Dla tych co czytali podstawy programowe raczej nielogiczne. Dla tych co czytali maile z Nowogrodzkiej logiczne.
                              • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:59
                                dostajesz maile z Nowogrodzkiej? To może wiesz, jak się do listy mailingowej dopisać? big_grin big_grin big_grin
                            • ra-sowa Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 22:07
                              Czyli wszystko jasne - programy się zmieniły i jednocześnie nie zmieniły big_grin brawo ty
                              • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 22:22
                                a może tak jest dlatego, że nadal nie wiadomo? Wiemy na pewno, że zmieniły się podstawy programowe. Natomiast, jak bardzo się zmieniły programy jeszcze nie. Co więcej, ja się tu nawet próbowałam tego dowiedzieć - założyłam osobny wątek dotyczący tego, co mogło uciec z programu dla 7 i 8 klasy, a było w gimnazjum - i na razie tylko kilka rzeczy zapisałam do sprawdzenia, czy rzeczywiście uciekną i trzeba będzie uzupełnić samemu.
                                • mamalgosia Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 22:59
                                  Uwazasz, ze taka koniecznosc "uzupelniania samemu" jest ok?
                                  • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 23:49
                                    Oczywiście, że nie jest ok.
    • gama2003 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 18:26
      W szkole zaprzyjaznionego dziecka po 1 gimnazjum nie zdalo kilku gagatkow. Trzech z nich nie zdalo juz ktorys raz. Ida grzecznie teraz do 7 klasy.
      Z pewnoscia zespol klasowy powita ich z otwartymi ramionami a panowie ( już pod gęstym wąsem) zyskaja nowych przyjaciol.
      Takich i innych kwiatkow spodziewac sie mozna wiecej.
      • ra-sowa Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 18:29
        Ale przecież nic zlego się nie stanie, młodzież dlatego zachowywała się źle, że chodziła do gimnazjum. Jak pójdą do podstawówki wszystko się zmieni, to będą ułożeni i dobrze uczący się młodzieńcy. Nie wiesz o tym?
        • chocolate-cakes Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 18:33
          Ja wiem smile
          To będzie piękne. Taka grzeczna młodzież w klasie siódmej. Jak to dobrze, że nie będzie tego złego gimnazjum smile
          • gama2003 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 19:31
            Faktycznie !
            Nastąpi przecież resocjalizacja i to będą te nowe prymusy. Uratowane przed gimnazjum, gdzie tylko pielęgnowano ich paskudne cechy.
            A jak ucieszą się mamusie pierwszoklasistów, spotykając w szatni takich wielbcieli nauki.
      • c2h6 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 19:50
        gama2003 napisała:

> W szkole zaprzyjaznionego dziecka po 1 gimnazjum nie zdalo kilku gagatkow. Trze
        > ch z nich nie zdalo juz ktorys raz. Ida grzecznie teraz do 7 klasy.
        > Z pewnoscia zespol klasowy powita ich z otwartymi ramionami a panowie ( już pod
        > gęstym wąsem) zyskaja nowych przyjaciol.
        > Takich i innych kwiatkow spodziewac sie mozna wiecej.

Ale co tu są niby za "kwiatki"? Jakby nie likwidowano gimnazjów to oni by co?
        1) nie mieli tego wąsa?
        2) nie siedzieliby na drugi rok?
        3) nie trafiliby do nowych kolegów w dokładnie tym samym wieku?
        • kfugktru23 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 19:51
          Nie byliby w tej samej szkole co sześciolatki?
          • c2h6 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 23:06
            kfugktru23 napisał:

> Nie byliby w tej samej szkole co sześciolatki?

Ktoś tu się widzę bardzo wczuł w Ratowanie Maluchów i ciągle wierzy w te bujdy o śmiertelnym zagrożeniu, jakim jest dla pierwszaka ósmoklasista uncertain
        • szarsz Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 19:53
          > nie trafiliby do nowych kolegów w dokładnie tym samym wieku?

Na przykład nie chodziliby do szkoły z moją siedmiolatką, chuchrem 1.30 wzrostu i 20 kilo wagi. Fajnie dla niej?
          • joanna_poz Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:46
            szarsz napisała:

> > nie trafiliby do nowych kolegów w dokładnie tym samym wieku?
            >
            > Na przykład nie chodziliby do szkoły z moją siedmiolatką, chuchrem 1.30 wzrostu
            > i 20 kilo wagi. Fajnie dla niej?

do gimnazjum syna - czyli do II i III klas gimnazjum - trafiają 7 latki z nowo tworzonej podstawówki.
            fajnie dla wszystkich....
            • szarsz Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:21
              Czytałam gdzieś, gdzie są tego typu szkoły, z których rejonu wywiało rocznik 2010... Cud meldunkowy w drugą stronę.
              • iwoniaw Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:25
                No wiesz, to wszystko zorganizowano w MEN po to, żeby się rodzice mogli kreatywnością wykazać - dano im szansę, że może (!) zmiana będzie na lepsze, jako prawi mańka. Zapewne znudzona też ciepłą woda w kranie, więc strach się bać, jakie jeszcze zmiany dające nam szanse jej umiłowani nam szykują uncertain
              • joanna_poz Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:25
                kolejny cudny aspekt reformy.
                7 latki na dzien dobry lądują w gimnazjum....
                a gimnazjaliscie, niepromowali, ktorzy ukonczyli podstawówkę, lądują na powrót w podstawówce...
              • hemp_plant Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:30
                "Czytałam gdzieś, gdzie są tego typu szkoły, z których rejonu wywiało rocznik 2010... Cud meldunkowy w drugą stronę."
                W Krakowie np. Wszyscy wc szkołach prywatnych nauczyciele na bruk budynki???? Nie wiem
                • c2h6 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 09:07
                  hemp_plant napisał(a):

> "Czytałam gdzieś, gdzie są tego typu szkoły, z których rejonu wywiało rocznik 2
                  > 010... Cud meldunkowy w drugą stronę."
                  > W Krakowie np. Wszyscy wc szkołach prywatnych nauczyciele na bruk budynki???? N
                  > ie wiem

No ale to z pretensjami do głupich rodziców przecież.
                  • szarsz Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 10:32
                    To mówię - taka piękna reforma, tylko głupi dziennikarze i głupi rodzice.
                    • c2h6 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 10:55
                      szarsz napisała:

> To mówię - taka piękna reforma, tylko głupi dziennikarze i głupi rodzice.

Tak, znam ten erystycznych chwycik. Wiadomo, dziennikarze mają głęboką i usystematyzowaną wiedzę na tematy, na które się wypowiadają, a rodzice spokojnie i rozważnie analizują sytuację i nie poddają się owczym pędom. A rząd, wybrany przez tych inteligentnych i rozważnych rodziców i dziennikarzy, to nieodmiennie banda kretynów.

• szarsz Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 10:57
                        > A rząd, wybrany przez tych inteligentnych i rozważnych rodziców i dziennikarzy

A to jest akurat kłamstwo.
                        • c2h6 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 11:16
                          szarsz napisała:

> > A rząd, wybrany przez tych inteligentnych i rozważnych rodziców i dzienn
                          > ikarzy
                          >
                          > A to jest akurat kłamstwo.

Rząd jest emanacją parlamentu wybranego przez jak wyżej, więc się nie nadymaj niuansami.
                          • szarsz Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 11:38
                            i znowu kłamiesz.
                            • c2h6 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 11:50
                              szarsz napisała:

> i znowu kłamiesz.

A Ty pitolisz niekonkretne kumety, zamiast jasno się wypowiedzieć. No więc co Ci nie pasuje, pani manipulatorko? Że to nie parlament wyznacza rząd? Że to nie społeczeństwo wybrało parlament?
                              • mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 11:57
                                Nie społeczeństwo, chyba, że już oficjalnie uznajemy, że nie popierający władzy są poza nawiasem, a tylko pewna część społeczeństwa, której wyboru nie poparła większość obywateli. Niestety taką mamy ordynację.
                                Rząd wybrał jeden poseł, a nie parlament.
                              • szarsz Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 11:59
                                Najpierw byli głupi rodzice i głupi dziennikarze, a teraz awansowali już na "społeczeństwo"? I ty zarzucasz innym maniupulację...
                                • c2h6 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 12:06
                                  szarsz napisała:

> Najpierw byli głupi rodzice i głupi dziennikarze, a teraz awansowali już na "sp
                                  > ołeczeństwo"? I ty zarzucasz innym maniupulację...

Ale się zwijacie, żeby tylko nie przyznać się do prawdy: były wybory, każdy mógł pójść, w szczególności ci inteligentni rodzice i dziennikarze, praktycznie 100% tych inteligentnych rodziców ma w Polsce prawa wyborcze, równocześnie spokojnie ponad połowa wyborców jest rodzicami lub chociażby dziadkami, wynik wyborów był, jaki był. Koniec. Społeczeństwo, czyli ci inteligentni rodzice i dziennikarze, wybrało.
                                  • szarsz Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 12:21
                                    > Ale się zwijacie

znaczy kto?

> każdy mógł pójść

Toteż ja byłam. I nie głosowałam na pis.

W Polsce jest trzech dziennikarzy na 10 tysięcy ludzi. Twierdzenie, że to oni wybrali jest, wybacz, głupie.
                                  • iwoniaw Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 12:22
                                    No co ty nie powiesz. Nawet wśród tych, którzy głosowali na PiS, 40% jest przeciw tej durnej reformie, a jeszcze więcej przeciw jej wprowadzaniu w takim tempie i takiej formie. A ponad 60%, którzy wzięli w wyborach udział na partię rządzącą nie głosowało.
                      • mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 11:07
                        Rząd dobrze wie, że reforma będzie katastrofą, ale przecież o to chodzi.
                        Są kretynami nie dlatego, że nie wiedzą co się szykuje, a dlatego, że dla celów politycznych poświęcają dzieci.
                        Reformy oświaty nie powinni przygotowywać politycy czy nawet rodzice, a eksperci, którzy tym razem są zgodni, że wszystko jest robione za szybko, chaotycznie i będą liczne ofiary, których możnaby uniknàć.
                      • mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 11:17
                        Rząd wybierali ludzie, którzy nie mają dzieci i tacy dla których 500 było ważniejsze od jakiejś tam edukacji.
                        W dodatku niewielu wierzyło, że zdecydują się na tak nieprzemyślane działania. Sama początkowo myślałam, że zdecydują na pozorne działania, typu wygaszanie za kilka lat, czyli przez kolejną ekipę i odfajkują na potrzeby suwerena zrealizowaną reformę. Niestety zrealizowali najgorszy scenariusz, może, żeby Jarosław dożył demolki, może, żeby chaosem przykryć jeszcze gorsze działania, trudno zgadywać.
                        • mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 11:19
                          Zapimniałam o pretekście do wymiany podręczników, co wydaje się bardzo ważne z ich punktu widzenia
                          • szarsz Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 11:39
                            Tak, mi się też nie chciało wierzyć w taki "rozmach", ale ten brak wiary psuła świadomość, że nie ma lepszego pretekstu do zmiany CAŁEGO programu nauczania.
          • zefirkowapola Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 14:22
            ja chodziłam z w pierwszej klasie z 8 klasą. Nikt mi krzywdy nie robił, nie przesadzajcie, z resztą pamiętam (i tak jest teraz u mojej córki) że 1-3 miało zajęcia na dole, 4-8 na piętrze i nie wolno nam było tam chodzić. Oczywiście starsze klasy schodziły na dół, ale raczej przyjaźni byli.
            • little_fish Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 14:38
              Więc te dzieciaki, które teraz w gimnazjach stosują przemoc nagle zlagodnieją? Czy będą na tyle w porząsiu, że jedynie wobec starszych będą ją stosować?
        • mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:36
          Mieliby wąs, siedzieliby na drugi rok, ale często nie z szcześciolatkami w jednej szkole.
          • gama2003 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:43
            Dla niektórych to będzie trzeci i czwarty. Wszak młodzieńcom nie po raz pierwszy powija się noga.
            A do szkoły muszą chodzić.
            • kfugktru23 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:45
              I to się pewnie zmieni. Tylko czekać kiedy zniosą obowiązek szkolny.
        • morekac Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 07:03
          Pamiętaj, że nie zlikwidowano gimnazjów, tylko są wygaszane...
        • asia_i_p Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 07:30
          Siedzieliby w szkole, która ich zna, u tego samego nauczyciela albo u nauczyciela, któremu kolega opowiedział, z czym mają problemy, mając do opanowania nowe treści tylko z przedmiotu, który położyli, a nie nowy program z każdego przedmiotu.
    • asia_i_p Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 18:37
      Ale to już dziewczyny dawno pisałem, o absolwenta Schroedingera, w naszej szkole jest takich dwoje - to znaczy już nie w naszej szkole.

A tytuł twojego postu jest dziwny wink - sugeruje, że cokolwiek w tej reformie gra. Tam nie ma miejsca na błędy cząstkowe, bo to jest jeden wielki błąd all over.
    • nickbezznaczenia Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 18:47
      A jak to było gdy wprowadzano gimnazja?
      Już nie pamiętam.
      • asia_i_p Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 18:59
        Były utworzone specjalne klasy dla powtarzających, chyba po jednej na powiat.
        • nickbezznaczenia Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 19:04
          Dziękismile
        • beata7305 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:22
          Chyba nie wszędzie. Sama miałam dwóch takich uczniów, którzy nie ukończyli siódmej klasy i poszli do pierwszej gimnazjum. Od początku było to wiadomo, że każdy kto nie otrzyma promocji do klasy ósmej przechodzi do gimnazjum i traci 2 lata.
          • nickbezznaczenia Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:34
            Ale jeżeli poszli do pierwszej gimnazjum to przecież nic nie stracili chyba? Oczywiście nie mam na myśli kwestii wieku.
            • beata7305 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 12:44
              "Ale jeżeli poszli do pierwszej gimnazjum to przecież nic nie stracili chyba? Oczywiście nie mam na myśli kwestii wieku."
              Ja własnie myślałam o wiekusmile
              Uczeń promowany do klasy ósmej miał przed sobą rok nauki w szkole podstawowej i wybór szkoły ponadpodstawowej. Uczeń, który nie otrzymał promocji do klasy ósmej, przechodził do gimnazjum miał przed sobą 3 lata nauki i dopiero wybór szkoły ponadgimnazjalnej. Tracił wtedy dwa lata.
              • nickbezznaczenia Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 20:41
                Rozumiem. W sumie na własne życzenie tak miał.
          • asia_i_p Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 07:21
            Ja mówiłam o drugim końcu sprawy - czyli o uczniach liceum. Tam była ta dziura, w pierwszym roku reformy nie było pierwszej klasy, potem drugiej, potem trzeciej.
    • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 19:01
      nie zapomniano, bo jest na to zapis w ustawie - się obudzili dziennikarze za pięć 1 września - widać duże zaangażowanie mediów przed pierwszym dzwonkiem
      • szarsz Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 19:21
        Aaaaa, no widzicie, wszystko jasne. To wina dziennikarzy.

I tak jest postęp, że nie Tuska.
        • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 19:28
          ale co wina dziennikarzy?
          Przecież o tym, że gimnazjalista trafi z powrotem do podstawówki, to nawet już tu na forum było wiele razy.
          • gama2003 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 19:33
            Wielbicielko reformy, jak dobrze, ze jestes w tym wątku i porzadkujesz obawy WSZYSTKICH.
            • c2h6 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 19:48
              gama2003 napisała:

> Wielbicielko reformy, jak dobrze, ze jestes w tym wątku i porzadkujesz obawy WS
              > ZYSTKICH.

No ale czego się w tym przypadku obawiać?
              • asia_i_p Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 07:43
                Że dzieciak, któremu państwo obiecało edukację, zamiast powtórnego kursu tego, z czym ma problemy, otrzyma dodatkowe obciążenie w postaci zmiany szkoły, wszystkich nauczycieli i nowego zakresu do nauczenia z wszystkich przedmiotów?
                Powtórzenie roku to nie jest kara dla lenia. Chodzi po pierwsze o to, że w klasie wyższej sobie nie poradzi, bo za mało umie, a po drugie o to, żeby mógł przez rok skupić się tylko na tym, czego nie umie. Teraz zrobili sytuację bez rozwiązania - awansować do klasy wyższej się nie da, bo sobie nie poradzi, zostawiony na drugi rok jest dokładnie tak samo obciążony, jak gdyby był przerzucony do klasy wyżej.
                • c2h6 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 09:05
                  asia_i_p napisała:

> Że dzieciak, któremu państwo obiecało edukację, zamiast powtórnego kursu tego,
                  > z czym ma problemy, otrzyma dodatkowe obciążenie w postaci zmiany szkoły, wszys
                  > tkich nauczycieli i nowego zakresu do nauczenia z wszystkich przedmiotów?

Rozumiem, jest to pewna komplikacja. Ale zmiany szkół się zdarzają i jakoś dzieci to wytrzymują.
                  I to też nie jest tak, że on w tej nowej szkole dostanie na klatę materiał, do którego nie ma żadnych podstaw. On je ma, bo do szóstej klasy - która jest podstawą do siódmej - już chodził. Plus będzie miał pewną dodatkową wiedzę z pierwszej gimbazjalnej, którą być może da radę wykorzystać. Czyli z edukacyjnego punktu widzenia - problem nie istnieje. Logika to suka, niestety. Spróbujcie kiedyś.

• mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 11:23
                    Pewnie nigdy nie pracowałeś z trudną młodzieżą. Logika tu nie obowiązuje. Wielu będzie wolało zupełnie olać swoją edukację niż wrócić do podstawówki.
                    • c2h6 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 11:27
                      mamma_2012 napisała:

> Pewnie nigdy nie pracowałeś z trudną młodzieżą. Logika tu nie obowiązuje. Wielu
                      > będzie wolało zupełnie olać swoją edukację niż wrócić do podstawówki.

Przecież i tak olali swoją edukację. Trzeba się przyłożyć pedagogicznie po prostu. Niestety gros pedagogów szkolnych najlepsza jest w narzekaniu do rodziców przychodzących na zebrania, że rodzice nie przychodzący na zebrania powinni się zająć swoimi dziećmi.

• c2h6 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 19:33
          szarsz napisała:

> Aaaaa, no widzicie, wszystko jasne. To wina dziennikarzy.

No niestety, ale w dużym stopniu tego rodzaju pseudoafery wynikają właśnie z dziennikarskiej tępoty. Bo nie wiedzieli, i pomyśleli, że czegoś nie ma; bo byli za głupi, żeby zrozumieć jakieś wyjaśnienie i pomyśleli, że coś nie jest wyjaśnione; bo usłyszeli u kolegów pół wypowiedzi i się podjarali że skandal...

Przecież to jest w ogóle żadna sensacja. Po pierwsze owszem, było wiadomo, jak problem zostanie rozwiązany, a po drugie doprawdy ból d*py o to, że hurr, durr, ktoś będzie miał dwa razy napisane na świadectwie, że skończył podstawówkę - wobec sytuacji że ten ktoś był zbyt głupi na to, żeby przedostać się do następnej klasy gimnazjum *), to jakaś taka dziwna hierarchia priorytetów jest.

*) albo jest promilowym pechowcem, który ciężko zachorował i stracił zbyt dużo lekcji.
          • szarsz Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 19:55
            > pseudoafery

Jakie pseudoafery??? Będziesz stał przed klasą i pilnował swojego pierwszaka? Bo ja, widzisz, takiego malucha mam. I wolałabym, aby tego typu młodzież nie trafiła do jej szkoły.
            • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 19:57
              pierwszaki raczej samodzielnie po szkole nie chodzą
              • szarsz Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:05
                > samodzielnie po szkole nie chodzą

Ta, pampersy im zakładają.
              • mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:27
                Przecież szliście do wyborów ratując maluchy przed dwunastolatkami, teraz siedemnastolatki w szkole to nie problem?
                • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:33
                  ja do żadnych wyborów nie szłam ratując maluchy.
                  Moje dziecko poszło do szkoły w wieku 6 lat. Od samego początku byłam przeciwko akcji "Ratujmy maluchy", bo nie uważałam, że jest przed czym je ratować i mam tylko za złe PO, że przeciągnęła reformę o trzy lata.
            • c2h6 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 23:11
              szarsz napisała:

> > pseudoafery
              >
              > Jakie pseudoafery??? Będziesz stał przed klasą i pilnował swojego pierwszaka? B
              > o ja, widzisz, takiego malucha mam. I wolałabym, aby tego typu młodzież nie tra
              > fiła do jej szkoły.

Dobra kobieto, chodziłem do szkoły jako sześciolatek, nawet niepełny, i nigdy w życiu, ani od strony takiego malucha, ani z wyżyn czternastoletniości w ósmej klasie nie spotkałem się z przypadkiem, żeby jakiś starszy uczeń w ogóle zwrócił uwagę na dzieciaka z nauczania początkowego, a co dopiero robił mu krzywdę. Jakiegokolwiek dzieciaka, żeby mi tu zaraz któraś nie wyskoczyła z "to że tobie się nie przydarzyło to...".
              To jest jakiś kompletnie absurdalny mit wyprodukowany przez Elbanowskich, że w normalnej szkole uczniowie ostatnich klas są jakimkolwiek zagrożeniem dla pierwszaków.
              • szarsz Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 23:59
                Serdeńko, to nie są przeciętni uczniowie, że nawiążę do tej "normalnej szkoły". To jest młodzież, która nie zdała raz, drugi a czasem i trzeci... A wiesz, jaka młodzież nie zdaje, zwłaszcza w tym szczególnym roku?
                • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 07:41
                  No wiesz, jak możesz. To nie ich wina, że nie zdali - to "w 90% sprawa dysfunction poznawczych emocjonalnych lub patologicznego środowiska" ... Powinnaś się nad nimi litować, a nie się ich bać
                • c2h6 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 08:57
                  szarsz napisała:

> Serdeńko, to nie są przeciętni uczniowie, że nawiążę do tej "normalnej szkoły".
                  > To jest młodzież, która nie zdała raz, drugi a czasem i trzeci... A wiesz, jak

Kotek, jakby oni siedli rok wcześniej, to sytuacja byłaby dokładnie identyczna, tylko nie miałybyście się czym ekscytować, bo ci Wasi wąsaci zbrodniarze siedzieliby w szóstej klasie i wydawałoby się Wam, że to naturalne.

Ja, oczywiście, dostrzegam problem z recydywistami drugoroczności i wiem, że to się często wiąże z problemami wychowawczymi, ale to nie jest żaden specyficzny wynalazek obecnej reformy, więc doprawdy robienie o to g*wnoburzy jest kompletnym oderwaniem od rzeczywistości.

> a młodzież nie zdaje, zwłaszcza w tym szczególnym roku?

• mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 08:41
                Po pierwsze kiedyś w podstawówkach praktycznie nie zdarzali się uczniowie "z wąsem", bo ci, którzy nie zdali więcej niż raz byli np. przenoszeni do OHP.
                Rzeczywiście zainteresowanie najstarszych uczniów "drobnicą" najczęściej jest niewielkie, problem dotyczyć będzie dzieci najstarszych. Było to widać w zespołach SP i gimnazjum (w takich niewiele się zmieni). Problem zacznie się, kiedy do samodzielnych podstawówek trafią tacy panowie i panie, nauczyciele przezwyczajeni do maluchów nie poradzą sobie z naprawdę trudną młodzieżą.
                • iwles Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 08:47

>nauczyciele przezwyczajeni do maluchów nie poradzą sobie z naprawdę trudną młodzieżą.

vice versa też łatwe nie będzie. Nauczyciele przyzwyczajeni do młodzieży gimnazjalnej, teraz niektórzy (ci, którzy mają także przygotowanie wczesnoszkolne) będą musieli przestawić się na maluchy, w tych gimnazjach, które przekształcą się w szkoły podstawowe.
          • mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:25
            Program I klasy gimnazjum i VII SP, to nie to samo. Wrażenie robi też liczba "pechowców", to w skali kraju nie są pojedyńcze przypadki.
            • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:34
              to, że to nie to samo - nie ma znaczenia - będą już szli zupełnie innym trybem.
              • mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:47
                Nie ma dla was znaczenia, dla dzieci ma.
                • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:48
                  kto to jest "wy"? To jakaś naleciałość po czasach komuny?
                  • mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:59
                    Ty i twoja partia (lub zleceniodawcy, jeżeli piszesz wbrew sobie)
                    • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:13
                      aaa, to ciekawe, bo do żadnej partii nie należę, zleceniodawcy nie mam.
              • joanna_poz Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:48
                ma znaczenie.
                bo oni mieli POWTARZAC to czego nie opanowali.
                a nie nagle iść innym trybem.
                POWTARZAC - kluczowe slowo.
                • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:53
                  nie ma znaczenia - bo nie mają po co powtarzać, jako że idą już innym trybem
                  • joanna_poz Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:02
                    jak nie mają co powtarzac, to moze niech jednak idą do tej II klasy, zgodnie z tą logiką?
                  • mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:07
                    Oni nie dostali promocji do klasy II gimnazjum, a nie VII SP i ty też chyba nie powinnaś, bo rozumienie i łączenie faktów bardzo cię przerasta.
                    • joanna_poz Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:14
                      przerasta to chyba Ciebie zrozumienie, ze oni mieli POWTARZAC KLASĘ.
                      POWTARZAC I KLASĘ GIMNAZJUM,
                      a VII klasa podstawówki to chyba co innego niż ta I klasa gimnazjum.
                    • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:15
                      Ciebie przerasta przeczytanie ustawy - może jednak spróbuj - wystarczy ta część o powtarzaniu klas przez gimnazjalistów.
                      • joanna_poz Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:19
                        mogę czytac 500 razy.
                        od tego ta ustawa niestety nie stanie się madrzejsza.
                        niestety nadal jest GŁUPIA.
                        ustawa. reforma. zalewska. i caly PIS.
                        • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:26
                          jest dla Ciebie głupia, ale weszła w życie i zgodnie z nią ci, co nie zdali do II gimnazjum, nie będą powtarzać I klasy. I tyle. I wiedzieli to już od końca pierwszego szkolnego półrocza - naprawdę mogli wiele zrobić, żeby jednak zdać.
                          • joanna_poz Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:34
                            weszła w życie i amen - i kto by tam się dziećmi przejmował, prawda?
                            dzieci są tu najmniej wazne..(wg ustawodawców i wyznawców cudnych "reform")
                            • kfugktru23 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:36
                              Za wyjątkiem poczętych a nienarodzonych?
                              • joanna_poz Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:43
                                poczetych, nienarodzonych - koniecznie wyabortowanych.
                                tylko te są na czele listy największej troski partii rzadzącej.
                                • szarsz Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 00:00
                                  o przepraszam najmocniej. Nienarodzone też się nie liczą - na operacje wewnątrzmaciczne kasy nie ma.
                          • mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:36
                            Od początku waszych rządów w życie weszło mnóstwo głupich ustaw, nie zmienia to faktu, że są głupie, złe, szkodliwe. Mieszać w to dzieci to podłość.
                            • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:41
                              coś Ci się pomyliło - czasy komuny się skończyły - na Wy już się do nikogo nie zwraca wink

do żadnej partii nie należę, zleceniodawcy nie mam, nie rządzę niczym więcej poza własnym domem (a i to raczej współrządzenie jest)
                              • mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:48
                                Jak wszyscy popierający partię rządzącą. Zaraz napiszesz, że głosowałaś na pelo lub nie byłaś na wyborach. Klasykuncertain
                          • mama303 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:46
                            maniaczytania napisała:

> - naprawdę mogli wiele zrobić, żeby jednak zdać.
                            jesli nie zdali to chyba tak sie składa że niewiele mogli
                            • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 22:00
                              mieli całe półrocze na naukę - poza pewnie jakimiś pojedynczymi przypadkami losowymi - jakoś mi jednak nie szkoda tych, co im się uczyć nie chciało
                              • mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 22:04
                                Tobie z tego co piszesz nikogo, poza może własnym potomstwem, nie jest ci szkoda, więc pewnie jesteś z tych co często bywają w kościele.
                                • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 22:10
                                  no błagam, serio? Ma mi być szkoda tych, co nie chcą się uczyć? Dlaczego?

Jak napisałam - były z pewnością pojedyncze przypadki losowe - nie wiem, choroba, itp. - i tych dzieci mi szkoda. Naprawdę.
                                  • hemp_plant Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 22:15
                                    W wypadku 13 latków co się nie uczą jest to w 90% sprawa dysfunction poznawczych emocjonalnych lub patologicznego środowiska. Żadne z nich nie jest ich WINA.
                                    KARMA- mam nadzieję że cię za całą twoja podlać i bezdomności w końcu spotyka
                              • hemp_plant Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 22:08
                                Tobie nikogo nie jesty szkoda- podłosci ciąg dalszy. Byle synus mógł dalej z Jasiem siedzieć byleby nie musiał sobie znów opinii wyrabiać bylebys nie musiała wydeptywać ścieżek w następnej dyrekcji szkoly
                              • mama303 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 20:39
                                maniaczytania napisała:

> mieli całe półrocze na naukę - poza pewnie jakimiś pojedynczymi przypadkami los
                                > owymi - jakoś mi jednak nie szkoda tych, co im się uczyć nie chciało

nie sądze żeby przyczyną była niechęc do nauki, przynajmniej w większości przypadków dzieci/młodzież chca zdać do następnej klasy, szczególnie w takiej sytuacji jaka teraz powstała.
                      • mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:19
                        To, że coś zapisaliście w ustawie nie sprawia, że przestaje być głupie.
                        • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:24
                          do żadnej partii nie należę, zleceniodawcy nie mam, niczego w ustawie nie zapisywałam
                          • mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:31
                            To powinnaś natychmiast wstąpić do swojej partii, bo znaleźć taką, z którą się ktoś zgadza w 100% nie jest łatwo.
                            Mańka, wyglądasz jak pisowiec, mówisz jak pisowiec, pachniesz jak pisowiec i jak rasowy pisowiec wypierasz się bycia pisowcem. Chyba czas się nad sobą zastanowić.
                            • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:33
                              jeszcze takiej nie znalazłam wink

Nie muszę się wypierać czegoś, co istnieje tylko w Twojej wyobraźni.
                              • iwoniaw Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:34
                                Znasz to powiedzenie, kiedy czas kupić sobie siodło?
                                • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:38
                                  jest mi doskonale wszystko jedno, co sobie roicie na mój temat - ja znam prawdę wink
                                  • mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:41
                                    My teżwink
                                  • gaga-sie Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:48
                                    Tak, tak, to widać, słychać i czuć. I nie udawaj obiektywnej, nie wychodzi ci to.
                                    • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:53
                                      nie muszę udawać, jestem big_grin
                                      • gaga-sie Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:55
                                        Grunt, to dobre samopoczuciebig_grin
                                        • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 22:01
                                          a to to zawsze big_grin
                                      • pade Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 12:14
                                        maniaczytania napisała:

> nie muszę udawać, jestem big_grin
                                        >

Nie jesteś i nie byłaś.
                                        Żeby nie widzieć jak fatalne skutki będzie miało tak szybkie i chaotyczne przeprowadzenie tej reformy trzeba być albo ślepym i ograniczonym, albo pełnym złej woli. Innego wyjścia nie ma.
                                        • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 13:33
                                          pade napisała:

> Żeby nie widzieć jak fatalne skutki będzie miało tak szybkie i chaotyczne przeprowadzenie tej reformy trzeba być albo ślepym i ograniczonym, albo pełnym złej woli. Innego wyjścia nie ma.

To, że Ty tak myślisz, nie znaczy, że tak jest.
                                          • iwoniaw Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 13:36
                                            Tyle że - cóż - tak właśnie jest, niezależnie od tego, co myśli pade.
          • asia_i_p Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 07:49
            A jeśli jest promilowym pechowcem?

Popatrz na sposób myślenia autorów reformy - trzy roczniki będą się uczyć z niespójnego zestawu programów (6 lat starych podstaw + 2 lata nowych) - no trudno, przejściowe problemy, to tylko trzy roczniki. Paru pechowców i paru "nieuków" (piszę w cudzysłowie, bo to równie dobrze mogą być dzieci, które wybrały gimnazjum ze zbyt wysokim dla siebie poziomem i ciężko pracowały, ale sobie nie poradziły) - no trudno, nie można wszystkim dogodzić.

To jest sowiecki sposób myślenia - nie liczą się ludzie, liczy się idea, u nas mnoga ludziej, to niech się chłopaki leją w idiotycznym miejscu z lepiej uzbrojonym wrogiem, dośle się nowych.

W edukacji nie wolno myśleć po sowiecku, bo konstytucja edukację obiecuje każdej indywidualnej jednostce z osobna, a nie uśrednionej masie.
            • kfugktru23 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 07:55
              Ale na to właśnie głosował suweren. Na zmianę. Nie dlatego że wcześniej było źle. Tylko dlatego że było nudno. Patrz co głosi główna orędowniczka reformy na ematce - nie ważne że będzie gorzej. Liczy się że coś się dzieje...
              • asia_i_p Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 08:02
                Fajnie jej się na pewno głosi takie rzeczy, skoro to jej już nie dotyka. W sumie, jak się tak zastanowić, to w zasadzie dotyka głównie tych, którzy nie mają jeszcze praw wyborczych - dorośli postanowili, że się pobawią, a dzieci muszą to znosić i jakoś sobie radzić.
                • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 08:07
                  Ależ dotyka - moje dziecko jest w tych trzech przejściowych rocznikach
              • mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 08:18
                Ona już zbiera informacje co trzeba będzie z dzieckiem "przerobić" w domu. Pewnie z nadzieją, że innym dzieciom rodzice nie pomogą. Nie wierzę, że bezinteresownie można promować deformę.
                • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 08:29
                  Nie przypisuj mi swoich intencji - ja nikomu źle nie życzę
                  • pade Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 12:15
                    akurat. w to nikt, kto ma odrobinę oleju w głowie i kto cię tu czyta nie uwierzy.
            • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 07:58
              Masz dużo racji, ale tak jest wprowadzana każda reforma edukacji u nas od lat. Zawsze przy zmianach systemowych będzie ten promil poszkodowanych (dla których jednakże są też opracowane ścieżki, może dłuższe, może trudniejsze, ale są ), a poza tym na szkole życie się nie kończy i nawet, jak się noga powinie na którymś etapie, można do niej wrócić i uzupełnić wykształcenie.
              • kfugktru23 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 08:00
                Ciekawe czy te osoby podzielają to zdanie. Bo ja na ich miejscu raczej naplułbym ci w twarz...
                • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 08:05
                  Następny niedojrzały emocjonalnie, który obcej osobie z internetu nie mającej kompletnie wpływu na tę reformę, chce robić krzywdę. Nie mam na nazwisko Zalewska.
                  • pade Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 12:25
                    Trzeba było tu nie wchodzić. Zastanawia mnie po co właściwie to robisz? Jedna przeciwko wszystkim? Bawi Cię to? I tak nikogo nie przekonasz, że ta reforma jest dobra. Mnie na pewno nie, córa rocznik 2003. Jedyne dziecko, bo starszy brat może przecież pracować zamiast studiować.
                    • bialeem Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 17:32
                      Ja cię bardzo proszę... Jak wprowadzali gimnazjum i zrobili jeden pusty rocznik (nauczyciele walczyli o pensum), spadochroniarzy wrzucili do gimnazjum i zabrali im 2 lata życia, w liceum wepchnęli program 4 lat w niecałe 3, włożyli młodzież w wieku trudnym do jednego wora, to było wszystko super?
                      Może trochę, do jasnej anielki, obiektywniej?
              • iwles Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 08:09

no ale chodzi o to, że w tej reformie nie ma opracowanych ścieżek dla tego promila poszkodowanych, bo to, co proponują jest najbardziej fatalnym dla ucznia rozwiązaniem.

> na szkole życie się nie kończy i nawet, jak się noga powinie na którymś etapie, można do niej
                > wrócić i uzupełnić wykształcenie.

Bzdura. Jak nie zda w gimnazjum to nie będzie miał szansy do gimnazjum wrócić.
              • asia_i_p Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 08:15
                To, że zawsze są poszkodowani, oznacza, że się trzeba dziesięć razy zastanowić, nim się coś takiego zrobi.
                Zresztą w tym przypadku to nie jest promil, poszkodowane są trzy roczniki + ten promil o nietypowych potrzebach edukacyjnych. To nie jest mało dzieciaków.

I istniały sposoby zminimalizowania szkód, starczyło osobny zestaw podstaw programowych dla każdego z tych trzech roczników, tylko nikomu się nie chciało. Moja szóstoklasistka w oczach reformatorów nie jest warta, żeby dla niej napisać osobny zestaw podstaw programowych zapewniający jej spójną edukację z każdego przedmiotu. Nie jest warta, żeby się zainteresować, czy będzie miała nauczycieli wszystkich przedmiotów, nie jest warta, żeby uczyć się fizyki w pracowni fizycznej, a chemii w chemicznej. Wiesz, że Zalewska miała pieniądze, za które można było zrobić choćby część tych pracowni? Że rozdała je nauczycielom w formie całkowicie niedostrzegalnych, groszowych podwyżek zamiast szkołom w formie dotacji na uzupełnienie bazy przed wdrożeniem reformy?

Spójność edukacji mojego dziecka i warunki, w jakich się odbywa, okazały się czymś, co można poświęcić lekką ręką.
      • ra-sowa Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:15
        nie mówiąc o twoim zaangażowaniu, zawsze na froncie
      • mama303 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 20:34
        maniaczytania napisała:

> nie zapomniano, bo jest na to zapis w ustawie

no jest zapis - o powrocie do podstawówki, o zdublowanym świadectwie ukończenia SP nie ma zapisu
        • ra-sowa Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:14
          To może być również przeniesienie do innej szkoły, nie tylko klasa się zmieni, szkoła również.
    • saszanasza Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:26
      Na forum już o tym mowa była, co najmniej kilka miesięcy temu.
      Mnie zastanawia, jaki szanowna Pani Minister ma pomysł na dzieci, które na podstawie ukończenia 6 letniej szkoły podstawowej będą chciały pójść do liceum/technikum/zawodówki. Czy jest jakaś forma przymusu skończenia klasy 7 i 8 skoro uczeń (który chociażby nie zdał na poziomie gimnazjalnym) de facto świadectwo ukończenia szkoły podstawowej posiada.
      • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:30
        pomysł jest prosty i już określony - nazywa się zasady rekrutacji.
        • mama303 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:40
          maniaczytania napisała:

> pomysł jest prosty i już określony - nazywa się zasady rekrutacji.
          już je znasz?
          • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:42
            rozporządzenie weszło w życie chyba w marcu.
            • gaga-sie Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:46
              I ono już przewidziało i opisuje rekrutację ucznia po 6-letniej szkole podstawowej do liceum/technikum?
              • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:50
                nie ma czegoś takiego, jak rekrutacja ucznia po 6-letniej szkole podstawowej do liceum/technikum. Po takiej szkole mógł się rekrutować tylko do gimnazjum.
                • mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:56
                  A teraz nie może. Rozumiesz? Są ludzie, którzy I klasę gimnazjum skończyli 10 lat temu, a teraz zapragnęli uzupełnić wykształcenie w gimnazjum dla dorosłych. Dla nich też macie "mądre" rady?
                  • mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:57
                    Pomyliłam klasy, ale na rady czekam
                  • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 22:04
                    piszesz 'macie', to może zwróć się z tym pytaniem do 'nich'.

Nie wiem, jak jest z gimnazjami dla dorosłych, bo mnie ten temat nie interesuje - ja już dawno temu zakończyłam edukację, mojego dziecka gimnazjum nie objęło.
            • mama303 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:49
              maniaczytania napisała:

> rozporządzenie weszło w życie chyba w marcu.
              o rekrutacji do liceów za dwa lata?
              • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:51
                tak.
                Nie rozumiem, jak można interesować się reformą i nie sprawdzać, jakie akty prawne są w jej sprawie uchwalane.
                Aaa, no tak, przecież strona MEN, to propaganda, a nie źródło informacji.
                • mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:59
                  Może powiesz jak można interesować się reformą, czytać akty i nie widzieć jak są głupie i szkodliwe
                  • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 08:11
                    A od tego widzenia coś magicznie się zmienia, reforma znika czy jak?
                    Nie cierpię takiego podejścia do problemów. Jak są, to się je rozwiązuje, a nie biadoli, jak to będzie źle. Trzeba zrobić, ile się da, żeby to zminimalizować
                    • mamma_2012 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 08:25
                      Ja nie cierpię podejścia "moje dziecko sobie poradzi, a reszta mnie nie obchodzi".
                      Widząc, że ktoś chce stworzyć sytuację skutkującą oczywistymi problemami, robi się wszystko, żeby go powstrzymać, a nie biernie się przygląda, jakoś to będzie.
                      • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 08:30
                        I co sama zrobiłaś?
                        • asia_i_p Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 08:49
                          Podpisałam petycję, napisałam do przedstawicieli partii, na którą głosowałam, zwracając uwagę na problemy, strajkowałam w strajk nauczycieli.
                        • szarsz Re: Fatalny błąd w reformie MEN 18.08.17, 08:08
                          > I co sama zrobiłaś?

Ja jeszcze kilkakrotnie pisałam do menu, wypunktowujac problemy. Sama się, jednym słowem, zgłosiłam na konsultacje. Nie dostałam oni jednej odpowiedzi.
                      • morekac Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 08:43
                        A co można zrobić poza podpisaniem protestu czy pójściem na demonstrację. Szerokie konsultacje społeczne okazały się tajne.
                        Mam nadzieję, że nie miałaś na myśli siłowego zajęcia budynku MEN i innych aktów przemocy...
                    • mama303 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 20:45
                      maniaczytania napisała:

> Nie cierpię takiego podejścia do problemów. Jak są, to się je rozwiązuje, a
                      > nie biadoli, jak to będzie źle. Trzeba zrobić, ile się da, żeby to zminimaliz
                      > ować
                      Kobieto, weź nie gadaj bzdur, Nie słyszałas o akcji zbierania podpisów, o demonstracjach gdzie sie dało. Jak możesz mowić że ludzie nic nie zrobili? Nie grzesz!
                      • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 21:10
                        Nie o to chodzi - problem jest, reforma weszła? Jest, weszła. No, to teraz trzeba zrobić wszystko, żeby zminimalizować to, co może pójść źle i na tym się skupić, a nie na biadoleniu.
                        • saszanasza Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 21:44
                          maniaczytania napisała:

> Nie o to chodzi - problem jest, reforma weszła? Jest, weszła. No, to teraz trze
                          > ba zrobić wszystko, żeby zminimalizować to, co może pójść źle i na tym się skup
                          > ić, a nie na biadoleniu.
                          >

Idąc takim tokiem rozumowania powinniśmy zakazać szczepień, poczekać aż dzieci zaczną chorować, żeby następnie minimalizować straty, albo może zróbmy Polexit, pomartwimy się, jak odczujemy tego skutki na własnej skórze.
                          Możemy wyciąć całą puszczę, oddać cały majątek Rydzykowi i wprowadzić państwo totalitarno-kościelne, a co tam, pomartwimy się później!
                          • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 22:04
                            Ze szczepieniami to akurat niezbyt fortunny przykład ...
                            Co do reszty - trzeba robić, co można przed, ale jak już coś się stanie, to dalej tak, jak napisałam
                        • mama303 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 22:13
                          maniaczytania napisała:

> Nie o to chodzi - problem jest, reforma weszła? Jest, weszła. No, to teraz trze
                          > ba zrobić wszystko, żeby zminimalizować to, co może pójść źle i na tym się skup
                          > ić, a nie na biadoleniu.

a kto to ma, przepraszam zrobić? kto to ma minimalizować? Jak najbardziej biadolić! w sensie wskazywać takie kwiaty jak np. podwójne świadectwo ukończenia sp, braki nauczycieli na wsiach itd. łatwo Zalewska miec nie będzie z cala pewnoscią. Jeszcze jej PIS podziękuje, jestem przekonana.
                • mama303 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 20:42
                  maniaczytania napisała:

> tak.
                  > Nie rozumiem, jak można interesować się reformą i nie sprawdzać, jakie akty pra
                  > wne są w jej sprawie uchwalane.

dobra daj linka.
                  • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 21:13
                    mama303 napisała:

> maniaczytania napisała:
                    > > tak.
                    > > Nie rozumiem, jak można interesować się reformą i nie sprawdzać, jakie akty prawne są w jej sprawie uchwalane.

> dobra daj linka.

Tak po prostu - daj? A chociaż dziękuję dostanę?

Znaj moje dobre serce:
                    men.gov.pl/ministerstwo/informacje/rekrutacja-do-szkol-przedszkoli-i-placowek-rozporzadzenie-podpisane.html
                    • mama303 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 22:22
                      maniaczytania napisała:

> Tak po prostu - daj? A chociaż dziękuję dostanę?

dziękuję ale to zdaje się jest projekt.
                      • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 22:41
                        To jest wersja podpisana. Oni to na swojej stronie tak durnowato podają
                        • mama303 Re: Fatalny błąd w reformie MEN 18.08.17, 19:54
                          maniaczytania napisała:

> To jest wersja podpisana. Oni to na swojej stronie tak durnowato podają
                          jakos Ci nie wierzę, tam nawet daty nie ma.....
        • saszanasza Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:40
          maniaczytania napisała:

> pomysł jest prosty i już określony - nazywa się zasady rekrutacji.
          >

O tak, będzie cudowanie, klarownie, przejrzyście i merytorycznie.
          • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:47
            nie będzie - już jest.
            Do liceum/technikum/zawodówki będzie można pójść przedstawiając świadectwo ukończenia gimnazjum lub szkoły podstawowej ośmioklasowej.
            • maniaczytania Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 21:48
              plus - kryteriami przyjęcia do liceum są również wyniki egzaminów - gimnazjalnego i ósmoklasisty.
              • mamalgosia Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 23:14
                Mam nadzieje, ze wrócą egzaminy wstępne. Łatwiej będzie wszystko załatwić łapówką
    • iberka Re: Fatalny błąd w reformie MEN 16.08.17, 23:05
      tzn., że lepiej będzie, przede wszystkim dla nich samych, jeśli zaczną się uczyć i otrzymywać promocje do kolejnych klas
      • iwles Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 08:04
        iberka napisała:

> tzn., że lepiej będzie, przede wszystkim dla nich samych, jeśli zaczną się uczyć

Aaaaaaaa.... zapomniałam !
        Nie zdają tylko śmierdzące lenie, którym uczyć się nie chce uncertain
    • muchy_w_nosie Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 11:01
      Oj bidusie, po prostu przepchną i tyle. Nie przejmujmy się nieukami jak ich nie przeraża cofnięcie do podstawowki to dlaczego my się mamy trwożyć ... dużo gorzej będą mialy dzieci zdolne za 3 lata.
    • zefirkowapola Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 14:15
      To nie jest fatalny błąd. Jak weszło gimnazjum było podobnie. Ktoś kto nie zdała w ósmej klasie musiał iść do 2 gimnazjum. W praktyce wyglądało to tak, że naciągali oceny by nikt nie został. Kraj nie upadł z tego powodu.
      • bialeem Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 17:34
        Do 1 gimnazjum. Cofali dzieciaki o 2 lata.
        • zefirkowapola Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 17:40
          o rok. Jak 8 klasa odchodziła to były już dwa rocznik w gim: 1 i 2 klasa. Pamiętam, bo byłam drugim rocznikiem.
          • bialeem Re: Fatalny błąd w reformie MEN 17.08.17, 17:51
            A ja byłam rocznikiem, któremu to groziło. Spadali do 1 gimn zdaje się, że właśnie ze względu na różnice programowe.
    • kfugktru23 Uczeń schrödingera 18.08.17, 07:44
      www.se.pl/wiadomosci/polityka/dodatkowy-egzamin-dla-sabych-uczniow_1013558.html zastanawia mnie co będzie jeśli taki uczeń nie zda tego egzaminu. Jednocześnie będzie miał świadectwo ukończenia podstawówki i go nie będzie miał?
      • kfugktru23 Re: Uczeń schrödingera 18.08.17, 07:45
        Uczeń III klasy dotychczasowego trzyletniego liceum ogólnokształcącego, który w roku szkolnym 2021/2022 nie ukończy tej szkoły,1 września 2022 r. stanie się uczniem klasy III czteroletniego liceum ogólnokształcącego. Oznacza to, że przed nim będą jeszcze dwa lata nauki zamiast jedynie roku. leża i kwicza...
        • chocolate-cakes Re: Uczeń schrödingera 18.08.17, 20:09
          kfugktru23 napisał:

> Uczeń III klasy dotychczasowego trzyletniego liceum ogólnokształcącego, który w
          > roku szkolnym 2021/2022 nie ukończy tej szkoły,1 września 2022 r. stanie się u
          > czniem klasy III czteroletniego liceum ogólnokształcącego. Oznacza to, że przed
          > nim będą jeszcze dwa lata nauki zamiast jedynie roku. leża i kwicza...

O ja dziękuję 😁, to jest niezłe.
      • mamalgosia Re: Uczeń schrödingera 18.08.17, 13:36
        ha ha ha, nie pomyślałam o tych uczniach III klasy liceum, którym się noga podwiniesmile
        • morekac Re: Uczeń schrödingera 18.08.17, 14:12
          Tu akurat mogliby zrobić po prostu klasy zbiorcze - i tak matury różnego typu będą musieli jeszcze czas jakiś obsługiwać.
      • mamalgosia Re: Uczeń schrödingera 18.08.17, 13:37
        Cudne!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka