helka.pentelka 14.09.17, 12:36 ususzyć grzyby, pokrojone na plasterki i rozsypane na papier? Nie mam suszarki, w piekarniku nie zmieszczę, mam 4 wiadra borowików do przerobienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ichi51e Re: Czy da się 14.09.17, 12:40 A nie mozesz klasycznie takiego wianka zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Czy da się 14.09.17, 12:46 Wianek imo jest gorszy, moim zdaniem. Grzyby zaczną się psuć na miejscach styku z innymi. Cztery wiadra to spore wyzwanie ale na Twoim miejscu zaczęłabym od przebrania tych grzybów, w tym roku sporo prawdziwków jest robaczywych. Potem piekarnik - ile się da. Następnie zamrażarka (tylko trzeba obgotować) albo kupno suszarki, zawsze się potem przyda do pomidorów, zieleniny czy owoców, a majątku nie kosztuje. Suszenie grzybów byle jak, może skutkować fatalnymi doznaniami zapachowo- wizualnymi i długotrwałym grzybowstrętem. Raz tak się załatwiłam z kaniami i do dziś nie tykam. Odpowiedz Link Zgłoś
1234wxyz Re: Czy da się 14.09.17, 13:21 Jakiego styku z innymi? Nawleka sie luzno, zreszta wysychajac kurcza sie. Nie ma punktow styku. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Czy da się 14.09.17, 13:45 Widziałam wianki wieszane tak jak kolie, tam się grzyby zsuwały i dotykały. Jeśli wieszałoby się w poziomie- pełna zgoda. Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Czy da się 14.09.17, 21:17 lellapolella napisała: Następnie zamrażarka (tylko trzeba obgotować) albo kupno > suszarki, zawsze się potem przyda do pomidorów, zieleniny czy owoców, a majątku > nie kosztuje. Jeśli masz mrozić grzyby to tylko SUROWE , obgotowane i zamrożone to gluty nadające się do wyrzucenia po rozmrożeniu Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Czy da się 14.09.17, 12:43 ja tak robiłam za bardzo dawnych lat i suszyłam na balkonie, jak była pogoda. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Czy da się 14.09.17, 12:57 jak nie zmieścisz w piekarniku? Na raty je! Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Czy da się 14.09.17, 13:08 Na intensywnym sloncu bez problemu. Zawsze na wsi tak z mama suszylysmy. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Czy da się 14.09.17, 13:09 Plus jest taki, ze jak ktorys w razie robaczywy to od razu widac, bo zamiast wyschnac to gnije (i robale wylaza) Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Czy da się 14.09.17, 13:17 A minus taki, że znajdź tu słońce w tym kraju;p Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Czy da się 14.09.17, 13:21 Tyż. No ale suszylam, musi czasem swiecilo w epoce grzybobran Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Czy da się 14.09.17, 14:45 zamroz czesc a reszte ususz w piekarniku. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Czy da się 14.09.17, 15:15 teoretycznie sie da, ale masz tyle miejsca, zeby te grzyby porozkladac? 4 wiadra rozlozone na plasko, to jest naprawde spora powierzchnia. tez nie mam suszarki, ale poradzila bym sobie tak, ze czesc bym zamrozila (po wczesniejszym obgotowaniu), czesc bysmy zjedli od razu (jakis sos grzybowy czy cos), a reszte suszylabym na raty w piekarniku. zeby sie nie psuly, to do piekarnika tyle, ile sie zmiesci, a reszte ponawlekalabym na sznurki i rozwiesila. jak wysuszy sie pierwsza partia, zdejmujesz ze sznurka nastepna. tylko nawlec trzeba luzno, zeby sie nie stykaly i rozwiesic jak najbardziej poziomo. Odpowiedz Link Zgłoś
jatojagodnik Re: Czy da się 14.09.17, 15:35 jak są te sznurki rozwieszonych grzybów, to trzeba je chronić przed muchami bo uwielbiają w nich jaja składać Takie wtórne zarobaczywienie... bleee Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Czy da się 14.09.17, 18:54 Jak jest ciepło i sucho, to się da, pamiętam z dzieciństwa że suszyliśmy tak na wczasach. Ale jeśli masz tak jak u mnie jest teraz: na dworze całymi dniami siąpi, a w domu kaloryfery jeszcze nie grzeją - to prędzej ci te grzyby zgniją niż wyschną. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Czy da się 14.09.17, 19:04 a) trzeba oczyścić i przebrać, zostaną pewnie trzy wiadra b) część obgotować i zamrozić c) resztę podsuszyć partiami w piekarniku, podsuszone mocno tracą na objętości i pewnie finalnie się na jednaj blaszce zmieszczą Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Czy da się 14.09.17, 19:04 Da się, ja tak suszyłam, tylko grzyby rozsypałam na siatce okiennej, żeby przewiew był. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Czy da się 14.09.17, 19:07 Ja na boilerze i na piecu w kuchni susze. Ale np na szafie tez mi schna ladnie, tylko wolniej. Da sie, jezeli NIE masz wilgotnego powietrza w pomieszczeniu! Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Czy da się 14.09.17, 19:15 Możesz suszyć na grzejnikach. Trzeba rozłożyć na papierowych ręcznikach. Trochę do piekarnika. Prawdziwki można też zamrozić surowe. Odpowiedz Link Zgłoś
helka.pentelka Re: Czy da się 15.09.17, 11:41 Dzięki za wszystkie rady. Szczególnie przydała się ta o podgrzaniu przed mrożeniem. Rzeczywiście mniej miejsca zajmują. Suszę w piekarniku, na papierach i w kupionej o 21 wieczorem suszarce. Żadna siła nie zmusi mnie do robienia wianuszków z takiej ilości grzybów, cholerki zdrowe, że hej i mało co odpadło. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Czy da się 16.09.17, 16:25 Najprościej mrozić, jajecznica z grzybami to moje ulubione śniadanie, grzyby zbieram w lesie, potem czyszczę i mroże, nie za wiele z tym roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Czy da się 18.09.17, 10:38 Co sie dziwisz? Wielu ludzi kupuje grzyby na straganach, bo ma daleko do lasu. Wiec nie wiem, z czego tu sie smiac? Odpowiedz Link Zgłoś