Dodaj do ulubionych

Dress code w szkole

05.09.17, 18:30
Piszecie o tym, że małolaty głupio się ubierają i pacykują do szkoły, bo nie wiedzą, co wypada itp. A powinny się uczyć. Tylko, litości, od kogo? Szłam dziś koło szkoły (gimnazjum + liceum), akurat wychodziło sporo uczniów ale i grono nauczycielskie. Panowie w wytartych dżinsach i polarkach, panie z pazurem w szpic i na różowo, kolory na głowach nauczycielek też mało stonowane... Generalnie wieś tańczy i śpiewa.
I tak się zastanawiam. Z jednej strony, co wolno wojewodzie itp., ale z drugiej, czy nie powinno być tak, ze nauczyciele stanowią w kwestii stosownego wyglądu wzór? Jak wytłumaczyć małolacie, że szkoła to nie jest miejsce na jaskrawe pazury, jak pani nauczycielka takie prezentuje? W tej sytuacji wszystko sprowadza się do prostego przekazu: dorośniesz to też tak będziesz mogła. Stosowności to nie uczy. Może czas na to, żeby regulamin dotyczący wyglądu obowiązywał też nauczycieli?
Obserwuj wątek
    • tak_to_nowy_nick Re: Dress code w szkole 05.09.17, 18:36
      jem.gluten.i.cukier napisał(a):
      • jem.gluten.i.cukier Re: Dress code w szkole 05.09.17, 19:24
        Eee tam, czasem trzeba coś zmienić smile
    • anika772 Re: Dress code w szkole 05.09.17, 18:38
      Ale przekaz : "Dorośniesz to też tak będziesz mogła" jest słuszny i sensowny. Co z nim nie tak?
      • kornelia_sowa Re: Dress code w szkole 05.09.17, 19:19
        Pamiętam jak 2 lata temu anglistka w szkole syna, przyszła na rozpoczęcie roku w tak krótkiej mini, że jak szła po schodach widac było niebieskie majty.

Sorry, ale przekaz :dorośniesz to też tak będziesz mogła" jest beznadziejny. Bo aż się chce dodać"... tez będziesz mogła ubrać się do pracy nieodpowiednio" smile

A chyba szkoła wespół z rodzicami powinna uczyć jaki strój pasuje do danej okazji/miejsca.

Mnie w szkole uczono, że w jeansach nie chodzi się do teatru np

Ja uważam, ze umiejętność doboru stroju do okazji świadczy o kulturze człowieka. I nie, nie podobają mi się 6 latki w garniakach -koszmarkach, ale nauczyciel na rozpoczęciu roku w polarku i jeansach to słabe jednak
        • anika772 Re: Dress code w szkole 05.09.17, 19:28
          No ale chwila, nie mówię o niestosownym stroju do pracy, tylko o kolorowych paznokciach, farbowanych włosach, makijażu.
          Strój oczywiście trzeba dobrać do miejsca, czasu i sytuacji, zgadzam się całkowicie.
          • jem.gluten.i.cukier Re: Dress code w szkole 05.09.17, 19:30
            Moim zdaniem jaskrawy manicure przy paznokciach szponach nie jest stosowny do pracy. Makijaż tak, ale sztuczne rzęsy jak pajęcze odnóża już nie.
            • zlababa35 Re: Dress code w szkole 05.09.17, 21:10
              Zależy, jaka to praca big_grin big_grin big_grin.
      • jem.gluten.i.cukier Re: Dress code w szkole 05.09.17, 19:23
        Hmm... "Dorośniesz to też będziesz mogła ubierać się niestosownie do pracy" to chyba nie jest to, co chce się przekazywać młodzieży.
      • zlababa35 Re: Dress code w szkole 05.09.17, 21:09
        Ale to jest wyłącznie przekaz w stylu: jak dorośniesz, to też będziesz mogła wyglądać jak wiocha big_grin. Ale teraz nie, nununu.
        Kurczę, wydawało mi się, że w szkole są pewne ograniczenia dotyczące stroju uczniów (czasem niewielkie, a czasem strój jest skodyfikowany) po to, żeby uczniowie pojmowali, że ubieramy się adekwatnie do miejsca. I że swoim ubiorem okazujemy szacunek lub jego brak otoczeniu. Bo niektórych dom tego nie nauczy (vide słynne wątki - jak ubrać dziecko na początek roku).
        Nauczycielki opisane w poście startowym zaprzeczają zdecydowanie tej chlubnej zasadzie wink.
    • agonyaunt Re: Dress code w szkole 05.09.17, 19:47
      Dla mnie ważna jest estetyka. Nie płakałabym, że jakiś nauczyciel chodzi w dżinsach, ale gdyby miał te dżinsy jak robotnik po tygodniu na budowie, to zasugerowałabym trochę więcej dbałości o wygląd. Z jaskrawymi pazurami nie mam problemu, o ile nie gryzą się z resztą stroju i nie są szponiaste i odrapane.

Biurowy dress code do szkoły się nie nadaje, to jest jednak trochę inny rodzaj pracy, z zupełnie innym klientemsmile

Natomiast widzę pole do popisu przy oficjalnych okazjach. Na egzaminach, na akademiach, w różnych oficjalnych sytuacjach nauczyciele też powinni wyglądać trochę bardziej oficjalnie.

Przy czym całym sercem popieram "dorośniesz to też będziesz mogła" - sorry, ale nauczyciel to nie uczeń i akurat w sprawie stroju może sobie pozwolić na trochę więcej.
      • jem.gluten.i.cukier Re: Dress code w szkole 05.09.17, 21:21
        Raczej odwrotnie - nauczyciel to nie durny małolat i można więcej oczekiwać i wymagać. Na przykład tego, żeby był wzorem tego, jak należy wyglądać w różnych sytuacjach.
        • zlababa35 Re: Dress code w szkole 05.09.17, 21:24
          Oj tak. Tym bardziej, że dom często nie jest wink.
        • agonyaunt Re: Dress code w szkole 05.09.17, 22:15
          No dobrze, sprecyzujmy w takim razie czego od tego nauczyciela oczekujemy? Garniaka na co dzień? Bankowego dress code'u? Przecież w szkole to zupełnie niepraktyczne. Niech nauczyciel świeci schludnością, czystymi niewymiętymi ciuchami, kiecką o odpowiedniej długości i z odpowiednim dekoltem, spodniami bez dziur na kolanach itd, itp. Ale jeśli to świecenie ma polegać na chodzeniu w mundurku, braku makijażu czy codziennym krawacie, to to już będzie przeginka. Strój buduje relacje, dlatego bankowcy czy finansiści mają wyglądać jak spod igły, żeby zdobyć zaufanie klienta. W szkole taki zbyt sztywny strój zadziała odwrotnie, zamiast pomóc zdobyć zaufanie dzieci, zbuduje niepotrzebny dystans.

Nie wiem, może mam skrzywione spojrzenie, bo moi najlepsi nauczyciele wyglądali jak nasi koledzy, zawsze na luzie, za to zawsze świetnie przygotowani do zajęć i zawsze frontem do nassmile
          • butch_cassidy Re: Dress code w szkole 06.09.17, 07:32
            Przykład: Dżnsy ok, ale klasyczne, a nie takie, gdzie więcej dziur i przetarć niż materiału, a kolory od bieli do granatu. Przerysowuję, ale wiadomo, o co chodzi. Sukienka - super pomysł, ale raczej nie mini z dekoltem do pasa. Kolor niech sobie będzie żywszy, jak pani lubi, ale fason nie może być wyzywający, bo nie wypada... itd. To serio jest taka wiedza tajemna? Jeśli tak, to faktycznie nauczyciele wymagają określenia ścisłego dress codu tongue_out
            • butch_cassidy Re: Dress code w szkole 06.09.17, 07:34
              Czyli w sumie się zgadzamy. Chyba kawy potrzebuję smile
              • agonyaunt Re: Dress code w szkole 06.09.17, 11:30
                smile
          • jem.gluten.i.cukier Re: Dress code w szkole 06.09.17, 08:10
            Ja oczekuję wyczucia tego, co stosowne. Nie musi być garnitur, choć miło, żeby w dni kiedy uczniowie mają być ubrani na galowo jednak się pojawił. Pokazanie, że czasem krawat i marynarka nie gryzą też by nie zaszkodziło, bo potem jest narzekanie, że młodzi mężczyźni wszędzie chodzą w bluzach i ubierają się tragicznie.
            Natomiast paniom nauczycielkom przydałaby się świadomość, że nie pracują na dyskotece tylko w szkole. I że pazury w szpic w kolorze neonowym czy w panterkę nie pasują. Podobnie jak smokey eye o 8 rano, czy złoto na każdym palcu, albo dekolt pokazujący, że osiedlowe solarium dobrze grzeje.
            Naprawdę nie widzisz różnicy między mundurkiem a wyglądem stosownym i niewulgarnym?
            • agonyaunt Re: Dress code w szkole 06.09.17, 11:42
              Ależ ja się zasadniczo z Tobą zgadzam, tylko diabeł tkwi w szczegółachsmile Określenie "stosowny" zostawia dużo miejsca do interpretacji - głębokie dekolty, za krótkie kiecki, smokey eye o 8 rano czy brak bardziej eleganckiego stroju gdy cała szkoła na galowo faktycznie są niestosowne, ale już opalenizna czy złoto na każdym palcu mnie nie ruszają. Moją pierwszą nauczycielką była kobitka, która nosiła kilkanaście brzęczących bransoletek; dzisiaj pewnie ktoś by się przyczepił, że nie wypada, że brzęczenie przeszkadza - a my, i nasi rodzice, uwielbialiśmy babeczkę bo była najfajniejszą nauczycielką w całej szkole.
    • wiosennaburza1 Re: Dress code w szkole 05.09.17, 21:17
      nauczycielka siostrzenicy ma różowe szpony i różową lakierowaną torbę. oraz wieczne odrosty.
      zawsze twierdzę, że dzisiejsze małolaty mają trudniej niż ja w ich wieku. dużo wszystkiego, wszystko na wyciągnięcie ręki a autorytetów jak na lekarstwo. na kim ma się wzorować Asia, skoro jej wychowawczyni ma pazurek ze wzrokiem, mini i bluzkę w dziury? a w tv 90# piosenkarek nosi cyc na wierzchu i ma piątego kochanka w tym roku?
      • jem.gluten.i.cukier Re: Dress code w szkole 05.09.17, 21:23
        Piosenkarki to niech się ubierają jak chcą, ale jak ostatnio byłam w ZUs i urzędniczka zaprezentowała mi piersi bo dekolt pokazywał wszystko to poczułam się niezręcznie
      • little_fish Re: Dress code w szkole 05.09.17, 23:27
        A na mamie Asia nie może się wzorować? W szkole też ma tylko tę jedną nauczycielkę? Bo w szpony, odrosty i badziewne dodatki u wszystkich nauczycielek trudno mi uwierzyć
    • iwoniaw Re: Dress code w szkole 05.09.17, 21:25
      No, ja generalnie się zgadzam, że do pracy powinno się ubierać stosownie - i jak najbardziej dotyczy to także pracy jako nauczyciel(ka). Ale sporo ematek w wątkach na ww. temat jest bardzo wyluzowana, więc nie dziwi, że i nauczycielki w ultramini i z paznokciami w cyrkoniach chodzą po tym świecie...
      • jem.gluten.i.cukier Re: Dress code w szkole 05.09.17, 21:30
        Zależy od pracy, wiadomo. Jak ktoś np. pracuje w call center to bez różnicy, jakie ma pazury. Ale nauczycielka powinna prezentować się bardziej gustownie niż tancerka z remizy.
        • agonyaunt Re: Dress code w szkole 05.09.17, 22:18
          Nauczycielka powinna przede wszystkim mieć wiedzę, umieć ją przekazać i mieć dobre podejście do uczniów. Cyrkonie na paznokciach to naprawdę nie dramat. Uczniowie przynajmniej będą mieli co wspominać po latachsmile
          • butch_cassidy Re: Dress code w szkole 06.09.17, 07:35
            Dramat może nie, ale również nic godnego pochwały. U rodziców tak szacunku raczej nie buduje, a kontakty z rodzicami, to również część jej pracy.
          • jem.gluten.i.cukier Re: Dress code w szkole 06.09.17, 08:13
            Mówiłam tak samo, jak w liceum malowałam sobie powieki na tęczowo, a włosy farbowałam na kruczą czerń - że liczy się, co mam w głowie smile
            A co do wspomnień - owszem, siatkowe bluzki, blond tapir, platformy i spodnie ze sztucznej nabłyszczanej skóry u pani X pamiętamy do dziś. Nie wiem, czy byłaby zadowolona, że wśród uczniów funkcjonuje pod ksywką burdelmama smile
            • arwena_11 Re: Dress code w szkole 09.09.17, 19:17
              Miałam nauczycielkę, która nosiła tak obcisłe i wydekoltowane sweterki ( LO ) - a oddychać miała czym, że wszyscy chłopcy w klasie robili co mogli, aby się nad nimi pochyliła tongue_out. Oczywiście jej przezwisko zapożyczone od aktorki filmów dla dorosłych - raczej jej splendoru nie dodawało.
              W podstawówce za to miałam nauczycielkę, lubiącą siadać półdupkiem, albo i całym tyłkiem na ławce. Dziwnym trafem zawsze w tych ławkach siedzieli chłopcy. Ale akurat w naszej klasie oduczyliśmy ją tego. Kiedyś podstawiono jej pod tyłek cyrkiel czy taką dużą pinezkę. Do dziś pamiętam jak zwijaliśmy się ze śmiechu jak z krzykiem odskoczyła i wyleciała z klasy tongue_out
    • kurt.wallander Re: Dress code w szkole 05.09.17, 22:48
      W naszej szkole, niestety, niektóre nauczycielki (bo nauczyciele jakos bardziej stonowani) ubierają się naprawdę niestosownie. Np. wczoraj na rozpoczęciu roku jedna z nauczycielek ubrana była w krótką (krótszą niż do połowy uda, dodatkowo z rozporkiem z tyłu) wąską różową sukienkę bez rękawów. I chyba ten brak rękawów nawet bardziej raził niż krótkość sukienki. Zdecydowanie lepiej wyglądałyby jeansy czy inny casualowy ubiór niż ta imprezowa sukienka.
    • mail-na-gazecie Re: Dress code w szkole 05.09.17, 22:58
      Jedna nosi cyrkonie i wygląda tanio, innej to nie przycmi osobowości, która liczy się w tym zawodzie najbardziej.
    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Dress code w szkole 05.09.17, 23:22

a jak z laktozą u Ciebie?

za**bisty nick!

Xsioonc
      • jem.gluten.i.cukier Re: Dress code w szkole 06.09.17, 08:15
        Laktoza oczywiście też smile
    • wielki_uscisk Re: Dress code w szkole 06.09.17, 00:17
      A Ty co sobie łepetynę farbujesz na szpic i różowo? smileP
      • jem.gluten.i.cukier Re: Dress code w szkole 06.09.17, 08:14
        Ja mam taką pracę, gdzie mnie nikt z zewnątrz nie ogląda, więc mogę i w stroju jednorożca siedzieć smile
        • wielki_uscisk Re: Dress code w szkole 09.09.17, 18:28
          Mnie o nicka chodziło, że prowokacyjnie zasunęłaś smile
    • aqua48 Re: Dress code w szkole 06.09.17, 13:20

> Może czas na to, żeby regulamin dotyczący wyglądu obowiązywał też nau
      > czycieli?

Polecam wizytę w Eton, tam nie tylko uczniowie (od małych chłopców) w bardzo eleganckich strojach paradują na codzień ale i nauczyciele. Cud miód i Harry Potter smile
    • falundafa Re: Dress code w szkole 06.09.17, 13:31
      bardzo dobry pomysł, nadmiar biżuterii, krzykliwie pomalowane paznokcie, dekolty, mini, szpilki - zakaz.
      Nawet jako dziewczyna zapatrywałam się na mocno czerwone paznokcie, brzęczące bransolety, stukające wysokie obcasy nauczycielki zamiast skupić na tym co ona ma do przekazania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka