Dodaj do ulubionych

Odbija mi ?

29.09.17, 22:50
Nie wiem co mi się w głowie kręci ale chyba mi odbija. Przed każdym wyjściem z domu sprawdzam czy gaz wyłączony, czy drzwi zamknięte, a potem jadę samochodem już jakiś czas i panika, że nie wiem czy na pewno ten gaz wyłączyłam czy na pewno drzwi dobrze zamknęłam.....a jeszcze ja zobaczę straż pożarną w kierunku mojej chaty jadącą to już palpitacji serca dostaję. Na ręce czy kartce mam sobie to notować....
Obserwuj wątek
    • nathasha Re: Odbija mi ? 29.09.17, 22:53
      Rob filmiki. Nagrywaj zamkniete kurki od gazu i zamykane drzwi na komorke zeby sobie odtwarzac w potrzebie
    • mysiulek08 Re: Odbija mi ? 29.09.17, 22:55
      Ja mam tak 'od zawsze' smile
    • inguszetia_2006 Re: Odbija mi ? 29.09.17, 23:02
      Witam
      Mnóstwo ludzi tak ma, czyli odbicie w normie statystycznej. Jak byłam młodsza i robiliśmy flaszkę przed pójściem do klubu u mnie w domu, to czasami wracaliśmy, bo miałam paranoję, że niedopałki kopcą się w koszu na śmieci. Oczywiście, nic się nie kopciło, bo popielniczka stała na stole pełna. Ale mogło się kopcić;-P
      Pzdr.
      Ing
    • capa_negra Re: Odbija mi ? 29.09.17, 23:09
      Z wiekiem przechodzi
    • aerra Re: Odbija mi ? 29.09.17, 23:17
      Mów do siebie na głos, w momencie zamykania drzwi/wyłączania gazu/żelazka itp. Wyłączyłam żelazko. Zamknęłam drzwi wink
      • issa-a Re: Odbija mi ? 29.09.17, 23:28
        >Mów do siebie na głos, w momencie zamykania drzwi/wyłączania gazu/żelazka itp. Wyłączyłam żelazko. Zamknęłam drzwi

i nagrywaj na dyktafon, chocby w telefonie.
        A po powrocie do domu kasuj - żeby było puste na nastepny dzień.
        Zawsze będziesz mogła sprawdzic, poza domem, czy dziś wszystko zrobilaś bo wnp. telefonie masz datownik przeciez.
    • aj.riszka Re: Odbija mi ? 29.09.17, 23:29
      Spokojnie smile Też tak mam, od czasu do czasu. Kiedyś wracając do domu, usłyszałam wyjący (u sąsiada) alarm.. omal nie zeszłam smile Ewentualnie możesz sporządzić taką listę 'do odhaczania' przed wyjściem z domu wink
    • emka_uk Re: Odbija mi ? 30.09.17, 00:12
      Czyli nie jestem jedyna. Z tym dyktafonem chyba wypróbuję bo na głos jak mówię do siebie to i tak doopa zbita - i tak mam schizę, że kurki od gazu poodkręcane. Chyba zacznę wszystkie garnki z pieca zestawiać.
      • thaures Re: Odbija mi ? 30.09.17, 01:02
        Mój mąż tak ma. I niestety z wiekiem się mu nasila. Zanim wyjdziemy, to ja kwitnę przed drzwiami, a on robi obchód. I sprawdza, dociska, zakręca.... A potem zaczyna mnie pytać czy zrobiłam to czy siamto lub czy wzięłam ze sobą . I wprowadza nerwową atmosferę.
        Cały czas twierdzę, że całkiem na starość będzie przed wyjściem wyłączał lodówkę z kontaktu.
        • 3-mamuska Re: Odbija mi ? 30.09.17, 02:50
          Mij teść tak ma koszmar jakis, wieczorem sprawdza po kilka razy drzwi i zamki.
          A nawet szafy czy ktoś w ciągu dni nie wszedł i sie nie schował w środku, i ich nie okradnie/zamorduje ich przez sen.
          Masakra jakaś. Ja mam nawyk wyłączona wszystkiego jak używam wiec nie muszę chodzić i sprawdzać.
          • milka_milka Re: Odbija mi ? 30.09.17, 06:44
            Teść, rozumiem, zapewne nienajmłodszy? Namówicie go na badania w kierunku Alzheimera. Bardzo poważnie piszę, u bliskiej mi osoby tak się zaczęło, parę lat przed innymi objawami.

Co do drzwi, kurków i żelazek . Kiedyś wracałam z zajęć w popłochu, że nie wyłczyłam żelazka i mi się mama upiekła( akurat była chora i dużo spała), a kiedyś męczyłam się całe wesele 100 km od domu, bo doprasowywałam jeszcze coś u teściowej (jechaliśmy razem) i bałam się, że jej mieszkanie spaliłam. Pomaga mi skoncentrowanie się na danej czynności, tak żeby ją zapamiętać. Albo powiedzenie na głos.
            • ongoing Re: Odbija mi ? 02.10.17, 23:10
              milka_milka napisała:

> Teść, rozumiem, zapewne nienajmłodszy? Namówicie go na badania w kierunku Alzhe
              > imera. Bardzo poważnie piszę, u bliskiej mi osoby tak się zaczęło, parę lat prz
              > ed innymi objawami.
              >
              nie straszsmile u mnie to po prostu rodzinna tradcyja (Alzheimer przynajmniej póki co się nie pojawił) - trzeba przed snem sprawdzić, czy zamkniętesmile jestem też z tych sprawdzających przed wyjściem z domu czy żelazko, suszarka, gaz, eskpres do kawy itp. są wyłączone, a później jeszcze sprawdzam kilka razy, czy zamknęłam drzwi. Te wszystkie schizy odziedziczyłam po mamie, a mój facet sie nimi ode mnie zarażasmile
              • milka_milka Re: Odbija mi ? 02.10.17, 23:29
                Nie straszę. Żelazko i gaz to jedno, ale szafy i szukanie wyimaginowanych złodziei, którzy mogli się wkraść wcdzień, to co innego.
                • ongoing Re: Odbija mi ? 03.10.17, 00:12
                  uff, ok, myślałam, że tym niepokojącym sygnałem było sprawdzanie czy drzwi do mieszkania zamknięte
    • rosapulchra-0 Re: Odbija mi ? 30.09.17, 04:57
      Nerwica natręctw.
      • naturella Re: Odbija mi ? 30.09.17, 05:39
        U mnie wystarczy, że sprawdzenie zrobię świadomie i w skupieniu - nie, że zerknę do łazienki myśląc o czymś innym, tylko wejdę do łazienki, zlustruję i w myślach powiem sobie "łazienka ok", a potem pójdę do kuchni i tak samo. Jak przelecę mieszkanie rozmawiając przez telefon, czy zakładając kurtkę, to bankowo będę się później denerwować.
    • melancho_lia Re: Odbija mi ? 30.09.17, 07:10
      Schize z gazem mam od maleńkości (od czasu tego wysadzenia bloku w Gdańsku bodajże). Tez zawsze się wracałam sto razy. Z ulga odetchnelam po przeprowadzce do budynku bez gazu- juz się tak nie wracam.
      Chociaż zdarzyło mi się garnek z zupa zostawić i pójść do pracy (przypomniała sobie chyba po 1,5 h od wyjścia z domu i leciałam z powrotem - na szczęście spalilam tylko garnek).
    • mozambique Re: Odbija mi ? 02.10.17, 13:27
      po wyjsciu z domu zatrzymaj sie powiedz glóśno i wyraźnie do siebie - WYŁĄCZYŁAM GAZ.KURKI/SWIATLO /ZELAZKO

mozg to zanotuje i bedzie zawracał sam siebie
      • mozambique Re: Odbija mi ? 02.10.17, 13:29
        oczywiscie NIE bedzie zawracał sam siebie
    • roksanka_3 Re: Odbija mi ? 02.10.17, 21:45
      Spisz na komputerze wszystkie czynności o które się potem martwisz i wydrukuj na cały miesiąc. WychodZąc z domu odznaczaj i bierz z danego dnia listę ze sobą. Chyba łatwiej to niż nagrywać telefonem. Mówienie na głos też nie zawsze skutkuje. Kartka z datą i kilkoma najważniejszymi rzeczami powinna wystarczyć. Wszystko i tak robi się mechanicznie dlatego nie pamiętasz że to zrobiłaś.
      • ongoing Re: Odbija mi ? 03.10.17, 00:13
        ja się staram koncentrować na tym, co robię - jak zamykam drzwi, to się na tym skupiam, jestem tu i terazsmile pomaga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka