Dodaj do ulubionych

Praca, kursy - prośba o radę

10.09.17, 13:04
Przez 5 lat pracowałam w księgowości (faktury, płace, zusy...). Od dawna czułam, że to nie dla mnie. Ale cały czas myślałam w ten sposób, że skoro już mam takie wykształcenie, to powinnam dalej iść w tym kierunku, że to przecież dobra branża i dobra praca, bla bla bla...
W końcu nie wytrzymałam i pomyślałam "jak nie teraz to kiedy". Złożyłam wypowiedzenie. I stał się cud, bo bardzo szybko, zupełnie przypadkiem, znalazłam nową pracę. W dziale marketingu. Wcześniej dorabiałam trochę jako copywriterka, a firma potrzebowała osoby przede wszystkim do tworzenia różnych tekstów, więc... Udało się.
Nie mam w tym kierunku żadnego wykształcenia. Ta praca i ogólnie, branża, bardzo mi się podoba i chciałabym uzupełnić wiedzę i rozwijać się w tej dziedzinie...
Na razie wymyśliłam/znalazłam tyle... Będę wdzięczna za podpowiedzi co wybrać.
1) Kurs "Marketing i zarządzanie" ESKK.
2) Studium Grafiki Komputerowej - coś jak studia podyplomowe, ale w całości przez internet, 150 godzin; ja płacę ok. 800 zł, resztę pokrywa UE. Poznaję różne programy graficzne, itd. - na pewno w marketingu to się przyda.
3) Nic. Nic tzn. czytam książki, oglądam wykłady na youtube, czytam branżowe blogi, prasę. Ale nie robię nic co da mi "papierek".
4) Inne kursy? Jakie?

Na normalne studia podyplomowe nie mam ani siły, ani środków. Cały czas łączyłam studia zaoczne z pracą na cały etat i już mam dość. Nie chcę kolejnych weekendów spędzać na uczelni sad
Z góry dzięki!
Obserwuj wątek
    • ira_08 Re: Praca, kursy - prośba o radę 10.09.17, 13:36
      Ale co konkretnie robisz? Jesteś copywriterką, siedzisz w social mediach, new businness, w dziale kreatywnym...? Jeśli piszesz, to daruj sobie grafikę - może się przyda, może nie, chyba, że chcesz iść dalej w kierunku grafiki.

Papierek nie jest Ci potrzebny, nie w tej branży. Skup się na konkretnych umiejętnościach, rozeznaj się w otoczeniu. Wiesz czym jest content marketing, inbound marketing, storytelling? Wiesz, jak pisać copy do newsletterów, jak robić opisy produktowe, znasz się na SEO? Polecam blogi branżowe np. Sprawny Marketing, książki (np. Fast text, Magia słów). Wgryź się porządnie w tę pracę, a wtedy sama poczujesz, co jest Ci potrzebne.
      • ente2211 Re: Praca, kursy - prośba o radę 10.09.17, 15:29
        Dokładnie tak jak pisze Ira - zapomnij o ogólnikach albo przerabianiu wszystkiego od grafiki przez pisanie aż do prowadzenia kampanii w social media. Na marketing dziś składa się sporo rzeczy, tak samo jak np. stron internetowych nie tworzą dziś tylko informatycy. To nie jest tak, że ,,może Ci się coś przyda" - jak jesteś dobra w pisaniu, to lepiej skup się na tym i tutaj wgryź się w temat. Zaczęłabym od blogów branżowych. Zwróć uwagę też na to, by były to blogi tworzone przez fachowców z copy, a nie od ,,marketingu". Na pewno zaczęłabym od copywriterzy.com i dynanet.pl/copywriting, ale wrzuć sobie do google'a hasła, zobaczysz co Ci wyjdzie i wybieraj - sama najlepiej ocenisz co Ci się przyda w pracy. Prawdziwą skarbnicą wiedzy są też tematyczne grupy na Facebooku. Dużo czytaj branżowych książek, zwłaszcza nowości lub publikacje uaktualnione w ostatnich latach. Na początek powinno wystarczyć. Aha - i angielski to podstawa. Jeśli z tym u Ciebie średnio, to wydałabym kasę na kurs, ale angielskiego.

Studia też bym Ci odradzała. Tak jak pisała Ira - nie ta branża. Tutaj po prostu miałabyś kolejny papierek do kolekcji. Ważniejsze są umiejętności, portfolio i to, czy się orientujesz w temacie i chcesz się uczyć. Sama zresztą widzisz, że dostałaś tę pracę bez papierków prawda?
        • ira_08 Re: Praca, kursy - prośba o radę 10.09.17, 16:33
          I pisać - pisać, pisać, pisać! Czytać - nie tylko teksty branżowe, dobre książki też.
    • liliawodna222 Re: Praca, kursy - prośba o radę 10.09.17, 14:10
      No cóż... Szczerze? Moim zdaniem jednak tylko studia.
      • ira_08 Re: Praca, kursy - prośba o radę 10.09.17, 16:38
        Ale po co? To, czego się nauczy w tym roku, za dwa lata będzie pieśnią przeszłości. W agencjach nie ma czegoś takiego, jak specjalista od marketingu - są specjaliści od social media, copywriterzy, ludzie od video, od blogów, od SEO... Każdy siedzi na swoim poletku i nadąża za ciągłymi zmianami. Liczy się wyczucie, lekkie pióro, obserwacja otoczenia (real time marketing). Co jej po teorii ze studiów? Nic. To nie jest np. budownictwo, gdzie można zrobić podyplomówkę z konserwacji zabytków, bo sam się nie nauczysz, a i papier potrzebny. To praca w żywiole.
    • babcia.stefa Re: Praca, kursy - prośba o radę 10.09.17, 16:32
      Pisanie i grafika to dwie zupełnie różne rzeczy i nikt normalny, poza kompletnymi Januszami Biznesu, nie oczekuje, że pracownik będzie ogarniał jedno i drugie. Marketing, rozumiany jako prowadzenie działań marketingowych (w Internecie albo poza nim), to z kolei jeszcze co innego.

Może najpierw zdecyduj, co tak naprawdę chcesz robić.
    • mae224 Re: Praca, kursy - prośba o radę 11.09.17, 08:28
      Eskk ? I przy kolejnej zmianie pracy wpiszesz to w Cv? Według mnie podyplomowka, ew. inne kursy, ale na porządnych uczelniach, jeśli myślisz o rozwijaniu się (nie wiem, ile masz lat.)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka